Začátečník
Projdi si ty odkazy v modrém rámečku nad diskuzí, tam najdeš většinu odpovědí.
Jsem tady zaregistrován chvilku, ale už jsem ten dotaz a odpověď četl mockrát.
Myslím že je to vrubozubec paví...
0 05.04.2017 10:37 Dani11 – Zabeh
Ahojte mám novom založené akvarium prečítal som toho dosť po diskusiách ale názory sa líšia preto skúsim si ešte ujasniť niektoré veci za prvé ako často meniť vodu pri zabehu akvária ak ju treba meniť po druhé či potom treba dopĺňať aj baktérie ja som nástrojov filter prípravkom bactozym a po druhé či pri zabehu je dobré nasadiť kôli baktériám aj dve nenáročné rybicky
A to je teprve středa... V pátek zjistíš, že to není akavárko, ale televize
Ten filtr je i tak slabý. Je pro akvária 150-250l, ale jeho průtok se s časem snižuje, jak se zanáší filtrační hmota...
EDIT
... která je originální u toho filtru nedostatečná sama o sobě
Nic to nemění na tom, že stávající filtrace je nedostatečná....
0 05.04.2017 10:20 Tina0win – Blondýna !!!!
Vzhledem k tomu,že se mi nezdálo že bych měla toooolik veliké aq, rozhodla jsem se(az dnes ráno) znovu přeměřit.
A hádejte na co jsem přišla
no že jsem u toho měření poprvé asi spala a měla strcenou hlavu v písku.
Takže se omlouvám, ale moje aq má teda ve skutečnosti 250l.
Vůl zůstane volem
Tohle neni tlamovec.
Ale on ma k tem umelym kytkam taky poradny filtr. Ty tam mas jen honic vody.
Vsechno se da; je to jen o case, penezich a znalostech. Zjisti co z toho mas a podle toho se rozhodni, do ceho pujdes.
Napsala jsi "o vyplatě to zkusím pořešit", coz zni jako, ze nemas tolik penez abys jsi mohla kupovat filtry za tisice jen tak. Jestli jsem to spatne pochopil, tak se omlouvamm.
Skalary si klidne nekdy porid, ale ted ti nejspis chcipnou, coz by byla dost skoda neb jsou fakt hezky. Zavojnatka v rostlinnem akva fungovat nebude a bud budes mit ji a nic jineho nebo vsechno ostatni, ale bez ni. Skalary se zavojnatkou proste fungovat nebudou. S ti nic nenadelas.
Řekl bych, že Tlamovci jsou biotop Malawi a tam moc (živých) rostlin není. Proč tam dává umělé těžko říct. Ale pro tvůj případ špatná inspirace...
Můj táta třeba chová krásné tlamovce a taky má umelaky
Vím že jsem nejdřív měla něco načíst, bohužel teď už čas nevrátím a budu se snažit to dát co nejdřív do kupy.
Já netvrdim že na nic jiného nemam peníze a hledám řešení aspoň teď to co je nejdůležitější pro přežití ryb. Skalár se určitě zbavit nechci, zavojnatku tam mám protože jsem se nechala ukecat prodavačkou, že do takového se určitě hodí.
Ja ji radim, co je nejlepsi. Proto rikam at necha co tam ma. Nehlede na to ze na nic jineho nema penize. A obzvlast pri tom objemu neni filtr (mysleno velky externi) potreba. A obzvlast pro zacatecnika.
Stačila by jí na ten Hamburk hlava z toho filtru, co tam má? Kdyby jel naplno... Aspoň třeba do začátku, že by teď koupila jen akvacit...
Neraď nikomu akvárium bez filtru. Toto řešení není pro začátečníky v ničem jednodušší. Obzvláště při tom objemu.
Stejně potřebuje nějak točit vodu, tak si musí pořídit čerpací hlavu, nechat stávající filtr nebo něco podobného. A dokupit a přidělat k tomu molitan už skoro nic nestojí. Ideální by byl ten plošný filtr jak tu zmiňoval ctibum.
Bez filtru to je jednodussi. Pri narvani kytkama. Coz by udelat mela. Nehlede na to, ze na externi Eheim proste nema penize.
ona filtr potrebuje jen na michani zivin a teploty ve vode. Pri rozumne osadce. Coz, znovu, je co by mela mit.
