Začátečník
Ona je vzdycky otazka, jak je akvarium "zabehnute". Uz jsem tady videl akvarka, kde kdyby nenitrifikovalo dno, davno by v nich lehlo cokoli, tim jak spatny je filtr.
Akvarista je predevsim chovatelem bakterii. Cokoli dalsiho muze chovat, az kdyz umi dobre chovat nitrifikacni bakterie. Netyka se to nadrzi, ktere jsou jen sklo a voda s rybami, kde se ta voda stale meni, ale to si myslim se vetsiny akvaristu netyka.
Dávat ryby do akva s den odstátou vodou, proč ne, když tam bude(je) funkční filtrace, tak bych v tom taky problém neviděl. Prostě to je o té fungující nitrifikaci, jak zde již bezpočetkráte zaznělo, vše je v těch odkazech z modrýho rámečku nahoře popsáno, udělej si na to vlastní názor.
Edit: U tebe taky přežijí, ale bude to chtít podpořit těma výměnama vody a teď po dobu tak třech týdnů bych další pokusný rybky nepřidávat a soustředil se na tu stabilizaci nádrže.
0 16.11.2013 12:18 milla111 jak jsem tu mluvil o znamý že ji ty rybičky z HK taky pochcipaly tak už to bylo v zaběhnutym akva, a soused co je chová na prodej ve velkým tak mi včera říkal že dává rybky do akva s den odstatou vodou a nikdy mu nic nepochcipalo, má vytřený paví očka a večer mi jich pár hodí a uvidíme jestli přežijou nebo ne.
S tím naprostou souhlasím. Když jsem si trávil ryby CO2, tak jsem neřešil a proště šlo 70-80% rovnou z řádu. Sice točené sprchou, ale i tak. Mimochodem zachránil jsem všechny ryby a to už spousta plavala v ležaté poloze na hladině. Dneska se ten chlór ve vodě šidí, protože nejsou prachy a navíc se používá i UV na sterilizaci.
Nikdo nepsal, že je to chlór... To bylo PS, poznámka pod čarou (wiki: postskriptum se často používá pro informace, které nesouvisejí s hlavním sdělením (chlór), rušily by jeho souvislost), další argument, který potvrzuje co píšu...
Opakovat už se nebudu a dál to neřeším, svůj názor jsem vyjádřil a asi nikdo z vás mi ho nevyvrátí...
to by byla pjdel co
Ičin napsal: edit : ad nahoře - jako rozmístit po bytě cca 40 kanystrů s vodou? bublinky jsou plyny, ne jen chlór
Přes kubík doma rozhodně mám (ještě jsem nestihl udělat všechny prezentace, měním vodu
) a vodu měním týden co týden. A ty dvě hoďky tomu dám vždy... Já netvrdím dogmaticky 24h odstávat, to je nereálné, to máš pravdu. Ale zároveň tvrdím, že prdnout hadici na kohoutek a na hulváta nalít půlku akva je prostě špatně...
A vraťme se na začátek, řeč byla o vodoléčbě. Měníme 3 dny za sebou polovinu vody každý den, udělej to takhle a máš z toho záhy nové, nezajeté akva...
PS: všiml sis někdy těch bublinek na skle, když to takhle vyměníš??
a nech si ju odstát v kanystrech
je to sice OT, ale nedá mě to : věř tomu, že měnit každý týden půlku vody v akváriu, co má kubík a víc, bys nechtěl ;)
edit : ad nahoře - jako rozmístit po bytě cca 40 kanystrů s vodou?
No jasně,je rozdíl měnit vodu v 60ti a v šestistech litrech
.A pokud je jinak akva zaběhlé a osazenstvo v pohodě,tak troška chloru zas tak nevadí
.
Ano, za 24h vyprchá komplet. Ale za ty dvě hoďky vyprchá naprostá většina.
Ičin:
Odstávání vody je sice fajn, ale od určitého objemu je to nereálné
Mám 600l a zvládám to. Prvních 45l mám odstáto z minulého dne a další voda co dolévám, je 3x přelitá. Jak tady někdo psal, voda se roztočí, chlór těká a vyprchá. Poprvé když jde z řádu do kýble, podruhé když jí přeliju z prvního do kýble nad akvem a potřetí když jde do akva... Takže všechno jde a jsem bytostně přesvědčen, že než se voda do akva dostane, tak je 80% chloru pryč...
No vida, on se učí a sleduješ účinky vodoléčby v praxi, tak nepolevit a pokračovat.
vodu už jsem davno vymenil, JEDNA RYBKA UZ JE CILEJSI A NENI PORAD NA JEDNOM MÍSTE
Tak to je jiná,to stačí vytemperovat
Hele, teď to na chvíli nečti a běž vyměnit tu vodu, dočteš to potom.
hlavně měnit vodu furt pryč,vodoléčba je první pomoc
voda je bez chloru, mame vlastní ze studny
hlavně nějaká a dost a často
no já myslím teď ten chlór
odstátá/neodstátá
acik napsal: jestli to čte,tak z toho všeho musí mít hlavu na prasknutí Hnusně řečeno, měl číst před tím, než to podělal, ale není to nic neřešitelnýho.
zas bych to nepřeháněl! ;) možná na nějaké molekulární úrovni vyprchá za 24h, ale pro běžné použití stáčí proud vody, který roztočí vody a plyny vyprchají. K tomu je fajn sprcha nebo hadice k pračce(používám)
jestli to čte,tak z toho všeho musí mít hlavu na prasknutí
Co mu brání nevím, ale vím, že to funguje a nedělal bych z toho chlóru až zase takovýho bubáka, ale podceňovat se to taky nemá, to odstátí postačí klidně jenom hoďku, je to těkavá látka, ale jinak naprosto nic proti, to vytemperování, to je argument.
