Začátečník
Cryptocoryne parva se mi po zasazení 4 (!) měsíce nehnula. Až pak ji začal růst první list. Nepoužil bych ji do právě založené nádrže.
Hygrophila difformis je trochu hra na nejistotu - pořádně mi roste pod vodou jen v jedné kouli. V čestvě založeném hynula (pravděpodobně si z obchodu doneseš emerzní rostlinu) a začalo jí být dobře až po evakuaci do 13 let starého akvária, ve kterém vyrostla nad hladinu a tak prosperuje. Ale to asi není, co chceš.
S bahnatkou nemám zkušenost. Ale jak naběhnou jemné řasy, zlikviduje ji to. A úplně nová nádrž - nevím.
30l, jedna bojovnice, jakou máš stabilní teplotu v bytě?
Vykašlal bych se na blbej filtr, ale na druhou stranu, pokud potřebuješ topítko, bez filtru by se ti mohly tvořit oblasti teplejší vody a bojovnice potřebuje 26.
vybrané rostlinky k betty bojovnici mám
mokřanka trojkvětá
bahnatka bezstopečná
kryptokoryna nízká
Lennis napsal: Rybka je jako dárek pro mě, takže se starat budu já, proto sháním informace už teď dopředu
To je lepší. Nicméně, ono nejvíc závisí na tom, jaké úvodní rostliny použiješ. Kdybys dala velkou hromadu zelené vláknité řasy, věřím, že by tam bojovnice mohla dřív, než za měsíc. S velkou hromadou egerie by ten měsíc šel. ALE. Nejde jen o to, aby ryba přežila. Rostliny potřebují růst. Akvarista, kterému nerostou, hynou, nastupují řasy, atd., musí pracovat na nápravě a ta je veeelmi těžká, pokud máš přítomny ryby. Přítomnost ryb může situaci ještě zhoršit. Budeš konat divy udatenství a nakonec ti stejně možná uhynou. To je docela hloupé, ne?
Raději nespěchat a mít rybu později.
Dovolil bych si varovat. Bojovnice v akvaristikách jsou bohužel primárně spotřební zboží. Lidé, co milují bojovnice, protože to jsou nádherné ryby, často přiznají, že mají za rok už x-tou. Na to, jak jsou bojovnice "jednoduché" se překvapivě málo akvaristů může pochlubit, že má jednu déle, než rok. Než začneš, zvaž, kolik bojovnic jsi ochotna spláchnout do záchoda.
Ale prd vrhli. Naopak. Ale právě proto, že tu rybu ještě nemá, mi přijde zbytečný kvaltovat. Zvlášť, když je to její první akvárko. Plánovat, že pod stromečkem bude ryba, když neví, jak bude probíhat záběh, není podle mě úplně rozumné...
5 24.11.2017 16:14 Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby. Vy jste se na Lennis teda vrhli. Přijde sem s elánem začátečníka, studuje, ptá se předem, chce koupit pro beťáka slušně velkej bejvák a tady to vypadá, jak kdyby měla rybu před chcípnutím v krabičce plné umělých rostlin.
Nevím, proč by to neměla stihnout do Vánoc. Jestli o víkendu zajde do akvaristiky pro akvárium, přiveze s ním i písek na dno, dostatek rostlin, tak to může založit. Případně někde vysomruje nějakého šneka a pytlík detritu, tak na Vánoce tam ten beťák může klidně plavat.
Další rostliny třeba dokoupí během záběhu.
Asi bych akvárium a vše k tomu potřebné dal pod stromeček a pak ho společně založil. Děti si to užijí a budou si toho více vážit než když to dostanou už hotové. Pak nebude problém dodržet doporučené lhůty k vypuštění rybky.
V tom případě beru zpět to zpoždění
Ale i tak bych nespěchal...
Já bych trochu ubral optimismu, který z některých rad vyplývá.
Plán dobrý, příprava je správně, ale z Tvých údajů vyplývá, že ne všechno máš možnost zařídit tou nejrychlejší cestou. Já jsem taky pomalá povaha, a tak už vím, že nikdy nic nejde tak rychle, jak si člověk na začátku představuje.
A betta opravdu není odolná ryba, která odpustí všelijaké chyby.
Proto doporučuji nevázat se na Štědrý den. Akvárium musí napřed fungovat; především se musí ujmout rostliny a musí pominout počáteční nápory různých jedů (amoniak, dusitany), svinstev (organické látky), a z toho plynoucích zákalů a řas. Tomu se coby začátečník asi nevyhneš. A potom, až se z těchto potíží vymotáš, pak je možno vypustit beťáka.
Z toho je Ti jistě zřejmé, že nákup beťáka nelze dopředu naplánovat na konkrétní den. Tedy, pokud ho chceš zachovat při dobrém zdraví.
