Terčovec - chov
To je přesně to "zatahování" té rány, jak jsem psal, za několik dní bude zase chlapík.
...tak to je teda neuvěřitelné "eto dělo"! Možná jednou, ve vlastním
Každopádně díky za rady! Doporučené nastuduju.
K tomu doškrábanému terčovci, pár příspěvků zpátky.
Viz foto, jak se to popravilo za dva dny, jen jsem zvednul teplotu na cca 29,5 a přitlačil jsem ten Torben. Nahoře současný stav, dole před dvěma dny - zdá se, že se to vyvíjí dobře, ne?
Jasně ono to moc lidí nezná,neonkáři by mohli vyprávět
Radši jsem to nezveřejňoval, otestováno mám.
Pokud chce š výluh takový jako má být, musíš tam dát 1-2 pecky louhu při vaření .
Já 70cm považuji za možný kompromis ve vztahu k jejich prostorovým nárokům a obslužné hloubky. 70cm nádrž jsem měl a bylo to tak tak na tu ruku, nebylo to s altama ale plackama. Ono je to taky o ceně skla. Nad 60cm jde cena hodně nahoru.
souhlas, já mám po přidání granulované rašeliny - 250g do cca 700 litrů a pH se usadilo na 6,2. Hodně ale záleží na vstupní vodě
takže dubová kůra není rašelina? to jsem nevěděl,neeee dělám si srandu
jen jsem tu chtěl říct,ať se toho Paris6 zas nebojí,vše jde když se to dělá s rozumem.
tady tě trošku opravím, huminy jsou právě rašelina, dubová kůra jsou spíš třísloviny
Dubová kůra je trošku něco jinýho než rašelina, ta(rašelina) může bejt prevít právě s tím nízkým Ph, kdežto z dubu to jsou spíš ty huminy.
u vláknité je to jak psal romant, je třeba změřit pH, ne každá je kyselá
musí být granulovana mám vlaknitou
není třeba moc laborovat, kup granulovanou rašelinu, dej do punčochy a šup do filtru. Dubovou kůru koupíš v lékárně - čaj, uděláš hrnek a jednou týdně do akva. Až zjistíš jak mají ryby reagovat - odkoukáš to, tak si udělej vývar do zásoby (koncentrovaný) a začni přidávat.
ty jo tak to vypada na vánoce strávené s alchymii ještě, že jdu do práce až 7.1., ale i tak si myslim že bude málo času
0 18.12.2013 21:12 milda87 –
Re: RAP Pardon,na alty jsem zapoměl!
Já mám jen terče a drobotinu...
Při tom vaření se šikne mít po ruce solidní Ph měřák a když budeš vařit z rašeliny, tak jednu z nejlepších jakou jsem měl v rukách, byla slovenská horská rašelina a po uvaření vývaru byl po vychladnutí na hladině krásnej mastnej film, hrál všema barvama a výluh byl echt kyselinka.
časem to vyladíš, vývaru se neboj, jen je třeba ze začátku opatrně
ahoj díky za odkaz, zajímavý článek, tak uvidime jak budu postupovat zatím z toho nejsem moc moudrý. Mám strach, že to přepísknu s tím odvarem z dubové kůry či listí a bude moc toho /jedu/ a bduou problemy coz se mi nechce riskovat u plně osazené nádrže
Tak pro terče je 60cm dostatečná, ale pro mladé Alty minimální. Pro dospělé je čím vyšší, tím lepší.
0 18.12.2013 19:12 milda87 Tak hloubka 60cm v pohodě,dřív jsem měl 70cm a to už je trochu problém při 30st.prosvítit aby kytky rostly.
Pro ryby samozřejmě čím větší a hlubší,tím lépe....O čištění to je taky,měj jsem ruce jako Saxána a pořád mokrej pupek!!
Já mám placky asi nějaký úchylný,když se chtěla žena zbavit endlerek co už nechtěla mít u krevetek,tak jsme je dali k terčům a fakt pohoda,množily se geometrickou řadou,placky nezajímaly ani ty nejmenší! Asi je moc krmím?
0 18.12.2013 12:08 RiMr [3] CHci se zeptat - stavím doma velkou nádrž (podle mých měřítek velkou) 400-500 litrů, pro Terčovce. Mohl bych ke svým malým plackám co mám v prácu vzít další malé, s perspektivou budoucího "odlovu"? Že by měli kluci větší hejno a mě by tam trochu povyrostli. Až by se to trochu popárovalo, tak bych část hejna přesnul domů. DO akvária se stejnou péčí a pravděpodobně tedy stejnými parametry vody.
DOma to nebude vyloženě společenské akvárium jako mám v práci, ale jen Terčovci, Neonky červené a Ancistrusi. Nějaké snadno udržitelné dno a kytky v zapuštěných květináčích.
