Začátečník
Je to klasický substrát od Dennerle, pod něj můžeš dát výživný substrát (např
www.rostlinna-akvaria.cz/… ) ale není to vyloženě nutnost. Pod náročnější rostlinky můžeš dát ke kořínkům cíleně nějakou kuličku hnojiva. Předpokládám, že neplánuješ nějakou podvodní zahradu...možná bych řekl, že někdy je takový substrát spíš na škodu, přebytek živin u nepříliš opečovávaného akvárka může způsobit víc problémů než užitku. Okrasné kamínky myslíš jaké? Normálně nasyp do akvárka substrát a na něj naaranžuj nějaký pěkný větší kamen, kořen...co se ti líbí. Určitě na to nesyp nějakou tu mramorovou drť ;)
inak zaijimave ze aj v tak spinavom akvarku sa mi narodia nove rybky . no a ,ohol by som tam dat na dno toto ? a treba pod to ece nieco dat alebo na vrch toho mozem dat este nejake okrasne kamienky?
Prima, tak zatím máš kde mít rybky, ale trochu jim to tam fakt vyčisti a měň vodu, aby to tam přežily.
jj diki moc za rady a obsiahly navod. no ja zabudol povedat ze mam kupene nove akvarko takze tam to budem zakladat.
Však jo
Z chemického hlediska je mramor skoro totéž jako vápenec, jen obsahuje navíc ještě nějaké příměsi.
Vysypat dno vápencem by nebylo to pravé.
Když vidím tvoje akva, postupoval bych asi takhle - ryby bych přemístil viz můj příspěvek níže. Akvárium bych komplet vysypal, vyčistil, ten vodní kámen dostaneš dolů nejlépe octem nebo kyselinou citronovou a houbičkou na nádobí. Akvárko důkladně vymýt, usadit na místo, dát dno (např
www.flexiobklady.cz/… ), nainstalovat techniku (vymytý filtr, topítko..), zasázet rychlerostoucí rostlinky, nějaké dekorace - kořen, kameny, podle vkusu, nalít temperovanou vodu (ber ohled na rostliny, teplotní šoky mají rády snad ještě méně jak ryby), spustit filtr, světlo a akva frčí. Na lepší start lze koupit něco takového
www.akvarista.cz/… . Ryby bych ještě klidně nechal s bublifukem v karanténě (nekrmit, měnit vodu) a nechal akvárko zabíhat s tím, že bych měnil buď denně nebo obden část vody. Po několika dnech bych tam vrátil ryby s tím, že bych i nadále pokračoval s měněním části vody a s krmením hodně střídmě.
Tak nějak ve zkratce, mělo by to fungovat, nic moc lepšího nevymyslíš. Nějaké náhrobní drtě fakt nejsou do akva vhodné. Jednak jsou to šutry jako kráva, jednak jsou ostré, ryby se mohou poranit, zapadává do toho bordel a mramor ti bude měnit parametry vody.
Dát tam můžeš co chceš, ale s odpovídajícími následky ...
Já nevím, jak ti to ještě máme napsat, ať tam nedáváš ten svinčík z tohoto akvárka, které tu ukazuješ.
Když je řeč o vodě a vymáčknuté houbě (houba filtru) z akvárka, myslí se tím dobře zaběhnuté akvárko. To tvoje tak nevypadá.
Ta mramorová drť je dobrá tak na cintorín,určitě ne do akvária.
Jasně že je myšlena voda z dobře zaběhnutého akvárka. A když tam přidáš i "sajrajt" z vymáčklého filtru (taky z dobře zaběhnutého akvárka), bude to ještě lepší, protože přidáš i nitrifikační bakterie.
nooo tie odkazi som precital ak nastudoval zakladne veci okolo toho. ale nikde tam neni pisane ci mozem nainfikovat novu vodu v novom okvarku touto spinavou z toho stareho akvarka. ja viem ze sa ma nainfikovat nove akvarko vodou ci strkom zo stareho ale to je asi myslene ked je zabehnute a pekne urobene a a nie asi ked je tak zaspinene ako to moje. ci?
Není to o tom, že by ti tu nikdo nechtěl poradit, ale opravdu je základ si něco nastudovat - viz právě ty výše uvedené odkazy - a pak se ptát na konkrétní věci, se kterými si nevíš rady.
Když vidím to tvoje akvárko, je fakt nejlepší začít znova úplně od začátku. Dal bych jiné, jemnější dno a hlavně rychlerostoucí rostlinky.
Než to překopeš, dej rybky do nějaké karantény, klidně i čistý kýbl, dej jim tam bublifuk, měň vodu a nekrm, přežijou to tam líp jak v téhle bažině.
Takovej ten s odkazy kterej je hned pod názvem vlákna
.
v něm jsou odkazy a ty si přečti
rámeček je nad příspěvkama
Zdejší modrej rámeček.