Já si informace hledám už celé tři měsíce, jen se chci před nákupem naposledy ujistit. Bohužel jsem se k nákupu nedostala dřív, doufala jsem, že se dostanu do nějaké prodejny, ale už je jasné, že ne a doma si chceme udělat radost.
Děkuji všem na názory.
A já tě naopak pochválím za to, že si napřed zjišťuješ informace a až potom konáš. Máš čtyři týdny do vánoc a to se dá stihnout zařídit a zajet akvárium pro bettu. Potom jsou pomocné berličky v podobě výměn vody atd. A věřím, že ta Betta bude u tebe spokojenější než v krabičce ve zverimexu. Zaregistruj se tady, vše bude jednodušší.
Informace sháníš dobře, ale s tak měsíčním zožděním...
Zaregistruj se a přečti si přes víkend alespoň první dva odkazy, které při registraci dostaneš (a které jsou i tady, v modrém rámečku). A pak i ty ostatní
Práce kvapná, málo platná, takže pod strom si naděl to akvárko se vším všudy a třeba pák šneků Okružáků, ale s rybou nespěchej, jestli je to tvoje první
V tom případě jak psal anthrax, je nejvyšší čas akvárium založit. Pokud to neuděláš max do týdne, dal bych tam živou rybu až někdy po vánocích. Chce to minimálně 3 týdny záběh akvária, lépe měsíc.
Rybka je jako dárek pro mě, takže se starat budu já, proto sháním informace už teď dopředu
Lennis napsal: rybka bude pod stromeček, proto tak spěchám s akváriem
Zapomeň a daruj něco jiného. Takto zbytečně zabiješ rybu. Nebuď idiot.
P.S. Měním názor pouze v případě, že se o akvárium následně budeš starat ty.
0 24.11.2017 13:09 Maq Tento způsob zahájení (Lennis) zdá se mi poněkud nešťastným.
Takhle někomu udělat "radost", dokonce snad jako "překvapení", to skoro stoprocentně skončí katastrofou.
Odhaduji že tak v jednom případě z dvaceti to obdarovanému nedá, bude bojovat dál, shánět informace, a snad časem bude schopen založit a provozovat akvárium.
A teď mi řekněte - jsem škarohlíd nebo realista?
Tak to je nejvyšší čas to založit rovnou i s těma rostlinama. Ať se akvárko stihne zaběhnout, než tam přijde ryba.
K tomu filtru. Prý musí mít výtok nad hladinou, takže čeří hladinu. To je vetšinou žádoucí. Ale zrovna betta má raději klidnou hladinu bez velkého proudění.
rybka bude pod stromeček, proto tak spěchám s akváriem
topítko mám z akvária 15 l
termo plus 25
25W
děkuji za názor
Velikost akvária je OK, osvětlení asi taky, s uvedeným filtrem zkušenost nemám. Akorát počítej, že pro betu budeš potřebovat ještě topení a to jsem tam nikde nenašel.
Jestli budeš nakupovat na superzoo, tak asi tohle
www.superzoo.cz/… a hodí se i nějaký malý teploměr.
A pozor na to zmiňované měnění filtrační náplně. Nevím, jak je to uděláno a kolik je tam místa, ale nebylo by od věci ten vnitřek časem vyndat a dát tam jemný biomolitan. Nezapomeň na nutnost zaběhnutí filtru a akvária. Když se tady zaregistruješ, vyskáčou ti velice užitečné odkazy pro začátečníky, na co dát pozor.
Dobrý den,
potřebovala bych názor někoho, kdo chová rybky, přesněji kupuji si nové akvárium pro samce betty bojvonice a nejsem si jistá, zda bude vyhovovat.
www.superzoo.cz/…#
Moc ráda bych sice měla akvárium s živými rostlinami, ale nikam se nedostanu a přes internet si mohu koupit asi jen takto vybavené. Živé rostliny asi dokoupím jinde, ale nejsem si jistá zda se bettyna snese s daným filtrem.
akvarijni-filtry.heureka.cz/…Starší reakce
Ok díky. Sice důveřuju prodavačce, ale radši si to prověřuju
.
Máš to dobrý, nemusíš dělat nic, je to ten nálevník.
0 30.10.2017 20:08 Michaela99 – Problém?
Zdravím,
mám problém v akváriu. Měla jsem stejný problém cca před 2 týdny. Byla jsem ve sklorexu a tam mi prodavačka řekla, že je to nálevník a že se to srovná samo, začala jsem kvůli tomu tedy přidávat Easystart. Pomohlo když jsem očistila rostliny a vyměnila trochu vody, ale teď je to z5. Přijde mi to jako živé, protože když naberu vodu do zavařovačky, i tak se to hýbe. Poradíte mi někdo co by to mohlo být a jak se toho zbavit? Jestli je to nálevník?
