Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2016 19:51 Žena Nellynka [0]
Ahojky ,chci se zeptat ,do jakeho veku se tercovci vybarvuji ? Dekuji ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.11.2016 22:26 Muž fiskaren [11] Re: RAP
Mezi prodejci terčovců se nezřídka vyskytují obchodníci (překupníci), kteří sami nevykulili ani jikru...takovým bych se já osobně určitě vyhnul a vyhledal prodejce, u kterého jsou kromě ryb na prodej k vidění i páry a samozřejmě k chovu uzpůsobené podmínky. Čistota a pořádek je taky namístě. Je dobré se před samotným nákupem hodně po fórech poptat ať už na konkrétního prodejce nebo i na samotný tip kam vyrazit. Není nad doporučení a osobní zkušenost spokojeného zákazníka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 14:19 RAP Re: Tojsouvěci
Tojsouvěci napsal: ..........pro kombinaci s terčovci z sebelepšího chovu ,to může mít následky končící jejich mortalitou.........
Zajímalo by mne, jak si představujete sebelepší chov terčovců?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.11.2016 09:37 JoKa Re: Tojsouvěci
Ano Luďku, na něco podobného jsem narážel...
Kolik z těch lidí má například speciální náčiní (síťky, odlakovače apod) pro každé akvo zvlášť? Já třeba také ne, jenom terčovci mají vlastní, o ně se bojím...
O soužití skalár a terčovců má také svou zkušenost Romant. Psa mi to pár dní zpatky ve vlákně Jaké ryby k terčovcům...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.11.2016 01:33 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Urtman
Nevidím problém v soužití skalár s terčovci,jsou to čudly ze stejných přírodních lokalit,ale potíž je v tom,že málokdo si uvědomuje,že každý živočich má své parazity a ryby nejsou vyjímkou.Parazit v přírodě obtížně hledá hostitele v průtoku x/m³/s (statisících m³ veletoků),ale naše akvária jsou většinou jejich semeništěm.Pokud se jedná o kombinaci chovaných ryb,tak se většinou vyplatí stanovit si priority,nákup u ověřených chovatelů a vyvarovat se nejen živočichů,ale i rostlin,tudíž každé kapky vody z neznámých zdrojů.Většina domestikovaných ryb je poměrně dost odolná ,jak k parazitům ,tak i k bakteriálním nákazám,pokud nejsou stresovány v nevhodných podmínkách a stravovacím režimu,ale pro kombinaci s terčovci z sebelepšího chovu ,to může mít následky končící jejich mortalitou. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 18:59 JoKa Re: funtcz
To je tvůj názor, bez urážky...
Já to nemohu doporučit, už jen kvůli případným chorobám... Dále pak teplota, buď chováš skaláry v horku, nebo terčovce v zimě. Kompromis je diskomfort pro oba!

Mimochodem, to, co popisuješ, vůbec nebylo smyslem mého příspěvku... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 18:50 Muž funtcz [22] Re: Urtman
Pokud nechce tercovce mít vyloženě na chov tak k skalarum může je dát..
Ja je mám už čtvrtý rok spolu a v pohodě.. Samozřejmě že názory se můžou lišit ale každý názor může mít právo na život.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.11.2016 18:42 JoKa Re: Semir89
Nechci být zbytečně rýpavý, ale.jake máš s akvaristiku zkušenosti?
Ptám se proto, že dělám do ryb víc jak 20 let. Terčovce mám dva roky. Dva roky ok, ryby se třely a pohoda. A poslední dva týdny mě ty ryby neuvěřitelně školí, dva kousky asi nezachranim!

Předpokládám, že zkušeností moc nemáš, když se ptáš jak velké a plánuješ dát je ke skalárám... Být Tebou dal bych tam jen skaláry a začal se učit, sbírat zkušenosti s akvaristikou všeobecně. Jinak by se mohlo klidně stát, že ti popadají, kvůli zbytečné, banální a školácké chybě. A pak je snadná cesta se otrávit a zanevřít na tak úžasný koníček, jakým akvaristika beze sporu je...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 14:23 Muž liborass [174] Re: Semir89
skaláry přelov hned jestli můžeš a nech v akva jen terče, jestli s nima začínáš tak tady máš menší návod rybicky.net/clanky/445-zaciname-s-tercovci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 13:56 Muž Semir89 [3] - Jižní AmerikaRe: afc1886
To já sice vím ale potřebuji velikost vědět menší vecsi?

