Přihlásit se RYBICKY.NET »

Začátečník

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 76 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: milla111
Vyměň polovinu vody.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Ičin Re: milla111
je to nové akvárko, co?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - milla111Re: jmalyska
a co tam mužu mít špatně když mi začali umírat? mam i jednoho zlatého ancitruse a ten uz mi od rana lezi nahoře na filtru a nehýbe se, když se ho dotknu tak se pohne jinak ne sad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - predator3313 Re: milla111
:-D Protože jsi myslí že ten kousek co plave vedle je lepší? Moje to taky dělají...řekl bych že asik nemají hlad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ičin
Jaký bývá důvod, když vy "vezmete do huby žrádlo a pak ho vyplivnete" ? :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mozkomor
Žrádlo je moc velké na ně, mi to dělají neonky i skaláři, když jim dám větší kousky. Anebo moc tvrdé...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - milla111 – ryby nejedí
mám dotaz - proč mi rybky vezmou do huby žrádlo a pak ho vyplivnou
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ Re: milla111
Tipoval bych to maximálně 50:50, že to bylo místem nákupu. Spíš podmínky v akva. Pokud jsi dal ryby do akva po třech dnech, tak je to jasné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - milla111Re: amrtin
ještě se mi ALE STALO ŽE MI ZAČALY RYBIČKY ODCHAZET POMALU JEDNA PO DRUHÉ, Z DVANÁCTI MI ZBYLI CTYRI ALE DOZVEDEL JSEM SE ZE TY RYBYCKY JSOU Z HK A KDYZ JE TAM JEDNOU ZNAMA KUPOVALA TAK JIM TAKY POCHCIPALY TAK NEVÍM ČÍM TO MŮŽE BÝT :-( :-( :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - predator3313 Re: JohnyHrada
Některé sety jsou ale fakt celkem dobré, já nedávno koupil tenhle www.akvaristika-ostrava.cz/…
Ještě ho měli o něco slevněný :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 5  - Ciffik Re: JohnyHrada
jestli dobře čtu, tak set obsahuje akva 12l, filtr a písek za 499,-

akva seženu za 160,- akvaria.heureka.cz/…
písek do 12l i zadarmo max. 50Kč
a filtr = motorek + elemetkovej molitánek za cca 150

