Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 98 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 16:00 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: lhajek
Můžeš je dát do 54litrovky k těm vietnamkám... Hm... to je ale blbost. Nemůžeš :-) Nejen že by ti požrali většinu potěru, ale především mají výrazně odlišné nároky na teplotu než kardinálky vietnamské.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 15:10 Muž lhajek [1870] - Rostliny
My s jednodruhovými nádržemi to máme jednodušší. Ale když to tak poslouchám (čtu) tak bych si hned zařídil nějakou novou nádrž třeba se zakrslýma čichavcema .... ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 12:51 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Já právě když se díval jak to akvárko vypadá, tak mě hned cichlidky taky napadly. Přece jenom úkryty mají a i ta osádka je celá taková "nahoře"
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 12:46 R Muž romant [27987] Re: ender
Ty cichlidky, jak Ti radí kolega proč ne, ale až bude akvo pořádně ostařený, tak za dva měsíce. Klidně se můžeš podívat na nějaký pancéřníčky ke dnu, nebo nějaký čističe jako jsou třeba otíci(krunýřovci jenopruhý), to já jenom aby to rozhodování nebylo tak jednoduchý. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 12:41 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
Víš, já mám rád všechny ryby, ale některé jsou ty TOP, ty srdíčkové, a jedním z nich je čichavec perleťový. Proto se snažím lidem vysvětlit, co potřebuje, aby byl spokojený... protože spokojený a dobře živený čichavec perleťový je opravdu jedna z nejkrásnějších akvarijních ryb. Jo, a ty parmičy duhové jsou taky moc fajn rybky, nejsou agresivní, ale už narážíš na prostorové omezení tvého akva... už bys asi musel vynechat neonky. Tři hejnka jsou na tak malé akvárko opravdu hodně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 12:21 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: ender
Čichavec perleťový nezí zase až tak nenáročná ryba. Libuje si v poměrně vysokých teplotách (26°-30°C), má rád svůj klid a je trošku chabrus na pajš (například živé nitěnky mu sice chutnají ale ze zdravotního hlediska dlouhodobě nesvědčí). Parmičky by ho prudily, lekaly a navíc je zbytečné je hýčkat tak teplou vodou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 12:16 Muž ender [3]
Libore - díky moc! - něco takového jsem potřeboval slyšet :-) palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 12:13 Muž ender [3]
Parmičkám duhovým bych se nebránil - dík za tip...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.10.2012 12:13 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
Rozhodně jako první dánia a jak říká romant, 8 ks celkově, ale já bych dal 4 ks po třech týdnech a další 4 ks za týden. Další týden polovinu neonek a za další zase polovinu neonek. Neonek klidně 10-12ks, mají rády větší hejno. Čichavce perleťové miluju, jsou to jedny z nejkrásnějších akvarijních ryb ale bojím se, že ve 112litrech by sice přežívali, ale nevybarvili by se, byli by ve stresu z malého prostoru a ostatních ryb. V takovémhle akva kdybys je chtěl, tak jedině je, 1 samce a 2 samice, ale žádné jiné ryby. Přikláním se k romantovi a doporučuji buď malé čichavce - zakrslé nebo ještě menší medové - jsou taky nádherní, a nebo se kouknout na méně náročné cichlidky. Taková cichlidka vysokoploutvá, Borelliho nebo kakadu či Ramirezova, to jsou taky krásky. A opět se chovají 1 samec + 2-3 samice a těm by velikost tvého akva seděla. Ty sumatranky (parmička čtyřpruhá) bych zcela vynechal, jsou to velcí plavci, z vlastních zkušeností doporučuji pro hejnko 10 ks, které potřebuješ z romantem zmiňovaných důvodů akva nejméně 120cm dlouhé. Já osobně bych už víc nedával. 8 dánií, 12 neonek a 3-4 malí čichavci nebo cichlidky bohatě stačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 12:12 Muž ender [3]
ok - začnu Zebřičkama...
a proč né Čichavce perletˇového - to je moje TOP ryba, tu bych v akváriu chtěl mít...pokud jsi tedy, Romane, nemyslel dát Čichavce jako startovací rybu...
A co ještě k těmhle třem druhům časem "přiřadit". Parmičky jsem teda zavrhnul - bohužel...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 12:10 Žena sivon [1714] - PlžiRe: endler
Nechceš zkusit Parmičky duhové? Jsou menší, nejsou agresivní k ostatním rybám a stačí 4 páry, aby s nimi byla legrace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 12:00 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Právě proto jsem to psal. Je to 112 litrů (80x40 půdorys). Nechám na posouzení chovatelů parmiček jestli je to dost nebo není pro hejno 10ti čilých rybek. Mě to přijde na hraně nebo spíš málo. Pokud by jich bylo míň, tak to nebude dělat dobrotu, zvlášť v kombinaci s dánii a čichavci, kteří mají rádi klid
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 11:50 R Muž romant [27987] Re: ender
Začal bych těma dániama, klidně dvojnásobek, čichavce prleťový bych tam nedával, podívej se na čichavce zakrslý, u těch parmiček platí že buď pořádný hejno(10 a více kusů), nebo žádnou, jak jich není parta, tak se nudí a mají tendenci okusovat ostatním obyvatelům ploutve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 11:45 Muž ender [3]
chlapi, jsem rád, že se mi takhle věnujete a děkuju za to.
