Začátečník
-1 29.05.2014 13:27 ŠárkaTob Nechápu, co se do mě navážíte. Já rybu dostala darem a bohužel dotyčný to nedomyslel do konce, že v kamenném domě je pořád zima.
Doporučení nepsat na tuto stránku jsem měla vzít asi vážně.
Každý říká něco jiného, protože každý to dělá trochu jinak a za jiným účelem. Ve zverimexu se betty dlouho nezdrží, tak krátkodobě přežijí i při nižší teplotě. Dlouhodobě to není ono a ty výkyvy teploty taky nejsou moc prospěšné. Taky závisí od toho, jestli je to import nebo domácí odchov.
Jestli budeš svítit stolní lampičkou, možná se voda trochu ohřeje od žárovky (závisí od toho, jaké je to světlo, jak bude daleko, atd). Ta levná topítka se dají sehnat i v akvaristických obchodech, asi jsi jen měla smůlu na takový, kde je nemají.
Tropicka ryba neni domaci mys, ktera prezije stejne podminky, ktere prezijes Ty. Jestli nemuzes rybe zajistit teplotu ani k preziti, pak ji rychle nekomu daruj, nekomu kdo muze, udelas tim pro ni to nejlepsi.
Je mi to lito, v zivote jsem byl uz take v peknem hajz.., ale clovek si v nekterych situacich musi svou radost uprit, aby neublizoval necemu, co za to nemuze.
Namátkou jsem otevřela několik rybích knížek, které mám u ruky, ve všech je uváděná teplota od 24 stupňů nahoru. Jistě, že rybka krátkodobě snese i nižší teplotu, ale zkus si odpovědět, jak by se žilo tobě, kdyby tě teď někdo přesadil na jižní pól s tím, že tam budeš do konce života
Pokud není krycí sklo, využij jakoukoliv tabulku, kterou se dá akvo překrýt, plexi, talíř, podnos, cokoliv...
Ještě mě napadá, že mi kamarádka říkala o nějakých webovkách, kde lidi nabízejí zadarmo věci, které nepotřebují a nechtějí vyhodit, ale jako naschvál si nemůžu vzpomenout na tu adresu.
0 29.05.2014 12:32 ŠárkaTob V domě, když se netopí je 17°. Kolikrát se ani za této teploty nezatopí.
Krycí sklo nemám. Dnes jsem se byla ptát ve zmverimexu, odkud byla prý ryba odkoupena. Ptala jsem se na topítko, řekli, že takhle malá neprodávají a že cena se u nich pohybuje okolo 600,- Když jsem jí řekla, že voda má 21°, odpověděla, že to je ještě dobrý. Že topítko mám shánět na podzim. Tak já nevím každý říká něco jiného a člověk, aby si pak nevybral náhodou špatně.
Dva postřehy: jestli je v místnosti chladněji, tak bych naopak při výměnách vody používala o stupínek nebo dva teplejší a když dáš na akva krycí sklo, chvilku ta teplota i vydrží.
Mrkni na heuréku
akvarijni-topitka.heureka.cz/… jsou tam sehnatelná topítka od 92,-, kvalitu sice nekomentuji, ale pokud je v daném okamžiku rozhodující cena, dá se přimhouřit oko. A když vybereš obchod poblíž, abys nemusela hradit poštovné.... Dobrá varianta je taky svést dárek na svátek, narozeniny, výročí....
P.S.: Tu registraci tady na stránkách jsem myslela vážně. Jednak se dají psát osobní vzkazy a jednak můžeš lépe sledovat svoje příspěvky a reakce na ně.
0 29.05.2014 12:24 ŠárkaTob Je možné mu přisvítit stolní lampou?
0 29.05.2014 12:19 ŠárkaTob Jinak s tou vodou, to bude problém. Kvůli rybě se tu topit odmítá (kotlem).
0 29.05.2014 12:15 ŠárkaTob Ještě mám dotaz. Venku v sudu mi plave nespočet komářích larev. Je možné je odlovit, propláchnout pod čistou vodou a dávat rybě?
