Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Terčovec - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2009 16:07 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: Hanyking
Viděl jsem pár videí z Malaysie a o kvalitě bych pomlčel, ze sta ryb jedna výstavní a zbytek podprůměr, u chovatelů tady u nás najdeš daleko více kvalitních ryb, něco jiného je otázka šlechtění v tom nemají konkurenci X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2009 16:04 Muž pepis [15] - Cichlidy
To je pravda, ale těch 20 cm je moc a to že má v těle po dvou letech 12-15 cm je dost a rozhodně to není bezcenný podmírák, zkuste v průměrně velkém společenském akváriu dopěstovat několik terčovců do velikosti jakou prosazujete a sám uvidíte že to nemusí jít a můžete se snažit sebevíc a cpát do toho peněz kolik chcete a přitom můžou mít velké rodiče, vždyť terčovec je krásná ryba a nemusí mít obří rozměry, stačí když to není 7 cm mrzák s centimetrovým okem a špičatou hlavou, ale i to se stává a pro někoho i taková ryba má cenu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.09.2009 15:54 Muž metal [96] - Cichlidy – re.bob66
na tie fotky som upozornoval romyho us pred pol rokom,potvrdil mi to ale neopravilo sa to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 15:52 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: metal
Jj je to tam, ale to je špatně X-) Zrovna tak fotky u jednotlivých druhů ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 15:51 Hanyking – Re: pepis
Jo nejsme v Malaisii a tak vychovat terčovce prvotřídní kvality stojí peníze. Nemluvím o množení ryb. V tom nelze Asiatům konkurovat. Mluvím o tom, že průměrný terčovec v našich aqa je zakrslý v porovnání s kvalitní generační rybou třeba právě na farmě v Malaisii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2009 15:47 Muž metal [96] - Cichlidy – re.bob66
tuna na nete v atlase pisu ze dospievaju po 2.rokoch,ztoho som usudil ze by to tak malo byt.ja ich chovam kratko a neodchovavam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 15:25 Muž pepis [15] - Cichlidy
S tím přístupem souhlasim, určitě častější výměnou, nepřerybněností, odsáváním nesežraných zbytků potravy, kvalitním několikadením krmením a přeléčením ryb při nákupu dosáhneme s trochou štěstí větších kusů než při špatný péči, ale to co vy říkáte ( zajímalo by mě kdo jste ) je přehnaný, tady nejsme v Malaisii a společenská nádrž není výkrmna a prostě jste to s tou délkou přepísk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 15:24 JuraS – Re: Hanyking
měnit vodu každý den si dovedu představit jen automaticky zařízené..ale hrabat do akva každý den a šmejdit tam hadicí to bude kontraproduktivní čili na p....ryby budou víc vystresované než když jim jednou týdně odsaju a vyměním část..já prozatím měním týdně tak 8-10 cm plochy a 1x měsíčně 1/3 nádrže..aby je netrefil šlak z chloru a z náhlé změny pH..v nádrži udržuji pH 6,7 a z kohoutku mi teče pH 7,5 a to je skok jak se ohnout k vejfuku nastartovaného náklaďáku a nadechnout se...a potom já osobně se nemíním chovem zabývat (přidělávat si problémy co s mladejma co mi už vypadávají z akva kolik jich tam je...dejte mi pokoj..) a tak šampion je pro mě každej disk co mám v akva..holky mají v oblibě toho mýho nejmenšího s nevýrazným tvarem těla..třeba...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 15:16 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: metal
Párují a pohlavně dospělí jsou v roce X-) Do 2 let rostou, to jsi si trochu popletl ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 15:14 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: metal
V půl roce můžou mít těch 9cm ;-) Když je o ně dobře postaráno tak se přírůstky pohybují 1-2cm za měsíc X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.09.2009 15:10 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: hanyking
