Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 28 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2016 22:02 lenkalor Re: romant
Vím,že je to téma 3 měsíce staré,ale chci na ně reagovat. Pro mě jako začátečníka je dobré vidět oba dva způsoby dělání akvaristiky. Jak krásná barevná akvária s průzračnou vodou a COčkem, tak low-tech aqua bez techniky, se zákalem, ale s vědomím ,že když 24 hodin nepůjde elektrika, tak se tam ale vůbec nic nestane. Sleduji oboje a časem si mohu vybrat.
Ale pro začátečníka je podle mě lepší začít s jistotou a tou je ta technika. Až budu vyšší level, tak to mohu zkusit i bez ní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2016 21:07 oglop – Re: oglop
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Diky vsem, posilam fotky testu, rekl bych ze je to fialova.

Prosel jsem par obrazku na internetu a nevim se proste rozhodnout jesli je to 6-7 nebo uplne neco jineho, taky jsem napsal na vodarny uvidim co mi reknou.

PS na stupnici meho testu je 6.5 zelena a 7.5 svetle modra, ale kdyz jsem tam nalil ocet silne ze zloutl nebo zoranzovel.

kdyz porovnam tyhle 2 stupnice, tak barva odpovida 6 na obrazku 1., ale stupnice na obalu je spis jako 2.

1)
iws.collin.edu/…

2)
s-media-cache-ak0.pinimg.com/…
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2016 16:30 Žena Belisana [476] - gavúnci, labyrintkyRe: Jája
já si našla parametry vstupní vody na info stránce vodáren, třeba by to taky našel někde na netu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2016 15:57 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: oglop
Možná by bylo nejschůdnější požádat přímo dodavatele vody o její parametry. Také zkus požádat v akvaristice, zda by ti vodu mohli přeměřit. Také se mi nezdá, že by pitná voda mohla mít tak vysoké pH.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   06.09.2016 20:29 Žena drvi [2894] Re: oglop
Tvoje hodnoty pH jsou k neuvereni, asi bude nejaka chyba v mereni protoze pH 11 - 13 to uz je celkem koncentrovana zasada, pH 11 ma treba cpavek, 13 to uz je louh sodny. Pochybuju, ze takto silne zasady vam tecou z vodovodu :-D ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.09.2016 20:09 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: oglop
Nejjednodušší bude vybrat si ryby, kterým tvoje voda svědčí - cichlidy z jezera Malawi a Tanganika. Pro začátek doporučuju: rybicky.net/atlasryb/pestrenec_prouzkovany
Přečti si o jejich chovu, není složitý. Akorát moc nepočítej s rostlinným akváriem.

Snižování tvrdosti a pH jde nejlépe pomocí reverzní osmózy, ale to není podle mě pro začátečníka úplně vhodné (komplikované, velký odpad vody, potřeba místo v bytě, ...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2016 19:49 oglop – Holadnsko
Ahoj, ziju v Holandsku a chtel bych si zalozit akvarko resp jsem takovy pokus mel, ale nemam dostatecne vybaveni zatim, to neni problem koupit. Viz co jsem se ptal zde: rybicky.net/forum/13369…


Problem je asi jak jsem ted meril vodu:

Koupil jsem si kapkovy test
vysledek v akvariu:
GH a KH = 8 - 10
PH = 9 - 10

Voda z kohoutku (hodinu odstata, zitra to bude druhy den tak ji otestuju znovu)
GH a KH = 8 - 10
PH = 11 - 13 (vysledek byl mimo barevny rozsah testu, po porovnani s internetem par pokusy se sodou a octem)

test mam od firmy vt.nl, maji zaroven pripravek PH min, jak pujdu kolem obchodu asi ho vyzkousim.

Da se ph snizit i nejak jinak nez pripravky z obchodu? Pripadne jake akvarium bych si mohl udelat?
Diky.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 18   14.06.2016 17:34 Marcel G Re: vaaclav
vaaclav napsal: Ty jsi zářný příklad jak se akvaristika dělat nemá...
Tak tohle mi přijde už fakt přes čáru. Na přístupu, který má k akvaristice Jirka, nevidím vůbec nic špatného a v mnoha ohledech mi takovýto přístup připadá k vodním živočichům mohem ohleduplnější, než moderní "aquascapingový" či "barrovský" přístup, kdy se do akvária doporučuje tlačit co nejvíce světla, CO2 a často i ostatních živin, aniž by se braly ohledy na ryby a jiné živočichy. Docela by mě, Václave, zajímalo, jestli bys byl stejně kritický i k takové Markétě Rejlkové (raviolce), kdybys viděl její akvária, co má doma. Pokud vím, tak jich tam má určitě mnohem více než Jirka, a já silně pochybuju o tom, že budou vypadat lépe (tj. více "aquascapingově"). Myslím si, že někteří lidé by se tu měli zamyslet nad tím, že se jedná o diskuzi, a ta se neobejde bez respektování názorů druhých. Pokud se někdo nedokáže smířit s tím, že existují i jiné názory a pohledy na věc, a neumí to respektovat (aniž by ty lidi urážel), tak by se takových diskuzí neměl účastnit. V diskuzi, kde se lidé vzájemně respektují (přestože spolu třeba nesouhlasí), se může člověk dozvědět spoustu zajímavých a podnětných informací, které ho přimějí se nad řadou věcí zamyslet. Pokud to ale sklouzne do klasických bojůvek, kdy proti sobě stojí dva tábory, které se začnou přetahovat o to, kdo má větší a lepší pravdu, tak se nikdo nic zajímavého nedozví.

