Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Terčovec - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Terčovec - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 15:27 Muž MGK [2] - CichlidyRe: rriki
Properu filtr, vyměním tak 100 litrů a zkusím trochu rýpnout do osvětlení a snížit hladinu. O víkendu jedu na burzu, tak přivezu nové rostliny,rašelinu a listy mandlovníku, no a uvidím...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.09.2011 15:07 Muž rriki [818] - CichlidyRe: MGK
To jsou terčovci,kolikrát jsem to zažil když jsem si dal ryby stranou naposled před 10 dny s tyrkysy.Vybral jsem 11 kusu a dal je do 300 l.Akva nebylo osvětlené a v rohu čerpadlo s molitanem.Stačilo v místosti projít a byl rachot.Stačilo rozsvítit dát filtr k čelnímu sklu a je klid.Ale dobře znám i to tvoje a stalo se mi to mnohem později po vpuštění do nového akva.V e 4cm mi ryby plavaly ok a až v 6 cm byly plachý.Jedna ryba zblázní hejno.Sami od sebe se těžko sklidní.Můžeš jim stahnout na nějakou dobu hladinu ,změnit osvětlení ,polohu filtru atd.Důležité je,aby pořád dobře žrali.Stačí málo podrazíš je a pak je to smutné podívání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 15:04 priest Re: MGK
Vyzkoušej proprat pořádně filtr ve vodě z akvária,odkal dno a vyměň cca 20% vody,tím nic nezkazíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 14:06 Stistko
Ještě bych měl jeden dotaz...v nádrži budou tedy jen terči a ryby dna (krunýřovci, pancéřníčci). Je to tak lepší, nebo je lepší jim tam dát nějaké hejno teter?? Spíš jsem koumal nad litráží, takže jsem tam nechtěl nic přidávat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 13:44 Muž MGK [2] - CichlidyRe: JuraS
Celé akva i s filtrem jsem kupoval už použité, filtr byl v provozu několik měsíců (možná i let), a ten dotyčný od kterého jsem to kupoval, měl to akva v provozu ještě pár hodin před tím než jsme si pro něj přijeli (filtrační molitam byl pořád mokrý) podle čehož jsem usoudil že záběh toho akva nebude trvat dlouho- 3 dny po napuštění bylo NO2 na nule, tak jsem za další 4 dny dal do akva ryby...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 10:19 JuraS Re: MGK
a co filtr ? je zaběhnutý ? možná se projevilo jak se "kazí voda"..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 07:01 Muž MGK [2] - CichlidyRe: smidakkuba
JO, to bohatě stačí, ale jde o to že když mi během měsíce neporostli ani o milimetr tak se bojím že už neporostou vůbec...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 06:53 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: MGK
Ono ten malý může být průbojný a nebojácný terči jsou jak lidi každej je naprosto jiný.Co se týče velikosti tak uvidíš sám no říká se že v jednom roce by měli mít 2/3 své celkové velikosti takže pokud mají ted 8cm a ještě nemají rok tak v dospělosti by měli mít okolo 12-13cm což si myslím bohatě stačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 06:46 Muž MGK [2] - CichlidyRe: smidakkuba
Možná na tom něco bude, ale zdá se mi divné aby mi při krmení připlaval k hladině ten nejmenší terč a začal mi žrát třeba hovězí srdce přímo z ruky a ještě mi u toho "ohlodával" ruku, no a ostatní terči jsou mezitím zalezlí v rohu.... Možná že jich je tam fakt málo, tak že bude trvat než si zvyknou, ale nic to nemění na tom že i když žerou 3x-4x za den tak nerostou, a to mě sere nejvíc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 06:42 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: MGK
Já si myslím že na tom co napsal rriki opravdu něco je.U mě se to taky stalo že jeden začal plašit a tak to dělal 3 dny a zblbnul všechny ostatní terče.Terči co žrali z ruky během 3 dnů byli úplně mimo schovávali se apod ale za pár dní se zas uklidnili.Myslím že ti tví se taky časem uklidní pokud žerou tak bych je zatím nechal být a počkal co se bude dít.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 06:07 Muž MGK [2] - CichlidyRe: rriki
