Začátečník
Ještě mě napadlo - musí být na akvárku krycí sklo, když je tam plastový kryt se zářivkama? To sklo se zapařuje a dost mi připadá, že stíní... Ale zase by se mohla dostat voda k zářivkám...
0 05.01.2007 12:31 akara123 – Cauky!
Ty stránky jsou fakt moc dobrý. Snad jen o té tapetě: ta se lepí zvenku, nejlíp normální izolepou. Jestli Tě ještě něco zajímá, písni.
Starší reakce
Úplně nejlepší stránky pro začátečníky jsou tady:
http://www.akvarijni.cz/zacatky.htm#zaciname
Najdeš tam vše, co potřebuješ, a kdyby náhodou ne, pan Vajbar ve svých "vzkazech" odpoví na jakýkoliv dotaz. Díky němu mám už 3 měsíce prosperující, nepřerybněné a zarostlé akvárko.
0 31.12.2006 15:48 petr petřík – Začátečník
Starší reakce
0 19.10.2006 12:23 Gerrik – to Roman
Já mám vevnitř molitanový hranol v celku a bez těch klecí. A k čemu je ten bioakvacit? Že bych si ho taky pořídil. Díky
0 19.10.2006 09:35 Vodník – .
V praze. Jmenuje se to nějak nautilus nebo neptun, nebo tak nějak. Ale je to můj první elektrickej filtr a řekl bych že ten na vzduch. motorek je lepší.
0 18.10.2006 23:52 rebelka – vodník
Asi jsi ten set v hornbachu nekupoval v ostrave,že?A jinak neviš zda tam ještě budou??Co to bylo za akci??
0 18.10.2006 19:34 vik-a – akvarko
Nevím přesně co je tam za filtr,ale já tam měl nějakej fluval,kde se dá spodem vyndat taková dvoudílná klec s minimolitánkama.Tu klec jsem vyhodil a do toho vnějšího pláště narval dosebe stočené 2 pláty bioakvacitu.takže mě to dole čouhá asi o 5cm.Regulace průtoku na co nejméně a už to tak mám 2roky.Na tu bídu to docela šlape.
0 18.10.2006 12:29 Gerrik – akva
Koupil jsem ten set taky v OBI a celkem spokojenost. Myslím že dobrá kvalita za dobrou cenu. Otázka jak dlouho vydrží. Myslíte že se dá vyměnit ten molitan ve filtru za něco lepšího? Příp. za co? Díky
0 18.10.2006 12:28 Gerrik – akva
Koupil jsem ten set taky v OBI a celkem spokojenost. Myslím že dobrá kvalita za dobrou cenu. Otázka jak dlouho vydrží. Myslíte že se dá vyměnit ten molitan ve filtru za něco lepšího? Příp. za co? Díky
0 18.10.2006 12:16 Gerrik – akva
Mám síťku(je na ho...)
a topítko jen 50w.
Jo a koupil jsem ho náhodou,nevěděl jsem,že je v akci,koukám a říkám si za 1400 slušná cena,tak byla povinnost ho koupit
0 17.10.2006 10:34 Vodník – .
Sakra, tak Jirka nám je vykoupil. Já si koupil ten v hornbachu za 1800. Není tam ale síťka. Je tam takový tenký podstavec, takže není potřeba podložka. Je to i se zářivkou, nad ní je reflektor. V horku problém není, stačí třeba otevřít tu část krytu kterou se krmí.
A není tam lepidlo na zadní tapetu. Filtrační hmota dost malá, asi to nechce 1 rybu na 3 litry jako mám ve velkým. Topítko je 100W s termostatem. Krmivo nějaký vločkový.
Já ho zobnul ten set z obi za 1400,filtr na nic,ale koupím filtrační molitan a přispůsobím ho na něj,zatím tam mám jinej,jinak jsem spokojenej!
Jo pro Bleka,fakt ho měli,ten za 2400 vypadá stejně,podobně,asi jen jiná krabice a výrobce.
K těm setům asi takto.Cílovou skupinou jsou převážně děti,které chtějí mít rybičky a rodiče klid z nízké ceny.Aniž by museli shánět nějaké lepší informace o akvaristice.Design je většinou pěkný,ale na úkor vybavení.Osvětlení je slabé na dobrý růst rostlin,filtrace nedostatečná.Já jsem dostal takovou věc na 84l a musel jsem ihned improvizovat s vnitřním filtrem,aby to alespoň částečně zastalo roli filtru.Jinak proti setům vcelku nic nemám,ale chce to znát trochu problematiku a trošku si to utvořit k obrazu svému.
