Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 11:24 Din0 Re: Din0
Tak když už se v tom budu hrabat, tak pořádně :) Ještě tedy poprosím o doporučení jiného filtru, který by byl vhodný? Klidně i vnější. A také, jak teda vyřešit osvětlení? Předpokládám, že je potřeba nejméně 100W na tento objem. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 10:41 Din0 Re: Shimi
Děkuji za info a čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   16.05.2019 10:36 R Muž Anthrax [5075] Re: Din0
Rostliny určitě nenáročné, vzhledem k osvětlení.
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/bacopa_caroliniana
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_corymbosa
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_difformis
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
rybicky.net/atlasrostlin/sagittaria_subulata
rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_spiralis
Pak nějaké plovoucí a vzplývající. Ale musíš je držet na uzdě aby moc nestínily zbytku rostlin.
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes
rybicky.net/atlasrostlin/recanka_guadalupensis
A do popředí nějaké kryptokoryny.
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_nevillii
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_affinis
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_x_willisii
Některé si z nich vyber, nemusíš tam dávat moc druhů. Důležité je, aby těch rostlin byl ale dostatek, co se týče rostlinné hmoty. Osázel bych tak 80 % dna. ;-)
Edit: S rybama těžko radit. Každému se líbí něco jiného. Zkus si nějakou kombinaci vymyslet, (inspirovat se můžeš třeba v místních prezentacích) nadhodit jí zde: rybicky.net/forum/11648-ryby-do-akvaria-151-250-l-vetsi-akvarium .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 10:34 Muž Shimi [694] Re: Din0
Nemáš, ani Biopower 240 není dostatečný. Když vezmeme v potaz všeobecnou teorii, že objem filtrační hmoty by měl být +/- 4% čistého objemu akva, což je v tvém případě +/- 6 litrů, tak nějaký Biopower s filtračním objemem 0,68 litru to nevytrhne. Ale rozmlouvat ti to nebudu. Nicméně vzhledem k osvětlení budeš muset volit nenáročné rostliny. Mrkni na web "Surpanblog", má tam přehledný katalog rostlin, kde si pomocí filtru zadáš parametry jaké požaduješ a vyhodí ti to i s obrázky kompletní seznam včetně informací, do jaké části akva ta která rostlina patří. A co se ryb týče, tak vzhledem k filtraci bych se moc nerozšoupával. Max. několik Pancéřníčků na dno a do prostoru jedno hejno menších rybek (Neonky, Razborky, atd.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 10:01 Din0 Re: Shimi
Filtraci mám vyřešenou, Eheim Biopower 240. Rozpočet nemám určený. Jde mi o množství a druhy rostlin, poměr světlo/rostliny a vhodné druhy ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 09:42 Muž Shimi [694] Re: Din0
Hm, takže všeho málo, filtrace, světla i kytek. I když to světlo by nebyl zase až takový problém. Každopádně jaký máš rozpočet?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 09:35 Din0 Re: Shimi
Ano, jedna trubice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 09:29 Muž Shimi [694] Re: Din0
Jen jedna trubice?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 09:22 Din0 Re: Shimi
Phillips 36W/840
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2019 08:38 Muž Shimi [694] Re: Din0
A jaké je tam osvětlení?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 17:55 Din0 Re: RAP
Ano potvrzuji 200l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   15.05.2019 16:51 Muž RAP [1692] Re: Din0
Výška a šířka jsou od prvního pohledu jiné. Já tipuji klasickou 200litrovku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 15:11 Din0 Re: Shimi
Rozměr zjistím dnes, až budu na místě. Odhadem jde o od 100x50x50 do 120x60x60 akvárium, tedy hrubý objem 250 - 432l, odhaduji spíše spodní část intervalu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.05.2019 14:53 Muž Shimi [694] Re: Din0
Takže 120x60x60 neplatí? Pokud ne, tak vezmi prosím tě metr a změř rozměry akva, ať víme o jakém objemu se reálně bavíme. To je kruciální parametr bez kterého se nepohneme, hlavně kvůli skladbě a množství ryb a velikosti filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 14:43 Din0 Re: Shimi
Díky za postřeh, je možné, že to akvárko může být menší, ale 200-250l mít bude určitě
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 14:05 Muž Shimi [694] Re: Din0
Akva s čistým objemem min. 350 litrů a o filtraci se stará malý Eheim? Tak to je slušný mazec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 13:42 Din0 Re: ctibum
Není, ale mám celkem volnou ruku. Jen zase jde také o informace a zkušenosti/znalosti, které nenahradíš a z obrázku člověk nevykouká :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 13:37 R Muž ctibum [7229] Re: Din0
No vytunit by zasloužilo, ale jestli není tvoje... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2019 13:20 Din0 – Rady se stávajícím akváriem?
Dobrý den,

