Ahoj zkušení akvaristé,
chci si v obýváku založit akvárko o velikosti cca 200 litru. Proč napoprvé takovou velikost? Protože menší akvárka mi přijdou jako hračky a krom toho ho nemám kam dát. Na to místo, kam chci dát to velké by bylo malé moc malé.
Otázek je mraky a začal bych postupně:
1) kde bych mohl čerpat nějaké informace na webu? Je toho opravdu spousta a prokousat se tím by mi dalo léta práce. Čím začít? Nechci se stát odborníkem přes faunu/flóru, ale být schopen si založit akvárium, vhodně zvolit rostliny/živočichy a potom jim dát vhodnou péči. Trochu si to protiřečí, ale chci si založit jediné akvárium a rám bych měl informace jen o tom mém akvárku...
2) Je zde někdo ochotný, kdo by mi v začátcích poradil mé všetečné dotazy? Praha, Beroun a okolí? Někdo za kým bych chodil pro rozumy?
Moje představa:
Velké akvárko s 3D pozadím, které vytvořím z polystyrénu. Toto pozadí by mělo skrýt veškerou elektroniku v akváriu. Návodl jsem na webu našel spoustu a tak si myslím, že to zmáknu.
Akvárko by mělo být sladkovodní s kamennými motivi a s rostlinami bych to nechtěl přehánět. Ty bych tam chtěl dát decentně a spíše podtrhout ty kameny a jeskyně.
Ryby bych chtěl asi dvojího druhu, barevné a jedny větší a druhé menší.
Faunu bych chtěl doplnit něčím čistícím, co se bude starat o řasy a spol. Kdyby to šlo, tak bych tam moc rád měl malého raka, ale to je už výstřel do tmy.
Elektroniku netuším. Vím co by tam asi mělo být, ale výrobců je tolik, že už si opravdu nejsem jist co tam dát, aby to všechno fungovalo a hlavně nic nechybělo, respektive to nebylo kontraproduktivní.
Půjdu na to pěkně pomaličku. Nejdříve akvárko s výzdoubou, jeskyněmi a spol. Potom připojím techniku a nasázím rostliny. Faunu bych nechtěl uspěchat a nechám si poradit kdy jaké a tak dále. Horší bude ten výběr, ale existuje mraky akvárek a tak bych použil nejradši nějakou fungující kombinaci.
Moc budu oceňovat jakékoli rady, či nasměrování.
Jen pro představu. Je mi cca 27 let a informace saji jako houba a učím se rychle. Nechci být ignorant, ale bohužel je toho na internetu příliš mnoho a pro laika je něco nepředstavitelného do akvaristiky jen tak proniknout.
Chci si založit akvárko a docela jsem byl smutný, když mi v jednom nejmenovaném obchodě prodavač řekl, že dokud si nepřečtu asi 30 knih co vyjmenoval, tak bych s tím neměl ani začínat.
Předem mnohokrát děkuji
Pavel