Dobrá - ryby tedy ještě né, šneky si nějaký seženu, vodu obden třetinu vyměňuju, a budu i lehce krmit - ale bohužel neměřím kromě teploty nic - nemám na to vybavení...! - Je to moc potřeba?
Až uplynou ty dlouhé tři týdny coze , s kterými tedy vytrvám bez jakéhokoliv zarybnění - dýl nééé :-) !, s kterým druhem mám tedy začít?
Chci aby mi tam plavali Čichavci perletˇoví (1 kluk a dvě holky), 8x Neonky a 4x Dánia a chtěl jsem i Parmičku čtyřpruhou, ale příspěvek Ičina mě trošku "zaskočil" o nevhodnosti těchhle rybek.
Takže, kterými začít a kterými (málo kusy) vhodně doplním ty výše uvedené? - Nechci živorodky...

předem dík za další cenné informace...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 11:10 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: lhajek
Někteří šneci jsou naprosto úžasní... ale ti se obvykle nehodí do čerstvě založeného akvária... Ale i třeba takový červený okružák je parádní kousek... U mne se tedy rozhodně nemůže stát, že bych měl akva bez šneků. Jak přendám rostlinu z akva do akva, přenesu s ní samozřejmě i šneky. Nevadí mi. Když jich mám někde moc např. kvůli krmení plůdku, tak je nalovím do pasti a dám do akva, kde chovám Heleny a je klid :-) Problém je, když se mi Helena objeví v akva, kde mám třeba Brotia pagodula, to je potom poplach rozzureny Dodnes nechápu, jak se tam dostávají, ale podezřívám je, že přelezou po káblících elektroinstalace.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 11:04 R Muž romant [27987]
Tak oni ty šneci hned od začátku akva mají dvě základní funkce a to že začnou produkovat odpadní látky a ty slouží jako potrava pro nitrifikační bakterie a hned od začátku čistí povrch rostlin a ty tak mohou efektivněji fungovat a tudíž po onom více jak týdnu při intenzivních výměnách vody lze nějaký ty rybky nasadit a s dalším osazenstvem počkat další týden a nepolevovat ve výměnách vody. Co se týká měření toho či onoho, proč ne, ale lze se obejít i bez toho, když se to podrží tou výměnou vody, tak strach nemám. To čekání třeba měsíc má v sobě jednu záludnot a to pokud nejsou v akva vůbec žádný živočichové a moc se neměnila voda, tak se katastrofa v podobě krátkodobýho zvýšení N látek po přidání většího množství rybek najednou může velmi rychle dostavit taky.
Edit: Ty šneky mám na mysli okružáky, levatky a piskořky, toť moje osvědčená kombinace hned od prvního dne akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 10:52 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: ender
I šneci jsou úžasní na pozorování byť jsou to ti nejobyčejnější, které se tady snaží řada akvaristů bohužel jen zbavovat.
Až se ti okoukají tak už bude skoro čas na ryby :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.10.2012 09:59 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
No... napíšu ti to na rovinu. I když budeš dělat, co ti radí romant - a radí ti dobře - rozhodně bych tam ještě ryby nedával. Ani já když jsem zakládal akva a vymačkal tam velkou kostku fungujícího biofiltru, měnil vodu a prováděl ob den měření všech důležitých hodnot (NO2, NO3, pH, CT, UT, CO2, vodivost...) jsem tam nedal dánia dříve než za 2 týdny a i potom jsem pokračoval v měřeních a výměnách vody... jenže já měl zajeté akva, kam jsem ty dánia mohl ihned přelovit v případě jakéhokoliv neočekávaného výkyvu. Co uděláš ty, když se ti tam zvedne NO2? Bez měření na to přijdeš, až budou ryby břichama nahoru... a jak je zachráníš? Dáš je do kýble? Za sebe nedoporučuju.
Vydrž, Prťka, vydrž. První rybky dej dánia a dej je tam opravdu až po měsíci. Uvidíš, že se ti to vyplatí právě na zdraví rybek. Ale jak radí romant, určitě bych tam dal nějakého šneka už teď, ať je tam život.
