Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 79 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2013 08:32 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Janka
No a jsi prakticky tam, kde jsi byla. Někdo tvrdí vodu měnit, jiný neměnit atd. Přitom všichni vycházíme z vlastních zkušeností. A tak to budeš mít ve všem, na co se časem budeš ptát. kolik ryb, zda hnojit, jak svítit atd. atd.
Pamatuj, že univerzálně platné rady prakticky neexistují a že vše, co bude probíhat ve tvém akvárku vždy musíš chápat v širších souvislostech, které se navzájem ovlivňují (voda-světlo-teplo -živiny + mnoho dalších neznámých faktorů), nikdy jako jeden problém vytržený z kontextu.
Jako začátečník se především zaměř na výběr správné skladby ryb. Toto máš patrně zmáknuté. Vše ostatní řeš časem.
Říká se, že největší hypochondři jsou doktoři protože vědí, co všechno existuje za nemoci a že i z obyčejné rýmičky se teoreticky může vyklubat třeba bahenní zimnice. Takže nejen nedostatek ale i přemíra informací škodí.

Mimochodem, víš proč by romant nemohl být porodníkem???
Protože by měl tendence měnit těhulkám 1/3 plodové vody týdně :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2013 08:23 b.kohoutov.b
Ahoj, s přítelem jsme měli dlouho sen, že si pořídíme akvárium se sumečkem. U rodičů jsme měli 350l akvárium minimálně 10 let, a tak jsem si myslela, že tohle bude podobné, tedy alespoň v základech. Bohužel nám selhal silikon a 2x nám to vytopilo obývák. Veškeré pokusy o nápravu krásného akvária padly s udanou cenou za opravu, a tak vešekeré vybavení skončilo v odkládací místnosti.
Ale zpět k našemu akvárku. Asi je brzy na nějaké závěry. Pořídili jsme si 126l akvárium. Písek a kameny jsem použila částečně z akvária od rodičů. Koupený štěrk jsem promyla a propláchla ve vodě, kořen jsem nechala "odpučet" a nasáknout vodou předem. Filtr jsme pořídili Claro 1000 Diversa, výkon má 1000l/hod.
Bohužel bydlíme v podkrovním bytě, tak máme celkem pěkné teploty, takže i voda v akváriu je teplejší, ale vzhledem k tomu, že se nejedná o koupené ryby, ale o ryby ulovené, teplota by jim vadit neměla.
Po veškeré instalaci a spokojenosti se vzhledem akvária se nám hned druhý den voda zakalila. Vypadá to, jako by tam byla mlha. Dočetla jsem se, že je to normální, a že to za pár dní přejde, ale zdá se mi, že je to horší a horší. Filtr nám v těchto vedrech běží naplno, tak nevím, zda je to dobře.
Rostliny máme zatím jen tři, protože v akváriu nemůžeme denně několik hodin svítit z důvodu chovu sumce. Jsem srozumněná s tím, že tam ty rostliny prostě nepůjdou, ale co bych pro naše sumčí miminko neudělala :).
Byla bych proto ráda za každou radu, kterou od Vás dostanu ohledně zákalu.
S "Miminkem" tam samozřejmě máme i potravu pro něj (živé rybičky).
Předem díky za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2013 17:17 Muž Miso [470] Re: Janka
no ja este pritvrdim :) , vodu men teraz aspon 2x tyzdenne 1/3 - 1/2 vyhnes sa pripadnemu nastupu rias (prve dva tyzdne). Try tyzdne zabeh pre zaciatocnika podla mna minimum, proste ryby tam daj az ked si budes ista ze je situacia v akva vpohode a stabilna, nebude dobre riesit nejaky pruser ked tam budu ryby.
Nepises ake mas svetlo, ale zacni na 6hod prvy tyzden (casovacie hodiny su samozrejmost) a potom postupne pridavaj aby si sa za tie dva-try tyzdne dostala na konecnych 8-10h (podla potreby)
Neonky by si zasluzili vecsie akva, preto sa spominaju tie modre ze su mensie pripadne pozri nejaky druh Razboriek, Otici ok, kombinacia Bojovnica Cichavec neviem, nemal som.