Díky moc za případné rady a názory.
Jinak na hlístice jsem se ptala, prý to sežerou ryby.
Chtela bych neco takoveho nenarocne rostlinky ne moc svetla proste akvarko normalni prirodni
Mám takových v Bratislavě víc
.
Měřák na orientační měření vodivosti stojí 120Kč:
www.aliexpress.com/…
To se vyplatí koupit.
@ LeRi: Ano, kdysi to taky šlo, ale pokud jsi neměl štěstí na vodovodní vodu a chtěl jsi nějaké citlivější ryby, tak jsi musel jezdit do studánky, sbírat dešťovku a podobně...
Meli jsme akva v Ostrave a jak to zilo bez filtru jen svetlo
Tak jsem se ptala a je to taky pres tu osmozu ale rikal ze to co tece v kohoutku neni jako uplne bez zivin ze je jen upravena tak nevim no zkusim to redit s voou z obchodu a je to
Tak se zeptej přítele, ta hadice venku nejspíš bude na neupravenou vodu. A jak tady psali - míchat 1/3 osmózové a 2/3 normální. Nebo to dáš půl na půl. Když nebudeš měřit, tak budeš muset zkoušet a pozorovat.
No do 30 l akva to jeste jde ale do 110 litru jo je to drahe. I kdyz kdzsi jsem akva 110 l mela a kdyz se mi nechtelo do lesa tak jsem koupila dve 8 l lahve balene vody a bylo to dobre. Normalne jsem menila jen 20 l tydne i min ale je fakt ze jsem mela venkovni filtr tak to asi bylo i tim nevim vzdycky jsem akvaristiku delala podle intuice protoze na nejake mereni fakt nemam mozek ale s citem to slo a nemel jsem moc problem jen v zacatcich ale to asi kazdy ale ted si fakt pripadam jak totalni zacatecnik treba to osvetleni led vubec tomu nerozumim
No nevim musim se ho zeptat ale problem je v tom jak to michat moc tomu nerozumim je to pak uz dost veda a merit vodivost atd na to fakt asi nemam
Ma to v garazi je to dost velke dva valce proste napojene na bojler primo a pak jeste male tri valecky pod drezem. Jednou za tyden v noci to dela sileny randal a pak je klid. Jmenuje se to Culligan clearwater. Merila jsem vodu tvrdost nula ph asi kolem 7 7,2 jeste ma vyvod na sterilizovanou vodu. A pak venku hadici ale nevim prave jestli ta voda z hadice je jako normalni. Jinak vodu normalni tady mame tak 7,8 tvrdost vysoka uz ale nevim kolik.
Je ten barák fakt napojený na reverzní osmózu? Není ta voda změkčovana jinak? Pak by ta upravená voda mohla být pro ryby hodně špatná. Dá se sehnat i směs pro úpravu vody z ro tak, aby byla použitelná i pro akvárium.
Ta balená Tě vyjde draho. Dal bych pod okap barel těsně před deštěm a po dešti bych tu vodu nabalil do kanystrů. Když se nechá dlouhodobě v nádrži venku, napadá tam listí a bůhvícoještě. A co se týče míchání, tak nevím. Osmozu nevlastním, měkčí vodu nepotřebuji, protože mi teče z kohoutku.
Nejsem tedy instalatérsky vzdělaná, ale nešlo by mezi vodoměr a RO dát ještě jeden kohout pro tvojí potřebu ?
Ahoj no nevim mame sice nadrz na zalivani zahrady z okapu ale voda je to hrozna kolikrat cerna uplne. A neda se to michat tvrda voda pul napul s tou osmozovou? Jinak ta balena voda je volvic pH 7,2a puzivala jsem to drive a nebyl nikdy problem ani ryby ani rostliny.
No prave ze fakt nevim. Kupovat vodu balenou do maleho akva je ok ale jak pises do 110 to je moc. Myslis ze se toda michat jako deset litru osmoza deset tvrda...jinak fakt nevim. Ramirezky jsou ty nejkrasnejsi ryby krmila jsem patentkama masem a nitenkama a granulema a ryby byly klidne sebevedome a fakt krasne strasne mi.chybi. Ne krevetky byly v poho jen se vic schovavaly. Ne ten ancitrus jsem chtela jeden a pancernicky ty male uz nevim jak se jmenovaly.
Pokud bydlíš v domě, uvažovala jsi nad dešťovou vodou? Balenou vodu bych fakt nezkoušel.
