Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 51 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 19:54 Muž snehulda007 [850] Re: Turbínka
Platy s okama dohromady to je moc čuňat na hrubých 54 litrů. Filtr bude hrubě nedostačující...,byl by to balanc na hraně průseru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.09.2014 19:38 Žena Turbínka [2558] Re: chnapyy
1) Podle rad? Ne každá rada kterou dostaneš je ta správná. Většinou ty od prodejců v akvaristikách jsou spíše v zájmu jejich výdělku, nikoliv ryb, neříkám, že to tak funguje ve všech, ale ve většině. "Vodička" co se tam naleje a druhý den se mohou dát ryby je nesmysl ;-) Nějakou tekutinou se nedá nastolit během pár dní fungující nitrifikace.
2) Téměř každá samice živorodky, kteoru si ze zverimexu přineseš je "v tom" pokud se pár dní až týdnů zpět potkala se samcem, když už odchov tak do porodničky kde mohou prckové propadnout do druhého oddílu porodničky, aby za nima máma nemohla.
3) Co to bylo přesně nevím, ale vzniklo to díky brzce zarybněnému akváriu a rozlítaným dusíkům.
4) Nyní neodkalovat dno, do doby než se akvárko trochu stabilizuje, potom ano. Ale nyní si v situaci, kde je lépe jej neodkalovat a nechat těch pár živořících nitrifikačních bakteriíí žijících ve dně pomnožit.
5) Jak které ryby je sežerou, z těch co tam plavou si možná kousne ancistrus, ale živé rostlinky do akvária rozhodně ano ;-)
6) Nekrmit, ono jim to těch pár dnů fakt neuškodí ;-)
Edit: 7) Ještě ohledně osádky. Skaláry do 54 l nepatří, pro neonky je to těsné, ancíka bych tam raději také nedávala, jen o oběma zavřenýma očima bych nechala ty očka a platy. Koukni na nároky jednotlivých ryb do atlasu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 19:26 chnapyy Re: michalt
díky za odkazy,přečtu si je.Napsala jsem další reakci na odpověď turbínce,tak budu ráda i za další radu.Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 19:23 chnapyy Re: Turbínka
Díky, odkazy si přečtu.Litráž je 54

1. Udělali jsme akvárko a podle rad,jsme nalili roztok s kterým jsme údajně mohli dát rybičky hned do vody.Stálo samotný asi 2 dny.

2.odchov bych neřešila,ale dali nám ve zverimexu rovnou břichatou samičku,tak jsme akorát koupili porodničku a šoupli jí tam a protože byla prasklá,tak tam byla bez tý zábrany a hned nám je sežrala sotva co porodila.A dvě jsme měli v akvárku,který jsme objevili náhodou a ty už dneska taky nejsou ty malý.

3.bílé fleky měli jen neonky a to vypadalo jako kdyby měli slouplý barevný šupinky,prostě měli v půlce těla flek bez šupin a jedno paví očko mělo mini bubliny na těle,mysleli jsme že to je od filtru,ale druhý den umřela.

4.neodkalovat dno - jakto?četla jsem v článku,že to škodí rybičkám,že se pak dusí,že tam je moc dusičnanů nebo čehosi.

5.bylo mi právě řečeno,že mi živý rostlinky ty rybičky sežerou,proto umělý,nějak na nich netrvám,ale nechci každejch pár dní chodit a kupovat nový rostlinky.

6.krmíme většinou ob den,jen břichatou jsme krmili každej den
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2014 18:40 Žena Turbínka [2558] Re: chnapyy
V první řadě doporučuji přečíst následující odkazy:
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…

Tak a teď k problému, akvárko je čerstváček který byl brzy zarybněný směskou ryb a je bez zeleně. Dále píšeš, že je to set, u klasických setů většinou bývá nevhodná filtrace a nedostačující světlo. Jaká je litráž?

