Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 8 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.08.2020 10:00 Muž kruníř [2] – kŕmenie
zdravím. ako inak som začiatočník a mám takú rafinovanú otázku. Ako riešiť kŕmenie ak som celý víkend preč ??? sú nejké dávkovače alebo proste barbarsky nasypať riadnu dávu ??? (plánujem chovať nenáročné skôr riasožravé rybky)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.08.2020 07:21 Jarden Sk Re: Piskot
Ahoj, pridaním pár kameňov Seiryu stones,alebo trochu koralovej drte/Schováš do sieťky za rastliny alebo do filtra a pridávaš kým nebude ph na potrebnej úrovni/. jab63 ti o tom napíše, už ich mal a opačne ich vyberal.. :) Drop na zelenú alebo modro zelenú -podĺa množstva rastlín.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2020 22:37 Piskot – Japanese soil + RO + CO2
Ahoj,
má někdo zkušenosti se substrátem Japanese Soil od Invital? Samo o sobě snižuje pH na 6.5., přidávám upravenou Seachem Equilibrum vodu z reverzní osmózy, která má také menší pH než garantované 7 (??), ještě k tomu přidávám CO2 z láhve, které také snižuje už tak nízké pH. Takže na konečné se pohybuji na pH 5.5. Má někdo nápad, jak trvale udržet pH 6.5 se všemi těmito faktory? Zkoušela jsem naředit vodovodní vodou (která má zas brutální Po) a za pár hodin opět v tahu. Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.06.2020 22:20 R Muž Anthrax [4765] Re: Minky
Minky napsal: resp hnojivo bude limitujuci faktor.. Neboj se, že by rostliny neměly v novém, ani ne týden starém akvárku, co „žrát“. Živiny jsou ve vodě a samotné rostliny mají určité „zásoby“. Pokud se ti nějaké hned na začátku nechytnou, takto nebude nedostatkem živin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2020 22:10 Muž RAP [1553] Re: Minky
Těch faktorů je víc, světlo, teplota, množství CO2 a mikro a makroprvků. Přibližné hodnoty můžeš zjistit na stránkách dodavatele.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2020 21:56 Muž Minky [3] Re: RAP
ahoj, ak myslis papirovy test tak mam tetra 6in1.. ale ukazuje to podla vsetkeho zle hodnoty.. ph ukazuje hodnotu 9 ale klasicky ph indikator z lekarne ukazuje 6 - 6,5.. takze hodnotam neverim... ale ak nebudem hnojit tak tie rasliny nebudu rast pri svetle, resp hnojivo bude limitujuci faktor.. preto sa pytam kedy asi ,,priblizne" je ten spravny cas hnojit ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.06.2020 21:23 Muž RAP [1553] Re: Minky
A znáš hodnoty vody?
U nově založených nádržích potřebují i rostliny čas na adaptaci. Tudíž počkat až se nádrž zaběhne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2020 20:46 Muž Minky [3]
ahojte, prosim o radu, mam novozalozene akva a neviem kedy zacat hnojit.. denne svietim 6 - 7 hodin na cca 60-70%, rastlinky niektore rastu, Ludwigia repens 'Rubin len niektore rastu, a vacsinou su male a stale su pokrutene, asi nerastu.. Hygrophila polysperma sice rastie ale ma hrube stonky a je to take cele dokryvene, ani listy sa mi nezdaju byt ako mali pri kupe na obrazku (invital).. Echinodorus cordifolius vyhnal novy list ale je zlty a tmave žilky... hnojivo mam easy-life progito a ferro.. akva mam v profile
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.06.2020 07:45 R Muž ctibum [6909] Re: KittyM
Viz zdejší atlas Chov: Ampulárky mají ve střevech velké množství mikroorganismů na pomoc s trávením potravy, s jejich vypuzením s výkaly se může voda zakalit. Na chov jedné dospělé ampulárky se doporučuje 50 a více litrů, jelikož jejich výkaly dost zatěžují vodu.
Dožívají se 6 let, ale délka života je závislá na teplotě v akváriu - čím vyšší teplota, tím kratší život. Při teplotě pod 18 °C jsou téměř neaktivní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.06.2020 07:06 Žena KittyM [31] Re: _ucx_
Mohu jen poprosit o vysvětlení? Jde o welfare živočicha nebo o parametry vody? Bylo by příliš dusičnanů ve vodě (nebo čeho?). Ať vím i pak pro velké akvárium.. Děkuji.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.05.2020 18:53 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: KittyM
KittyM napsala: A pokud by tam nebyla rybí osádka, ale pouze krevety a šneci tak ampule akvárium (hustě osázené - viz foto v profilu) zvládne?

