Terčovec - chov
není, hadicí ven a hadicí dovnitř, cca 20 min.
nad tím jsem celkem taky uvazoval,ja mam ph v akvárium 6.40 po vymene vody 1/3 je ph 6.80 a teplota je taky po vymene vody cca o 3 stupne nižší,jak na to budou reagovat terčovci?
NIKO napsal: Máš dobrou vodu,kterou tam doléváš(3x200l za týden,to je makačka) Máš dobrou vodu,kterou tam doléváš(3x200l za týden,to je makačka)
pH se podle kontroleru pohne o 0,05. Po každé výměně přidávám výluh
grunda napsal: já 3x týdně 1/3 a taky pohoda
No,tak často měnit tolik vody je dost velká změna(Ph,atd)Nemíním se o tom ale dohadovat.
To co píšeš, to já moc dobře vím, ale proč nevtloukat lidem do hlav jak to zařídit, aby to fungovalo. To už je můj styl, měnit, měnit, měnit.
Výměna vody je bez ohledu na krmení u terčovců alfou a omegou úspěšnýho chovu. Samozřejmě, čím větší riziko ztěžování vody, tím měnit častěji, ale pod ty 2 výměny tejdně bych nešel.
já 3x týdně 1/3 a taky pohoda
Bude dobrý se po nějakou dobu, tak 14 dní držet belíku s vodou denně, či obden měnit, měnit, měnit, alespoň 1/3 akvária, tím svým chovancům pomůžeš nejlépe a zkusíš tak napravit počáteční chyby který jsi udělal, ale to se všechno dočteš v těch odkazech jenž zde dnes dával Yirka. Jinak u placek tu výměnu vody v tom min. objemu 1/3 akva doporučuji do budoucna 2x týdně, to aby z těch ryb něco bylo a rozhodně přidávat rašelinový výluh, to jim bude taky prospívat, to jsou takový základy a potom se můžeš bavit s CO2 a podobnejma podporma.
Samozřejmě, že (skoro) každé nově založené akvárko má své problémy. Ale rozdíl je v tom, jak k nim kdo přistupuje a jak si jich je člověk vědom. Řasa v novém akvárku je běžný jev a zkušeného akvaristy nerozhodí neboť se nejedná o problém, ale průvodní jev. CO2 v novém akvárku nemusí být problém, pokud s tím člověk umí. Rozhodně se nejedná o spolehlivé a snadné řešení problémů s řasou, natož s tou, která se tvoří v novém akváriu. Jako zásadní problém vidím terče v měsíc starém akváriu v nezkušeného majitele, který bude mít problém s hlídáním kvality vody(rád bych se mýlil).
Osobně bych vypnul CO2, otestoval vodu, zjistil množství dusičnanů a dusitanů a podle toho pokračoval dál. Ideálně to nechal všechno běžet a pouze často měnil vodu. A ve volné chvilce změřit vodu ze studny, v které by taky mohl být zakopán pes a do budoucna by mohla být zdrojem dalších problémů(vysoké ph, tvrdost a dusičnany)
souhlas
ja taky bojuju,ale jen se stetkou - štětka jedna hnusná
Designer napsal: Kdysi jsem narval svetlo nad nove akvarko a mel jsem zeleny i pisek. Kdyz jsem to ztlumil, bylo po problemu, a schvalne jsme si nechal zeleny vetsi sutr, abych videl, jak ta rasa sama ustupuje. Po case bylo stejne svetlo dokonce malo. A to je jen jeden z prikladu, co nove akvarko dela, jak pracuje, a navic jeste ten lepsi priklad. Zacit pridavat CO2 do noveho akvarka, specialne kdyz mam v akvarku par rostlinek, abych se zbavil rasy, to mi pripada jako z nejakeho prodejniho letaku, jak neco bajecne a zarucene neco okamzite vyresi.
Jenze tak svet nefunguje, zasypat Afriku rejzi taky neznamena ji zbavit hladomoru, ac to vypada tak jednoduse...
