Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Terčovec - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2020 19:02 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: Jakub
Není to jenom kvůli dusičnanům. Těch produktů metabolismu je víc, včetně různých bakterií. Naopak tím, že tam pustíš jiné bakterie ze studny, si můžeš situaci značně zkomplikovat. Sleduj i sousední téma Terčovec - nemoc, tam se zrovna řeší proč měnit vodu.

Nicméně už jsem naznačoval, že je tu jeden opomíjený, velmi dostupný a směšně levný zdroj té správné, měkké, kyselé vody bez dusičnanů, která právě terčovcům vyhovuje a to je déšť. Jasně, chce to vhodné podmínky, ale pokud píšeš, že máš studnu, tak úplně nečekám, že bydlíš někde v činžáku nebo v družstevním paneláku, kde nemáš možnost dešťovou vodu zachytávat. No a u rostlin jde i o to, aby se dokázaly vyrovnat s tím minimem dusičnanů při celkem vysokých teplotách.

Prostě pokud chceš terčovce, buduješ nádrž podle jejich požadavků a přizpůsobuješ tomu ostatní. Pokud to zkusíš obráceně, nebude to fungovat. Ještě jednou si dobře rozmysli, zda ti nestačí ty Pt. scalare, co tam máš. Ty mimochodem do nádrže s terčovci taky úplně nepatří. Pokud ti vyjde, že terče chceš, jdi cíleně po jejich biotopu a vyhoď všechny druhy ryb, co v něm nemají co dělat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2020 18:55 Jakub Re: DavFM
A jaká filtrace odstraní dusičnany ? ????
Narvat tam seachem matrix, co se ho tam vejde ? V technické místnosti (za akváriem) mám místa dost, klidně můžu dodat i třetí filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.10.2020 18:46 Muž DavFM [1372] - Corydoras&ApistogrammaRe: Jakub
Dusičnany obyčejná filtrace neodstraní. Buď nějaký ionex nebo anaerobní filtr. Moc složité, jednodušší je měnit vodu.

U těch kytek-ani moc nejde o hnojení, ale spíše o teplotu a krmení. Sice se říká, že 28°stačí, ale má zkušenost velí 29-30°. No a to krmení, je třeba je krmit hodně, co nesežerou, je třeba dostat ven a mezi kytkama se to špatně odkaluje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2020 18:37 Jakub Re: DavFM
Ty bakterie jsou u kopanych studní časté. Ale to mě asi trápí nejmíň. Jednou za čas studnu proženu Savem a ryby do té vody beztak serou taky. Odchov terčů určitě neplánuju. A kytky mi zatím jedou bez nějakýho zásadního hnojení. Právě proto jsem volil takový rostliny, abych jim nemusel hnojit pač vím, že to terči moc nemusej.
Btw. ta častá výměna vody je čistě kvůli dusičnanům ? Vyřešila by to třeba jeste posílená, byť predimenzovaná, filtrace ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2020 18:36 Muž Kawasaki [3004] - AmerikaRe: Jakub
Dávat větší množství vody z vodovodu při výměně taky není dobrý nápad. Měla by být odstátá aspoň 24 hodin a temperovaná na teplotu jako je v akva. Ja bych tak neriskoval. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.10.2020 18:17 Muž DavFM [1372] - Corydoras&ApistogrammaRe: Jakub
No někde se ti tam asi dostávají sr...., ne? Nevím jestli to bude rybám vadit, ale já bych to tam nedával. A nebo bych tu vodu nejdříve hnal UVéčkem.