Hm pořád na tom někdo slušně vydělá, nemluvě o tom, že nikdo přesně neví, co je ten filtr zač. Ostatně ta velikost 12l nepatří do rukou začátečníků. Tu si mohou dovolit provozovat zkušení pardi. Jinak je vhodná tak max. jako karanténa/rozplavka/vytíračka a to ještě za specifických podmínek...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: milla111
Nech to být,to je normální,po pár dnech se to srovná a voda vyčeří.Akva se zabíhá a probíhaj tam různý procesy který je nejlepší nechat být X-)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - iggy Re: milla111
třetí odkaz nahoře, viz. Založení nádrže. palec Když chceš poradit je třeba dát i nějaké info - nejlíp prezentace, tam popíšeš vše o tvém akva hop ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - milla111 – kalná voda
chtěl bych se zeptat proč se mi zakalila voda třetí den v novem akvarku, mohl by mi někdo poradit?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Dreamdiver Re: amrtin
Jasně. Jen že se tu před dvěma dny ptala, co by šlo chovat v nádobce bez světla a topení, nejlépe třeba nenároční šneci nebo perloočka. A taky sleduju, že zřejmě rodiče nejsou akvaristice 100% nakloněni (mi tak přijde).
Nejdřív jsem emisek10 nedoporučil žádného živého tvora. Ale podle její vytrvalosti a dotazů usuzuju, že o tom začíná docela rozumně přemýšlet.
Všichni jí chceme nějak rozumně poradit, nakonec se musí stejně rozhodnout sama, podle toho jaká bude situace doma a na co se bude cítit.
Jestli to myslí všechno vážně, bude se dál ptát.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - MichoCZ Re: amrtin
Ten filtr bude spíš v té spodní hranici, ten molitan tak drahý není a ta hlava je za 200-300Kč. Světlo na prcka stačí obyč lampička za pár korun, u sklenáře je to pár stováků. Dozadu stačí černá fólie - kupoval jsem v obi tuším 65Kč/metr 45cm výšky. Štěrk 50-100Kč, nějaké rostlinky a rybky nebo krevetky do 500Kč. Mimochodem stálo by za to zvážit návštěvu nějaké burzy. Je to příjemný výlet a nakoupíš tam všechno vybavení a i levnější.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dreamdiver Re: emisek10
Jak říká mr.amrtin, budou ti 2tis stačit, i kdybys rovnou koupila nějaký set napři od Diversy nebo Aquaelu, zbyde ti pořád dost peněz na další věci.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Dreamdiver
No,tohle už bych neřešil a nechal to na ní(na co si troufne a jakou tomu věnuje péči,atd...) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: emisek10
Budou.Vlastní akva+krycí sklo bych si nechal slepit u sklenáře(cca 300-400kč),filtr to samé,světlo - tam je to složitější,např.: www.vyprodeje.net/… a zbytek už jsou malé položky.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - acik – emisek10
11 letá akvaristka,to je super!!!! Ať ti to vydrží a určitě ti tady poradí a dobře... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dreamdiver Re: amrtin
Ber to prakticky, že čím bude obtížnější starání se o akva - tahat kýble vody, mít na to extra nádoby...tím míň to takový dítě bude chtít dělat. S tím překrmením bych to neviděl tragicky - pokud zvládne zařídit akvárium a pořídit si do něj smysluplné osazenstvo, zvládne i krmení. Zase bych to až tak nedramatizoval.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: Dreamdiver
je mi 11,myslíš že na takové miniakvárko mi budou stačit 2000Kč?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Dreamdiver
To je sice hezký že máš starost o malou holku,ale když už nic jiného,tak u miniakva stačí jednou překrmit a je vymalováno...Když bude mít akva kolem 50ti l,bude měnit 10-20l vody a s kýblem jistě rodiče pomůžou.Ale dobrá připomínka byla,mít kýbl a vůbec všechno co přijde do styku s vodou z akva jenom na to - nikdy nepoužívat kýbl od prádla a podobně.Já na to mám kýble od primalexu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dreamdiver
No já nevím s tou velikostí, za každou cenu nutit velké akvárko...Emisek10 mi přijde jako malá holka, až bude tahat kýble vody na výměnu, všechno mokrý, rodiče budou z akvárka nadšení :) Je to samozřejmě věc názoru, ale mně přijde péče o menší akvárium snadnější a všechno je i levnější. Pořízení i provoz. Samozřejmě při dodržování alespoň základních pravidel.
Třeba na pracovním stole mám kostku 30x30x30 -tak jednou za 3 dny vezmu kuchyňskou odměrku (mám jednu vyčleněnou přímo pro akva), 3x naberu vodu a doleju vodu ze dvou petflašek, co jsem do nich natočil večer vodu a nechal odstát. Finito, hotovo. Není nutné odkalovat, stačí jednoduchá výměna vody, nad akvárkem jednoduchá lampička s ekonomickým provozem. Vhodně zvolené rostlinky a akvárko frčí - red cherry, razborky skvrnoocasé, otíci, provizorně jsou tu teď ještě galaxky, které se stihly vytřít a po akva se mi potuluje potěr.
Stačí i malý filtr - osobně jsem provozoval úspěšně takové akvárium i naprosto bez filtru. Filtr vyčistí jednou za měsíc, kdoví jestli. V práci mi malý aquael filtr ve 30l kostce běží bez čištění už asi čtvrt roku - je to čerpací hlava a kostka akvacitu. A to tam mám drápatečky, které krmím mraženými patentkami nebo artemiemi. Jsou tam s nimi neonky modré - úhyn nula za rok provozu, vodu měním 1x za týden, cca 5litrů.