Ja zas tvrdim, bez filtru to nezkousej, budes mit zbytecny komplikace. Da se to, samozrejme, ale to uz je vyssi divci, ty se snaz si ten zacatek spis usnadnit, zjednodusit. Takze do 380 l externi filtr, nejlepe Eheim a nechat nekolik tydnu az mesicu zabehnout.
Zkus ty ryby nekomu dat. Hlavne ty skalary vypadaji krasne a byla by hodne skoda kdyby chciply. Jakoze asi chcipnou.
Celkove je to dost tragedie, kdyz mas 370L akva a nic si ani neprectes nez ho zalozis. Obzvlast kdyz pry nemas penize. Akva, i velke se da udelat za velmi malo penze, pokud si neco nastudujes nebo sezenes nekoho kdo ti poradi. V obou pripadech PREDTIM, nez neco zacnes zakladat.
Jak tu i jini psali, ja bych zacal znova.
V prvni rade: Zbav se te zavojnatky. S ni to nikdy fungovat nebude. Financne na to nemas.
Kup normalni pisek (tak 1mm zrnitost; urcite ne 4-8mm) a hodne rostlin. Filtr nepotrebujes; to co mas je v pohode. Filtrovat ti budou kytky. Pokud das pisku aspon 10cm a vic, filtrovat ti bude i pisek.
Na sviceni ti staci normalni zarivky nebo nekolik LED/setrivek zarovek v objimkach nasroubovanych na drevene fosne (jen to udelej poradne aby to ani nahodou nemohlo spadnou do vody).
Na prvni rok kup jen jednoduche, MALE, ryby. A jen malo. Hejno 30ti teter/danii/parmicek a 10 pancernicku na dno je skvely zacatek. Zadne skalary.
Kazdy dela chyby; zalezi jak se z nich poucis.
Dekuji za rady, ještě se určitě budu ptát.
Na dno bych dal buď ten písek betoňák a nebo ten šterk, který máš v tom sáčku, ale v té levnější pískovnové variantě, jak tě směřuji, žádný dvousložkový pokusy, jenom jedno a nebo druhý.
Vůbec ne. Dno je důležité a není to tak snadné ho pořídit správně. Jen se raději ptej!
Stavebniny mám kousek od baráku, zítra tam skočím. Takže mám dát dolů písek a to ten kulatý štěrk? Jako chápu že se musíte bavit tím jak jsem blbá, ale já se radši 100x zeptam
Ano, to je lepší, ale ta cena je brutál, zkus ty stavebniny a nebo nějakou pískovnu v okolí kde se bude dát sehnat tio samý, tedy ta frakce 4-8mm kterou obvykle vedou jako normální sortiment a cena je cca 200,- Kč, ale za tunu, takže když se tam domluvíš, tak za pár peněz máš luxusní dno. Určitě tu drť jako dno nenechávej, budou s tím do budoucna jenomk samý problémy, když to vyřešíš teď tzv. za včasu, později svoje rozhodnutí jenom oceníš.
Edit: Podle fotky, jasný hřbitovní zásyp, pryč s tím, řešení jsem nabídl.
Takhle vypadá muj
Děkuji za tip. Jo je to spíš drť. S ostrými hranami. Ještě mám jeden pytlík viz foto. To je lepší?
Ten štěrk je jako že zaoblený kamínky a nebo nějaká drť? Ideální test štěrku je vzít odkalovač a ten zabořit do dna a když se bez většího odporu dokážeš propracovat až ke dnu, dalo by se to brát, jako že to není až zase taková hrůza, jenom to testnout octem, jestli nešumí, tedy si vyloučit přítomnost váopence ve dně a mohlo by to fungovat. Jinak varianta která skoro nic nestojí je písek betoňák ze stavebnin, za ten zaplatíš v podstatě jenom za dopravu a rostliny v tomto písku dobře rostou, je to jemný a nemají s tím problém žádný ryby dna.
Tina0win napsala: Achjo mam chuť to vzdát...