Plácáš tady pěkné nesmysly no To že jen velikost je důkaz kvality může napsat jen ten kdo tomu vůbec nerozumí, daleko více záleží na stavbě a tvaru těla a kresbě, tak jak napsal pepis X-) To že rodiče byly menší nebo mají horší kresbu nemá až takový vliv na potomstvo, zrovna od takových rodičů může být prvotřídní šampion ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.09.2009 14:56 hanyking – Re: metal
To je rozdíl mezi dokonalýn a konvenčním přístupem. Chceš kvalitu tak pro to musíš něco udělat. Stačí Ti nedorostlá ryba tak se nemusíš moc s chovem zabývat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 14:48 Muž metal [96] - Cichlidy
to by si musel byt nezamestnany aby si denne menil vodu,alebo sa venovat len odchovu tercov a mat to ako zamestnanie.obycajny pracujuci clovek je rad ked vymeni vodu ras tyzdenne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2009 14:36 Muž metal [96] - Cichlidy – re.juras
moje maju 8cm tie najvecsie,ale ja ich chovam granulami ,hovadzie ras za tyzden,bojim sa zivu potravu do nich pchat castejsie aby daco neschytali.odhadujem tych chovatelou co to stale chovaju zivou ze budu omnoho vecsie od mojich.mne by sa vecsie ani do mojej nadrze nezmestili.a urcite zalezi aj aku velku mas nadrs.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 14:22 JuraS – Re: metal
díky..a velikostně to vychází na kolik cm ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2009 14:20 Muž metal [96] - Cichlidy – re.juras
tercovci dospievaju do 2rokou.po dvoch rokoch sa zacinaju sparovat.ja mam terce stare rok a pol a zatial sa nedavaju do parou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 14:17 zeck – Re: Hanyking

Ty máš všechny Terčovce přes 20cm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.09.2009 14:15 Muž metal [96] - Cichlidy
nie som si isty ze by tercovec pol rocny vyrastol na 9cm,skorej na 4-6cm.ale o tom by blizsie vedeli povedat dahak alebo romy ktory ich odchovavaju.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 14:05 JuraS – Re: Rick
Zajímá mě zda jsi nezaměstnaný, student na prázdninách, akva v práci či jinak co mě nenapadá..nedovedu si představit jak normálně pracující člověk dokáže v pracovní den krmit doma umístěné akva 7x denně mraženými kostkami..mě osobně 2x denně sype krmítko směs krmiv a večer po návratu z práce jim dám 1 kostku mraženého srdce a 1 kostku nějakých zmražených potvor..a to z toho důvodu, že hladově kostku roztrhnou a pak vyzobávají ze dna co tam spadlo..naházet jim víc kostek krmení a na dně to bude hnít...jen mě zajímá, zda nemáš nějaký automat na dávkování mražených kostek...třeba...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.09.2009 13:54 Muž pepis [15] - Cichlidy
S tim nemůžu souhlasit, jestli myslíte 20 cm po ocas tak to znamená v těle 16-17 cm a tak lze vypěstovat přibližně 1 bterčovce ze sta dejme tomu, proto jsou taky výstavy terčovců, záleží na genech, rozhodně bych netvrdil že menší kusy jsou bezcenný, myslim že když má terčovec nad 10 cm v těle tak už je to pěknej kousek a pokud má hezkou stavbu a kresbu... Jen by mě zajímalo jestli jste tak dobrej chovatel a z každého terčovce vypěstujete takovýho obra nebo jste to někde vyčetl a teď nám tady děláte díru do hlavy, ani v přírodě obyčejně takový terčovci nedorůstají tak ajk můžete tvrdit něco o bezcených podmírákách, to je pojem spíš do hospody X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 12:51 Muž vladislav [106] - Cichlidy – Re: terezka79
Jako první ryby jsou terčovci krajně nevhodný..Nejsi první ani poslední kdo se takhle na terčovcích spálil. Škoda jí..Ta druhá na fotce vypadá hodně tmavá ..Bud nemáš v pořádku parametry vody pro chov terčovců a nebo už nějaké zárodky nemoci měli v sobě..Bohužel..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 12:32 Rick – Jak casto krmit tercovce?