jsem začátečník, mám na starost staronové akvárko na cca 4 měsíce a přemýšlím, že bych ho vylepšil a změnil. Tím myslím, hlavně zaplnit větším množstvím rostlin, změnit vzhled a dokoupit nějaké ryby. Četl jsem zde celý dnešní den, ale nějak se v tom ztrácím. Rozměry 120X60X60. Momentálně jsou tam 2 čichavci, živorodky,2 skaláry, 1 ancistrus. Snad obrázek pomůže k představě. Doporučili byste mi co a jak s tím? Jaké ryby by mohly být vzájemně vhodné i k rostlinám?

i.postimg.cc/…

Děkuji moc za váš čas.

MK

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 23:21 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: MichalV
Ty povlaky jsou většinou téměř neviditelné. I jemná slepá hladina je taková.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 18:00 Muž MichalV [337] Re: JirkaŠčobák
Otázka je, prečo sa prestanú tie povlaky tvoriť, resp. kde sa presunie to ťažisko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.03.2019 12:43 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Lvican
Je to úplně normální stav. Levatky se neživí ani tak řasami, jako organickými povlaky, které se právě v nově založených akváriích nejvíc tvoří. Levatky jsou první šneci, kteří se namnoží. Víc tady scobak.blog.sme.sk/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 12:16 Muž Lvican [0] Re: Maq
Kořen je z PET centra. Vytáhli ho z akvárka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 12:07 Maq Re: Lvican
Žerou biofilm na tom kořenu. Na tom se jich uživí spousty.
Je ten kořen z dobrého zdroje?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 12:07 Andaska Re: Lvican
Po založení se mi levatky taky rozmnožovaly rychle. Po cca 2-3 měsících se jejich počet zredukoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 11:35 MikiG Re: Lvican
Populace levatek ti roste jak píše Tučňák z důvodů dostatku potravy.Až se situace v nádrži změní počet levatek se ustálí.Pokud nebudou mít dostatek potravy ,tak se začne jejich stav přirozeně zmenšovat aniž by jsi musel zasahovat.Navíc levatka je dobrý indikátor problému s vodou v akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   07.03.2019 11:33 Žena tramtra [3404] Re: Lvican
Teď ti ty Levatky dělají službu, nelekej se toho množství. Přidej ne pár ale hodně rychle rostoucích rostlin a snaž se i sbírat upadnuté/odumřelé části rostlin. Hnojení bych taky vysadila, máš tam zásobní substrát, to by mělo stačit. Jestli přidáš rybky, tak postupně, ne moc najednou a krm je hodně málo. Až ti začnou dobře prosperovat kytky, řas ubyde a Levatek taky nebo je budeš postupem času redukovat sám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.03.2019 11:12 Muž Tučňák [98] - Chce to větší nádrž.Re: Lvican
To vypadá, že máš vlivem substrátu a hnojení v akváriu opravdu hodně živin (zvlášť na to, že tam máš slabší osvětlení). To by mohla být příčina zvýšeného množství řas i po 5 týdnech. Šneci se budou množit, dokud budou mít dostatek potravy. Požerou jen napadené či odumírající listy. Vůbec bych nehnojil a mrknul bych na dusičnany. A zkusil přidat pár rychlerostoucích rostlin, pro lepší zajetí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2019 10:51 Muž Lvican [0] – Levatky - jaký je ideální počet?
Mám dotaz ohledně množství šneků v akváriu. Akvárium mi jede 5 týdnů, zatím pouze rostlinky a Levatky. Postupem času se Levatky rozmnožily tak, že jich jsou v akváriu desítky. Pokud to takhle půjde dále, budou jich brzy stovky. Přitom je vůbec nekrmím. Papají řasy na větvích, sem tam nějaký list dostane zabrat a je prožraný. Kromě hnojiva 1x týdně pro rostlinky do akvária nic nepřidávám. Jak je to s udržitelnosti rozumného počtu Levatek v akvariu? Dělám něco špatně? Brzy bych rád vypustil první rybičky a mám obavu co se bude dít, až budu sypat krmivo. Děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 12:02 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: KittyM