0 03.08.2015 17:23 jaro – nanovo zalozenie
zdravim
vie mi niekto poradit ako nanovo spravne zalozit akvarium. ?? tu citam ze je dobre nainfikovat nove akvarium starou vodou alebo strkom zo stareho akvaria. a platy to aj ked je to stare akvarium uplne zaspinene a riasami a chumacmi zanesene. tak moc ze uz mi tam aj par rybiek zkapalo. mam takych humusom nainfikovat nove akvariu? posielam aj par foto spinaveho akvaria. dakujem moc za radu. mail eximan@azet.sk
S koupí rostlinek moc neotálej, hodně ti pomůžou s rovnováhou v akváriu. Do malé nádrže se hodí spíše drobnolisté rostlinky, třeba pupečník
www.prirodni-akvaria.cz/… hezky roste, dá se zastřihávat buď jak kobereček nebo ho můžeš nechat růst až k hladině a není moc náročný. (Nejen) pro začátek neuděláš chybu s Egerií, ta roste snad každému všude
www.prirodni-akvaria.cz/…
Do malého akva bych taky nedával moc druhů rostlin...tak 2-3.
Proto jsem napsal,že to není návod,jen co jsem udělal já.
Očistíš sklo, co odpadne, stáhneš ze dna odkalovačem.
Když čistíš sklo, může se uvolnit maximálně řasa, co byla na skle a s tou by si měl poradit filtr, případně časem sama spadne na dno.
Větší aq a lepší techniku plánuju, ale ihned si to momentálně dovolit nemůžu. Jinak, mám vždycky pocit, že když čistím sklo uvolňuju do vody bordel. Je to tak?
Vodu měnit 30% každý týden.
1x za 14 dní, nebo méně často dle potřeby odkalit dno
1x za 14 dní, nebo méně často dle potřeby vyčistit filtr. Ale nečistit filtr ten samý týden co se odkaluje
Houbičkou skla může čistit častěji, ale samozřejmě bez saponátů! Já je čistím vždy jak se chystám fotit, i 2x týdně.
Každopádně pro začátečníka je tak malé akvárium docela nevhodné, blbě se v něm udržuje rovnováho a pak nastávají problémy jaké máš. Lepší by bylo něco kolem 100l, ale samozřejmě větší akvárium stojí víc peněz i času.
Tu očistu, odkalování klidně, ale ne společně s tím čistěním filtru, výměny jednou týdně tu 1/3.
0 02.08.2015 17:55 Deecevans Ještě se prosím zeptám, mám tedy jednou týdne měnit 1/3 a tuhle "očistu" nedělat vůbec? Pak jen jednou za měsíc odkalit a pak za týden, jak bylo řečeno, vyčistit filtr? Vůbec neodsávat těch 1/4 jak jsem řikala? A než koupím ty rostliny, mám ty umělé umývat od slizu nebo ne?
Tak s tím vopatrně, ty máš 200 litrů, sice dáváš návod, ale já bych byl v případě tazatelově opatrný a tuto metodu si velmi rozmyslel.
Nálevníka jsem tady řešil taky a dostal jsem radu-mám 200l akva- dát 100ml 3% kysličníku,normálního,obyč. Hrozně jsem se bál-ryby,rostliny-,pak jsem ho tam dal. Za 4h byl nálevník pryč. Zdálo se mi to hrozně brutální,ale nic se nestalo a mám dodnes od nálevníka pokoj.
Není to rada,jen co jsem udělal a co mi pomohlo.
Tak jest a žádnej strach, ryby v kondici vydrží bez potravy klidně 3 týdny.
Určitě nebude od věci pouvažovat o větší nádrži s obstojnou technikou, ono ten filtr co tam máš je spíš tzv. honič vody, tedy výkon má, ale filtračního materiálu pomálu.
Dobře zatím vzduchuju normálně. Až bude voda čirá je to znamení, že je vše v pořádku tedy?
Nekrmit několik dní vůbec, nedělat vlastně nic, jenom pokud bude třeba přidat na vzduchování, nálevník je velký spotřebitel kyslíku.
Krmím jen co sežere, rostliny pořídím - jsou tam jen dočasně. Takže teď už s tím asi nic nezmůžu, že? A příště tedy týden po sobě. Co teď zmůžu s nálevníkem? Nechat jej?
Tím velkým úklidem narušíš křehkou rovnováhu a s největší pravděpodobností se po tom úklidu vyskytne nálevník. Neodkaluj dno, společně s čištěním filtru, dělej to týden po sobě a pořiď živý rostliny, krm jenom to co beťák do 20 vteřin zpucuje, tak aby těch zbytků bylo co nejméně a pořiď si šneky okružáky.
0 02.08.2015 16:20 Deecevans – Prosím Vaše cenné rady.
Ahoj, chtěla by jsem se zeptat, co dělám špatně nebo co by jste mi doporučili. Budu ráda, když mi vše zodpovíte.
Moje aq 25 l, bojovnice pestá, dno - křemičitý písek cca 5mm, umělé rostlinky (zatím!), Filtr Diversa Claro 200.
