Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 96 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 18:44 Muž Thomatys [-3] – Složení
No tak jako já prakticky potřebuju pouze písek a nějaké ty rostliny a nějakou tu chemikálii na šneky a hnojivo, nic víc. Filtr mám, akvarium taky, topítko, dekorace, motor na vzduch, hadičky, kryt se zářivkou, bublifuky no a to je tak snad všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 18:28 Žena Kytka [2146] Re: Thomatys
Thomatys napsal: Tak hotovo vyčištěno, umyto, až na kamení, štěrk, mám ho smíchaný s pískem a nevím jak to pořádně vyčistit tak abych měl pouze štěrk a ne maltu. Velké síto které by vydrželo váhu vody a štěrku nemám.
Já to prala kuchyňským cedníkem v kýblu ve vaně - plastový má větší očka, kovový menší. No a písek z potoka mám roztříděný na tři velikosti...
Jen to chtělo onu pověstnou trpělivost stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.11.2012 18:24 R Muž romant [27987] Re: Kytka
To máš sice pravdu, ale když nevíš co kupuješ, nebo-li co na co je, tak je to jedno. Prostě před tím než si člověk něco koupí a je jedno jestli je to začátečník nebo mazák, tak je o tom dobrý něco vědět dopředu, ale to je nekonečnej příběh. Tyto příběhy tvoří velmi podstatnou náplň zdejších vláken, ale zase je dobrý když se to třeba i na první pokus nepovede, že se dotyčný začne pídit po informacích a od zdejších účastníků se mu dostane správných rad a na jejichž základě mu jeho akvo začne fungovat a dělat radost. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 18:23 Muž Thomatys [-3] – Čistka
Tak hotovo vyčištěno, umyto, až na kamení, štěrk, mám ho smíchaný s pískem a nevím jak to pořádně vyčistit tak abych měl pouze štěrk a ne maltu. Velké síto které by vydrželo váhu vody a štěrku nemám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 18:12 Žena Kytka [2146] Re: sux
No jo, já to říkám pořád, zlatý e-shopy....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 18:10 Muž sux [117] - AmerikaRe: Kytka
Já si myslím, že tu kolegovi nacpali něco od ADY apod. (ona hlína) se slušnou cenovkou. Nic proti hornbachu, ale nic bych si tam nekoupil a rady už vůbec nenakupuj tam, ale od akvaristů. Držím ti palce a co ti tu ostatní radí je pravda, zkus se do toho pustit znovu a pořádně palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 17:51 Muž Thomatys [-3] Re: Kytka
Ne nebyl to substrát pro květiny, ale speciální pro akvaristiku. No právě teď to čistím, takže pak budu připraven se pustit do základů. Jedno vím jistě, zeminu už ne, to je hnus spolu s tím pískem, zaprasím s tím všechno. Asi zítra nebo v pondělí bych se pustil do dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 17:02 Žena Kytka [2146] Re: Thomatys
Jen si ujasním jednu věc: to co nazýváš zeminou nebo hlínou bylo co? Když jsem to přečetla, vybavil se mi klasický balený substrát pro pokojovky. Ten do akvária nepatří. Je určený na zalití a následné vyschnutí, trvale pod vodou bude jen dělat paseku. Navíc většinou obsahuje speciální hnojivo pro prvních několik týdnů po zasazení rostlin, na obalu to bývá zdůrazněno. Ovšem rostlin pokojových, nikoliv akvarijních.
Pokud chceš rostlinkám pomoci, dá se pořídit speciální AKVARIJNÍ substrát (např. Tetra Plant Complete Substrate, Dennerle DeponitMix Professional substrát, Sera Floredepot, JBL AquaBasis plus, Rataj Staré dno), ale není to nezbytně nutné.
Takže jako první krok v tuhle chvíli bych viděla registraci tady na stránkách a pak přemýšlet, studovat, přemýšlet, studovat, ptát se na nejasnosti a až to budeš mít rozmyšlené, tak teprve znovu založit akvárko. Chce to sice na začátku dost trpělivosti, ale vyplatí se to. Držím palce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.11.2012 16:26 R Muž romant [27987] Re: Thomatys