Nemáš rozbor vody? Bez toho těžko radit.
Vodárny ho mají na svých stránkách, u studeny by ho měl mít majitel, pokud se voda i pije.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 11:58 Maq Re: KittyM
Jsou to opravdu dusitany? Nejsou to dusičnany?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2019 11:39 KittyM – kvalita vody
Tak jdu ještě s jedním dotazem - máme na Nepomucku nějaký problém s obsahem dusitanů v pitných vodách (doufám že píšu dobře - ne z biologického hnojení, ale z anorganického hnojení polí).. Jak to potom v akváriu přirozeně regulovat? Poradí si zeleň?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2019 10:22 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: KittyM
Co by za tvé zimní teploty dali lidé, kteří chovají rybicky.net/atlasryb/zivorodka_kropenata nebo rybicky.net/atlasryb/skifie_zluta . Oba druhy dají rády zimní teploty 15°C. A určitě se najde víc takových ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.02.2019 09:23 KittyM Re: afc1886
Díky moc, je to tedy 2:0 pro aquatlantis, zítra ho objednám a snad se brzy pochlubím čerstvě a hustě osázenou nádrží :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2019 18:04 R Muž afc1886 [15650] Re: KittyM
Člověk se na něco ptá a rada nikde. ;-)
Za mě www.rataj-spk.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 18:02 KittyM Re: Longer01
Moc díky za názorný příklad! Se šneky počítám..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 18:01 KittyM – topení
Hm, proč teď řešit topení? teplota kolem 18st., v zimě to hodně kolísá 15-25 (krbovky v obýváku kde bude akvárko)..Zrovna razborky by měly mít teplotu 25-28, neonky či endlerky 23-27 dle atlasu.. Spíš bych potřebovala porovnat ty dva filtry, chápu že sety jsou o kompromisech, ale vždy je lepší a horší volba..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 16:13 Maq Re: KittyM
KittyM napsala: Zima i v létě, topit musím :)
Sice nepíšeš žádná čísla, ale skoro určitě Ti mohu říct, že pokud v něčem bydlí lidé, tak v akváriu topit nemusíš. Neznám akvarijní rostlinu, která by mi hynula zimou při teplotě 15°C (i nižší, já jsem trochu polárník), a to jsem už vyzkoušel všelijaké potvůrky.
Šneci (obyčejní) taky bez problémů. I krevetky mi v tom žijí, ale v tomto jsem začátečník, takže netvrdím, že to tak jde dlouhodobě.
Pokud jde o tropické ryby, pro teploty pod 20°C je samozřejmě výběr omezený. Ale i tak je jich víc, než se zdá. V tomto myslím dobře poradí zrovna Jirka Ščobák...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.02.2019 14:16 Muž Longer01 [21] Re: KittyM
Jirka to napsal pěkně. Určitě ze začátku míň druhů kytek. Před necelým rokem jsem zařizoval první akvárium. Pro představu, jak to vypadalo "zarostle" najdeš v prezentaci rybicky.net/fotogalerie.php….
Je tam: 2x šípatkovec odnožující, 5x bahnatka bezstopečná, 3x anubis, 2x Lidwigia repens. V první chvíli jsem si říkal, že se to tam nemůže vejít. Od tý doby jsem tam dal asi 2xtolik kytek, než na začátku.
Za mě doporučuji šneky: okružák, levatka, piskořka - pomáhají s čištěním akvária. Jsou i dobrým ukazatelem, když je něco v nepořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 14:08 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: KittyM
Kolik teplota v zimě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 14:06 KittyM Re: 4Sima
Díky moc za info i za typ na vlákno, budu určitě sledovat.
---
Teď už jen vybrat ten set..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 13:54 KittyM Re: JirkaŠčobák
Zima i v létě, topit musím :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 13:37 Muž JirkaŠčobák [3238] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: KittyM
Neřešil bych set. Nejprve bych se zamyslel, jakou mám doma teplotu v zimě a jakou v létě. Spousta živočichů a rostlin funguje při pokojové teplotě. Takže bych nepotřeboval topítko.