Pár bodů co mě teď napadá:
1) Akvárium se ideálně nechává běžet minimálně mesíc bez ryb, aby se mohla ustálit nějaká rovnováha a pomnožily se bakterie, které odbourávají metabolity ryb. Až po té se postupně přidávají ryby - ne všechny naráz.
2) Vůbec teď neřešit odchov, nejdřív se musí dát akvárko do kupy. Mladý mohlo požrat cokoliv čemu se potěr vejde do tlamy - skaláry, platy nebo i jiná oka.
3) Bílé fleky mohou být plíseň, bez fotky těžko soudit.

Plán pro teď:
1) Ihned vyměnit 1/3 vody a dělat to každý následující den. Vykašlat se na přípravyk pro úpravu vody, jsou zbytečné. Jediné co by se v dané chvíli mohlo přidávat je Toxivec.
2) Neodkalovat dno.
3) Několik dní vůbec nekrmit (klidně 3-4 dny)
4) Pořídit spoustu živých roslin, vycházet umělotiny, které v akváriu nejsou k ničemu, možná mají estetickou funkci a i ta je lehce spekulativní.
5) Pořešit osádku
6) Zaregistrovat se, založit prezentaci, vypsat všechny možné údaje a pak se můžeme hnout a udělat z toho pěknou fungující nádrž.
7) Měnit vodu, měnit vodu, měnit vodu - možná se opakuji ale důležité věci je třeba zdůraznit ;-)

Edit: Joo, než já dopíšu ten svůj román tak už je odpověď na světě :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 18:37 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: chnapyy
Tak to jste na správné adrese. Tady se můžete přestat řídit "podle různých rad" a udělat si akvárium pořádně.

Důkladně si prostudujte tyto odkazy (nejlíp všechny v nějakém pořadí):

rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…

Teď jako první pomoc denně měnit půlku objemu vody v nádrži. Nečistit filtr alespoň dva měsíce, obeznámit se ve zdejším atlasu s nároky ryb na velikost nádrže a ty nevhodné vrátit do akvaristiky, dokud ještě žijí.

Nejlepší by bylo zřídit prezentaci nádrže, vypsat co nejvíc údajů, aby byla představa o velikosti a vybavení, jen tak se bude dát poradit konkrétněji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 18:28 chnapyy – nové akvárium - úhyn rybiček
Máme cca 1 měsíc nové akvárium,řídili jsme se podle různých rad.Koupili jsme set akvárium s topením,vodním filtrem,světlem,pořídili jsme umělé rostlinky,dekoraci,kamínky.V obchodě jsme chtěli různé rybičky,které spolu mohou žít.Jelikož jsme tomu nerozuměli,chtěli jsme radu a stejně nám poradili špatně a vybrali nám neonky,skaláry,paví očka,platy,ancistruse, žluté šneky.Postupně nám to začalo umírat.Skaláry byly apatický,10 neonek pomalu začalo umírat (2 byly ve filtru) ostatní měli na kůži bílé fleky.2 paví očka taky umřeli a nevíme proč.Dno odkalujeme,přidali jsme do vody roztok co nám byl doporučen aqua tetra,ph jsme neměřili nevíme jak.Teplotu máme na 24´.Filtr nám čeří hladinu,voda nám na ní padá zezhora.A ještě bych ráda věděla jestli samička od pavích oček vždy sežere svoje mladý nebo jestli je šance,že je nechá přežít.Měli jsme jí v porodničce (bohužel bez tý zábrany-koupili jsme to bohužel prasklý) a všechny během 2h sežrala.Měli jsme dvě větší mimina v akvárku mezi ostatníma a den po jejím porodu jsme jí zase vypustili a větší mimina nejsou a nový taky ne.Chtěli jsme jich pár odchovat,tak nevíme,jestli se nám to vůbec podaří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 15:28 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: toninkazen
Nechces si zalozit prezentaci? Tusim problem s nitrifikaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 15:25 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: toninkazen
Vymenuj vodu a ted opravdu kazdy den pulku, nebo prvni den klidne i pulku 2x za den, at se rychle zbavis otravy a akvarium vyplachnes.