Edit: sprav profil a foto
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2013 17:03 R Muž romant [27987] Re: Janka
Kolega to napsal trefně, jen co je pravda, ale v jednom s ním za jedno nebudu a to je ta výměna vody. Neříkám bejt fanatik jako třeba já, že měním první měsíc po založení třeba denně 1/3, ale jednou, dvakrát týdně by se vyměnit i u nově založenýho mohlo a hlavně měnit v momentě přidávání ryb a to jak před, tak po přidání, čímž se eliminuje možný skokový výskyt nežádoucích N látek. :-)
Edit: Stran těch ryb se beťák s čichavcema zakrslejma snese, neonky modrý jsou doporučovaný do akvárií spíše rozměrově menších, což u Tebe nemusí být a můžeš volit ty červený, otíky bych přidával až jako poslední, až bude akvárium řádně zaběhnutý, takže po dvou měsících. Nítěnkama a zvláštěpak mraženejma nekrmit, s živejma se to musí tak trošku umět, možno krmit třeba mraženejma patentkama(před podáváním rozmrazit a propláchnout vodou). Ryby dávat postupně ne všechny najednou a při spozorování nestandartního chování, třeba shlukování se u hladiny a snaze se nadechovat, měnit vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   06.08.2013 16:59 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: Janka
Janko, hlavně klídek;-) Ty jsi evidentně začátečnice, která pročetla o akvaristice kde co a teď z toho máš v hlavě slušný guláš.
3 týdny je na záběh akvária až až ale budiž, proč ne. Není důvod během této doby měnit vodu.
Vlastně nedělej nic, jenom trochu sviť rostlinám ale nepřeháněj to.
Co se týče pořadí osidlování, tak se řiď zásadou: nejdříve ty nejmenší a nejméně agresivní ryby, teprve až si zvyknou (stačí pár dní), tak ryby, které jsou větší či více od rány. Vůbec bych se nebál umístit do akvárka párek čichavců zakrslých už teď.
Slepou hladinu taky neřeš, nejspíš zmizí do týdne sama, případně můžeš povlak z hladiny stáhnout novinama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.08.2013 16:19 Janka – Začátek
Zdravím, všechny zkušené akvaristy! Začínám. Nově založené akvarium 80x35x45-písek flexi obklady,zrn. 1-2.Kořen,kameny, živé rostliny. Filtr Eheim Aquaball,topítko samozřejmě. Nejsou žádné ryby. Zaběhnout 3 týdny.
Dotazy: Jak po ty 3týdnyčasto měnit vodu a musím odkalovat? Jak se zbavit slepé hladiny-způsobilo to hnojivo pro rostliny?(JBL Kugeln do substrátu)+trochu Aqua Bio-výživa vod. rostlin) Kůli osídlení filtru "dobrými bakteriemi"přidán - Serra Bio Nitrivec.Co dělat pro zlepšení nitrifikace a dobrých podmínek pro ryby i rostliny? viz. slepá hladina zmizí?
Mám samce Betty Splendens v malém akva - plánuji přendat do velkého akvária.
Mohou být tyto ryby s ním:
15ks neonka červená - je pro začátečníka vhodná? Doporučována často "modrá"-proč?
6ks otík na ožírání řas
Ráda bych 1 pár Čichavce zakrslého - snese se s Beťákem? Může se krmit nitěnkami? Na netu jsem četla, že dost často Čichavec zemře po krmení nitěnkami.
Po 3 týdnech, jaké pořadí zvolit v osídlování rybami? Čistit a měnit vodu jak často s prvními rybami? Můžu Betáka tam dát dříve třeba-po2 týdnech?
Či jiné ryby zvolit? Jsem fakt začátečník.