Tak jak to tak čtu, tak to vypadá na znovuzaložení a tentokrát snad s lepším výsledkem. Co se týká hlíny, tak pokud má člověk trošku povědomost o probíhajících procesech ve dně, tak proč ne, ale do rukou začátečníkových bych tento způsob založení akvária nedoporučil. Zůstal bych u klasiky v podobě křemičitýho písku, štěrku, žádný speciality nejsou potřeba, stačí zajít do stavebnin a pořídit písek betoňák a máš dno jak vyšitý. Když už to je jak to je, tak bych nikam nespěchal a všechno pěkně rozmyslel, nastudoval, informací je tady na s stránkách dost a dost. To že jsem doporučil to dno z toho písku, to považuji za takovou nenásilnou variantu a když se to dno obohatí o nějaký jílový hnojivo, povětšinou prodávaný v podobě jílovejch kuliček, který se aplikují pod kořeny rostlin, tak bych to viděl jak dobrej začátek. Samozřejmě že je to jenom jedna z možných variant, ale když budeš mít snahu a zájem, tak se jistě dopracuješ k vlastnímu názoru a klidně ho můžeš skonzultovat tady na fóru a to bude platit i o ostatních nezbytnostech, jako je třeba světlo, rostliny, složení rybí osádky atd. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 16:24 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: Thomatys
stačí obyčejný křemičitý šterk/písek o zrnitosti 2-4mm. Vrstva u přední stěny 3-4cm, u zadní 6-7cm...
víc na dno netřeba :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 16:16 Thomatys Re: souky
No ono není už co fotit, prakticky to akvárko co mám je mrtvé, žádné ryby, rostliny, je tam pouze jedna a ta už žloutne. Takže to budu dělat od znova, protože stejně ho musím vyčistit od bordelu co tam zůstal a hlavně od šneků co tam jsou. No hlavně by mě zajímalo jestli ta hlína tam musí být nebo nemusí. Protože musím to pak nakoupit, jak ten písek tak tu hlínu pokud tam má být.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 15:58 Muž souky [592] - RostlinyRe: Thomatys
ona hlína se dává pod štěrk, záleží jaká vrstva štěrku na na ní a jaký zrnitosti je, pak se ale nedá asi moc hrabat do dna(můj dohad), asi bys udělal nejlíp kdybys sis založil prezentaci, nebo nám pořídil nějaký fotky a napsal jak probíhá údržba(pokud jsi to už nepsal)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 15:09 Thomatys – Včem je chyba
Sorrač, mělo to být po 3 měsících to začalo vymírat a do 1 roku to všechno umřelo. No úplně profík v tom nejsem a asi ani nikdy nebudu. Ano dal sem na dno zeminu určenou pro akvaristiku. A je pravda, že do už zavedeného akvaria sem ryby dal přibližně po 3 až 4 dnech od uvedení do provozu. V tom návodu bylo napsáno až tak po 1 týdnu a více, ale nevydržel sem to, teď to už problém nebude, prakticky nemám ani jaké tam dát když to všechno vymřelo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   10.11.2012 11:55 Muž Yirka [9126] Re: Thomatys
Trošku se v těch tvých informacích ztrácím (problémy po měsíci, 3 měsících, roku), takže mi to připadne jako takové "věčné začátečnictví", podobné tomu třeba při učení se cizímu jazyku. Proto doporučuji nastudovat následující odkazy, kde je koncentrovaně a sofistikovaně popsáno jak při založení nádrže postupovat. Ony totiž rady prodavače nemusí být úplně v souladu se zájmem akvaristy. Když budeš podle odkazů postupovat, jistojistě se dobereš slušného výsledku a tvá nádrž ti bude dělat radost dlouhá léta.
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   10.11.2012 11:02 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: Thomatys
pár rychlých bodů, ostatní to už tady určitě rozvedou víc