Nevzdávej. Každý začátek je těžký, ale to nechce nic než nepodceňovat to (což jsi udělala prve) a dát tomu čas (což máš příležitost udělat teď). Teď pár dnů až týdnů hlavně čti, třeba tady na fóru, tady je vcelku všechno potřebné v článcích, a pak v diskusních tématech.
Není to žádná věda, my jsme taky všichni vlastně kyblíčkáři (až na jednoho, který se nám před časem přiznal, že se jako génius už narodil
). Jak si to tak budeš číst, postupně Ti z toho vylezou ty podstatné souvislosti, zapadne to do sebe a nebude Ti to připadat tak těžké.
No vidíš. V červnu ti můžu přihrát kořen, co mi zbyl z "61", jedeme do Horního Údolí do roubenek
No s těmi penězi je to trochu obtížnější. Jsem sama s dítětem, všechno táhnu sama a rybičky jsem moc chtěla. Ale NESTEŽUJI si
Kořen už tam nějaký mám ale zvážíme že bych k tomu pořídila něco většího. Když koupím ty nové rostlinky, mám teda změnit i to dno? Sterk určitě nevyhodim, jen mě zajímá jestli to můžu sázet přímo do toho štěrku.
Však já se nehádám
Určitě je lepší nakoupit to najednou na první dobrou.
Já byl v mém případě přesvědčený, že budu mít narváno. No a měl jsem to poloprázdné. To jsem nepsal jakože takhle je to správně, ale že jsem to podcenil
Nicméně si stejně myslím, že když Tina ty kytky stejně nenakoupí dřív, než za deset dní, tak může klidně dva tři kýble přebytků zatím sehnat a zasadit a pak jen doplnit zbytek. V jejím případě, kdy evidentně nemá peněz nazbyt a v akvárku má to co má, tedy nic, bude cokoli lepší, než současný stav...
Tak jako keramika neuškodí, ale ani nepomůže. Je to sice věc vkusu každého jedince, ale přeci jenom se snažíme mít s tím akvárkem kus přírody a ne sběrné suroviny. Keramika patří na poličku k hrníčkům po babičce
Jak píše lacewings, kořen je nejenom hezčí, ale uvolňuje do vody i prospěšné látky a i ti ancistrusi, jestli se nepletu, dřevo hoblují...
Tak zrovna s kytkama do akvárka by se mělo postupovat jako když se zakládá záhon - taky si tam nedá člověk jednu sazeničku na tři metry čtvereční s tím že se to přece rozroste, ale osází to nahusto, tak aby to pak rovnou vypadalo pěkně.
Tak pravda, já měl na založení "200" nachystaných fakt hodně rostlin, až jsem si říkal, kam to tam dám a když jsem je tam nasázel, tak to vypadalo takhle...
Nicméně za těch deset dní, co bude čekat na výplatu, může dva tři kýble sehnat. Vypadá to, že každá ušetřená kačka se jí bude hodit. Třeba na nový ryby... Navíc se jí nemusí všechno uchytit, takže čím víc, tím lépe, řekl bych.
-no dobře, na co tam je?
-k ničemu to není
-dejte tam kus kořenu a máte to 100x přirozenější
-pokud bude třeba z rašeliniště ,tak to ocení především ta skalára
-to samé, ty kytky
-
Domeček je z keramiky, toť vše co v aq mam.
Tak děkuji za rady o vyplatě to zkusím pořešit, sice ne vše naraz, ale postupně to dám do pořádku
Ještě jednou děkuji
-nic nevzdávejte
-sice vše špatně, včetně té teploty ,potřebujete 26 pro skaláry
-krmení je obyčejné, bez potřebných výživných hodnot
-to samé ta chemie- ne zrovna moc často využívaná akvaristy
-domeček = plast, více z čeho je udělán? Je bezpečný?
