Začátečník
Lepší fotku do vlákna Identifikace rostlin. Bohužel mi nejde na mobilu vložit odkaz, ale přes Fórum a Strom sekcí to lehce najdeš.
Vpravo dole Anubiasy - nejspíš coffefolia a battery, vzadu Vallisneria, nižší travička uprostřed Sagittaria a to hezké uprostřed je možná Myriophyllum, ale chtělo by to lepší fotku - detail.
Jen k Anubiasům: nesázet do substrátu, ale přivázat. Klidně udělej fotku každou zvlášť, ať je detailnější.
Tak ta větší "tráva" vpravo a vlevo bude Vallisneria gigantea. Taky mi začala opadávat, možná jí úplně nesedí měkká voda (co mi bylo řečeno). Jinak se prý nemají zastřihávat - celý list pak postupně uhnije.
Pokud tady píšu bludy, někdo mě, prosím, opravte
U té nižší trávy si jistá nejsem už vůbec, tak raději mlčím
Zdravím. Když už v akvárku nemám momentálně co dělat, tak sháním informace o rostlinách co mám momentálně v akvárku. Já blbec sem totiž vyhodil ty informační štítky co byli u těch rostlin. A tak bych chtěl informace o té rostlině co je na obrázku vlevo dole a vpravo dole, ta nízká s celými lístky. Už přesně nevím co mi prodejce řekl, jestli je do středu nebo do předu akva. A ještě tu v pozadí s těmi dlouhými listy nalevo a napravo. V posledních několika dnech mi odumíraj konce a žloutnou a pak odpadnou. U té nízké mi trochu taky žloutnou konce, ale ne v příliš velkém měřítku. Takže tak, sháním jenom ifo abych je mohl udržovat.
A ještě detail - aby se prezentace zobrazila ostatním, musíš nahrát hlavní fotku. (Ideální je nejdřív celou prezentaci co nejvíc vyplnit a pak dát fotku - zobrazí se to vše najednou.)
dakujem
Na svém profilu si založ svoje akvárko, napiš tam o něm co nejvíc informací, dodej fotky, ať ti můžou zkušenější poradit.
Klikni nahoře na "Přihlášen jako" pak na obrázek rybičky "Nádrže" a "Přidat novou nádrž" a můžeš vyplňovat
neviem co je to prezentacia
9milan94 napsal: zajtra sem dam fotku
Už sis udělal tu prezentaci jak jsem ti doporučoval?
Zhasni světlo a nech to na přírodě.
Snese, ale já budu mít spíš v akváriu dva páry zakrsláků, než jednoho samce bojovnice. Ovšem teď jsem se nechal silně ovlivnit svým subjektivním vnímáním.
Pořád pohoda, otíků dvojnásobek, rozhodnout se mezi bojovnicí, nebo čichavcema a cichlidky taky možno.
Může, i 15 kousků.
0 28.11.2012 20:32 ender [3] tak jó...
,
příští týden chci neonkový hejno zkompletovat do počtu - deset.
Může být?
Neměl bych o to strach, jsou to oba dva druhy výborný plavci a trochu toho pohybu jim nebude škodit.
Až budou počty obou hejn dvojnásobný, tak se chování bude měnit, nejsou to potvory, ale velmi temperamentní rybky a momentálně působí jako stmelovací faktor na neonky a ty se budou snažit držet pospolu a taky tam jsou jako domácí a náležitě dávají nováčkům znát, kdo že to byl první.
čau,
dnes jsem do svého akvárka ke čtyřem Zebrám nakoupil další čtyři ryby - Neonky červené. Ze Zebřiček jsem docela rozladěn - píše se, že to je mírumilovná ryba, ale neskutečně mi prohánějí po celém akvárku nové Neonky. Je mi jich líto, rády by se asi rozkoukaly, ale jsou pořád pod tímhle "tlakem".
Je to přechodný stav, anebo to jsou opravdu takový "potvory"?
Ten odkaz na vlákno, co vložila katterinecka, určitě prostuduj, já bych chtěla jen doplnit, že mám taky celkem velký odkalovač a dělám to tak, že jednou rukou jezdím odkalovačem po dně, druhou rukou držím konec hadice nad kýblem, a palcem reguluji výtok z hadice. Takže když nasaji štěrk, tak prostě palcem zastavím proud vody a počkám, až štěrk spadne zpět na dno. Pak povolím a nechám vodu s detritem téct do kýble.
