Terčovec - chov
Jit do nejake ryby s tim, ze predem kategoricky prohlasim, ze se ma prizpusobit ona mne, nebyva cestou ani k pouhe potese oka, ne tak radosti na kterekoli strane skla. Co kdyz Ti to umele nebudou zrat? Co kdyz pri tech 25C zalezou a pomalu budou vadnout, hubnout, odpadat kus za kusem? Nemusi, ale jestli uz ted vis, ze takove veci nechces a nebudes resit, usetri trapeni jim i sobe. Ale stejne si myslim, ze to jsou jen silna slova. Az bys je mel v nadrzi, resil bys mozna cokoli, jen aby se meli fajn, pac my chlapi nekdy taky neuveritelne kecame a hrajeme si na vetsi tvrdaky, nez opravdu jsme

.
Před několika lety jsem na tom byl podobně. Dokonce i rybí osádku v 200 litrovým akva jsem měl podobnou. Ovšem po návštěvě u chovatele placek, jsem byl vyveden z omylu a bylo mi doporučeno ať jim pořídím vlastní akva. Tak jsem taky udělal(650litrů)a opravdu jsem neprohloupil. Současný stav je takový, že místo akva sterčovci je patrová dětská postel a já jsem se vrátil spátky do 200 litrů a ke skalárám. Ale těch několik let za to potěšení stálo. Byl to sice prodělečnej podnik, ale to mě nevadí. Takže moje doporučení je do akva tvojí litráže a rybího složení žádný nový placky nepořizuj. Toť můj názor na položenou otázku.

Rychlym pohledem bych rekl, ze by nove pridani Tercovci mohli byt sikanovani Cichavci a to po urcity cas i v pripade, ze ti Tercovci budou vetsi nez ti Cichavci.
Ahoj,
zamiloval jsem se do terčovců a dost po nich toužím. Které všechny ryby bych musel ze svého akva dát pryč? Nejraěji bych ale žádnou, protože k nim mámm citový vztah

a na druhé akva už není místo

A navíc, jen tak je dát k prodeji, to nechci, kdoví kdo by si je koupil a třeba je neměl rád

Starší reakce
Mne takhle ztmavne Tercovec, kdyz natahne ploutve a jde si to rozdat s Cichavci perletovymi. Jsou obrovsti a on se umi pekne vztekat, ze pred nimi vsechno zradlo fakt neubrani

. Kdyz mu to ozobavaji jine ryby, asi vidi, ze jsou male a moc mu toho nevezmou a ani tomu nezabrani (jak asi neco ubranit najezdu hejna Teter), tak to s nim nic nedela, ale jak vidi velkeho Cichavce, zacne toco, to se jezi ploutve a tmavne se a zase bledne, hotovy semafor

.
0 05.12.2010 09:01 JuraS mě "bliká" barvami aktuálně taťka od prcků co si pořídili na list ve velkém...ale když se pluje nažrat tak se zabarví a roztáhne prapory a mává okolo pindíkem...když hlídá prcky tak je černý jak bota a samička barevná..asi je pod pantoflem...
Je to náladové zbarvení,když se mu něco nelíbí,může to být i atak jiné ryby,ztmavne.Nicméně pozorovat konzistenci a barvu výkalů,je na místě vždy.
0 04.12.2010 19:10 Kateřina – Tmavnutí terčovce
Mám dotaz: Jeden z mých terčovců Tyrkys začal tmavnou skoro až do černa, pak je chvíli světlý (normální jako ostatní)a zase zčerná. Jinak se mu daří dobře, přijímá potravu normálně, je čilý, mám ho asi půl roku a začal se tak barvit asi před měsícem.Díky za odpověd.
Starší reakce
Mám pandy u terčovců víc jak 4 roky a nepadl jedinej.Teplota jde pod 30°C jen při výměně vody.Oproti tomu neonky mi nikdy nevydrží dýl jak rok, takže už je nekupuju.
0 01.12.2010 16:05 JuraS – Re: MGK
takhle to nejde srovnávat..pes v přírodě by se nedožil víc jak 10 let a najdeš v bytech psiska co mají 15 i víc...a kolik je standart u neonky to neví nikdo a kolik u pancéřníka jakbysmet...nicméně udivuje mě jaké ve svým věku pouštíš moudra..předpokládám, že jsete v zeměpisu nebrali ještě Jižní ameriku a tak o amazonce asi víš je pokud po nocích místo šprtání angličtiny a matematiky například zlomků se věnuješ svýmu koníčku...to je chválihodné,ale....k resultu o jedné věci potřebuješ mnohdy znát hromady jiných informací z jiných příbuzných oborů a to se nedá všechno našprtat za rok, dva...leda by jsi se věnoval šprtání jen toho....
Díval jsem se na tvé akva, a myslím že by neměl být problém kdyby jsi zvýšil teplotu na cca 27 stupňů. Tedy až na pancéřníčka Pandu který by se v takové teplotě nedožil takového věku jako se dožívá normálně, záleží jen jestli to budeš chtít riskovat...
A mimo jine, jak uz tady mnoho lidi psalo, Tercovec se lepe citi ve vetsim poctu.
Tim se chces zeptat, zda by se treba pohybem nejak nezahrali, kdyby jich bylo mene a meli vice mista na plavani a nebo vyzadovali nizsi teplotu diky nizsi spotrebe energie, kdyz jsou jen 2 ?

