Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 73 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.12.2013 18:52 Muž misan26 [2] – Mé první akvarium
Fotka k příspěvku Ahoj tak jsem si po dlouhém rozvážení založil akvarium.
Jeto 54.L
Sehnal jsem celý set za pár korun tak jsem byl z toho nadšen předevčírem sem vše zasázel a nainstaloval.
Samozřejmě štěrk jsem přepral a převařil 4x. To samé kořen. Ale chtěl bych se spíš zeptat zda by mně někdo něco vyčetl k založenému akvarium. Vše sem se snažil dělat dle instrukci co sem našel na internetu a v kamenných prodejnách.
Rybičky bych tam chtěl Bojovnici pestrou 1xsamec a 2xsamice. Dále zjišťuji co by k nim šlo aby seto nepožralo. Předem děkuji za případné připomínky nebo rady budu velice rád.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 15:30 Muž sasula [274] Re: xkaty
gratuluji k prezentaci, pokud to chces udelat rybam prijatelnejsim, tak ten filtr nech hodne vzduchovat vodu(sice to trochu vyhani CO2, ale hlavne ti to vyzene z vody i hodne nechtenych latek...

pokud chces udelat extremni experiment, tak z hlavy sundej kostku, a kosicek dej tesne k hladine, a melo by ti to udelat v akvarku temer mlhu(jen tak vysoko aby jen prisaval vzduch, ale hlavne bral i vodu) a vetsinu bordelu by to melo zvednout k hladine, plyny se uvolnej, a ryby budou mit dost O2 ve vode
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 14:32 R Muž romant [27987] Re: xkaty
Komentáře jsou fajn, už se Ti tam sypou, ale chce to hlavně si dělat svůj vlastní názor a nasávat informace z jednotlivých vláken tohoto webu. Žádnej učenej z nebe nespadnul, čti, ptej se a hlavně mysli. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2013 14:28 xkaty – prosím o rady
přihlásila jsem se na web a přidala fotky z mého pokusu o akva, prosím puste se do mně... budu ráda za každou radu jak akvarium udržet a dát aspon trochu dohromady, snad to ještě pujde. díky. rybicky.net/nadrze/19349…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.11.2013 20:28 R Muž romant [27987] Re: Katy
Budu stručný, zaregistruj se, zařiď prezentaci předmětný nádrže, uveď tam co nejvíce údajů o nádrži, dej fotky a bude se radit ke konkrétnímu akváriu a konkrétně. Takhle to bude spousta otázek od spousty lidí a bude v tom bramboračka. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2013 20:24 Katy – zas jeden začátečník
Ahoj potřebuju poradit, založila jsem si akvarium a nějak se mi vůbec nedaří. Vím, že to tu čtete asi pořád tak prosím o trpělivost. muj problém je uhnívaní rostlin a ztrach z toho že to odnesou i ryby.
začnu od začátku, mám akvarium 250l, kdysi jsem v něm měla ryby ale jen se štěrkem a kamenama a vůbec nebyl problém rybám se dařilo a nikdo nexnul, takže jsem článkům o založení akvaria nevěnovala až takovou pozornost jakou jsem měla a řikala si že to bude určtě v pohodě i s rostlinama.
štěrk mám přírodní, možná trohu větší zrnitost než by měla, nedala jsem substrát. pak tam mám keramiceké dekorace a velké kameny. vše co jsem měla u minulých ryb (takže třeba parametry filtru-klasický vnitřní kupovaný na objem akvaria, víc nevim už nemám krabici a osvětlení už vůbec nevím)
nakoupila jsem rostliny egeria, růžkatec, pak nějaké rostlinky u kterých nevím název (včetně plovoucích na hladině) zasadila(pohnojila tekutým prostřdkem kerý mi doporučili v obchodě)a napustila akva, pustila filtr a nechala víc jak týden běžet, zdálo se mi, že je kytek málo tak jsem nakoupila ještě velké množství kriptokorýny(dva druhy vilisova a červená)vše jsem zasadila a vypdalo normálně tak jsem chvili(pár dní) na to vpustila rybky(10malých skalárků a cca 30 živorodek) jenže od té doby je vše špatně. Kryptokorýny mi všechny do jedné uhnily ale i s kořeny takřka během 3 dnů, že jsem nestihla vytahovat zničené kusy, plovoucí rotlině se daří a rozrustá se, egeria vypadá taky dobře a má přírustky, ale ružkatec je tmavozelohnědý i když roste tak nemá pěknou barvu, další jsou na tom podobně něco málo rostou ale maji docela nezdravou barvu( i když nejsem odborník tak krásně zelený kus přirody doma prostě nemám)
No tak jsem začla číst na internetu a zjistila, že je třeba zkontrolovat jestli kamení nešumí v octu a světe div se měla jsem v akvariu dva obří kameny co šuměly, hned jsem je vyhodila a začla měnit vodu asi 4 dny po sobě první den 1/2 akva a po té vždy 1/3 a ted měním tak co 3 dny 1/3 nevím jstli to dělám dobře ale 4 malé rybky exly a od doby co měním zatm nikdo neexl tak mám v tom takhle pokračovat? Po kryptokorýnách sice nezbyla ani památka ale nechci aby mi padly všecky ribičky pro mou vlasní blbost co mám dělat? a tak jak jsem si myslela, že jsem to udělala relativně podle návodu tak jsem si to tím vápníkem celé po*** . Můžete mi někdo poradit jak se to dá celé zachránit? Jak zařidit aby se rostlinám zas dařilo a rybám taky? mám pořád měnit vodu? Mám koupit další rostliny? Mám použit nějaké připravky do vody a jaké? Četla jsem taky o tom, že je třeba si pořidit nějaké testy na otestovní vody, a celkově je všeho tolik, že se v tom vůbec nevyznám.
Vím, že tu spisuju román a tak děkuji všem co si to přečtou a i když se zkušení akvaristi asi chytáte za hlavu prosím poraďte. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 14:28 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: assassins
Udělej si přezentaci, vypiš všechny náležitosti, seznam rostlin, ryb atd... vše co víš a potom se bude lépe radit. Vodu měnit 1/3 týdně jak bývá dobrý zvykem u dobře fungujících akvárek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 14:28 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci
Zalezi jakych ryb. Neonek tam muze byt az 100, ale u vetsich ryb treba jen par.
Vodu menit kazdy tyden 30%.