Chci se zeptat jak casto mam krmit tercovce velke asi 8 az 9 cm ( 7 kusu). Stari jsou asi pul roku. Do tedka jsem je krmil i 7 zmrazenyma kostkama denne(ruzne druhy) plus granule. Ted povyrostli tak uz chci krmeni omezit. Kolik kostek mrazeneho krmeni denne by ted bylo optimalni aby stale rostli? Dekuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 11:29 terezka79 – Re: Hagar
Fotka k příspěvku tak samička bohužel uhynula... zbyla nám jediná....neviíte o někom kdo by si jí vzal? zjevně jí nic není, jen má na těle pár dubanců od své "kámošky". byla by jí škoda....naivně jsem si myslela že já budu ten štastlivec který bude mít terčovce jako své první ryby a v pohodě....mrzí mne to protože sem jim nechtěla ubližovat...Pokud by jste věděli o někom kdo by so jí vzal tak at se ozve na tel 724 464 275, jsme z Prahy Východ.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2009 10:36 JuraS
Dotaz..v jaké velikosti případně stáří jsou terčovci po pubertě a hledají protějšek k sexuálnímu dovádění..? tedy v jaké velikosti se dá předpokládat, že jsou pohlavně zralí...??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2009 12:07 Muž pepis [15] - Cichlidy
S tim ph nevim, spíš záleží na co je ryba zvyklá, já mám terče od Hanzela a on je má normálně v 7,5 a já mám taky 7,5 a ryby jsou v pohodě, dokonce se údajně zvýší žravost terčovců s rostoucím ph, ale jestli jsou od chovatele co je měl v o stupeň nižším ph tak bych ho zatím určitě srážel, jinak já mám teď nové 4 terče a ten nejmenší ( 5 cm ) dlouho nechtěl žrát a stranil se, asi po 20ti dnech se dal do kupy a teď furt něco zobe, zaměřil bych se na tvrdost, dusičnany, ph a především na CO2 a hnojiva, snad žádný nedáváte, alespoň prozatim, pokud možno vůbec!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2009 11:52 Muž vladislav [106] - Cichlidy – Re: jaa
Já měl dřív elektronický pH metr a ted používám taky kapky od Rataje..Nechci ti nijak moc radit,ale pH bys měl držet mezi 6-7.. mě to doporučili všichni chovatelé od kterých jsem ryby bral..a dokonce i naučná litratura je s tím zajedno.. rybicky.net/atlasryb/tercovec_hnedy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2009 11:25 Muž jaa [5] – Re: tercovec5
pH mam okolo 7,5.......mam iba rataj test, cize to neviem uplne presne odmerat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2009 10:53 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: terezka79
Jestli se to stupňuje tak to asi už moc dlouho trvat nebude.Žere? čím krmíš a zkus vysledovat jaký mají výkaly a testy vody by taky nebyly na škodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2009 10:37 tercovec5 – Re: jaa
Jaké máš ph?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2009 09:22 Muž jaa [5] – Re: Dahak
nemyslim ze je chory........priniesol som ich vsetkych naraz od chovatela, lovil ich z jedneho velkeho akva.......no a ten sa tam zacal schovavat hned prvy den, vlasne zo zaciatku sa tam schovavali zopar dni vsetci piati, ale ostatny casom vyliezli.......a keby so bola choroba tak za tie dva mesiace by sa asi prejavila viac alebo by sa rozsirila na ostatnych, ci nie? a ak by to bola choroba tak aka?nema nic zo ziabrami, ani s plutvami, ani na tele nieje nic cudne(ziadne odstavajuce supiny parazity ani nic podobne)...........mne to pride ze sa proste boji......a to ze nezerie, tak podobnu skusenost som mal s jednou skalarou, asi mesiac nic nezrala a skusal som koli nej asi 6druhov krmiv a nic, az siedme jej v momente zachutilo a hned sa na neho vrhla.......