PS: Přesně takovýto netolerantní přístup k druhým byl důvodem toho, proč jsem se před časem odmlčel a zrušil své webové stránky, a popravdě řečeno se mi opět vrací myšlenky na to, jestli má vůbec cenu někam přispívat, když to vždycky skončí stejně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   14.06.2016 17:21 R Muž romant [27987]
No a jak se tedy sakra ta akvaristika má dělat správně? :) Hele, lidi neblbněte, už do toho moc lezou emoce a to je na dvě věci, ono když si kdokoliv bude chtít jakýkoliv informace sehnat, tak si je sežene, bez ohledu na zdejší někdy až exorcistické výlevy a nikdo a nic mu v tom nezabrání. ;-) Stejně tak je to s tím (ne)posloucháním zdejších dobře míněných rad, kdo bude chtít, nemá absolutně problém se zorientovat a nastoupit na tu svojí, to zdůrazňuji SVOJÍ správnou cestu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.06.2016 17:09 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: vaaclav
vaaclav napsal: Ty jsi zářný příklad jak se akvaristika dělat nemá. Máš tolik akvárií že na ně nemáš čas a podle toho také vypadají. Kdyby aspoň něco bylo ke koukání ale zatím jsem takové tvoje akvárium nebo fotku neviděl. Asi by jsi nemohl být aquascaper protože než ty začneš oni už to mají pomalu hotové. Pátral jsem jak se doporučovalo zakládat akvária dříve většinou je to tehdy když rostliny začínají růst což je asi 14 dní, pak postupně přidávat rybky a častěji měnit vodu. Já jsem takhle také začínal a nikdy mě nic nechcíplo. Ryby a rostliny jsou většinou z tekoucí vody a proto filtr s nějakým pohybem vody. :-)

Odpovídám na první 4 věty: Teď jsi se projevil docela jako blbec. Máš právo říci, že se ti má akvária nelíbí. Bude to subjektivní, ale beru. Ale je totální kravina vypustit z klávesnice, že se takto "akvaristika dělat nemá". Podívej se na to očima přírodovědce. Což v podstatě já primárně uvnitř jsem. Z hromady rostlinných druhů, které jsem za posledního 3/4 roku nakoupil pro 19 akvárií, mi totálně uhynuly do této chvíle čtyři. Roste mi jich asi 30-40. Mám šest druhů živorodek (5 divokých) a pět z nich se množí. Mám minimální ztráty na krevetkách a racích - 9 nádrží s nimi. Všechno dolévám hodně k okraji, nemám krycí skla a vyskočilo mi za 3/4 roku asi 7 ryb a vylezl jeden rak. Kdybych měl mizerné podmínky, tak mi vyskakují i přes krycí sklo, kurnik!

Odpovídám na zbytek: Já to takto slýchal taky a proto jsem u starších příspěvků v tomto fóru psal 14 dní. A nerozporuju, co píšeš. Jen bych zdůraznil to slovo "postupně" - spousta lidí ho přeslechne, všechno nakoupí hned a jsou v kelu. Stejně jako u mě, je i u tebe akvaristika o disciplíně. K rybám a pohybu vody - když se s někým zakecám víc a začnu doporučovat ryby, doporučuju druhy, které mám vyzkoušené, že zvládnou podmínky bez filtrace. V reálu existují ryby, které prosperují "aj, aj".
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.06.2016 16:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Jája
Holky, rozumím, co říkáte a namítám jednu věc - myslím, že lidé nejsou jiní, než dřív. Je to z mé strany maličko vědecký názor - od dětství, ještě dřív, než o akvaristiku, se zajímám o historii a antropologii (chvíli jsem archeologii i studoval). A člověk je byl a bude stejný. Proto stav, který popisuješ, nevnímám jako stav, se kterým je nutné se smířit. Ono to v akvaristikách před dvaceti lety nebylo lepší. Jen ta technika nebyla tak dobrý biznis a nebyly takové možnosti. Akvária formátu aquascaping byly dosažitelné mnohem menší skupině lidí.

