Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 58 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 16:37 ŠárkaTob Re: Designer
Z Prahy, ani okolí nejsem :/

Máte zkušenosti s bettou a zrcátkem? Časem bych mu ho chtěla pořídit, ale radši se zeptám. Četla jsem, že na pár minut denně a že poté, bude mít silnější a hezčí ploutve?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   29.05.2014 16:23 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ŠárkaTob
Treba rostliny nemusis vubec kupovat, nekdo Ti je muze dat a kdyz mas profil a je tam napsano odkud jsi, po takovem dotazu bych Ti je treba v Praze ja osobne nabidnul, klidne i s donosem nekam kde to mam pri ceste (treba na Metru ci na nejake zastavce). Pisek bys taky nemusela kupovat, do tak maleho akvaria bych ho klidne odsypal z toho co mam, co zbylo, a jeste by sis mohla vybrat ze dvou druhu, oba velice vhodne, takze podle toho co se Ti libi.

Takhle ale bud nevim odkud jsi, nebo to musim hledat vsude mozne po prispevcich. I od toho je profil, kde co nechces, tam proste neni.

Mozna tomu neuveris, ale my si fakt dost slusne vzajemne pomahame. Nebereme to tak, ze tohle je rostlina co na kramu stoji stovku, a ze ten si to koupit muze a ten zase ne, ale tak, ze ja mam navic a Tobe se hodi, priste treba budes mit neco Ty, a kdyz ne, svet se nezbori. Jsou mezi nami ruzne uspesni lide a v ruzne pokrocilem stavu s akvaristikou, a tak nekdo spis dava, nekdo spis potrebuje, ale radost z toho ve vysledku maji vsichni. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 16:00 Jarda – záložení nového akva 600l
Ahoj, dokáže mi někdo poradit na koho se obrátit s konzultací a následným pořízením akva cca 600l, včetně vyřešení (stavebně) podpěr, následně zvolení technologie, osvětlení atd. a dále vhodných kytek a ryb, samozřejmě nějakou představu mám. Akva bude cca 3m dlouhé, zapuštěné ve stěně. díky za rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 15:53 ŠárkaTob Re: Wendy2
Tady nejde o to, že bych nechtěla dávat info o sobě. Ale nerada se registuji kamkoliv. Co mám za akvárko jsem psala na začátku, když jsem začala psát dotazy (včera? předevčírem?) nevím.
Ale tak... rybku (bettu) jsem dostala darem v 8,5l akváriu s kamínky (zjistila jsem, že nevyhovujícími), kmenem, živou kytkou a teploměrem. To je základ co jsem dostala, samozřejmě já si akvárko musím dovybavit, aby přežil. Počínaje odkalovačkou, přes topítko, další flóru, nové dno atd.
Akvárium jsem dostala v pondělí. Dnes jsem ho čistila (snažila se odkalit).
Krmím univerzálními vločkami a vločkami přímo pro betty + mraženými patentkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 15:25 ŠárkaTob Re: michalt
Přesně takový no. Tak já je odendám, když jsou nevhodné. Vydrží pár dní bez udělaného dna?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 15:22 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: ŠárkaTob
Jestli vypadají jako štěrk a jestli mají ostré hrany, tak opravdu moc vhodné nejsou, protože můžou rybku poranit. Jestli obsahují vápenec (šumí, když jeden vyndáš a poliješ jej octem?), neprospějí kytce, která je v nich zasazená.

Nejlepší je říční písek nebo písek betoňák z Hornbachu. Je hodně levný a velice vhodný.

Jestli budeš měnit vodu obden 1/3 až 1/2 objemu, to hnití nebude tak urgentní a nebál bych se toho. Časem si najdeš způsob, jak odkalovat správně a šikovně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 15:05 ŠárkaTob
Jak mi to lítalo všude kolem, tak pak mám strach, že mu to tam všechno zůstane a začne hnít a nevysaju nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 14:59 ŠárkaTob Re: michalt
A děkuji za radu.