Jako rychla prvni pomoc se da take pouzit www.akvarista.cz/… .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   02.09.2014 15:23 Žena Turbínka [2558] Re: toninkazen
Problém nejspíše s dusíkama, závojnatky je lepší chovat jen v samostatných nádržích nad 200 l s výkonnou filtrací, jsou totiž dost slušná rozmetadla hnoje. Za mě měnit denně vodu a pořešit osádku X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 15:21 toninkazen Re: Designer
Tak odseparovana samicka uz ve zvlastnim akva plave normalne.. mam neco do puvodniho akva prilit? Nebo jen menit vodu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 14:21 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: toninkazen
Vymen pulku vody a kazdy den znovu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 09:18 toninkazen Re: cezarmilan
No tak pres noc mi zemrel dalsi samecek mecovky a jedna ze dvou tehotnych samic plavala pouze u dna. Kdyz jsem ji vyzdvihla k hladine, tak doslova padala ke dnu. Posledni samecek a samivka jsou zatim v poradku. Nemocnou jsem odseparovala do zvlastniho akva. Zadne viditelne neobvykle veci na ni ani na tom mrtvem nebyly... co s tim? Nechci aby mi vsechny mecovky postupne pomrely... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2014 13:06 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Ja by som typoval, že roztrhané boli až po smrti, takže pozisťovať čo je zlého vo vode
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.09.2014 12:23 Muž 0 [1718] - Obecné.
S tím obviněním čolka, bych počkal a raději z povzdálí pozorněji sledoval, co se ve skutečnosti v akváriu děje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2014 23:35 toninkazen Re: Kubasix
Vrazdici colek... vubec nemel zadny problem, spis pusobi ze ho gubex ryby nezajimaji, akorat se vyhriva nad hladinou na korenech a jde se nazrat a spi mezi kamenama.
Je to vrahoun..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2014 23:29 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: toninkazen
Vsadím na čolka. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2014 23:21 toninkazen – zabijeni samecku
Ahojte, dnes jsem ve svem akva nasla dva roztrhane samce mecovky cervene. Akva ma asi 150 l, puvodne v nem byli 4 samci a 2 samicky mecovek, dva cichavci, dve zavojnatky, snek a colek. Samicky mecovky jsou obe tehotne, tak jsem si myslela ze cele akva je v poradku, ze ryby nemaji mezi sebou rvacky, ale tenhle masakr behem jednoho dne me vydesil. Co se mohlo stat? Diky za radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2014 14:14 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zelda
Co se tyce hnojeni do vody, to si musis rozmyslet sam, co vlastne chces. Hi-tech akvarium se hnojeni do vody prakticky nemuze vyhnout, low-tech akvariu mnohdy staci hnojit vymenami vody, zbytek dodaji ryby. Je jen na Tobe, cemu das prednost. Cele je to hlavne o svetle, protoze kde se hodne sviti, tam je potreba dodat rostlinam i vsechno ostatni. No a kde se sviti sotva ze to roste, tam nic moc dodavat nemusis.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2014 14:02 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zelda
Ne, to nemusis, to jen pro zacatek. Takovato dna maji na pocatku nulovy obsah zivin, a trva asi tak pul roku, nez se zanesou, takze pro ten zacatek je fajn rostlinam necim do dna pomoct. Po nejakem case provozu uz jen obcas (treba co rok) neco podle citu pridas pod vetsi dobre korenici rostliny, spis tak z pocitu ze tomu pomuzes, nez ze by to bylo uplne nutne.

V ciste pranem pisku/sterku mohou rust rostliny nadherne, neni s tim problem, ale kdyz mas specialni dno, rostou skoro hned, kdezto tady tomu musis dat cas, aby se to dno stalo co k cemu. Mam ciste prany kremicity pisek a Echinodory jsou obcas vetsi, nez co maximalne udava atlas. Jiste ze mohou byt lepsi dna, treba ruzne porezni granule, ale s timhle se da take dost dobre fungovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2014 13:50 zelda
Takže budu muset vždy dávat nějaký to hnojivo nebo přímo pod tu rostlinu nějaký ten substrát aby se ukořenila a kvůli živinám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2014 11:11 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zelda
V tom se da pestovat ledacos, pod vetsi a dobre korenici rostliny dej jilovou hnojivovou kulicku, pod mensi jsem ji rozbil kladivem a daval kousky.