Vis, to je asi jako se zeptat, jestli kdyz mas jen jednu botu, by nestacilo chodit do prace jen do pulky cesty. Nic proti Tobe, delam si jen legraci, umim to i ze sebe. Tedy mozna by to nejaky cas Tercovci prezili i pri 24C, ale je to alespon dle meho nazoru koledovani si o prusvih (alespon z toho co jsem nastudoval) a malokdo ma tolik odvahy to vubec zkouset. Muzes to zkusit s tim, ze kdyby melo byt zle, budes pripraven teplotu pridat. Problem ovsem je, aby nenastalo zle definitivne a neresitelne.
0 01.12.2010 10:46 JuraS – Re: miro03
tak u mě jim musí stačit zarostlá 250 ka...voda pražská a teď v zimě výměna vody nepravidelná...
Pokial je velká nádrž,tak je nič neobvyklé vidiet vodit terčovce v spoločneskom akváriu.Videl som už tri páry v jednom akvárku 1000litrov ako si pekne rozložili teritoriá a vodili si každý pár svoje mladé,plus tam boli pancierníčky,neonky a nejaké parmičky.Vyššia teplota sa rovná,rýchlejšie vytrávenie.Čím rýchlejšie vytrávia o to viac do nich človek dostane krmiva a tým aj rýchlejšie rastú,do toho pravidfelná výmena a každý musí vychovat pekné jednince.Záleží aj na forme terčovcov.Hnedé,tyrkysáky či už modré alebo červené sú už tak domestifikované že už nepotrebujé vo vela prípadoch ani hranie sa s hodnotami vody.Voda s teplotou 28stupnov vodivost 200-300mikro ph 6-6,8 je pre ne už dá sa povedat ideálne.Všimnite si aká je cena na trhu týchto foriem 8-10cm 200-400kč,stratová,ked si človek spočíta krmenie,zaplatenie vody,elektriky je v mínuse.Nikto tieto formy už skoro nechce a o výkupniach ani nehovorím.No toto téma je už iná pesnička.

0 01.12.2010 09:41 JuraS mám topení nastaveno na 27..to na noc...přes den teplota kvůli světlu vyleze na 28,2-5..krmím srdcem, krmím mraženkami..a přesto se mi už po druhá zase vytřeli na list..předchozí vrch se vyklubal ale rodiče je neuhlídali před predátory...byla by to sranda odchovat ve společenském nějaké prcky..ti moji samostatně jsou staří tak 20 dnů a někteří jedinci jsou velcí jak 20ceťák...tejden a budou velcí jak koruna..(i s ploutvema)..nacpávaj se jak zbláznění..přes den mají půst to jsem v práci ale odpoledne dostávají kostku humřích vajec..trochu granulí pro pstruhy a odskořápkovaný artemie....sotva to sežerou dostanou vžda další chod...ne že bych jim to nasypal všechno naráz....
0 01.12.2010 08:53 Bobik Ja mam dospele tercovce pres dva roky ve 27 nekdy 26, nikdy jsem nemel zadnou nemoc. Krasne velke kusy. Masem krmim pouze jednou tydne. 30 jsem u nich mel jen kdyz byli jeste mali.
Když nebudeš krmit srdcem tak by jsi mohl mít teplotu i 28 stupňů. Ale pod tuto hranici bych asi nešel..
Jak je to s tou teplotou u terčovců? Všude píšou 29 a více nicméně někde jsem také četl, že to je teplota hlavně kůli tomu, aby dokázali strávit ty srdce, čím jsou krmeni. Takže jak?
0 30.11.2010 23:51
Romy [1840] - Cichlidy Jen bych doplnil,že ne každý terčovec je z,,black water",na to bych si dal trochu pozor.Terčovců jsou tři druhy a humínové kyseliny se přidávají třeba Symphysodon discus ,který je silně adaptován na černou vodu,Symphysodon aequifasciatus je míchaná voda černá a čirá,tam se přidávají humínové kyseliny jen trochu,a nakonec je to Symphysodon haraldi,který žije v míchané vodě čiré a bílé,tudíž humínových kyselin je minimum,ale je vysoké procento minerálních látek.
Více třeba tady:
www.discus.cz/… Je na miste napsat gratuluji?