Jen tak mimochodem, dnes je to 10. den co jsem založil znovu svou padeátilitrovku a ryby bych do ní taky ještě nedal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 09:50 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
No určitě bych jako první nedával neonky a čichavce. Ale teď sem se díval, že jako další jsou "parmy". Mají to být parmičky čtyřpruhé?Nevím jestli by to byla do 112 litrů vhodná ryba. Zvlášť v kombinaci s čichavcem a dániem by to nemuselo dělat úplně dobrotu. Pokud je to jiná, tak by bylo dobré to upřesnit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 08:10 R Muž romant [27987] Re: ender
Z neonek bych předskokany nedělal. Nevím, jakou chystáš konečnou osádku, ale chtělo by to něco nenáročnějšího, ale za předpokladu, že budeš denně od založení měnit alespoň 1/3 vody a v tom nepolevíš ani po nasazení těch rybek. Ideál je tam mít od začátku třeba nějaký šneky. Znovu opakuji bez těch denních výměn vody do toho nechoď. Urychlit to mužeš přidáním třena přípravku Nitrivec, jenž naočkuje nitrifikační bakterie a vzhledem k tomu že obsahuje mletej zeolit, tak je schopen na sebe vázat škodlivý NO2, ale bez výměn vody ani omylem.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2012 08:05 Muž ender [3]
ok - fajn a dík
a tedˇ další dotaz : - někde jsem se dočetl, že se dá několik málo prvních rybek vypustit už po týdnu. A vzhledem k mé (asi nejenom mojí) nedočkavosti se ptám, jestli bych mohl po týdnu zajíždění akvárka vypustit (v mém případě) 4-6 neonek?
:-( :-( :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 22:01 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
A rozhodně nezapomenout na mražené koretry :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 21:35 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
A občas zpestřit nějakým mraženým cyklopem a tak X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 21:19 R Muž romant [27987] Re: ender
Takže ten Tetramin. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 21:18 Muž ender [3]
jak jsem psal níže - budou tu plavat čichavci, neonky, parmy a zebřičky...
- myslím, že to jsou nenáročný rybky - takže?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 20:52 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
Krmení taky hodně záleží na druhu ryb, co budeš chovat. Něco jiného koupíš pro rasborky rodu Boraras a něco jiného pro vrubozobce paví :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 20:24 Muž muťa [554] - RostlinyRe: ender
Ty už jsem ti napsal třeba já.
SAK55, Hikari....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 19:50 Muž ender [3]
klidně by mi stačilo, co kromě TetraMinu ještě koupit, aby to holky (rybky) měly pestřejší - konkrétní názvy - prosím :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.10.2012 15:07 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: ender
určitě to chce bohatou a pestrou stravu - třeba zmíněný tetramin, k tomu nějaké vločky nebo granulky s obsahem "zeleného", nějaké na vybarvení, třeba něco lyofilizovaného (nitěňky, artemku apod), a 2-3 druhy mraženého krmiva (patentky, koretry, artemii apod). Pravidelně střídat, a rybky budou chrochtat blahem :-)

Kdybys chtěl doporučit přímo značky a druhy krmiva které používám já (je to cca 40 druhů krmiv, mám pro ryby doma velký výběr :-D), tak mi napiš zprávu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 13:46 Muž ender [3]
...dík,
akvárku jsou dneska dva dny, takže večer dle rad vyměním třetinku vody.
Taky jsem se někde dočetl, že se má trošku "přikrmovat", ikdyž v něm nic neplave. Před třiceti lety jsem krmil jen vločkovým TetraMinem a fungovalo to - aspoň myslím - je to už dlouho :) .