Ale bez prezentace s detailnimi informacemi nelze radit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.11.2013 14:25 Muž Rybář1 [0] – pocet ryb ve 300L akvarku a odumirani listu akvarijnich rostlin
Dobry den,

zajima me kolik ryb se vejde ve 300L akvarku? Mam 300L akvarko a chtel bych vedet jak casto mam v nem
vodu menit, nikdy jsem takhle velky akvarko nemel. Zacli me odhnivat listi akvarijnich rostlin.

Martin Stankovsky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2013 23:05 Muž Trabant601 [2] - CichlidyRe: LepraAfroMan
Zdárek....vyhod nožovce a sumečky, dokup aspoň 3 platy a 5 pancéřníčků a bude to oukej ano
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2013 19:41 LepraAfroMan – Záhadný cizinec v mém akvárku
Čau lidi,akvaristice moc nerozumim,a tak mám dotaz,měl sem do teď v akvárku dvě platy,dva čichavce a dva sumečky žraločí,ale dneska jsem si koupil nožovce afrického,v obchodě řikaly že by tahle kombinace ještě s tim nožovcem měla fungovat v pohodě,jenomže na netu sem se dočet že je to celkem nesnášenlivá ryba,ale má asi jenom 12cm a já nevim jestli ho tam s nima můžu nechat coze

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2013 14:02 Muž lemming46 [327] Re: romant
No, já jsem to pochopil (asi blbě) tak, že je řeč o vodě určené na výměnu někde bokem v kýblu, třeba v rámci týdenní údržby. Ono mluvit o "odstáté" vodě v napuštěném akváriu je trochu matoucí. Tak sorry za otázku mimo soutěž. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   16.11.2013 21:58 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: milla111
milla111 napsal: soused co je chová na prodej ve velkým tak mi včera říkal že dává rybky do akva s den odstatou vodou a nikdy mu nic nepochcipalo, má vytřený paví očka a večer mi jich pár hodí a uvidíme jestli přežijou nebo ne.

