Začátečník
Pokud používáš odstátou vodu nebo ji napouštíš přes sprchu nemusíš používat žádný přípravek na úpravu vody. Já tyhle přípravky používám jen pokud musím např. u klientů vyměnit větší množství vody než polovinu objemu nádrže (kalamitní stavy, po léčení a pod.) jinak doma jsem u svých nádrží žádný takový přípravek nepoužil už možná 10 let. Tedy kromě Torbenu který používám pravidelně.
Edit: Turbínka je stručná a jasná. A já to zbytečně vokecávám
.
Většina akvaregulátorů a přípravků na úpravy vody je zbytečnost
A po každé částečné výměně vody zase dodat přípravek na změnu vodovodní vody na akvarijní?
Vytiskl jsem si Tvůj navrhovaný "harmonogram" a zařídím se podle něj. Díky
Tak já už od soboty akvárium zabíhám...všechno nasazené a zapnuté...dokonce už jedna echinodora vyhání první nový list
dobře, počkám tedy zmíněný měsíc a dle harmonogramu od Heimdalla začnu vypouštět rybičky. Stejně mi celý ten komplet i se stolkem, rostlinama atd. dost sáhnul do peněz, tak počkám na další výplatu
S těmi "násadami" je to takové nejisté. Ve většině přípravků, které se těmi bakteriemi chlubí, žádné bakterie nejsou (zrovna nedávno jsem četl nějakou studii na jednom zahraničním fóru). I v těch, kde jsou, se moc nemnoží, spíš přežívají. Nevkládal bych do toho hodně nadějí.
Martin napsal: Kdybych tušil, že je kolem tolik komplikací, tak bych to ani nedělal. Nikdy jsem si u táty nevšiml toliké práce a akvárko mu vždycky prospívalo.
Vždyť to taky žádné komplikace nejsou, ani té práce není hodně. Prostě si přečteš, co a jak v akváriu funguje (odkazy z rámečku nahoře), nainstaluješ techniku, nasadíš rostliny (co nejvíc a spíš méně náročné), naliješ vodu. Pak počkáš, až se akvárium zajede (zmíněný měsíc), měníš pravidelně část vody (raději častěji). Pak postupně vpouštíš rybky a zase častěji měníš vodu. Pak již jen týdně měníš část objemu vody, podle potřeby odkaluješ dno a zastřiháváš rostliny.
Mně dvě akvária doma zaberou asi 20 hodin času týdně. Z toho asi 3 hodiny údržba a 17 hodin koukání na ryby
.
Násada filtračních bakterií je jen pomůcka. Tak jako tak bakterie potřebují čas aby se namnožily v dostatečném množství a mohly zpracovávat metabolity živočichů. Založení biorovnováhy se moc ožulit nedá.
A to, i když tam mám od začátku danou násadu bakterií do filtru?
To, že "tátovi se nikdy nic nestalo" může znamenat hodně věcí, ale rozhodně to neznamená, že se něco nepříjemného nestane ani v nově zakládaném akváriu. Porozumět věci a zařídit se podle toho považuji za rozumnější než zkonstatovat "tak to netuším" a zkoušet, kolik toho ještě akvárium a ryby zvládnou.
Samozřejmě, pokud Ti táta již měsíc zajíždí filtr v jiné, již zaběhnuté nádrži, to je pak trochu jiná písnička
.
Neonky jsou ryby, které vyžadují čistou vodu a dostatek místa pro plavání. Nedával bych je tam dřív než po tom měsíci od založení, snad bych počkal i déle. Ty ostatní ryby taky ocení kvalitně zajetou nádrž. Jinak je to loterie. Trpělivost jak s výběrem, tak se zarybňováním, je důležitým předpokladem úspěchu v akvaristice.
s tvým přistupem je radši nekupuj vůbec
Já se jen dotazoval, jestli můžu koupit rybičky najednou nebo po částech
Jenže ta trocha trpělivosti ze začátku se ti vyplatí tím, že budeš mít v nádrži prosperující a spokojené živočichy na které bude uklidňující pohled. Po záběhu už starost o nádrž nebude taková intenzivní a budeš si moci nádrž užívat
. Pokud bys tam nacpal ryby hned je velmi pravděpodobné, že se dočkáš postupných úhynů, řas a problémů s rovnováhou a pak bys jen vrhnul síly do udržení takové nádrže která by moc radosti nepřinášela.