Pokud myslíš častější výměnou vody to, že budeš mít na vodovod trvale napojenou jednu hadičku a druhá povede od přepadu do odpadu a těch 30 litrů tím denně proteče, tak pak dejme tomu. Ale jinak na 1 ampulárii tak minimálně 50 litrů vody (nikoli hrubého objemu nádrže). Ale jsou i jiní zajímaví šneci, například levatky, okružáci, kružníci a ti mohou být i v třílitrové zavařovací lahvi s pár rostlinami a bude jim tam dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.05.2020 18:12 R Muž afc1886 [14682] Re: KittyM
KittyM napsala: Teď jsem dostala akvárko cca 30l od kamarádky,
Moje představa je přírodní akvárium, dostatek roslin, šneci (hodně! :), vč.ampulárií) krevetky (povícero, různé nekřížící se druhy) + menší rybí osádka (3 kluci pavích oček nebo 8 modrých neonek).

Na ampulárii ve 30 litrovém akváriu zapomeň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 15:54 Žena KittyM [31] Re: _ucx_
A pokud by tam nebyla rybí osádka, ale pouze krevety a šneci tak ampule akvárium (hustě osázené - viz foto v profilu) zvládne? 2ks + častější výměna vody (a to naddimenzované čerpadlo)? Je z toho teď trochu džungle, ampule mi ho alespoň zajedou a pak je kdyžtak daruji :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.05.2020 10:29 Muž RAP [1553] Re: Ekrman
Co brání založit tu 160? Čím větší nádrž, tím lépe platí odedávna.
Pokud nebude kryt příliš utěsněn, nebývá problém. Do krytu můžete vyřezat otvory pro lepší proudění vzduchu a chlazení led osvětlení.
Místo té nádobky s filtračníma hmotama lze nasadit kostku biomolitanu. Mám osobně vyzkoušené. Ke ztlumení proudu má fanfiltr dole kolečko a případně nasadit roztřikovací rampu.
UVlampa je pro běžna akvária zbytečná.
Na 54litrové akva je parmička černopruhá velká.
Ryby bych řešil až po zaběhnutí akvária. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2020 09:48 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: KittyM
Na ampulárie ve 30 litrech zapomeň. A vyber si, zda krevetky nebo rybky, obojí zároveň ve 30 litrech bude problematické.

Proud řasám nevadí, naopak, některé ho vyloženě milují, u rostlin to je jak u kterých. No a zamysli se nad rozstřikovací rampou z nějaké vrtané trubky, ta by ten proud mohla vyřešit snadno a elegantně, pokud už nebyla v sadě k tomu filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 09:37 Žena KittyM [31] – Darovanému akváriu..
Ahoj, dlouho jsem se rozhoupávala k pořízení akvária, ale kvůli miminu bylo odloženo o pár měsíců (a mezitím mi byl smázán profil :/ Teď jsem dostala akvárko cca 30l od kamarádky, fungující, samozřejmě vč.substrátu, ale dávala chemii na řasy. Přivezla jsem si ho s vodou po dně (vodu jsem hned doplnila, zapnula čerpadlo).. osázím atd. Takovéto akvárium se předpokládám nechová jako nově založené? V akváriu je předimenzované čerpadlo EHEM - cca na 100l prý.. Dělá i na nenjnižší výkon silnější proud :( Bude to vadit rostlinám? Moje představa je přírodní akvárium, dostatek roslin, šneci (hodně! :), vč.ampulárií) krevetky (povícero, různé nekřížící se druhy) + menší rybí osádka (3 kluci pavích oček nebo 8 modrých neonek).. Pro šneky potřebuji řasy a to čerpadlo mě trochu děsí.. Na Vánoce bude větší akvárium kolem 100l. Děkuji všem za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2020 22:18 Ekrman – Obnovení akvária a filtr
Dobrý den,

Od podzimu plánuji založení akvária, po cca 15 letech. Původní plán byl pořídit 160l (100x40x40). Ale rekonstrukce obýváku se odložila o cca rok a není tedy dostatek místa a proto bych rád prozatím alespoň 54l (60x30x30), které mám s krytem a dalšími starými věcmi k dispozici. Protože se akvaristika posunula mílovými kroky, myslel jsem si, že čtením různé literatury, fór a webovek zjistím vše, co potřebuji. Čím více jsem však četl, tím více zjišťuji, že co člověk to názor a také i v pro někoho jasných věcech se mi udělal nepořádek a mám nejasnosti. Protože nerad kupuji zajíce v pytli, rád bych si tyto věci ujasnil a zeptal se zkušenějších, co si o tom myslí a zda mnou vybrané věci na dokoupení do sebe alespoň zapadají. Největší nejasnosti mám s filtrem. Má vize je následující.