Těch cca 14° tvrdosti teda nicmoc, ale pokud nebudeš chtít odchovávat, tak to nějaké šlechtěné placky dají, divokým formám bych to asi změkčoval. A taky moc nefandím akváriím s kytkama, pokud tam mají být terčovci. Ještě jsem neviděl pěkné ryby z akvária, kde se zároveň daří i kytkám. I když, oni často ti lidi ani nevědí, že ta ryba mohla vypadat úplně jinak kdyby nebrali ohledy na rostlinky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2020 17:36 Jakub Re: Jarry
Jeste dodám, že tam mám 200 neonek červených, 4 skaláry, 4 gavůnky, 10 parmičku siamskou a ancistruse.
Teď teprv přišli na řadu terčovci. Akvarium je zalozene v červnu, takže už nejaky čas v záběhu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2020 17:32 Jakub Re: Yirka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Asi taky přejdu na tu vodu z vodovodu. Z te studny, když vyměním větší množství, tak mi hned padne teplota dolů. Z vodovodu můžu hned točit teplou. Jinak chovatel mi přímo doporučil ať jich vezmu víc. Původne jsem myslel, že tam mám ryb dost, takže terčů tak 6. On mě vyvedl z omylu, že na takový akva ať klidně přitlačím. Nakonec sem si jich dovezl 15. Pak mi doporučil koretru, nejaky komara z mražených. Pak mám pro ně ještě hikari a granule od Tetry a budu jim to točit ať to mají pestrý.
Jeste posilam ten rozbor vody ze studny. Ale ten je teda z května. Ta tvrdost snad ale bude tak nejak priblizne stejná.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.10.2020 15:26 Muž Kawasaki [3004] - AmerikaRe: Jakub
V prvé řadě si založ prezentaci. Podívej se tady do atlasu. Jsou tam parametry vody, podmínky chovu atd. Zjisti si podminky u chovatele.Tzn parametry vody a teplotu. Může to rozhodnout o úspěchu a neúspěchu. Ať ti to plave. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 14:37 Vadalbert Re: _ucx_
...Já se snažím mít u terčů NO3 pod 20 mg/l. To se mi se sedmi kusy v nějakých 450 litrech vody daří právě při výměně přibližně 40 litrů vody denně... Takže tohle je lineární extrapolace na dvojnásobnou nádrž a dvojnásobný počet ryb. Jasně že bude-li se dobře dařit rostlinám a budou-li NO3 odbourávat v míře nemalé samy, lze měnit méně, ale to se předem odhaduje těžko...
Reagoval jsem na doporučení přinejmenším zpočátku měnit vámi doporučené množství vody. Přemýšlím, nakolik může 14 terčovců "té nejmenší možné velikosti připravené pro změnu" (Jakub) nebo třeba "kolem 7 cm od hlavy k ocasu" (vy), případně i větších, vyžadovat výměnu vody z důvodu kumulace NO3.
Ale jak jsem napsal - výměna by nic pokazit neměla. :-)
Za podstatnější ale považuji to, co zmínili 4Sima a Yirka...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.10.2020 14:06 Muž Yirka [9260] Re: 4Sima
A proto bych hodně váhal nad tím zdrojem vody - studnou.
Rozhodně tam hrozí větší nestabilita než z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.10.2020 14:04 Muž 4Sima [1938] Re: _ucx_
Možná by tazatel mohl sdělit z rozboru hodnoty dusičnanů. Samosebou to nemusí být dlouhodobě stabilní hodnota, ale může být hraniční a tam by bylo třeba být hodně obezřetný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 14:00 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: Vadalbert
Nemám paralelní vesmír, kde bych to dělal jinak a mohl pozorovat rozdíl, takže jednoznačnou odpověď nedám. Já se snažím mít u terčů NO3 pod 20 mg/l. To se mi se sedmi kusy v nějakých 450 litrech vody daří právě při výměně přibližně 40 litrů vody denně (nevadí mi to, je čím zalévat), jsem někde v rozmezi 10 - 15. Takže tohle je lineární extrapolace na dvojnásobnou nádrž a dvojnásobný počet ryb. Jasně že bude-li se dobře dařit rostlinám a budou-li NO3 odbourávat v míře nemalé samy, lze měnit méně, ale to se předem odhaduje těžko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   27.10.2020 13:57 Muž Jarry [1442] Re: Jakub
Já se obávám, že hodit 14 terčovců nejmenší možné velikosti do 900l zarostlého akvária snad ani nemůže dopadnout dobře. Buď bych tam naopak dal ryby skoro dospělé (alespoň roční), nebo bych koupil malé (ale víc kusů), vykrmoval je v menším, holém akváriu (případně s pár rostlinami v květináčích, kořen také může být), s častými výměnami vody (třeba 3x týdně 50%). Každopádně pokud chceš mít zarostlé akvárium a ušetřit si starosti, určitě se najde spousta vhodnějších ryb - nebudou to sice terčovci, ale budeš z nich mít pravděpodobně větší radost. Každopádně držím palce:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 13:54 Vadalbert Re: _ucx_
...možná ještě důležitější je, kolik se jí bude měnit a jak. Na tuhle nádrž to vidím tak na 200 litrů dvakrát týdně (nebo ~70 litrů denně), přinejmenším zpočátku...
Nechci Jakuba připravit o zábavu v podobě výměny vody, ale je to v tomto případě skutečně nutné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.10.2020 13:36 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: Jakub
Zdar, na terčovce raději měkkou, kyselejší vodu. Dešťová se mi jeví jako vhodná a zároveň nejsnáze dostupná. Ale možná ještě důležitější je, kolik se jí bude měnit a jak. Na tuhle nádrž to vidím tak na 200 litrů dvakrát týdně (nebo ~70 litrů denně), přinejmenším zpočátku. Filtry asi ok, i když komorový s pomalým průtokem a velkým objemem filtrační hmoty by byl asi lepší.