Podívejte. Když vlezu do některého fóra, budu i v budoucnu (samozřejmě ne vždy) komunikovat, že to jde i bez filtru. Ale vůbec mi nebude vadit, když mě někdo z vás bude oponovat. Protože je to diskuse, protože doopravdy nevíme, kdo je na druhé straně klávesnice a co radíte, může být pro dotyčného lepší.

P.S. Člověk, kterému jsem původně odpovídal (Bobolit) tu od své první reakce nic nenapsal. My tu popisujeme už druhou stránku a on nic.
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   14.06.2016 16:25 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: JirkaŠčobák
Ty jsi zářný příklad, jak se akvaristika dělat nemá. Máš tolik akvárií, že na ně nemáš čas, a podle toho také vypadají. Kdyby aspoň něco bylo ke koukání, ale zatím jsem takové tvoje akvárium nebo fotku neviděl. Asi bys nemohl být aquascaper, protože než ty začneš, oni už to mají pomalu hotové. Pátral jsem, jak se doporučovalo zakládat akvária dříve, většinou je to tehdy, když rostliny začínají růst, což je asi 14 dní, pak postupně přidávat rybky a častěji měnit vodu. Já jsem takhle také začínal a nikdy mě nic nechcíplo. Ryby a rostliny jsou většinou z tekoucí vody, a proto filtr s nějakým pohybem vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2016 16:06 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: Jája
My se tady můžeme snažit radit jak chceme. Každý to pochopi po svém. Ale přesně z toho duvodu co Jaja napsala , a je to i muj nazor, je pro uplneho začatečnika lepši použit filtraci....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 18   14.06.2016 15:50 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: JirkaŠčobák
Trošku pomíjíš ten fakt, že současní začátečníci nejsou ochotní čekat, i když jim to je tady neustále a dnes a denně razeno. Mají svou hlavu. Nejsou ochotni k akvárku přistupovat tak, jak se to dělo za dob mého mládí. V akvaristikách jim radí "skuteční odborníci" a nacpou jim hafo chemie. A oni těm žvástům věří. Kolikrát vidím rudě, co se tady naskytne. A těch rádoby akvaristů ve stylu "všechnovímvšechnoznámastejněsitoudělámpodlesvéhocomitoturadítezablbosti" je více než dost, bohužel. A takovým lidem bych určitě nevysvětlovala, jak se zakládá a funguje akvárko bez techniky, protože to stejně nepochopí, nebo spíš nechtějí pochopit. Takže já se osobně přikláním k tomu, aby takovým začátečníkům byla raděna technika (bez pardonu) + zaběhnutí AQ alespoň měsíc, a to bez ryb (což stejně nedodrží), pouze se šneky + občasným nadrobením suchého žrádla a pokud možno s vymáchaným filtrem z jiného AQ, a měnit vodu a měnit vodu a měnit vodu do zblbnutí v případě nasazení ryb. Protože, pokud se tento postup dodrží, tak AQ také bude bez problému fungovat, jen se musí chtít to dodržet.
Co se týká hnojení, tak např. já mám v AQ hafo živorodek, odkaluju minimálně - spíš neodkaluju, občas protrhám staré listy, vyměním cca 30l vody. Kytek mám plné AQ a docela se jim daří, až na několik dost náročných druhů, které se mi nepodařilo udržet bez CO2. V podstatě to AQ nechám žít bez větších zásahů. Mám tam i řasy v přijatelné míře a určitě si kvůli tomu nervu vlasy a nesnažím se o sterilní AQ. Testy už nepoužívám, prostě mrknu do AQ a vidím. Vrátím se k tomu hnojení. Hnojit prostě MUSÍM, protože, když přestanu, tak ani živorodky, ani neodkalování, ani to, že AQ nechávám žít téměř podle svého, tak to nestačí a je na rostlinách vidět, že to je špatně. Prostě rostlinám nestačí výše uvedené a potřebují výživu. Toť můj názor. A vysvětlovat začátečníkovi, kterého to v podstatě nezajímá a "chce jen to akvárko, tak vocode", všechny souvislosti a návaznosti, je jako házení hrachu na zeď. A sežere to spoustu času zbytečně vyplácaného na rady. Proto musím podpořit karmen - raději s technikou než bez.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2016 15:36 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: karmen1976
Pak je to jejich blbost. Stejně tak jsou lidé, co jim řekneš, že když použijí filtr, mohou ryby nasadit po dvou týdnech a oni to udělají po dvou dnech.

U lidí, kteři to ale vydrží, si myslím, že lépe na tom bude člověk bez filtru, který dá první ryby po měsíci a půl, než člověk s filtrem po dvou týdnech. Člověk bez filtru má v tu chvíli akvárium lépe stabilizované a maličko víc zkušeností.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.06.2016 15:26 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: JirkaŠčobák
Většina začâtečníku nevydrží s přidánim ryb až když se rozrostou rostliny. Budou experimentovat jeste spoustu měsicu i s rybama.