1) a nejdůležitější - číst, číst, číst.. z tvého příspěvku mi vyplývá že o akvaristice nemáš ani páru, chce to hodně se dovzdělat

2) zeminu?? pochopil jsem správně že jsi do dna nasypal i hlínu??

3) ty svítíš dopoledne a odpoledne?? proč?? on v přírodě někdo vypíná přes poledne slunce?? Svítit cca 10-12 hodin, a v kuse...

4)čerstvě založená akvária většínou netřeba hnojit do vody, stačí jen třeba nějaké tabletové hnojivo pod kořeny rostlin.

5) v měsíc založeném akváriu ti začaly umírat ryby?? Ryby do založeného akvária patří teprve tak po měsící. A na to naváže -

6) když už jsi tam ty ryby měl tak brzo - jaká byla údržba akvária?? V tom bude velký kámen úrazu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.11.2012 10:47 Thomatys – Včem je chyba?
Zdravím, potřeboval bych poradit v čem dělám chybu. Do akvaria o objemu zhruba 50 až 60L sem dal na dno zeminu zakoupenou v Hornbachu spolu s ostatním vybavením a poradou od tamního prodavače, jemný písek a nakonec štěrk - kameny. Dal filtr na 50L+ EHEIM s trubičkou na vzduch a úpravou kolik vzduchu tam bude proudit, pár rostlin, hnojivo pro ně 1 týdně AKVAFLOR AF-7, prostředek na úpravu vody AQUA SAFE, protože zde kde bydlím je tvrdá chlorovaná voda, osvětlení jedná zářivka celé dopoledne a celý večer a po měsíci mi rostliny začaly umírat a ryby vymírat. Musím říct, ale že sem se řídil podle návodu co sem našel na stránkách obchodu Hornbach. CO sem pročítal internet tak se zrovna zemina do akvária nedává, takže si myslím, že to může být tím, ale nejsem si jistý. Nebo aby to nebylo tím, že akvárium bylo moc zásobeno kyslíkem nebo málo. Je to už, ale tak 1rok zpět a po zhruba 3 měsích to začalo vymírat až tam nakonec nezůstalo nic a akvárium je prázdné bez života.

Když sem měl svoje první tak to mi vydrželo mnohem déle bez těchto moderních věcí. Klasický filtr s umělou polyesterovou filtrací a hadičkou na vzduch. pouze kamínky na dně s filtračnímy komíny z plastu mez rostlin a rybám se dařilo dobře. Chtěl sem jenom akvárium pro rostliny, aby tam byla nějaká zeleň.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:35 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
Možná teď sklidím vlnu nevole... ale rád bych připomněl, co tady mj. napsala Danila:
Danila napsala:
1) Použitý štěrk (osobně ho nazývám štěrk na hroby) je poměrně hrubý a dosypaný ostrý čedič taky není to pravé..Zvážila bych výměnu za jemnější...Prověřila bych dno "octovým testem" - trochu štěrku do hrnečku, zalít octem a čekat, zda se objeví bublinky, pokud ano, je tam vápenec a to se rostlinám líbit nebude.

Řekl bych, že to je naprosto přesné. Prověřil bych to dno octovým testem (především ty bílé kamínky, černé nemusíš) a pokud budou bublat, tak dno jednoznačně vyměnit. Budeš to mít všechno mnohem jednodušší. Ale pokud je to křemen a ne vápenec (přiznám se, že jsem z té fotky nepoznal druh kamene) a tudíž nebude bublat, pak není nutno měnit. Snad jen pokud se ti to dno nelíbí a líbil by se ti jemnější substrát... Nicméně sám mám takové dno v Džungli a že bych tam měl nějaké problémy s rostlinami, to naštěstí nemám... Ale je fakt, že je to mělčí než tvé, i když o stejném půdorysu.
A souhlasím i se všemi dalšími body, co Danila napsala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:21 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Ty 4 dánie to dají i v kýblu. Dočasně
Písek nemusí být takový problém. Při vhodném sítu se dá pořídit i z pískoviště
Samozřejmě, že pokud se to vezme zodpovědně, tak to není zlo. Horší je, když se to nevhodně podá a nevhodně přijme a vznikne z toho " nalij to tam a všechno je v pohodě"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   09.11.2012 22:21 R Muž romant [27987] Re: ender
Vyměníš dno, znovu to osázíš a rybky tam necháš, možno v tomto případě použít tu podporu z lahviček a budeš měnit vodu. To 10 litrový akvo si necháš zařízený s nějakým jednoduchým filtrem, ideál je bublifuk a normálně fungující a bude Ti sloužit jako karanténa pro další rybky co si pořídíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:17 Muž ender [3]
mám malou cca 10 l nádržku - jak v ní dlouho vydrží?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:16 Muž ender [3]
ok - zítra jdu zkusit někde něco sehnat - stavebniny atd...
ale spaní dneska teda nebudu mít nejsladší...