Jasne ze to neberu vazne, ale pobavilo mne to

.

Já mám na kořenech všude štětičkovou řasu a vypadá to super už mám 2 barvy (zelenou a šedočernou)

Si pis ze mam v planu akvazahradku, sleduji rostliny stejne jako ryby a najednou zivna puda pro rasy! Tak ted se korene bojim jeste vic nez pred tim

. I kdyz ono to taky muze obcas vypadat, ze ve 40ti nevim co chci, jestli ryby ci kytky... Hele, fakt oboji a oboji bezva zdrave.
Ten tvůj kořen je pěkný. A cena je taky super !

180 cm ? No bych do akva asi nedal. Jedině že bych ho trochu upravil motorovkou. Ale jinak do větších akvárek by to byla bomba...
No jo, kde jsou ty doby venkovních pařáků na brambory. (Ale tenkrát jsme si mohli o takových kořenech jen nechat zdát).
Ta fotka u mého odkazu je s rozměry i cenou. Ten kořen patří k větším a stál 180,-.
500 a výš

Před rokem jsem měl vyhlídlej jeden nádherný 180cm dlouhý pařez s kořenamy ale cena byla 3500kč a než jsem se rozhodnul tak byl prodaný

No ještě se chci zeptat, když se tak bavíme o kořenech. Kolik se tak pohybuje cena nějakého většího slušnějšího kořene ? 300-400 kč ?
U mě by vyvařování nešlo, tak velké hrnce nemám

Ani jsem ho nedrhnul jen osprchoval ve vaně horkou vodou a šup do akva

Ok.No ti terči v té nahnědlé vodě...Hmmm. To musí být nádhera !

Už se těším až mi dorazí akva domů

Pokud nebude plavat tak ho můžeš dát do akva rovnou, když plave tak buď nechat nasáknout nebo ho v akva zatížit

Je jedno jak to uděláš stejně nebude barvit věčně

Ten výluh buď z kořene nebo kupovaný podporuje i vybarvení ryb a terči vypadaly v nahnědlé vodě daleko lépe

Když ho dám tak na 5 dní do vody nasáknout tak to bude stačit ne ?

Jinak vyvařování u mě teda nehrozí

Rozhodně je dobré ho přinejmenším vydrhnout a na nějakou dobu potopit ještě před vložením do nádrže. Někdo (včetně mě) i vyvařuje.
Určitě si myslím že Hornabch bude nadějnější. Ale do toho Zverima stejně pojedu tak se kdyžtak zeptám

Jinak když budu dávat kořen do akva tak ho mám dávat ještě předtím na nějakou dobu do vody aby nasákl ? A nebo rovnou do akva. Přece jen když ho nechám nasáknout tak už po nějaké době nebude barvit, což taky není zrovna nej ( pokud sjem to dobře pochopil )
Než normální zverimex tak raději jak píše Yirka hornbach většinou je tam slušný výběr

No takový bych si taky nechal líbit

No tak to vypadá asi na Hornbach a nebo se ještě zkusím poptat ve Zverimu v Kroměříži. Tam jsem si ale všiml jen takových malých prcků

Tak zrovna kořeny nemusí být v Hornabchu špatná koupě. Většinou velký výběr tvarů a velikostí za zajímavé ceny. (Kořeny nejsou rybky)
Super kořeny jsem viděl u Dáši v Bráníku

Až mě mrzelo že se mě jich tam nevejde víc
edit: ale teď koukám že to máš trošku z ruky

No teď už to vím

Jinak nevíš kde se dají sehnat nějaké pěkné "větší" kořeny za dobrou cenu ?

teda kromě lesa a Hornbachu

Myslíš že ty v obchodě jsou umělé

Získávají se převážně z rašelinišť

Před prodejem se jen umejou wapkou na povrchu

No to jo, ovšem asi nebude mít v sobě tolik těch užitečných látek než ten z přírody ne ? Přece jen já když jsem si koupil v obchodě kořen a čuchl jsem si k němu tak mi to teda přírodu nepřipomínalo

Ten kupovaný je také z přírody....
Aha, no a ty prospěšné látky se mi tam dostanou i z kořene který si koupím někde v obchodě a nebo jen čistě z "přírodního" někde z lesa ?
Přidat reakci
1 ...... 152 153
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146777x