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2016 14:39 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: karmen1976
Upřímně si na své začátky pamatuji velmi mlhavě. Bylo to před třiceti lety.

Ale s učením mám hodně praxe. Ne akvaristiky, ale něčeho jiného (učím tancovat square dance). Dělám to 26 let. Existuje "víc cest". Mohu začít touto figurou, jinou figurou, zaměřit se na toto, tohle - a žádná z těch cest není nepoužitelná. Je to do jisté míry o tom kouknout na člověka a odhadnout, co potřebuje. My tu sedíme u počítače a lidi, co píší na fórum, nevidíme. Často o nich nevíme vůbec nic. Jsou to z naší strany výstřely do tmy. Z čehož vyplývá, že to, co tu děláme, je neefektivní. Kdybychom ty lidi mohli vidět, dokázali bychom odhadnout - tomu tohle, tomu toto. Nevíme. V zásadě si ale nemyslím, že doporučovat akvária bez filtrace je horší střelba naslepo, než doporučovat akvária s filtrací.

ZÁKLADNÍ OTÁZKA:
Co je v akvaristice považováno za neúspěch?

Představte si, že orientuji člověka na akvárium bez filtrace. Má úkol měsíc a půl nevložit plánované ryby. Měsíc a půl bude "pěstovat zeleninu". Zjistí, že mu některá zelenina zakapala. Dobře. Pak musí počkat s rybami déle, než měsíc a půl. Pěstuje dál. Stále nezabil žádnou rybu (a naučil se zvládat akvárium v určité fázi - získal zkušenost). Až když má svoji zeleninovou zahrádku připravenou, dá do ní pár rybek. Které se možná začnou množit, totálně ji zaplní a budou happy.

A teď standardní postup. Založit akvárium a počkat dva-tři týdny. Pak vložit ryby. Problém je, že dva-tři týdny je taková hranice, kdy se i v akváriu bez ryb objeví řasy nebo sinice. A on tam bouchne ryby. A teď tam má ještě filtr. A uvažuje nad chemií. A chcípne mu první ryba. A chce ty ryby zachránit za každou cenu. Člověk má hlavu jako kýbl a nedivím se. Porovnejte s přístupem bez filtrace, kdy akvarista VÍ, že nesmí vložit ryby dřív, než za měsíc a půl a stará se jen o akvárium s rostlinami.

Podle mě je neúspěch pozabíjet ryby. Při standardním způsobu jich pozabíjím víc a ještě dosáhnu slušného akvária později.

21. 5. jsem založil toto akvárium: rybicky.net/nadrze/25313 Velká budephalandra se zdaleka stále neuchytila, bojuju tam s jemnými řasami a to je v tom jediná krevetka. Ok, je to nanoakvárium, ale je s ním stejně (víc) práce, jako s velkým (a pro mě asi stejně starostí, jako pro začátečníka se středně velkým akváriem). Jsem šťasten, že se mohu soustředit jen na rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   14.06.2016 13:54 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: JirkaŠčobák
Já vycházím předevšim z toho co jsem sama zažila..
A většina začátečníků stejně uděla pravý opak toho co se jim poradí nebo co si nastudujou.
Takže proto já bych filtraci doporučila ikdyž vim, že to jde bez ní. Předejde to většim problemum. ..

Nevyznam se v akvaristice tak abych se tu rozepisovala do podrobna proč to a nebo to. Píšu jen to co si myslim a vychazim ze skušeností mých a lidi okolo sebe.. .

Nikdo netvrdi že bez filtrace to nejde, ale podlene se k tomu musi človek dopracovat sám až po nejake dobe. Kdy už mâ ten "cit" a pozná na pohled že se děje něco co nema. Musi už to svoje akvo znát...
Musí mit odzkoušene druhy rostlin co mu jdou a nejdou.


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2016 13:35 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: NHKG
NHKG napsal:Filtr je navíc důležitý i pro mechanickou filtraci a zajištění stejných parametrů vody v celém akváriu.
A ryby v prodejně jsou opět speciální případ, tam se totiž většinou krmí extrémně málo, aby to filtrace utáhla.


Stejné parametry vody - to platí hodně často u akvárií s umělým přidáváním CO2 nebo živin. Ale v akváriu, kde ti tyto věci přirozeně vznikají? Málo uvažujeme, že pohyb ryb také vodu značně promísí. Mechanickou filtraci považuji za důležitou, když je co filtrovat. Pokud nemám přerybeno, stačí sem tam odkalit (což ani nedělám).

