Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 99 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.10.2012 22:54 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: Miro84
Tzn. že pro ancistrusy je to malý a místo nich by byli vhodnější krunýřovci rodu Otocinclus rybicky.net/atlasryb/latinsky/O (hledej je až dole na stránce, je jich několik druhů, většinou se prodávají jako O.affinis). :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2012 22:50 Miro84 Re: Zoidik
Zoidik napsal: ancíka spíše nahradit otíkem. cite] prepacte ale tomuto nerozumiem :) ok tak 1 samec a 2-3 samice?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.10.2012 22:40 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: Miro84
Na chemii bych se vykašlal totálně a ancíka spíše nahradit otíkem. Samce pavího oka jenom jednoho na 3 samičky. Sežerou i vlastní hovínka a obrat je vypustí zase ven.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2012 22:36 Miro84
Zdravim nechcem otvarat novu temu preto to napisem sem. Dal som dokopy jeden starsi 30 litrovi akva set, 45x30x25
filter - molitanovy
vzduch - sera air 110 plus
ohrievac - Tetra HT 25 nastaveny na 25 - 26 stupnov
svetlo - Aquael LUM 274 11W/830
dekoracia 2 mensie drevene korene
rastliny 3 druhy t ineho akva "identifikoval" som len Vallisneria
akva je bez ryb cca 3 tyzdne po napusteni vody som tam dal tetra AQUA SAFE a neskor Safe start
Raz za tyzden tam dam trocha Plantamin
Chcel by som tam dat gupky 2x samec 3x samice, prisavnik a slimak
Nakolko gupky zeru a ... ako "kombajn" chcem sa spytat ci by akva s popisanim osadenstvom fungovalo bez nejakych vecsich problemov popripade vase nazory
Dakujem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.10.2012 01:08 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Jirikri
Poslehni přesně romanta. Když budeš míň krmit, tak nebudeš potřebovat ani žádnou chemii na nezmary - rybky si na nich pochutnají, žroutů tam máš dost. A rybkám stačí mnohem méně žrádla, ty šneky máš přemnožené proto, že překrmuješ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.10.2012 21:47 R Muž romant [27987] Re: Jirikri
Moje rada bude jednoduchá, nedělej nic jinýho, než výměny vody a to klidně denně, či obden, krm minimálně, zastav se v akvaristice a nabídni zdarma toho trnovce a studuj. Do akvária zasahuj minimálně a nic jinýho než tu vodu tam nelej, není to tak složitý, jak to možná vypadá. Nenech se odradit, každej nějak začínal, když nebudeš vědět, nebo rozumět tomu co se dočteš, neváhej se zeptat. Tak hodně zdaru. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2012 21:40 Muž Jirikri [0]
Hlavně děkuji všem zkušenějším za reakci...což jsou tady asi všichni:)

každopádně to je pokus o znovuobnovení jak jsem psal. Trnovci mě uchvátili vzhledem i chováním...prostě jsem je chtěl mít...žena zase ryby na okrasu pro dceru...no vzniklo z toho takové obludárium...
Jen bych nechtěl chudáky zahubit... Poslat je potrubní poštou mi je líto...
Mám vymyšlenou nádrž do díry ve štěně zhruba 120l tak doufám, že než se vyrobí to kluci přežijou. Další ryby určitě neplánuju. Koupil jsem motorek 2x270l pro bublifuk a kamínek.