Skaláry později prelovit do jiného akva
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 13:51 R Muž afc1886 [14695] Re: Semir89
K terčovcům ti neporadím,ale co jsem vypozoroval,tak se skaláry k terčům nehodí.Tady si to přečti,snad ti to pomůže. rybicky.net/forum/415-jake-rybky-k-tercovcum ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2016 13:32 Muž Semir89 [3] - Jižní Amerika – Nové ryby
Jak velké tercovce pořídit?do 5cm nebo lepší vecsi kolem 8cm?
Budou s nimi mladý skaláry a tetry měděné

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2016 22:27 laKatos Re: grunda
Vím že jim rostlinná strava neublíží (sám jim dávám od cibule přes česnek, banán až po spirulinu atd.) ale o žrani květů jsem nevěděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2016 21:34 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: laKatos
je to normální, prostě jim to chutná. Jinak já jsem placky krmil i granulema pro rostlino žravé tlamovce a mohli se po nich utlouct, je to prostě přirozená součást jejich potravy. A lidi na to často zapomínají ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.07.2016 14:49 laKatos – ožíráni květů
Fotka k příspěvku Před 5 dny se mi udělaly květy na anubisech. dneska jsem přistihl dva terčovce jak je ožírají. Ten květ je (no spíse byl :-) ) jakoby ve tvaru kukuřice viz nepovedené foto.
Je to zcela normalní jev nebo jim něco chybí?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2016 22:54 threat Re: grunda
Díky.Mám udělaný výluh-rašelina+listy mandlovníku+olšové šišky,dávám to při každé výměně,teď toho dám trochu víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2016 21:52 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: threat
vodu dej komplet čerstvou + RO + rašelina
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2016 17:58 threat – Předělání akvárka
Vážení kolegové,jdu na radu.Před asi 13 lety jsem zakládal akvárko 480 litrů a nebylo určeno pro terčovce,tak jsem si udělal pozadí s polystyrenu a vlepil ho dovnitř,tak jak to chodí,jsem i já dospěl k tomu,že si pořídím terčovce.Před zhruba pěti lety jsem s tím začal,vše v normálu,ale nějak mne začíná dohánět to pozadí,ačkoli jsem se snažil,tak není přilepeno pořádně a je za ním dost kalu-no dost,je to plné a nejde nijak odstranit,a NO látky mne dost dávají zabrat,tak chci dát pryč komplet celé pozadí,ale budu muset vypustit hodně vody,kterou nemám kde pošetřit a to je ten problém.Dno-písek nechám jak je,filtr vnější taky zůstane bez zásahu,jen vypustím vodu,určitě min. 3/4 abych mohl pozadí odřezat a sklo žiletkou oškrábat.
Pak chci akvárko napustit s vodovodu a mám v barelech zhruba 80 litrů vody s osmózy,rybky budou v akvárku 80 litrů a ta voda tam nakonec přijde taky.
Bude stačit jen úprava pomocí rašelinového výluhu a mohu osazenstvo dát zpět takřka ihned?
Nechci je moc trápit v tom malém prostoru,tak bych je chtěl dát zpět tak do dvou hodin od napuštění.
Co si o tom myslíte,mohlo by to tak být?Nebo můžu ještě vodu s RO dát pryč-vylít a naplnit barely vodou s akvárka-co bude lepší?
Hlavně jde o to,že jinak to udělat nemohu,tak chci jen pokud je potřeba to nějak dopilovat,aby byl co nejmenší stres v akvárku.
Předem děkuji za postřehy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   11.06.2016 09:03 -
Príliš pri týchto rybách veľa ľudí stresuje.Kedže doma nemám možnosť temperovať menenú vodu na požadovanú teplotu,používam takú akú mám.Nejedná sa síce o terče,ale mám kopec dalších rýb.napr.L sumce.Vodu mením po menších častiach.V lete je to voda o teplote asi 20C, v zime 17-20C.Absolutne to nevadí ani spomenutým L sumcom.
Taký nočný pokles teploty o 1-1,5C nemôže rybe vadiť.
Že na pokles v rieke o 1,5C treba riadne dažde? To je pravda len z časti.Pretože i pri menšom daždi vznikajú v tej rieke prúdy kde sú rôzne teploty.Pretože sa do riečky valí voda z priľahlých menších tokov.