Nejsem zastáncem experimentální akvaristiky na způsob Dr. Mengele - uvidíme, co přežije. Akvaristika je hodně rozvinutá oblast a všude je dostupný dostatek vědomostí a zkušeností, jak to dělat tak, aby jsme nemuseli testovat, kolik toho ryby ještě snesou a aby se nemuselo "uvidět".

To, že něco někomu funguje ve speciálním a ne zcela dobře popsaném případě, neznamená, že je to obecné pravidlo, kterým se oplatí řídit. Ryba taky nemá náhradní život a zdraví po ruce v šuplíku. Přidání dalších ryb v tomto stádiu situaci spíš zkomplikuje, než vyřeší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2013 19:37 R Muž romant [27987] Re: lemming46
Souvisí s tím zásadně. Když dáš ryby do akvária den starýho a nebude tam ani zaběhnutej filtr, nebo-li ten zdroj pozitivních bakterií, tak to s největší pravděpodobností odnesou, tedy za předpokladu, že nebudeš denně část té vody měnit a i to nemusí bejt tutovka. Kdežto když se jedná o případ opačný, s fungujícím filtrem, je ta šance, že to dopadne tzv. dobře velmi vysoká a vůbec nejlepší je ten příklad s holým akváriem, kde je jenom běžící filtrace a voda(část) je měněna skoro denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2013 19:24 Muž lemming46 [327] Re: romant
romant napsal: Dávat ryby do akva s den odstátou vodou, proč ne, když tam bude(je) funkční filtrace, tak bych v tom taky problém neviděl. Prostě to je o té fungující nitrifikaci...

Voda se snad nechává odstát kvůli vyprchání chlóru, případně aby získala pokojovou teplotu. Jak s tím souvisí nitrifikace?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2013 13:01 R Muž romant [27987] Re: Designer
Napsal jsi to Jirko velmi trefně a možná, že ten chovatel, jenž kolegovi radí ty ryby dát do den odstátý vody je z kategorie, holé akvo, jenom bublifuk a jak píšeš, to je potom jiná poetika. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   16.11.2013 12:35 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: milla111
Ona je vzdycky otazka, jak je akvarium "zabehnute". Uz jsem tady videl akvarka, kde kdyby nenitrifikovalo dno, davno by v nich lehlo cokoli, tim jak spatny je filtr.

