Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Terčovec - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.10.2020 14:54 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jarry, Jakub
No zase až si ryby zvyknou, přejdou ty počáteční problémy, způsobené transportem, šokem z nové vody apod., tak se s tím dá, byť za cenu velkého množství vyměněné vody, dlouhodobě vcelku dobře existovat, ostatně Tvůj Santarém do restartu toho byl taky pěkným příkladem, takže pokud někdo nemá ambice odchovávat a vystavovat, ale jen je mít doma, může klidně žít i se sice lehce "podraženými", ale i tak vizuálně pěknými kusy a mít z nich radost. A i ti podražení jsou schopní mít kvalitní potomstvo, takže není nic ztraceno.

Já myslím, že to bude pěkná nádrž. Teď sice přijdou žábrohlísti, možná i nějací ti střevní paraziti, ale to jsou všechno překonatelné problémy. Kromě těch nevhodně zvolených spolubydlících tam nevidím jinou zásadní chybu, oni i tak porostou, byť třeba ne na výstavní velikost.

Což mi připomíná -- vyměním jednoho podraženého samce, lehce do modra, ale jinak zdravého, odhadem 10 - 12 cm, stáří kolem dvou let a v dobré kondici, za samici, taky může být trochu zakrslá :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.10.2020 14:25 Muž Jarry [1433] Re: Jakub
Ono je to zase - čím víc jich je, tím se budou cítit lépe, je to hejnová ryba. Na druhou stranu čím víc ryb, tím více krmení a problémy s vodou.

Kdybych se k nim někdy vracel, tak s nádrží kolem 500l s holým dnem a jen nějakým dřevem a připravenou alespoň poloautomatickou výměnu vody, abych jí mohl provádět často. Do toho 8-10 kusů, jen terčovce. To jsou podmínky, kde je podle mě největší pravděpodobnost úspěchu.

Ty jsi se pustil do asi nejhorší možné kombinace (vím, co to obnáší, také to mám za sebou). Výstavní nádrže (rostlinná akvária s krásnými rybami) chovatelů k tomu často svádí, ale je potřeba si uvědomit, že do takových nádrží jdou výběrové ryby (každý kus je jinak odolný), navíc takový chovatel okamžitě pozná náznak problémů a má prostředky a zkušenosti, jak to řešit. Když dáš do společenského rostlinného akvária mladé ryby řekněme standardní kvality, navíc bez zkušeností s terčovci, možná z toho vyroste jedna pěkná ryba z pěti, možná žádná. Člověk si tím asi musí projít, aby pochopil, o čem to je :-);-)

EDIT: ještě je jedna varianta a to veliké akvárium (třeba 1500l) a do toho pořídit 1-2 dospělé páry. Akvárium může být v tomto případě i celkem zařízené, kořen s rostlinami a při tomto zarybnění bych se nebál ani slabé vrstvy písku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2020 14:05 Jakub Re: Kawasaki
To jsem tam chtel puvodne dat 6 terčů z obavy z přerybnění. Chovatel me vysvetlil ze u takové nádrže ať pod 10ks nejdu. Tak nakonec 15 jsem zvolil. A co do velikosti - myslim ze jsem ten článek četl dokonce někde tady, že mladší jedinci si spíš zvykají. Chovatel mi sám řekl, ať jeste pockám až dorostou do tech cca 7-8cm, pak to bude ideal a zavolá mi. Co je podle vás správné sousto pro začatečníka ? Třetinová nádrž a míň terčů. Nebo jen samotní terčovci ? Tu prezentaci určitě založím ? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2020 13:45 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Kawasaki, Jakub
Třeba se to ještě v dobré obrátí. Nádrž je velká, vybavení solidní a majitel se celkem snaží chápat podstatu problematiky.