Ohledně ryb u prodejce velmi doporučuju tento starý článek zde na Rybičkách: rybicky.net/clanky/856-aklimatizace-akvarijnich-ryb-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.06.2016 13:29 Marcel G Re: NHKG
Větší ryby patří do většího akvária, takže proporcionálně by mělo být množství biomasy ryb zhruba stejné. Pokud nějaké ryby (typicky např. závojnatky) produkují nepoměrně větší množství odpadních látek, pak bychom měli začátečníkovi opět radit spíše v tom smyslu, že méně znamená v tomto případě více. V první řadě bychom tedy měli začátečníkovi vysvětlit vztah mezi množstvím ryb a produkcí odpadních látek. Snažit se kompenzovat nevhodné množství ryb v akváriu (tj. přerybnění) předimenzovanou filtrací je podle mě špatně.

Pokud jde o mechanickou filtraci, tak na to stačí malý kousek jemné vaty. Běžné (detritem nezanesené) filtry nemají příliš velkou schopnost odstraňovat z vody jemné částice. O tom, jaký je podíl třeba kanystrových filtrů na stabilizaci (udržování stejných) parametrů vody, bychom mohli diskutovat. Spousta filtrů v rostlinných akváriích funguje například jako lapače organických i anorganických látek a sraženin, takže rostlinám spíše konkurují a vodu sice zbaví jednoho druhu nečistot, ale za cenu hromadění a uvolňování jiného druhu nečistot.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.06.2016 13:25 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: NHKG
NHKG napsal: Hodně ryb, zanedbatelný růst rostlin, ...

Vidím to jako začarovaný kruh. Protože předpokládáme, že začátečníci udělají chyby a rostliny jim moc neporostou, doporučujeme jim techniku (chemii), která pomůže živočichům v takové situaci přežít. Jenže díky té technice (chemii) jim paradoxně rostliny velmi často porostou hůř.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   14.06.2016 13:00 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Marcel G
Doporučuju zkusit chovat větší ryby, ideálně nějaké bagrující, v akváriu bez rostlin. Pak uvidíte, že každý litr filtračního materiálu se pozitivně projeví na kondici ryb a celkovém stavu akvária. A ty začátečnické akvária se tomuto podobají. Hodně ryb, zanedbatelný růst rostlin, ...
Ale proč to tak je netuším. Filtr je navíc důležitý i pro mechanickou filtraci a zajištění stejných parametrů vody v celém akváriu.

A ryby v prodejně jsou opět speciální případ, tam se totiž většinou krmí extrémně málo, aby to filtrace utáhla.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   14.06.2016 12:51 Marcel G – Proč nepoužívat mozek, když už ho máme?
Začátečníkovi jsme poradili (každý ze svého úhlu pohledu), takže se směle můžeme vrhnout na pokročilejší diskuzi o problematice zakládání akvárií. tone rozzureny

Chápu, že filtrace může pomoct, ale na druhou stranu si myslím (a jsem moc rád, že na to Jirka Ščobák tak často upozorňuje), že si možná akvaristi až příliš často zvykli omílat pořád dokola nejrůznější poučky, které se někde dočetli, aniž by se pídili po tom, jestli to má v konkrétní situaci nějaké hlubší opodstatnění nebo smysl (PS: Nemám tím teď na mysli nikoho konkrétního; jde jen o všeobecné postesknutí nad současnou situací). V prodejním akvárku v akvaristice, kde je pohromadě 100 ryb v malém akváriu bez jediné rostliny a substrátu a kde se nemění dostatečně často voda, je filtr pravděpodobně otázkou života a smrti. Naproti tomu v hustě zarostlém rostlinném akváriu s malým počtem ryb je filtr zcela nadbytečná (a někdy dokonce i škodlivá) věc.

V první řadě by si měl také každý uvědomit, co je primárním cílem takového filtru. Pokud se nemýlím, hlavním cílem filtru je nitrifikace (tj. odbourání toxického amoniaku a jeho přeměna na dusičnany). A víte, že jen asi 0,002% všech bakterií v pískové filtraci je nitrifikačních, nebo že na odbourání (tj. "znitrifikování") 1 gramu krmiva stačí teoreticky jen 1,2 mL filtračního média Eheim Substrat Pro? K čemu nám potom v akváriu, kde se používá filtr s kapacitou filtrační náplně 3L, slouží zbylých 2998,8 mL filtrační hmoty? Řekl bych "k hov..", ale nechci být vulgární.

[Filtrace může mít samozřejmě i další roli, kterou je třeba mineralizace organických látek. Ale ta bude podle mě mnohem lépe a efektivněji probíhat v samotném akváriu, kde se na ní může podílet celá řada organismů, než v uzavřené nádobce filtru.]