0 29.05.2014 08:01 ŠárkaTob Nemám topítko, bydlíme v kamenném domě a když se topí, teplota se tu nikdy nevyšplhá na více jak 24°. Bohužel rybu jsem dostala v tísnivé finanční situaci, kdy si nemůžu dovolit koupit topítko, když se musím postarat o x dalších zvířat (kvalitní granule, podestýlky apod.)
Tak ono je docela důležitý, aby ta voda v akváriu měla douhodobě teplotu ne nižší 25 stupňů a to, že se při výměně o nějakej ten stupeň zhoupne, není podstatný, udržování té dlouhodobé teploty je to oč tu běží.
Tak to je jasný pokud nemá topítko tak stejnou. Já to nejdříve ze začátku v kýblu měřil teploměrem, ale teď to mám už ,,osahaný'' a už to tam sviští.
Obávám se, že Šárka má akvo bez topítka, takže tam bych do studenější nešla, mohlo by to mít už příliš nízkou teplotu.
P.S.: Šárko, doporučuji registraci zde na stránkách, je to pro komunikaci lepší.
Stejnou, ale můžeš i 2 stupně chladnější, ona je pak více čilá.
0 29.05.2014 06:59 ŠárkaTob Zdravím, mám další dotaz. Když měním bettě vodu, mohu přidat trochu teplejší, nebo musí mít +- stejnou teplotu? Díky.
Ten "komározabíječ" (mimochodem děsnej název
) nesmí být v místnosti,kde je akvárium,protože se z něj odpařují látky,které jsou opravdu pro ryby jedovaté!Na komáry v takovém případě síť do okna,případně taková ta modře svítící lampa(elektrický lapač).Bohužel...A o takovou zkušenost asi nikdo nestojí,ono je to opravdu jedovaté
0 28.05.2014 22:12 dagmar Dobrý večer jdu pro radu ke zkušenějším ;).s přítelem si plánujeme založit akvárium o obsahu 54l,někde jsem četla,že by nemněl být vmístnosti s akváriem v zásuvce zapnut komározabíječ,prý se látky odpařující z něj dostávají do vody a mohou mi pomalu vyvraždit celou nádrž,máte s tím někdo nějakou zkušenost???o akvárium moc stojíme,ale bydlíme v malém bytě 1+1.děkuji mnohokrát za každou odpověď.
No já bych tomu docela i věřil, že to možné je, protože mně se nedávno stalo, že jsem uviděl v nádrži živou patentku a to jsem kromě mražené, do nádrže nikdy jinou nedal. Jsem na to čuměl jak bača do tuzexu
Mražený nítěnky jsou eklhaft, to rybám nedávej a když jsou sem tam bílý v patentkách, tak to je známka, že to s tím živým zamrazením nebylo až zase tak košér.
No když je rozmrazim, tak jsou krásně červené, ale i sem tam nějaká bílá. No dávám si na to bacha. Před půl rokem jsem měl nálevníka, je možné že z mražených nítěnek?
Tak se nám to hezky vyjasňuje.
Patentky nakupuji živé a sám si je zamražují. Tím mám jistotu, že jsou čerstvé a nedošlo k rozmražení někde cestou ke mně. A také vím, co všechno v té kostičce je
Při výběru to chce se dívat na sytou červenou barvu a jak jsou patentky do sebe propletený, čím víc, tím líp, zamražení proběhlo rychle a mrazila se živá a čím červenější, tím větší pravděpodobnost, že ten rozmrazovací cyklus neproběhl, nebo minimálně.
Taky někdy mražené používám, ale opravdu málo. Nikdy člověk neví, kolikrat rozmrzli a zase byli zamražené, než se dostali do obchodu. No a v jakém byli stavu, když se vubec zamražovali. Když už, tak je určitě propírám.