Měním každý týden 1/3 vody. Jednou za měsíc měním 1/4 aq, s tím že vyčistím filtr, prohrábnu kamínky, odkalím pořádně a umeju houbičkou sklo. Pak dopustím odstátou vodu, ale aq je pak vždy zakalené. Nevím jestli je to prachem z kamínků nebo čím, je to normální? Škodí to Bettě? Třeba za dva dny si to sedne a filtr asi také udělá své, ale děje se toto všem? Dělám takový "velký" úklid, protože je pak na rostinách "sliz" a jsou kluzké ty stěny akvária, nebo to pro jeho život vůbec nevadí ba naopak? Děkuji
Starší reakce
Předně ta nádrž má naprosto nedostatečné osvětlení a tomu je třeba uzpůsobit rostlinné druhy. Ta červená (Alternanthera 'Rubra' ) ti v takovéto nádrži neporoste
rybicky.net/atlasrostlin/alternanthera_rubra . Ta žloutnoucí bude patrně nějaký echinodorus a tam je to vcelku běžné, protože prodávané rostliny jsou pěstované emerzně (nad vodou) a při zasazení do akvária staré emerzní listy odhnívají a začínají dorůstat listy submerzní (podvodní). Vzhledem k nedostatečnému osvětlení bych vodu zatím ani nehnojil ani nepřidával CO2 vital. Jen měň vodu dokud se nádrž neustálí a chtělo by to nějaké ty rostlinky nenáročné na světlo a nebo vyměnit světlo za silnější. Úplně nejlepší bude udělat prezentaci dané nádrže a důkladně ji popsat. Pak se daleko lépe dobereme nějakých výsledků
.
0 17.07.2015 09:40 Václav – AQ 54l dotaz
Starší reakce
Díky moc za rady,mám z čeho vybírat.
0 04.07.2015 16:24 Marty0673 – výběr vhodných rostlinek
Všechny moc zdravím.Jsem tu nováček a potřeboval bych rady od zkušenějších.V 70.l nádrži máme v práci jen paví očka.Nádrž je velmi ale velmi spíš nevybavena.Bez rostlin,bez ohřevu,písek nic moc.Je mi jasné že se bude muset přestavit celé akvo od dna.Potřeboval bych bych poradit,jaké rostlinky by sedly ka pavátkám nejlépe.Jde totiž o to že je tam asi 40 mladých.Vybírám tedy nenáročné rostlinky a zároveň i hezké.Dále bych potřeboval vědět,jak hnojit,čím a jak často aby se mi rostlinky držely a rostly.Mám moc otázek a nevím kam se s jakou otázkou obrátit dříve?
Předem všem moc a moc díky.
Starší reakce
Čerpací hlava s kostkou biomolitau bude tím lepším řešením, proud si zreguluješ jak budeš potřebovat.
0 01.07.2015 00:17 wreptile Chci se zeptat, zda-li tento filtr
www.akva-tera.cz/… je vhodný pro 54l akvárium, kde odchovávám Rájovce Dlouhoploutvého (úlovek z Bojnic). Konkrétně samečka a hromadu potěru. Filtr byl v setu s akva a proud byl příliš silný, proto jsem do něj nacpal k té troše pěny ještě asi dvojnásobek další pěny. Průtok filtru se snížil a zatím žádná kalamita. Je to v pohodě? Uvažoval jsem o čerpací hlavě s kostkou pěny, ale bojím se právě toho proudu vzhledem k tomu, že Rájovci mají radši stojaté vody.
Natoč přes sprchu a dávej kohoutkovou.
0 30.06.2015 21:32 ProxyCz – Akvárium
Dobrý den, Jsem začátečník a potřeboval bych se zeptat jestli neublíží rybičkám voda z kohoutku (vodovodu). Nebo jestli se ta má dávat jiná.
0 29.06.2015 23:39 ondra1971 Ahoj, ja mám u beťáka několik samiček betty , hejno neonek , panceřníčky, mečovky, parmičky, a živorodky ostrotlamé a dvě krevetky snášejí se všechny naprosto bez problémů
Zaleži jake světlo na to chceš, jestli rampu nebo LED trubice, každé má svoje nároky na instalaci. Mohu doporučit liaporové dno. Jinak k te betě bych dal Panceřníčky skvrnité a nějaké hejno neonek.
0 29.06.2015 19:06 annaj – pořízení akvárka
Potřebuji poradit. rada bych pořídila akvárko tak 112 litrů, led osvetleni, filtr molitan a vzduchovadlo. Je potřeba poklop, víko? nebo mohu svetlo prichytnout na sklo? Rostlinky a nenárocne rybky. Dcera chce jednu betu me se libi ancitrus... co mi na to reknete, poradte druhy, které jsou nenárocne a hodí se k bete/tu jen jednu/.diky
Starší reakce
Já ještě doplním Romana, že neonky jsou ryby kyselých tmavých vod podobně jako jsou skaláry, terčovci a podobné, kdežto živorodky obecně chtějí spíše neutrální až mírně zásadité pH.
Přidat reakci
1 ...... [42] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x