Pokud je to teda tím že jich je málo tak proč ze začátku byli v poho a teďka začali takhle "stávkovat". Napadlo mě, jestli to nebude tím že v pokoji kde je akva se poměrně často chodí, ovšem na to byli zvyklí ze starého akva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2011 05:58 Muž MGK [2] - CichlidyRe: rriki
Tak celkově je tam 8 terčů (2 mají 4cm). To akva má čistý objem kolem 350 litrů-podle toho jsem volil počet ryb...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 22:13 Muž rriki [818] - CichlidyRe: MGK
A co si čekal v takovým akva je to málo ,potřebuješ min 10 ryb.Stačí aby jednomu jeblo a ostatní se přizpůsobí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 19:56 Muž MGK [2] - Cichlidy
Zdravím, mám trochu problém. Ve 420l akva mám 6 terčů Pigeon blood ve velikosti 7-9cm. Asi před měsícem jsem je dal do tohoto akva z původní 200l nádrže. První týden byly úplně v poho, u čelního skla, žrali z ruky atd. No a potom z ničeho nic, se začali schovávat a nechcou ani žrát z ruky, jakmile se prostě nekdo přiblíží k akva tak zalezou. Momentálně když je chci nakrmit tak musím dát krmení do akva a odejít, a oni potom vyplavou a nažerou se, ale když sem u akva tak ne. Jinak barvu mají pořád stejnou a po zdravotní stránce se mi zdají v poho, až na to schovávání se. No a ještě mám jeden problém a to je to že mi ti terči během toho měsíce co jsou v tom akva neporostli ani o milimetr (když jsem je do thoo akva dával tak jsem si několik terčů přeměřil, no a teďka protože se mi zdálo že nerostou tak jsem zkusil vylovit 2 kousky, u kterých jsem si jejich velikost pamatoval a přeměřil jsem je, no a velikost byla pořád stejná-9cm). Nevíte čím to může být ? Krmím 3x-4x denně a používám vlastní směs hovězího srdce a různá mražená krmiva a granule...Díky za každou reakci..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 18:15 Muž MGK [2] - CichlidyRe: Stistko
Jednoznačně je nejlepší kupovat terče u chovatele, a klidně si i radši připlatit za kvalitní zdravé ryby než koupit co nejlevnější což se nemusí někdy vyplatit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 17:59 Stistko Re: MGK
Tak do budoucna počítám rozhodně s výrazně větší nádrží...ale nejdřív musím koupit větší byt smich smich Předpokládám, že nejlepší je koupit terče od chovatele...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 17:02 Muž MGK [2] - CichlidyRe: Stistko
Pokud si na začátku vybereš kvalitní a zdravé ryby, tak si myslím že to potom nebude problém prodat. Ale kdo ví, třeba si pořídíš časem ještě větší akva a nic prodávat nebudeš. Já jsem taky začal s terči ve 200 litrech a nikdy bych neřekl že se dočkám něčeho většího, no a během půl roku je mám ve 420l ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 14:07 Stistko Re: romant
Díky, jen mám obavu, jestli by bylo poté snadné ostatní prodat/darovat coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 14:06 R Muž romant [28017] Re: Stistko
Přesně tak jsem to myslel, tak bych to udělal já. Určitě se Ti k tomu vyjádří ještě někdo další.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 14:03 Stistko Re: romant
Jakože vzít víc kousků a až vyrostou, tak vybrat nejlepší a zbytek prodat?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 13:47 R Muž romant [28017] Re: Stistko
Jsou to hejnový ryby, takže 6-8 kousků, klidně i více aby se postupně vybralo to nejlepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 13:42 Stistko Re: MGK
Díky za reakci a kolik kousků by bylo ideální?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 13:33 Muž MGK [2] - CichlidyRe: Stistko
Velikostně by jim určitě stačila ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.09.2011 10:57 Stistko – terčovci do 270 litrů?