co s těma mýma 4čtyřma rybkama?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:14 R Muž romant [27987] Re: Ičin
O.K. Tak snad na úplný závěr, neberme ty lahvičky jako něco špatnýho, naprosto s tebou souhlasím, taky to praktikuji tzv. po sedlácku, ale když se s těma lahvičkama umí pracovat, což bylo snad jasně vysvětleno, tak to skousnu i já a v tomto vlákně, protože to považuji za radu dobrou, neb vycházím z toho, že právě začátečník je ještě o trochu více nedočkavý, než trošku více poučený akvarista a má tu tendenci to uspěchávat, tak proto. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:10 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: romant
Tak tak. I když já budu pořád na té straně, aby konkrétně v tomto vláknu bylo co nejmíň doporučení na "lahvičky" pokud to není nutné (pár dní akvárko, rybky u hladiny/u dna na boku...)
Vyměnit dno!! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:06 R Muž romant [27987] Re: Ičin
Myslím, že si rozumíme a pokračování diskuse by bylo jenom opakování toho, co již bylo řečeno, tedy alespoň z mé strany. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:03 R Muž romant [27987] Re: ender
Třeba ve stavebninách, mnou a jistě nejen mnou tolik oblíbenej písek(štěrk) betoňák. Samozřejmě že je celá řada jiných možností, mrkni se do příslušnýho vlákna, kde se to probírá.
Edit: rybicky.net/forum/3914
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:02 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Tím čtením diskuze se dostáváme zpět do sekce "Začátečník" a verzi "měj správný dno a nech si zaběhnout akvárko" ;-) samozřejmě, že to je řešení, ale radši vidím, když někdo horko-těžko pochopí vztahy (v rámci možností) než pak bezmyšlenkovitě nalije lahvičku do vody. taky povšedně :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 22:01 Muž ender [3]
žádný dobrý zprávy... :-( - tedy VY mi dáváte (všichni)! - samozřejmě myšleno v dobrém...

a kde naberu ten správný "štěrk" - obávám se, že jsem v dostupných akvaristikách poblíž mého bydliště neviděl nějaký "jiný" - jemnější...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 21:56 R Muž romant [27987] Re: Ičin
A když to doženeme do extrému, tak právě to "expresní řešení" je jako dělaný pro použití té podpůrné zde zmiňované chemie. Tím samozřejmě neříkám nechat to zajít tak daleko, ale spíš je to určeno někomu, kdo třeba není líný a zdejší diskusi si i čte, což myslím povšechně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 21:52 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Jen bych doplnil, že ten problém není jen pro akvárko, ale především pro majitele, který to bude muset expresně řešit, pokud nebude chtít přijít o osádku.
A přidávám se k těm co to doporučují HNED
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.11.2012 21:50 R Muž romant [27987] Re: ender
To dno bude náchylnější na nesprávný rozkládání bordýlku v něm a bude více náročný na údržbu, je to vopruz odkalovat to hřbitovní kamení(jak nazvala Danila), prostě může docházet k tzv. zahnívání dna a to je vždycky špatná zpráva pro akvárium. Ono k tomu nedoje hned, ale za nějakej čas až si všechno pěkně sedne a zdánlivě se bude všemu dařit a tudíž to doporučení od Danily k té současné výměně, když je akvo ještě na začátku vývoje, je i doporučením mým. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 21:46 Muž ender [3]
ještě asi hloupý dotaz - co se tedy může stát, když to dno nechám v tomhle stavu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.11.2012 21:39 Žena Danila [4489] - SumciRe: ender
Není to nezbytně nutné, uvidíte,příroda je mocná a chování akvárek v mnoha směrech nevyzpytatelné ano, ale stejně na to asi časem dojde.

P.S. Ale ten Acorus (puškvorec) bych buď dala pryč, nebo vyvázala na kořen, aby neměl kořínky v písku. Déle vydrží a nezahnije ve dně.