Světlo:
Stará zářivka a obvody jsou totálně na dranc, rozdrolily se mi v prstech při průzkumu, proč to nesvítí. Bylo to jako kdybych se dotýkal mumie Tutanchamona zamaštěnýma rukama od sekané. Plánuji nahradit domácí konstrukcí již koupeného led pásku o délce 1,5m o svítivosti cca 1600lm, 6000K s možností manuální regulace intenzity světla připojené na hodiny. Docela jsem zvědavý, jak já budu odhadovat, jak velkou intenzitu akvárium potřebuje, ale věřím, že to časem vychytám.
Dotaz:
Co si myslíte o krytech? Mě přijde, že pak musí chybět nově příchozí vzduch k hladině? Bude pro vstup CO2 stačit vlnící se hladina pod krytem? Víc se mi líbí zaklopené akvárium – na sucho v bytě netrpíme.

Filtr:
Mám k dispozici www.rostlinna-akvaria.cz/… a www.rostlinna-akvaria.cz/…. Samostatně se mi zdají nedostatečné, případně kombinace obou s dokoupeným molitanem?
Spíš ale přemýšlím o koupení externího, který bych pak použil později i do 160l. Eheim mi přijde zbytečně drahý a ostatní značky moc neznám.. Asi největší kritérium, samozřejmě kromě funkčních vlastností, co mám, je spolehlivost a také kapku hlučnost.
Zatím mě padl do oka tento:
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Primární dotaz:
Jak funguje obecně regulace filtru? Otáčkami asi ne, když to budu moc škrtit ventilem v padesátce „nezmrví“ se?
Sekundární dotaz:
Jak je to u filtrů s dostupností náhradních dílů a existují případně nějaké servisy? Nebo jak je to s poruchovostí? Když se mi rozbijí střeva filtru po záruce, znamená to vyhodit a koupit nový? Ale to už bych chtěl asi vědět moc a moc šťourám.

UV lampa:
Doufám, že bych se bez ní obešel, ale zrovna tuhle věc, z důvodu mého dobrého pocitu, rád budu mít doma.
Co si myslíte o UV lampě přímo ve filtru? Nebo raději samostatnou, aby se mi rozbila samostatně a ne v kompletu? Já si říkám, že bych jí tam ani neměl na stálo. Dát jí tam a zapnout na chvilku třeba například po větším odkalování.
Zatím jsem je moc nekoumal, abych řekl pravdu, když nevím, jaký bude filtr, říkám si, že tuhle mohu dokoupit později. Co si myslíte o téhle nejlevnější? www.rostlinna-akvaria.cz/…

Topítko:
Zatím neřeším, dle teploty dokoupím případně nějaké později nebo použijí staré.

Dno:
Po diskuzi zde zakoupen Terramol frakce 1-3mm.
rybicky.net/forum/11348

FLORA:
Koupím v místní akvaristice, co mi doporučí s ohledem na lokální tvrdost vody apod. Heslo: nenáročné pro začátečníka. Tady mi je vcelku jedno jaká krásná zeleň mi to tam bude zelenit, hlavně když nebude přespříliš citlivá na mé chyby. Pán v akvaristice vypadá, že se v tom vyzná a ví, o čem mluví a recenze na obchod jsem slyšel jen pozitivní. www.akvamex.cz.

FAUNA:
Po pár dnech/týdnech nějaké plže a něco na dno a na řasy? Něco jako parmička černopruhá (ikdyž nevím, jestli jí to nebude malé) rybicky.net/atlasryb/parmicka_cernopruha nebo nějaké pancéřníčky?
Dále po zaběhnutí si asi zase nechám poradit v akvaristice. Můj sen z mládi je mít hejno parmiček čtyřpruhých a mechových, ale to bude bohužel muset počkat na větší nádrž. Zatím mě napadá rybicky.net/atlasryb/neonka_modra (ale také se bojím, jestli jim to nebude malé), nebo něco většího v páru? Např.: rybicky.net/atlasryb/cichlidka_oranzova nebo rybicky.net/atlasryb/akarka_zelena? Máte nějaké typy? Stejně asi nakonec skončím u nějakých Rasborek nebo s Dániem