Myslíte, že má smysl začít likvidaci nezmarů a okružáku(stop-hydrin) nebo to vyřeší přestavba? Nerad bych vyhodil rostliny a dekorace. Bojím se, že zelené a plazivé potvory zůstanou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.10.2012 11:29 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: kahua
Ano, padesátka se taky dá... jen je s ní víc práce. Právě včera jsem založil znovu své bývalé Pagodárium... má taky 50 litrů a bude z něj teď krevetárko a rozplavávačka pro plůdek.. to by mohlo fungovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   21.10.2012 09:11 Žena kahua [223] - MiniakváriaRe: Jirikri
A já doplním, že i 50l akva se dá, jen to chce víc péče, častěji měnit vodu, mít úměrné množství rybek a hlavně přemýšlet a číst ;-) A půjde to také palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   21.10.2012 09:04 Muž Yirka [9126] Re: Jirikri
Přidám ještě odkazy na klasické začátečnictví, kde je to v širších souvislostech:
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   21.10.2012 00:35 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Jirikri
Člověče zlatá... jak vám to napsat nějak slušně, abych vás neodradil od dalšího akvasnažení? Akvaristika je nádherný koníček, ale má určitá pravidla. Vy jste se do toho pustil po hlavě. Je to s vámi asi tak, jako byste se rozhodl, že se naučíte jezdit v autě, a sedl si hned do formule 1. U akvaristiky platí pravidlo, že čím menší akvárium, tím náročnější na péči. Nejjednodušší je to s akvárky okolo 300 litrů (120x50x50cm). Nezaberou tolik místa, jsou finančně přijatelná a hlavně - je v nich dost vody, takže "odpustí" nějakou tu začátečnickou chybku.
Váš největší problém je v tom, že máte malilinké miniakvárium 50 litrů, ve kterém se těžko udržuje biologická rovnováha, a dáváte tam ryby velmi náročné na kvalitu vody a také na velikost akvárka. Mřenka nádherná patří do akva min. 300 litrů, stejně tak pákistánská. Ramirézka je velmi náročná na kvalitu vody. Trnovci potřebují sami pro sebe akva 150 litrů, společenské 300, navíc žerou v noci a rádi si pošmáknou na malých rybách. Potřebují měkkou a velmi čistou vodu... a tak bych mohl pokračovat. Ale raději vám dám dva odkazy na výborné články pro začátečníky. Jeden napsal akvaristický odborník, druhý začínající akvaristka. Oba jsou skvělé. Zkuste si je přečíst, třeba vám to pomůže vykročit správným směrem na dlouhé pouti akvaristické.
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
rybicky.net/clanky/593-zalozeni-akvarka-z-pohledu-zacatecnika
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2012 00:29 Muž Sid [6637] - RostlinyRe: Jirikri
Trnovec do 50 l nádržky?! To je neštěstí... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2012 22:40 Muž Jirikri [0] – Prosím zkušené o radu
Zdravím všechny,

se ženou jsme dostali akvárium pro lemply(malé 15l). Koupil jsme filtr pro jistotu "výkonnější" na 50l, štěrk, dekoraci, dvě rostliny, jávský mech, mechovou kouli a na burze na Pankráci 4 paví očka. Super podívaná pro půlroční dceru. Po vyrojení potěru a zahlcení prostoru jsme sehnali větší.
Říkal jsem si, že 50l je super a chce to další ryby. Po návštěvě burzy jsme si vezli další pár pavích oček, pár ancistrusů, pár mřenek nádherných na šneky, pár sekavců, pár nějakých živorodek nevím jakých a pár raků. Nádherná podívaná do druhého dne. Mřenky začali polehávat a první umřela. Druhý den paví očko. Třetí den bílé skvrny na druhé mřence, prý krupička...co jiného...začal jsem léčbu dle diskuzí tady a do týdne všechny ryby K.O. Jedna živorodka se sekavcem a račím párem to přežili.
Po dokončení léčby a vyčkání dlouhé doby jsme začali znovuzarybňovat. Koupil jsem mřenku pakistánskou opět na šneky, ramirézku pro dceru na pozorování a včera dva trnovce prý taky na šneky jak jsem se dočetl(nádherná ryba musím říct, ale trochu větší než jsem čekal).

Děkuji všem co se dočetli až sem:)

Udělal jsem spoustu chyb a rád bych se od Vás dozvěděl jak na trnovce.
Koupil jsem krmivo pro ryby žijící na dně a zatím to žerou jen šneci(je vidět na fotce)
mám změnit značku nebo formu krmiva?
Jestli jim nebude vadit chemie(stop-hydrin) co se chystám použít na nezmary a okružáky, protože převzali vládu nad akvárkem.
Taky řasy nebo co to je(jde to vidět na fotce) jsou delší jak listy rostlin a i po otrhání znovu narostou, existuje šetrný způsob redukce co nebude vadit rybám?

