Terčovec - chov
Jestli je chceš dát do těch 220 l,tak je to hrubá litráž,po vložení dekorací,dna,atd.,budeš mít čistou litráž tak 180-190 l.V tomto množství vody je to tak na jeden dospělý pár a nějakou tu drobotinu.
Díkec za rady,ještě si to rozmyslím, zítra nebo ve středu překopávám akvarko a pak uvidím. Ale chtěl bych je, no uvidíme
Napsal jsem ti to sem aby to nebylo ve všech diskuzích
Jinak největší odborník na krmení u terčovců je Romy
Tady ať máš co číst
www.akvarista.cz/…
Hypermangan koupíš v lékárně za pár korun, pár zrnek do nádoby s vodou aby byla slabě fialová a s tím pak propláchneš patentky. Já krmím ráno sušeným (granule Sak energy nebo vločky artémie) a pak h.srdcem a večer mraženou artémií nebo koretry, černé pakomáří larvy atd. Nejlepší je kupovat ryby u chovatele a ten ti poradí čím je krmil
Vodu jim měnim každý týden 100L. Teplota, krmení a čistá voda je nejdůležitější a je dobré naučit se pozorovat ryby a případný problém zachytit na začátku. Důležité je také žádnou chemii a hnojivo. Ale pokud budeš dodržovat tyhle základní pravidla tak neni terčovec zase tak náročný a vydrží i to co jiné ryby ne
Dík, když pudu potřebovat, napíšu o radu
Já se červenám...
U terčů je každá rada drahá,každý pár má trochu odlišné nároky na parametry vody.O odchovu se asi nejvíc dozvíš zde:http://www.discus.cz/web/index.php?page=tercovci&page2=odchov osahat si chov i odchov musí každý sám,jednotné pravidlo neexistuje,ostatně ani u jiných ryb.
Jeden z nejzkušenějších chovatelů zde na rybičkách:http://rybicky.net/profil/1058
Tak jo, budu si muset ty pravidla přečíst a prostudovat. Osobně to neberu, jen mě to trochu mrzí, podle mě jeto prkotina, ikdyž...od teď píšu spisovně
A dík, terčovce mám prostudovaného z atlasu, vyhledám si to jak píšete. a třeba ještě někdo přidá nějakou radu o které nevím
Neber to nijak osobně, o tom to není, jde spíše o nějaké ohledy k pravidlům webu a respektu k ostatním. Vadí to daleko více než třeba chybějící diakritika. (OT)
Jinak k terčovcům je zde hafo informací (mimo atlas který jsi určitě prostudoval
rybicky.net/atlasryb/tercovec_pravy) stačí zadat do vyhledávače a vyběhnou ti desítky příspěvků s praktickými zkušenostmi k chovu i odchovu.
Tak jestli vám to tak vadí tak promiňte, asi nejsem tak dokonalý
hmm, tak dík a ty je čím krmíš? a ten roztok hypermanganu to je co?da se to sehnat v pohodě a cena je jaka nevíš. a jestli je krmíš sušenyma jako granule atak podobné, napsal bys mi nazvy prosím, jako toho žradla. ti zavidim, maš opravdu nadherné kusy. jo a ješte jak často jim obměnuješ vodu a jakou čast.tak dík. a myslíš ,že nejdůležitejší pravidla při chovu jsou jako ta teplota, aj to krmivo a i čistota vody?nebo ještě něco důležitého?