Jinak zítra mi z Prahy přijede topítko pro menší akvárka. Tak doufám, že to bude ok.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 14:57 ŠárkaTob Re: michalt
Já jsem se dočetla, že ty co mi byly dány s rybkou, jsou stejně nevhodné. :O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 14:55 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: ŠárkaTob
Hmm...zkus to tak, že po ponoření zvonu do vody (ústí zvonu někde u hladiny) nasaješ vodu pusou do hadice, aby podtlak tahal vodu ven. Pak hadici rukou zlom, aby se omezil proud vody na minimum.

Druhou rukou přilož zvon ke dnu a mírně uvolni "zlomení" hadice, aby to natáhlo trošku vody. Uvidíš, jestli půjde s tou vodou i nějaký odpad. Jestli ne, uvolni proud víc a uvidíš, jak to tahá. Případně může proud vody i nadzvednout kamínky a uvnitř zvonu nimi mírně zatočit. To je jen žádoucí. Jestli to jde, zavrtej zvon trochu hlouběji, ale jen tak, aby se nezvedlo moc odpadu kolem zvonu. Všechno víření by se mělo dít uvnitř zvonu. Jestli jsi to takto podobně dělala, tak to pak chce jen trochu trpělivosti a tréninku :-).

Kamínky bych zatím nevyndával.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 14:46 ŠárkaTob
Je lepší kamínky odebrat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 14:45 ŠárkaTob Re: michalt
Sháněla jsem odkalovačku na 8,5l akvárko, ale neměli, tak jsem koupila tu, kterou mi doporučili. Má delší hadici a zvon o průměru cca 4 cm.
Kamínky jsou cca jako štěrk a vůbec mi to nešlo vytáhnout, když jsem pumpovala. Zůstávalo to dole, nebo to začalo lítat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 14:42 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: ŠárkaTob
A jak jsi odkalovala? Jakou hadičkou? Jak velké jsou ty kamínky na dně? Někdy to chce trochu cviku, ono to půjde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 14:37 ŠárkaTob
Nevím co s tím. Odkalovala jsem a nešlo to, bordel lítal všude okolo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.05.2014 13:29 Žena Kytka [2146] Re: ŠárkaTob
Nevšimla jsem si, že by se tu do tebe někdo navážel, všichni se ti tu snaží poradit, jen prostě mají na zřeteli blaho té ryby, která bohužel nemůže mluvit a říct co by chtěla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 13:29 ŠárkaTob
Samozřejmě sháním topítko, abych si rybu mohla nechat, protože když už jsem ho dostala. Chci si ho nechat. Ano, vleze mi to do rozpočtu a budu muset na nečem ulevit a to nevím na čem. nebo si půjčit od rodiny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   29.05.2014 13:27 ŠárkaTob
Nechápu, co se do mě navážíte. Já rybu dostala darem a bohužel dotyčný to nedomyslel do konce, že v kamenném domě je pořád zima.

Doporučení nepsat na tuto stránku jsem měla vzít asi vážně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 12:49 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: ŠárkaTob
Každý říká něco jiného, protože každý to dělá trochu jinak a za jiným účelem. Ve zverimexu se betty dlouho nezdrží, tak krátkodobě přežijí i při nižší teplotě. Dlouhodobě to není ono a ty výkyvy teploty taky nejsou moc prospěšné. Taky závisí od toho, jestli je to import nebo domácí odchov.

Jestli budeš svítit stolní lampičkou, možná se voda trochu ohřeje od žárovky (závisí od toho, jaké je to světlo, jak bude daleko, atd). Ta levná topítka se dají sehnat i v akvaristických obchodech, asi jsi jen měla smůlu na takový, kde je nemají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.05.2014 12:45 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: ŠárkaTob
Tropicka ryba neni domaci mys, ktera prezije stejne podminky, ktere prezijes Ty. Jestli nemuzes rybe zajistit teplotu ani k preziti, pak ji rychle nekomu daruj, nekomu kdo muze, udelas tim pro ni to nejlepsi.

