Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 27 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:33 Maq Re: Catan
Jedna z možností: www.rataj-spk.cz/…
Mnozí by doporučili spíš křemičitý písek, ale při jeho nákupu snáze uděláte chybu, je jich mnoho druhů a zdaleka ne všechny prodávané jsou vhodné. (Není to tak jednoduché.)
Na tomtéž webu můžete nakoupit i HODNĚ rostlin. Rostliny se vytahují z košíčku, zbavují té vaty kolem kořenů, a zasazují do písku/substrátu.
S rostlinami dost pravděpodobně zavlečete i nějaké ty šnečky. Jsou pro akvárium prospěšní. Ale nekupujte si nějaké veliké, nápadné, ti už jsou méně vhodní.
Dejte substrát, zasaďte rostlinky, vyhažte ty mušle (škodí vodě) a další "ozdoby", a čekejte. Žádnou chemii a hnojiva raději nepoužívejte, s tím uděláte víc škody jak užitku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:31 Žena Catan [6] Re: JirkaŠčobák
Bydlím ve Zluticich(38km od Karlovych Varu) a navstevovala jsem akvaristiku-teraristiku na rozcesti v KV
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:27 Muž ondralomnice [81] Re: Catan
říční písek, a ne tu černou drť co prodávají
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:25 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Catan
Ja pouzivam pisek do bazenovych filtraci. Ale je to v pytli 25kg (cca 200kc). Ale v akvaristickych obchodech bude i mensi baleni, hlavne at je kremicity.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:25 Žena Catan [6]
Děkuji všem :-) za upřímnost a rady k nezaplacení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:25 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Catan
Hledej substrát, který se jmenuje "staré dno".

Dej info, odkud jsi. Zkus najít akvaristu v okolí, který by ti mohl prodat rostliny pěstované pod vodou a měl větší množství od jednoho druhu.

EDIT: Jája: Máš pravdu, bude to velká kryptokoryna. A taky krásná. Víc takovýchto rostlin má potenciál vyplnit celé její akvárium. Být to mé akvárium, nevadilo by mi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:23 Žena Catan [6] Re: Jája
Jen jednu radu ještě prosím,co dat na to dno :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:20 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Catan
1.trpělivost
2.jeste vice trpělivosti
3.neposlouchat rady v obchodech.Nikdy. Pokud to neni nutne, uplne se vyhnout ruznym vodickam a jinym zlepsovakum, co vam nekdo vnuti, jde to vsechno krasne bez nich a o to vice je pak akvarko stabilni

Na vasem miste bych zacal uplne znovu, udelal bych nad tim kriz.
Jine dno. Nikdy ne drť, nesmi to mit ostre hrany. Idealni je kremicity pisek, existuji i barvene a lidi to bez obtizi pouzivaji. Nejaky kousek korene ci dreva neni na skodu, ba naopak. Velke kameny pouze zabiraji prostor pro vodu, v malem akva nebrat
Filtr.Okamzite po naliti vody zapnout filtr a nechat bezet, nikdy nevypinat.
Mnoho rostlin. To je to nejdulezitejsi. Existuje spousta rychlerostoucich, tema bych zacal. Nenechavat v kosiccich, vytahnou, zasadit. Ten anubias co mate vpravo privazat provazkem na kaminek nebo to drevo, nesadit do dna, koreny musi byt volne ve vode.

Az vam opravu porostou rostliny, tak teprve pak dejte ryby, ne vsak drive nez za mesic.
Ten pancik, co uz to ma za sebou, je ucinene zlo do maleho akvarka. Nejen ze se bude trapit a nedoroste, ale je jako divočák, ryje a ryje, dela bordel.Nebrat.