Takze ano, tech problemu vic je, a ne mozna, kazde nove akvarko ma problemy, a jen se vice ci mene projevi. Kdysi jsem narval svetlo nad nove akvarko a mel jsem zeleny i pisek. Kdyz jsem to ztlumil, bylo po problemu, a schvalne jsme si nechal zeleny vetsi sutr, abych videl, jak ta rasa sama ustupuje. Po case bylo stejne svetlo dokonce malo. A to je jen jeden z prikladu, co nove akvarko dela, jak pracuje, a navic jeste ten lepsi priklad. Zacit pridavat CO2 do noveho akvarka, specialne kdyz mam v akvarku par rostlinek, abych se zbavil rasy, to mi pripada jako z nejakeho prodejniho letaku, jak neco bajecne a zarucene neco okamzite vyresi.
Jenze tak svet nefunguje, zasypat Afriku rejzi taky neznamena ji zbavit hladomoru, ac to vypada tak jednoduse...
Takze ano, tech problemu vic je, a ne mozna, kazde nove akvarko ma problemy, a jen se vice ci mene projevi.
Musím souhlasit s Yirkou.
Akvárium založeno 3.7. a 18.7. podle seznamu tam máš 3xterčovce, 2xPterygoplichthys gibbiceps a 45neonek.
Akvárium dostatečně nezajeto a doporučuje se postupné zarybňování, kvůli postupnému zatěžování filtrace.
Teď jsem se ti ještě mrkl do prezentace a vidím, že používáš vodu ze studny. To by mohl být jeden z problémů také. Jak v chování ryb, tak i v tvorbě řas. A jinak, u nádrže založené před necelým měsícem a zatížené takovým množstvím rybek (ne nenáročných) bych řekl, že problémy tě ještě mohou čekat. A to větší. Ta nádrž není ani zdaleka zajetá a připravená na normální provoz. Píšeš, že jsi začátečník, ale já si nejsem jist, zda jsi četl začátečnickou abecedu:
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/… CO2 neni generalni reseni problemu s rasami, CO2 je dobra pomucka, ovsem i bez nej se da rasy zbavit, a jak muzes mnohokrate cist, mnozi nestastnici maji jak CO2, tak tuny ras.
Neber pridavani CO2 jako neco, bez ceho se neda dobre fungovat. A uz vubec ne jako neco, co Ti neco vyresi. Pridavani CO2 muze rostlinam prospet, ale prospeje nejvic tam, kde to roste i bez pridavani. Kdyz to bez pridavani neroste, je to i s pridavanim jak chuze o berlich - jde to, ale ono to neni...
Hmm tak to budu muset dát terčovce pryč jelikož bych chtěl akvarium bez řas a už nevím jak je mam vyhubit a dočetl jsem se že by mohlo zabrat co2
Hele, dal ses na Tercovce, kasli na CO2 a porid jim rostliny, ktere dobre rostou i bez pridavani CO2. Kdyz se to umi, ani mnohe narocne rostliny CO2 pridavat nepotrebuji, a ze rostou pomaleji, ty potrebujes kazdy tyden vyhazovat kbelik salatu z akvarka?
Jak tady nekdo psal, a myslim ze to byl jeden ze zdejsich guru na Tercovce: "CO2 k rybam? Nejsem travic!" Asi nejsem presny, nebude to doslovne, ale obsah takhle znel...
Ale tak treba to zvladne, jen musi dostudovat vsechno, co uz mel vedet, nez do toho sel
. Pral bych mu uspech, protoze hodne lidi sekne s hezkym konickem jen proto, ze se jim hned napoprve nezadarilo a pritom mohlo jit jen o trivialni a snadno resitelnou chybu, ktera nemusela skoncit znechucenim, ze to nejde.
V zivote na 98% veci a situaci staci umet cist, ta dve procenta jsem si nechal v rezerve, kdyby nekdo z Vas chtel stavet raketoplan
.