Já se přikláním k proplachnutí patentek vodou z toho důvodu,že mi připadá zbytečné do akvária dávat i krev která je při rozmrazu přítomná i při sebelepší kvalitě.O to méně zatížím biologickou rovnováhu v akváriu.
jo jo, co nádrž to originál, vím o tom své, mám jich tady už 5 a každá se chová jinak. Co se ruduchy týče a všech ostatních možných řas, to by bylo na celou knihu. Světlo, teplota, množství rostlin a obyvatel v nádrži, krmení, atd,atd. Řasa je zatím (raději klepu na stůl) pod kontrolou hlavně Parmiček černopruhých, Mečovky a Kominíčci si také rádi zobnou a trochu té krve co přijde s patentkami do nádrže zase přilepší i rostlinám. Voda se mění 50% každý týden a to si myslím také zaručuje, že je vše jak má být. Nejsem si na 100% jistý, že se nemůže něco na tom stavu změnit, ale řešit to hodlám, až to nastane
A třeba dojde i na proplachování patentek
Však jasně, je to osobních pocitech a vlastně jenom doměnkách, když to funguje, tak proč to měnit.
Jenom jedna ze života. Onehdá jsem měl v referátu jednu dohledovku, kde se krmilo několik let nemlich tak, jako u tebe a rup ty boty, vona ruducha. Vysadilo se patentkování, lehce přitlačilo na výměny vody a pápá kámoško ruduško. Ovšem nezapomínejme na oblíbenou poučku o originalitě každé nádrže.
Teď už se zase krmí patentkama, propírají se a jejich přísun se omezil, o ruduše nemám zprávy.
nemyslím si, že by to mělo nějaký rychlý průběh, berme v úvahu to, že do té vody to jde na kost zmrzlé a nějakou dobu to roztává. V té vodě to není déle, než 10-15 minut. A pak v lednici je teplota, která případný hnilobný proces dost zpomaluje. Ostatně to je důvod, proč ty lednice doma máme
Ale jak jsem psal předtím, praktikuji to takto již skoro rok a žádný problém jsem nikdy nepozoroval. A to tak krmím i mladé živorodky od 2,5 - 3 měsíců života. Těm to ale řežu nožem na malé proužky. Přece jen nemají ty tlamičky ještě tak velké
Tak jediný s čím bych měl kapánek problém, je to dávání do lednice do druhýho dne, ono ten možný hnilobný proces je nastartován už tím samotným pobytem patentek v teplejší akva vodě.
Osvědčila se mi jednoduchá pomůcka. Z kinder vajíčka (to plastové mám na mysli
) jsem udělal krmítko na patentky. Malé dírky dospod vrtačkou nebo horkou jehlou jsou hotové během chvíle. Je to malé a mám to nonstop v nádrži a nijak to nehyzdí. Do toho krmítka hodím celou zmrzlou kostku patentek a mám nakrmeno. Rybky se naučí hodně rychle jak se k ním dostat a pak už tam chodí automaticky. Nerozmražuji, neproplachuji, krmím tak skoro rok a není problém. A hlavně, pokud nesnědí vše, stačí to vyndat i s krmítkem a není nikde bordel, který by se rozkládal. Co se nesní dám do lednice a druhý den nabídnu rybám. Pozor, nesnažit se to znovu zamrazovat!
Z té kostičky dát jenom 1/3, aby to zbytečně nekazilo vodu.
Rozmrazit, propláchnout pod tekoucí vodou v jemném (čajovém) sítku a zkrmovat. Někdo zkrmuje rovnou zmražené, ale to bych zbytečně neriskoval.
0 28.05.2014 14:54 ŠárkaTob Tak akvárko nemá 6,5l ale 8,5l. Dnes jsem koupila patentky zmražený. Jsou rudý a nesmrděj. Jak je podáváte rybám vy? Nevím, zda dávat mražené, či rozmražené.
Hele a nebylo by pro tebe lepší si zajít do Hornbachu, koupit tam klasický akvárium(jen sklo bez příslušenství) třeba jak píše romant těch 20 litrů myslim, že se vejdeš pod 300Kč a můžeš si s tím akváriem trochu pohrát. A tu druhou bych si být tebou nechám a jestli tě akvaristika chytne, jako že na 75% ano, tak až si pořídíš větší, protože ti tohle stačit nebude(spousta lidí dosvědčí), tak je můžeš použít na odchov a výtěry.