A hlavne, jeste jednou, trpelivost a pak nebude potrebovat stesti, aby to fungovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:19 Žena Catan [6] Re: Jája
Děkuji za radu,nejspíš jsem pitomá,jak zde vsichni píší :-) a vše sem špatně pochopila už v akvaristice-teraristice a ne v ZOO shopu,kdyz jsem viděla jejich akvárka :-). Prikoupim rostlinky,vyhodim přebytečné blbosti a pak uvidim co dal. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:17 Muž Jarry [1437] Re: Catan
Bohuzel je to tak, ze v prevazne vetsine takovych prodejen pracuji lidi, kteri o tom bud sami nic nevedi, nebo prodaji cokoliv, co je kupujici ochoten koupit, bez ohledu na nasledky. Mam nedaleko presne takovou prodejnu, maji tam svoje "stamgasty", kteri si chodi kazde 1-2 tydny kupovat nove rybycky jako nahradu za uhynule (zazil jsem tam nekolik takovych rozhovoru kupujicich s prodavackami).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:14 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Catan
Oceňuji, žes to vzala.
Akvaristikám jde o biznis.
Primární teď je nákup rostlin a vytvoření funkčního rostlinného akvária.
P.S. Poslechni, co ti radí Jája.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   20.12.2016 13:09 Žena Catan [6] Re: JirkaŠčobák
Ano,asi máte pravdu,že by to každý zvládl lépe než já :-( ,akvarko bylo založeno nejspíš jak by ho založilo 9ti leté dítě,kupodivu jste se i trefil,zakládalo se kvuli 9ti letému synu k svátku. V akvaristice mi vše takhle prodali i s přípravky,poradili měřit ph atd. Pokud mi rybicky umírají tim,ze jich je moc již nebudu porizovat další a rada prikoupim další rostlinky. Jsem zacatecnik a nestydim se za to :-) a proto si necham rada poradit,kdyz uz ho mám chtela bych se o nej dobře postarat,aby mi syn nebrecel pri kazdem uhynu. Děkuji za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:03 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Catan
Ač jsi se snažila Aq založit dle pokynů na těchto stránkách, ale je vidět, že z tvé strany nebylo pochopeno, jak má AQ vypadat, jaké ryby jsou vhodné atd. Tvé AQ je v podstatě holobyt, který je vytvořený dle tvých představ, nikoliv pro život vodních živočichů. Dala jsi do něj fůru ryb, které tam vůbec nemají co dělat. Zaměř se hlavně na to, aby to AQ nejdřív fungovalo a pak teprve pořizuj ryby. Ryby, co ti zbyly někomu daruj. Pancéřníček by potřeboval AQ o objemu minimálně 100 l, ancistrus to samé, skláry alespoň 200-300 l, tetry také dle druhu 100, 200 l a pak být tebou, tak udělám kompletní předělávku. Nové dno - v tom tvém AQ je dno, které obsahuje vápenec, což je hodně špatně. Vyhoď ty "ozdoby", dětem vysvětli, že rybyčky se jich bojí (nebo podobnou výmluvu) a pak jako hlavní pořiď hromadu rostlin a pár malých šnečků (okružáci, levatky, piskořky), nech s nimi AQ běžet za pravidelné výměny vody. A pokud AQ bude šlapat, tak za 6-8 týdnů pořiď několik minirybiček a po týdnu jejich počet zdvojnásob a zase za týden můžeš přidat další. Když zvolíš rybičky o velikosti cca 3 cm, tak jich můžeš mít 20 a k tomu, když časem přidáš minipancéřníčky 5-6, tak budeš mít velmi pěkné AQ a bude se na co dívat.

EDIT: A ještě doplním. tak kryptokoryna, co máš, podle mě bude obřího vzrůstu, takže tu určitě další nepořizuj. Zaměř se na stonkové rostliny. Ty jsou pro rozjezd fajn.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 13:01 Muž Jarry [1437] Re: Catan
Na akva.net radi dat do 45 litru vody 2 skalary? Umrti bude asi kombinace faktoru - nezabehly filtr, moc ryb, navic nevhodnych do daneho akvaria a jeste predpokladam byly ryby koupene nekde v ZOO shopu, takze s velkou pravdepodobnsti v ne moc dobrem stavu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.12.2016 12:58 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Catan
Ok, podíval jsem se na fotku.