Pokud ale chce někdo mít alespoň nějaké prosperující rostliny,tak bych se vyvaroval krytu s 15W zářivkou na 50l vody.Se dvěma zářivkami by to už šlo. Filtraci nemá smysl v tomto případě komentovat.Je vždy špatná
Z jiných diskuzí vím, že problém setů je i to, že nemají krycí sklo a pokud mají ještě vnitřní filtry, tak v horkých letních dnech se pod nízkým krytem hrozně přehřívají a voda je horká, skoro jako rybí polívka. Pak si tam zoufalci navrtávají větrací otvory a dokonce montují větráky z PC. Tohle je prý nedomyšlené.
Chci jen upozornit na odpozorovanou kvalitu části obsahu setů, nabízených v hobby-marketech - konkrétně, co jsem dnes viděla v Hornbachu:
Plánuju pořídit aqárko 100x40x50 cm, takže jsem se soustředila na nabídku tohoto formátu. Co je zjevné - v setu se nabízí výrobky zahraniční, bez garance a zhotovené z tenšího skla, než je doporučených 8 mm (vyjma dražších setů JUWELL). To je poznat při porovnání se samostanými aqárii. Takže bacha na to!
Co se týče aqárií menších rozměrů, tam asi není takový problém. Je na každém, jak se rozhodne, ale dá se vybrat.
S kryty je to horší - jen malý procento výrobců uspořádáním výlisku umožňuje přidání dalších svítidel.
Takže to pořádně prohlídněte, než zaplatíte.
Přestaňte se hádat, co do setů dávají a jak je to naprd!
Tady mám odkaz ze dneška z Hornbachu Brno - je to podobnej (nebo úplně stejnej) set, jako nabízí v akci v OBI:
http://rybicky.net/k/forum/296.jpg
a tady je "detail" popisu a ceny:
http://rybicky.net/k/forum/297.jpg
Nevím, jestli je v akci, ale cena platí, takže kdo je rozhodnutej pořídit toto, máte šanci. Teda doufám, že nabídky nejsou regionální.
Fotky odpovídají kvalitě snímků z mobilu, takže trochu fantazie...
0 16.10.2006 13:41 Vodník – cena
Představ si že ti stačí na 54l 15W osvětlení. Koukni se na ceny a dej odkaz na netu na osvětlení, sklo, filtr, síťku, topítko, krmivo a tapetu dohromady za 1400. Chtěl bych vidět kde by to bylo levnějc. Pokud ti 15W nestačí, tak to nevezmeš, to je jednoduchý.
0 16.10.2006 13:34 Vodník – .
Srovnávat nový a starý je blbost, to je jasný že starý věci jsou levnější. Taky nechodím nakupovat do sekáče i když něco určitě vypadá jako nové. U starších min. není záruka že to neteče a taky to může být hodně špinavý, od vodního kamene.
Ale ten set už neměli dlouho před tím než ta akce končila, takže nevím proč tahle debata pokračuje
Možná koupím to v hornb. za 1800, dnes jdu kouknout jestli maj porodničku, tak na něj kouknu. Až si budu pořizovat to 1500l (kdoví jestli) tak si set určitě nekoupím
A 240ku jsem si set nekupoval a pc taky ne
0 16.10.2006 13:05 blek – cena
nahoře je záložka inzerce a tam je například:
25.09.2006 08:44 | mahy | nabídka: technika | Jihočeský kraj | mahy.jh@seznam.cz | Tel: 606871789 |
Prodám akvária 75x30x30,8ks.Cena za kus 150kč,za vše 1000kč.
tvoje pečlivost při čtení příspěvků rad a návodu je tady známá, tak jen připomínám svou první reakci:
blek
set
Sety se nakupují kvůli výhodné ceně, ale to že si kupující nemusí lámat hlavu přemýšlením a šoupat podrážky při shánění vhodných komponentů.
Cena setů je značně přemrštěná. 13.10.06
16:08
to je asi tvůj případ
0 16.10.2006 12:25 Vodník – .