Jenom tu teplotu je potřeba zvyšovat pomalu. Stejně tak i u výměn vody je vhodné řešit, zda tím nebudou ryby vystaveny příliš velkým teplotním šokům atd.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.10.2020 13:27 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Jakub
Dal bych tomu trochu času. Nevím jak to akva vypadá atd. Ani si nejsem jistý jestli to byl dobrý nápad dávat malé Terče do takového akva. Spíš by bylo lepší dát tam tak roční ryby.Někdo to tady už psal. Aspoň zkusíš a uvidíš. Jen si říkám aby sis na začátečníka neurval moc velké sousto. A nebyl pak zklamaný, když to třeba nevýjde. Každopádně držím palce. Udělej si prezentaci a dej fotky ryb. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2020 13:16 Jakub Re: Kawasaki
Jo, prave techto poznatku jsem četl víc - že skalar a terč tak nějak jdou. Takže jsem se nedržel cesty kopírovat amazonku na 100%.
Zvýšit teplotu, měnit vodu, nechat jet UV, pestré a kvalitní krmení - nic z toho pro mě není problém. Jen teď řesím, jestli teda placky konečně vylezou nebo je druhej den jeste brzo na nějaký závěry popr., jak jim trochu pomoct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2020 12:59 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: _ucx_
...v autobazaru.. :-D .. stočený tachometr :-D :-D ...Co se Skalár týče,je všeobecně známo, že proženou každou nově do akva vypuštěnou rybu. Kámoš má Terče se Skalárama úplně v pohodě. Taky se může vyskytnout vyloženě asociální jedinec, který nesnese ryby svého druhů není to jen u Skalár.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2020 12:46 Jakub Re: _ucx_
Proto se tu ptám abych se něco dozvěděl. Jako začátečník uvítám každou radu a rozhodně nevtipkuju. Nicméně jsem toho pročetl už kýble a i názor z akvaristiky se mi často opakoval na různých článcích. Dokonce i chovatel terčů je má prej v tvrdé brněnské vodě a krom kvalitního krmení nic dalšího prý nějak extra neřeší. A vlákno “terčovec nemoc” asi sjedu taky ale těch 150 stránek všechny RE: to bude asi na dlouho. Proto se tu ptám na věc, kterou aktuálně řeším.

Edit: A UV lampu mám, takže nechat týden v kuse není problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2020 12:31 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jakub
Jojo, zeptat se v akvaristice, to je skoro úplně nejlepší zdroj informací. Teda znám ještě jeden lepší, ptát se v autobazaru, o kolik má to auto stočený tachometr :-)

Gavůnky i parmičky určitě pryč. Jiný biotop, jiné mikroorganismy.
Ad čichavec -- to je hodně špatný vtip, ne? To čteš fakt jenom tohle vlákno? V sousedním "Terčovec - nemoc" se řeší právě terčovci, kteří se potkali s čichavci (pravda, Helostoma temminckii).
Neonky můžou zůstat. Je možné pokusit se to zachránit zapojením UV lampy na filtrační okruh a tak týden nechat běžet.

Co se skalár týče... No, kdybych je už před tím měl z nějakého jiného důvodu přeléčené antibiotiky a tedy existovala velká pravděpodobnost, že jsou čisté, tak bych možná risknul je přidat do zajetého akvária s řádně aklimatizovanými terči. Obráceně bych to nedělal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2020 12:24 Jakub Re: Jarry
No to ne, no. Jenom 9 ancistrusů jsem naháněl víc jak týden. Gavůnci problém nedělejí. Dám tomu jeste pár dní a uvidím. Blbý je, že si ty skaláry vybrala dcera. Vzal jsem jí do sklorexu s tím, že si může vybrat svoje rybičky, tak z toho byla úplně v euforii. A jeste když už jsme u toho soužití ryb - co čichavec perleťový ??
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.10.2020 12:10 Muž Jarry [1433] Re: Jakub
Já bych ty skaláry dal pryč, je možné, že je jen tak ke žrádlu nepustí - a já bych pro 4 ryby 14 terčovců neriskoval. V pohodě je to v případě přidání nových terčovců ke stávajícím (pokud možno od stejného chovatele), ty se nechají strhnout a mohou žrát prakticky hned, ale agresivnější ryby, což skaláry jsou, jim budou dělat problémy (když opominu další rizika, co zmiňuje kolega). Nejlepší by bylo rozdat všechno kromě neonek, ale to chtělo udělat před příchodem terčovců, navíc tu parmičku siamskou bys stejně asi nechytil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2020 12:09 Jakub Re: _ucx_
Dospělí určitě nejsou. Dokonce jsou spíš i menší jak ti terčovci. Googlil jsem to zprava zleva, ptal se ve sklorexu a vysledkem bylo, že k sobě jít můžou. Takže tam mám 4 drobnejsi skalary a po vcerejsku 15 terčů. Tak jsem chtel vedet, jestli se časem srovnají nebo bude potreba treba ty dominantnejsi skalary odlovit, nechat je chvilu bokem a po X dnech je vrátit zpátky nebo nějaká jiná metoda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.10.2020 11:57 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jakub
Vanitas vanitatum et omnia vanitas