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2009 00:07 Hagar – Re: terezka79
tohle se tu nedávno probíralo na jiné diskuzi-stalo se to několika lidema nepřišlo se vůbec na příčinu,zkus tu debatu pohledat.Bohužel to skončilo vždy úmrtím zhruba po 3 dnech:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2009 21:53 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: terezka79
Změř vodu jestly jsou všechny hodnoty OK X-) Může být jen ve stresu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2009 20:37 terezka79 – Re: Dahak
Tak ta naše jedna samička totálně šílí...nabírá to na obrátkách...naráží do stěn jak šílená...div nerozbije akvárko....motá se po dně takovou rychlostí že ani není vidět...fakt šílený...koukala jsem ns žábry a ok, dýchání niormální...prostě jen šílí....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.09.2009 13:57 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: metal
Terčovec je ryba hejnová a ne teritoriální.Teritorium si hlídají jen v době tření.Ten co se schovává je vybledlej a nežere takže jasný známky nemoci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 22:32 tercovec5 – Re: jaa
Tak zvedni teplotu,jestli se zklidní.Ale i tak bych asi přeléčil na vnitřní parazity.Není naco čekat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 19:43 Muž jaa [5]
nic mu nieje, na pohlad zdrava vitalny ryba, ziadne zrichlene dychanie,ani cervene ziabre, normalne vykali(teda ako ostatny) a ostatne ryby ho neutlacaju (ver mi, pozorujem ich az az)......proste je stale skovany v poraste(ako keby sa mu tam pacilo), vobec nezere(teda pri krmeni a ani ked ho sledujem, ale nieco asi zrat musi)a je bledsi ako ostatny, ale to asi preto ze je stale v ukrite
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 15:42 Muž Bob66 [2103] - Cichlidy – Re: jaa
Při změně prostředí jsou terčovci náchylnější k nemocem, např.napadení a přemnožení žábrohlísty X-) Pozoruj jestli nemá zrychlené dýchání, načervenalá žábra a jaké má výkaly. Terčovec než padne nemusí žrát třeba měsíc , ale určitě něco sežral jen tys to neviděl, déle jak dva měsíce nevydrží bez žrádla naživu X-) Může to být třeba jen delší adaptace na nové prostředí, nebo ho ostatní utiskují, proto je dobré naučit se je pozorovat a včas reagovat. Tak ať se daří ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 15:25 Muž jaa [5]
ja som si tercov zohnal pred nieco viac ako dvomi mesiacmi.......vzal som si ich 5, lebo kazdy ma tu varoval ake su to strasne narocne ryby a ze je im treba venovat viac pozornosti a tak dalej, tak som racej vzal viac kusou, s tym ze niektore nevydrzia a zostanu len tie najsilnejsie(prirodzeny vyber ako v prirode)........ale zatial vsetko v poho, terce nemaju problem ani medzi sebou ani s inymi rybami.........iba jeden sa stale skovava medzi rastlinami(je tam stale zalezeny) este som ho v predu v akva nevidel, ani pri krmeni nevychadza (treba ho doslova v poraste hladat) a vobec ani nezerie pri krmeni........vlastne netusim z coho je zivi, este nikdy som ho nevydel nic zozrat a pritom bez problemou zije, rastie rovnako ako ostatny, nieje ani nijak ochabnuty, iba je trocha bledsi(ale to asi preto ze je stale zalezeny v tme v poraste..............viete mi toto niekto vysvetlit? neboji sa ani ludi pred akva, ani ine ryby ho neutlacaju. Preco je teda stale zalezeny a vobec nezere? a ked vobec nezere tak z coho zije?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 11:33 Muž vladislav [106] - Cichlidy – Re: terezka79