Akvarista je predevsim chovatelem bakterii. Cokoli dalsiho muze chovat, az kdyz umi dobre chovat nitrifikacni bakterie. Netyka se to nadrzi, ktere jsou jen sklo a voda s rybami, kde se ta voda stale meni, ale to si myslim se vetsiny akvaristu netyka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2013 12:28 R Muž romant [27987] Re: milla111
Dávat ryby do akva s den odstátou vodou, proč ne, když tam bude(je) funkční filtrace, tak bych v tom taky problém neviděl. Prostě to je o té fungující nitrifikaci, jak zde již bezpočetkráte zaznělo, vše je v těch odkazech z modrýho rámečku nahoře popsáno, udělej si na to vlastní názor. ;-)
Edit: U tebe taky přežijí, ale bude to chtít podpořit těma výměnama vody a teď po dobu tak třech týdnů bych další pokusný rybky nepřidávat a soustředil se na tu stabilizaci nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2013 12:18 milla111
jak jsem tu mluvil o znamý že ji ty rybičky z HK taky pochcipaly tak už to bylo v zaběhnutym akva, a soused co je chová na prodej ve velkým tak mi včera říkal že dává rybky do akva s den odstatou vodou a nikdy mu nic nepochcipalo, má vytřený paví očka a večer mi jich pár hodí a uvidíme jestli přežijou nebo ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.11.2013 00:06 Muž MichoCZ [891] - AmerikaRe: romant
S tím naprostou souhlasím. Když jsem si trávil ryby CO2, tak jsem neřešil a proště šlo 70-80% rovnou z řádu. Sice točené sprchou, ale i tak. Mimochodem zachránil jsem všechny ryby a to už spousta plavala v ležaté poloze na hladině. Dneska se ten chlór ve vodě šidí, protože nejsou prachy a navíc se používá i UV na sterilizaci.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 22:09 JoKa Re: grunda
Nikdo nepsal, že je to chlór... To bylo PS, poznámka pod čarou (wiki: postskriptum se často používá pro informace, které nesouvisejí s hlavním sdělením (chlór), rušily by jeho souvislost), další argument, který potvrzuje co píšu...
Opakovat už se nebudu a dál to neřeším, svůj názor jsem vyjádřil a asi nikdo z vás mi ho nevyvrátí...
X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 21:55 Muž acik [416] Re: Ičin
to by byla pjdel co :)
Ičin napsal: edit : ad nahoře - jako rozmístit po bytě cca 40 kanystrů s vodou? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   15.11.2013 21:40 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Urtman
bublinky jsou plyny, ne jen chlór
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.11.2013 21:24 JoKa Re: Ičin
Přes kubík doma rozhodně mám (ještě jsem nestihl udělat všechny prezentace, měním vodu :-D ) a vodu měním týden co týden. A ty dvě hoďky tomu dám vždy... Já netvrdím dogmaticky 24h odstávat, to je nereálné, to máš pravdu. Ale zároveň tvrdím, že prdnout hadici na kohoutek a na hulváta nalít půlku akva je prostě špatně...
A vraťme se na začátek, řeč byla o vodoléčbě. Měníme 3 dny za sebou polovinu vody každý den, udělej to takhle a máš z toho záhy nové, nezajeté akva...
PS: všiml sis někdy těch bublinek na skle, když to takhle vyměníš??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 21:13 Muž acik [416] Re: Ičin
a nech si ju odstát v kanystrech :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 21:12 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: Urtman
je to sice OT, ale nedá mě to : věř tomu, že měnit každý týden půlku vody v akváriu, co má kubík a víc, bys nechtěl ;)
edit : ad nahoře - jako rozmístit po bytě cca 40 kanystrů s vodou? :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 21:11 amrtin Re: Urtman
No jasně,je rozdíl měnit vodu v 60ti a v šestistech litrech :) .A pokud je jinak akva zaběhlé a osazenstvo v pohodě,tak troška chloru zas tak nevadí X-).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 21:07 JoKa Re: amrtin
Ano, za 24h vyprchá komplet. Ale za ty dvě hoďky vyprchá naprostá většina.
Ičin: Odstávání vody je sice fajn, ale od určitého objemu je to nereálné
Mám 600l a zvládám to. Prvních 45l mám odstáto z minulého dne a další voda co dolévám, je 3x přelitá. Jak tady někdo psal, voda se roztočí, chlór těká a vyprchá. Poprvé když jde z řádu do kýble, podruhé když jí přeliju z prvního do kýble nad akvem a potřetí když jde do akva... Takže všechno jde a jsem bytostně přesvědčen, že než se voda do akva dostane, tak je 80% chloru pryč... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 21:06 R Muž romant [27987] Re: milla111
No vida, on se učí a sleduješ účinky vodoléčby v praxi, tak nepolevit a pokračovat. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 21:05 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
a potom to chce začít číst odshora - především od toho modrého rámečku ;)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 21:04 milla111 Re: romant