Předem děkuji za přečtení a ještě větší poděkování připojuji za reakce.
P.S.: Za hrubou kritiku budu rád – za odvrácení byť jedné hloupé chyby v budoucnu budu raději za blbce teď než-li potom

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2020 05:35 Muž Antha [39] Re: Meggie1981
Tablety pro anciky by bohaté stačily 1-2 ks, třeba i ob den. Ancik stačí jeden, až vyroste, bývá to nekdy macek 15 cm dlouhý. Možná ho raději vyměnít za pancernicky zelene/skvrnite, ale mají raději jemnější pisek.
Pokud nasadíte plovoucí rostliny, nemusíte tlumit světlo. Sami o sobě hodně stíní, tak ať najít ceho růst i ty ostatní.
V akváriu máte egeria densa, to je šikovná rychle rostoucí stonkovka, klidně ji narizkujte větší množství. Ceratophylum je taky vděčný konzument odpadnich latek.
Akvárium se dá provozovat i s kaminky, které máte, i když jemnější pisek je vhodnější. Na úklid v písku pořiďte plze piskorku.
Moly jsou velké zivorodky. Bud druhove akvárium nebo je vymenit třeba za menší, co platy nebo pavi očka. Cichavce pryč.
Pokud cichavce, pak bych dal zbytek rybek pryc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.05.2020 23:55 Muž Roger [1873] Re: Meggie1981
Zkusím popořadě :-)
1) ne úplně jdou poznat, každopádně pokud je vysoká hladina NO3 tak nasadit plovoucí kytky typu limnobium, pistcia apod.. pokud je problém s vodou (no2,no3) tak rostlin není nikdy dost a vždy se dají pak odebrat
2) nikdo vám neřekne kolik čeho krmit, osobně upřednostňuji mražené před sušeným, pak z infa co píšete a počtu ryb si myslím že krmíte až až, 5 tablet na dno mi přijde až moc. Stejně tak kostka mraženého, záleží i čeho, je rozdíl mezi dafnii a patentkou atd... Ryby budou žrát klidně k prasknutí, ale stejně tak i vylučuje a to je to co kazí vodu, všeho s mírou. Hladovkou hlady neumřou, neměli by, nemocné pojdou tak jako tak, zdravé a silnější přežijí, zdravá ryba vydrží bez žrádla v zaběhlém akva dva týdny.
3) ano, vodoléčbu tzv. časté výměny vody by byly teď spíše vhodnější než cokoliv jiného, určitě jste si zjistila z čeho rozpad ploutví je ;-)
4) takže jste z Prahy? Pak za sebe doporučím si zajet podívat do Vivaria Mělník, nebo kontaktovat p. Pavelku z Litoměřic který ryby i rozváží za poplatek, oba zdroje mají zdravé ryby, o dalších nevím, to budou vědět místní
5) zvýšené hodnoty snížíte právě výměnami vody (no3 je relativní, nevím jakou jodnot ma zdrojová voda) jinak snížení no3 pomocí rychlerostoucích kytek, plovoucích kytek co jsem psal nahoře, no2 snížení podpora filtrace, opět například výměnami vody
6) super
7) výměny vody bych teď jak jsem psal prováděl denně alespoň 5 dní a pak obden dalších 5 dní, pokud budete mít k dispozici testy pak sama uvidíte zda jsou hodnoty ok nebo ne a podle toho přizpůsobit další postup. Opravdu doporučuji jen Sera nebo JBL, s těmi mám osobní zkušenost.
8) obsádku neřešte, nejdříve si dejte dokupy akva a pak se můžeme bavit o obsádce. O te obsádce naopak přemýšlejte, tolik anciju v takovém objemu za doprovu Molly apod je vražedná kombinace pro tento objem.
9)dno mi přijde dost hrubé, neznám vaší frakci ani co to je, předpokládám že octový test byl ok, popřemýšlel bych o poznatku _ucx_ a detritu a zbytků jídla zapadlého do dna, opět původce kazící vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2020 22:36 Meggie1981 Re: Roger
Dobrý večer,