Pak bych uvažoval, kam se mi akvárium vejde a nechal si vyrobit na míru přesné do toho prostoru.

Pak, jestli chci rostlinné akva a pokud ano, jaké rostliny. Koupil bych ve velkém množství žádané rostliny a zapl nad nim žárovku se spínačem (víc žárovek/led světel). Hodil bych množství levatek a okružáků.

Pak bych čekal, jestli to roste.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.02.2019 13:12 Muž 4Sima [1939] Re: KittyM
Určitě na množství rostlin nešetři. Nekupej ale třeba na úvod 15 druhů, kup např. 2 košíčky stejných druhů. Všechny druhy nepůjdou. Avizovaných 15 košíčků by mohlo stačit. Nečekej, že se rostliny rozrostou a pak rozesadíš. Spíš něco odumře. Koukni na vlákno darování přebytků a inzeráty, třeba něco vybereš tady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 13:06 Muž Smetany [1226] Re: KittyM
Hodně záleží na tom jaké rostliny (echynodorů se tam moc nevejde) a taky v každém košíčku je jiný počet rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 12:44 KittyM Re: 4Sima
No super, díky :) tyto stránky jsem procházela, ale tahle mi nějak unikla.. A prosím jen čistě orientačně pokud bych objednávala např. zde www.rataj-spk.cz/…# kolik vlastně rostlin na kusy je vlastně dost pro plochu dna 60x30? Všude se jen píše, že jich daj začátečníci vždy málo :) např cca 15ks?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 12:28 Muž 4Sima [1939] Re: KittyM
www.horacovoakvarium.cz/…. Ty stránky doporučuji pročíst ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.02.2019 12:22 KittyM – akvárium
Ahoj, prokousávám se a prokousávám zdejšími články i diskusemi, už jsem pár rad dostala, ale přijde mi, že čím více vše člověk studuje, tím víc dotazů má.. No to hlavní - pokud byste si měli vybrat mezi těmito dvěma sety (vím, že se doporučuje raději sestravovat, ale opravdu opravdu bych chtěla koupit v setu), který je lepší volba (osvětlení / filtr) www.rataj-spk.cz/… či profizoo.cz/… (dle youtube vypadá provedení leddy velmi propracovaně, ale jestli chápu správně má trochu slabší světlo než Aquatlantis i když možná praktičtější filtr (?), navíc je o 1000,- levnější)..
Akvárium bude hustě osázeno s čímž souvisí můj druhý dotaz, není někde jednoduchý blbuvzdorný seznam rostlin vhodných do nově založeného akvária? Nebo dá se zde vyhledat nějaký akvarista dle kraje? Že bych se s ním zkusila domluvit na odprodeji něčeho rychlerostoucího..
Osazenstvo poté, co akvárium zaroste - Hejno Endlerek / razborek bornejských / modrých neonek + hejno pancéřníčků malých, šneci, časem krevetky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2019 20:31 Muž vlka [3531] Re: Lvican
Jak píšou kluci, brutálně přidej rostlin. Např. vallisnerky, růžkatec, egerie a plovoučky. Čím víc tím líp. A když po nějaké době dáš rybky, jejich „detrit“ se postará o výživu. Alespoň u mě to zatim funguje. Bez chemie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.02.2019 20:30 Andaska Re: Lvican
Šneci Ti právě se zajetím akvárka taky pomůžou. Stačí přidat třeba levatky, kružníky nebo okružáky. Zdravé rostlinky jíst nebudou. A když nebudeš pak překrmovat, nebudou se ani přemnožovat ;-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 120

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 116434x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=571