Však si tam zasaď rostliny a nasaď nějakého šnečka. Čas můžeš využít na samostudium. Věř, že to bude užitečné.
Tak proč se dotazuješ tady na fóru, když máš doma tátu akvaristu, který se věnuje akvaristice celý život a zjevně o rady uživatelů nestojíš.
Zdar
Kdybych tušil, že je kolem tolik komplikací, tak bych to ani nedělal. Nikdy jsem si u táty nevšiml toliké práce a akvárko mu vždycky prospívalo. A abych pravdu řekl, měsíc se mi do akvárka bez rybek koukat nechce, je to takové smutné.
Věř, že týden je na záběh nádrže málo. Pokud máš nádrž kompletně připravenou (zasazené rostliny a kompletní technika v provozu) nechal bych akvárium bez ryb alespoň tři týdny a po této době bych postupně nasazoval ryby a to první týden 10 neonek, druhý týden 10 fantomů a třetí týden zbytek. Po celou dobu bych klidně obden měřil hodnoty pH a NO2 aby bylo možné včas zakročit při možných problémech. Častější výměny vody jsou, alespoň v prvním měsíci, téměř nutností.
Je to na tobě, jako nezakážeme ti to. Rybky ale pravděpodobně budou tím přiotrávením trpět a může jim to výrazně zkrátit život. Ten měsíc je taková jistota, že bude to akvárium připravenější na živočichy.
Tak to netuším, tátovi se nikdy nic nestalo a dělal to tak vždycky. Rybičky mám vybrané, jiné tam nechci. Už tak jsem dlouho vybíral.
Vidíš já se akvaristice celý život nevěnuji, ale přesto říkám, že týden nestačí. Když je tam šoupneš hned, velmi brzy budeš psát do vláken o nemocech!
Je-li to 112 l pak se skvrnitými problém nemám, jen s tím počtem - dej jich alespoň 6 nebo 8. Místo neonek bych spíš zvětšila hejno fantomů na 20 a možná se poohlédla po menších čichavcích.
112l (80x35x40). Otec se věnuje akvaristice celý život a že stačí týden na záběh. Pancéřníčky skvrnité zřejmě.
Po sotva týdnu je to brzy, vyčkej další tři. Po týdnu tam sotva nitrifikace započala a vypustíš rybky do těch největších jedů.
Jj, nově založené. Od soboty v záběhu, v pátek bych chtěl jít pro rybičky. Výběr rybiček: 10 neonek, 10 fantomů červených, 4 čichavci zlatí a 4 pancéřníčci. Co dřív?
Je-li to nově založené akvárium, které si již prošlo prvním měsícem záběhu bez ryb, pak je lepší kupovat ryby po částech, začít nejvíce odolným druhem a po týdnu dokoupit další druh, po dalším týdnu znovu atd.
0 21.10.2014 12:47 Martin – Nákup nových rybek
Zdravím, chtěl bych se zeptat, zda můžu koupit celé osazenstvo akvária najednou nebo musím po částech. Děkuji
Prakticky v každém hlubším substrátu probíhá i denitrifikace a to jak v akváriu tak v přírodě. V obyčejném, který se vyskytuje ve většině nádrží, je to ovšem velmi omezené na prostory s velmi nízkým průtokem vody a tudíž s velmi malým přísunem kyslíku, nebo v tebou zmiňovaném speciálním substrátu Deep Sand Bed (či jiném podobném) kde denitrifikace probíhá poměrně intenzivně. Tyhle speciální substráty sice dokážou udržet akvárium bez dusíkatých látek prakticky neomezeně, ale ve vodě se stejně kumulují jiné organické látky, takže se výměnám vody nevyhneme. Ovšem nemusí být tak časté a ani intenzivní. Konec konců denitrifikace probíhá i ve velkoobjemových filtrech, byť také velmi omezeně. Ostatně ve sladkovodní akvaristice kde počítáme s růstem rostlin by byla intenzivní denitrifikace kontraproduktivní jak už podotkl Roman.
Dal jsem si to do úkolů "dostudovat", ale upřímně, myslím si, že to nebude to pravý ořechový téma zvláště do tohoto vlákna, i když podceňovat lidi se nemají.