děkuji moc! Jste naprosto úžasný :-) Konečně mi někdo nějak normálně poradil.
1) Ad rostliny - my tam těch rostlin máme právě hodně. Vyhledala bych i názvy, ale vy je nejspíš znáte. Dožadovala jsem se na akvaristické burze těch nenáročných. Tzn. doporučil byste je vyměnit za jiné Vámi doporučené?
2) Ad krmení - střídám sušené s tím mraženým. Vždy dám mraženou kostku + cca 5 tabletek na dno pro Ancistrusy. Nebo nasypu dvě špetky sušeného + ty tablety na dno. Do dvou minut se mi to zkonzumované zdá. Z nikoho jsem zatím nevytáhla, kolik je rozumná míra. OK, dám jim hladovku. Možná blbý dotaz, ale nechcípnou nám hlady nebo nepožerou se navzájem?
3) Ad rozpad ploutví - souhlas, já jim tam už nic lít nechci. Dá se to vyřešit i jen Vámi navrženými opatřeními?
4) Ad prověření chovatelé - s Hornbachem končím. Ten náš v Chuchli vypadal fajn. Hezká čistá akvária, ale dopadlo to blbě.
5) Ad testy NO2 a NO3 - OK, koupím jiné, ale co s tím, když naměřím zvýšené hodnoty. Jak snížit?
6) Ad svícení -jednoduché opatření. Děkuji! Dá se zrealizovat okamžitě.
7) Ad výměna vody - pustíme se do toho každý den.
8) Ad osádka akvária - které byste mi tedy doporučil. Něco opravdu nenáročného a rádi bychom měli víc druhů.

Děkuji!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.05.2020 22:26 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Meggie1981
Meggie1981 napsala:
2. To jsme nevěděli, ale teď už se s tím asi nedá nic dělat. O akvárium se stará manžel a odkaluje ho cca 1x za 14 dní. Ale jen v těch volných částech, kde nejsou rostliny. Nevím, jestli se to tak dělá správně.


Ono to pod rostlinami jde špatně, to je jasné. Finta spočívá v tom, že se odkalovač stlumí tak, aby nevycucnul i jednotlivá zrnka písku nebo dokonce kamínky z toho dna a do toho dna se pak centimetrem nebo dvěma své délky zastrčí a luxuje se i uvnitř toho substrátu. Ale stoprocentní to odkalení samozřejmě nikdy nebude.

Meggie1981 napsala:
3. Koupila jsem Tetra test 6v1. Měří i dusičnany. Ty jsou také slabě růžové. Jak je tedy snížit na nulu či alespoň akceptovatelnou úroveň?


Ty papírové? To je nepřesné a obtížně se z toho vyčítá.

Meggie1981 napsala:
4. Karanténu jsme nedělali. Pravděpodobně velká chyba. Nemám na to ale vybavení. Tak koupit ještě další nádrž?


Podle velikosti ryb postačí někdy i větší sklenice, 30l kýbl od kerastuku apod.

Meggie1981 napsala:
5. Nevím, jestli se dá to osvětlení ztlumit. Máme Juwel akvarijní set 60 l :-(


No tak se dá zkrátit doba svícení.

Meggie1981 napsala:
7. Vodu měníme 1x týdně. Doporučujete to častěji?


Podle výsledku testů NO2, NO3 a NH3/NH4. Dusičnany udržet pod 30 mg/l, dusitany pod 0.1 mg/l, amoniak pod 0.02 mg/l. Při takhle zarybněné nádrži to patrně častější výměny vody chtít bude.

Meggie1981 napsala:
Potřebovala bych asi aktuálně poradit, zda použít nějaké léčivo na Black Molly. Mně to vychází na bakteriální rozpad ploutví. Ale je to jen domněnka. Nechci tam těm rybám lít další a další chemii. Už jsem léčila krupičku SeraMed Protazol, následně Esha Exit a Esha 2000. Můžou to chytit všechny ryby v akváriu?