Za 2400 ho měli nezlevněnej, ta cena v akci byla 1400. Osvětlení 15w říkám že stačí, protože je výška 30cm - písek, takže sloupec vody tak 20 cm(max 25). Za 8-9 kč ho možná někdo vyrobí, ale musel bych ke sklenáři, čekat na něj a ještě kdoví jestli, asi znáš levnýho sklenáře. 54 l se prodávaj spíš tak za 500-600 a to osvětlení stojí na miga 920.
0 16.10.2006 12:12 blek – set
Akvária z 8mm skla stojí na zakázku okolo 8-9 Kč za litr. V inzerci se pohybují za polovic.
Vše ostatní co bývá v tzv. setu je téměř vždy k ničemu. Zoufalé filtry, nekvalitní topítka, kryt u kterého je nemožné doinstalovat dostatečné osvětlení atd.
Každý kdo set koupí a u akvaristiky vydrží ti řekne, že by to už nikdy neudělal.
Vzhledem k tomu, že za cenu toho setu mi vyrobil sklenář 320 litrové akvárium, cenovou výhodnost opravdu nevidím.
0 16.10.2006 11:53 Vodník – .
Asi tohle
http://shop.miga.cz/product_info.php?path=242_34_268&product=54333
Ale ještě v hornbachu měli asi za 1800 54 litrů. Sice jiná značka než byla na tom obrázku obi ale asi stejná kombinace. Tak jsetli máš hornbach blíž, zajeď tam.
Ale už je to holt o 400 dražší
Vodník - a co to bylo za výrobce netušíš?
blek - obecně jsou sety asi dražší, ale když je zvýhodněná cena....
0 16.10.2006 10:41 Vodník – Nechoď tam
Já byl v obi v sobotu. Řekli že už je nemá ani výrobce a tak už nebudou. Ale měli set kterej vypadal úplně stejně, myslím že to byl on, za 2400. Takže se asi snažili nalákat lidi na hodně nízkou cenu a dali tam pár kusů po kterých se hned zaprášilo......
to blek: Sety jsou dražší, 240ku jsem si poskládal, ale tenhle byl opravdu hodně levnej, stačí si to spočítat.
Takže dnes již druhá návštěva obi běhěm2dnů a vzhledem k tomu,že ho mám od domu skoro30km,tak mě to už prudí
Řekli,že sety ještě nedorazili,jako ta druhá várka.A to prý už měli dorazit 10.10.!!!!Tak jsem tam zanechala nezavaznou objednavku a až dorazi,jedno mi podrží.Tak nejpozději do14dnů se mi prý ozvou...
UVIDIME
pápá
1 13.10.2006 16:08 blek – set
Sety se nakupují kvůli výhodné ceně, ale to že si kupující nemusí lámat hlavu přemýšlením a šoupat podrážky při shánění vhodných komponentů.
Cena setů je značně přemrštěná.
Jasně, sety kupujou lidi kvůli výhodné nabídce, jak jinak. Ale tady byla debata spíš o tom, jestli je lepší koupit předchystanej set, kterej nemá optimální vybavení nebo pořizovat všechny věci jednotlivě. Tak si sice můžeš poskládat nesrovnatelně lepší komplet, ale pro začátečníka je podlě mě moc složitý trefit optimum. I v nabízených setech jsou rozdíly, proto jsem uvedla srovnání mezi obím a hornbachovým setem (zatím čistě vizuální porovnání).
Myslím si, že je ideální pořídit vhodnej set (samozřejmě si počkat na akci v hobby-marketu) a ten následně vytunit.
Počkáme, s čím rebelka přijde.
0 13.10.2006 13:40 Vodník – azalka
Ano, mercedes je taky hezčí než oktávka a trochu dražší. Tady se bavíme o výhodnosti.
Myslím že za 1400 koupíš jen kryt a sklo 54l. Ty ostatní věci tam máš vlastně zadara.
Azalko,ještě nevím nic o těch setech z obi,protože když jsem tam byla včera,tak neměli žádný a prý mají dovézt dnes další,tak tam zase poženu
A už tam jsou na ně prý dokonce i objednávky,tak nevím co to je za akci
Okouknu to a napíšu co a jak,ju?
Díky za tip, to si zapíšu za ušiska.