Walstad to ma tusim ve sve knizce. NO3 se denitrifikuje na N2O a N2 a ty pak ze dna vyprchaji. Timto zpusobem muze jjet akvarium bez vymeny vody po mnoho let. Ale funguje to jen v hodne zajetych akvariich s vysoukou vrstvou substratu. V Ocean Aquarium v SF maji takhle zalozena akvaria nekolik desetileti. Jestli to ale fakt produku dusik ale nevim.
Já mám tento pojem zafixován v souvislosti s tím mořem, ale rád si rozšířím obzory.
Denitrificace probiha i v rostlinnych akvariich co si pamatuju. Deep Sand Bed se dela zrovna kvuli tomu. Urcite ji probihaji spousty v prirode.
Čekal jsem, že by se někdo o tom moři mohl zmínit a tu afriku a její masivní výměny vody mám za samozřejmé, ale to neznamená, že to nemělo zaznít.
Teď již je informace kompletnější, díky Honzo.
Jen tě doplním. To cos popsal platí plně pro běžnou sladkovodní akvaristiku (ryby a dostatek rostlin). Pro akvaristiku mořskou, kde nejsou vyšší organismy které by jako živiny používali dusičnany, je denitrifikace velmi žádoucí čehož dosahujeme kvalitní denitrifikační filtrací. Totéž platí i pro africká jezera, ale tam to supluje častější výměna vody.
určitě nebude
přesně vím, o čem mluvíte a to heslo o budoucím úspěchu se mi moc líbí
osádku vybíráme pečlivě s ohledem na velikost a možnosti akva.. řasí se nám zatím sklo, tenké zelené vlásky, tak se začne s výměnou...bakterie přikrmujeme, tak snad bude vše v pořádku
děkuji moc, rad si moc vážím
Tak jak sera nitrivec,zeolit je hlavna zlozka.
V akvaristice pracujeme výhradně s bakteriema nitrifikačníma, denitrifikace je v akváriích nežádoucí. To, že jsou některý přípravky o nitrifikační bakterie obohaceny, to se píše, ale spíše jsou tyto přípravky orientovány na vázání těch nejnebezpečnějších N látek, třeba za pomocí mletého zeolitu.
Dovolím si taky přidat pár poznámek:
Vždycky je dobré přistupovat ke všemu se zdravým selským rozumem. Většina rad má určitou logiku (jen někdy není na první pohled patrná). Takže v akváriích, kde se používá nějaký výživný substrát je vhodné měnit vodu častěji, protože se tím ředí koncentrace živin ve vodě. Naopak v akváriích, kde se používá křemičitý písek (nebo jiný inertní materiál), se voda tak často měnit nemusí → v tomto případě je to totiž v podstatě zbytečné. Dalším faktorem hrajícím roli při frekvenci výměny vody je intenzita osvětlení, která s tím úzce souvisí. Tam, kde se do akvária pere opravdu silné světlo, je opět vhodné měnit vodu častěji, protože při silném osvětlení a přiměřeném množství živin (hlavně dusičnanů a fosforečnanů) bude větší riziko přemnožení řas. Výměnou vody se bude jednak množství živin ve vodě ředit, a jednak se tím bude řasám částečně "resetovat" prostředí. Výměny vody tedy fungují jako pojistka. Čerstvá voda navíc obsahuje obvykle i větší množství kyslíku, což pomáhá aerobním bakteriím (rychlejší a efektivnější rozklad organických látek).
Poznámka na závěr: Akvárium se ve finále zaběhne tak jako tak (ať už vodu měnit nebude nebo nebudeme). A pokud se někomu v akváriu přemnoží řasy, dříve či později se jejich množství samo zredukuje na nějakou únosnou mez. Ještě se mi nepovedlo, abych měl v nějakém akváriu řasy věčně (nejdéle přežívá ruducha, ale ta se při zabíhání obvykle neobjevuje). Momentálně mám jedno malé 12L akvárko, do kterého peru opravdu extrémně hodně světla, a kromě toho tam mám přes 150 mg/L dusičnanů (laboratorní analýza!), takže se to akvárko proměnilo doslova v ráj řas. Po několika týdnech ale řasy samy ustoupily (většina zelených řas prostě odumřela a opadala jak z rostlin, tak ze skla; a hnědé řasy stačilo manuálně odstranit odkalením, a už se neobjevily). Spousta akvaristů začne při přemnožení řas strašně panikařit, ale kdyby místo toho, aby hned všechno měnili a řešili, pouze pár týdnů v klidu počkali, vyšlo by to asi na stejno. Rostliny pokryté řasami sice do jisté míry trpí nedostatkem světla, ale pár týdnů to většina z nich bez větších problémů vydrží.