Upřímně: Kdyby si moje už skoro devítileté dcery zakládaly akvárko, asi by to udělaly nějak takhle. Starší, brzy devatenáctiletá, by to určitě zvládla líp.

Ostatním: Tento člověk je exemplární příklad, kam dovede začátečníka současný trend akvaristiky. Měří Ph, kontroluje výsledky a žije na obláčku, že vše probíhá nádherně. Má topítko, filtr, přesně ví, že používá Sera Ph/Kh -minus, CO2 vital. Přitom má v šedesáti litrech pouhé dvě rosltiny v kelímku, přerybíno až hrůza a je nesmírně překvapena, že pochcípalo skoro všechno, co tam strčila.

Dnešní začátečníci poslouchají úvodní navigaci: "Měř složení vody, použij kvalitní filtr, dej ryby po dvou týdnech nebo týdnu," místo, aby zjistili: "Zaplň akvárium rostlinami, až budeš mít pocit, že jich je dost, dej ještě jednou tolik, přidej hrst šneků, ryby dej, až když všechny rostliny vyhnaly několik nových listů a prokazatelně se drží."
Ach jo.

Ok. Co s tím: Žádné další ryby příští dva měsíce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ta rostlina uprostřed je kryptokoryna. Ještě 15 (patnáct) takových!
Než vyženou první list, potrvá to pár týdnů. Takže reálně dva měsíce, než budeš moci vložit ryby.
Gupky! Jeden druh! V reálu do 60l ne víc, než dva druhy. Určitě ne skaláry!
Co je fajn, že tam nevidím řasy. Pokračuj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 12:48 Žena Catan [6] Re: JirkaŠčobák
Založené 29.10 a první rybky po týdnu,ancistrus a tetry,během dalšího tydne zbytek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 12:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Catan
Kdy jsi akvárium založila a kdy jsi do něj vložila ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 12:40 Žena Catan [6]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Takhle jsem dnes nalezla :-(
Už jsem pár foto vložila. A akvarko jsem zakládala dle pokynů na akva.net
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 11:57 Maq Re: Catan
Spíše než pomoc s odhalením nemoci hledejte pomoc s odhalením chyb při založení akvária. Tam bude s největší pravděpodobností začátek Vašich problémů.
Jak psal kolega, dodejte prosím údaje, fotku, nejlépe prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 11:41 Muž ondralomnice [81] Re: Catan
jak velké akvo, jak dlouho se zajíždělo, jakej filtr,jaké rostlinky atd... založit prezentaci,nějaké foto
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.12.2016 11:32 Žena Catan [6] – Pomoc s odhalením nemoci
Ahoj,mám založené akvárko,vše probíhalo nádherně,pořídila jsem do něj kvuli detem 6xtetry,2xskalary,1xancistruse,1xpancernicka a 2xpavi ocka.Ph udrzuji na 7,0. Dusicnany take na minimu,ale postupně mi umírají rybicky.O pavi ocka jsem prisla do 3dnu(tak sem to brala,ze nezvladli presun),ale ted mi zahynuly behem 14dnu,2xtetry,1 skalara a pancernicek mi skonal dnes. Na nem sem to pozorovala dva dny,ze je malatny,drzi se v ustrani v rohu akvarka,hlavou nahoru,skoro bez pohybu.A nez sem ho dnes vyndala,vsimla sem si,ze ma na sobě pod spodními ploutvemi a u hlavy malé chuchvalce připomínající kvetoucí plíseň(asi špatně přirovnávám,ale připomnělo mi to tu chlupatou plíseň v misce ze ZŠ) Každopádně prosim o radu,zda dělám něco špatně,nebo co a jak?Už nevím co dělat. Děkuji :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2016 17:33 Maq Re: Driv3r
Driv3r napsal: to ockovani nebude na skodu