Oni se terči časem naučí fungovat ve skupině a domoci se svého, až dostanou opravdu hlad. Nicméně skalára, zvláště dospělá, je pro nedospělé terče nepříjemným potravním konkurentem a dále také přenašečem některých parazitů a bakterií, vůči kterým jsou terčovci citliví.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2020 11:46 Muž Yirka [9123] Re: Jakub
Spíš je třeba si položit otázku, zda takové soužití, myslím terčovci-skaláry, bude fungovat. Dříve se to vyloženě nedoporučovalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2020 11:42 Jakub – Terčovci + skaláři
Ještě bych poprosil o jednu radu. Čerstvě nastěhovaní terči jsou zalezlí, s tím jsem počítal. Druhej den už občas nékterej vyleze, ale jeden skalár na ně hned vyběhne a tak zalezou zpět. Chce to jen pár dní a určitě to bude dobrý ??? Nebo bude nutná nějaká “převýchova” ? :-/
Děkuji moc za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   28.10.2020 19:09 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jakub
Jakub napsal: A jaká filtrace odstraní dusičnany ? ????

1. řasový filtr. U sladkovodní nádrže obtížně realizovatelné
2. CleanWater. Leze to do peněz.
3. aktivní uhlí. Pravidelně měnit. Taky to leze do peněz a je s tím dost práce.
4. sírový filtr. Je s tím spousta práce a musí se to hlídat.
5. filtr s vodkou. Taky s tím je spousta práce a musí se to hlídat.
6. reverzní osmóza. Jenže ta odstraní z vody i všechno ostatní.

Nakonec dojdeš k tomu, že měnit vodu je nejlevnější a nejméně problematické. Nicméně dva roky zpátky jsem uvažoval stejně, jako ty.
Prostě si kup na bazoši za pár stovek 200 - 300l plastový sud (klidně můžeš koupit sud od amoniaku jako já) nebo 600l IBC kontejner, oblož ho izolační vatou, dej do něj nejsilnější topné tělísko, co seženeš a máš to. Přes léto ho z té vaty můžeš vyndat, natřít ho na černo a uvidíš, že slunce tu vodu zvládne ohřát taky docela pěkně :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2020 19:04 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Jakub
Matrix je asi pemza, ne? Ta dusičnany neumí.
Purigen je na to od seachemu, nebo něco levnějšího, nějaký Purolite PA202 a jeho ekvivalenty od jiných firem jako je např. Amberlite, Lanxess, DuPont atd.
Nebo anaerobní filt se sírou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2020 19:02 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jakub
Není to jenom kvůli dusičnanům. Těch produktů metabolismu je víc, včetně různých bakterií. Naopak tím, že tam pustíš jiné bakterie ze studny, si můžeš situaci značně zkomplikovat. Sleduj i sousední téma Terčovec - nemoc, tam se zrovna řeší proč měnit vodu.