vodu už jsem davno vymenil, JEDNA RYBKA UZ JE CILEJSI A NENI PORAD NA JEDNOM MÍSTE
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 21:04 amrtin Re: milla111
Tak to je jiná,to stačí vytemperovat hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:57 R Muž romant [27987] Re: milla111
Hele, teď to na chvíli nečti a běž vyměnit tu vodu, dočteš to potom. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:57 Muž acik [416] – Re: milla111
hlavně měnit vodu furt pryč,vodoléčba je první pomoc :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:56 milla111 Re: Urtman
voda je bez chloru, mame vlastní ze studny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:54 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: acik
hlavně nějaká a dost a často
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:51 Muž acik [416] Re: romant
no já myslím teď ten chlór :) odstátá/neodstátá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:49 R Muž romant [27987] Re: acik
acik napsal: jestli to čte,tak z toho všeho musí mít hlavu na prasknutí :)Hnusně řečeno, měl číst před tím, než to podělal, ale není to nic neřešitelnýho. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:49 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: amrtin
zas bych to nepřeháněl! ;) možná na nějaké molekulární úrovni vyprchá za 24h, ale pro běžné použití stáčí proud vody, který roztočí vody a plyny vyprchají. K tomu je fajn sprcha nebo hadice k pračce(používám)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.11.2013 20:47 Muž acik [416] Re: Ičin
jestli to čte,tak z toho všeho musí mít hlavu na prasknutí :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:44 R Muž romant [27987] Re: Urtman
Co mu brání nevím, ale vím, že to funguje a nedělal bych z toho chlóru až zase takovýho bubáka, ale podceňovat se to taky nemá, to odstátí postačí klidně jenom hoďku, je to těkavá látka, ale jinak naprosto nic proti, to vytemperování, to je argument. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:44 amrtin
Chlor z vodovodního řadu vyprchá až po 24hodinách!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:44 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
No snad vás tazatel poslechne a aspoň to čte. Jinak teda chlóru se nějak extra nebojte, už to není tak hrozný. Snad jen bych to nenapouštěl rovnou přes filtr. Odstávání vody je sice fajn, ale od určitého objemu je to nereálné. Prakticky každý víkend měním 1/2 až 3/4 vody a jde rovnou z řádu. U menšího akvária měním denně a taky rovnou
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:42 Muž acik [416] Re: Urtman
ano určitě tím nic nezkazí,nikdo nepíše přeci,že je to špatné ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:39 JoKa Re: romant
Nouzové řešení beru. Naběhni a hned teď vyměň půlku vody. OK
Ale co tazateli brání, po té okamžité výměně, si rovnou nachystat do kýble vodu na zítra? Minimálně tím nic nezkazí a aspoň se srovná teplota, když už tady nebere nikdo v potaz ten chlór...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:38 Muž acik [416] Re: romant
jo jo,to je taky řešení :)
romant napsal: Krizová situace vyžaduje někdy krizové řešení a tím je natočení vody přes sprchu a hned tam s tím i v případě, že je to akvo čerstváček. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:36 JoKa Re: acik
No nevím, je to tvá zkušenost. Já nenechávám odstát přes noc, ale ty dvě hoďky tomu dám vždy.
Rozhodně máš akva sice v záběhu, ale pořád lépe zaběhlé a určitě i podstatně větší (což v tomto případě hraje roli více než významnou), než to diskutované...
Za mě voda odstátá, aspoň bude mít čas studovat, jak jsem psal, až bude čekat na odstátí vody...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.11.2013 20:33 R Muž romant [27987] Re: Urtman
Krizová situace vyžaduje někdy krizové řešení a tím je natočení vody přes sprchu a hned tam s tím i v případě, že je to akvo čerstváček. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:32 Muž acik [416] Re: Urtman
měním tedy 3x týdně 1/3 ale pokaždé je to skoro 1/2,protože se neuhlídám a akva je stále v záběhu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.11.2013 20:31 JoKa Re: acik
Jasně, pokud měníš trochu (do té 1/3, jednou týdně), klidně lij z řádu. Navíc ty máš akvo zaběhlé, funkční a věřím že i podstatně větší, než Milla. Ale když budeš aplikovat častější výměny, třeba denní a hned polovinu, jako bude Milla111 muset, tak tou koncentrací chlóru pozabijíš ryby. V akva nemá nic, co by pomohlo, spíš naopak...
Voda v tomto případě odstátá bezpodmínečně!!!

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [73] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=3601