Bez nezdarů nemůže být budoucích úspěchů.
Čím menší nádrž, tím opatrnější při zarybňování co chce bejt. Vybraná osádka do jakž takž odpovídajících parametrů po druhových skupinkách. Ono o těch parametrech by se dalo taky sááhodlouze diskutovat, ale pokud se nebude jednat o nějaký špekový záležitosti, importy a choulostivější ryby je možno odvážněji poznamenat, že přizpůsobivost současných jedinců je vcelku vysoká, tak doufám, že mě někdo nebude chytat za slovo a poučovat, že do Ameriky, tlamovci nepatří.
Sázel bych rostliny hned po založení. Ideálně mám vyzkoušeno smíchat vodu třeba třetinku ze "zajetého" akvária s vodou čerstvou - nicméně pokaždé se mi chovají akvária jinak - některé projdou vývojem bílý zákal atd jiné zůstanou křišťálově čisté a pomalu připravené pro ryby - je to celkem individuální...existují i tzv startovací vodičky , které obsahují pro start (de)nitrifikační bakterie, které se usatí na štěrku a ve filtru - taky bych to možná nezatracoval..den dava určitě nezapínat vzduchovací kamínky........filtr bych zprovoznil hned.Je toho moc....držím palce.
určitě kouknu, na diskuzích obecně mě většinou odradí, že se nedrží daného tématu, pak se v tom moc nedá vyznat a jsem z toho ve finále spíš zmatená, než chytřejší..zaměřím se na ten konkrétní referát, předem díky
moc děkuji, přesně tohle jsem potřebovala!!! vím, že to stručně popsat nejde, z naivity o jednoduchosti akvaristiky mě vyléčily první nezdary
a osádku vpouštíte individuálně dle druhu nebo dle odpovídajících parametrů vody? a ještě jednou děkuji
Koukni do vlákna "zakládání akvária". Napsal jsem tam příspěvek (spíš referát), jak jsem zakládal já. Ta metoda čerpá z mých zkušeností (bylo to mé osmé akvo) a toho, co jsem vyčetl všude možně. Netvrdím, že takto je to správně, páč, jak sama píšeš, názory se rozcházejí. Ale je to rozumný kompromis, mezi zmiňovanými metodami, ani jednu skupinu tím nenaštvu a dovolím si tvrdit, že jsem tak nic nezkazil...
Budu stručný. Já měním a sázím hned. Když neměníš, tak ale pře vpuštěním první části rybí osdáky rozhodně vyměnit a to klidně polovinu a po vpuštění klidně druhý den znovu, aby nedošlo ke skokovýmu zvýšení N látek. Při měnění i neměnění je dobrý přikrmovat bakterie, třeba troškou sušenýho krmiva.
Edit: Ono se tou výměnou vody i lehce přihnojuje. Zakládal jsem akvária, jak nevýměnou, tak mnou preferovanou výměnou a řekl bych, že na tom co se sem tam píše, že častý výměny se dají chápat taky jako protiřasová prevence asi něco bude, ale nebrat doslova, protože originalita každý nádrže je neoddiskutovatelná.
0 19.10.2014 17:34 regeditka [0] - Miniakvária Dobrý den, pročetla jsem spoustu diskuzí a článků o zakládání nového akvária. Zkušení akvaristé prosím prominou stále dokola opakující se dotaz, ale všimla jsem si, že se názory na výměnu a množství vody velmi často liší a nevím, jaký je ten opravdu správný postup.
Dočetla jsem se, že je lepší vodu cca 2-3 týdny po založení neměnit, aby se nenarušil proces v akváriu, jinde zase, že se má měnit cca 1/3 vody obden a pak přejít na pravidelnou týdenní výměnu vody. Následovala jsem radu vodu neměnit (opravdu ne z lenosti - v low tech akva měníme vodu pravidelně obden) a teď zase čtu, že by to mohlo uškodit rostlinkám, které by se měly zase podle jiného článku btw. sázet až po vpuštění osádky kvůli živinám atd. Prosím tedy - měnit či neměnit? Sázet hned či nesázet? Děkuji, chci vše udělat správně a už teď mám pocit, že se stala chyba.