Je mi to lito, v zivote jsem byl uz take v peknem hajz.., ale clovek si v nekterych situacich musi svou radost uprit, aby neublizoval necemu, co za to nemuze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 12:43 Žena Kytka [2146] Re: ŠárkaTob
Namátkou jsem otevřela několik rybích knížek, které mám u ruky, ve všech je uváděná teplota od 24 stupňů nahoru. Jistě, že rybka krátkodobě snese i nižší teplotu, ale zkus si odpovědět, jak by se žilo tobě, kdyby tě teď někdo přesadil na jižní pól s tím, že tam budeš do konce života ;-)
Pokud není krycí sklo, využij jakoukoliv tabulku, kterou se dá akvo překrýt, plexi, talíř, podnos, cokoliv...
Ještě mě napadá, že mi kamarádka říkala o nějakých webovkách, kde lidi nabízejí zadarmo věci, které nepotřebují a nechtějí vyhodit, ale jako naschvál si nemůžu vzpomenout na tu adresu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 12:32 ŠárkaTob
V domě, když se netopí je 17°. Kolikrát se ani za této teploty nezatopí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 12:29 ŠárkaTob Re: Kytka
Krycí sklo nemám. Dnes jsem se byla ptát ve zmverimexu, odkud byla prý ryba odkoupena. Ptala jsem se na topítko, řekli, že takhle malá neprodávají a že cena se u nich pohybuje okolo 600,- Když jsem jí řekla, že voda má 21°, odpověděla, že to je ještě dobrý. Že topítko mám shánět na podzim. Tak já nevím každý říká něco jiného a člověk, aby si pak nevybral náhodou špatně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.05.2014 12:25 Žena Kytka [2146] Re: ŠárkaTob
Dva postřehy: jestli je v místnosti chladněji, tak bych naopak při výměnách vody používala o stupínek nebo dva teplejší a když dáš na akva krycí sklo, chvilku ta teplota i vydrží.
Mrkni na heuréku akvarijni-topitka.heureka.cz/… jsou tam sehnatelná topítka od 92,-, kvalitu sice nekomentuji, ale pokud je v daném okamžiku rozhodující cena, dá se přimhouřit oko. A když vybereš obchod poblíž, abys nemusela hradit poštovné.... Dobrá varianta je taky svést dárek na svátek, narozeniny, výročí....
P.S.: Tu registraci tady na stránkách jsem myslela vážně. Jednak se dají psát osobní vzkazy a jednak můžeš lépe sledovat svoje příspěvky a reakce na ně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 12:24 ŠárkaTob
Je možné mu přisvítit stolní lampou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 12:19 ŠárkaTob
Jinak s tou vodou, to bude problém. Kvůli rybě se tu topit odmítá (kotlem).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 12:15 ŠárkaTob
Ještě mám dotaz. Venku v sudu mi plave nespočet komářích larev. Je možné je odlovit, propláchnout pod čistou vodou a dávat rybě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 08:01 ŠárkaTob
Nemám topítko, bydlíme v kamenném domě a když se topí, teplota se tu nikdy nevyšplhá na více jak 24°. Bohužel rybu jsem dostala v tísnivé finanční situaci, kdy si nemůžu dovolit koupit topítko, když se musím postarat o x dalších zvířat (kvalitní granule, podestýlky apod.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.05.2014 07:23 R Muž romant [27987] Re: ŠárkaTob
Tak ono je docela důležitý, aby ta voda v akváriu měla douhodobě teplotu ne nižší 25 stupňů a to, že se při výměně o nějakej ten stupeň zhoupne, není podstatný, udržování té dlouhodobé teploty je to oč tu běží.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 07:21 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Kytka
Tak to je jasný pokud nemá topítko tak stejnou. Já to nejdříve ze začátku v kýblu měřil teploměrem, ale teď to mám už ,,osahaný'' a už to tam sviští. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.05.2014 07:12 Žena Kytka [2146] Re: Kubasix
Obávám se, že Šárka má akvo bez topítka, takže tam bych do studenější nešla, mohlo by to mít už příliš nízkou teplotu.