Co tím chci říct, je to, že bych byl mnohem radši, kdyby začínající akvaristé používali více zdravý rozum, než aby slepě následovali různé rady (byť dobře míněné), které mohou být někdy dost zcestné. Člověk, který se naučí hned od začátku používat předimenzovaný filtr, získá velmi brzy dojem (a nutno dodat "mylný"), že se bez filtru neobejde. A neplatí to samozřejmě jen o filtru, ale třeba i o hnojení rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   14.06.2016 11:42 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: karmen1976
Vyrazil jsem ze sebe hluboké: "Hmufff!"
:)

Respektuju, co píšeš. Souhlasím do určité míry.

Dnes ráno se na Akva.sk objevilo toto: www.akva.sk/…
Nejčastější chyba je, že lidé nasazují ryby moc brzy nebo v den založení akvária. Začnou tam cpát mnoho techniky a chemie hned na začátku.
Kdyby byla rozšířena filozofie: "Sežen solidní substrát, osázej hustě rostlinami (do odpovědi dotyčné holce jsem dal přímo link na fotku), zalij vodou a nech to měsíc a půl svému životu," bude taky dost co zkazit, ale míň. Úspěch bude záviset primárně na trpělivosti a na tom, do akvária nakonec nedat mnoho ryb. Je to naprosto odlišné současného trendu, je to sci-fi představa, ale bylo by to méně zničující, než současné nejběžnější chyby začátačníků, kteří nasadí ryby moc brzy.

Jsou lidé u kterých máš pravdu ty, jsou lidé, u kterých mám pravdu já, když někdo napíše, nevíme, kam patří. Není zlé, žes na moji reakci napsala svoji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   14.06.2016 10:38 Žena karmen1976 [362] - AmerikaRe: JirkaŠčobák
Nejpodstatnější není..
Ale pro začátečnika důležitá součást vybavení akvaria pro správné zaběhnutí . Pokud nemá žádné předešlé zkušenosti s rybami a rostlinami.

každý si hodně osázene akvo představuje jinak a rovněž i péči o nej.. i když řekneš 3 lidem stejnou věc, každý z nich bude mit svou představu o tom co je hodne zarostle.

Trvám si na tom, že začátečnik by měl filtraci používat !! Vyhne se tak mnoh problemum.

Snažím se Jirko châpat Tvuj styl, v některych věcech ti davam za pravdu, ale v tomto konkretnim připadě s tebou nesouhlasim.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   14.06.2016 09:41 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Bobolit
Ve svém pořadí se ptáš na rostliny jako na poslední, ale v praxi, pro fungující akvárium, by měly být to první. Pak by sis položil například otázku, jestli je výška 35 ideální a nestačilo by například 30 a raději ať je akvárium při stejném objemu maličko širší nebo delší a má větší plochu hladiny.
Rostliny by měly být první a měly by jako první růst a prosperovat. Na Akva.sk aktuálně jeden kluk založil akvárium hned i s rybičkami, napravuje situaci, v podstatě správně, ale snaží se zachraňovat ty ryby a koná psí kusy a "divy udatenství", které by nekonal, kdyby měl měsíc a půl akvárium bez ryb (což je opak ideálního stavu, protože akvárium potřebuje klid). Pokud neuděláš vyloženě nějakou kravinu, první dva týdny budeš mít akvárium bez řas. Což je zrádné, protože ty POTŘEBUJEŠ vědět, jak tvé akvárium funguje. Akvarista potřebuje nechat akváriu vlastní vývoj a je ideální, když na tento vývoj může reagovat, pokud v akváriu nejsou ryby a on je neohrožuje! Takže podle mých zkušeností je člověk první měsíc a půl a klidně i trochu déle, čistě rostinný akvarista a rostliny jsou to jediné, co by ho mělo zajímat. Osobně jsem během této doby už několikrát změnil názor, jaké živočichy v akváriu vlastně finálně budu mít. Seznamy jsou při nejlepší vůli jen prvotní orientační představa, v tvém případě ješté trochu nerealizovatelná. O endlerkách se ví, že jsou ze živorodek "poněkud ostřejší" na krevetky. Ještě je chceš míchat s razborami. A do toho CPO. Pro CPO mám samostatné akvárium. Jednak, protože se jim daří, jednak, protože když jsem k nim párkrát dal potěr živorodek, našel jsem je v noci s potěrem v hubě (a nepustili). Tak, jak je mám, se mi CPO množí. Taky se mi množí krevetky - v samotné nádrži i v další nádrži se živorodkami. Ale to všechno jsem dělal velmi postupně a velmi pomalu. Nejdřív rostliny. Po dvou měsících Neoheteradrie elegans. A až když se ty množí a akvárium je ještě lépe zarostlé a s řasami, až pak čtyřicet krevetek. CPO bych k tomu už nedával. Tolik k tvému výběru.
A teď mi odpověz na otázku, jestli je filtr to nejpodstatnější.
:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.06.2016 06:27 Marcel G Re: Bobolit
Například:
Osvětlení: Chihiros A-Series A601 ($60) → najdeš na www.aliexpress.com
Filtr: EHEIM Classic 250 (nebo výkonově podobný)
Rostliny: podle toho, jaký styl akvaristiky je ti blízký (hi-tech, low-tech, aquascaping, holanďan ...)