Chytit to můžou. Esha 2000 + Esha Exit jsou to nejlepší, co se dá sehnat, ale i tak je vždycky lepší léčit jen to, co se léčit musí. Asi bude lepší zkusit častěji měnit tu vodu a ryby zatím pozorovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.05.2020 22:23 Muž Roger [1873] Re: Meggie1981
Osobně bych přidal na rostlinné hmotě v podobě stonkovek nenáročných a rychlerostoucích, nejen jak píše _ucx_ mnoho ryb, ale co hůře převažují ty větší bordel ryby, akvárko s vaší volbou rostlin to prostě podle mě nestíhá. Chemii na rozpad ploutví bych nelil, zahájil hladovku klidně týden (něco mi říká že dost krmíte a určitě převažuje sušené), vodu bych teď měnil denně alespoň týden aby se to dalo trochu dokupy, pak obden a pomalu najel na klasický režim a to s vašimi rybami každý týden včetně odkalování (žádné čistotné ryby až na Danie nemáte). Ryby kupovat od prověřených prodejců, chovatelů, dělám to tak a karanténa zatím nebyla třeba, věřím že není ani možnost. Nevím odkud jste, ale zde na fóru se můžete v odpovídajícím vlákně optat na chovatele u kterých je možnost nákazy minimální (vždycky je možnost). Test vybodit a zakoupit kapkové testy NO2 a NO3 nejlépe Sera či JBL, papírové často dávají mylné hodnoty (ten váš jsem měl taky a byl ničemu). Pokud se nedá ztlumit osvětlení, tak zkraťte dobu svícení jak psal _ucx_ nevím jak svítíte dlouho, ale pokud je problém z řasou začněte klidně na 6 nebo 7h než se to trochu srovná, pak se může pozvolna čas přidávat.
Nejvíce by vám i pomohlo se zamyslet nad rybí obsádkou jako jsou Molly či ancitrusy, jsou to opravdový bordeláři, můžete je darovat dál a nasadit nějaké pěkné čistotnější ryby - jen můj názor ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2020 22:05 Meggie1981 Re: _ucx_
Dobrý večer,
v prvé řadě moc děkuji za rady!

1. Děkuji, myslela jsem si to. Ale teď už je asi nevyhodím. I když bohužel odchází samy :-(
2. To jsme nevěděli, ale teď už se s tím asi nedá nic dělat. O akvárium se stará manžel a odkaluje ho cca 1x za 14 dní a jen štěrk. Ale jen v těch volných částech, kde nejsou rostliny. Nevím, jestli se to tak dělá správně.
3. Koupila jsem Tetra test 6v1. Měří i dusičnany. Ty jsou také slabě růžové. Jak je tedy snížit na nulu či alespoň akceptovatelnou úroveň?
4. Karanténu jsme nedělali. Pravděpodobně velká chyba. Nemám na to ale vybavení. Tak koupit ještě další nádrž?
5. Nevím, jestli se dá to osvětlení ztlumit. Máme Juwel akvarijní set 60 l :-(
6. To už nám došlo taky, že to nejsou ryby pro začátečníky. Z 5 ks zbyl už jediný a ty už pořizovat znovu nebudeme :-(
7. Vodu měníme 1x týdně. Doporučujete to častěji?
8. Ten Hornbach už mi došel také. Další už jsem kupovala na akvaristické burze v Horáčkově.

