Dobrý den, je to týden co sem založil akvárko. Známí se zbavovali dvou dospělých závojnatek, cca 15 cm možná víc. Prý k tomu dostaneme kompletní příslušenství. Už asi měsíc o tom vím ale nějak skrze jiné záležitosti nebyl čas na studium věcí kolem, poněvadž jsem úplný laik, nechtěl jsem být nepřipravený, nicméně došlo k tomu co tady asi tři dny čtu a co zde většina považuje za totální katastrofu. Akvárko jsem tajně chtěl už delší dobu a protože záchrana zvířat tak nějak k naší rodince patří, řekl jsem ano ale budou to starosti, řekl jsem přítelkyni. Minulou sobotu jsem byl doma a najednou mám hovor, že se nám vezou ty rybky... překvapení údiv, ovšem ryby jsou na cestě takže jdeme na to, snad mě majitel dostatečně poučí alespon v tom základním. Akvárko 50 l, odpovídající filtr s difuzorem
akvarijni-filtry.heureka.cz/…..., na dno nějaké nesmyslně barevné dekorativní, modře zabarvené kamínky frakce odhadnu 4 - 8 mm, toť vše.
Rybku jsme dostali jen jednu, prý ta druhá předevčírem odešla
. Po sestavení akvarka, se napustila voda, už v této době jsem věděl, že minimálně, měřit teplotu vody odhadem je špatně ale prý to tak dělají už dva roky, ryba se dala do hned napuštěného akvaria, pustil se filtr. Dnes už vím, že majitel mě poučil tak dvěma procenty potřebného. Nicméně, ryba přežila týden, ba co více dle mého soudu dobře prospívá, je aktivní, má chuť k jídlu, vylučuje pravidelně a hojně
Po týdnu, aby jí nebylo smutno, sme pořídili dvě malé závojnatky, cca 6 cm., snáší se skvěle, akorát tedy jedna se mi zdá pomalejší méně aktivní, méně žere. Je to 4 dny, co jsou v novém, nezaběhnutém prostředí, ale ty dvě žerou, jsou aktivní, čili zatím vše vypadá relativně OK. Včera přišel balík, podle uvážení jsem pořídil od Tetry: Aqua Save, Easy balance, pH/KH Plus, Crystal Water (ten jsem zatím nepoužil), Fluval Clear Max-umístil jsem volně obsypal stěrkem, dále sme pořídili nový šterk, nové náplně do filtru jet flo (které jsem hlupák vyměnil obě naráz), dále máme suchou stravu - vločky od několika výrobců, dále sme pořídili suché Nutron Tubifex (nítěnky) od prodacu a Daphnia od Dajany (to jsou nějací korýši) jo a pořídil sem přivzdušnění, které budu skrze úlevu zařízení na noc vypínat. Vybudoval jsem zatím jako provizorku osvětlení ze spořivé 9W žárovky, které svítí přes časovač 08-21...pa kmají ryby tmu. Pořídil sem teploměr, teplota se svévolně drží na 22 °C. Ted poslední dva dny, po studiu tady, pořídil sem odkalovací zvon, každý den odkaluju a odpouštím ze dna 1/3 vody, kterou pak dolévám 24 hodin odstátou kohoutkovou vodou. Zakoupený testery, jsem zjistil UT Tvrdost cca 19°, CT tvrdost cca mezi 10 a 11°, kyselost nad 8 Ph. Rostliny zatím žádné, jen dvě dekorace.
Tak nějak už vím, zhruba, co vše se udělalo špatně, nicméně díky druhu ryb (odolný?) snad bude vše v pořádku, ryby jsou aktivní, žerou, plavou všude po celé ploše akvárka, sbírají zbytky ze dna. Akvárium nebylo před umístěním rybek zaběhnuté, náplně filtru jsem vyplachoval pod tekoucí vodou místo proplachu ve vodě z akvária,nové náplně F jsem vyměnil obě naráz, možná mírně překrmuju tu velkou rybu, poněvadž ta papá hodně, myslím, že víc než ty dvě malé, než se malé nakrmí ona vše požere.
Výkaly se snažím ihned odebírat. dá se říct, že poslední týden jsem u akvária pořád.
Nyní prosím mám pár otázek. I zde jsem narazil na diskuze, které si v něčem rozporovaly a proto.
1) je vhodná sůl do vody? poradil obchodník
2) objevil se zákal vody, ale jen mírný, mám nechat? odstraní se sám, po tzv. náběhu filtru nebo použít chemii?
3) používat Preventin?
4) vypínat světlo na noc?
5) jak poznám, že jsou rybky nažrané, mají dostatek?
6) používat chemii nebo nikoliv a kdy tak co?
7) upravovat vodu, jak a čím ?
8) malé závojnatky některé vločky vsají a pak vyplivnou, mám obavu o jejich prospěch, protože ta velká žere vše, mám jim pořídit něco jiného?
9) chci vyměnit dno, barevný modrý šterk, pryč, a dát přírodní, jak to udělat?
10) výrobce filtru udává měnit náplně cca. 2 měsíce, je to nutné? Nejde o mi peníze, jde o bakterie?
11( čekám připomínky
děkuji i za kritiku a všechny reakce
PS Omlouvám se kvalitu foto. Je to krásný koníček!