Fotky jsou v naší nádrži.

Moc děkuji všem za radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 17:12 Muž Herald [7] Re: romant
To sem rád že to říkáte palec Mně tenhle materiál co mám z pol. 80. let zdá se funguje. Tak kolegovy co má problémy to snad bude nakonec fungovat taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.10.2012 16:51 R Muž romant [27987] Re: Ičin
Určitě klasickej bublifuk je nesmrtelnej, čerpací hlava + kostka to už není bublifuk, ale taky super pomocník, kterej bublifuk dnes moderněji nahradil. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   08.10.2012 16:45 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Jen bych dodal,že ani dneska není bublifuk/čerpadlo+biomolitan zastaralý. Stále má své využití a funkci
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 14:44 Muž Herald [7] Re: romant
Jo jo, určitě souhlas ano Četl jsem, že i takový z dnešního pohledu zastaralý filtr jako má kolega (a já taky proto jsem na to reagoval) dokáže vytvořit do nějaké míry biologické čištění a furt do toho rýpat je mnohem horší. Někdo mi dokonce radil, že ten molitan je z toho důvodu lepší proprat při údržbě jen v tý odpuštěný vodě z akvárka. Já to bral pro případ, že je to fakt nějak zaneřáděný, tak to odstranit a jakoby začít znovu ať má klid že tam není něco zásadně špatně a pak to nechat hlavně ustálit tak jak říkáš. Snad mu to nakonec dobře dopadne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.10.2012 13:50 R Muž romant [27987] Re: Herald
Odkalovat dno a čistit filtr je v kolegově případě kontraproduktivní opatření. To akvárko je čerstváček a je třeba jak píšeš, to ustálení a tomu právě tím brzkým odkalením dna a píglováním filtru vůbec nepomůžeš, ba právě naopak, budeš se zbytečně hned v začátku připravovat o nitrifikační bakterie, od kterých právě teď potřebuješ aby se spíš množily a ne aby jich ubývalo, takže nechat bejt,je daleko lepší. Tolik moje poznámka k Tvému postupu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2012 12:35 Muž Herald [7] Re: pompin
Ahoj, teprve nedávno jsem sám zakládal a tak jen osobní postřehy jak bych na to šel já. Zdaleka nejsem nějaký odborník O.K. 1. Ten filtr aby vybublával přímo na hladině. Víc se ti bude točit voda. Možná i ty kameny trochu filtru překáží. 2. Ten písek je divněj, ale netroufnul bych si tvrdit že je v tom souvislost. 3. Máš tam málo kytek, tak bych to nepřeháněl s hnojením. Což neříkám že děláš. Některý kalí vodu (mně to jedno dělalo). 4. Opatrně s krmením v tak malým akva! 5. Řádně odkalit dno, vyměnit část vody (tak jak radí ostatní), vyčistit filtr a počkat jestli se ustálí a zaběhne. Jak říkám, tenhle postup bych asi volil já s mojí jednoduchou logikou bez velkých znalostí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 20:16 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: pompin
kolik tam máš těch ryb? určitě to bude chtít častěji měnit vodu, třeba dvakrát týdně třetinu až polovinu, možná pořídit silnější světlo a víc kytek (uvidíš že pak se jim dařit bude)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 20:14 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Možná ještě ona častá, leč neoblíbená rada - založit to znova a pořádně hmm
Dát tam běžný písek místo toho barevnýho, filtr neobkládat kameny. Pokud založeno opravdu pár dní, tak se nic moc neděje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 20:12 R Muž romant [27987] Re: pompin