28 °C je ok pro zdravé ryby. UV jen při náznacích nějaké nemoci nebo nezvyklého chování. Zvážil bych zateplení nádrže, potrubí a filtrů, ono to vytápění leze docela do peněz, pokud se v akváriu přímo netopí ústředním topením (a to se zase blbě reguluje).

Hodně pomůže:

1. léčebná nádrž do 70 - 130 litrů s topením, co v ideálním případě umí až 36 °C a možností silného vzduchování
2. slušné alespoň trojsložkové testy NO3 (tedy žádný aušus jako Aquar nebo papírky) a zpočátku používat každý týden, pak taky test NO2, nalepovací test NH3 na sklo od Seachemu∘, kapkový test pH, možná test tvrdosti, ale to už není zásadní, na to ty papírky 6-v-1 asi stačí, další (jako PO4, CO2 apod.) neuškodí, ale nutné nejsou
3. léčiva: určitě Cyprinopur (na žábrohlísty). Hodit se asi bude i eSHa gdex (na tasemnice, častý parazit) a eSHa Hexamita.
Když to bude připravené doma, je to snazší, než to v případě potřeby shánět.
4. zateplený transportní box -- klidně si ho jenom půjčit od chovatele a pak vrátit
5. taky stojí za to se zamyslet nad tím, jestli nepoužít dva nezávislé termostaty za sebou
6. pořádná odsávačka kalu
7. dobře vybírat teploměr

Nejlépe se na nové prostředí adaptují terče menší, kolem 7 cm od hlavy k ocasu. U větších to bývá složitější. Jinak přeji mnoho úspěchů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 13:00 Jakub – Začínám s terčovci
Dobrý den, chtěl bych radu od zkušenějších chovatelů. Nějaký základ, na co si dát určitě pozor. Akvaristiku už pár let provozuji, ale poprvé se pouštím do terčovců. Aktuální nádrž jsem zavedl před necelým půl rokem a zítra jedu pro terče. Nádrž 865 litrů, voda z kopané studny, teplota 28*. Parametry jsem neměřil, spoléhám se na rozbor studny, který ukázal střední tvrdost pro parametry pitnosti. Akvárium je hustě zarostlé (echinodory, kryptokoryny, anubias, hygrophila polysperma, limnophilla sessiliflora, valisnerie...). Filtry Fluval FX6 a Eheim Ecco Pro 300 (ten spis pro posílení proudění). UV lampa na pár hodin v noci. Jinak žádný extra hnojení. Krmení Mám nachystaný Hikari, mražené artemie, nějaké vločkové krmivo. Jeste neco, bez čeho se určitě neobejdu nebo něco, bez čeho se obejdu ale urcite pomůže ? PS: prijde tam 14 terčovců (te nejmensi mozne velikosti pripravene pro změnu).
Děkuji moc (klidne na mail coobosh@seznam.cz)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.01.2020 20:41 Muž Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: davidus
Jestli jde jen o úklid, co tam dát obyčejné šneky? Třeba okružáky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.01.2020 17:45 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: davidus
Koukám, že to tu je už delší dobu bez odpovědi, tak odpovím já. Ancistrus je problémová ryba, příliš vyroste a víc než požírání řas se věnuje dělání neplechy. Vylučuje ne zcela strávenou potravu, která se pak dál rozkládá. Pryč s nimi.