S výhledem na můj "sen", který možná někdy ve vzdálenější budoucnosti chci zrealizovat, tedy na akvárium s plackami a Altami, předpokládám, že bych to akvárium měl spáchat raději vyšší - min 60cm. Je tomu tak?
Dík!
(odřený terčovec baští jak strhaný, stav rány se mi jeví jako stejný jako včera, s mírným zatmavením, žádné napuchnutí "bobtnání" nebo něco podobného nevidím. Zrovna prohání samce Endlerky. Ty Endlerky jsem tam dal pár samiček a pár samečků na "výrobu" živého příkrmu a je fakt, že jsem za těch pár měsíců co tam jsou malou rybku neviděl a to je nějaká samice furt bachratá. No a samečci začali nějak mizet a jeden z nich má vykouslou ploutev - se mi zdá, že ti terčovci si trochu vylepšují ten svůj "kobylkový program
)
mají ho na akvarista.cz jinde jen 180ml,takže tam
no dekui tak ja koupim torben 3l za 340 kč udelam vyvar z dubu a celé svatky budu věnovat rybam jen pak nevim kde budu i s tema rybama bydlet
diky chlapy za rady a hura na pokusy
prvotní je test na NO3, druhé vodítko jsou ryby - pokud změní barvy - tmavnou, zvýrazní pruhy, tak je většinou něco špatně (moc NO3)
zajimave a podle čeho se pak řidit?
den je málo - na výluh, buď zvlášť nádrž na výluh - já používám 300 litrů akva (dávám 500g granulované rašeliny, 500g listů mandlovníku, 100g dubové kůry - zavedené vzduchování a spousta plovoucích kytek) a dávkuji podle potřeby. z komerčních přípravků Torben, nebo Torumin. Nebo můžeš nachystat vařící vodu a udělat vývar - dávkování je zase individuální
no prave
asi nezbyde nic jineho nez komerce
no spise me napadlo, jelikoz delam vodu pres osmozu a pak ji micham s voudou ze studny tak dat do kyble kam jde cista voda nejakou puncochu a v tom raselinu a nechat to tak den v tom kybli a pak postupovat jak jsme zvykli nebo by jsi doporucoval nejaky hotovy preparat? popripade jaky
tak teda radím, pokud děláš výluh z rašeliny, tak je třeba dát na hladinu nějaké kytky, třeba pistii (výluhy mají spoustu dusíků). dávkování je třeba vyzkoušet,každá rašelina je jiná. Jinak to na co Acík narážel je moje rada - přilej výluh a neřeš. Plackám to jenom prospěje, když jsem ještě dával Torben tak 2-3 násobná (doporučená)dávka byla pro ryby akorát.
to nevím,nechodím tam
o.k. dikas
hele a on už tu nefungu chat jako takový
až se připojí,tak do tohoto vlákna vleze na 100%
grunda?
grundo rad diky
Jak dlouho tam skutečně ležel nevím, k akvárkám jsem přišel po dvou hodinách. Taky jsem nevěřil, že se z toho dostane.
Rašelinové výluhy mají antibakteriální a protiplísňové účinky.
kolega grunda ti jistě poradí
Lidově řečeno, bude tu ránu tzv. zatahovat, něco obdobnýho, jako když si ty ránu koupeš v heřmánku.
OK, už jsem jim to tam dolil - mám subjektivní naivní pocit, že se jim to líbí
Teď už je nechám chrápat.
Čím ten Torben může podržet toho poškrábaného? Protibakteriálním účinkem?
Klidně i dvojnásobek.
0 17.12.2013 19:58 RiMr [3] Tak to bych teda nevěřil, že je něco takového možné (věřím, jen se divím
). Jak dlouho musel být na suchu, aby oschnul?
Dneska jsem ho (poškrábaného) od počítače sledoval (mám akvárium ve výhledu) a patří stále k nejaktivnějším "rošťákům". Budu ho sledovat.
S tím Torbenem - kolik tam toho mám nalít? Dávám tam toho doporučené dávkování (tedy uzávěr na 50l) a při výměně/doplňování tam toho prostě tak nějak "přiměřeně" hrknu.
Díky!
Pokud je ryba jinak zdravá a máš dobrou vodu, tak se to za pár dní spraví. Placky vydrží hodně.
Mě jednou vyskočil pižón z akvárka. Když jsem ho našel, měl už půlku těla suchou a ta, na které ležel, jen trochu lepila. Když jsem ho hodil zpět, chvíli se v akvárku mlátil, tři dny byl zalezlý v tom nejtmavším koutě, pak mu chudákovi odpadly všechny ploutve a dneska je to kluk jak buk.
Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 152 153
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146373x