Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 105 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 18:38 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Semi
písek z flexi je dost dobrej, osobně ho můžu doporučit. Ale ta cena je při větším množství dost vysoká
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 18:37 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Semi
rybicky.net/nadrze/10012 mám akvárko s podobnými rozměry, můžeš se kouknout co mi tam roste při osvětlení 2x58W. Filtr mám vnější přepadový, původně jsem ho taky chtěla dovnitř, ale protože jsem neměla akvárko nové tak by se tam špatně lepil.

Promiň nezvládla jsem přečíst celé dva vyčerpávající příspěvky :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 18:32 Muž leontin [46] - Cichlidy
Filtr určitě dělaný kolonový.Má výhod několik,hlavně je levný a může mít obrovké filtrační hmoty,dle vlastního výběru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 18:26 Žena Semi [6] Re: barakainus
Tak pokud jde o barvu dna jsem rozhodnutá pro tmavou, a to zas tolik na výběr není. Pokud vím, že nechci čedičovou drť,fujizumu.
Pokud jde o koupi externí filtr je sakra rozdíl jestli dám navíc 5(6)tisíc nebo ne :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 14:38 Žena Tris [21] Re: Bob66
Už jsem se taky lekla.V budoucnu bych určitě světlý,natož bílý,písek u ryb mít nechtěla. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 14:29 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy
barakainus napsal:taky bych jeste popremyslel o tom cernem pisku. hodne tercovcu ma radsi bily pisek. vsechny formy zalozene na pigeon blood (treba zlute, cervene) maji cerne teckovani na tmavem substratu.
Větší nesmysl jsem už dlouho neslyšel :-D Při černém dně více vyniknou barvy ryb X-) Vyhovuje jim méně světla a přistínění plovoucími rostlinamy, barva dna je jim ukradená ;-) Černé tečky na rybách je pigment s barvou dna to nemá nic společného :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   13.03.2011 13:07 barakainus
pokud uz do toho tolik investujes, muzes uz koupit i ten vnejsi filtr. Kup nejaky velky eheim a mas vystarano. Nejsou tak drahe. Treba 2x Ecco 2236 by melo na 5-6 tercovcu bohate stacit. Stejne musis menit vodu.
taky bych jeste popremyslel o tom cernem pisku. hodne tercovcu ma radsi bily pisek. vsechny formy zalozene na pigeon blood (treba zlute, cervene) maji cerne teckovani na tmavem substratu.
a taky, pro tolik rostlin by se hodil nejaky lepsi substrat nez pisek
tercovci moc svetla neradi, a dobre svetlo s dobrymi reflektory 2x54W bude bohate stacit na rust vetsiny rostlin. predpokladam, ze budes pridavat co2. v tom pripade si muzes dat 2x2x54w, ale kytky ti porostou tak, ze budes protrhavat skoro jednou tydne. pochopitelne predpokladam, ze budes mit ten lepsi substrat nez pisek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 06:38 Žena Tris [21] Re: Semi
K osvětlení.Myslím,že dobrá by byla kombinace 2*54w a 2*45(nebo mít předřadník,který může jet s 54w nebo "25"w,ale je dražší).S 2*54w svítit déle.Pro většinu nenáročných rostlin to bude i dostatečná intesita světla.V případě potřeby pro náročnější rostliny přisvítit druhou rampou.U filtru by mohla být dobrá kombinace sání z hladiny + u dna akvaria.Nákres takového sání včera někdo zveřejnil tady na stránkách.Pak nemůže být problém rampy na opačné straně akvária.http://rybicky.net/k/forum/328396.jpg
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 20:31 Žena Semi [6] – pokračování
Fotka k příspěvku Tedy představa je následující: chtěla bych vnitřní 4-komorový filtr umístěný na zadní stěně akvária. Jak jsem načetla, negativum je v přístupu, pokud nad něj zasahují výztuhy pro položení krycích skel, ale s tím by se snad dalo něco při výrobě akva udělat (např. zkrátit, aby nad plánovaný filtr nezasahovaly). I tak někteří dávají přednost umístění těchto filtrů na boční stěnu akvária. ( No nevím přijde mi tedy mnohem lepší zamaskovat ten na zadní straně). Prozatím mi jde ale o konstrukční schéma. A odkud začít....Tak chtěla bych 3D pozadí udělat z břidlice, ale na vlastní desce, která se pak vloží do akvária. Je to blbost? Lepší nalepit rovnou do akva...je to méně práce a efekt je v podstatě stejný? Mělo by jít asi o něco takového: www.akva.sk/…. V tomto případě bych na spodní vodorovnou část chtěla přidělat filtr. Někdo tuhle desku dělá ze skla někdo z plexiskla. Pokud jde o vnitřní filtry, tak snad může být o něco menší tloušťka skla (plexiskla) než by byla akvária. Tedy řekněme akvárium bude ze skla 10mm stačilo by pro filtr použít sklo (plexisklo) 6mm, nebo víc? Půdorys jednotlivých komor by měl být 9x9cm, výšku nevím. Jak jsem pochopila měla být nad hladinou ale ne zároveň s výškou akvária, aby nedošlo k přetečení mimo akvárium. V poslední komoře by měl být čerpadlo pravděpodobně (Eheim Compact 300 nebo 600??) plus topítko. V první komoře by měly být asi nějaké keramické kroužky apod. ve druhé a třetí biomolitan PPI 20. Nejsem si jistá jak vyřešit nasávání původně jsem ho chtěla udělat dole a zamaskovat kameny případně rostlinou, ale našla jsem i dost filtrů s nasáváním nahoře. Ovšem píše se, že výtok má být diagonálně k vtoku. Pokud udělám nasávání nahoře, výtok by tedy měl být dole, což jaksi komplikuje věc, že jsem u výtoku chtěla udělat rozstřikovací rampu. Byl by problém udělá vtok i výtok nahoře? Mohl by se pak objevit problém s cirkulací vody (tedy, že by docházelo k nasávání přefiltrované vody). Pokud ano, je nějaký zásadní důvod proč nedělat vtok dole a tedy výtok nahoře, abych mohla udělat rozstřikovací rampu? K samotnému čerpadlu. Je jedno jestli k němu přichází proud vody ze spodu nebo ze shora? Pokud bych udělala filtr viz obr. C nebo D, mohla bych potom dát čerpadlo úplně dolu a nad něj třeba ještě nějaký molitan, jako je to na obrázku zde: www.moje-akvarium.net/…, ale silně pochybuji, že bych tam potom dala i topítko a vznikla by otázka kam pak s ním? Další věc, pokud bude filtr na zadní stěně akvária, má být čerpadlo v komoře u stěny akvária nebo naopak na druhé straně v komoře, která je blíže středu akvária, nebo je to jedno? Ta samá otázka se týká i umístění filtru na boční stěně akvária. Má být čerpadlo v rohu akvária nebo na druhé straně filtru?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 20:31 Žena Semi [6] – Nové akvárium, technika pro založení
Zdravím všechny akvaristy,