Doporučuji (a nejsem zdaleka sám) pancéřníčky rodu corydoras, ale pozor, takové, co snesou vyšší teploty. Čili ne paleatus nebo panda -- oni by ty teploty dospělí jedinci sice snesli, ale nedospělé kusy ne. Aeneus může být, schwartzi také, sterbai, haraldschulzi nebo adolfoi jsou asi nejvhodnější. Pozor, potřebují písčité dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2020 13:01 Muž davidus [41] - Cichlidy – Terčovec co k nim
Mám 400l akva pro terčovce, míval jsem dva albíny ancistrusy na úklid dna. Jsou ale už nad 15cm dlouzí a dost rejou ve dně. Poradí někdo jakou rybu na úklid dna, něco menšího, klidneho co nereje ve štěrku. Mám tam Hemianthus Cuba a jiné s drobným kořenem ? Voda 6,3pH 28C.Děkuji
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   27.12.2019 22:22 Muž RAP [1692] Re: Mnagovicz
Šířka 35cm je hodně málo. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2019 22:06 Muž Mnagovicz [4] – Velikost akvária
Zdravím, přemýšlím o akváriu pro terčovce. (okrasném v obýváku, dominantní kořen s mechem a vhodnými rostlinami). Mám ale trochu užší prostor pro akvárium. Je velikost akvária 240cm délka, 35cm šířka a 50cm výška v pořádku? cca 400l - Zamýšlím 6-8 terčovců. Díky za odpověď.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2019 21:26 Muž Kawasaki [3004] - AmerikaRe: DavFM
Souhlas. Taky to tak dělám. Možná mají dobrý zdroj a super patentky důkladně proprane už před zmražením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2019 21:10 Muž DavFM [1372] - Corydoras&ApistogrammaRe: Olin
Nedávno jsem četl nějaký rozhovor se Stevem Rybicki z USA. Asi nejvíce mi utkvělo v hlavě to, že ho moc baví bourat mýty kterých je akvaristika plná. Např. že jikry nesmí být vůbec nasuchu. No a ejhle, 8 minut.
A s tím nedáváním mraženého žrádla, že se ryby můžou nachladit, to bude další mýtus. Viděl jsem to na hodně videích u velkých chovatelů a asi s tím problém nemají. Já to rozmražuju, ale hlavně ať to můžu propláchnout.

PS:Steve Rybicki má asi nejčervenější skaláry na světě, stojí za zkouknutí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2019 20:30 Olin Re: KIV
Trošku se divím, že jim to dává mražené coze youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.12.2019 10:29 Muž Kawasaki [3004] - AmerikaRe: Tojsouvěci
Jsou to krasavci. Divoké se mi líbí víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2019 10:25 Muž Tojsouvěci [4145] - Kytky s čudlama – Docela mazec:

