Dobrý den,
Od podzimu plánuji založení akvária, po cca 15 letech. Původní plán byl pořídit 160l (100x40x40). Ale rekonstrukce obýváku se odložila o cca rok a není tedy dostatek místa a proto bych rád prozatím alespoň 54l (60x30x30), které mám s krytem a dalšími starými věcmi k dispozici. Protože se akvaristika posunula mílovými kroky, myslel jsem si, že čtením různé literatury, fór a webovek zjistím vše, co potřebuji. Čím více jsem však četl, tím více zjišťuji, že co člověk to názor a také i v pro někoho jasných věcech se mi udělal nepořádek a mám nejasnosti. Protože nerad kupuji zajíce v pytli, rád bych si tyto věci ujasnil a zeptal se zkušenějších, co si o tom myslí a zda mnou vybrané věci na dokoupení do sebe alespoň zapadají. Největší nejasnosti mám s filtrem. Má vize je následující.
Světlo:
Stará zářivka a obvody jsou totálně na dranc, rozdrolily se mi v prstech při průzkumu, proč to nesvítí. Bylo to jako kdybych se dotýkal mumie Tutanchamona zamaštěnýma rukama od sekané. Plánuji nahradit domácí konstrukcí již koupeného led pásku o délce 1,5m o svítivosti cca 1600lm, 6000K s možností manuální regulace intenzity světla připojené na hodiny. Docela jsem zvědavý, jak já budu odhadovat, jak velkou intenzitu akvárium potřebuje, ale věřím, že to časem vychytám.
Dotaz:
Co si myslíte o krytech? Mě přijde, že pak musí chybět nově příchozí vzduch k hladině? Bude pro vstup CO2 stačit vlnící se hladina pod krytem? Víc se mi líbí zaklopené akvárium – na sucho v bytě netrpíme.
Filtr:
Mám k dispozici
www.rostlinna-akvaria.cz/… a
www.rostlinna-akvaria.cz/…. Samostatně se mi zdají nedostatečné, případně kombinace obou s dokoupeným molitanem?
Spíš ale přemýšlím o koupení externího, který bych pak použil později i do 160l. Eheim mi přijde zbytečně drahý a ostatní značky moc neznám.. Asi největší kritérium, samozřejmě kromě funkčních vlastností, co mám, je spolehlivost a také kapku hlučnost.
Zatím mě padl do oka tento:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Primární dotaz:
Jak funguje obecně regulace filtru? Otáčkami asi ne, když to budu moc škrtit ventilem v padesátce „nezmrví“ se?
Sekundární dotaz:
Jak je to u filtrů s dostupností náhradních dílů a existují případně nějaké servisy? Nebo jak je to s poruchovostí? Když se mi rozbijí střeva filtru po záruce, znamená to vyhodit a koupit nový? Ale to už bych chtěl asi vědět moc a moc šťourám.
UV lampa:
Doufám, že bych se bez ní obešel, ale zrovna tuhle věc, z důvodu mého dobrého pocitu, rád budu mít doma.
Co si myslíte o UV lampě přímo ve filtru? Nebo raději samostatnou, aby se mi rozbila samostatně a ne v kompletu? Já si říkám, že bych jí tam ani neměl na stálo. Dát jí tam a zapnout na chvilku třeba například po větším odkalování.
Zatím jsem je moc nekoumal, abych řekl pravdu, když nevím, jaký bude filtr, říkám si, že tuhle mohu dokoupit později. Co si myslíte o téhle nejlevnější?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Topítko:
Zatím neřeším, dle teploty dokoupím případně nějaké později nebo použijí staré.
Dno:
Po diskuzi zde zakoupen Terramol frakce 1-3mm.
rybicky.net/forum/11348
FLORA:
Koupím v místní akvaristice, co mi doporučí s ohledem na lokální tvrdost vody apod. Heslo: nenáročné pro začátečníka. Tady mi je vcelku jedno jaká krásná zeleň mi to tam bude zelenit, hlavně když nebude přespříliš citlivá na mé chyby. Pán v akvaristice vypadá, že se v tom vyzná a ví, o čem mluví a recenze na obchod jsem slyšel jen pozitivní.
www.akvamex.cz.
FAUNA:
Po pár dnech/týdnech nějaké plže a něco na dno a na řasy? Něco jako parmička černopruhá (ikdyž nevím, jestli jí to nebude malé)
rybicky.net/atlasryb/parmicka_cernopruha nebo nějaké pancéřníčky?
Dále po zaběhnutí si asi zase nechám poradit v akvaristice. Můj sen z mládi je mít hejno parmiček čtyřpruhých a mechových, ale to bude bohužel muset počkat na větší nádrž. Zatím mě napadá
rybicky.net/atlasryb/neonka_modra (ale také se bojím, jestli jim to nebude malé), nebo něco většího v páru? Např.:
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_oranzova nebo
rybicky.net/atlasryb/akarka_zelena? Máte nějaké typy? Stejně asi nakonec skončím u nějakých Rasborek nebo s Dániem
Předem děkuji za přečtení a ještě větší poděkování připojuji za reakce.
P.S.: Za hrubou kritiku budu rád – za odvrácení byť jedné hloupé chyby v budoucnu budu raději za blbce teď než-li potom