Ve svém profilu uvádíš, že jsi začátečník a to ses hned vrhnul na terče a na CO2
To není dobrá konstelace, nechci být za sýčka ale už teď máš zaděláno na řadu problémů dopředu...
Začal jsem vzduchovat a je to mnohém lepší, ale já chci dávkovat co2 kvůli rostlinam
Pokud by to pomohlo a při přerušení dodávky CO2 by se ryby začaly zase chovat normálně tak je příčina dle mé logiky jasná - příliš mnoho CO2 ve vodě
Ne to jsem nezkoušel ale jestli by to pomohlo tak stejně nevím jaká je příčina.
A zkusil jsi dodávku CO2 přerušit a podívat se na reakci?
CO2 se do vody dostava mnohem snadneji nez kyslik a prilis velke mnozstvi CO2 muze ryby i zabit.
Dobrý den,včera sem zavedl do akvária co2 pomocí kvasnic, a dneska terčovci začali plavat u hladiny a jakoby lapou po dechu, PH je 6,6 a KH 10. Zavedl jsem již vzduchování ale chtěl bych znat příčinu méeho problému díky za rady.
Starší reakce
V ziadnom pripade som nechcel odradit od chovu... ale ako som Vam pisal, mlade tercaky su fakt male prasiatka a pokial chce clovek aby vyrastli do vacsich rozmerov, chce to menit vodu co najviac... a samozrejme teplu vodu. No pokial si akvarista poradi a zatepli akvarko napr. polystirenom zo vsetkych stran okrem predneho skla
, da sa to ustat.
Videl som vela akvarii s tercovcami, u chovatelov - laikov, ktori sa povazovali za skusenych akvaristov a bolo to na zaplakanie.. Zaobstarali si tercovce vo velkosti 5-6 cm, supli ich rovno do rastlinkoveho akvaria a po roku tie ryby ak prezili vyrastli max. o 1-2 cm v 27stC teplej vode. Ked som sa ich pytal, ako casto menia vodu, vacsinou som dostal odpoved ze "velmi vela, tak 1/3 za 2 tyzdne".
Ako som pisal, chov tercov je o vode, filtracii, krmeni.
No kazdy, kto ma o tieto krasne ryby zaujem ich chovat, mal by to skusit...ono predsa len su u kazdeho podmienky ine a niektore rady nemusia platit univerzalne pre kazdeho rovnako.
Moc děkuju za stránky!!!
Pánovy jsem ještě večer psala a druhý den mi odpověděl, moje parametry pro tyto ryby není nijak zlý, prý co by za ně dal
Problém ale je opravdu v čištění, jako miminka se musí hodně krmit a topit, musela bych zateplit akva a obden čistit nejlépe je mít v prázdném akva, teprve až vyrostou dát je do rostlin. akva. V mém případě není problém čistit 2 do týdne, ale obden vyměnit 200 l vody už problém je, protože pracuju na směny nejsem schopná každý týden dodržet podle doporučení. A tímto myslím jsem asi skončila, protože nechci ryby trápit a pak jim dělat stres v nějaké neodborné akvaristice, kde mají problém udržet zdravé živorodky... Budu se muset na ně pouze chodit dívat.
vendulas napsala: Také jsem o tom četla, naopak jsem pak někde četla, že ryby chované v této vodě jsou odolnější než v měké vodě. Mají se do nového akva hledat ryby, které jsou už a tuto trdost zvyklé
Zdravim, to je tazko jednoznacne takto konstatovat...
V davnych casoch, ked som ryby viac kupoval ako odchovaval, tak jednoznacne najkvalitnejsie ryby som mal od chovatelov, ktori ryby chovali v makkej vode okolo 50 az 100 µS a s pH hlboko pod 7. Od chovatelov, ktori sa chvalili tym, ze ich ryby su navyknute na tvrdu vodu s pH okolo 7,5, som mal s takymito rybami vacsinou problem - hlavne zdravotny. V tom case som vodu neupravoval a choval som vo vodovodnej vode o vodivosti 470µS s pH 7,9, ale menil som vodu velmi vela.