Potřebovala bych asi aktuálně poradit, zda použít nějaké léčivo na Black Molly. Mně to vychází na bakteriální rozpad ploutví. Ale je to jen domněnka. Nechci tam těm rybám lít další a další chemii. Už jsem léčila krupičku SeraMed Protazol, následně Esha Exit a Esha 2000. Můžou to chytit všechny ryby v akváriu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.05.2020 21:54 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Meggie1981
1. v tom akváriu je docela dost ryb na ten objem
2. substrát je moc hrubý, propadají se do něj kousky detritu a tam pak probíhá dekompozice. Odkaluješ jen povrch dna nebo do hloubky?
3. je fajn, že se pokoušíš měřit dusitany, tak si přidej i dusičnany
4. karanténa všeho, co nově přineseš, je základ. Dezinfekce rostlin ve slabém roztoku hypermanganu nebo chloraminu taky.
5. řasa -- nerovnováha živin, světla a oxidu uhličitého ve vodě, jednoho je výrazně méně. Zatím bych zkusil ztlumit osvětlení nebo zkrátit jeho dobu
6. čichavci nejsou až tak docela ryby pro začátečníky.
7. častější výměny části vody nikdy neuškodí
8. ryby se nekupují v Hornbachu, ale od chovatelů :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.05.2020 21:39 Meggie1981 – Pomoc, prosím. Nedaří se :-(
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o Vaši laskavou odbornou pomoc. Asi jsme s manželem zvorali, na co jsme přišli. Mysleli jsme si, že akvárium je jednodušší, pokud budeme chovat nenáročné druhy ryb. Jsme začátečníci. Vybírali jsme ryby, které spolu dle atlasu být mohou, snažili jsme se dodržet doporučené počty od jednoho druhy, a aby se jednalo o ryby chované za podobných teplot a pH. Přesto se nám nedaří :-( Dnes jsem si založila prezentaci, abyste věděli, o co se jedná. Umřela nám z neznámých příčin samička čichavce medového. Nenapadlo nás nic lepšího než koupit 2 nové ks v Hornbachu a pak začaly problémy. Ryby dostaly krupičku, všude bylo zavřeno, jen Petcentrum mělo otevřeno. Zakoupila jsem tam Sera Med Protazol. Dle návodu k použití jsme použili celkem 3x a tečky zmizely. Najednou se ale opět objevili a už to nepomáhalo. Mezitím jsem se dostala do Braníka, tak jsme přeléčili již klasikou Esha Exit a Esha 2000 a zvýšením teploty. Pomohlo to. Nicméně nám postupně odešli další 3 čichavci medoví. Leželi na boku a nemohli plavat, jeden byl strašně vyhublý. Čichavec zbyl již jen jeden a zatím vypadá normálně. Včera jsme museli utratit jednu black molly, nemohla plavat a ležela na boku, měla bílé okraje ploutve a měla jí roztřepenou. Vypadá to pro změnu na bakteriální rozpad ploutví. Připadám si jako cvok, jen pročítám akvaristické weby a lijeme tam chudinkám další a další chemii a výsledek je čím dál tím horší. Také tam máme hodně zelené řasy na rostlinách, černou štětičkovou řasu a dusitany se mi ukazovaly Tetra testem slabě růžové, ne na té kritické hranici. Prosím, nekritizujte mě, poraďte mi, co s tím mám dělat. Předem všem děkuji za jakoukoliv radu či pomoc. Přeji hezký večer.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.03.2020 15:16 R Muž Anthrax [4765] Re: Baru
Souhlas s tím přelovením. Jen bych teď měnil obden 1/3 vody a bedlivě rybu sledoval. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.03.2020 14:18 Silviebaris Re: Baru
Pokud už ji nějde maš,dejto i s tou vodou co je v ní,tam už nějaky bakterie budou....zkrátka jen ji přehoď.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2020 14:02 Baru Re: ZDRI
Díky za radu, Bettu už máme cca 14 dní v 5,5l akváriu, tak vydržíme :-) bude stačit týden, nebo radši dva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2020 13:45 Muž ZDRI [1415] Re: Baru
Pokud jsi tu Bettu už nekoupila/nedostala, buď trpělivá a počkej, až se akvárko v klidu zaběhne. Nejde jen o užitečné bakterie, chce tomu dát čas, aby začaly růst rostliny, odezněly úvodní zákaly, atd.. Podrobně viz úvodní články v záhlaví tématu.
rybicky.net/forum/12751-zabehnuti-akvaria
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2020 13:26 Baru – Založení akvária pro Bettu
Zdravím, koupila jsem 20l akvárium pro Bettu, chci se zeptat, když dám kohoutkovou vodu, musím čekat ty tři týdny než se a filtru vytvoří ty bakterie nebo tam můžu dát přípravek Berta Aqua Safe a rybičku tam dát hned? Děkuji za radu palec :-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.01.2020 21:34 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Marč
Stačí. Výstup z filtru umísti do úrovně hladiny. Rozstřikovací rampa (u některých filtrů jí v krabici najdeš) by tam vypadala o něco líp, ale tohle bude taky stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.01.2020 19:45 Marč
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím. Chci se zeptat vás odborníků na filtr internal pump 200. Dnes jsem ho musela vyměnit. Má otázka zní jestli stačí jen čeřit hladinu vody zivorodkam. Jestli mají dostatek kyslíku... Některé rybky lapaji dech po hladině. Děkuji předem za informaci :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   31.12.2019 12:10 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: sixel
Není to sice odpověď na Tvůj dotaz, ale snad to stejně bude užitečné: Čtyři ancáci v 54 litrech (i to asi hrubého) objemu si dřív nebo později říká o vážné potíže. Jsou to čuníci, zhoršují kvalitu vody, rostou a často jim zachutnají kytky.

Za mě je na takovouhle nádrž hodně už i jeden ancák.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2019 10:56 R Muž Anthrax [4765] Re: sixel
Živorodky budou mít potěr pořád. To by ses výměny dna nedočkal. Nemíchal bych to a vyměnil to celé. Jestli to bude stačit, záleží na půdorysu tvého akva. Jaké máš rozměry akva?