No ale pokud jsem vaaclavovi dobře rozuměl, měl na mysli situaci, kdy očkujeme ze zdroje, o jehož kondici toho mnoho nevíme. A (nejen) tam je opatrnost myslím na místě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2016 13:58 Muž Driv3r [236] Re: Maq
no to je jasne ze to neni samospasitelny jen to pomuze.pochopitelne ze tam dojde k ruznejm procesum ale to ockovani nebude na skodu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.12.2016 13:21 Maq Re: Driv3r
Myslím že násada bakterií z jiného akvária pomůže pouze v tom ohledu, že jsou zaručeně přítomny ihned a nemusíme čekat až se objeví samy. Ale nemůže to zařídit situaci, kdy máme akvárium osídlené mikroorganismy v optimálním a stabilizovaném množství. Nové akvárium se tak jako tak musí vybouřit a projít si svým obdobím nestability.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2016 10:53 Muž Driv3r [236] Re: vaaclav
navrh sem jen moznosti jak tomu trosku pomoct nerikam ze je to super ale lepsi nez nic.uz v prvnim komentu sem mu psal ze je lepsi dat tomu cas s tim s tebou naprosto souhlasim. (i kdyz ja se stim ted neridil ale to melo trochu jiny duvod)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2016 10:47 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: TRULY
Chce to prostě počkat až si vytvoříš svoje vlastní bakterie a né si přitáhnout cizí s možnými negativními důsledky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2016 10:41 Muž Driv3r [236] Re: TRULY
ano chaoem =ano chcem? :-) obavam se ze po cerstve prelecenym akva asi nebude detrit (nit bakterie v dobre kondici)zalezi jak moc tam bylo leciva,a jak je to dlouho po preleceni?Jaky mas duvod ?nejakou nemoc?rasy? nebo skus jestli mas nekoho v okoli.at ti vypere filtr. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2016 02:58 Muž TRULY [164] Re: Driv3r
ano chaoem ale mam dovody na to aby som tam filter nevymachal. Jedine ze ho naockujem z mensieho prelieceneho akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 22:16 Muž Driv3r [236] Re: TRULY
hm ja ted taky zakladal akva a testy koupil no2 a3 +ph ale nic moc mi to nereklo. dulezitejsi bude nic neuspěchat a dat tomu cas pokud bys to chtel uspisit to ockovani bude nutne bud koupenym nebo detrit od nekoho s filtru.u prvniho akva byla pouzita kupovana blbost:-)a u druhyho sem vymachal filtr a pomalu ho prileval k sani noveho filtru a zmiho pohledu je to lepsi ta druha verze u te prvni to odskakalo par ryb i po mesici po zalozeni.ted ho mam deset dni od zalozeni a rybky v pohode jen 4 v 380l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 19:01 Muž Driv3r [236] Re: JirkaŠčobák afc1886
Proto. Sem se ptal na krevety ze by asi čerstvý akva nedali ty listy sem ustrihl neřek bych ze rostlinky některý chci pak krom ty rubly ta neni do akva.upozornil mě na to vaaclav.ty listy vypadají jak když stahujou barvu zpet ke stonku.ale od stredu vyrazili min 2 novy listy u ozelot red a ten vlevo vzadu ma 3 novy ten uprostred jich má tak 5 a všechny stonkovky maj velky přírůstky nechápu ten divnéj rozpad listu.a ta pěna me pěkně taky sere dnes tak na hod ku zmizela a ted uz je zase zpátky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.12.2016 17:05 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: afc1886
Nic proti. Jen jsem chtěl, dřív, než začnu mluvit podobně, vidět aktuální obrázek akvária.

Aktualizace: Aha. Díval jsem se do jeho druhé prezentace (založil v dubnu).
Hm. Tady potřebuješ víc rostlin. Zničí ti to design, ale asi se bez toho nepohneš. A krevetky samozřejmě ne.