Zdravím, rád bych od Vás jednu radu...nějak jsem se zamiloval do terčovců. Ale mám z nich respekt a trochu strach, jestli by jim moje nádrž stačila http://rybicky.net/nadrze/11746 Z ryb by tam zůstaly jen pekoltie, ancíkové a pancíkové. Poradíte?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 17:52 Muž smidakkuba [111] - Cichlidy
Po tom co jsem jim dával granule tak dlouho nedostali maso a to naschvál aby granule žrali dlouhodobě a zvykli si na ně a tedkom když jsem jim dával asi po 14 dnech krmení granulemi zase maso tak se na něj vůbec nehrnuli a jen si zobli takže to chce fakt jen naučit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 17:50 Muž Dahak [425] - Cichlidy
stropa napsal: s terčema je to stejné jako s dětmi :) co jim nechutná to prostě jízt nebudou...to radši chcípnou

Blbost... jdou naučit třeba i na banán, ale chce to trpělivost a nemít výčitky svědomí, že ryby trpí hlady :).Jak píše Kuba po několika dnech si směs velmi rádi vezmou a nakonec naopak nebudou chtít nic jinýho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 15:56 stropa Re: Martin Král
s terčema je to stejné jako s dětmi :) co jim nechutná to prostě jízt nebudou...to radši chcípnou tone to co sis pro ně připraoval musíš upravyt o ingredienci kterou normálně žerou a celou tu směs pak louhuj ve vodě která má 40stupnu,pak slít a nechat zamrazit a poté skouška či se dílo povedlo ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 15:54 Muž smidakkuba [111] - CichlidyRe: MGK
Mi terči nechtěli žrát granule ale já je tím chtěl krmit...Byli tvrdohlaví tak dostali hladovku a po 5 dnech hladovky se po granulích vrhli jak diví...Chce to jen čas at si zvyknou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.09.2011 15:17 Muž MGK [2] - Cichlidy
Zdravím, mám takový "problém". Minulý týden jsem si udělal vlastní směs hovězího srdce. Dnes jsem jí dal poprvé terčům, no a kousli si do toho jen párkrát a nechali to ležet, tak jsem počkal a zkusil jim to dát o pár hodin později znovu, no a tentokrát to jen jeden terč omrknul, ale žádný z nich se toho nedotkl. Myslíte že je to tím že tu směs ještě neměli ? (Dělal jsem ji poprvé, a předtím jsem krmil srdcem které jsem dostal od chovatele-končil s terčema a zůstalo mu to doma). A nebo jim prostě nechutnají ty přísady a žrát to nebudou ?.... Pokud to je tím že na to nejsou zvyklí tak bych dal na nějakou dobu hladovku... ;-) Díky za odpověďi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 15:59 JuraS
zeptám se tady...mám namnožený "red tyrkysy" nabízím prcky na výměnu někomu z Prahy kdo není přímo chovatel a množí se mu tak jako mě aniž by moc chtěl....ať namíchám krev..nechám to vzájemně promiskuitně míchat a třeba se mi podaří vyrobit fialového a nebo černého diska...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 15:53 R Muž romant [28017] Re: RAP
Skoro trefa. palec Byla to voda z lesní studánky a jezdil jsem 2x týdně, takže odstátá byla. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 15:51 RAP
rriki napsal: A jak si je množil ,když jim denně měnil chemismus vody?Já v čerstvý vodě neudělal ani jednu placičku.
Rriki a co takhle zásobní nádrž s odstátou vodou, která se může zároveň i upravit(např. probublávat přes rašelinu). ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 15:44 R Muž romant [28017] Re: rriki
Ta výměna byla tak kolem 20% společně s tím co se odsálo ze dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 15:41 Muž rriki [818] - CichlidyRe: romant
A jak si je množil ,když jim denně měnil chemismus vody?Já v čerstvý vodě neudělal ani jednu placičku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 13:41 R Muž romant [28017] Re: priest
Vždycky jsem používal ve vytíračkách a nejen u terčovců, obyčejnej bublifuk a žádnej problém. Každodenní výměna vody a odsávání zbytků potravy a výkalů byla samozřejmostí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   29.08.2011 13:33 priest Re: JuraS
Jenom jsem se zeptal na váš názor,ale jak vidím účelem tohoto fora je úplně něco jiného než výměna zkušeností.Mrzí mě to i za Kubu .Tak vám všem přeju hodně zdaru a Daháku veď to tu trochu jiným směrem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2011 07:43 JuraS Re: Dahak
no jasan..maj to stažený bambusovými trubkami rovnou z potoka a tak do nádrží to jde rovnou i s krmivem..na nějakým videu jsem to viděl...odpovídal jsem na to, že to jde..třeba bydlí někde kde by mu to šlo...třeba mít vlastní rybník na zahradě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 22:39 Muž rriki [818] - CichlidyRe: priest
Filtrem jako každý
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 20:14 priest Re: rriki
A jak filtruješ ve vytíračkách ty?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.08.2011 17:37 Muž rriki [818] - CichlidyRe: priest
Zdar a sílu žábrohlístům
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 17:07 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: JuraS
V Malajsii mění 2x denně 95% vody v nádržích a pravděpodobně nepoužívají vodu z řádu, která je upravena chemikáliemi jako u nás.Příkladně mě se v naprosto čerstvé vodě nevylíhne nic.Ideální je tak 10-14 dní neměněná voda.

