Já mám ROZHODNĚ přerybněné pracovní akvárium, takové "společenské s Terčovci" a při teplotě 29-30stC tam s Terčovci (2ks dvouletí, 7ks ročních dospívajících) žijí Neonky červené (cca 15 ks), dokonce i pár obyčejných, Razbory klínoskvrné (cca 10 ks), Parmičky černopruhé cca 10 ks), Ancistrus (3 ks), Giboš (1 ks), Čichavec Perleťový (1 ks), Sumeček sklovitý (3ks). Toto je dlouhodobá osádka bez úhynů (cca půl roku, co uhynulo jsem niajk nenahrazoval), naprostá většina "neTerčových" ryb je tam cca dva roky a díky tomu že parazitují na tom co dávám Terčům, tak jsem nikdy neměl tak vypasené Neonky, tak velké Razbory... Akvárium 120x50x50, čistý objem cca 230l. Ale mám velký biofiltr, ten je při takové osádce zřejmě nezbytný. Jediný velký úhyn jsem měl při výpadku elektřiny (hřeším na to a ještě pořád jsem nepořídil záložní zdroj aspoň na jedno pidičerpadlo).
Musím to častěji čistit (2x týdně 1/5 vody cca) a brzy půjde půlka hejna Terčovců do druhého akvária (ty oranžové mám od malých 5cm capartů), ale že by se to celé nějak hroutilo a kolabovalo, ani náhodou. Vyházel jsem z tama nějaké agresivní jedince (Čichavec zlatý) a o většinu vzruchu se postarají sami Terči. Mám to v práci - jsou zvyklí, oprsklí, krmím je z ruky a když při čištění strčím ruku do vody tak jsou vyloženě neodbytní. Jeden je takový vychrtlý ratlík, je totiž skoro slepý, ale nechávám ho, z ruky žere. Ale ten byl načatý už jako mladý před rokem. A kdyby chtěl někdo několik vypasených skutečně černořasožravých Parmiček Černopruhých...
Viděl jsem velké akvária s mnohem menší osádkou, vystresovanou a celou "na křivo", celá obložená technikou a odbornou literaturou. Když jsem to pracovní akva zakládal, tak jsem slyšel tolik předpovědí, jak ty a ty ryby do týdne chcípnou, jak to bude akvárium neustále na hraně kolapsu, že jsem s tím i počítal... Ale musím po těch necelých dvou letech říct, že jsem v životě neměl méně náročné akvárium. Už jsem se i vyprdnul na měření milionu parametrů, kyselinky... Jen tam liju občas Torben, občas tam nahážu suché dubové (nebo bukové? Teď ani nevím co to je) listí, olšové šištičky když najdu, odkaluju, krmím, trochu bublám z kvasnic... ALe žádné obštrukce s tím nedělám.. Jen jsem důsledný a i když se mi v pátek večer nechce a ostatní jedou domů, tak já jdu odkalovat... Doma už mi funguje druhé takové (280 litrů, cca 240l vody), ale tam těch ryb není tolik, to mám jako odkladiště pro dorůstající Terče. Tam je klid a věřím tomu, že se to tam začne i vytírat (ale po odchovu zatím netoužím), už se tam vodí.
Tedy - když to zvládne taková akvaristická lata jak já, tak to musí zvládnout snad každý. TOž se toho neboj, ani když na to nemáš zrovna 500 nebo milion litrů...
Jen můj názor, třeba jsem jen ten hloupý sedlák, co mu rostou ty velké brambory (spíš teda zdravé, velké za ty dva roky ještě moc nejsou)
Chápu, že odchov je jiná liga, ale po nasbírání prvotních zkušeností s Terči (a zbavení se strachu po těch hororech o kterých se člověk občas na webu dočte) to třeba taky zkusím, jistěže v nádrži tomu přizpůsobené.
Jako svoji současnou výzvu mám dlouho plánovanou nádrž Terčů se Skaláry Vysokými.
Současný stav té pracovní "rybí polévky" o které píšu viz foto.