Chtělo by to aspon 4 kousky ,aby bylo hejno.Pak by se ti nesoustředil ten boj jen mezi ty dva.Potom ovšem by to chtělo větší akvárium..Terčovec potřebuje ,aby se uklidnil přeci jenom prostor..Neni to o tom 50 litrů na jednu rybu..Spíš prostorné akvárium..To že se napadají se dá pričíst i jejich pubertě v tomto vývojovém období..To,že naráži do stěn ....Točí se na místě by mohlo taky znamenat nějaký začátek nemoci..Projdi si tu témata o terčovích..Je tu toho napsáno hodně.. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 10:44 JuraS – Re: terezka79
ti moji se začali okusovat taky, vypadá to jako pusa s rozběhem..jako středověcí rytíři..nemyslím si, že jim něco chybí (těm mým) vodu mají měněnou každý týden, pH stabilně v kyselé oblasti, krmivo bohaté na všechno co potřebují..ustanovují si hierarchii
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 10:00 terezka79 – Re: JuraS
Ahoj, hledám, ale odpověd na otázku proč terčovci narážejí do stěn akvária nenahcázím :-) je mi jasné že se před sebou naparují, ale to že do sebe koušou až je to slyšet mi v pohodě nepřijde...to že mění barvy je jasný (mám krásný blue diamondy) ale to "šílení" mi hodně vadí....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2009 07:36 JuraS – Re: terezka79
Přečti si tuhle stránku..už jsem se ptal na totéž a bylo mi odpovězeno..ach jo.... :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2009 23:12 terezka79 – Terčovci šílí?
Dobrý den. Mám takový dotaz. Mám své dva první terčovce v akváriu 185 litrů- S nimi cca 30 neonek. Kupovala jsem je od chovatele už jako větší (8cm), jsou to prý sestry a velmi dobře se snáší... Ale opak je pravdou, jedna druhou napadá, hlavně kvůli krmení... občas si vyměnují role kdo si začne.... Také se občas stane že jedna z těch samic začne doslova šílet. lítá ode zdi ke zdi a naráží do ní....točí se na místě, chce vyskočit z vody, etc... Je to normální? proč to dělá, je ve stresu?

,

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2009 20:41 Muž Dahak [425] - Cichlidy – Re: Wixík
Hnědý moc lidí nedělá.Bejt tebou tak zajedu k tomu Čermákovi a dál nehledám.Ono narazit dneska na pravýho hnědýho terčovce už není žádná sranda a když už tak je to nečím sprsknutý.Ty Čermákovo jsem viděl v sobotu na vlastní oči a vypadaj moc dobře...zeptej se Jammese má je doma :).A není drahej!!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2009 20:31 Muž Jammes [72] - Afrika – Re: Wixík
poptej se, zkus třeba ve zveráku, možná ti řeknou kde je nějakej chovatel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2009 20:13 Wixík – Re: metal
Ano, to by bylo ideální, ale pokud vím, tak u nás nikdo terčovce nedělá. I když u nás by to asi moc neřešilo. Dnes jsem si nechal vyjet hodnoty vody z městského vodovodu a zjistil jsem, že tu máme asi 30 možných vodovodních sítí a co potrubí, to jiná polívka. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2009 19:35 Muž metal [96] - Cichlidy – re .wixik
najlepsie kupit od takeho chovatela co ma zlozenie vody presne ako ty.najlepsie by bolo ze mate rovnaky vodovod,byvate v rovnakom meste.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2009 13:24 Muž Dahak [425] - Cichlidy
Koukni do inzerátů.Zrovna včera tady pan Čermák inzeroval prodej hnědáků.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2009 13:17 Muž vladislav [106] - Cichlidy – Re: Wixík
Bohužel jsem z jihu.. :) Ale koukni sem.. www.discus.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2009 13:13 Wixík – Re: vladislav
Díky za typ. Já už jsem si na ty hnědý terčovce myslel. Jsou mi asi nejsypatičtější. Jsem rád, že mi je někdo potvrdil potlesk Nevíš náhodou o nějakém dobrém chovateli na Příbramsku?

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 152 153

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146777x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10902?od=6537