chtěla bych si pořídit nové větší akvárium. Prošla jsem řadu článků, a ještě hodně jich budu muset asi načíst. V současné době už mám nějakou představu, tak bych se o ní s Vámi chtěla podělit a případně vychytat mouchy, které třeba já nevidím, ale více zkušení ano.

Původně mělo mít akvárium rozměry 120x50x60cm (dxhxv), kvůli celkovému zatížení kg/m2, nakonec rozměry budou 130x50x50cm. Mělo by jít o akvarijní komplet na zakázku (tj. stolek, akvárium a kryt).

Ráda bych zkusila chovat terčovce. Rybí posádka by mohla vypadat následovně: 5x Terčovce, 3x Krunýřovec, 6x Pancéřníček smaragdový, několik Sekernatek nebo Teter stříbřitých, několik Neonek. Naplánované rostlinné osazení: Cabomba caroliniana (Chebule karolínská), Cabomba piauhyensis (Chebule brazilská), Bacopa monnieri (Bakopa drobnolistá), Echinodorus tenellus (Šípatkovec jemný) nebo Echinodorus isthmicus (Šípatkovec odnožující), Echinodorus 'Tropica' (Šípatkovec tropica), Echinodorus Rubin narrow leaf (Šípatkovec Rubin narrow leaf), Echinodorus bleherae (Šípatkovec Bleherové), Echinodorus ocelot red ( Šípatkovec Ocelot Red), Echinodorus horemanii green (Šípatkovec horemanův), Hemianthus callitrichoides (Malokvětka 'Cuba'), Staurogyne repens (Staurogynus plazivý), Drepanocladus aduncus (Srpatka zahnutá).

Jako dno bych chtěla použít černý písek – flexiobklad 1-2mm (70-80kg) cca 7(8)cm vrstvu. Na dno bych také chtěla dát topný kabel Dupla Thermik Set 120 (20W) nebo 240 (40W). Topítko v akváriu 150W nebo raději 300W? Důvod nerozhodnosti u topítka souvisí s tím, že nevím jak bude ještě konstrukčně řešen kryt a jeho odvětrání a následné (ne)zahřívání nádrže.