Aktualizace 2: Hromada kamení. Ta pěna může být důsledek látek (prachu), které se z něj rozpouštějí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   16.12.2016 16:22 R Muž afc1886 [14685] Re: JirkaŠčobák
Tak já bych raději poradil nasadit do začátku více rychlerostoucích rostlin,které potom může postupně redukovat k obrazu svému,ale nedával bych tam krevetky.Když už bych něco přidal,tak nějaké šneky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 15:31 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Driv3r
Nebyl bych z toho nadšený, ale není to nic zásadně zlého.
Že ti některé rostliny hynou, je větší problém (a možná příčina).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   16.12.2016 15:30 R Muž afc1886 [14685] Re: JirkaŠčobák
Teda nechápu tu tvou radu.Tady mu říkáš,že do svého akvária,které jsi založil před 8 měsíci by jsi krevetky dal v pohodě.To je v pořádku.Ale on napustil akvárium 5.12.2016,to není nejmoudřejší rada. no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 14:51 Muž Driv3r [236] Re: JirkaŠčobák
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 14:45 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Driv3r
Osobně bych krevetky klidně strčil do akvária, které jsem založil před osmi měsíci, ale netuším, co máš ve vodě ty :).
Nestříhej žádné listy. Nemáš tolik rostlinné hmoty, aby sis mohl dovolit ji ztrácet.
Fotku pěny nevidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 13:36 Muž Driv3r [236] Re: vaaclav
verim smutny je ze je v ty akvaristyce prodavaji za vodni a od aqua Daho nafotil sem ten listek je v my prezentaci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.12.2016 13:25 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Driv3r
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 13:04 Muž Driv3r [236] Re: vaaclav
a dohajzlu tady je vydet co vsechno neudelaj v akvaristikach aby vam neco prodali.!!!uz doma alternantheru mam ale reinecky.tak sem predpokladal ze to bude vodni. A taky je vydet muj spontalni neuvazeny nakup.popravde nemam na lidi s ty akvaristiky moc dobrej pocit spis jako kdyz se vlk diva na mlady srnce.tohle me fakt stve. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 11:35 Muž Driv3r [236] Re: JirkaŠčobák
krevetky jsou nachylne na vodu ne ? asi nebude dobry je strkat do zajizdeneho akva nebo to daj?rostlinky sem prohlizel zadna nevypada spatne echinace maj na nekterych listech flicky jako ubytek barviva ale to prisuzuju delsimu pobytu bez vody od stredu jdou novy listy a ty uz se barvi do cervena mam nejake ty horsi ostrihnout?
fotka peny v prezentaci.myslis ze by je slupli tyhle prckove? nevsimali si ani poteru od pavok zato parmicky se napapkali
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 10:47 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Driv3r
Může být, že ti nějaká rostlina hnije. Až budeš fotit, vyfoť i tu pěnu.