Pokud sedí údaj o založení akva, tak na nic moc nečekat a začít měnit vodu, už tam jsou ryby a nemuselo by to s nima dobře dopadnout. Vodu měnit denně, min. 1/3 akva po dobu týdne a další týden obden, nepřidávat žádný další rybky a nekrmit, nic se nestane.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 18:41 chlebe
Zdravím,
jak dlouho už máš založený akva??? Ze začátku to je celkem běžnej jev , musí se to pořádně rozjet.
Musíš tomu dát čas ano
Jestli máš ale akva založený už delší dobu tak bych hledal příčinu asi jinde ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 17:24 zuzua Re: katterinecka
lLiliovnicek tam mam 2x, anubis taky 2x ajeste jsem tam dala Hygrophila 3x a pak dousku 4 rostlinky prave proto ze je rychlorostouci. A pak jednu drobnolistku. Ted to necham zabehnout a zarust. Tak uvidime :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 16:26 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: zuzua
zkus sehnat ještě nějaké stonkovky, aď ti to dozačátku víc zaroste (pak je časem můžeš vyměnit za jiné, náročnější).
Třeba Hygrophila (difformis, polysperma, corybosa), Egeria, Najas, Ceratophyllum (ty poslední tři ani nemusíš sázet do substrátu). Taky by šly plovoučky, třeba Pistia nebo Limnobium, jen je musíš hlídat aby ti nezarostly celou hladinu (aby měly kytky dole dost světla).
Nevím kolik tam těch rostlin celkově máš, ale pokud od každého jeden košíček tak je to docela málo. Dozačátku čím víc rostlin tím líp ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 15:37 zuzua Re: Haimdol
me by se libila Razborka bornejska (pisi ze je do nadrzi 20l a vic) a taky se mi libi galaxy ale ty asi potrebuji vic vody. Chtela bych nejake malinke ale nejlepe červené nebo jinak vyrazne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 14:43 R Muž Silent [5949] Re: zuzua
Pokud to budou nějaké mikrorazborky nebo za sebe můžu doporučit nádherné Tanichthys micagemmae které jsou taky velmi vhodné do malých nádrží a několik krevetek tak to bude OK. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 13:54 zuzua Re: Haimdol
vyborne dekuju, zkusim ten co pises....moc zarybnit ho nechci, myslela jsem tak 8 razborek, ale tech opravdu malinkych (nebo podobny maly druh co je primo do malich akva) a pak kdyztak par krevetek....nebo myslite ze jeto hodne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 13:34 R Muž Silent [5949] Re: zuzua
Já osobně bych než ten Atman raději doporučil Blau FM-120. Mám s ním lepší zkušenosti a pro 30ti litrovou nádrž je ideální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 13:32 Žena pompin [0] - Miniakvária – Proč mi nic nejde?
Ahoj, mám sice akva založené chvíli, ale nic mi nejde... rostliny mi chcípaj a je to celí zakalený... osvětlení mám, topítko a filtr taky... :/ Nevíte čím to je?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 13:07 R Muž romant [27987] Re: zuzua
Pokud nebude to akvárium zarybněný nějakejma echt špindírama ve velkým množství, tak by to mělo stačit, pro jistotu je možné pořídit o řadu silnější HF 300.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2012 13:03 zuzua – filtr
Ahoj tak jsem dnes poridila tyhle rostlinky :micranthemum micranthemoides, Lilaeopsis novae-zelandiae, Microsorum, Anubias