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2019 20:34 Muž KIV [7] Re: Tojsouvěci
Tady mají taky pěkné: youtu.be/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.11.2019 23:51 Muž Tojsouvěci [4145] - Kytky s čudlama – Nový WF terčovec:
youtu.be/…
Taky pěkné: youtu.be/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.11.2019 11:50 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: kokos1
Důležitější je určitě pH. Tu tvrdost by sice vydržet mohli (záleží na původu těch ryb a míře aklimatizace), ale myslím si, že pokud je chceš mít pro radost a ne pro zlost, tak je dobré jim připravit pokud možno co nejlepší podmínky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2019 11:40 Muž kokos1 [3] Re: _ucx_
Takže pro terčovce je důležitější snížit tvrdost než ph? Protože tvrdost snížím vodou s RO. S Ph je to složitější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2019 22:00 R Muž lacewings [5677] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: kokos1
- Horšovský Týn, tam je jeden z velice úspěšných chovatelů placek, plavou mu v nádržích kousky od předních evropských chovatelů, zkuste se poradit přímo u něj, ten bude vědět nejlépe, jak na místní vodu
- najddte ho na FB, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2019 21:48 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: RAP
Pokud má kokos1 zdroj dešťové vody, tak ne :-)

Jinak já nechci číst v threadu "Terčovec - nemoc" další text o potížích s terči. Ony některé přijdou i tak, jen se změnou prostředí a stresem plynoucím z převozu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 19:56 Muž RAP [1692] Re: _ucx_
A je to nutné, když kokos1 píše pouze o chovu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 16:27 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: kokos1
RO není zase tak velká investice, dostaneš se i pod 2000 Kč, když se budeš snažit. A obávám se, že ti nic moc jiného nezbyde, s pH by se něco ještě dalo udělat rozpouštěním CO2, ale tu tvrdost jinak nevyřešíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2019 15:56 Muž kokos1 [3] – Voda
Ahoj,
mám vstupní vodu s těmito parametry:
7,3 ph
38mS/m
tvrdost 10,1 něm.
co bych měl s vodou udělat abych mohl chovat terčovce? Jde mě o to zda má cenu kupovat RO a pak nějak míchat vodu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 17:02 SatanekD Re: _ucx_
Diky za reakci. No malá je i dle mne. Ale dle chovatele od kterého sem je bral je lepší víc a až třeba vyroustou tak rozprodávat, protože je to hejnová ryby a když jich je míň tak jsou právě potom problémy než když je jich vic v hejnu od začátku. Toho No se nebojím, mam dostatek kytek který to požerou..... . Akva je společenské takže jsou tam i ryby co žerou. A nemoc nevidím, takže pardon za špatné téma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.10.2019 16:17 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: SatanekD
Jednak je ta nádrž na šest terčovců tragicky malá, budeš měnit vodu pořád, abys těch 15 mg NO3 udržel. Jinak tohle je celkem běžné, že jim to chvíli trvá. Nejrychleji se rozežerou ti nejmenší a čím jsou větší, tím déle vzdorují. Může za to stres. Často pomůže mít v nádrži ještě nějaké další ryby, které žerou.

A pokud na nich zatím nepozoruješ příznaky nějaké nemoci, tak jsme ve špatném tématu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2019 12:30 SatanekD
Ahoj všichni. Ono to asi ani tak nepatří přímo do téhle skupiny, ale přesto to zkusím. Mám čerstvě doma 6 terčů ve 200l. A kluci mě nechtějí žrát. Už to trvá od pátku co jsem je donesl a dnes je úterý. Krmení mám stejny jak chovatel a vice druhu krmeni. Teplota zvednuta je ke 30 stupnum. Malo dusicnanu cca 15 mg/l. Ph 6,7. Nevíte někdo jak je rozežrat? Může to být stále stresem? Mužete mi poradit, jestli nějaká finta? Mam strach, že pokud nezačnou žrát, tak začnou brzo padat. Velikostně jsou tak 7-8 cm. Díky za rady

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2019 23:41 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: UndeR
Takže nejspíš bičíkovec. 31°C je málo. Připrav si léčebnou nádrž, samo to nezmizí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2019 22:50 Muž UndeR [80] Re: Jarry
Je přitopeno na 31°C. Ryba teda večer vyplavala, nicméně jsem si u ní všiml dlouhých bílých výkalů a vůbec nežere. Mám začít nějakým způsobem léčit? A popřípadě co a jak? Nebo je lepší rybu rovnou utratit, aby se případně nešířila další nákaza?