www.scvk.cz/… tady je výčet chemie, kterou u nás vodu upravují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 16:08 priest
No pokud mám zajetou filtraci ve vytíračce a filtr dám pryč,nitrif.bakterie žijí i ve vodě a na stěnách akva.Jde o to,že mám dojem,že jsem měl větší množství vylíhlých jiker ve vytíračce s malým molitan. filtrem než s velkou kostkou,také jsem viděl někde na netu fota vytíraček s párama bez filtrů,tak si začínám myslet že se ve filtru hromadí odpadní látky,které snižují procento vylíhnutých jiker.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 16:00 JuraS Re: priest
pokud bude akva průtočné pak proč ne...podívej se na youtube na nádrže pro terčovce co používají v malajsii...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 14:12 Muž Dahak [425] - CichlidyRe: priest
Děla ti starost NO3 a NO2 který se tam nahromadí díky absenci filtru ne ? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2011 13:13 priest – filtrace ve vytírací nádrži
Zdravím,chci se zeptat jaké máte zkušenosti s filtrací ve vytíračkách a zda vůbec filtrovat kvůli hromadění NO3.Nestačí pouze vzduchování?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 17:37 Muž MGK [2] - CichlidyRe: JuraS
Je to rohové akva, délka 100cm, šířka 80cm a výška 60 cm, ale má to trochu atypický tva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 17:23 JuraS Re: MGK
jaké rozměry má to akvárium ? v prezentaci je fotka z bočního a horního úhlu..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 17:02 Muž MGK [2] - CichlidyRe: JuraS
Ok, tak ty krevetky radši kupovat nebudu, myslím si že tím ušetřím pár životů :-) Taky mám v druhém akva jen kořeny a květináč s rostlinou. Dlouho jsem uvažoval že u tohohle akva to udělám taky, ale nakonec jsem si řekl proč nevyužít tolik litrů vody a neudělat z toho něco hezčího než jen kořeny a vodu :-) Taky se mi toho zdá trochu hodně, ale nevěděl jsem, takové velké akva jsem nikdy neměl tudíž se mi to ani nepodařilo odhadnout co už je moc... Nejspíš vynechám ty Tetry krvavé nebo Ramirézky a kašlu taky na ty pancéřníčky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 16:56 JuraS Re: MGK
krevetky jsem měl u terčovců na začátku když diskové měřili sotva 6cm...pak jak odrostli pochopili, že to co jim utíká před hubou je k snědku...pak byl rychlý proces..rovněž krevetkám nesvědčí voda s rašelinovým výluhem..prostě kyselá..rozpadá se jim skelet...na 420 lt akvárko máš celkově hodně rybek..počítej ještě se štěrkem, kytkami, kořeny šutry, technikou..a vodou od horní hrany akva..pak si spočítej kolik máš vody pro ryby..počítej s tím, že diskové během roku dost narostou..mě se nepodařilo ukočírovat ryby, kytky, šneky atd dohromady a tak jsem nakonec po roce a půl vyházel štěrk, šutry, šneky, kytky a nechal jen vodu, kořeny (kvůli ancíkovi stařečkovi) a kvůli mým srdcovkám šulcákům a ryby úplně pookřáli kolik mají prostoru na plavání...on echináč je nádherný když zakoření a vypudí první lístek ale jak začne okupovat půlku akvárka tak to nic hezkého není...ale je to jen o názoru..jsou tací co zvládnou mít doma holanďana s terčovci...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2011 16:46 Muž MGK [2] - Cichlidy
Zdravím, vybírám osádku ryb do 420ti litrového akvárka. Tady je první návrh :

6x Terčovec
10-15x Tetra Krvavá
4-6x Cichlidka Ramirezova
4x Ancistrus
4x Mřenka nádherná (mám je v druhém akva a tady by se jim dařilo líp)
6x Pancéřníček
No a chtěl bych ještě krevetky, ale nevím jestli by tam fungovalo soužití s ostatními rybami...

Myslíte že by to takhle šlo ? Za odpověď díky...

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 152 153

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 146777x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/10902?od=2737