Jj, k tomu se časem propracuješ.
Nemám nic proti snaze dopřát transportovaným co nejlepší podmínky, ale někdy mě ty přehnaně přecitlivělý reakce vadí, stejně tak jako nemusím snahu za každou cenu zachránit a vyléčit vždy úplně všechno a všechny.
Ale jak píšu, k tomu se člověk časem dopracuje.
Tvoje obavy jsou zbytečné, protože budou vystresnutý stejně bez ohledu na to, jak šetrně je do toho pytlíku vpravuješ.
Když budeš mít doma podmínky v akváriu v richtiku, tak se v drtivý většině velice rychle zase hodí do pohody. Samozřejmě se může stát, že to některá z nich tzv. nedá, ale v tom mlže mít prsty celá řada faktorů, která se udála už před tím vyklopením do pytlíku.
Jenže tady rozhoduje taky ten přístup, jestli ty rybky máš opravdu jako živé stvoření, kterého si vážíš a snažíš se aby jim bylo aspoň trošku fajn nebo jako dekoraci obýváku.
Třeba já osobně trnu hrůzou už když vidím jak je prodavač (pro mě celkem brutálně) vyklopí z naběračky do pytlíku v prodejně, prdne na ně pár naběraček vody a šlus, dovézt je domů je pro mě vždy boj, mám strach abych jim nic neudělal při přepravě, aby nebyly vystresované. Samozřejmě, jsem začátečník, dělám chyby, ale když mám volnou chvilku, tak sedím na tomto portálu a snažím se sbírat informace, ptát se zkušenějších, zlepšovat se, prostě ty rybky mám rád a chci abych jim poskytl aspoň trošku dobrý život
A zase znám lidi, co si sednou na sedačku, televize je hlavní položkou obýváku, ale co dělat o reklamě, něco chybí, pořídíme si akvárko. Dojdou s kostkou okolo 15 litrů, prdnou tam trochu kamínků ze zahrady, umělou kytku, pár pěkně barevných rybek, přidělají malou lampičku a hurá, je to doma. Když to nevyjde, tak co, byla to dekorace podobně jako váza, rybky dneska stojí pár korun, žádný stres...
Kurňa, rozepsal jsem se víc, než jsem chtěl
5 18.10.2014 13:07 Karnal [196] Já chápu že ono se to někde člověk naučit musí, ale když vyjdu ze své zkušenosti, v podstatě ještě začátečníka - před cca. čtyřmi roky jsem si taky myslela, stejně jako Daniela, že malinké akvárium, bez filtru, s třeba i těma třema neonkama nebo jednou bettou je to nejjednodušší, nejlepší (proč by se jinak přece taková malá akvária prodávala - ještě s těmi reklamními řečmi, že na bettu nic lepšího není).
Prostě pro mě takové mini znamenalo něco na čem se to naučím, něco co bude takřka běz starostí. Děsil mě filtr, děsili mě rostliny, výběr další techniky, všechno. Pro ryby přece stačí trocha vody... Ono to člověk ze začátku vnímá že je to jako pořídit si křečka - tomu přece stačí nějaké to terárko a trocha pilin, a je to doma.
Naštěstí jsem dřívě, než jsem se začala pokoušet chovat ryby v něčem velikosti bettária a nejspíš se dočkala prvních úmrtí, tak jsem se začetla do rybiček, do Horácových stránek, do zkušeností zkušených a nakonec skončila s tím, že jsem si po vánocích pomalu založila dvě akvária, jedno 126 litrové a druhé 25 litrové, pěkně s filtry, rostlinkami, měsíčním zajetím před přidáním rybek a bylo to fajn. Fungovalo to. Ano, stali se mi nějaké havárie, bohužel některé rybky, i když jsem se snažila, jsem nedokázala udržet naživu
. Ale dalším se daří. A akvária pořád vypadají k světu.
No, prostě tímhle dlouhým románem chci říct, že kdybych se tenkrát, třeba tady na rybičkách, zeptala jestli je to skvělý nápad, tak bych byla spíš ráda za radu, hele, pořiď si větší, tohle ti fungovat dlouho nebude, než pro to, že mě tady v poklidu někdo utvrdí v tom, že je to to nejlepší co si můžu pořídit a klidně ať tam zkusím chovat rybky
Jááj, chápem
Přidat reakci
1 ...... [48] ...... 119
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 114546x