Pokud jde o osvětlení byla bych pro světelnou rampu na T5 zářivky. Akorát nevím zda bych měla použít dvě rampy 2x 54W (tj. celkem 216W) a nebo zda budou stačit dvě rampy 2x45W (tj. 180W). Nebo třeba jedna rampa 2x 54 a jedna rampa 2x 45 (tj. celkem 198W).

Doma mám starý externí filtr Tetra tec ex 700, který je pro nové akvárko nedostačující. A jelikož se mi nechce dávat další peníze do většího, mám v plánu vyrobit vlastní filtr. Ze začátku jsem polemizovala mezi vnějším a vnitřním filtrem. Raději bych byla pro vnitřní, který bych chtěla schovat za 3D pozadí. Přijde mi konstrukčně méně náročnější než vnější filtr, který bych nemohla mít vedle nebo za akváriem, ale bylo by nutné ho konstrukčně vyřešit pod akváriem. Navíc ohřívání vody ve vnějším je více ztrátové oproti vnitřnímu filtru, což hraje též roli při chovu terčovců.

Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 15:23 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky
Moc vám všem děkuju! palec Mně vždycky déle trvá, než se doberu k jádru pudla... stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 15:20 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Tak jo, už jsem také chtěl vytáhnout foťák. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 14:51 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: Bob66
Já to předtím špatně pochopila. Ale konečně vím, jak na to. potlesk Díky! X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 14:49 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky
Fotka k příspěvku A mám tu výztuhu teda dát na všechny stěny akva, jako na předchozí fotce, nebo jen na dvě, viz. přiložené foto?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 14:48 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: MajkaK
Fotka k příspěvku Takhle nějak to vypadá, jen ty podélné jsou dvojitě :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 14:43 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: Bob66
Já to třeba jednou pochopím... :-D Takže postačí zkrátit všechny ty podélné výztuhy? Pak na sebe nebudou navazovat. A vzniknou tak u krajů akvária prázdná místa, nebo ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 14:20 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: MajkaK
Na této fotce to také není nejvhodnější řešení, podélné kanty by neměly být přes celou nádrž ale jak napsal už Yirka cca 2cm od konce X-) Na té fotce ty příčné výztuhy nalepené na podélné kanty přímo v rohu dělají že je vše na pevno bez jakékoliv vůle a při pnutí a průhybu skla hrozí prasknutí kantu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 13:20 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: Yirka
Fotka k příspěvku Dobře, dobře. ;) Já se jen ptala. Jen malé ujištění... Měla bych se dopracovat k něčemu takovému, jako je na fotce... Je to tak?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 13:13 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Myslím si že ne. Těch problémů tam vidím několik. Ten jednodušší - i při dobré péči tam bude hrozit koroze kovu kvůli stálé vlhkosti. Ty praktičtější - ten rám by musel být velmi přesný a na nádrž natěsno nasaditelný což asi bude problematické. Už z toho pohledu, že jakákoliv nerovnost, minikamínek a pod. bude hrozit při tlaku destrukcí nádrže. A vlepit pár skel bude také jistě celkově snadnější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 13:02 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: Yirka
Díky. Jen se ještě zeptám. Splnil by svařovaný železný rám, ve kterém by bylo akva zasazeno, stejnou službu?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 12:43 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Podélné výztuhy bych nechal uříznout v šířce 4cm a délce mínus 2cm na každé straně oproti vnitřní délce nádrže. Kant bych dal 7,5 cm a délka tak aby se dal přesně vlepit dovnitř. Materiál tloušťky 10mm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 09:28 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky
Öpravdu moc díky! ;-). Jenom mi to nedá a musím se zeptat. :-D Jakých rozměrů mají být ty výztuhy? A jaké tloušťky? Pak už jsem snad své dotazy vyčerpala. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.03.2011 08:47 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Výztuhy ti dle zadání uřízne každý sklenář. Co se týče lepení nádrží včetně výztuh je tu určitě nějaké vlákno nebo i článek. Teď to nemůžu najít, určitě se někdo ozve s bližším odkazem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 22:37 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky
Děkuji všem za pomoc! :-) Teď tedy řeším ty výztuhy. U koho je nechat udělat? A jak se to pohybuje cenově? Sakra, není o tom někde nějaký podrobnější článek? Prolezla jsem snad všechno a nikde nic. :-O :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 21:47 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Dostal jsem se až teď a mezitím obě rozumné rady zazněly. V tomto stavu nepoužívat. Řešit buďto novou nadrží, nebo alespoň odstranit stávající výztuhy a vlepit podélné i příčné dle obecně platných pravidel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 20:54 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy – Re: MajkaK