P.S.: Šárko, doporučuji registraci zde na stránkách, je to pro komunikaci lepší.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 07:02 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: ŠárkaTob
Stejnou, ale můžeš i 2 stupně chladnější, ona je pak více čilá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 06:59 ŠárkaTob
Zdravím, mám další dotaz. Když měním bettě vodu, mohu přidat trochu teplejší, nebo musí mít +- stejnou teplotu? Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2014 01:52 amrtin Re: dagmar
Ten "komározabíječ" (mimochodem děsnej název :-D ) nesmí být v místnosti,kde je akvárium,protože se z něj odpařují látky,které jsou opravdu pro ryby jedovaté!Na komáry v takovém případě síť do okna,případně taková ta modře svítící lampa(elektrický lapač).Bohužel...A o takovou zkušenost asi nikdo nestojí,ono je to opravdu jedovaté :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 22:12 dagmar
Dobrý večer jdu pro radu ke zkušenějším ;).s přítelem si plánujeme založit akvárium o obsahu 54l,někde jsem četla,že by nemněl být vmístnosti s akváriem v zásuvce zapnut komározabíječ,prý se látky odpařující z něj dostávají do vody a mohou mi pomalu vyvraždit celou nádrž,máte s tím někdo nějakou zkušenost???o akvárium moc stojíme,ale bydlíme v malém bytě 1+1.děkuji mnohokrát za každou odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 19:41 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: deck
No já bych tomu docela i věřil, že to možné je, protože mně se nedávno stalo, že jsem uviděl v nádrži živou patentku a to jsem kromě mražené, do nádrže nikdy jinou nedal. Jsem na to čuměl jak bača do tuzexu smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 19:38 R Muž romant [27987] Re: deck
Mražený nítěnky jsou eklhaft, to rybám nedávej a když jsou sem tam bílý v patentkách, tak to je známka, že to s tím živým zamrazením nebylo až zase tak košér.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 19:36 Muž deck [85] - Všeobecně akvariaRe: romant
No když je rozmrazim, tak jsou krásně červené, ale i sem tam nějaká bílá. No dávám si na to bacha. Před půl rokem jsem měl nálevníka, je možné že z mražených nítěnek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 19:35 R Muž romant [27987] Re: Štefan
Tak se nám to hezky vyjasňuje. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 19:18 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: romant
Patentky nakupuji živé a sám si je zamražují. Tím mám jistotu, že jsou čerstvé a nedošlo k rozmražení někde cestou ke mně. A také vím, co všechno v té kostičce je ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 19:10 R Muž romant [27987] Re: deck
Při výběru to chce se dívat na sytou červenou barvu a jak jsou patentky do sebe propletený, čím víc, tím líp, zamražení proběhlo rychle a mrazila se živá a čím červenější, tím větší pravděpodobnost, že ten rozmrazovací cyklus neproběhl, nebo minimálně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 19:07 Muž deck [85] - Všeobecně akvariaRe: Priest
Taky někdy mražené používám, ale opravdu málo. Nikdy člověk neví, kolikrat rozmrzli a zase byli zamražené, než se dostali do obchodu. No a v jakém byli stavu, když se vubec zamražovali. Když už, tak je určitě propírám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 18:20 Muž Priest [325] - CichlidyRe: Štefan
Já se přikláním k proplachnutí patentek vodou z toho důvodu,že mi připadá zbytečné do akvária dávat i krev která je při rozmrazu přítomná i při sebelepší kvalitě.O to méně zatížím biologickou rovnováhu v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 17:30 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: romant