Takze moj nazor na vec je taky, ze dolezita je aklimatizacia po nakupe ryb, ako vyberat chovatela, ktory ryby chova v podobnej vode ako tecie u mna doma. Ono aj keby papierove parametre vody boli skoro totozne, tak voda je urcite aj tak ina a aj tak odporucam aklimatizaciu...
www.discus-liptov.estranky.sk/… tak jsem znovu hleděla na testy a sem slepá!! hodnota je neměřitelná
uf tak je to dobré podle stupnice je to v neměřitelné hodnotě. s terčovci nespěchám momentálně se snažím zbavit tlamovců.
Niko, je to nádhera, už to mám celé pročtené. Nenašla jsem hodnoty GH a teplotu.
První otázka zodpovězena Romanem.
Druhá:při absenci krmení srdcem,je minimální teplota 27-28°C,při krmení srdcem 29-30°C.
Tak to se asi mezi plackaře nezařadím
Rozum mi velí ať do toho raději nejdu
Já považuji za nejnižší hranici 27 stupňů.
Jak jsem tak pročítala o nich informace tak jsem narazila na problém. Prý musí mít stálou teplotu 28-30°C. Já topení nepoužívám a moje stálá je 24-26°C.
Ne, zajedeš si pro ně k chovateli, v akvaristice bych placky nepořizoval.
Přijdu do akvaristiky kde je akvárium a v něm asi 15ks malých terčovců, jak mi z nich vyloví pár?Podle rozdílného vzhledu?
Je to vždy lepší pokud je to pár,u mladých...záleží na tom jak starých,některé ryby se začínají párovat kolem 7 měsíce,některé až v roce.Je to vždy lepší pro klid v nádrži,dva dospívající samci tam dokáží udělat pěkný šrumec.
Krásné fotky. Pokud bych chtěla jen jeden pár musí to být pár?Dá se u mladých poznat?
Já bych zas tak radikální nebyl,pokud by do nádrže šel jen jeden pár.Mám to vyzkoušené v hrubé 200 l nádrži viz:
rybicky.net/nadrze/700 DÍKY, TAKY SI ŘÍKÁM, ŽE JE 250L MALÉ.
Pro běžný chov nejsou parametry vody tak důležité,důležité je ryby na tyto parametry zvyknout.NO2 je potřeba neměřitelné,0,3mg/l je opravdu hodně,NO3 zvládnou ryby i kolem 50 mg/l,v krajním případě,ale to bych nedoporučoval i 100mg/l.Do čisté vody 560l bych dal klidně 15-20 ryb,časem vyselektoval ty nejlepší,a přikoupil nějakou drobotinu a ryby dna.
Na terčovce je ale potřeba i určitá zkušenost,dávat pozor na změny chování ryb,což většinou značí počátek nemoci,a to je potřeba pro efektivní léčbu včas odhalit.
Jestli si v tom všem věříš,jdi do toho,pokud máš pochybnosti,ještě počkej,a sbírej dál informace,nebo se uč u někoho,kdo terče už má.
Jesti je plánuješ mít v té 250tce tak bych to ještě přehodnotil,pro chov terčovců se mi zdá trochu malé.Pro nákup ryb bych ve Tvém případě doporučil chovatele který je odchovával ve vodě s podobnými parametry a asi bych je kupoval raději do velikosti kolem 7cm,mladé ryby se přizpůsobují novým podmínkám snadněji.
Terčovce bych moc chtěla, kolik bych jich mohla mít do svého akvária? GH mám kolem 20.Ještě jde o mé osazenstvo ryb a rostliny- zatím ještě nejsou vzrostlé.
Přidat reakci
1 ...... [32] ...... 152 153
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146373x