Prostě - pokud chce holčina malé akvárium pro krevetky, co by sama zvládla, nerval bych jí za každou cenu nějakou vanu, kde ani třeba nezvládne měnit sama vodu.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - emisek10 – rozumím
Dobře chápu budu se snažit o co největší akvarko potlesk
To by sice šlo(viz: rybicky.net/nadrze/18269 ),ale jak všichni radíme:čím větší,tím lepší(MichoCZ to krásně vystih).
 Reagovat na tento příspěvek 2  - MichoCZ Re: emisek10
Většinou pokud si děcka domlouvají doma akvárko, tak jim je řečeno jen malé, aby to moc nestálo a nebylo s tím tolik práce, ale opak je pravda. Je mnohem víc starostí než u většího. Jak ti píšou všichni tady, vem si to největší, co můžeš mít. I kdybys měla na skříňce oželet nějaký jiný lapač prachu, co tam určitě je. Krevetky tam jistě být můžou, ale pro naprostého začátečníka to je taky kus práce a pokud není vše v pořádku, tak krevetky začnou hynout.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Aforte Re: amrtin
Na té ceně to skoro nebude znát. Já teď budu mít 40x40x40 - už je vše objednané. 50x40x40 jsou ještě lepší rozměry - větší litráž, lepší délka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10 – krevetky
A kdybych tam měla jen pár krevetek?
No,aspoň to.I když opravdu by nemohlo být vyšší?Já vím,tady do tebe všichni hustíme co největší,ale ona je to pravda ano Opravdu je každý cm znát a pokud to unese stojan(podstavec,skříňka,...),tak není důvod jít do menšího ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Designer Re: michalt
Skoro jako bych cetl sebe, kazdy cm je dobry ;-) .

A jeste dodam, co bylo pod 100l vzdycky u mne znamenalo nejake problemy, byt i docasne ci obcasne, ale vzdycky se mi podarilo nejake si nadelat, treba uz jen odjetim na cas pryc. Akvarka pres 100l mi sice nekdy umela taky zavarit, treba v boji se zelenou vlaknitou rasou, ale jsou to takove ty provozni starosti, jako ze je vsechno fajn a je potreba se zbavit rasy atp., ne ze se to zase cele nekam rozjelo, protoze jsem byl 3 tydny pryc a maximalne nekdo nakrmil, pripadne prekrmil, nebo neco neumel resit, coz se vzdycky lepe snese ve vice vode.
 Reagovat na tento příspěvek 7  - michalt Re: emisek10
Promiňte, že ještě jednou zmiňuji tu velikost, ale řekněme, že to 25 litrové akvárium bude mít "standardní" velikost 40x25x25 cm. Jestli by se k těm 40 cm ještě našlo 20 cm a na každou další stranu ještě 5 cm, t.j. 60x30x30 cm, už Vás to přivede na 54 litrů, co je hodně velký pokrok oproti těm 25 litrům. Opravdu je to tak moc natěsno, že se těch pár cm nenajde? :-) Myslím si, že tohle jsou rozměry a objemy, kde každý centimetr představuje větší možnosti.

Zmiňuji to proto, že s 25 litrovým akváriem mám trochu zkušenosti a teď to můžu porovnat s trochu větším. Opravdu je to rozdíl (i na těch 54 l). Menší nádrž je podstatně náchylnější na chemickou a biologickou nerovnováhu a jestli má být akvárium relativně spokojené a jestli v něm má žít ryba (nebo několik), vyžaduje opravdu hodně pozornosti a hůř toleruje případné chyby při údržbě. Pro tak malou nádrž se trochu složitěji řeší spolehlivé filtrování (každý kousek techniky zabírá místo, pokud se tam vůbec vejde) a je taky problematické zvolit rybí osádku.

Samozřejmě, jestli jste rozhodnuta chovat jen krevetky, jen bettu a nebo jen rázborky (taky si nejsem zcela jistý, že by to byla vyhovující volba) s menšími rostlinkami bez ambice na případné "rozšíření," bude to fungovat.