Budu v něm mít Čichavce, Neonky, Parmy a Zebřičky - co mám koupit (nejlíp) ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 13:06 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
Opět musímjen souhlasit s romantem... a zase jen dodám maličkost - pokud bys to chtěl trochu podpořit, dá se přidat vodička na podpru rozvoje nitrifikačních bakterií. Já používám Biofiltr do Dajanapet.cz, ale četl jsem i o Sera Nitrivec (leč neznám, dávám přednost osvědčené domácí kvalitě). palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 11:02 R Muž romant [27987] Re: ender
Velmi zjednodušeně, tou intenzivní výměnou budeš praktikovat systém údržby "špatný pryč, dobrý dovnitř", o biologickou rovnováhu strach neměj, nitrifikační bakterie se teprve začínají tvořit(netřeba se obávat ani po vytvoření) a ve vodě jich je velmi minimální množství, takže to nebude ke škodě, ale ku prospěchu systému. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 10:57 Muž ender [3]
ahoj chlapi,

díky za užitečné rady - mám to takhle v plánu, jen mě překvapila informace o výměně vody v čerstvě založeném akváriu. Naopak jsem si myslel, že pro vytvoření biologické rovnováhy bych vodu měl nechat "být". :-O Jak to tedy je?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2012 23:17 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ender
Roman už ti odpověděl, já bych to napsal stejně, jen bych doporučil pro jistotu první rybky až po 3 týdnech... je to o týden později, vím, že je to náročné na trpělivost, ale myslím, že se to vyplatí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2012 14:42 R Muž romant [27987] Re: ender
Můžeš těď v začátku velmi často, klidně denně měnit vodu(1/3), nebo obden, prostě co sneseš a uneseš. :) Dej do akva nějaký živočichy, ideál jsou šneci okružáci, levatky a do dna piskořky. Po těch 14 dnech můžeš nasadit první rybky, ale ne moc, jenom zlehka a další zarybňování postupně, velký množství ryb najednou by mohlo způsobit dočasné zvýšení N látek a to by se rybkám nezamlouvalo. Až ukončíš úvodní zabíhací fázi což bych viděl na jeden měsíc, nejprve bez ryb a posléze už s nima, tak najedeš na standartní týdenní režim výměny vody v tom objemu mon. 1/3 akva. Moc nepřekrmuj, krm spíš míň než víc, jeden den v týdnu nic, nech tehniku v klidu dělat svojí práci a do akvária moc nezasahuj, tak hodně zdaru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2012 14:21 Muž ender [3] Re: malyLibor
ahoj Libore,
až tedˇ jsem zachytil Tvou reakci na můj ještě letní příspěvek. Okolnosti tomu v létě nedovolovaly, ale tedˇ už mám akvárium čerstvě zařízené. Dnes mu je jeden den! :-)
Koupil jsem "standardní" 112 l (80x35x40), filtr Eheim2213 Bio plus, osvětlení mám 2x18 W - vím, asi je to málo, ale uvidím...
Až se zorientuji na těchhle stránkách, rád tam sem vložím i nějakou fotku.
Každopádně tedˇ filtruju, svítím a ohřívám a na ryby se chystám asi za 14 dní - nebo mám ještě počkat déle?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2012 08:38 R Muž romant [27987] Re: Miro84
To Tě napadlo velmi správně, bude to opravdu lepší, jsou daleko čistotnější než klasický oka. Když se bude o akvárko normálně pečovat, pravidelně měnit voda, moc nepřekrmovat, budou ta živý rostliny, tak ten filtr bude O.k.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2012 03:28 Miro84
A este by ma zaujimalo ci ten filter co som tam dal staci.ide o molitanovi filter aquanova so spongiou 5x8 cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2012 02:32 Miro84
Este napadlo ci do toho 30l akva namiesto pavich ociek neboli lepsie endlerky. Ak ano tak aky max pocet + nejaky slimak
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2012 10:15 ada
diky moc:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.10.2012 09:31 Muž soc [60] Re: maru
Tak tohle mi delaly parmicky petipruhe, docela jsem nechapal. Serazene ve fronte, vzdycky jedna se sklouzla, ostatni koukaly a plavaly za ni, potom se znovu seradily u filtru a tak dokola.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.10.2012 08:42 Žena maru [49] Re: ada
jestli josu v hejnu, tak si jenom hrají. moje tetry to dělají pravidelně večer několik hodin, kloužou se na proudu z filtru :) , pěkně jenda po druhé ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   25.10.2012 08:14 Muž Cosmogagy [592] - AmerikaRe: ada
jojo, to se rybky dožadujou žrádla :-) hlavně se nenechávej "ukecávat" a krm normální dávkou, nepřidávej. Ryby by žraly furt :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2012 05:22 Miro84
Este jedna vec to akva ma na spodu a hore plastovy ram a cele dno okrem krajov je cca 0,5 cm vo vzduchu. Tak mam obavy aby neprasklo lebo som ho nepodlozil. Sklo ma 4mm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2012 22:39 Muž spajk17 [19] - Raci, krabi, krevetkyRe: ada
co máš za rybky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2012 22:30 ada
ahoj....kladu si otazku proc mi rybky kazdy vecer litaji po akvarku jeko zblazneny!....vzdy v urcitou domu a i po ni...muze to byt, ze vedi kdy je doba krmeni(porad stejna) a hlavne proc i po krmeni?dostali malo????......
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.10.2012 00:11 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: lukis
V akvárku si zvládnu "uklidit" sama, ale možnosti pozorovat partičku otíků se to nevyrovná ;-) . Jsou to fantastičtí pošuci palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2012 00:00 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: lukis
Tak to určitě ano, ale Otíci jsou moc hezké a zajímavé rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.10.2012 23:55 Muž lukis [20] - Rostliny
ono by to slo i bez nich :) staci kdyz jednou za cas uklidi v akvariu majitel
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.10.2012 23:38 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Miro84
A místo jednoho Ancistruse, který dorůstá i nad 15 cm můžeš dát 5 Otíků (Otocinclus affinis), kteří ti budou v akva vesele uklízet. Pak možná zjistíš, že tam ani nepotřebuješ dávat gupky.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [98] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=4851