Jo tak to se mohu taky přidat. Nemám sice do toho co mluvit, taky v tom zrovna začínám plavat, ale co se mi řeklo tak sem udělal a dneska po skoro 14 od založení mám už celkem pěkné akva a rostliny rostou. Ryby sice nemám, ale to mi nevadí. Nechám to celé zarůst rostlinama a až bude správný čas tak si pořídím ty oka. Mohu potvrdit, že dělaj velký nepořádek když už jich je hodně. Už nějaký ten rok sem je choval, sice ne jak tomu bude teď, ale měl a po půl roce sem tam měl binec velkej. Jen nevím jak budu dělat čištění dna až mi to tam ty rostliny zarostou, protože sem si koupil odkalovač, velký s hrdlem, sací trubicí a to hrdlo má na délku skoro 5cm, takže když to zabořím do dna tak nasaju všechno. Nemluvě o tom, že ten štěrk se vysaje taky. Jak to děláte vi?. Protože mezi rostliny se jen tak pak nedá dostat. Co sem viděl tak nádherný akva co jsou kompletně zarostlé zelení tak jak se tyto čistí. Zatím na to nemyslím, nemám nic co by mi tam dělalo nepořádek.
Já bych se asi vážně chytla rady malyLibor. Máš se dost co učit, takže bys mohl začít nějakýma živorodkama. Třeba taková paví očka jsou levná, všude dostupná a jsou to krásné a živé rybky. Do začátku ideální a když se budeš o akvárium starat, budou Ti dělat jen radost a snadno se Ti namnoží
Nejsou plachá a baští prakticky veškeré krmení s velkou chutí. Až budeš zkušenější, není problém je vyměnit za jiné rybky a víc druhů. Jen si dej u živorodek pozor na přerybnění, ony hodně kakají a tak znečišťují vodu rychleji než jiné rybky. Já mám sice ve svém akváriu oček až dost, ale taky se o ně pravidelně starám
. Pokud se pro živorodky rozhodneš, pořiď je v poměru 1 samec na 2 samice. Samci jsou sice barevnější, ale kdyby jich bylo moc, budou samice hodně honit a to by nebylo dobré. Přeju, ať se rozhodneš správně, chceš-li mít fungující a krásné akvárium, vždy upřednostni požadavky a náročnost ryb před svým přáním a zvaž své zkušenosti. Držím palce
tak to je pohode
dobre skusim to
Udělej si procházku kolem potoka nebo řeky, tam je kamenů nespočet
Já sbírám břidlici a jak ji donesu domů, tak vezmu kartáč, odrbu ji, trošku mýdla, zase lehce odbrbu, promláchnu kartáč, důkladně opláchnu břidlici opět vydrbu a dávám do akvárka. U kamenů jsem to dělal stejně a vždy bez problémů.
vau uplne krasne akvarium tak taketo kým sa vybuduje a rozraste asi trvá aj rok
ale asi stoji to zato ze ? uplne krasne a tie kamene kde sa daju zohnat ? ci treba kupit a keby som si zohnal treba ho doma prevarit a bude vsetko ok ?
Většinou se na přední část akvárka dává štěrku míň a do zasdu víc. Ale můžeš udělat třeba taky to, že v nějaké šásti akvárka dáš nějakou vrstvu dna, přehradíš břidlicí a do druhé části dáš míň nebo víc a jinou zrnitost. Jestli rostlinky po celém akvárku nebo jenom na části je otázka. Záleží na tom, jestli všechny budeš mít vysoké rostliny, nebo chceš i nějakého nizčího vzrůstu. Pokud všechny vysoké, nechal bych část akvárka bez rostlin, jestli plánuješ i rostlinky nižšího vzrůstu, tak ho v podstatě můžeš zarostlinovat celé. Koukni třeba na tyhle dvě prezentace jak jsou řešené rostlinama
rybicky.net/nadrze/14027 a
rybicky.net/nadrze/16477 0 28.11.2012 10:28 9milan94 sak jasne a mam otazku treba aj nejake prevíšenie som cítal ze na jednej strane menej strtku na druhej viacej a tak a ked tam dam koren a mam dat rastliny po celom akvarku ci len na jednu stranu ?
já bych se spíš soustředil na nějakou pěknou nenáročnou kytku, je hezčí a navíc ti narozdíl on nějakýho šutru keramiky nebo kdoví čeho udělá nějakou službu
0 28.11.2012 10:14 9milan94 Pokud z toho chceš udělat hračkárnu, dej si tam klidně loď, potápěče nebo lebku. Pokud akvárium, tak hodně rostlin, pěkný očištěný kámen (břidlici, pískovec aj.) - pozor, kámen, který šumí, když na něj kápneš ocet, do akvária nepatří! A nebo si kup v akvaristice nebo na burze nějaký pěkný kousek akvarijního kořene
Ryby Ti budou vděčné
Pokud chceš aby to vypadalo přírodně, tak buď kořen, nebo výrazný kámen.
