Ahoj Libore.
S Kerstenem jsem byl v úzkém kontaktu při vytváření atlasových karet na Akvarista.cz.Nejen,že mi pomohl s radami při mých pochybnostech,ale dal mi k dispozici vlastní nepublikované informace,a dokonce úryvky z překladu knihy Francesca Denitta.Tady šlo hlavně o vývoj klasifikace terčovců,nebo o místa jejich odchytových oblastí.
Diskutovali jsme snad o všem,řeč přišla právě i na umělý odchov.Zásadní problém je,že je to jako s chytrou blondýnou,všichni o ní slyšeli,ale nikdo jí neviděl...
Blondýny prominou...
Problém je v tom,že ač je terčovec cichlida jako každá jiná,má svá specifika.Prvním,a řekl bych,že nejdůležitějším je to,že sekret rodičů,který se dodnes nepodařilo chemicky napodobit,je základní stavební kámen pro trávící trakt mladých a jeho správnou funkci.Hlavně střevní mikroflóru.Jestli se někomu jednou za čas podaří ochovat mladé bez krmení sekretem,není,myslím,nikde seriozně doloženo včetně video,nebo fotodokumentace,s doložením stáří těchto ryb.Nutnost krmení sekretem rodičů je to,co dělá terčovce jedinečným.
Pokud rodiče nenasadí sekret,mladé ryby po čase uhynou,nedokáží trávit,pokud se stačí vytvořit střevní flóra,než rodiče sekret ztratí,dá se experimentovat.
To je to,co o tom vím,experimenty jsem neprováděl,odchovy fungovaly tak,jak měly,s rozdílem max.jednoho dne,to je věcí teploty vody.Jediné,co jsem si pomáhal bylo,při problému s artemií,mlhou.Terči jí vcelku ochotně brali,ale jinak opruz...
Jinak aktivně,po ranném mládí,se akvaristice,,znovuvěnuji"asi 20 let,z toho terčovcům a skalárám tak 10 let.V plodném mezidobí,jsem lovil jiné rybičky...
Ale ještě pamatuji,když se pašovali terči z NDR...
Ono v té době stejně nikdo nikomu neřekl,jak na vývojovou vodu,natož jiné vychytávky...
Ostatně o automatické líhni artemií v nádrži se také přestalo velmi rychle diskutovat.Že by to nebyl až takový šlágr?
No,a nakonec,jak chceš Libore napsat metodiku na ryby,kde(a může se to stát),každý pár chce,jinou vodu,jinak krmit,některému vyhovuje vidět na jiný pár,jinému zase ne,ty žerou to,ty zas ono....neexistuje ani přibližná šablona,každý si ten svůj klíč musí najít sám.Nehledě na to,že spousta lidí patlá variety je proto,že se spárují.
Ano,čím jsou ryby domestikovanější,je to jednodušší,ale stále to není ryba jednoduchá,a udělat krásné a čisté ryby,je umění.