P.S. Nemít ryby, co máš (a možná méně hniloby, pokud to je hniloba), bylo by pro tebe řešením cca 40 krevetek - oberou tebou uvedené řasy i plíseň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 10:36 Muž Driv3r [236] Re: JirkaŠčobák
to ne do dna ted uz nezasahuju i kdyz vcera sem pridal dve kyti z chaosu po sekacce.tej alternanhera rubla se moc nedari furt straci listy myslim ze de do kopru jinak ostatni se chytli echinac vykvet a razi dalsi slahoun.v prezentaci jsou i hodnoty vody.akorat sem vyndal koren odmocil v horky vode se soli a octem nejak chytal plisen a pak jeste 2x jen v cisty vode horky jiny zasahy nebyli od zalozeni jeste obcas oprava rampy smeru nebo svetla ale to asi nebude mit vliv:-)foto pridam ale vic nez jich je na tom stavajicim tam neni krom tech vcerejsich dvou kousku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 10:16 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Driv3r
Když říkáš, že se v tom hrabeš až moc, tak chceš říci, že se hrabeš ve dnu?
Chloupky řas jsou časté. Pěna ne (může být výraznější "orbou" dna).
Dej do prezentace aktuální fotku, ať je vidět, kolik máš rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 09:55 Muž Driv3r [236]
tak jo sem tak trochu v koncich mozna se v tom hrabu uz moc vcera po vymene vody do dnes do rana se na skle udelali delsi choupky rasa?za den tak 0,5cm?a jen tam kde zustala stara voda v akva tam kde bylo odpustino nic neni.a jeste se mi tvori pena na hladine.nejaky rady?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   03.10.2016 07:32 Maq Re: NHKG
NHKG napsal: Pro začátečníka je ideální zlatá střední cesta: Filtr, osvětlení a topení. Bez CO2, UV a dalších nesmyslů. Na průzračnou vodu a akvárium bez řas to stačí. Hlavně nepřerybnit jak 90% začátečníků, vše si pořádně nastudovat, neplašit a mít trpělivost.
Tohle je dokonalé shrnutí, které by mělo být donekonečna opakováno, tučným písmem.
Já osobně bych k tomu dodal ještě čistý substrát do dna (bez zásobního hnojení).
Počkat měsíc dva, pak změřit parametry vody, a podle toho teprve volit rybí osádku.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.09.2016 10:44 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: MonterMonty
MonterMonty napsal:low-tech akvárium rozhodně není o zakalené a nečisté vodě a obráceně u akvária s technikou- křištálová voda ,
zjednodušeně k low-twch akváriu je potřeba krapet jiný přístup a zkušenosti , mnohdy může takové low-tech fungovat daleko lépe


Přesně. Při low-tech je třeba víc trpělivostí a je třeba počítat, že rostliny porostou výrazně pomaleji.
Má akvária jsou navíc bez filtrace a vzduchování, takže mohu nasadit živočichy* až, když definitivně rostou a prosperují rostliny (pod 6 týdnech a déle).
Příklad. Jeden člověk. Začal úplně zle. Měl filtr, topení, veškerou techniku, kterou mu v akvaristice prodali a hned první den tam dal ryby (na Akva.sk se přihlásil, až když mu začaly chcípat). Zapracoval, zastavil úhyny a založil další akvárium bez filtru, do kterého přehodil rostliny, které měl ode mě a v akváriu s filtrem stagnovaly. V akváriu bez filtru rostou a celé akvárium prosperuje lépe. Viz www.akva.sk/…

* Mezi "živočichy" nepočítám zbírku drobných šneků, kterou dávám okamžitě a jednu, dvě krevetky nebo drobné živorodky, které dám na osídlení už možná po dvou týdnech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2016 09:44 Muž ercan [38]
Tak klasická začátečnická chyba smich .
Koupil jsem si tuhle rostlinku aniž bych o ní cokoliv věděl rybicky.net/atlasrostlin/alternanthera_rubra .
Prostě to nemám kupovat,když o tom vím úplné ho.... smich
Nadruhou stranu mne může hřát dobrý pocit,že sem jim nechal vydělat nějakou tu kačku.
Tak asi tak no.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2016 22:35 lenkalor Re: MonterMonty
Ano, bylo to hodně zjednodušeně řečeno. :-) Nechtěla jsem se moc rozepisovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   09.09.2016 22:33 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: lenkalor
Já jen poopravím Tvou trochu zcestnou úvahu , low-tech akvárium rozhodně není o zakalené a nečisté vodě a obráceně u akvária s technikou- křištálová voda ,
zjednodušeně k low-twch akváriu je potřeba krapet jiný přístup a zkušenosti , mnohdy může takové low-tech fungovat daleko lépe
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.09.2016 22:20 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: lenkalor
Pro začátečníka je ideální zlatá střední cesta: Filtr, osvětlení a topení. Bez CO2, UV a dalších nesmyslů. Na průzračnou vodu a akvárium bez řas to stačí. Hlavně nepřerybnit jak 90% začátečníků, vše si pořádně nastudovat, neplašit a mít trpělivost.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [27] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15?od=1301