Dobrý deň.
Som tu novo zaregistrovaný. Chcel by som sa poradiť. Mám cca 380l aqva. Osadenstvo tvorí asi 40 ks neoniek červených, 10ks danio malabarské, 5ks pancierničkov, 5ks prísavníkov a 16 ks terčovcov rôznej veľkosti od 4 cm do 15 cm. Pred mes. som tam mal ešte skaláre ale už sú preč. Už mi je jasné že aqva je asi prerybnené a 16 ks terčov je priveľa ale vačsie budem zakladať až v lete. Takže sa snažím každý týždeň odkaľovať a meniť 100l čerstvej vody, aby to do toho leta vydržali. Filter je vonk. na 1200l. UV lampa 5W asi slabá, však. Teplota vody 28-29 stupňov.DGh- 3 stupne. Kyslosť 6.0 . Vzduchovanie dostatočne zabezpečené. Kŕmim už len granulami pre terčovce. Pred tým mali aj mrazenú stravu.
Skaláre boli asi hl. problémom pri ochorení terčovcov. Ostátné rybky vypadajú byť v pohode. Pred cca
3 ma týždňami som sa po dlhom študovaní tohoto fóra, rozhodol pre liečbu entizolom podľa návodu Mira03. Dôvod pre liečbu bol že asi 8 terčovcov prestalo príjmať potravu a boli malátne,zlé sfarbenie, skrývali sa. Počas liečby aj po nej 6 terčov vyzerá byť vpohode/ príjmajú potravu, naháňajú sa/. Pri dvoch menších ale problém pretrváva, stále sú skrýté a tmavé. Pravdepodobne
liek nezabral, alebo tam nastalo zmutovanie kmeňa baktérií. Na to som ale slabý odborník.
Som rozhodnútý ich utratiť. Hlavný problém ale mám s dvomi najvacšimi terčovcami. S najvačšou pravdepodobnosťou sa jedná o pár, pretože keď som ich kúpil a preložil do aqua, samozrejme bez karentény/teraz už viem že veľká chyba/, tak do týždňa sa vytreli a mali ikry. Nebol som pri tom lebo som bol na služobke. Kolega tvrdil že celý deň k ikrám nepustili žiadnu rybu. Do rána však už bolo po ikrách. Jedná sa terčovce veľkosti cca 15 cm. Jeden ešte nežral už viac ako mesiac, proste ako som ho kúpil a druhý sa rozožral po liečbe. Teraz sa správa ako pán a občas ostatné popreháňa. Niekedy príde za tým druhým smutným a chvíľu sú spolu. Kŕmim ich dva krát denne. Všetky pri krmení ožijú až na dvoch malých a toho jedného z páru. Je my to divné lebo sfarbením je úplne v pohode. Dokonca nie je ani pochudnutý. Tie malé sú čierne a už im asi niet pomoci. Je tam ešte jeden asi 12 cm blue tyrkys a ten bol tiež tmavý, oči zakalené, nežral ale po liečbe je aktívny, sfarbenie pekné, potravu príjma, len oči sa ešte úplne nevyčistili. Je mi jasné že som si na začiatok zobral veľké sústo len už nechcem spraviť ďalšie zbytočné chyby. Snažím sa čítať max. o chove terčovcov, ale dobrá rada od odborníka je na nezaplatenie.