Rozhodně tedy nechci říct, že by těch 25 l nestálo za založení nebo za námahu, jestli se opravdu větší nikam nevejde. Ale možná by těch několik centimetrů navíc v rozměru akvária přineslo neúměrně větší radost z vodního života v budoucnosti ;-).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: amrtin
spíš 50x25x30
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amrtinRe: Aforte
Jasně,já to psal jako takový maximum ohledně délky palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Aforte Re: amrtin
Ale zase co udrží podstavec.
Tak to může bejt klidně 80ti litrový (50x40x40) X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Aforte
A hloubka?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: Kytka
no na délku největší můžu mít 50cm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kytka Re: emisek10
Jak jsi vypočítala těch 25 litrů? Předpokládám, že máš vybrané místo, kam akvárko přijde. Jaké jsou maximální rozměry toho prostoru - délka, šířka, výška? I od toho se pak bude odvíjet filtrace, osvětlení, kytky a osazenstvo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ Re: emisek10
No pokud to opravdu jinak nejde, tak buď nějaký set a nebo možná výhodnější varianta, koupit nádrž, štěrk, světlo a filtr zvlášť, Nejlepší asi čerpací hlava a biomolitan. Jestli budeš chtít nakupovat normálně v prodejně, tak ti budou muset poradit pražáci, ale na internetu toho je spousta. Jen to chce před ukvapeným nákupem hodně studovat. Do první akva jsem nasypal tolik peněz a dneska to samé postavím za třetinu a ryby se tam mají aj lepší.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: MichoCZ
Jsem z prahy 5,a nemáme na akvárko místo,25l je největší co můžu mít
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ičin
inzeráty
ale začal bych nastudováním si problematiky malých nádrží a zvážil těch 25l
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Aforte Re: emisek10
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichoCZ Re: emisek10
Vyplň si odkud jsi a potom ti někdo může radit kde máš nakupovat. Ale v první řadě, pokud k tomu nemáš závažný důvod, tak 25 litrů je málo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10 – Výbava akvária
Dobrý den,doporučili by jste mi prosím nákou výbavu akvárka a kde koupit akvárium asi 25l,kdyby někdo věděl i s výbavou.....za rozumnou cenu.děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 5  - Horác Re: koblih
výměna příliš velkého množství vody najednou dokáže úplně rozhodit chemismus vody v akváriu (což většinou končí docela slušnou řasovou kalamitou) ... odkalení nádrže prováděné současně s čištěním filtru dokáže velmi nepříjemně ovlivnit úroveň nitrifikace (náhlý, velký úbytek nitrifikačních bakterií), což může vést až k otravě ryb. (Důkladné) odkalení dna a údržba filtrů by se z tohoto důvodu měly provádět odděleně. ... viz www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 4  - S invalida
Nitrifikace a samostudium ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - koblih – prosím o radu
dobry den prosim o radu ale nevím kde to napsat.po delší době jsem se kopal v akvariu cc130l nové rostlinky kořeny atd zhruba po pul roce jsem vyměnil skoro celou vodu v akvariu a začaly problemy rostliny mi chytají řasu a akvarium se mi zda pořad přikalené do zelena ma v akvariu biofiltr ktery jsem taky vyčistil a vyměnil naplně vněm.prostě nemohu docilit krasně čisté vody jak jsem měl před tim než jsem do toho vlezl.poraďte jak docilit překrasně čisté vody a co jsem udělal za chybu?děkuji muj emai:BUNDESVER@seznam.cz
 Reagovat na tento příspěvek 0  - emisek10Re: romant
Když ono to taky souvisí trochu s tím že máme doma málo místa
 Reagovat na tento příspěvek 17  - Kytka Re: emisek10
Řekla bych, žes to vzala za špatnej konec.
Nejdřív zkus zajít do knihovny nebo tady do vlákna a přečíst si něco pro začátečníky.
V knihovně je dost knížek pro děti i pro dospělé o zakládání a provozu akvária, většinou mají do 100 stránek a spoustu obrázků, takže se to dobře čte. V případě netu bych zvolila odkazy v modrém rámečku nahoře v tomhle vlákně: rybicky.net/forum/15
Z toho bys měla dostat nějakou představu, co všechno tě čeká, pokud chceš založit a provozovat akvárko (a je jedno, kdo v něm bude žít, jestli perloočky, šneci, krevety nebo rybka).
Pokud uznáš, že jsi schopná těm tvorům poskytnout to, co potřebují a že by tě to bavilo delší dobu (možná chápu mamčiny obavy, že za dva měsíce skončí akvárko na krku jí, až tě to přejde), tak bych teprve zkusila vysvětlit rodičům, co o tom víš, co to obnáší, co budeš zvládat sama a co budeš chtít od nich (předpokládám, že minimálně nějaké finance).
Spousta těch věcí se dá zvládnout s minimálními náklady (písek z potoka, přebytky kytek od ochotných akvaristů), akvárko už asi doma máš, navíc za chvíli budou vánoce a i na ty se dá něco svést ;-). Řekla bych, že tahle strategie by mohla doma zabrat, jen musíš především ty sama vědět co cheš a hlavně proč. Teď už jen dostatek trpělivosti a půjde to :-).

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [76] ...... 120

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 117340x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15?od=3751