Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 44 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 18:53 R Muž romant [27987] Re: kytka
Tak zrovna Hnědovka se do substrátu nesází a kdyžtak, jenom přihrnout konce kořínků, aby ta část odkud vyrůstají listy byla nad substrátem. Připevnit na kořen, kamen, zn. ideál pro hnědovky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 18:42 kytka Re: RBSC
Rostlinu mam Hnedavku Kridlatou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 16:20 RBSC Re: kytka
Jaké kytky?

Některé nejlépe rostou v "bahně", jiné chtějí ideálně písek, a další nesmí s kořeny do špatně prostupného substrátu. A některým nepomůže sebelepší substrát, jakýkoliv. Obzvlášť za trošku horších podmínek. Jaké jsou další podmínky v akváriu?
(Většina mých rostlin se spokojila s pískem do filtrací (velikost většiny částic do 1,2 mm) - je levný a mně se líbí.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   28.02.2015 14:09 R Muž romant [27987] Re: kytka
Není kamínek, jako kamínek, třeba takovej štěrk o frakci 2-4mm tvořenej kulatejma kamínkama neobsahující vápenec, vcelku solidní dno do akvária nejen pro začátečníka. Písek, třeba tzv. betoňák ze stavebnin, taky dobrá volba. Horší, tedy nevhodné jsou dna tvořená drceným kamenem, často se prodávají právě ony světlý mramorový drti a taky tmavší čedičový, kde je problém s tou ostrostí a u toho mramoru s tím vápencem, který ve větší míře není jako dno vhodný. Docela dobré vodítko máš zde. rybicky.net/clanky/586-galeje-s-vyberem-vhodneho-dna
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.02.2015 14:01 kytka – dno
Ahoj, jsem zacatecnik a chci se poptat , cetla jsem ze kaminky nejsou moc dobre pro kytky ze pry je lepsi pisek , je to tak?Je pravda ze mam kaminky a moc se jim nedari.Dekuji za vase odpovedi, budu rada za jakekoliv reakce - krome nadavani ;)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.02.2015 21:31 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: mmouka
Jak pise Horac. Kdyz to v octu "strasne sumi", muze Ti prodejce klidne zpivat koledy, ale na vhodnost toho materialu na dno to nebude mit vliv ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 20   17.02.2015 21:21 Muž Horác [3942] Re: mmouka
Hergot dyk jsi včera psal, že to v octu "strašně šumí". Šumí křemen v octu? Ne, nešumí. No tak to není křemen. Tečka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2015 21:03 Muž mmouka [0] Re: mmouka
Fotka k příspěvku Navazuji na vcerejsi akci sliz ve filtru. Vyměnil jsem cast vody a nechám to bez dalšího zvláštního zasahu. Akvárium je zatím čisté a rybky aktivní bez známek nějakého nasledku vcerejsiho zásahu. Byl jsem dnes u prodejce kamenné drtě a potvrdil mi ze se jedna o kremenou drť a ze je běžně pouzivana. Tak jsem se rozhodl že tomu necham nejky čas a uvidime. Martin
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   17.02.2015 20:32 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: mmouka
Ako som hovoril, pominie to samo, len sa treba držať zásadám zábehu a nič nederatizovať, nič nechlórovať, nepucovať a nesterilizovať. Takže filter si nevšímať a poštudovať tému "zábeh" akvária ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2015 10:36 Muž odikcz [114] Re: mmouka
Jen doplnim, že tím vyvařením filtru si zabil max 1% něco nehezkého (záměrně neříkám škodlivého) a 99% toho dobrého, co jsi celou dobu budoval.

Ty kamínky jsou sajrajt a taky jsem se na ně nachytal. Ucpaly ti filtrační hmoty, bakterie se neměli kde usadit a vzniklo z toho toto. Stačilo filtrační hmoty propláchnou v lavoru vodou z akvária, tak jak se to má dělat vždy.