Pouzivam tyhle, ale samozrejme je moznosti vic a i vyrazne levnejsich:
www.akvarista.cz/…

Co se tyce velikosti rostlin a toho z ceho rostou, pochopitelne to chce s rozumem. Ale nic Ti nebrani zahrabat nekam plastovou misku a v ni mit kus dna jiny nez ve zbytku akvaria. Jen si pak musis dat pozor, at si to moc nemichas pri udrzbe.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2014 11:02 Žena petulinakk [2016] Re: zelda
Hemianthus callitrichoides kazdopadne neni uplne nejvhodnejsi rostlina na sterk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2014 10:58 zelda Re: Designer
štěrk tam je cca zrnitost 4mm, substrát sem myslel to co se dává pod ten štěrk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2014 10:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: zelda
No tady bych se zeptal, co je mysleno bez substratu, pac sterk je taky substrat. Jak je hruby? Tim substratem se myslel nejaky vyzivny substart pod sterk?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2014 10:15 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: zelda
Jestli chcete akvárium bez substrátu, tak se raději poohlídněte po rostlinách, které mohou růst na dekoraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2014 00:56 zelda – Bez substrátu
Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli se nedají rostliny sázet bez substrátu ? Mám tam daný jen štěrk.

Hlavně bych tam chtěl dát tady toto Hemianthus callitrichoides a pak nějaké rostlinky.