Nicméně už jsem naznačoval, že je tu jeden opomíjený, velmi dostupný a směšně levný zdroj té správné, měkké, kyselé vody bez dusičnanů, která právě terčovcům vyhovuje a to je déšť. Jasně, chce to vhodné podmínky, ale pokud píšeš, že máš studnu, tak úplně nečekám, že bydlíš někde v činžáku nebo v družstevním paneláku, kde nemáš možnost dešťovou vodu zachytávat. No a u rostlin jde i o to, aby se dokázaly vyrovnat s tím minimem dusičnanů při celkem vysokých teplotách.

Prostě pokud chceš terčovce, buduješ nádrž podle jejich požadavků a přizpůsobuješ tomu ostatní. Pokud to zkusíš obráceně, nebude to fungovat. Ještě jednou si dobře rozmysli, zda ti nestačí ty Pt. scalare, co tam máš. Ty mimochodem do nádrže s terčovci taky úplně nepatří. Pokud ti vyjde, že terče chceš, jdi cíleně po jejich biotopu a vyhoď všechny druhy ryb, co v něm nemají co dělat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2020 18:55 Jakub Re: DavFM
A jaká filtrace odstraní dusičnany ? ????
Narvat tam seachem matrix, co se ho tam vejde ? V technické místnosti (za akváriem) mám místa dost, klidně můžu dodat i třetí filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   28.10.2020 18:46 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Jakub
Dusičnany obyčejná filtrace neodstraní. Buď nějaký ionex nebo anaerobní filtr. Moc složité, jednodušší je měnit vodu.

U těch kytek-ani moc nejde o hnojení, ale spíše o teplotu a krmení. Sice se říká, že 28°stačí, ale má zkušenost velí 29-30°. No a to krmení, je třeba je krmit hodně, co nesežerou, je třeba dostat ven a mezi kytkama se to špatně odkaluje.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2020 18:37 Jakub Re: DavFM
Ty bakterie jsou u kopanych studní časté. Ale to mě asi trápí nejmíň. Jednou za čas studnu proženu Savem a ryby do té vody beztak serou taky. Odchov terčů určitě neplánuju. A kytky mi zatím jedou bez nějakýho zásadního hnojení. Právě proto jsem volil takový rostliny, abych jim nemusel hnojit pač vím, že to terči moc nemusej.
Btw. ta častá výměna vody je čistě kvůli dusičnanům ? Vyřešila by to třeba jeste posílená, byť predimenzovaná, filtrace ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.10.2020 18:36 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Jakub
Dávat větší množství vody z vodovodu při výměně taky není dobrý nápad. Měla by být odstátá aspoň 24 hodin a temperovaná na teplotu jako je v akva. Ja bych tak neriskoval. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   28.10.2020 18:17 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Jakub
No někde se ti tam asi dostávají sr...., ne? Nevím jestli to bude rybám vadit, ale já bych to tam nedával. A nebo bych tu vodu nejdříve hnal UVéčkem.