Touhle dobou budeš mít většinu jemných bílých částeček, co se z té drtě ovolňují, asi už pryč = zachytili se ve filtru a z něho si je vyčistil (možná ještě při odkalování se budou postupně uvolňovat). Stále ale zůstává chemické ovlivňování vody. Existují nějaké rostlinky i ryby, co mají radši takovou vodu, ale výběr bude dost omezen a myslim, že nic z toho, co tam teď je to nebude. Takže asi znovu založit a jelikož ani filtr není po tvém zásahu správně fungující, tak bych dal ryby na měsíc někde stranou (jestli máš možnost do dlouhodobě zaběhnutého akvária). Jinak mě subjektivně se pro rychlejší znovuzaložení osvědčil Sera Nitrivec.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2015 09:54 RaSvaj Re: mmouka
A já doplním rozhodně teď chvíli nešahej na to dno (myšleno neměň ho), protože tím by jsi zlikvidoval i to poslední málo bakterií, které ti snad v akva zůstalo. Prostě jen měň vodu jak ti radí přede mnou, pokud máš čím měř NO, krm střídmě a sleduj chování ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.02.2015 23:56 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: mmouka
No tím vyvařením filtru jsi se vrátil o měsíc zpátky a zřejmě máš více-méně nově založené akvárium bez nitrifikace. Jestli chceš opravdu zabránit fatálním následkům (třeba úhynu těch neonek), měň denně 1/3 objemu vody, dokud tam zase nebudou podmínky k přežití ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2015 23:54 Muž Horác [3942] Re: mmouka
Takže teď jsi zase úplně na začátku ... filtr čistý jak okvětí bílé lilie, ryby už bohužel plavou v akvárku (aspoň že to není nějaká mininádržka) ... a ještě budeš měnit dno ... no potěš koště ... tak hlavně nezapomeň měnit vodu ... filtru si teď raději nevšímej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2015 23:34 Muž mmouka [0] Re: michalt
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Moc děkuji za obsáhlou odpověď. Když to doplním postupně tak co se týká fauny jedna se o 12 neonek a 2x ancistrus. Jedná se první skupinu rybek. Na kameny jsem si dával pozor ještě jsem velké dekorační kameny zkoušel v octu, ale to ze koupim akvarijní "pisek" na dno a musím to také zkusit mne nenapadlo. Zkusil jsem to ted ještě z tím co mi zbylo. Strašně to šumí!!!
To ze se jedna o nevhodné dno mi ted dává smysl protože jsem mel problém s tvrdosti vody což je způsobeno vápencem! Musel jsem to řešit destilovanou vodou cca 1:2. Co je s tím určitě také spojeno je ze na listech se začala usazovat lehka bila usazenina a to v místech kde je největší proud vody. Co se týká vzduchovými je to jak funkční tak dekorativní. Dlouhý pruh jemných bublinek je na výšce 60 cm akvária velmi hezky. Anubis je z části v kaminkach dna a v části na skalce. Ma již nové mladé listy tak si myslím že je mu dobře na rozdíl od ostatních. Co se týká mého výrazu "deratizace" tak se omlouvam. Bylo tim miněno kompletní vyčištění filtru a to vařící vodou, abych zabil vše, co tam je a to jak to dobé, tak to špatné, což jsem před chvílí dokončil a znovu spustil. Uvnitř filtru byly uplné gelove plastve slizu. Doufám, že tento drsný zásah nebude mít tragické následky. Mala 15l karanténa je v pohotovosti a plně připravena pro případ nouze.
Bohužel jsem dost nešťastný teď, když vím, že to dno je nutné vyměnit! Na všechno jsem si dával pozor.... Jinak musím uznat, že z jedné fotky jsi četl velice podrobně. Díky! Dám vědět zítra jak to dopadlo. Foto je již po opětovném zpuštění filtru. Martin
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   16.02.2015 22:16 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: mmouka
Nevím, co by tím "slizem" mohlo být, ale podle toho, co píšeš v prezentaci, je nádrž založena již déle než měsíc. Očekával bych, že všechny počáteční zákaly a povlaky již budou "zmizeny". Když je to ve vnějším filtru, řasa (jelení paroh nebo tak) to asi taky nebude.

Já bych filtr "nederatizoval," ať to už znamená cokoliv. Dokud filtruje a má rozumný průtok, nechal bych jej tak. Tohle je období, kdy nitrifikace ještě není zcela ustálená a nějaký zásah může znamenat problém, hlavně když jsou tam ryby jako neonky.

Zkus napsat víc o osádce nádrže, možná to něco napoví o původu a řešení toho povlaku. Jak často měníš vodu?

Když se však dívám na fotku z nádrže, napadá mi několik poznámek. Na hlavní fotce vlevo zcela na kraji vidím roslinu, která se podobá na anubias a zdá se mi nejasně, že je zasazena v písku. Jestli to je opravdu anubias a jestli je zasazený v písku, nech mu alespoň oddenek nad substrátem, jinak by mohla rostlina uhnít. Nejlepší je připevnit ji o kořen nebo o kámen.

Nevím, jestli máš vzduchování jen z estetického důvodu, ale jestli z funkčního, tak bych jej raději nahradil dobrým pohybem hladiny (nasměřováním rozstřikovací rampy filtru), ten vodu okysličí stejně dobře a zbrání vytváření různých povlaků na hladině.

Nevidím jasně, co je tam za dno, ale ta bílá barva ve mě evokuje vápencovou drť. Jestli je tomu opravdu tak (šumí kamínky, když jich několik ze dna vybereš a poliješ je mimo akvária octem?), uvažoval bych o výměně toho dna, dokud je čas, protože by v něm mohly neporsperovat kytky.