Díky za odpověď :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.08.2014 23:43 amrtin Re: kataapeta
Chudáci rybičky...nejlíp uděláš,když je odneseš zpátky a domluvíš se,že až budeš mít akva zajeté,že si tam určitě něco koupíš...ale nejdřív se raději zeptej tady co je vhodné(i když náznak už tu je). hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.08.2014 19:13 Žena Turbínka [2558] Re: kataapeta
Tak jsem se trefila :-) Ani jedna z rybek, které tam chceš dát není vhodná. Pro neonky, je to malé ohledně plavání, pro skaláry je to malé jak na výšku tak na objem ty otíky klidně, ale až bude akvárium zaběhlé. Poohlédla bych se místo neonek po nějakých menších razborách a místo skalár třeba pár menšího čichavce nebo samce betty, ale na osádku máš ještě čas minimálně měsíc!
Projdi si ty články v modrém rámečku opravdu pečlivě, osázej živými rostlinami, některé se chytnou jiné ne a tak se potom zaměříš jen na ty co se chytnou - žádná věda, udělají v akváriu spousty práce a taky parády. Projdi si místní atlas, které ryby by se ti líbily, ale nyní ještě jednou opakuji žádné ryby min. měsíc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 19:11 R Muž romant [27987] Re: kataapeta
Přečti si některý z těch odkazů zde v tomto vlákně v tom modrým rámečku, tak jak to chceš udělat je zabiješ, všechno chce svoje. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 19:08 kataapeta – Filtrace - bublinky
Ano, je to 54 l. Těch živých rostlin se dost bojím. Akvárko funguje jen pár hodin. Bohužel nás paní v obchodu neupozornila, že je lepší počkat pár dní. Takže mám raději uměl. rostlinu vyhodit? A myslíte, že to rybky přeijí, když je tam pak pozvolna pustím? Jako nejdříve jen v sáčku a pak tprve vypustit.
A díky za roady a ano je to krunýřovec jednopruhý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 18:52 R Muž romant [27987] Re: kataapeta
Pokud to akvo běží v normálním režimu více než 14 dní, tak postupně zarybňovat můžeš(odpovídající osádkou k daný litráži), ale do čerstváčku s umelějma kytkama zatím nic. Nestyď se, zřiď prezentaci a bude se vidět, jakým směrem se budou další rady ubírat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.08.2014 18:39 Muž Amras [34] Re: kataapeta
Já bych doporučoval vyhodit umělé květiny a nasadit tam živé. Pokud je to 54l tak bych doporučoval jinou osádku. A jak již doporučovala Turbínka tak jsem také pro založení prezentace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.08.2014 18:36 Žena Turbínka [2558] Re: kataapeta
Jaká je litráž akvária? Tak trochu tuším 54 l set což není na tuhle osádku moc košer hmm Doporučuji vyhodit umělé květiny, osázet živou nenáročnou zelení 80% dna a založit prezentaci ;-) Jak dlouho je to založené? Jaké je dno?
Ohledně "čističů" možná myslíš krunýřovce jednopruhé nebo ancistruse.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2014 18:31 kataapeta – Bublinky - filtrace
Máme puštěnou filtraci a na umělé květince se drží bublinky. Chceme tam dát rybičky (neonky, čističe a skaláry). Je dobře, že tam jsou na ní bublinky a nebo ne? Taky Nevím, co je to za čističe, protože je nemůžu najít a zapoměla jsem to. Jsou bílís černými tečkami a mají bílé bříško. Díky za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 23:23 Žena Turbínka [2558] Re: mummy
Co dodat, je mi to líto, ono to zranění od parmičky bylo docela rozsáhlé a velmi zaplísněné, když už romant doporučuje nějaké léčivo, nejen vodoléčbu, to už musí bejt ano Zkus si pročíst vlákno rybicky.net/forum/1479 a něco v atlase rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_sp_obycejny čím prcky krmit a jak se o ně starat, aby z nich byly brzy životaschopní krasavci X-)
A taky si udělej už tu prezentaci, ať mohou přijít ty rady ohledně osádky a změn v akváriu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 22:56 mummy
Tak bohužel moje ,,mamina" mi umřela.Je mi to moc líto,zůstala mi po ní čerstvá mimča,už se mi dnes rozplavala a taťulda je hlídá. Děkuju za rady,je mi líto,že už jsem ji nestihla pomoci.
Teď mně čeká renovace akva,a pak nové osazenstvo,těším se na další rady,hlavně co se budoucího odazenstva týká.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 18:37 mummy
Ju díky,paní ve zveráku slíbila eSHu po neděli tak snad vydrží,prdelka moje .:-(
Sama paní ve zveráku doporučila eSHu.Ale to není zverák jako zverák,mají to manželé a jako koníček.Tam se člověk cítí dobře. palec
Je to jediný zverák,který můžu u nás doporučit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 18:22 R Muž romant [27987] Re: mummy
Aplikoval bych eSHu 2000 dle návodu a jinak vodoléčbu se solí do té doby než bude eSHa.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 18:08 mummy
Fotka k příspěvku Tak nevím co teď,ancitrusce se udělalo cosi na čumákz,asi plíseň,v místě kde měla rány po boji s parmicí.Nevím co s tím,zatím jsem vyměnila 2/3 vody,lehce osolila....
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 14:54 amrtin Re: mummy
Malá rada:nad zářivkou je reflektor?(odrazová folie...),pokud ne,dokáže zvýšit intenzitu světla,v nouzi stačí i leštěná hliníková folie: www.gme.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 14:06 R Muž romant [27987] Re: mummy
Klasickou kuchyňskou a to podle toho kde je, pokud je to akvo s rostlinama, tak pol. lžíci na 50 litrů vody a když je to karanténa bez kytek, tak klidně i tu lžíci na 30 litrů, předem rozpustit ve vodě a lejt roztok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.08.2014 14:01 mummy
Ahojky,mám ještě dotaz.Jakou sůl a kolik asi tak mám přidat pro léčbu té mé pošramocené Ancistrusky.Tohle je pro mně opra du nové tak nevím.Děkuju. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2014 17:41 štěpánka mummy kůlová
Tak jsem se zaregistrovala,sle mám problém když se přihlásím tak už nedokážu najít tuhle rozpravu.Já už se z toho picnu.Jinak jsem utíkala do akvárka nabrala substrát,nalila ocet aaaaaa a nic ticho žádný šum.To jsem si oddechla.Samozřejmě Ancistruska je mimo hlavní akva,je v malém v karanténě,vodu vyměním a léčivo už tedy nedám.Jen nevím co dát,vypadá už o hodně lépe.Co se týká filtru koupím ten co radíte jen musí počkat do výplaty,zářivka je 21 w,tak nevím a je cca 10 cm nad akvarkem.Co se týká změny osazenstva budu muset ukecat dcerku a nechám si poradit,jediné co bych chtěla nechat jsou ancistrusy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.08.2014 16:40 R Muž romant [27987] Re: štěpánka mummy kůlová
Přestaň psát věty typu "pokud mě nesníte za živa", to se tady nikomu kdo pomoc žádá a potřebuje neděje. Někdy jsou reakce lidí na daný problém možná trošku příkřejší, ale to je život, není to jenom o cukrování. Takže se přestaň stydět, zaregistruj se, vytvoř tu prezenataci a bude se na tom společně pracovat, aby to fungovalo a bylo to k radosti a ne starosti. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.08.2014 16:39 Žena Turbínka [2558] Re: štěpánka mummy kůlová
Jen bych měla poznámku k tomu multimedikalu, je to dost silný driják a ancistrusovi by nemusel zrovna dělat dobře, v karanténě bych ji léčila jen denní vodoléčbou (1/2 - 1/3), možno lehounce zasolit, multimedikal vynechat.
Zrnitost dna je dobrá, jen záleží co je to za materiál, nevhodné jsou substráty ze sloučenin vápníku, zjištění zda substrát obsahuje vápenec - vzít pár kamínků a dát do octa, pokud budou šumět, pak je dno nevhodné.
Ten filtr se mi zdá nedostatečný, raději bych volila čerpací hlavu Atman AT 200 + biomolitan, zvlášť když je tam tolik ryb, které svým metabolismem hodně znečišťují vodu (ancistrus + živorodky) a trochu pozměnila osádku, bude tam dosti přerybníno X-)
Měnit klidně denně až ob den 1/3 vody v akváriu a po tom co založíš prezentaci (jak psal Zoidik) se určitě někam posunem :-)
Edit: Negativní komentáře si neber do slova, ale snaž se v nich hledat konstruktivní kritiku. Na fb se to občas zvrtne do šílených mezí. U prezentace můžeš komentáře, které se ti nelíbí sama smazat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.08.2014 16:36 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: štěpánka mummy kůlová
O chybach vis, takze neni duvod Te trapit, to jiste napravis. Zkus si ale i tak precist clanky z tohoto serveru, urcene zacatecnikum, protoze i kdybys tam chytila jedinou pro Tebe novou informaci, muze to byt prave ta, ktera je rozdilem mezi funkcnim a nefunkcnim akvariem.