P.S. vím, že to patří spíše do jiného vlákna, uvedl jsem příspěvek zde kvůli návaznosti na předchozí diskuzi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2019 16:01 Muž Jarry [1442] Re: UndeR
Víc by asi bylo lepší, ale zase aby to přežil zbytek akvária. Každopádně i tak nic asi nezkazíš a uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2019 15:46 Muž UndeR [80] Re: Jarry
Díky za odpověď. Přitopit nebude problém, bude postačovat 31°C? No a vodu teda taky po nějakou dobu budu raději měnit častěji...uvidíme snad to bude brzdy zase v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.08.2019 15:00 Muž Jarry [1442] Re: UndeR
Ryba mohla být už trochu načnutá a stres vyvolaný výměnou vody mohl být spouštěč - jenom můj odhad, ale podobné chování jsem už párkrát zažil. Občas se stane, že se ryba nějakou dobu schovává, většinou je to po pár dnech přejde - dělají to ale ryby, které nejsou ve 100% kondici. Asi bych jim trochu přitopil a na čas přidal na výměnách vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.08.2019 14:48 Muž UndeR [80]
Chtěl bych se zeptat zkušenějších chovatelů na radu. V úterý jsem provedl jako pravidelně výměnu vody (100 litrů v poměru 1:2 - RO vs. vodovodní řad), kdy vše probíhalo standardním způsobem. Ihned po výměně se mi jeden z terčovců začal schovávat za kořen v akváriu a prakticky tento úkryt neopouští. Zprvu jsem tomu nevěnoval pozornost a říkal jsem si, že to může být nějaká reakce na provedenou údržbu. Ale ani po více než 24 hodinách od provedení výměny tento úkryt neopouští. Co se týče žrádla, tak žere jen v případě, že něco padne bezprostředně před něj. Jinak vůbec nevylézá. Co v takovémto případě dělat? Ryba byla do této doby zdravá, teda alespoň na pohled. Nevykazovala žádné známky nemoci, byla aktivní a běžně se pohybovala po celém akváriu. Mám jí dát ještě nějaký čas a počkat jestli se to vrátí k normálu nebo je potřeba nějak zasáhnout? Zbytek osazenstva se chová běžným způsobem. Jsou aktivní, pohybují se po celé nádrži a když se přiblížím tak hned škemrají o jídlo...
Díky za rady a postřehy

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.08.2019 18:16 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: _ucx_
Zachoval bych chladnou hlavu a počkal až ten prcek pojde- pak je to bezpečnější pro terčovce

A hlavně bych se zamyslel nad osádkou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2019 18:16 Žena Eillen [645] Re: MonterMonty
Tak naštěstí už živý nebyl. Ale chápu co by se mohlo stát. Jen fakt nevím jak bych jinak terče zachránila...
No,teď už nezbývá než čekat, jak to pacient zvládl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2019 18:11 Muž _ucx_ [1424] - Symphysodon + CorydorasRe: MonterMonty
A jak bys tedy postupoval ty? Nechal bys terčovce, aby se zadávil?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.08.2019 18:10 Žena Eillen [645] Re: _ucx_
Dva až tři centimetry. Vic rozhodně ne. A taky jsem dosud měla klidné soužití. Pancéříčci se tu i krásně rozmnožovali. Budu doufat, že to byl ojedinělý případ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   14.08.2019 18:09 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Eillen
Podívej se na něj z čelního pohledu ,když roztáhne ty ploutvičky - to je dokonalý trojháček - zvášť když ho budeš tahat za ocas směrem ven - pokud bude ještě živej , roztáhne je a rozerveš tomu terčákovi chřtán

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 152 153

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146760x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10902?od=73