Hodně z toho, co píšu, jsou jen postřehy na základě toho, co jsem vyčetl z fotky. Možná jsem to jen vyčetl nesprávně a všechno je v pořádku. Ale to čištění filtru bych (s ohledem na ryby) opravdu odložil na dobu, kdy bude jasné, že je to nevyhnutné. Ať nové akvárium dělá radost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   16.02.2015 22:08 Muž Horác [3942] Re: mmouka
Deratizace? Máš v tom filtru ňákou divnou havěť :o))) ... cs.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2015 21:39 Muž mmouka [0] Re: cezarmilan
Ahoj, dík za odpověď. Teď jsem rozebral filtraci a byla toho bílého slizu plná. Tak se mi nějak nechce věřit, že to pomine samo... Doufám, ze deratizaci filtru přežijou rybičky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2015 20:17 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: mmouka
Pokiaľ je akvárium čerstvo založené, tak je to prírodzený jav zábehu. To znamená, že to pominie samo ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.02.2015 20:14 Muž mmouka [0] – nově založené akvarium
Fotka k příspěvku Ahoj, založil jsem po letech akvárium, přečetl jsem zacatecnicke rady. Bohužel jsem se setkal s tvorbou bilošedého závoje,který se tvoři ve výstupní trubce filtru. Jak se toho da zbavit? Děkuji Martin
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.02.2015 11:24 Muž honzacb [6]
Ohledně výběru vhodného dna mi velice pomohl tento článek rybicky.net/clanky/586-galeje-s-vyberem-vhodneho-dna .Docela vtip byl v tom, že jsem si ho přečetl až potom, co jsem zakoupil velice nevhodný štěrk v bauhausu, který šuměl víc jako šumák :) NJN to je holt život.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   14.02.2015 18:02 Muž NASREDDIN [1383] Re: sabuska985
Ryby se neodlovují :-).
Není k tomu důvod.
Pokud si tu zřídíte prezentaci, tak se vám dostane jistě mnoho rad, z dotazu je patrno, že jich bude potřeba.
Směle do toho.
A nebylo by na škodu prostudovat odkazy v úvodu tohoto vlákna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.02.2015 18:01 Žena Turbínka [2558] Re: sabuska985
Při odkalování akvárka se nevylovuje vůbec nic, pokud tedy nebudeš moc "šikovná" a do odkalovače si nenasaješ nebojácnou rybku dna :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.02.2015 17:59 sabuska985 – odkalovani
dobry den, mam akvarko 115l a mam v nem docela hodne ryb, tak se chci zeptat jestli pred odkalovani takoveho akvarka lovite vsechny ryby ??????