U toho osvětlení A601 jde regulovat intenzita, takže si můžeš navolit, co potřebuješ.
Filtry Eheim Classic patří mezi kvalitní a málo poruchové německé produkty (sám přesně tento typ používám). Dá se ale samozřejmě sehnat i levnější filtr (stačí se podívat do nějakého akva e-shopu). Dnes je asi jedno, jaký filtr si vybereš; všechny jsou dobré. Dražší modely mají elektroniku, která ovládá všechno možné (dokonce to můžeš napojit i na PC), ale pokud si s tím nebudeš chtít regulerně hrát, tak je to zbytečné.

PS: Ideální je, když si najdeš na netu nějaké akvárko, které se ti líbí, a podle toho stylu si pak můžeš najít nějaký článek, který popisuje, jak takové akvárko založit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.06.2016 20:00 Bobolit
Dobrý den,
potřeboval bych poradit se založením úplně nového akvária. Budu si dávat dělat od jednoho pána akvárium o rozměrech 60x35x30cm, v akváriu budou hlavně krevetky, několik razborek nebo endlerek a jeden pár raka mexického. Potřebuju od Vás jen poradit jaký dobrý filtr mám koupit, jakou osvětlovací led rampu koupit, aby to dobře svítilo a rozměrově se to vešlo na akvárium. A pak bych chtěl nějaké tipy na rostlinky, které tam dát. Dno bude z TETRA Active Substrate. Předem děkuji za tipy.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   06.06.2016 14:08 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Venzistor
Venzistor napsal:Poradíte nějaké hezké rybky vhodné pro začátečníky do tak malé nádrže? Klidně budeme chovat jen jeden druh a akvárium tomu druhu podřídíme.

Neoheterandrie elegans a když se ti rozběhnou, můžeš si k nim pořídit i krevetky. Primární ale bude rozběhnuté rostliny, protože zdravé rostliny = zdravé ryby :). Lidé, kteří mají x měsíců fungující rostlinné akvárium, řeší mnohem méně nemoci, úhyny a tak.

Pokud jsou pro tebe primární ryby, dej do toho akvária velkou hromadu Najas guadelupensis, doplň ji na hladině ceratophyllem a po dvou měsících budeš mít biotop, že ani filtr nebudeš potřebovat. Jako tento člověk: www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   06.06.2016 13:48 Žena Xlienka [276] - AmerikaRe: Venzistor
Zkus si zadat atlas, pokročilé vyhledávání a zadej velikost cca 3 cm a sladkovodní a uvidíš co ti vyleze. Je toho opravdu hodně a u takhle malých rybek se nemusíš bát udržení rovnováhy ani při menším objemu. Jinak pak je potřeba ještě zkouknout aby byla vhodná do max 60l vody, z těch 3cm rybek to bude většina.
Teď se dají docela jednoduše sehnat netradiční živorodky (endlerka, sličná..), ale třeba i mini rybky jako (dániá perlové, razborky micro, skvrnoocasé..., razbory ranongská, espheo..., kardinálky, nebo třeba neonky modré). Je toho opravdu spousta. Doplnit lze třeba pancéřníčky (malé, nejmenší, třískvrné...) nebo otíky.
A to jsou všechno relativně méně náročné rybky, které při dostatečném vzdělávání se, dokáže zvládnout i začátečník.
Hlavně nejdříve přečti všechny odkazy v modrém rámečku nahoře v tomto vlákně.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2016 13:23 Venzistor – Nové akvárium
Ahoj všichni, chtěl bych si s přítelkyní pořídit akvárium do bytu. Bohužel jsme omezeni prostorem, proto nemůžeme mít větší akvárium než 60x30x30, u té výšky ještě můžeme jít do max 40 což znamená 60x30x40. Moje mamka od mého dětství měla doma akvária ale chovala vždy tu klasiku neonky,paví očka tetry atd. My jsme se rozhodovali že by jsme nechtěli nic tak úplně běžného ale zase ne nějaký unikát. Poradíte nějaké hezké rybky vhodné pro začátečníky do tak malé nádrže? Klidně budeme chovat jen jeden druh a akvárium tomu druhu podřídíme. Děkuji všem za rady :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.05.2016 10:52 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: lemans
K tomu chlazení - ryby si rády prohřejí bříška i ploutvičky, sama vyšší teplota jim neškodí. Jde ale o to, že čím teplejší voda, tím méně je v ní kyslíku, takže v případě potřeby lze "chladit" intenzivnějším vzduchováním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.05.2016 10:36 Muž MirekSazava [71]
Já bych si hlavně nejdříve zjistil, jaké teploty vyhovují osazenstvu nádrže a pak přemýšlel jestli a na kolik stupňů chladit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 10:09 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Heimdall
Chladit na 26C mi přijde extrémní. Ryby mají v domovině často i přes 30C. Takže já chladím na 29C větráčkem s termostatem.
S rybami souhlas. Já bych přidal 5-10 neonek a 2-3 pancéřníčky, ale až za měsíc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 09:37 R Muž Silent [5949] Re: lemans
Pokud jsou hodnoty vody stabilní tak bych spíše rozšířil hejno neonek. Bude to vypadat skvěle. Prozatím tak o 5ks. Později by se dalo rozšířit i to hejno pancíků i když 10 mi přijde na tu velikost až až. Teplotu bych udržoval ideálně na 24-26°C celoročně. Tudíž v parných dnech chladit na rozumnou mez.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.05.2016 09:25 lemans
Ahoj, chtěla bych se zeptat, po dvou měsících záběhu akvária máme v 90 litrech (čistých) 10 neonek obecných, 5 pancéřníčků zelených, 1 bettu a 1 ancitruse... mohla bych přidat ještě 5 pancéřníčků?