Těch cca 14° tvrdosti teda nicmoc, ale pokud nebudeš chtít odchovávat, tak to nějaké šlechtěné placky dají, divokým formám bych to asi změkčoval. A taky moc nefandím akváriím s kytkama, pokud tam mají být terčovci. Ještě jsem neviděl pěkné ryby z akvária, kde se zároveň daří i kytkám. I když, oni často ti lidi ani nevědí, že ta ryba mohla vypadat úplně jinak kdyby nebrali ohledy na rostlinky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2020 17:36 Jakub Re: Jarry
Jeste dodám, že tam mám 200 neonek červených, 4 skaláry, 4 gavůnky, 10 parmičku siamskou a ancistruse.
Teď teprv přišli na řadu terčovci. Akvarium je zalozene v červnu, takže už nejaky čas v záběhu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2020 17:32 Jakub Re: Yirka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Asi taky přejdu na tu vodu z vodovodu. Z te studny, když vyměním větší množství, tak mi hned padne teplota dolů. Z vodovodu můžu hned točit teplou. Jinak chovatel mi přímo doporučil ať jich vezmu víc. Původne jsem myslel, že tam mám ryb dost, takže terčů tak 6. On mě vyvedl z omylu, že na takový akva ať klidně přitlačím. Nakonec sem si jich dovezl 15. Pak mi doporučil koretru, nejaky komara z mražených. Pak mám pro ně ještě hikari a granule od Tetry a budu jim to točit ať to mají pestrý.
Jeste posilam ten rozbor vody ze studny. Ale ten je teda z května. Ta tvrdost snad ale bude tak nejak priblizne stejná.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   27.10.2020 15:26 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Jakub
V prvé řadě si založ prezentaci. Podívej se tady do atlasu. Jsou tam parametry vody, podmínky chovu atd. Zjisti si podminky u chovatele.Tzn parametry vody a teplotu. Může to rozhodnout o úspěchu a neúspěchu. Ať ti to plave. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 14:37 Vadalbert Re: _ucx_
...Já se snažím mít u terčů NO3 pod 20 mg/l. To se mi se sedmi kusy v nějakých 450 litrech vody daří právě při výměně přibližně 40 litrů vody denně... Takže tohle je lineární extrapolace na dvojnásobnou nádrž a dvojnásobný počet ryb. Jasně že bude-li se dobře dařit rostlinám a budou-li NO3 odbourávat v míře nemalé samy, lze měnit méně, ale to se předem odhaduje těžko...
Reagoval jsem na doporučení přinejmenším zpočátku měnit vámi doporučené množství vody. Přemýšlím, nakolik může 14 terčovců "té nejmenší možné velikosti připravené pro změnu" (Jakub) nebo třeba "kolem 7 cm od hlavy k ocasu" (vy), případně i větších, vyžadovat výměnu vody z důvodu kumulace NO3.
Ale jak jsem napsal - výměna by nic pokazit neměla. :-)
Za podstatnější ale považuji to, co zmínili 4Sima a Yirka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.10.2020 14:06 Muž Yirka [9123] Re: 4Sima
A proto bych hodně váhal nad tím zdrojem vody - studnou.
Rozhodně tam hrozí větší nestabilita než z vodovodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   27.10.2020 14:04 Muž 4Sima [1888] Re: _ucx_
Možná by tazatel mohl sdělit z rozboru hodnoty dusičnanů. Samosebou to nemusí být dlouhodobě stabilní hodnota, ale může být hraniční a tam by bylo třeba být hodně obezřetný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 14:00 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Vadalbert
Nemám paralelní vesmír, kde bych to dělal jinak a mohl pozorovat rozdíl, takže jednoznačnou odpověď nedám. Já se snažím mít u terčů NO3 pod 20 mg/l. To se mi se sedmi kusy v nějakých 450 litrech vody daří právě při výměně přibližně 40 litrů vody denně (nevadí mi to, je čím zalévat), jsem někde v rozmezi 10 - 15. Takže tohle je lineární extrapolace na dvojnásobnou nádrž a dvojnásobný počet ryb. Jasně že bude-li se dobře dařit rostlinám a budou-li NO3 odbourávat v míře nemalé samy, lze měnit méně, ale to se předem odhaduje těžko.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   27.10.2020 13:57 Muž Jarry [1433] Re: Jakub
Já se obávám, že hodit 14 terčovců nejmenší možné velikosti do 900l zarostlého akvária snad ani nemůže dopadnout dobře. Buď bych tam naopak dal ryby skoro dospělé (alespoň roční), nebo bych koupil malé (ale víc kusů), vykrmoval je v menším, holém akváriu (případně s pár rostlinami v květináčích, kořen také může být), s častými výměnami vody (třeba 3x týdně 50%). Každopádně pokud chceš mít zarostlé akvárium a ušetřit si starosti, určitě se najde spousta vhodnějších ryb - nebudou to sice terčovci, ale budeš z nich mít pravděpodobně větší radost. Každopádně držím palce:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 13:54 Vadalbert Re: _ucx_
...možná ještě důležitější je, kolik se jí bude měnit a jak. Na tuhle nádrž to vidím tak na 200 litrů dvakrát týdně (nebo ~70 litrů denně), přinejmenším zpočátku...
Nechci Jakuba připravit o zábavu v podobě výměny vody, ale je to v tomto případě skutečně nutné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.10.2020 13:36 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jakub
Zdar, na terčovce raději měkkou, kyselejší vodu. Dešťová se mi jeví jako vhodná a zároveň nejsnáze dostupná. Ale možná ještě důležitější je, kolik se jí bude měnit a jak. Na tuhle nádrž to vidím tak na 200 litrů dvakrát týdně (nebo ~70 litrů denně), přinejmenším zpočátku. Filtry asi ok, i když komorový s pomalým průtokem a velkým objemem filtrační hmoty by byl asi lepší.