Treba spomenúť stále opomíňaný fakt,že tieto ryby potrebujú hlavne vodu o čo najmenšej salinite,pH držať do 6,5-7.Väčšina týchto riečok máva vodivosť do 50us.Takže ani pri terčoch netreba preháňať dáke to pridávanie výluhov.Sú samozrejme naučené u chovateľa na rôzne podmienky a tie si pri kúpe treba poriadne pozrieť.Nejeden ich chová i v tvrdšej vode,no v takejto vode ich neodchováva a ak tvrdí,že áno tak klame.Kopec akvaristov sa pri prvom pokuse o chov týchto rýb sklame.Hlavne preto,že všetci zoberú dospelé ryby a silou mocou sa snažia ich čo najskôr rozmnožiť a zbohatnúť.Len taká moja malá poznámka: Mladá ryba vychovaná vo vašich podmienkach je lepšia voľba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.06.2016 08:00 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: laKatos
Ryby se loví v období sucha, kdy se shluknou do zbytků řek a říček. Při odchytu je pak hladina i o několik metrů níž (podle místa na toku řeky), než byla před tím.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.06.2016 07:23 laKatos Re: grunda
Grunda.... Koukal jsem se na sestřihy odchytu tercovcu a ne všichni zijou ve velkých řekách. Někteří v malých clenitych potocích kde věřím že je různá teplota i s nočním poklesem teploty. Ale je to pouze má domenka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   11.06.2016 01:01 RAP Re: acik
Je jasné, že pokud si je přineseš z třicítky a flákneš je do 27, tak si koleduješ o malér. Chce to zvykat pomalu.
Bohužel díky silně rozšïřeným krmením svalovinou(drůbežím, vepř. apod.) se držela teplota vysoko. Dnes už to tak rozšířené není, ale zbytečně vysoká teplota zůstala. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.06.2016 22:46 Muž grunda [1781] - Cichlidy
já bych s teplotou nehýbal, nastavit na 28 a hotovo. Ochladit řeku o jeden stupeň, na to už je třeba sakra deště
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.06.2016 21:37 Muž acik [416] Re: RAP
27 bych měl teda strach,oni samozřejmě nadávat nebudou,že? :) nechal bych jim min. 28 a vejš ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2016 13:33 - Re: laKatos
Myslím,že to zvládnu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2016 21:42 laKatos Re: prasan
Jde mi o ty terče a skok teploty. Kdyby ten ohřev byl třeba za půl hodiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2016 21:35 - Re: laKatos
Nevadilo.Pri silnejšom ohrievači sa vyhreje nádrž rýchlejšie a ohrev sa tak často nebude musieť zapínať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2016 20:57 laKatos Re: prasan
Kdyby byl ohřev rychlý vadilo by to něčemu? Zvažuji koupi 300w topitka.
Stala teplota akvária bez topitka je cca 24,5 to vyhriva topný kabel ve dne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2016 14:04 - Re: laKatos
Poklas na takú teplotu im vadiť nebude.Treba ale myslieť na to za ako rýchlo od rána zase ohrev dosiahne max.zvolenú telotu.Aby ryby pri nedostatočnom výkone ohrevu neboli dlhodobejšie viac v nízkej ako v nastavenej max.teplote.
Je známe ,že pri nízkej teplote sa spomaľuje metabolizmus.I na to netreba zabúdať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.06.2016 13:42 RAP Re: laKatos
Teplota v rozmezí 27 - 29stupňů pro chov by měla být v pořádku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2016 12:41 laKatos Re: prasan
Je možnost mít denní teplotu třeba 30 stupňů a noční 28,5 ale nechci akvarium zbytečně až moc vyhrivat proto ten minulý dotaz.
Nebo jakou denní teplotu by jste volili vy s ohledem na ten noční pokles
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2016 12:37 - Re: laKatos
Myslím ,že to bude pre ne ako v prírode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2016 12:21 laKatos – nocni pokles teploty
Chlapi při chovu tercovcu chci mít nastavenou teplotu na 29 stupňů což je OK, ale vlastním termostat dumat od dennerle s nočním poklesem teploty o 1,5stupnu a nevím zda ten pokles na teplotu 27,5 tercovci zvládnou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.06.2016 18:49 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: romansss
Terčovci jsou rozhodně z klidných vod , stejně jako třeba skaláry , takže vířivka nebude to pravé ořechové , spíše si potrpí na kvalitu vody - prostou N látek , tak bych se spíš zaměřil na objem filtračního média ,než na rychlost proudění
no a jelikož žijí v klidných vodách , nemyslím si že budou zas tak nároční na obsah kyslíku ve vodě jako třeba někteří L sumci ,kteří žijí v řekách rychle tekoucí vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.06.2016 18:28 romansss – síla proudění vody v nádrži
Dobrý den, nikde jsem se nedočetl jak terčovcům správně nastavit sílu (výkon) filtru.