Zatím mi přerybnění nehrozí a ráno jsou potvůrky dycky někde zašitý spíš ve spodní části nádrže. (Beťáka nepočítám, ten spí na filtru.)
Radši mi řekněte, jak jsou na tom ty sety z OBI. Protože v Hornbachu jsem viděla hezčí, lepší a na pohled kvalitnější. Taky byly dražší.
Stačí, když ráno, hned jak vstaneš, koukneš na akvárko. Ráno je totiž největší krize - ryby i rostliny celou noc spotřebovávaly kyslík. Pokud ryby plavou u hladiny a obtížně dýchají, znamená to, že je v nádrži přerybněno a tudíž je nutné zavést vzduchování (minimálně na noc).
Myslíš, že se jako v noci dusí? Jak to poznám? Doufám, že budou bušit na sklo nebo tak něco.
Přece během těch pár hodin všechen kyslík nespotřebujou rostliny...
0 13.10.2006 10:26 Štěpán – .
To právě že né, protože když mají přes den přebytek kyslíku tak tím víc jim bude vadit míň kyslíku v noci. Pochybuju, že si ten kyslík dokážou strádat v plynovém měchýři.
To už jsme se trochu vzálili od původního tématu debaty, ne?
Přes den ať se nadopujou a přes noc určitě nedostatek nemají, mršky.
0 13.10.2006 09:37 Štěpán – .
Jestli v noci stačí filtr, tak je to vzduchování přes den zbytečný, protože přes den mají ryby navíc kyslík od rostlin.
0 13.10.2006 09:17 Vodník – .
Já mám čerpadlo 4000 l/h. Na napouštění odstáté vody do akva. No ale zaškrtil jsem ho, tak má vlastně míň.
Vzduchováním každopádně nic nezkazíš, záleží na poměru počtu ryb a rostlin. Já ho při předělávání měl 2 dny vypnuté a 2 molly to nepřežily.
Nojo, máš pravdu, ale já se chci vyspat. Přes noc jede filtr (nonstop), kterej proudem vody čeří hladinu, coč by mělo stačit. Nebo ne...?
0 13.10.2006 09:13 Štěpán – .
Azalko, vzduchování by mělo běžet hlavně v noci, přes den je celkem k ničemu.
Jo,omlouvam se,4000l/hod by byla opravdu automatka
Jinak jsem teď dorazila z obi a uz tam nemeli ani jeden
Ale do nedele by meli pry dostat dalsi,tak to pak okouknu
P.S. Oprav si v tom prvním příspěvku těch 4000litrů/hod. To už by nebylo akvárium, ale pračka! :o) Ať to lidi zbytečně nemate ... Já jsem původně chtěl reagovat ne na to světlo, ale na ten šílenej výkon filtru, i když mě vzápětí trklo, že to asi bude překlep ...
Přesně tak jsem to myslela.
Tak aspoň poreferuješ o kvalitě a provedení. Dívala jsem se, že v OBI mají nádrže s garancí (myslím 5 let), ale je otázka, z čeho se skládá set - jestli ho komplet celej dodává nějaká více či méně kvalitní firma nebo to skládají prodavači po večerech.
0 12.10.2006 16:52 Vodník – azalka
Jo myslíš jako obi, já myslel prošmejdit jiné. Dostanu se tam až zítra a to je poslední den prodeje, no nechám se překvapit.
0 12.10.2006 16:50 Vodník – azalka
Já nic šmejdit nebudu, jako karanténní nádrž a pro potěr se to hodí. Když je tam písek + mezera nahoře min. 10 cm, tak je to 36 litrů čistý objem a 15 w je 0,42w/l. Navíc hloubka zanedbatelná, takže těch 15W prostě v tomhle případě stačí.
V každé délce je výkon daný. Možná existují nějaké výkonnější, ale ty jsou finančně náročný. Nejsem odborník, ale předpokládám, že pokud vylisovaný tvar krytu skýtá ještě nějakou skulinku, jistě se dá později připevnit další patice alespoň na malou 15W zářivku. Nebo se mýlím?
Vodníkovi - nestahuj kalhoty před brodem a nejdřív prošmejdi dostupné prodejny.
Čím silnější, tím delší ... (mluvím o zářivkách!) :o)
Přidat reakci
1 ...... [117] 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x