-
Ano štěrk je kupovany ve zverimexu :( co je na něm špatně? V octu mi nešumí :( Keramické domečky, špatně proč? Jakou chemii teda použíT? Achjo mam chuť to vzdát...:( Krmení????? Nechápu proč je to krmení nevhodné. Teplota je aktuálně 22 stupňů
Ten zelený filtr je do karantenní nádrže ketrá má 20 litrů a mám tam oddělené jen ty mollyny s krupičkou. To velké aqua už mi jede cca 3 měsíce a ten zákal se mi objevil až teď, respektive při objevení krupičky.
ctibum napsal: já osobně bych začal komplet znova
Rozhodně. Z toho co v akváriu zatím je a co se tam událo není do budoucna vhodné nic. Je surové to napsat, ale platí to i o rybách, bohužel. Už jsou načaté.
K rostlinám: Brát darované je fajn, ale takhle velký objem chce opravdu hodně rostlin.
Hodně! Problém je v tom, že pořídit pár, s tím že další přibudou, není zrovna dobrá cesta. Rostliny musí "proteplit", tedy provzdušnit, celý objem, a v tom zejména dno. Když takto působí jen v části, v tom zbytku se dějí špatné věci a můžou nakonec přemoct i ty rostliny.
Vyčleň si na nákup rostlin tisícovku, a objednej si je jednorázově u Aqua Daho nebo někoho podobného. Takhle velké akvárium je nádhera, ale chce to nějaké investice - peněz, vědomostí, práce.
-Dekorace: Umělé rostliny, keramické domečky,
-Dno: Štěrk
-Filtrace: Aquael fan-3 plus
-Chemie: Dajana prevent, malachitova zeleň
-Krmení: Rataj Universal vlockove, Dajana tropi grand mix
-
Topení: Ne
-vše výše uvedené, je špatně
-pozor při výměně vody na teplotu temperované vody, pokud nemáte topítko
-jak udržujete teplotu(prostorově) a kolik je aktuální teplota?
No, já osobně bych začal komplet znova. Teď by to asi bylo jen řešení průšvihů, které zákonitě přijdou. Otázka je, co s rybami, můžou být načaté, viz ta krupička, kdoví s čím přijdou další. Jestli je nemáš dočasně kam dát, asi ti nezbyde, než je nechat a doufat... Uvidíš, co tu kdo vymyslí.
Jelikož je to bez rostlin a prakticky skoro bez filtru, tak každodenní výměny poloviny vody budou nebytné, jak psal afc...
Koukni se tady do inzerce, sekce rostliny zdarma. Je to tam nahoře vlevo. Nevím, odkud jsi, ale nastav si svůj kraj a určitě tam najdeš dost rychlerostoucích rostlin zadarmo. To je plevel, který pořád někdo dává.
Taky vyzkoušej to dno. Jak psal Yirka, nemusí být ok (i když je nejspíš koupený ve zveráči). Dej ho do octa, když bude šumět, je špatné...
Všechno umělý vyházej klidně hned, to je tam naprd.
Vyhoď asi i ten zelený "filtr", ten je špatný i do sklenice od okurek
Zákal se u čerstvých nádrží dělá, časem zmizí, když nádrž funguje jak má.
No, chce to hlavně číst, odkazy z modrého rámečku:
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz
www.horacovoakvarium.cz
www.horacovoakvarium.cz
Já si netroufám moc radit, tak si počkej na ostatní. Každopádně měnit vody a shánět rostliny začni hned...
A tady se zkus podívat případně poptat na ten filtr
rybicky.net/forum/13004-hambursky-plosny-filtr Já bych do toho klidně šel, když už to je na něj nachystané...
Strejda ho takhle už odkoupil. S tímhle fitrem co tam mám dnes já :(
Hamburský filtr? Tak o tom si budu muset nejdřív něco přečíst :/
Jak často teď mám měnit tu vodu? Obvykle ji měním jednou do týdne třetinu až polovinu....
Řešila jsem teď u Black Molly krupičku, tak jsou v karanténě tyden, od te doby pozoruji ten zákal...
Topůrko je za tolar, to bych tam nedával, zbytečně drahý...
Jinak držím palce. Začátek špatný, ale nejsi ani první ani poslední. Hlavně to nevzdávej, i kdyby to stávající ryby nedaly. Čti a drž se rad ;)
To akvárko strejda provozoval? Podle té vlepené přepážky bych řekl, že tam měl Hamburský filtr. Že by ti třeba poradil, jak ho zprovoznit...
Přidat reakci
1 ...... [26] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x