(Taky mi ho kdysi jako začátečnici s chutí prodali na burze :-D )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.11.2012 21:37 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Na tu výměnu dna jednou dojde. jen jde o to kdy. Většinou dost brzy a ono je pak pozdě :-D radši hned jak později
Add Danila : já vím, že je to biochemie a není to nic extra špatnýho. Jen není někdy špatný si zkusit onu akvaristickou trpělivost a projít si to od startu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 21:32 Muž ender [3]
je to s tou výměnou dna opravdu nutné???
řekl bych (laicky), že až na níže zmiňované rostliny, se ostatním celkem daří a je na nich vidět, že se "chytají"...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 21:31 Žena Danila [4489] - SumciRe: Ičin
Chápu, ale Nitrivec je biologické médium a skutečně zajíždění akvária urychlí a usnadní a Toxivec je záchranná brzda:-)
Osobně jsem velký odpůrce chemických zásahů do akvária, ale toto není ten případ. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 21:29 Žena Danila [4489] - Sumci
Jak v obchodech, tak na burzách Vám mnohdy prodají cokoli, vídám a slýchám to tady v Braníku každý den...
Co se výměny dna týče, nejste zdaleka jediný,kdo si takhle naběhl, doporučuji vyměnit rovnou a neztrácet čas.
Držím palce palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.11.2012 21:28 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Nerad se vkrádám zkušenějším do diskuze, ale osobně bych viděl použití Toxivecu (a vlastně i Nitrivecu) jako krajní řešení při stavu nouze. Nevidím důvod, aby neproběhl záběh akvária "jak má" a tomuhle se člověk vyhnul.
Chápu stav, kdy má člověk chovnou skupinu citlivých ryb a nechtě překrmí nebo ryby nesežerou (atd) a začne rychle stoupat hladina dusitanů(čnanů) a člověk řeší stav ohrožující zdraví a život ryb.
Akvárko je týden staré a prakticky bez ryb, tak bych neupřednostňoval použití "chemie" namísto biologického procesu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   09.11.2012 21:23 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: ender
ender napsal: Nevím, proč NÁM takhle lžou. Ale tedˇ vyměňovat dno - to byl úplný "restart"...
Pretože kšeft je kšeft, prachy nesmrdia a podobne. Prípadne sa stal obyčajný ľudský omyl. Výmena dna síce reštart bude, ale ľahko sa môže stať, že tá výmena bude i tak nutná a možno by to bolo lepšie urobiť teraz ako pri plne obsadenom a zabehnutom akvárku...
ender napsal: Puškvorec - jestliže je tahle rostlina nevhodná - proč nám jí nabízejí na akva burzách???
Jednoducho, nie všetko čo je na predaj, je vhodné pre každého. Sú aj ľudia, ktorí vedia prečo si to kúpia a čo si s tým môžu dovoliť. Okrem toho, nie všetci pestujú rastliny pod vodou, poniektorí aj v teráriách, jazierkach, či kvetináčoch na okne... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.11.2012 21:15 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: ender
Taky bych byla pro ten puškvorec vyndat. Já si ho taky před rokem nic netušíc koupila, nějakej ten měsíc sice vydržel přežívat. Ale když jsem ho dávala pryč, spodek totálně hnil a vyvalilo se kvantum bublin, jak jsem to tahala ze dna. Nic dobrýho Ti tam neudělá...i když je teď ještě pěknej a nevypadá na to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.11.2012 21:11 R Muž romant [27987] Re: ender
Ten puškvorec bych pro sichr vyndal, přecijenom akvárko je na křehkým začátku, tak ať to zbytečně nedělá neplechu a k tomu ostatnímu co jsi napsal se dá odpovědět, to je realita, bohužel. A ten Nitrivec koupíš ve zverimexu, akvaristice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 21:08 Muž ender [3]
Nitrivec - ten koupím normálně ve Zverimexu?
dno - upřímně jsem z jeho velikosti byl nemile překvapen, protože jsem ho kupoval u "Spokejeného psa" jako 2-5 mm štěrk - skutečnost je taková jaká je. Ale při zakládání akvária jsem pod něj dal ještě substrát od TetraPlant. Ten tmavý štěrk jsem dokoupil dodatečně ve Zverimexu - taky jako 2-5 mm. Nevím, proč NÁM takhle lžou. Ale tedˇ vyměňovat dno - to byl úplný "restart"...
Puškvorec - jestliže je tahle rostlina nevhodná - proč nám jí nabízejí na akva burzách??? - mimochodem - mě se moc líbí a kupodivu se jí zatím daří - mám jí "vydloubnout"???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 20:38 R Muž romant [27987] Re: Danila
Taky už jsem měl tu možnost Toxivec vyzkoušet a je to přesně jak píšeš, zafungovalo to bezchybně a posléze byl aplikován Nitrivec a byla kalamitní situace pod kontrolou. Vše co jsem teď popsal je trošku proti mému tak říkajíc sedláckemu provozování akvaristiky, ale když je to někdy potřeba, tak proč se bránit těmto pomocníkům. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 20:33 Žena Danila [4489] - SumciRe: romant
Přesně a v případě krajní krize - vysoká hladina dusitanů - úspěšně používáme (my i naši klienti) Toxivec - dokáže vyvázat dusitany z vody během dvaceti minut(vyzkoušeno, změřeno).Jak je to možné netuším, ale funguje to. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.11.2012 20:27 R Muž romant [27987] Re: ender
Tak když už budeš v tom kupování testů, jak doporučuje Danila, naprosto nic proti tomu je dobrý vědět na čem člověk je, tak bych ještě přikoupil podpůrný prostředek na bakteriotvorbu jenž obsahuje i mletej zeolit a dokáže si s tou event. vyšší hodnotou dusitanů dobře poradit a jmenuje se Nitrivec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 20:23 Žena Danila [4489] - Sumci
Kolega se sice obšírně rozepsal na téma denního měnění vody, ale pohled do Vaší prezentace ukazuje na pár věcí,ze kterých bych měla obavu já:-)