jo jo, co nádrž to originál, vím o tom své, mám jich tady už 5 a každá se chová jinak. Co se ruduchy týče a všech ostatních možných řas, to by bylo na celou knihu. Světlo, teplota, množství rostlin a obyvatel v nádrži, krmení, atd,atd. Řasa je zatím (raději klepu na stůl) pod kontrolou hlavně Parmiček černopruhých, Mečovky a Kominíčci si také rádi zobnou a trochu té krve co přijde s patentkami do nádrže zase přilepší i rostlinám. Voda se mění 50% každý týden a to si myslím také zaručuje, že je vše jak má být. Nejsem si na 100% jistý, že se nemůže něco na tom stavu změnit, ale řešit to hodlám, až to nastane :-) A třeba dojde i na proplachování patentek :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   28.05.2014 17:17 R Muž romant [27987] Re: Štefan
Však jasně, je to osobních pocitech a vlastně jenom doměnkách, když to funguje, tak proč to měnit. ;-) Jenom jedna ze života. Onehdá jsem měl v referátu jednu dohledovku, kde se krmilo několik let nemlich tak, jako u tebe a rup ty boty, vona ruducha. Vysadilo se patentkování, lehce přitlačilo na výměny vody a pápá kámoško ruduško. Ovšem nezapomínejme na oblíbenou poučku o originalitě každé nádrže. :-) Teď už se zase krmí patentkama, propírají se a jejich přísun se omezil, o ruduše nemám zprávy. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 17:09 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: romant
nemyslím si, že by to mělo nějaký rychlý průběh, berme v úvahu to, že do té vody to jde na kost zmrzlé a nějakou dobu to roztává. V té vodě to není déle, než 10-15 minut. A pak v lednici je teplota, která případný hnilobný proces dost zpomaluje. Ostatně to je důvod, proč ty lednice doma máme :-D Ale jak jsem psal předtím, praktikuji to takto již skoro rok a žádný problém jsem nikdy nepozoroval. A to tak krmím i mladé živorodky od 2,5 - 3 měsíců života. Těm to ale řežu nožem na malé proužky. Přece jen nemají ty tlamičky ještě tak velké :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 16:25 R Muž romant [27987] Re: Štefan
Tak jediný s čím bych měl kapánek problém, je to dávání do lednice do druhýho dne, ono ten možný hnilobný proces je nastartován už tím samotným pobytem patentek v teplejší akva vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 16:17 Muž ŠtefanT [206] - ŽivorodkyRe: romant
Osvědčila se mi jednoduchá pomůcka. Z kinder vajíčka (to plastové mám na mysli :-) ) jsem udělal krmítko na patentky. Malé dírky dospod vrtačkou nebo horkou jehlou jsou hotové během chvíle. Je to malé a mám to nonstop v nádrži a nijak to nehyzdí. Do toho krmítka hodím celou zmrzlou kostku patentek a mám nakrmeno. Rybky se naučí hodně rychle jak se k ním dostat a pak už tam chodí automaticky. Nerozmražuji, neproplachuji, krmím tak skoro rok a není problém. A hlavně, pokud nesnědí vše, stačí to vyndat i s krmítkem a není nikde bordel, který by se rozkládal. Co se nesní dám do lednice a druhý den nabídnu rybám. Pozor, nesnažit se to znovu zamrazovat!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 15:09 R Muž romant [27987] Re: ŠárkaTob
Z té kostičky dát jenom 1/3, aby to zbytečně nekazilo vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 15:02 R Muž Silent [5949] Re: ŠárkaTob
Rozmrazit, propláchnout pod tekoucí vodou v jemném (čajovém) sítku a zkrmovat. Někdo zkrmuje rovnou zmražené, ale to bych zbytečně neriskoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2014 14:54 ŠárkaTob
Tak akvárko nemá 6,5l ale 8,5l. Dnes jsem koupila patentky zmražený. Jsou rudý a nesmrděj. Jak je podáváte rybám vy? Nevím, zda dávat mražené, či rozmražené.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [58] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=2851