Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Galeje s výběrem vhodného dna

 

Články » Galeje s výběrem vhodného dna   Vytisknout tuto stránku 

Galeje s výběrem vhodného dna

Publikováno: 06.01.2011 • Autor: © Noxx • Rubrika: Dekorace

Tento článek jsem se rozhodl publikovat proto, abych ulehčil práci a také nemalé finanční částky, nutné při výběru a hledání vhodného dna do Vašeho nového akvária.

Když jsem před cca 20 lety začínal s akvaristikou, tak bylo zcela běžné si téměř veškerou dekoraci do akvária obstarat přímo z přírody. Jednak vybavenost tehdejších akvaristik nebyla příliš valná, druhak cena vybavení byla na tehdejší platové poměry poměrně značná. Proto vše, co šlo získat z přírody, se z ní akvarista také získat snažil.

Tím základním, bez čeho se akvárium neobjede, je určitě akvarijní dno, tedy substrát pro zdárný růst rostlin. Sám jsem vyrůstal na Jižní Moravě, na malé vesnici a do nejbližší akvaristiky to bylo asi dvacet kilometrů, a to obnášelo pro desetiletého klučinu nemalou překážku. Proto jsem zavítal do zdejší pískovny (nebo lépe na říční břeh) a pracně si potřebné množství a zrnitost musel přesít a odnést až domů. Pak následovalo celodenní propírání, které má v poloucpaném odparu vany, k nelibosti rodičů, následky ještě dodnes :-). Ale měl jsem jistotu, že jsem si písek/štěrk vybral sám a je přesně takový, jaký chci. Dokonce nebyl problém ani s vápenatostí a rostliny rostly jako z vody ...

Uběhlo dlouhých dvacet let a spousta věcí se změnila. V prvé řadě to, že mé akvária nejsou na JM, ale v naší matičce stověžaté. A jak pražáci tuší a ví, je neskutečný problém cokoliv z přírody sehnat, neřkuli se do přírody vůbec dostat a něco tam najít. Takže se musíme spolehnout na akvaristické nebo jiné obchody. Já jsem chtěl malinko ušetřit, při už tak vysokých celkových nákladech na 500l nádrž, a rozhodl se použít na pohled velmi hezký písek, či spíše štěrk o zrnitosti 4-6 mm z Bauhausu - oddělení stavebnin. Cena byla velmi příznivá - 75, za 25kg pytel. Navíc po asi 200 ujetých km po Praze už jsem neměl náladu nikde jinde hledat. Byl jsem natolik nažhavený na nové akvárium, že jsem nevěnoval příliš velkou pozornost testu na vápenec a akvárium založil.

Nyní po třech měsících provozu, poměrně zdárného, jsem „octový test“ udělal a zhrozil se - doslova šampáňo! Rostliny sice rostou, ale jen některé a ne úplně dobře, proto ten test. Po tomto nepříjemném zjištění následovalo velmi rychlé rozhodnutí - celková výměna dna! No jo, ale opět galeje s jeho výběrem a sháněním.

Osobně téměř veškeré spotřební zboží kupuji prostřednictvím internetu, takže jsem intuitivně začal hledat zde. Jak ale mnozí z vás vědí, koupit akvarijní dno lze na internetu ve velké spoustě eshopů, ale téměř všude prezentují jednu a tu samou fotku a informace nejsou dostupné žádné, dokonce ani to, kdo je jeho producentem. A dotaz na prodavače nebo infolinku se rovná ztracenému času a korunkám. Takže jsem si řekl, že koupím několik vzorků a udělám si vlastní amatérský test, hlavně na obsah vápence - tedy octový test.

Prvním vzorkem byl říční písek č. 4 - Tomi-písek s. r. o. - barva poměrně hezká, tmavější, ostřejší hrany, zrnitost nerovnoměrná 3-7 mm. Cena 22,– Kč/2,5k g balení. Koupeno v Hornbachu.

Octový test - slabá reakce = méně vhodný pro rostlinná akvária.

F

Druhý vzorek je říční písek č. 2 od JK Animals - ten se mi velmi líbil už na fotkách na eshopech, skutečnost byla ještě lepší. Krásná tmavě šedá až červená barva, oblé hrany, zrnitost nerovnoměrná 2-6 mm (místy i kamínky kolem 1 cm). Baravně opravdu krásný písek a v akváriu by se určitě vyjímal. Cena 24,– Kč/2 kg balení. Koupeno v ZOO Braník. Bohužel přišlo rychlé zklamání ...

Octový test - silná reakce = nevhodný pro rostlinná akvária.

F

Třetí přišel na řadu křemičitý říční písek o rovnoměrné zrnitosti 3-4mm - hezké pravidelné oblázky, barva světlejší - od bílé, přes okrovou až po téměř červenou. Cena 10,– Kč/kg. Koupeno v ZOO Braník.

Octový test - podle očekávání žádná reakce = velmi vhodný pro rostlinná akvária.

F

Čtvrtým vzorkem byl říční písek č. 4 od Sportcarp - zrnitost poměrně rovnoměrná 3-6 mm, zaoblené hrany, tmavší, hodně barevný. Cena 34,– Kč/3,3 kg. Koupeno v Bauhaus.