Moc díky za odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 20:19 Muž Jiri_99 [425] Re: FD
Já mám v akváriu spousty bublinatky U. Gibba rybicky.net/atlasrostlin/utricularia_gibba a potěr gupek v ní rejdí naprosto bez problémů.. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 17:20 R Muž romant [27987] Re: neonkaryba
Když neonky tak modrý a když živorodky, tak třeba endlerky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 17:19 neonkaryba Re: amrtin
neonky červené a řivorodky ostrotlame žluté, velikost je 54l
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.07.2013 16:35 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: amrtin
radši vyhazovat okřehek jak rybky ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 15:58 amrtin Re: neonkaryba
Takže rostlinky už víš,teď ještě ke skladbě ryb:jak je akva velké?Kombinace neonek(jakých?) a živorodek není moc šťastná-neonky maj rády kyselejší vodu a živorodky zásaditější.Ale to žádná katastrofa není,spíš by mě zajímala ta velikost akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 15:27 amrtin Re: Ičin
Zrovna ten okřehek bych moc nedoporučoval,protože se dokáže nekontrolovatelně množit až zaroste hladinu a kdo nechce takřka denně tu hladinu uklízet,tak raději nee ;-) Ale je dobrej na "uklízení" oxidů dusíku i když tady je lepší ta Pistia ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 15:05 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
anubias, pistia, okřehek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 14:45 amrtin Re: neonkaryba
Egeria densa,jávský mech,Hnědovka křídlatá,Růžkatec.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 14:36 neonkaryba Re: amrtin
světlo mají, rybky tam jsou 7 neonek, 2 živorodky. a které nenáročné rostlinky to jsou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 14:08 amrtin Re: neonkaryba
Ano,jednou denně a nebo jako já krmim 2x,ale opravdu jenom to co sežerou během 5-ti minut a na dno aby dopadalo co nejmíň.Jednou týdně nechat ryby "o hladu",ale neboj,ony o hladu nebudou,vždycky si něco k sezobnutí najdou.A zdravá ryba vydrží i týden(někdo uvádí 14dní,ale to se mi už zdá trochu moc) bez krmení-ryby musí být zdravé a v kondici.Já když jedu na víkend pryč,tak krmení neřeším a ani ten týden. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 13:56 Muž Miso [470] Re: neonkaryba
staci raz denne, a take mnoztvo aby toho co najmenej (najlepsie vobec) popadalo na dno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 13:54 neonkaryba – krmení
chtěla bych se zeptat, jak často mám krmit ryby 7neonek a 2živorodky. mam pocit, že jedna živorodka má pořád hlad, na druhu stranu nechci, abych se přežrala. všude se píše málo a často, ale co je málo a co je často? kolikrát denně? no jo, není to kočka, která mi mňaučí u dveří, když chce najíst :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 13:25 amrtin Re: neonkaryba
Předpokládám že Malawi nebo jiný biotop to není(právě kvůli rybám co ničí kytky),takže samozřejmě není problém je přidávat i když jsou tam již ryby.Naopak už jen kvůli tomu bych neotálel a akva co nejvíc "zazelenil" živýma kytkama.Jenom to chce ze začátku nenáročné druhy a mít na akva nějaké světlo a pravidelně svítit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 13:20 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
možné to je, pokud to nejsou druhy které je vyhrabou. a čím víc rostlin tím lépe. zvláště plovoucí jsou výborné
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 13:11 neonkaryba Re: amrtin
no právě z toho, které si pořídit, aby to přežili. Je možné je tam vysadit i když už tam jsou ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 12:57 amrtin Re: neonkaryba
Opravdu raději živé.Existuje spousta nenáročných druhů.Z jakého důvodu se ptáš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   22.07.2013 12:52 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: neonkaryba
Živé rostliny se starají o kvalitu vody. A když chcete mít něco živého, je vhodné tomu udělat co nejlepší podmínky pro život. Samozřejmě to lze udělat různými způsoby, ale myslím si, že s pomocí živých rostlin to je nejlepší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 12:49 neonkaryba – rostliny
Asi trochu blbý dotaz, ale je nutné mít v akvariu živé rostliny, nebo stačí i umělé?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 11:49 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: FD
Pokud se vám líbí a chcete si jí pořídit, tak nemějte obavy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 11:27 Muž FD [-4] - Miniakvária – rostliny
jsou ty moje rostliny tedy vhodné??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 10:56 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: FD
A vidíte na ní nějaké lapací měchýřky. ;-) (a ikdyby jo, tak si přečtete v mém minulém příspěvku adaptaci na chycení příliš velké kořisti)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 10:46 Muž Ičin [1405] - CichlidyRe: Johan
díky za info
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 10:37 Muž FD [-4] - MiniakváriaRe: Johan
tomu moc nerozumím radši jí tam nedám jmenuje se jenom Utricularia sp.