No spíše to vypadá jako terárko, všechny míry a informace tomu napodívají, takto si mnoho lidí lepí terárka sami doma, nebojí se toho, jelikož do terárka obvykle nelijou tolik vody proto taky taková tloušťka, i ty kanty atd. Jinak samozřejmě kdy se něco takového slušně dá dokupy, tak to lze i použít jako akva, mnoho věcí v této oblasti bývá předimenzovat, každý má však raději jistotu a proto u akvárii existuje tzv. Safety Factor, který určuje míru spolehlivosti, či bezpečnosti za užití různých materiálů, hodnot a faktorů.
Jinak co se toho podstavce týče, tam to bývá často u mnoho akvaristů podceňováno ještě více, naše oblínené LTD (lamino) zvládne mnohem více než si kdo představuje, osobně mám u svého téměř 600L akva stojan své domácí výroby pouze z lamina, pouze po stranách jsou ocelové stolové stolové nohy, které však slouží spíše na design, než jako nosný prvek, v podstavci nejsou žádné jeklové konstrukce, co by to hyzdily, vše je čistě LTD. Toto vše nese kolem 750 kg, a nic se nikde neprohýbá a nejeví známky přetížení.
Tudíž tu Vaší 300stovku unese prakticky jakýkoliv stolek či komoda slušné konstrukce z pravého LTD 18mm či masívu, nesmí to být takové ty falešné 13-16mm otapetované desky, co s oblibou prodávají márkety, případně bych to v některých místech zesílil, tento podstavec musí však splňovat jednu podmínku musí být přez celou délku i šířku akva, ne míň a nejlépe ani o moc víc.
Rovněž pokud ta výška akva je opravdu těch 66 cm, a akva je lepené doma z té 8 mm skla, tak si troufám říct, že jediné co to drží pohromadě jsou právě ty vrchní kanty, ve chvíli kdy poleví, co jistě není u takovéhoto akva nepravděpodobné, tak s největší pravděpodobností se toto akva rozletí na cucky, někde by to bez těchto kantu jistě povolilo či naprasklo, a poději ruplo celé.
Tedy je na Vás jak se k tomu postavíte, osobně si však myslím, že zrovna u těchto věci není příliš vhodné šetřit a vsadit na jistotu, kdy bych doporučil nechat si akva zhotovit u lidí, kteří se tím zabývají a opravdu tomu rozumí.
300L na koberci taky nemusí být nic příjemného, když si vemete, že to jsou prakticky 2 plné panelákové vany ;-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 19:59 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: soptik
Já zapřáhnu rodinu. :-D Ono se to nějak zvládne. ;-) Každopádně díky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 19:36 Muž soptik [40] - Rostliny – Re: MajkaK
je to zvláštně řešený akva a i podle rozměrů pravděpodobně lepený doma, ikdyž výztuhy nejsou dle běžných pravidel, alespoň nějaký tam jsou a když to jako akva fungovalo, nebál bych se. jen se koukni jestli se ve spojích neukazujou bublinky a šup tam s vodou :-) odřezání horních výztuh, nalepení podélných a zpět přes ně lepit zkrácený příčný výztuhy bude pro tebe asi velkej oříšek vzhledem k nezkušenostem viď?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 18:22 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky
Pomohlo by vsadit ho do rámu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 17:49 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: Yirka
Já bych se divila, kdybych měla něco normálního. :-D Nevím, jak dlouho bylo v provozu, bohužel. Ale jako akvárium 100% sloužilo, nahoře je vrstva vodního kamene. Vydrží to, nebo to máme nějak předělat? Jakou alternativu byste volil?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 17:46 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Řešení je to vskutku zvláštní. Jak dlouho bylo v provozu? A sloužilo to jako akvárium či domov pro něco jiného?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 17:33 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: Yirka
Fotka k příspěvku Tak ono je to tam celé řešeno nějakým prapodivným způsobem. Ze předu je nalepeno dřevo o šířce 8 cm. A z vrchu jsou potom nalepena 3 skla. Veprostřed nádrže je půlcentimetrové sklo v šíři cca 20 cm. A na krajích potom to samé sklo, tentokrát v průměru 8 cm. Viz foto. Víc toho nezjistím...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 17:23 Muž Stenly [44] – Re: MajkaK
K tomu stojanu.. pokud majiteli pod akva fungoval, tak bych se neobával. Každopádně nelze jen tak od pasu a bez znalosti stavu říct, že dřevěný (nebo dřevotřískový) stojan to akva neunese - narážka na příspěvek od PEPAN. Když se podíváte jaké stojany dodává třeba JUWEL k takto velkým akváriím, tak se až někdy divím, že to unese.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 17:11 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Byla by potřeba fotky zhora - tedy půdorysu, zde to kvůli krytu není poznat.
U té předchozí fotky vidíš nohoře cca 2 cm pod vrchem nádrže zboku černé čárky - to jsou ty nalepené lišty, uprostřed nad nimi je pak další kratší černá čára - to je ten vlepený kant.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 17:08 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: Yirka
Fotka k příspěvku A teď jsem z toho jelen... hmm Buďto jsem slepá a nebo nevím... Nakonec se mi přece jen podařilo pořídit foto... Že by to nakonec výztuhy nemělo?