Pokud krmíš h.srdcem tak je vyšší teplota nutná kvůli trávení, přeci jenom h.srdce není jejich přirozená potrava. Srdcem se krmí hlavně pro rychlý růst. Mražené patentky a živé nitěnky bych nedoporučoval, to by sis koledoval o střevní parazity. Když už tak patentky vydesinfikovat třeba v slabém roztoku hypermanganu, mražené koretry a artémie je v pohodě
Granulí a vloček pro terčovce je dost druhů, stačí vyzkoušet které budou žrát
jojo, uvidím ještě jak s nima. jako nastudované o nich mam hodně a zas takovy začatečník nejsem
aspoň myslím , ikdyž ti terčovci jsou asi na 100%úplně jina kategorie.ale i tak bych se jich tak nebal, zas takova věda vtom snad není,aspoň ohledně chovu. a proč je lepší když se krmí hovězím srdcem vyšší teplota. ja bych je krmil mraženyma patentkama a nitěnky živé taky občas seženu. spíš tím mraženým. a granulkama se taky dají krmit, jako sušeným? no a díval sem se rasbory snesou 28 stup,a ty akary jeto horší, píšou 26. ale ja je chovam už 2hym rokem a přes léto mam teplotu i 29 a nijak jim to nevadilo. a dík za rady
Pokud nemáš extra tvrdou vodu tak ji upravovat nemusíš. S teplotou je to horší když nebudeš krmit hovězím srdcem tak bych ti doporučil 28°C, pokud se krmí hovězím srdcem tak je ideální 30°C
Každopádně bych ti doporučil něco o terčovcích nastudovat než jsi je pořídíš
Terčovce můžeš chovat s jinými druhy ryb, ale musíš vybrat ty které jsou k nim vhodné a vydrží podmínky které terčovci potřebují, pokud to nechceš nebo nemůžeš akceptovat tak si je raději nepořizuj.
ahojte, poradíte mi prosím ještě někdo ohledně chovu terčovců a jejich naroku?
pan mi říkal , jako prodavač, že vodu pro terčovče nijak neupravuje, jako chemie atak,že ji ma přímo s kohoutku, akorat je krmí mraženou potravou a teplotu ma na 27 stupních. a rybky vypadaly opravdu zdravě a živě. no a že se nemusím zas tak bat. tak co myslíte? mam to skusit? ale nevím, teplotu mam na 25 ,26 stupních a byly by s rybkama akarama hnědyma a rasborama. a upravovat vodu zas taky nějak nechci. vím, že tu bude asi hodně nazoru, že je chovat samostatně, ale i dost akvaristů je ma s jinyma rybkama. tak dík za rady
Starší reakce
ta láva vzhledem ke své hrubosti až ostrosti není také k terčákům příliš vhodná.
Moc idealni rozmery pro tercovce to nema.Je to hodne nizky a urcite vic jak 2 tercovce bych tam uz nedaval.Je jedno jestli se krmi pri svetle nebo v seru hlavne ze ma apetit.
No on nežere normálně, právě jen když zhasnu světlo. Ta tmavá barva bude možná způsobena tím, že jsem nakoupil plovoucí rostliny a ty celkem zastiňují akva, tak nevím... Fotku přikládám, povedlo se mi ho cvaknout, teď po setmění je odvážnější. Akva mám 200l (100x45x45), do vody jsem přidal asi 5 kapek přípravku SERA BLACKWATER AQUATAN. No a mám celkem světlý písek tak možna toho se lekl (jinak je akva dost tmavé - kořen, kokosy, láva...) Koupil jsem ty gavůnky aby mu prozatím dělali trochu "kompars", ale moc to nezabralo :(
Tak hlavně že to víš že jeden terčovec je blbost
Musí si zvyknout na nové prostředí a měl bys co nejdřív dokoupit další
To že ztmavnul nemusí znamenat nemoc ale jen to že je ve stresu z nového prostředí a že je sám, napiš toho víc jak velké akva, hodnoty vody popř. foto
Dobrý den, koupil jsem si do akvária terčovce (vím, že jeden terčovec je blbost, ale co nejdříve bych mu chtěl dokoupit ještě nějaké kamarády), musím říct, že je v pohodě (mám ho asi týden), ale je strašně plachý, když v noci zhasnu světlo a pozuruji akvárium pěkně plave a sbírá granule z hladiny, on plave po akva i přes den, ale VŽDYCKY, když se přiblížím zaplave za rostliny, v akva jsou s ním gavúnci, krunýřovci jednopruzí a krevetky. Navíc se mi dneska zdá, že je tmavší než předtím. prosím poraďte, čím to může být? zůstane to už tak?