28 °C je ok pro zdravé ryby. UV jen při náznacích nějaké nemoci nebo nezvyklého chování. Zvážil bych zateplení nádrže, potrubí a filtrů, ono to vytápění leze docela do peněz, pokud se v akváriu přímo netopí ústředním topením (a to se zase blbě reguluje).

Hodně pomůže:

1. léčebná nádrž do 70 - 130 litrů s topením, co v ideálním případě umí až 36 °C a možností silného vzduchování
2. slušné alespoň trojsložkové testy NO3 (tedy žádný aušus jako Aquar nebo papírky) a zpočátku používat každý týden, pak taky test NO2, nalepovací test NH3 na sklo od Seachemu∘, kapkový test pH, možná test tvrdosti, ale to už není zásadní, na to ty papírky 6-v-1 asi stačí, další (jako PO4, CO2 apod.) neuškodí, ale nutné nejsou
3. léčiva: určitě Cyprinopur (na žábrohlísty). Hodit se asi bude i eSHa gdex (na tasemnice, častý parazit) a eSHa Hexamita.
Když to bude připravené doma, je to snazší, než to v případě potřeby shánět.
4. zateplený transportní box -- klidně si ho jenom půjčit od chovatele a pak vrátit
5. taky stojí za to se zamyslet nad tím, jestli nepoužít dva nezávislé termostaty za sebou
6. pořádná odsávačka kalu
7. dobře vybírat teploměr

Nejlépe se na nové prostředí adaptují terče menší, kolem 7 cm od hlavy k ocasu. U větších to bývá složitější. Jinak přeji mnoho úspěchů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 13:00 Jakub – Začínám s terčovci
Dobrý den, chtěl bych radu od zkušenějších chovatelů. Nějaký základ, na co si dát určitě pozor. Akvaristiku už pár let provozuji, ale poprvé se pouštím do terčovců. Aktuální nádrž jsem zavedl před necelým půl rokem a zítra jedu pro terče. Nádrž 865 litrů, voda z kopané studny, teplota 28*. Parametry jsem neměřil, spoléhám se na rozbor studny, který ukázal střední tvrdost pro parametry pitnosti. Akvárium je hustě zarostlé (echinodory, kryptokoryny, anubias, hygrophila polysperma, limnophilla sessiliflora, valisnerie...). Filtry Fluval FX6 a Eheim Ecco Pro 300 (ten spis pro posílení proudění). UV lampa na pár hodin v noci. Jinak žádný extra hnojení. Krmení Mám nachystaný Hikari, mražené artemie, nějaké vločkové krmivo. Jeste neco, bez čeho se určitě neobejdu nebo něco, bez čeho se obejdu ale urcite pomůže ? PS: prijde tam 14 terčovců (te nejmensi mozne velikosti pripravene pro změnu).
Děkuji moc (klidne na mail coobosh@seznam.cz)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.01.2020 20:41 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: davidus
Jestli jde jen o úklid, co tam dát obyčejné šneky? Třeba okružáky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   06.01.2020 17:45 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: davidus
Koukám, že to tu je už delší dobu bez odpovědi, tak odpovím já. Ancistrus je problémová ryba, příliš vyroste a víc než požírání řas se věnuje dělání neplechy. Vylučuje ne zcela strávenou potravu, která se pak dál rozkládá. Pryč s nimi.