Ta balená voda se mi nezdá jako nejlepší řešení. Nevím, jak často a kolik chceš měnit, ale při obligátní 1/3 za týden by to znamenalo tahat se s 30 litrama v petkách a kanystrech. Já bych šel do toho řešení, co navrhuje Drvi. Ale bez znalosti parametrů těžko radit. A jestli máš problémy z vodou, které nemáš vychytané, tak bych s těma počkal ramkama, až si budeš jista, jakou vodu máš.
To jsi měla nějak líný ramirézky. Ty moje by krevetku takové velikosti asi moc dlouho žít nenechaly.
Pro nenáročné rostliny to asi bude v pohodě, ideální by bylo zeptat se někoho, kdo ten set má.
Sem ti napsla a smazalo se to. Vodu nevim jak michat kdyz pustim kohoutek a tece voda uz upravena. Proste ten pristroj uz vyrabi vodu pro cely dum sprcha wc kuchyn...snad voda co je venku z hadice je ok? Musim se ho zeptat.
Moc ti dekuji. Zatim jsem koupila vodu balenou s kterou jsem mela vzdycky dobre zkusenosti
Jinak na netu pisou ze by se ta voda nemela porad pouzivat a my to mame furt na vareni na vse
Ja jsem ramirezky chovala pred peti lety jenze kvuli stehovani jsem akva prodala a ted toho lituju mela jsem 110 l ramirezkz neonky asi 50 krevetek rili a pancernicky a dokud jsem pouzivala vodu ze studanky nebo vodovodu vse bylo ok. Jenze ted co mam to akva s tou reverzni osmozou tak jsou problemy. Ale uz vim koupila jsem vodu balenou a budu to resit tak. jo a co ten set prijde ti v pohode i s tim slabsim osvetlenim?
Používat čistě vodu z osmózy není pro akvaristiku vhodné, má nízké pH a nevyhovující složení - je potřeba ji míchat s normální vodou, podle jejích parametrů - obvykle se dává 1/3 vody z osmózy, 2/3 vody z kohoutku. Takže nejdřív si zjisti (nejlépe u vodáren) složení vody a pak už s hodnotami, které voda má se obrať tady na fórum do sekce Reverzní osmóza, tam ti jistě někdo zkušený poradí, v jakém poměru ji správně přidávat.
On ma tu vodu jenom osmozovou jinak je silene tvrda poridil si to kvuli vodnimu kameni. Veskera voda v dome je z te reverzni osmozy. Myslela jsem ze pro akva je to vyhra. Ale myslim ze tam chybi uplne tvrdost.a ze to dela asi neplechu:(
Nemusí je vyloženě žrát, ale umí je vybagrovat.
A na Ancistruse je to akvárko trochu malé.
Ancistruse bych nedávala, žerou rostliny a nadělají spoustu bordelu. 8 pancéřníčků ano, ale nějaký menší druhy. Těch teter by to chtělo aspoň 8. Ramirézky jsou hodně choulostivý ryby, s těma to bude boj, udržet jim odpovídající parametry vody. A krmení mají rády živé - dost obtížné ryby pro začátečníka.
A co s tou osmózou? Proč ji přítel používá, a proč bys měla ty? Aspoň základní parametry vody si zjisti. Jestli je měkká, tak proč ještě míchat s osmózou?
Sety od Juwelu jsou vesměs vyhovující
Jako že tam budou oba druhy po 8? Já bych dal jen pancéřníčky. 8 ancistrusů k ramirézkám bych nedával ani náhodou. Jaký to má být pancéřníček? Jsi si jistá těma ramirézkama? Nechceš zkusit napřed něco jednoduššího?
Oboji
petulka napsala: 8 pancernicku ancitrus
Tak ancistrus nebo pancéřníček?
PS: Myslím si, že dodávat CO
2 těmto rostlinám není potřeba
Ahoj jsem vecny zacatecnik.
Chtela bych poridit tento set:
Juwel primo 110 s led osvetlenim.filtr bio topitko.
Rostlinky: hodne kryptokoryn echinodorus egeria ludwigia repens bacopa.
Co2 domaci hnojeni klasika kapkovekomercni hnojivo a ke korinkum tabletky florette.
Ryby: 8 pancernicku ancitrus
4 tetry cisarske
4 cichlidky ramirezovy
Krevetky red cherry
Problem s vodou: pritel pouziva osmozu a voda nevim vubec jake ma hodnoty. Chutna jako mekka voda dnes zakoupim testy a uvidim snad mi poradite
Doma pouzivam vodu ze studanky a nikdy nebyl problem s rostlinkami ale ted mam u neho male akvarium a s rostlinami je to boj. Moc nerostou jsou krehke. Mam co2 dost svetla i hnojim tak asi t voda osmozova je naprd. Jedine plus ze krevetky se mnozi jak o zivot
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x