A ted trosku detailneji k problemu. 70cm zarivka bude T8 18W. To svetlo by mohlo pro nenarocne rostliny nad 90l akvariem stacit, ovsem v pripade, ze je za zarivkou reflektor (to co odrazi svetlo z jinych smeru do akvaria), a diky vyzarovacimu uhlu pochopitelne neni jedno, jak vysoko je zarivka nad akvariem. Zadna svetelna hitparada to ovsem neni, mnoho druhu rostlin pod timto neporoste, nebo se budou spis trapit nez rust.

Filtr Atman HF-0300 je pro Tve akvarium nedostatecny. On by nekomu i stacil, ale to by pak slo spis o akvarium plne rostlin s minimem ryb, coz zde citim, ze realne nikdy nebude. Plne zarybnene akvarium musi filtr prepumpovat 3x za hodinu, a tento pumpuje 100l/h, pricemz to bude po jeho pricpani tak 50l/h, nehlede k tomu, ze media pro nitrifikaci budou take nedostatecna. V tomhle akvariu nikdy diky filtru nenastane rovnovaha, muze to castecne prevzit dno, ale to u nove zalozenych akvarii, a po lecivech, rozhodne nemuze, a pri silnejsim zarybneni to nemuze prevzit ani normalne. Potrebujes jiny filtr, idealne cerpadlo s kostkou bilomolitanu (je to levne, jednoduche a plne funkcni), pokud se nerozhodnes pro nejaky filtr externi (coz ale prijde draz a chce to nejake dalsi misto kolem akvaria).