0 28.11.2012 09:35 9milan94 – :)
A este otazecka co by ste mi poradily ? nejaku skalu alebo nejakú tam lod alebo co nieco pekne ale aby to nezaplnilo cele akvarko
Takhle příkře bych to nehodnotil. Není set, jako set a najdou se velmi slušný kousky, ovšem taky za slušnejší peníz. Je to klasickej nekonečnej příběh a tu a tam se v různých obměnách vracející diskuse na toto téma. Osobně si myslím že dobrý sety svoje opodstatnění a své zákazníky mají. Kdo se chce na toto téma dozvědět více, nechť se podívá do příslušnýho vlákna.
Edit:
rybicky.net/forum/12588
Ahoj, co mohu já doporučit, je abys nekupoval žádný set....ze své zkušenosti použiješ jen akvárium a maximálně ještě topení...vše ostatní dokoupíš za jiné lepší a kvalitnější...v setu bývají většinou "žalostné" filtrace a slabé osvětlení( pod 0,3W/l. ) a pak budeš mít jen starosti a otázky porč ti rostliny nerostou, proč tam mám řasu atd. atd... má rada je kup po nastudování vše zvlášť...mnoho zdaru v akvaristice....
To záleží na tom, jaké tam budou rostliny, to zase záleží na osvětlení atd. Přeči si místní články o zakládání akvária (výborný je např. od Johana), doplň ještě rostliny, kup si testy na vodu a zjisti parametry. Pak Ti tu zkušenější určitě dobře poradí kombinaci rybek. Rozhodně do téhle litráže NEdávej skaláry a spol.
Paví očka, malé druhy razborek a další nenáročné rybky najdeš v místním atlase
To je velice složitá otázka. U některých ryb je hejno třeba jen 5 ks (např. parmička černopruhá), u jiných je lepší třeba 20ks (neonky, malé razborky), obvykle u teter či razbor je hejno myšleno 8-12ks. Přesněji je to uváděno u jednotlivých druhů tady v atlase. Ale mimo hejnových ryb jsou i ryby "harémové" - chová se 1 sameček a 2-3 samičky (malé cichlidky, čichavci), a pak jsou ryby vyloženě párové (např. velké cichlidy). Ale to je vždy u ryb uvedeno.
A kolik hejn? Nejlepší je jedno hejno, kde je více rybek, ve velkém akváriu mohou být hejna dvě či tři. A pokud bych ti mohl poradit - jsi začátečník, kup si 2 samečky a 4 samičky živorodky duhové nebo ostrotlamé a zpočátku chovej jenom tyto rybky. Jakmile se je naučíš udržet při životě a dokonce i odchovávat, můžeš se pustit do složitějších rybek.
Spoustu návodů, jak na to, najdeš v článcích, které jsou vzpomínané ve starších příspěvcích ze včerejška, předvčerejška a prakticky každý den v tomto vlákně.
0 27.11.2012 22:52 9milan94 – ludkovia
chcel by som poradit
neviem sa rozhodnut co by som si mal kupit do toho akvarka a jake ryby lebo som cítal strasne vela clankov ze lepsie je kupvoat ryby v hufoch ze je to krajsie a setko ale kolko je huf rýb stacilo by 5-6 rýb ? a kolko druhov je normalne kombinovat a kolko ryb by sa hodilo do 55 litroveho akvarka dakujem za odpovede prikladam fotku zakladajuceho sa akvarka
1/3 vody týdně. U čerstvého akvárka můžeš víc a častěji. Hlavně čti, studuj, ptej se, i dvakrát na to samé se ptej. Hlavně aby byly tvé budoucí ryby spokojené. Pak budeš i ty spokojený.
3 27.11.2012 16:48 Ičin [1405] - Cichlidy Začni tady :
rybicky.net/forum/15-zacatecnik
Hned v druhém příspěvku jsou odkazy na nějaké články, které ti zodpoví základní otázky. Pak když budeš číst dál, tak ti to zodpoví i ty další otázky. A pokud se najde ještě něco, tak se tam optej, bude ti poraděno
tak jednoduché to s tým hnojením nebude.Skús si najprv niečo naštudovať v tých článkoch čo ti doporučil snehulda007.A hlavne trpezlivosť-ešte nemáš ani akvárko a už sa pýtaš na hnojenie
Aha, dobře. Jak si psal, at dělám výměny vody. Tak kolik vody a jak často mám měnit?
Přidat reakci
1 ...... [92] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x