A ještě bych měla jednu otázku, při teplotě 26 stupnů, je potřeba na léto snižovat teplotu? Děkuji za rady ;-) :-)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 19:43 R Muž romant [27987] Re: Mesala
Den, dva času, tak bych to asi nějak viděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 19:40 Žena Mesala [22]
Ok, a ještě mě tak napadlo, za jak dlouho se vybarví/zbaví stresu? Díky a omlouvám se, že tak moc prudim, ale nechci nic pokazit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 19:23 R Muž romant [27987] Re: Mesala
Ono ty krevetky jsou trošku větší cíťové, tedy obecně a právě proto bych ty výměny dělal trošku jinak, tedy v tomto případě a to klidně denně, ale menší množství vody, čímž se nebude tak skokově měnit chemismus vody a zárověň si budeš jistit N látky, tedy co kdyby. Dělal bych to takto týden a potom třeba po těch třech dnech až do toho normálního stavu jednotýdenního vyvětrání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.05.2016 16:27 Muž PaYoch [134] Re: Mesala
To urcite bude stačit, ještě minimálně měsíc. Pak už by mělo stačit jednou týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 16:16 Žena Mesala [22]
A když je akva jen měsíc zaběhlé, jak často mám měnit vodu? Třeba třetinu jednou za 3 dny? Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 13:00 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Mesala
Dát ji tam můžeš, ale nutné to není. Více zde: rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_cervena_var_red_cherry
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 12:12 Žena Mesala [22]
Tak ještě pročítám co to jde a narazila jsem na zmínku o sépiové kosti jakožto zdroje vápníku, to je taková ta obyčejná co se dává třeba těm velkým africkým šnekům? A je potřebná nebo jim stačí vápník ze svleček?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 11:47 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Mesala
Jasně že může. Akorát ji nepřekrm, 1 krevetka skoro nic nesežere...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 11:43 Žena Mesala [22]
Díky, no a nemohla by ta white žít týden sama v 10l? (Záběh 2 měsíce) A pak bych k ní třeba dokoupila další? I tak pojedu za týden na burzu ještě dokoupit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 11:37 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mesala
Hlavně si dej pozor na to aby se ti voda ze sáčku nedostala do akvária. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 11:34 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Mesala
Ty krevetky jsou jeden druh, akorát jiné barevné formy. Pokud ti nevadí, že se barevné formy trochu promísí a red cherry v další generaci budou méně červené, tak si ji nech. Akorát 4 kusy je docela málo, měla jsi jich koupit víc, aby byla větší šance, že se budou množit.
Já jich dneska kupoval 10 a taky mix forem, protože byl nejlevnější. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 11:27 Žena Mesala [22] Re: NHKG
A co s tou bílou? Mám ji nějak vyřadit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.05.2016 10:59 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Mesala
Ulít ze sáčku cca 1/3 vody a nahradit tou z akvária. Sáček s rybami dát na hladinu akvária, ať se vyrovná teplota. Pak co 10 minut dolít další třetinu. No a po půl hodině vypustit. U krevetek stejně jako u ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.05.2016 10:55 Žena Mesala [22]
Ahoj, tak jsem si z burzy dovezla 4 krevety a 8 razborek a mám pár otázek
1) Jak se do akva dávají razborky? Vím, že u krevet je to složitá procedůra přelévání vody, je to to samé i u razborek?
2) Myslím že u krevetek je jedna white, ostatní cherry, co s ní?
Díky

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [28] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113257x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=1351