Jojo akvárium jsme měly založené nově.Už jsme měly předtím rybičky a vydržely nám dlouho a tak jsme se po 3 letech rozhodly koupit ještě jedno a vybavit ho neonkama ale nějak se to nezdařilo.Děkuji za radu vše tady prostuduji a pak se ozvu i s prezentací našeho akvária
Tak pokud měly kupičku, tak vše v pořádku není(nebylo) a předpokládám, vzhledem k názvu vlákna, že to bylo(je) akvo čerstvě založený, což by mnohé napovídalo. Ovšem to jsou jenom moje domněnky. Postupoval bych, že bych si nahože v tom modrým ráměčku nastudoval odkazy a jistě se mnohé začne vyjasňovat a za další bych zřídil prezenataci onoho předmětnýho akvária s co nejvíce údaji, aby bylo tzv. z čeho vařit.
No,jak psal Roman,dle potřeby,zkrátka když uvidíš válet se na dně nějaký bordýlek.Ale když dáš živou kytku s kořeny,tak ta ten bordýlek bude částečně likvidovat sama pro sebe.
O dno se budeš starat jednou týdně.
Edit: Mrkni tady v tomto vlákně nahoře v tom modrým rámečku na ty odkazy, tam se píše vše co zde probíráme a spousty dalších užitečných informací.
0 27.05.2014 17:37 ŠárkaTob Takže prostě trubičkou odsát z kamínků bordel. Koupit filtr. A ještě dotaz, jak často odkalovat?
A pozor na chemické přípravky(jar,...),nesmí s nimi přijít do styku nic,co přijde do styku s vodou a pomůckami pro akva.
Tady je odkaz na vhodnější(a levnější) filtr:
www.akva-exo.cz/… Čistit dno v každém případě,ale s filtrem se intervaly prodlouží.A k tomu stačí prostě hadička,kterou odsaješ do kyblíku ten bordýlek.A taky vřele doporučuji nějakou malou živou rostlinku a taky aspoň jednu plovoucí.
Kamínky budeš odkalovat a když tam nebudou, tak budeš ten bordel stahovat rovnou ze skla, takže čistit to budeš tak jako tak, bez ohledu na filtr a hlavně nezapomínat na výměny vody, ty jsou veledůležitý. když filtr nebude, tak velmi často, když bude tak min. jednou týdně.
Ok, ale pořád mi není jasný čištění toho dna, když nechám kamínky.
Takže když nechám kamínky a koupím filtr, musím kamínky čistit?
Když nekoupím filtr a nechám kamínky, jak to čistit? Nedokážu si to představit.
Tady je detail toho mýho filtru.Nacpal jsem do 1.komory biomolitan a do druhé nasypal sera siporax pro větší objem hmoty pro osídlení nitrifikačními bakteriemi.
Já bych byl spíš pro závěsnej,přeci jen ten bublifuk by zabíral drahocenné deci vody:
www.spokojenypes.cz/… Průtok jde zregulovat mimo jiné obalením sacího koše filtrační vatou.Mám něco podobného v 5l a funguje to výborně.
Já bych ten filtr pořídil tak jako tak. Dobře udržovaný kamínky jsou pro akvo prospěšný, bydlí tam užitečný(nitrifikační) bakterie který přeměňují ty špatný N látky na ty akceptovatelný, který posléze spotřebovávají rostliny, na nich nešetřit, velmi dobrý jsou plovoucí.
Takže, když koupím ten filtr, kamínky můžu nechat?
Min. jednou týdně. Když kamínky nebudou, bordýlek bude hned vidět, ale tam bych nějakej malej filtřík instaloval, třeba klasiku v podobě bublifuku.
www.akva-exo.cz/… k němuž je potřeba vzduchovací motorek.
Já vím, že je malé, ale četla jsem, že je lepší než koule, nebo akvárka o objemu 4l.
S akvaristikou nehodlám začínat ve velkém, ale když jsem ho dostala, nespláchnu ho.
A ještě mám dotaz, jak často tedy odkalovat to dno. Děkuji
Přidat reakci
1 ...... [59] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x