1) Použitý štěrk (osobně ho nazývám štěrk na hroby) je poměrně hrubý a dosypaný ostrý čedič taky není to pravé..Zvážila bych výměnu za jemnější...Prověřila bych dno "octovým testem" - trochu štěrku do hrnečku, zalít octem a čekat, zda se objeví bublinky, pokud ano, je tam vápenec a to se rostlinám líbit nebude.

2) Mám za to, že jsem v pravé část nádrže zahlédla rostlinu, která vypadá podezřele jako rybicky.net/atlasrostlin/acorus_gramineus a ten pod vodou nemá co dělat a jeho hnijící kořeny ve dně dokážou spáchat pěknou paseku.

3)Podle komentářů u nádrže jsou v plánu mimo jiné parmičky čtyřpruhé a ramirezky, což je hodně nešťastná kombinace.

4) Než měnit denně vodu, navrhla bych zakoupení testu na NO2 a podle něho vodu měnit, denní výměnu nepokládám za příliš šťastné řešení.

Držím palce a respekt za zodpovědný přístup k zakládání akvária. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 20:05 R Muž romant [27987] Re: ender
Měníš vodu, tak vlastně trochu hnojíš a teď v začátku bych to nějak více nehrotil, jediný o čem se dá pouvažovat je hnojivo do dna, takový nějaký jílový kuličky který se zatlačí pod kořeny rostlin. Jinak ty fleky to je to samý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 20:03 Muž ender [3]
Romane - díky, opravdu jsi mě trochu zklidnil...Zebrám se daří snad dobře - rejdí sem tam a je na ně fajn pohled! Krmení na doporučení Libora omezím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2012 20:01 Muž ender [3]
ok - moc díky...
rostliny jsem nakoupil před 14 dny v Praze na burze, vodu budu měnit denně a další ryby samozřejmě počkají aspoň ještě 2 týdny - původně jsem chtěl koupit už po víkendu cca 4 Neonky...
A co ty fleky na těch jiných listech - to je ten samý problém? Nemám koupit nějaké hnojivo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   09.11.2012 19:59 R Muž romant [27987] Re: ender
Kolega Ti to popsal vcelku obšírně a zároveň Tě trošku vyděsil, ale já Tě uklidním. To že tam jsou tzv. "už těď" ty rybky a je prováděna ta pravidelná obdenní výměna vody, tak to bude v pohodě a dokonce řekl bych ve větší, než kdyby jsi čekal ten měsíc a potom tam nafutroval hodně ryb najednou. Znovu opakuji, když se bude měnit ta voda, tak se žádná kalamita konat nebude. Další rybky až za další týden, či déle. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.11.2012 19:50 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
Otázka je, kde sis ty rostliny kupoval. Většina rostlin ve velkopěstírnách je pěstována emerzně (na souši). Když si je koupíš a zasadíš je pod vodou, tak začnou postupně své emerzní listy ztrácet a nahrazovat je novými. Tento proces nějakou dobu trvá. Jiné rostliny (např kryptokoryny nebo hnědovky) i když jsou pěstovány pod vodou tak reagují na změnu stanoviště (někdy stačí i na výraznou změnu vody či osvětlení). Prostě "shodí" nebo nechají jakoby "rozpustit" staré listy (nevím jak to líp popsat. A protože tyto procesy probíhají obvykle pár týdnů po založení, nedoporučuje se dávat do takového akvárka čerstváčka žádné ryby. Z rozpadajích se listů se uvolňuje spousta dusíkatých látek, které ještě nedostatečně zaběhlý filtr nedokáže zpracovat a dochází k otravě ryb dusičnany. Nejlepší, co teď můžeš udělat je nešťárat do rostlin, jen odebírat všechny opadané nebo uhnilé listy, ryby krmit minimálně a měnit vou denně, tu 1/3. Ale je podzim, tak si ji nezapomeň nachystat na teplotu, jakou máš +- v akvárku.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [96] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15?od=4751