0 15.11.2013 20:44 amrtin Chlor z vodovodního řadu vyprchá až po 24hodinách!
ano určitě tím nic nezkazí,nikdo nepíše přeci,že je to špatné
Nouzové řešení beru. Naběhni a hned teď vyměň půlku vody. OK
Ale co tazateli brání, po té okamžité výměně, si rovnou nachystat do kýble vodu na zítra? Minimálně tím nic nezkazí a aspoň se srovná teplota, když už tady nebere nikdo v potaz ten chlór...
jo jo,to je taky řešení
romant napsal: Krizová situace vyžaduje někdy krizové řešení a tím je natočení vody přes sprchu a hned tam s tím i v případě, že je to akvo čerstváček. No nevím, je to tvá zkušenost. Já nenechávám odstát přes noc, ale ty dvě hoďky tomu dám vždy.
Rozhodně máš akva sice v záběhu, ale pořád lépe zaběhlé a určitě i podstatně větší (což v tomto případě hraje roli více než významnou), než to diskutované...
Za mě voda odstátá, aspoň bude mít čas studovat, jak jsem psal, až bude čekat na odstátí vody...
Krizová situace vyžaduje někdy krizové řešení a tím je natočení vody přes sprchu a hned tam s tím i v případě, že je to akvo čerstváček.
měním tedy 3x týdně 1/3 ale pokaždé je to skoro 1/2,protože se neuhlídám a akva je stále v záběhu
Jasně, pokud měníš trochu (do té 1/3, jednou týdně), klidně lij z řádu. Navíc ty máš akvo zaběhlé, funkční a věřím že i podstatně větší, než Milla. Ale když budeš aplikovat častější výměny, třeba denní a hned polovinu, jako bude Milla111 muset, tak tou koncentrací chlóru pozabijíš ryby. V akva nemá nic, co by pomohlo, spíš naopak...
Voda v tomto případě odstátá bezpodmínečně!!!
tož to já taky, ale díky vodě ze studny, kam savo lijeme jen semotamo
nemusí se dávat ani odstátá,já to peru přímo z řádu plackám pod nos a zatím pohoda
nestačí ji nechat odstát, musíš nechat akvárko běžet minimálně 3 týdny bez ryb, odstátá voda se používá při výměně vody, aby vyprchal chlor
Studoval jsi buď málo a nebo nesprávný zdroje. Teď, pokud budeš chtít udržet akvo v kondici a ryby na živu, budeš muset dělat ty výměny vody, jak zde zaznělo, jinak ryby půjdou kukat, právě se Ti tam hromadí škodlivý N látky, na který je buď funkční nitrifikace, ale tu nemáš a nebo ty belíky měněný vody. Takže s chutí do toho a neboj, nejsi ani první a bohužel ani poslední, kdo to neustál a podlehl netrpělivosti.
0 15.11.2013 20:02 milla111 voda byla odstata 24 hodin, teplota 25 tak kde muže byt problém???
fajn, akorát ti tam chybí fáze záběhu - a ta je aspoň 3 týdny bez ryb, jen třeba se šneky, aby se ve filtru stihly usadit a dostatečně namnožit bakterie, které pomohou s likvidací bince po rybách
ja jsem studoval co a jak a vodu jsem nechal odstat nez jsem do ni dal rybky
je nový, mám ho týden
Všechno špatně. Je zapotřebí nejprve číst, pak jednat... Nicméně teď udělej co ti psal Romant, takto zopakuj výměnu vody 3x (to znamená tři dny po sobě každý den) a pak další 2-3 týdny měň cca 1/3 obden. Voda musí být odstátá, nelít rovnou z kohoutku. Přidáním rychle rostoucích rostlin (plovoucích) nic nezkazíš.
Zatímco budeš čekat, než ta voda orazí, tak si přečti všech 5 článků co jsou tady nahoře v modrém rámečku a žádný nevynechej...
Pokud to podceníš s rybama se rozluč...
Číst, měnit vodu, číst, měnit vodu a číst a měnit vodu. Zadělal sis na problém, teď jeho řešení bude o to těžší...
A to tam šly po týdnu ryby?!?
a co tam mužu mít špatně když mi začali umírat? mam i jednoho zlatého ancitruse a ten uz mi od rana lezi nahoře na filtru a nehýbe se, když se ho dotknu tak se pohne jinak ne
Protože jsi myslí že ten kousek co plave vedle je lepší? Moje to taky dělají...řekl bych že asik nemají hlad
Přidat reakci
1 ...... [74] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x