Doporučuji (a nejsem zdaleka sám) pancéřníčky rodu corydoras, ale pozor, takové, co snesou vyšší teploty. Čili ne paleatus nebo panda -- oni by ty teploty dospělí jedinci sice snesli, ale nedospělé kusy ne. Aeneus může být, schwartzi také, sterbai, haraldschulzi nebo adolfoi jsou asi nejvhodnější. Pozor, potřebují písčité dno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2020 13:01 Muž davidus [41] - Cichlidy – Terčovec co k nim
Mám 400l akva pro terčovce, míval jsem dva albíny ancistrusy na úklid dna. Jsou ale už nad 15cm dlouzí a dost rejou ve dně. Poradí někdo jakou rybu na úklid dna, něco menšího, klidneho co nereje ve štěrku. Mám tam Hemianthus Cuba a jiné s drobným kořenem ? Voda 6,3pH 28C.Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   27.12.2019 22:22 Muž RAP [1549] Re: Mnagovicz
Šířka 35cm je hodně málo. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2019 22:06 Muž Mnagovicz [4] – Velikost akvária
Zdravím, přemýšlím o akváriu pro terčovce. (okrasném v obýváku, dominantní kořen s mechem a vhodnými rostlinami). Mám ale trochu užší prostor pro akvárium. Je velikost akvária 240cm délka, 35cm šířka a 50cm výška v pořádku? cca 400l - Zamýšlím 6-8 terčovců. Díky za odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.12.2019 21:26 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: DavFM
Souhlas. Taky to tak dělám. Možná mají dobrý zdroj a super patentky důkladně proprane už před zmražením.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2019 21:10 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Olin
Nedávno jsem četl nějaký rozhovor se Stevem Rybicki z USA. Asi nejvíce mi utkvělo v hlavě to, že ho moc baví bourat mýty kterých je akvaristika plná. Např. že jikry nesmí být vůbec nasuchu. No a ejhle, 8 minut.
A s tím nedáváním mraženého žrádla, že se ryby můžou nachladit, to bude další mýtus. Viděl jsem to na hodně videích u velkých chovatelů a asi s tím problém nemají. Já to rozmražuju, ale hlavně ať to můžu propláchnout.

PS:Steve Rybicki má asi nejčervenější skaláry na světě, stojí za zkouknutí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2019 20:30 Olin Re: KIV
Trošku se divím, že jim to dává mražené coze youtu.be/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.12.2019 10:29 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Tojsouvěci
Jsou to krasavci. Divoké se mi líbí víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.12.2019 10:25 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlama – Docela mazec:

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.12.2019 20:34 Muž KIV [7] Re: Tojsouvěci
Tady mají taky pěkné: youtu.be/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   26.11.2019 23:51 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlama – Nový WF terčovec:
youtu.be/…
Taky pěkné: youtu.be/…

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.11.2019 11:50 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: kokos1
Důležitější je určitě pH. Tu tvrdost by sice vydržet mohli (záleží na původu těch ryb a míře aklimatizace), ale myslím si, že pokud je chceš mít pro radost a ne pro zlost, tak je dobré jim připravit pokud možno co nejlepší podmínky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2019 11:40 Muž kokos1 [3] Re: _ucx_
Takže pro terčovce je důležitější snížit tvrdost než ph? Protože tvrdost snížím vodou s RO. S Ph je to složitější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2019 22:00 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: kokos1
- Horšovský Týn, tam je jeden z velice úspěšných chovatelů placek, plavou mu v nádržích kousky od předních evropských chovatelů, zkuste se poradit přímo u něj, ten bude vědět nejlépe, jak na místní vodu
- najddte ho na FB, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.11.2019 21:48 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: RAP
Pokud má kokos1 zdroj dešťové vody, tak ne :-)

Jinak já nechci číst v threadu "Terčovec - nemoc" další text o potížích s terči. Ony některé přijdou i tak, jen se změnou prostředí a stresem plynoucím z převozu.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 152 153

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146348x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10902?od=51