Vyžadují terčovci klidnou vodu? Nebo mohu jak externí tak vnitřní filtr dát naplno, a mít tím krásně provzdušněnou vodu bez jakýchkoli plovoucích částic, ale zase s ,,vírem v nádrži"?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.05.2016 11:03 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Fuchs
Z mražených krmiv se dají použít :patentky,koretry,mysis,dospělci artemií,malý krill,maso korýšů,mlžů a ryb.Záleží na kvalitě a dostupnosti,potrava by měla být úměrná k velikosti konzumentů.Na tradičně používané maso teplokrevných obratlovců,které jsem dlouhodobě požíval v krmných směsích s agarem,mám názor,že není nejvhodnější pro trávicí soustavu ryb. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2016 08:14 RAP Re: fiskaren
fiskaren napsal: Nekrmil srdcem jenom ty větší ryby co už měl nechané dál do chovu? Já si teď uplně nejsem jistý jestli krmil srdcem i dorost ....
No vidíš, já bych srdcem krmil dorost na prodej, aby rychle vyrost. Ryby na chov bych si neničil, tedy kdybych se tím živil. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2016 08:13 Muž Fuchs [169] Re: fiskaren
To právě nevím. Jen čím si jsem jist Marťas, že to dával do těch okrasných akva 1. místrosti. Jen nevím, že by říkal, že to dává v pozdějším věku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2016 08:00 Muž fiskaren [11] Re: Fuchs
Nekrmil srdcem jenom ty větší ryby co už měl nechané dál do chovu? Já si teď uplně nejsem jistý jestli krmil srdcem i dorost, i když ty už máš dost velký dorost :) , je pravda že těch informací bylo strašně moc tak mi to třeba ušlo smich já s krmením srdcem ještě radši počkám nějaký ten měsíc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2016 23:15 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: MonterMonty
Luky,všechno v poho,já jsem se mrknul i do toho deníčku a nedalo mi to,abych se Petra nezastal drobnou korekcí dat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2016 20:39 Muž Fuchs [169] Re: Tojsouvěci
Jo jo koretra je hit i u nás. Pak mám granule od eheimu, sery a tetry nejvíce s granulí baští tetru a eheim. Musím zkusit to srdce jsou na to zvyklí od pana pejši. Čím mraženým krmíte? Pŕemýšlím o pakomářích larvách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2016 20:22 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Tojsouvěci
proto jsem Luďo psal teda pokud platí to co je napsáno u akva (myšleno v popisu), zas tak hloubkově jsem to nelustorval ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2016 19:53 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: MonterMonty
Luky,ono to tak strašné nebude. smich Petrovy záznamy z deníčku: Tak jsem dnes zkoušel krmit koretrou, k mému překvapení terčáci vyjeli a žraly jak neurvalí; krmení pro discuse od tetry; žerou i od Eheimu granule. V týdnu chci koupit dafnie a hovězí srdce a udělám směs podle pana Pejši. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2016 19:51 Muž Fuchs [169] Re: MonterMonty
No tak to není úplně aktuální, krmím mraženým, koretry, artémky a buchanky ty teda moc nedávám pač to nežerou největší bytva je o koretru ale i artémii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.05.2016 16:47 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Fuchs
Taky bych se kouknul na to krmení, teda pokud platí to co je napsáno u akva , že krmíš jen dvěmi suchými druhy , taky bych byl nasranej ,kdyby mě krmili jen nudlema a rejží , pravděpodobně bych i "střískal" každého kdo by se kolem mě mihnul smich smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2016 12:58 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Fuchs
Pilku chce trošku sledovat, bezproblémové vztahy ve skupině se během dospívání mohou změnit,dominantní jedinci nebo páry dokáží submisivní ryby terorizovat,stresovaní členové hejna,potom mají oslabenu celkovou imunitu a jsou náchylnější k onemocnění.Jsou i chovné páry,které se při péči o potomstvo nesnesou a odchov odvodí pouze jeden z rodičů.Tak držím palce,ať máš klid a pohodu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2016 05:25 Muž Fuchs [169] Re: Tojsouvěci
Rozhodně to bylo takové neškodný, neřekl bych, že by jsi takovým pošťuchováním mohli nějak ublížit. Jak jsem už psal v dotazu bylo to parádní pokoukání, každý chvilku tahá pilku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2016 05:23 Muž Fuchs [169] Re: Romy
Ne, to já nikdy pubertu neměl.... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2016 00:43 Muž Tojsouvěci [3590] - Kytky s čudlamaRe: Fuchs
Cichlidy mají svoji hierarchii,dominantní jedinci si nárokují teritorium,potravu a výběr partnerů.Vnitrodruhová agresivita je v dostatečném prostoru a větším počtu ryb většinou neškodná. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.05.2016 23:47 Muž Romy [1822] - CichlidyRe: Fuchs
A ty jsi neměl pubertu??? ;-) :)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 152 153

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146349x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10902?od=201