www.zooshop-eu.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   22.07.2013 10:30 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Ičin
Není bublinatka jako bublinatka.... Velké měchýřky má např. U. australis ači U. vulgaris. Ani jedna se v akváriích prakticky nepěstuje. Pokud by se např. U. australis pěstovala, tak stejně v akvarijní vodě prakticky žádné měchýřky nevytváří a pokud ano, jsou tak mm velké. U. vulgaris bývá větší, ale... stejně jako např. běžně pěstovaá U. gibba má před vchodem do měchýřku antény, které znemožňují chytit větší kořist.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 10:17 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
ať mě někdo o(d)praví,ale myslím,že potěr živorodek by se v ní moc schovávat neměl. ta velikost by mohla být dostačující na ulovení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 10:10 Muž FD [-4] - MiniakváriaRe: Ičin
no to možná vím že je to masožravka ale píše se o ní že neubližuje rybám a spoustu lidí ji má v akva a je rychlerostoucí pro potěr vhodná skrýš před bettou :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 09:57 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
bublinatka? není studenomilná a hlavně "dravá"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 09:45 Muž FD [-4] - Miniakvária – Re: MarekP
děkuji za tip ale je to v čr rarita :-O a budu mít tyhle 2x Cladophora aegagrophila - Mechová koule
1x Eleocharis acicularis
1x Glossostigma elatinoides
1x Cryptocoryne wendtii Green
1x Anubias barteri var. nana
bublinatka
Pistia stratiotes
je to dobré nebo mám jít do jiných ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2013 00:56 Muž MarekP [812] - MalawiRe: FD
Když budeš mít hustě osázenou nádrž s vhodnými rostlinami, do kterých se potěr bude moct schovat, vždycky jich spousta zbude. Například rybicky.net/atlasrostlin/vesicularia_dubyana
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 23:01 Muž FD [-4] - Miniakvária – díky
děkuji moc taky proto toho betaka chci ale aby je zase úplně všechny nezabil :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 22:37 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
on aspoň zredukuje ty mladý :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 22:19 Muž MarekP [812] - MalawiRe: FD
3+3 ne, lepší bude určitě 4 samice + 2 samci. Stačil by bohatě i 1 samec a třeba 2-3 samice, za chvilku jich tam stejně bude plno. A pokud chceš něco k nim, tak jednoho beťáka to snese. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 22:12 Muž souky [592] - RostlinyRe: FD
on Roman myslel čístýho objemu, pokud za něj smím mluvit:-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 21:31 Muž FD [-4] - MiniakváriaRe: romant
moc děkuji ale to že je to 20l jsem sice řekl ale nevím je to asi 20 - 30 ale je to možná i vííc ( tipuji 32l) nedokážu to odhadnout ve škole v tom byly kaktusy a dřív i asi 6 šneků takže nevím ;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 20:59 R Muž romant [27987] Re: FD
No, je to 20 litrů a bude tam trošku těsno, ale co už, vyzkoušet se má všechno, tak to prubni a nezapomínej na pravidelnou údržbu, výměny vody min. jednou týdně a měj na paměti, že čím menší akvárium máš na starosti, tím rychlejší potenciální problém při nějakém chybovém počinu. Tak hodně zdaru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 20:56 Muž FD [-4] - Miniakvária – betta
A ještě mě napadlo co k těm endlerkám samečka betty takže 6x endlerka(3+3 nebo 4+2) + 1 x bojovnice pestrá vím že romant mi tu psal jednodruhovka ale já si nemůžu pomoci a navíc ta betta jen na okrasu + trochu zregulovat ty endlerky :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 20:47 Muž FD [-4] - MiniakváriaRe: MarekP
děkuji moc za dobrý nápad :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 18:45 Muž MarekP [812] - MalawiRe: FD
No vidíš, tak se s ní domluv a hned máš ryby kam dávat. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 18:44 Muž FD [-4] - MiniakváriaRe: MarekP
No náhodou jedna moje kamarádka vodní želvu má palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.07.2013 13:39 Muž MarekP [812] - MalawiRe: FD
Možností je víc. Já jako chovatel vodních želv bych kupoval ryby jako krmení. Tak si zkus zjistit nějakého chovatele vodních želv v okolí, kde bydlíš, a zkus se zeptat, jestli by od tebe občas nějaký nekoupil. Další možností je, jak už ti tu poradili, poptat se ve zverimexech, jestli by je nechtěli od tebe odkupovat nebo vyměňovat za krmení, rostliny apod. A na případný inzerát tady na stránkách se ti určitě někdo ozve. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 21:29 Muž snehulda007 [850] Re: FD
Tak počkáš až jim dojdou... smich Se můžeš dohodnout, že ti daj vědět,když je budou chtít...Nebo hodíš inzeráty sem..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 21:29 R Muž romant [27987] Re: FD
Líná huba, holý neštěstí. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.07.2013 21:25 Muž FD [-4] - MiniakváriaRe: snehulda007
děkuji to mě taky napadlo ale co když jich mají sami dost???

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [79] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=3901