EDIT: Tak podle té fotky to asi má... :-D Mám to líp nafotit?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 16:58 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Výztuhy na akváriu znamenají podélné lišty přilepené u vrchu nádrže na delších stranách v šíři cca 5cm a příčné spojujíci přední a zadní stranu, tzv. kant. Podle mě je bez nich nádrž u tebou popsaných dimenzích neprovozovatelná.
Edit: na tomto fotu jsou docela slušně viditelné: rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 16:51 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: Yirka
Výztuhy? Jak to poznám? :-D Já se omlouvám, ale jsem akvarista začátečník - naposledy jsem měla akva jako osmiletá.. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 16:49 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Takováto nádrž by při té výšce měla být nejméně z 10mm skla, lépe z 12mm. Jaké má výztuhy?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 16:32 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky
Tak nakonec je 8-9 mm. Teď jsem to měřila...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 16:29 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky
Tak to jste mě ale vůbec nepotěšili. hmm Co s tím? Sílu skla jsem nepřeměřovala, ale původní majitel dodal tyto údaje při koupi. Prý s tím nebyl problém. Stejně tak i stojan. Tak teď nevím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   05.03.2011 16:19 Muž Pepan [5043] - Rostliny – Re: MajkaK
To akvárko s vodou a štěrkem může vážit třeba 350 kilo. To bych na dřevěném stojanu neriskoval. A druhá věc je síla skla. Zdá se mi to málo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 16:15 Muž Yirka [9118] – Re: MajkaK
Větší strach než ze stojanu bych měl z té tloušťky 7 mm u takovéhoto akvária. Je to risk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 15:41 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky
A v případě, že bych se rozhodla pro polystyren - jak silný?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 15:31 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky – Re: beowulfx
Fotku bohužel nemám k dispozici. :-( Každopádně pod to ještě něco dám... A kdybych chtěla koupit přímo tu podložku pod akva, co mám říct, že chci? Abych tam nebyla za nevzdělance, mírně řečeno. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 15:24 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy – Re: MajkaK
Fotka toho stojanu by neuškodila, jinak akva co uvádíš, není zas až tak velké, čili vetšina dnes konstruovaných solidních podstavců by toto mělo udržet, jinak pod akva však určitě děj nějakou měkčenou podložku, buď přímo podložky co se prodávají pod akva, nebo nějakou pěnovou-pevnější pěna co někde vyhrabeš, nebo polystyrén, musí být vykrytá celá spodní část. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.03.2011 15:18 Žena MajkaK [50] - Raci, krabi, krevetky
Dobrý den,
chci se zeptat něterého ze zkušenějších akvaristů. Mám 290l akva (110x66x40cm - DxVxŠ). Můžu toto akva postavit na dřevěný stojan (evidentně pevný, předchozímu majiteli sloužil bez problému), na kterém je koberec a následně tvrdá a poměrně masivní dřevěná deska? Nebo mám na onu dřevěnou desku ještě dát nějaký podklad? Bojím se, aby se to časem nesesunulo... Tloušťka skla je 7 mm...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 14:18 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: donleo
Ja tam zadne dlouhoploutve Tetry nemam, Tetra cisarska je uplne normalni, Fantom cerny take, zadne dlouhe ploutve se u Teter nekonaji - a navic jsou to velice rychle ryby, i lovit se daji jen po dobrem, desne klidne a nenapadne, jinak jsou nechytatelne :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 14:06 Muž donleo [1] – Re: Designer
spíš mi šlo o to naopak, jestli bojovnice si neplete ty dlouhoploutné tetry se samcem svého durhu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 13:58 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: donleo
Nektere druhy Teter mohou Bojovnicim s dlouhymi ploutvemi ty ploutve okusovat, ale to co tam plave je bez problemu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 13:45 Muž donleo [1] – Re: Designer
díky. koukal jsem na Váš profil a složení rybek. snáší se bojovnice s tou tetrou, když má tetra ty delší ploutve?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [105] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15?od=5201