Edit: Na to aby se dalo zjistit, proč ti nejdou kytky by to chtělo prezentaci s informacemi (osvětlení, údržba atd. ). :-) Ale jedno ti řeknu rovnou. Echináč a ancistrus, to nedělá dobrotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2019 10:52 R Muž afc1886 [14682] Re: sixel
Dosaď ještě hodně živých rostlinek. A to dno klidně výměň hned, kvalitu prostředí si potom pohlídáš častější výměnou části vody. ahoj
EDIT- koukl jsem do tvé prezentace a čistý objem je mnohem menší, to už je dost nevhodná osádka na ten objem. Nahraj hlavní fotku, aby se i ostatní mohli podívat a nabídnout rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2019 10:38 sixel – Akvarko 54l
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj..muzete mi zhodnotit,pripadne poradit co mam a nemam dobře?Precetl sem toho hodne ale i tak je to nejak bida pro rostlinky .Ted sem nejake dokoupil,vypada ti lip ale neni to ono.Dno sem zvolil spatne.Mam uz i koupeny substrat ale nemuzu ho vymenit,jelikos tam mam nove malilinkate prirustky.Akva je 54 litru a mam tam 10 neonek a 10 pavich ocek a mladatka asi 7..pak 4 ancistrusi a pancernicka jednoho.Ted mi 3 najednou uhynuli a z nich sem mel největší radost.Stacilo by prisipat substrat a nebo ho radeji pak cely vymenit?Mam koupeny od Tera action 6litru..bude to stacit?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2019 23:47 Muž ValaRa [26] Re: Vojta
niektore Betty vraj maju tendenciu vyskakovat z akvaria a cital som to aj o krevetach. Cize dalsi dôvod preco mat na akvariu kryt
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.12.2019 14:30 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Vojta
Když ti překáží filtr tak ten kryt uprav. Malá mezera nevadí. Nikdo neříká že to má být hermeticky uzavřené. Ono to ani nejde. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2019 13:59 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Vojta
Těžko ti poradit, co máš udělat, když tady nemáš ani prezentaci té nádrže. Filtrů je hodně druhů. Ale ta rada ho vyhodit rozhodně není tak špatná, jak může na první pohled vypadat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2019 12:24 Vojta Re: _ucx_
Skvělý tohle opravdu pomohlo, dekuji moc za odpověď :) potřeboval jsem představu, co mám udělat, super!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.12.2019 12:18 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Vojta
Ty v tom pokoji nikdy nevětráš? Máš teploměr? Změř si teplotu vzduchu a vody, neměla by se lišit o víc než 2 stupně, pokud se liší o víc, potřebuješ kryt.

Kromě toho je kryt dobrý k tomu, aby ti nezačala plesnivět zeď, rozpadat se nábytek, abys nemusel dolévat moc vody, aby topítko spotřebovalo méně elektřiny, aby ti do nádrže nepadal prach, zapnutý fén, láhev od oleje a tak podobně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2019 12:14 Vojta – Kryt
A když mám topitko a pokoj, kde je vysoká teplota, je stále potřeba kryt?
A jsem začátečník, to je asi zřejmé, tak prosím nehejtete. Kde jinde toto zjistit než tady...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.12.2019 11:02 Silviebaris Re: Vojta
Je to problem,prochladne a uhyne,filtr vyhod,pořid topitko a kryt....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2019 10:52 Vojta
A na co je potřeba kryt? Protože mi tam prave kvůli tomu filtru nejde dat, tak to mám otevřené, je to problém?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.12.2019 22:53 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Zit_Congerson
Dobře ty palec palec palec jen bych to upřesnil,nesmí se jí nachladit labyrint. Je to přídavný dýchací orgán který těmto rybám umožňuje dýchat vzduch z hladiny, respektive vzduch co je nad hladinou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2019 22:49 Muž Zit_Congerson [67] - RostlinyRe: Kawa
Je to labyrintka a nesmí dostat rýmičku? smich topítko není třeba v teplých místnostech (alespoň můj názor), osobně používám jen sklo a prospívají mi náramně
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2019 22:31 Muž Kawasaki [2840] - Amerika
Ano správně vy dva. A vzduch nad hladinou by měl mít stejnou teplotu jako voda v akva. A proč? Kdo se toho ujme?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.12.2019 22:23 Silviebaris Re: Vojta
A pro bettu i topítko X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.12.2019 22:22 R Muž ctibum [6909] Re: Vojta
Ale je potřeba kryt... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.12.2019 21:47 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: Vojta
Není potřeba.Beta vzduchování rozhodně neptrbuje.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [8] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113010x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15?od=351