Starší reakce
To neni moje akvarko, takovy machr nejsem
. Za to Vaclav ano.
0 11.03.2009 14:08 Susek – Re: isamik
Dík. Máš fakt hezké akvárko. Velké akvárium jsem zatím neměl, zatím je v plánu. Každá rada dobrá. Ještě jednou dík a omlouvám se. Ať se daří.
0 11.03.2009 13:24 Susek – Re: pepis
Pro rostliny je to málo 2x80W dáva 160, na 540l akvárko je to 0,29W/l. Musíš dát 2 osv. rampy, 4x80W.
0 11.03.2009 12:56 Susek Taky plánuju akva pro terčovce. Od ZEKIA v rozm.160x50x60, mají osvětlovací tělesa o délce 150cm. Pokud tam chceš i rostliny, tak musíš mít kolem 0,5W/l.
0 10.03.2009 19:18 ZEKIA spol. s r.o. – Re: dan
Je to myšleno délka x šířka x výška
0 10.03.2009 17:07 dan – nadrž
Jakto myslí na těchto stránkách
zekia.cz/… u rozměrů:
délka x šířka x výška
nebo
délka x výška x šířka
Mě to řipadá dívné aby u 216 l byla výška 30 a šířka 60
1 10.03.2009 07:31 peter tak zober 120-60-60.pre diskusi idealne.
Není problém se s nimi domluvit na specifikacích,nebo jiných rozměrech,jsou vstřícní dialogu.Vlastní zkušenost.
Pokud máš prostor na 160 x 60 x 60 je to ideální.Mě limitovala hloubka a mám 180 x 50 x 60 a taky dobrý...výška 60 je mnohem lepší.
Lepsi bude 160x60x60
0 09.03.2009 21:46 dan – Re: Snofrev
a ve většině případů to bude od sklenáře kvalitnější jak set-ové akvárko
Tak si ho nechej u sklenáře slepit a ještě tě to příjde levněji.
0 09.03.2009 21:34 dan – Re: Yirka
ale takový rozměr neprodávaj
Já bych šel do něčeho mezi, tedy 140x60x50. Ta výška 60 se bude terčovcům určitě zamlouvat.
0 09.03.2009 21:27 dan – discus
chtěl bych se zeptat možná to bude hloupost ,ale chci si zařídit akvárium s terčovci 400l a nevím je stli rezměr 160x50x50 nebo 120x60x60 diky za odpovědí
0 09.03.2009 13:13 Daniel – Terčovci
Jak dlouho bych mohl nechat terčovce v tom 100l akqu , než bych si koupil 300l?
0 08.03.2009 00:45 Julek A co treba trpaslici Diskusy??
)
byl by zajem??
Neco takovyho sem videl v cizine a tam garantovali ze Discus nevyroste vic nez 6 cm ....
Meli Blue diamondy a marlbora,Pigeony Tiger....
Cena byla ovsem dvakrat vetsi nez u normalniho Discuse...
Docela sem uvazoval jestli by to melo uspech v Cechach...
0 07.03.2009 23:25 Romy [1839] - Cichlidy To podstatné bylo napsáno,pokud se ryba nebude cítit dobře,bude ve stresu...pokud bude ve stresu,budou si u tebe nemoce podávat dveře.Životní prostor,čistota vody a kvalitní strava je základ pro dobrý chov,to opravdu ve 120 litrech nejde.Když dáš substrát,rostliny,kořeny,filtr a bůhví co ještě,litráž se ještě víc zmenší,odhaduji to na 70-80 l,a to už opravdu NE!!!I kdyby to bylo čistých těch 120 l,tak je to velmi málo.
0 07.03.2009 21:23 Q – terčovci
na terčovce je to málo, pokud budou opravdu mladý tak tam chvíli být můžou, důležitá je výška akva min. 50cm
ano, 120 litrů je pouze na výtěr, a to za předpokladu, že to má min. rozměry 50x50x50, ty dnešní akvarijní sety, který jsou 30-40 cm vysoký, tam bych teda terče fakt nedávala
Přidat reakci
1 ...... [136] ...... 152 153
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146373x