a mam otazkujestli na 30litrove akvarko, bude dobry tenhle filtr :Závěsný filtr Atman HF-0100, 50 l/h ? Rada bych nejaky vnejsi, bublifuk se mi nelibi, myslim ze kazi celkovy dojem. Dekuju za rady a kdyztak doporuceni jineho filtru.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 13:05 R Muž Silent [5949] Re: romant
Vnější závěsný jako alternativa je výborný nápad. Já za sebe bych doporučil Aqua Clear 20 www.akva-exo.cz/… který má lépe řešený systém filtrace nebo velmi dobrý Blau nano filtr FM-120 www.akvarista.cz/… který mám také odzkoušený.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 11:44 R Muž romant [27987] Re: Martina
Jako inteiér akvária nehyzdící alternativu bych viděl třeba filtr závěsný. www.akva-exo.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 11:41 jitkaS
Souhlasím s Romanem, někdy je lepší nic, nežli přemrštěný. Bublifuk se dá dobře regulovat a je levný, prostě ideální pro začátek a malé akva. Ovšem na druhou stranu zabere místo v už tak malém akva. Podle mě by stačilo třeba jen vzduchování- pro pohyb hladiny a jednou týdně pořádně odkalit, ovšem musí tam být přiměřeně rybek a rostlin.Pokud jak píšete máte jen plovoucí. Filtr je nutný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 10:24 R Muž romant [27987] Re: Martina
Pouštět na pár hodin denně, je blbost, to radši nic. Osobně bych do takovýhoto akvária dal nepřekonatelnou klasiku v podobě bublifuku a to čerpadlo bych si nechal do toho většího. www.akva-exo.cz/… k tomu je třeba ještě vzduchovacího motorku, jenž to pohání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2012 10:16 Martina – čerpadlo - velký proud vody
Zdravím, pořídili jsme malé akvárko (30l), do něj nám prodali nějaký malý filtr, ale ten byl potřeba čistit asi tak obden, a jak se zapomnělo, hned kalná voda, že jsme nenašli ani ryby. Jeli jsme do jiné akvaristiky, kde nám prodali čerpadlo pro 40-230l (do budoucna budeme pořizovat akvárko cca 150l, zatím na něj není prostor), a problém je v tom, že proud vody je tak silný, že ryby nemůžou plavat, dno rozvířené, rostliny (mám pouze plovoucí po hladině) nám to honí po akvárku. Co s tím, dá se to nějak "utlumit", něco co bysme tam dali.. nebo pouštět jen třeba na pár hodin denně a vypnout? co s tím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 20:19 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: zuzua
ricii musíš přivazovat k něčemu, sama se u dna nedrží, je to docela piplačka ;-) A lilaeopsis taky nebude tvořit zrovna koberec ani trsy, podle mě je lepší ten ech. tenellus.
Však uvidíš, hlavně aby těch rostlin nebylo málo a dařilo se jim, může pomoct zásobní hnojivo do dna. Až to zapožíš a nasázíš rostlinky tak si sem dej prezentaci a určitě někdo poradí víc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 20:17 zuzua Re: romant
a myslis ze by tyhle kytky mohly fungovat i bez OC2? a tim ´plevelem´ myslis napriklad? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 19:17 R Muž romant [27987] Re: zuzua
Ono když tam dáš třeba jenom polovinu ze zamýšlených rostlin a napereš tam nějakej plevel, kterej Ti pomůže se stabilizací tý nádrže v začátku a potom se ho zbavíš a pořídíš zbytek zamýšlených rostlin, tak by to mohlo dobře zafungovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 18:48 zuzua Re: katterinecka
abych pravdu rekla tak se OC2 docela bojim...nikdy jsem to nepouzivala ale asi je to dobra vec. Myslis ze by do toho maleho akvarka sli i razborky galaxy? hrozne se mi libi. Jinak ty kytky by se nejvic libila tahle kombinace:

micranthemum micranthemoides, Lilaeopsis novae-zelandiae, Microsorum, Anubias a pak Riccia fluitans do popredi any udelal trochu koberec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 18:09 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: zuzua
bude jim jedno jaké rostlinky tam budou, ale vzhledem k velikosti nádrže by měly být spíš menší. Výběr je to docela dobrý (Mayacu neznám), záleží taky kolik tam budeš mít světla a jestli chceš nenáročné akvárko nebo přidávat CO2 a hnojit. Pogostemon bez CO2 asi moc dobře neporoste
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 18:02 zuzua Re: katterinecka
Dekuju tyhle rybycky by byli fajn a myslis ze by k nim sli tyhle rostlinky? Asi ne vsechny ale libila by se mi nejaka jejich kombinace:

Vesicularia dubyana,Micranthemum micranthemoide,Mayaca fluviatilis,Pogostemon helferi,Riccia fluitans,Lilaeopsis novae-zelandiae,Microsorum cv. windelov,Anubias,Echinodorus tenellus
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.09.2012 15:05 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: zuzua
mohly by tam být třeba malé razborky (bornejská, trpasličí, skvrnoocasá...), k nim třeba menší druh pancéřníčků (třískvrnný, malý, trpasličí). Určitě by šly i jiné ryby. Jak razborky tak pancéřníčci jsou hejnové ryby takže nejlíp od každého jeden druh a hodně kusů, razborek klidně 20 a pancíků minimálně 6.
Ale je potřeba mít akvárko dobře zarostlé aby tam ty rybky nebyly vyplašené a měly se kam schovat. Taky akvárko nechat zaběhnout, než tam budou rybky.
Krevetek se neboj, když pořídíš nenáročný druh, jako jsou třeba red cherry, tak těm se daří skoro všude. Ale zase - akvárko musí být zaběhlé a nejlíp i zarostlé rostlinami kterým se daří
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 14:08 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: zuzua
zuzua napsala: :) Takze zadne male rybicky nejsou do maleho akvarka?
S tým neporadím, z tých čo chovám do 30ky len spomínaný otík, deti majú vo svojej bojovnicu a dve molynezky, ale tie sú diskutabilné ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 13:38 zuzua Re: romant
za casopis moc dekuju...prostuduji to :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 13:33 R Muž romant [27987] Re: zuzua
Přečti si ten odkaz co jsem Ti v 11:27 hod dával.
Edit: Od str. 4 máš výběr rybek do miniakvária. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 13:28 zuzua Re: slavko
:) dekuju za rady....ja se do krevet nechci poustet, mam trochu strach...jednou jsem je mela a ze zacatku dobre a pak najednou vsechny umreli. Takze zadne male rybicky nejsou do maleho akvarka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2012 12:18 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: zuzua
Koberček nie je ťažký, neváži skoro nič X-)

Rastlinky Ti neporadím, teda žiadne konkrétne. Veľa záleží na osvetlení, hnojení, osádke. Použi tunajší atlas, má šikovné vyhľadávanie, ak sa naučíš vybrať si sama (aj za cenu pár omylov), oceníš to v budúcnosti. Zo začiatku sa Ti môže dosť zariasiť, takže neodporúčam nič drahšie. Na začiatok iste rýchlo rastúce druhy a veľa. Ja kombinujem dva spôsoby - výber z atlasu a výber z ponuky (ale pred kúpou konzultujem s atlasmi a skúsenosťami ostatných). Napriek tomu sa nie všetkému, čo som vybral, darilo resp. vyrástlo oveľa viac ako som čakal. Nepoužívam samorastúce (tie rôzne komerčné) dná, len prostý štrk, a to chce zo začiatku trpezlívosť, ale aspoň mám čas na výber.

Väčšina rastliniek je krásne zelená, hoci mám aj hnedé a červené, potrebujú však na to vhodné podmienky. Podľa mňa, tajomstvo netkvie vo vyhnojenom substráte, ani v obrovskom osvetlení, či hnojení tými najlepšími (rozumej najdrahšími) hnojivami, ale vo výbere druhov vhodných do daného osvetlenia, ako aj vyvážený pomer živín, CO2 a svetla. Lenže akvárko je živý ekosystém, kde neexistujú zázračné zaručené recepty, ale treba nájsť svoj vlastný, často iný pre každú nádrž (hoci isté pravdy sa nemenia, a iné zase áno).

Až teraz som si všimol, prísavku thajskú nie, je to veľká ryba. To už radšej nejaký druh Otocinclus (až po zabehnutí!), hoci ja tam mám len krevetky a jednu neritinku. Hej a jedno zabudnuté mláďa gupky - pozostatok po zábehu.

Hmm, asi som Ťa nepotešil stydim

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [99] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=4901