Octový test - žádná reakce = vhodný pro rostlinná akvária (pozor jen na větší zrnitost). Stejně inertní je i „říční písek č. 2"“ od Sportcarpu - zde se ale jedná o křemičitý (okrový) písek.

F

EDIT 6.1.2011: Dnes jsem ještě koupil a otestoval akvarijní písek od firmy Vitakraft hell (existuje i weiß) - jedná se o pohledově velmi hezký říční písek jemné zrnitosti 3-4 mm, takže ideální pro rostlinná akvária. Velikost zrn je rovnoměrná, barevně jemně do tmava, oblé hrany. Cena 129,– Kč/7,5 kg balení. Koupeno v Baumaxu.

Octový test - velmi slabá reakce = vhodný pro rostlinná akvária. Není 100% inertní, ale ve větších nádržích, ideálně ve směsi s křemičitým pískem by měl být bez problémů použitelný.

F

Další dříve testované písky:

Nové dno - Rataj - ostřejší hrany, nerovnoměrná zrnitost 2-6 mm, barva světlejší. Cena 39-60,– Kč/2l.

- žádná nebo velmi mírná reakce = vhodný pro rostlinná akvária

Staré dno - Rataj - směs starého, použitého a obohaceného písku. Vhodný jako podkladová vrstva na dno akvária. Mě osobně se jeho použití osvědčilo pro rychlý náběh biologické funkce akvária a růst rostlin.

Jako další dříve odzkoušené a vhodné písky nebo štěrky pro rostlinná akvária považuji všechny typy křemičitých písků od zrnitosti 0,8 mm, dále říční písek (Tomi-písek) č. 0.

Jako perličku jsem nakonec otestoval i filtrační písek 0,7-1,2 mm (okrový) z Bauhausu a opět žádná reakce. Takže kdo chce jemný, jednobarevný písek, mohu doporučit.

Záměrně se zde nezabývám různými typy drtí, které dle mých zkušeností nejsou příliš vhodné, ať už z důvodu vysokého obsahu vápence, nebo z důvodu ostrých hran. Pro akvaristy, kteří preferují tmavé (černé) dno mohu s čistým svědomím doporučit barvený křemičitý písek z Flexiobklady.cz, který ku velké spokojenosti používám v menším 80l krevetkáriu. Bohužel, do velkých nádrží by se jednalo o poměrně drahý špás. Stejně tak jsem se vyhnul testování speciálních akvarijních substrátů typu fujizuna, akadama, aqualit, manado apod. Jen snad zmíním Aquaclay ground, který je substrátem velmi dobrým, ale osobně mi nevyhovuje jeho sterilnost a jednobarevnost. Všechny tyto speciální substráty jsou pro většinu akvaristů velmi nákladné a vhodné spíše pro menší akvária nebo nonoakvária.

A mé nové dno? Nakonec bude první vrstvu tvořit několik málo litrů starého dna od Rataje. Na to přijde silnější vrstva křemičitého (říčního) písku o velikosti 1-3mm a nakonec směs říčního písku č. 4 od Sportcarp s říčním křemičitým pískem (3-4 mm) ze ZOO Braník v poměru cca 1 ku 3.

Doufám, že jsem tímto článkem aspoň malinko ulehčil výběr dalším akvaristům, kteří se nemohou rozhodnou pro vhodné, finančně nenákladné a dostupné dno.

Pokud jsem se dopustil nějakých nepřesností, omluvte mne, prosím, nebo mne případě opravte.

Akvaristice zdar!

Noxx

 

F

F

F

F

F

F

F

F



 

Za správnost informací zodpovídá autor článku, dotazy směřujte na autora. Hodnocení článku hvězdičkami provádí redakce. K článku se vyjádřete pomocí palců (líbilo se / nelíbilo se).

Hodnocení
*****

Líbilo se: 31x Nelíbilo se: 0x Zveřejněno: 06.01.2011 Upraveno: 06.01.2011 Přečteno: 4782x

Schválili: Bob66 *** 07.01.13 • Jarka *** 18.01.14 • Rex *** 18.01.14

Související články
Žádné související články
Další články z rubriky Dekorace
27.03.2018*****Výroba paludární stěny nad akvárium933x
01.08.2008*****Videonávod - Výroba krytu pro mini akvária11079x
07.08.2009*****Zpátky do ... akvária 1.díl :)2748x
08.02.2011*****Výroba 3D pozadí/skály z polystyrenu, cementu, balakrylu a laksilu8055x
14.02.2013*****Liapor – jeho použití jako substrátu do rostlinných akvárií3533x
23.01.2010*****Tvorba akvarijního pozadí6421x
03.12.2010*****3D a světlo2777x
21.09.2009*****Extralevné a efektní pseudo 3D pozadí za akvárium? Za 30 minut a 60Kč? Ano!9478x
11.06.2009*****Výroba pozadia z PU peny - postrehy3305x
05.11.2007*****Liapor - aneb jak sem pořizoval dno do akvaria3077x

Komentáře návštěvníků

x Funkce je dostupná pouze pro přihlášené uživatele

Další články tohoto autora
Žádné další články



© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/clanky/586-galeje-s-vyberem-vhodneho-dna