Já ti nevím, nepřečetl jsem si celou tvojí diskuzi, jen cca 15 příspěvků (včetně odpovědí), takže mi omluvte, jestli budu reagovat na něco, co už je zde napsáno nebo tak podobně ...
Asi by sis měl "začátečníku" přečíst nejprve nějaký články. Ať už tady na fóru, kde je článků až až a nebo si vyhlídni nějaké osobní stránky. Ono stačí nahlídnout i do jiných témat. Prostě věnovat minimálně týden jen a jen študování. Čím víc si toho nastuduješ tím líp. A hlavně ti to ušetří peníze ;) Zbytečná 500 za špatný a tím pádem zbytečný filtr tě bude mrzet. 500 není moc, ale když na odkaz na 112 l akva za 700 reaguješ, že máš menší finanční prostředky ...
Taky ani nevím, kolik ti je, ale když píšeš, že by ti to neschválili vaši, tak je ti do 20, páč nemáš ještě na svoje bydlení. Je ti míň jak 18, páč nemáš práci => nemáš tolik peněz na akvaristiku, takže ti je cca 15-18. Asi tak jako mě, když jsem si pořizoval akvárko ...
A z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že jestli máš Vaše v pohodě, tak ti tu a tam určitě na akvárko přispějou. Neříkám, že ti dají 10 000, ale tu a tam ti určitě něco přispějou. ;)
No a teď k té velikosti akvárka. Taky jsem hledal malé. Nezabere tolik místa, finanční náklady na pořízení jsou úměrně menší, náklady na provoz téměř minimální. No jo, ale po přečtení několik diskuzí zjistíš, že čím menší akvárko, tím hůře udržitelná jakási rovnováha. Prostě v malým objemu se ti každá chyba projeví ihned a ve větší míře, než stejná chyba ve velkém akváriu. Ve velkém, se malá chyba třeba ani nemusí projevit ;)
Prostě jestli ti můžu něco doporučit, jdi do velkého akvárka. Neříkám, aby sis koupil rovnou 200, 300, 400 a víc litrů, ale ta 112 je dobrá. Ani ne velká, ani ne malá. Náklady na založení a následný provoz se dají zvládnout. A jestli ti můžu doporučit ještě poslední věc, investuj do pořádného osvětlení ;) Jestli to s akvaristikou do budoucna myslíš opravdu vážně, tak se vykašli na nějaké kryty viz. (
krmiva-az.cz/… ) a podobného typu. Jsou k ničemu a budeš z nich nešťastný tak jako já
Takže studuj a popřemejšlej nad tou 112