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 15:50 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: monny
Záleží jaké máte možnosti. Já používám písek, třeba stavební, který akorát properu. Radši jemnější než hrubší (třeba 1-2 mm nejčastější velikost zrn).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 15:35 Žena Katchi [13] - betta splendens, živorodky, krevetkyRe: monny
Rybky nejdriv po mesici a o materialu na dno je tady cela spousta dotazu i clanku, doporucuji precist. Bud flexiobklady frakce 2-4mm, liapor nebo ricni sterk. Je to i otazka vkusu, kazdemu se libi jina barva, ma jiny koncept akvaria...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 15:30 monny Re: Johan
Co doporucujete,aby dno bylo vhodne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 15:27 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: monny
Tak jen abyste tam hned ze začátku neměla třeba nevhodné dno...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 15:24 monny Re: Katchi
Dekuji moc za radu,prave se snazim na nic nespechat,poradne vse promyslet, proto otravuju lidi na forech blbymi dotazy :-D.Dneska jedu pro rostlinky, tak chci mit 100% jasno o rybickach,abych jim vsechny rostlinky krasne prizpusobila..jak bude akvarko hotove, nejdriv za tyden, at je akvarko zajete, tak urcite se fotkami velmi rada pochlubim.
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 15:16 Žena Katchi [13] - betta splendens, živorodky, krevetkyRe: monny
Jo, tak asi by to slo ;-) hlavne na to nespechat a neprerybnit...myslim, ze to bude moc pekny...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 15:11 monny Re: Katchi
A nemuzu ty neonky nahradit tema zlatyma parmickama?Ja se do nich zamilovala, jsou krasny...Urcite by jich bylo min nez neonek.Jinak moc dekuji za radu :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 14:58 Žena Katchi [13] - betta splendens, živorodky, krevetkyRe: monny
Dala bych vetsi hejno neonek, panciky na dno, bud samce betty nebo parek cichavcu a sneky. Vic asi uz nic...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 14:58 monny Re: grunda
Kdyz neonky zrusime a budu mit jen hejno zlatych parmicek, dva cichavce,bettu a sneka?Bylo by to lepsi? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 14:48 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: monny
málo to není, spíš moc. Vyber si jen jedno hejno, ideálně neonky a k nim nějaké corydorasy. I šnek může být ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 14:34 monny
Dobry den, hodi se podle vas k sobe 6 parmicek zlatych, cca 30 kusove hejno neonek, parek cichavcu, betta samecek a cistici snecek?Neni to malo?Co pridat?Akvarium 120 litru.Dekuji za odpoved.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 14:13 Muž Legioix [574] Re: toni
Tak powerhead od Eheimu by tam asi šel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 14:07 Žena toni [68] Re: Heimdall
To ano ale v mem okolí mají spis eheim nebo Marina. ...ale třeba budu mit stesti:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 14:01 R Muž Silent [5949] Re: toni
V Bavorsku by měla být běžně k dostání čerpadla od Hagen. Takové AquaClear Powerhead by měly pasovat. Mají docela variabilní sací část.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.02.2015 13:57 Muž Legioix [574] Re: toni
Nemusí to být zrovna Atman, ale jakákoliv čerpací hlava která na to bude pasovat. Stačí si sebou vzít tu trubku z molitanu a nebo změřit vnitřní průměr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 13:51 Žena toni [68] Re: Legioix
No jo... jenže u nás v Bavorsku tohle nikde nemají a do Cech se dnes a zítra nedostanu.....vzduchovani bych mela ale to nepomůže asi do středy ze? ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 13:37 Muž Legioix [574] Re: toni
Koupil bych novou hlavu. Jako záložní se hodí vždy i když bude ležet v šuplíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.02.2015 13:27 Žena toni [68]
Ahoj....mohl by mi někdo poradit? Mám rybky v akváriu kde mi od rána blbne filtr - atman 200 porad se vypíná, musím s nim zavrtět nebo hlavu rozebrat a zase složit. ..moje nove akvárko 200l jede 14 dni a nemam doma všechny testy jen NO3 A PH a NO3 je 10mg/l a PH 7.4.....mam strach ty rybky tam ted dat:-(ale co s tim filtrem. ..co když mi přes noc vypne nebo ho vůbec nerozjedu? Novou hlavu?ale když stejne ho budu rusit jakmile bude nove pripravene?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2015 21:40 Anet – Anet
Ahoj, chci se zeptat, jak dlouho mužu mít paví oko ve vode zředenou se solí? lečim u ní plíseň. dala jsem 200g soli na 100l

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2015 22:56 ondrejD Re: tesaja
Obávám se, že tu není co odpovědět - bez karantény jde vždycky o risk - úhynu nejen nových, ale hlavně "starých" ryb. Tedy jediná rada: nová nádržka.) Nebo vzít ryby od chovatele, ke kterému máš důvěru, že má čistý chov .. (i v takových případech ale já osobně vždy ryby karanténuju, aspoň měsíc, člověk nikdy neví, náhoda je blbec, riskovat nemá smysl).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2015 20:38 Žena tesaja [5] - Asie – Doplnění osádky
Zdravím, ráda bych do svého akva doplnila ještě jeden druh. Představovala bych si třeba zas páreček čichavců medových, které jsem tam měla před rokem, ale po krátké době chcípli. Nebo třeba jiný druh čichavce. Jen mám strach vpustit nějajké nové ryby do stávajícího bez karantény. Tu nevím, kde bych provedla. V malém akvu 30l, mám živorodky, tam by to asi taky moc nešlo:-) Máte někdo nějaké zkušenosti či návrhy? Děkuji předem za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2015 22:14 Žena Magrathea [11] - MiniakváriaRe: ivaha
Díky, mě se to podle těch fotek nějak nezdálo...takže jsem dneska sázela zbytečně :) opravdu prodejcům ve zverimexech se moc věřit nedá :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   15.01.2015 22:10 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: Magrathea
Je to Ceratophyllum, možno nechat jako plovoucí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2015 22:09 Žena Magrathea [11] - MiniakváriaRe: Sid
Fotka k příspěvku Děkuji, dneska jsem ji tedy zasadila hluboko do substrátu a zatím to vypadá, že drží..jenom poslední dotaz, vzhledem k tomu, že jsem byla prodejcem mylně informována o tom, že se jedná o plovoucí rostlinu, radši si ověřím - skutečně se jedná o Cabombu? ;-) a jestli ano, o jakou konkrétně?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2015 18:28 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Magrathea
Důležité je, aby rostlina stihla vytvořit nějaké kořínky, než lístky uhnijí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2015 16:41 jamajcan Re: Magrathea
Uhnijí určitě, pokud všek dno funguje tak, jak má, bakterie v něm obsažené, si s tím poradí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2015 16:35 Žena Magrathea [11] - MiniakváriaRe: Sid
Díky za radu..zkusím jí tam dneska narvat i se spodními listy - nevadí pak ale, že tam pravděpodobně budou uhnívat?

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [44] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=2151