S lecivy typu multimedikal atp. vzdy opatrne, vrazdi nitrifikacni bakterie a to nejcenejsi na akvariu, to co jej drzi po kope, vymre, takze castecne zacinas po takovych lecbach znovu. Podobne pripravky jsou opravdu jen pro ucel krize, a i kdyz nazvy mohou byt voleny velmi nestastne, treba "Preventin", rozhodne je nelze pouzivat trvale. Radeji to pisu, mozna vis.

Jemnejsi dno az tolik nevadi, pokud to neni vylozene jemne jako "pudr". Musis si ale lepe ohlidat, aby se vylozene nezabetonovalo, s naslednym vyhnivanim. Bylo by fajn to videt, takto to neposoudim.

Dalsi veci je udrzba. Menit vodu tydne tretinu. Ono to nejen "vyvetra" vodu (zredi odpadni produkty), ale zaroven zneprijemni zivot rasam.

Co se tyce zelenych hnedych a podobnych rasovych katastrof na zacatku, je to tim, ze akvarium jeste dela cokoli jineho, nez aby bylo stabilni. To se s dobrou peci o akvarium casem srovna.

V kazdem pripade, to prvni co si nastuduj, je "NITRIFIKACE", protoze akvarista s klasickym akvariem je predevsim chovatelem bakterii, a az ty mu umozni to neco navic, cim jsou krasne zdrave ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2014 16:35 štěpánka mummy kůlová
Momentálně mé akva vypadá dost uboze.Mám ho cca rok a vše bylo OK,není to moje první.Od té chvíle co jsem tam zatáhla ten hnus těma rostlinkama jsem nešťastná.Co se týká Parmičky ,bohužel byla přinesena z burzy jako prcek bez větších info a bohužel jsem nevěděla co je to za rybku,moje hloupost.V akva už není.Mám ty moje hnojačky kvůli dcerce jí se líbí tak tam jsou.Jinak já jsem spíš přez ancistrusy a panceřníčky,ale zase jich nemůžu do 90 l akva cpát mraky.Pokud mně nesníte za živa tak vám tu svou ubohost vyfotím,momentálně se za ní stydím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   22.08.2014 16:12 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: štěpánka mummy kůlová
Parmička červenoploutvá do 90 litrů nepatří, tak jí opatři nový domov. To co udělala bylo ze stresu. Ancistrusy, molly a mečovky jsou rozmetači hnoje. Problémy bych asi přisizoval špatné péči o akvárium. Nejlépe uděláš, pokud se zde zaregistruješ a zřídíš důkladně vyplněnou prezentaci akvária i s fotkama. Pak se bude radit mnohem lépe. V akváriu pravidelně měň vodu 1/3 objemu týdně a odkaluj dno. V současné době můžeš měnit vodu i častěji dokud se rostliny nevzpamatují, ale jak jsem psal, zaregistrovat a udělat prezentaci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2014 16:06 štěpánka mummy kůlová
Dobrý den,mám dotaz a doufám,že nedopadnu jak ve skupince na fb.Tam mně tak hnusně napadali až jsem to obrečela.Mám založené akva.cca 90 litrů,udělala jsem xhybu s neznámou rybkou - nyní už známá Parmice červenoploutvá.Umordovala mi jednoho sumečka a počochnila samičku Anxitruse - nyní v karanténě 3 den ,léčím multi - medikalem a o 50% lepší.Přinesla jsem si ristlinky ze zveráku a asi po 14 dnech se mi začal dělat povlak na hladině,uhnívat rostlinky,tvořit zelená vlající řasa a kalit voda.Nyní mám odkaleno,zničené rostliny v,hozené,otrháno co bylo fuj.Použit biofiltr,co2 hnojivo.Asi mám špatné dno jemný akva písek plus jemnozrný kamínkový substrát velikost zrna cca 2-3 mm.Filtrace Atman HF-0300.Svítím zářivkou bílou o délce akva 70 cm přímo s vrchu,možmost náklonu.Prosím poraďte co změnit.Jinak v akva přírodní kořen atd..rybky se vytírají bez problémů,ancistrusy,sumeček,mečo ky ,moliny.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [51] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15?od=2501