Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 118 Žádná další stránka   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2006 10:51 Muž [] – Opravdu začátečník
Tak už jsem byla rozhodnuta od jedne paní přes inzerat koupit 40l akva a už jsem se těšila,jak pro něj pojedu,ale v letáku(OBI)jsem viděla set akva 54l za 1390 se vším,čili osvětlovací kryt1 zářivka15W,čerpadlo4000l/hod,topitko100W,PROSÍM poraďte pro co by jste se rozhodli??? ne Já jsem na vážkách,láká mě moc ten,nebo podobný set,ale jsou ty parametry techniky vzhledem k 54l akva v pořádku?To osvětlení by stačilo?Jaké máte zkušenosti se setem??Je to bezpečné,kdybych to měla na spínací hodiny?Myslím ten plastový kryt? ne

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2006 17:40 solem – rájovci
6 je možná hodně, každopádně samci se ti v menším akváriu těžko snesou mezi sebou, takže samec asi jen jeden
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2006 17:20 phobos – začiatok
Chcel by som začať s chovom rajovcov. Počul som že to nie je hejnovitá ryba. Kolko ich môže byť pokope? Chcel by som ich mat asi tak 4 - 6 kusov spolu so štyrmi ancistrusmi. Môže byť? hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2006 16:49 solem – kniha
Pozor na různé brožurky vydávané za čistě komerčními účely, koukni třeba do knihovny jestli tam nemají nějaké straré čeké publikace o akvaristice. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2006 16:42 Lucík – no
A nebylo by od veci si poridit nakou dobrou knizku pro zacinajici akvaristy ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2006 14:43 Muž [] – Děkuji
potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2006 11:14 Žena Vesnach [56] – otevrit ocka!
Uzitecne odkazy, hned tady na hlavni strance v uvodu! Pak si muzes projit nadrze akvarii s velikosti, ktera vyhovuje tobe, taky tady na webu a vis vsechno! coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.10.2006 11:07 Muž [] – začínám
Chci si pořídit akva a vše co k tomu patří,mělo by být asi okolo80-100litrů,ale vůbec si nevím rady s filtry,vzduchovačem,a ostatní"elektronikou",tedy hlavně jaké by měli mít parametry pro asi tak velké akva.Není nějaká webovka,kde by se podobná věc řešila???S akvaristikou jsem zatím neměla žádnou zkušenost a k obchodníkům ve zverimexech nemám důvěru,tedy aspoň né těm u nás!!:-(Zatím děkuji za radu:-)))) ano

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.07.2006 21:25 Micus Re: yama
opravdu se vyplatí počkat!! Špatně (narychlo) založené akva se dost špatně spravuje, pokud se nevěnuješ profi pěstování řas.. Taky nezapomeň na vstupní karanténu, ryby z obchodu mohou vypadat dobře, ale přesto ti mohou zavléct do akvária nemoc... Opravdu se to vyplatí. Hodně úspěchů..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2006 21:12 Žena yama [25] Re: kofik
Ver mi, ze Cekej je ta nejcenejsi rada, mozna se to zacatecnik nauci potom co mu trikrat vychcipa komletne akvarko..
Je lepsi pockat tyden a pak akvarko funguje leta, nez nepockat a snazit se ho prvni mesic zachranit vsemoznou chemii, ruznyma vodickama a stejne nenastane rovnovaha.
Pockejte prosim! Je to 1 tyden za odmenu pak fungujici krasny akvarko a ne spoustu mrtvejch chudinek. Pokud jk tomu pristupujes takhle: Rybicek mi je samozrejme lito, ale nemuzu pockat, tesim se. - tak doporucuju venovat se necemu jinymu. treba tamgoci.
Ryby je sice mensi nez pes, ale porad je to zivy zvire za ktery mas zodpovednost.
Edit: Jinak tyhle stranky mam ze vsech nejradsi, presto si ale myslim, ze takovej ucelej prehled jak zacit je lepsi tady: www.akvarijni.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2006 21:06 kofrik Re: yama
Tobě se to píše...čekej,ale takový začátečník to chce hned...:-) Z chyb se člověk učí..rybiček je mi samozřejmě líto!!!a proto hledám rady!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2006 20:40 Žena yama [25] – rada
Pokud si zakladas novy akvarko, rozhodne nepospichej. Nesetri casem a kup si nejakou knizku, neco si precti, nebo na internetu je spoustu rad. bud tady, pak treba na akvarijni.cz.

Zacatecnicke chyby: Udelas ryc pic akvarko nahazes tam hezky ryby a hjezky kytky a do tydne ti vsechno chcipne..takze:

1) Vyber si jak chces velky akvarko, cim vetsi tim lepsi, ve velkym akvarku se ti voda nikdy "nezkazi",vetsi akvarko ti taky dava velky moznosti co se tyce rybicky, muzes jich tam mit vic, vetsi, atd.

2) Az se rozhodnes jaky akvarko tak vyber rybicky. Mely by mit podone naroky na slozeni vody a na TEPLOTU. Na zacatek bych ti doporucila nejake nenarocne ryby.Ja jsem jako mala mela krunyrovce, mecovky, pavi ocka a ruzny druhy teter, vypadaji pekne a neni to s nima boj o preziti.
Nekupuj si prosim ryby jen proto, ze se ti libi, akorat by se mohli trapit a umrit.

3) To same co s rostlinami, nekupuj si hned nacatek jen krasne kvetiny, kup si rostliny nanarocne, tak aby prezily.i rostlinam zalezi na teplote, takze to musis skloubit s rybama!

4) 2 a 3 udelej nejdriv jen teoreticky, myslim abysis to takhle promyslel, nez doopravdy koupis ryby a rostliny tak musis koupit filtr, osvetleni, pripadne topitko, vzduchovatko, Co2

5)nestrkej tam hned rybicky protoze se uz nebudes moct dockat, doporucuji udelat dno, napustit vodu (nejlepe aspon 2 dny odstatou),pridat treba Aqua Safe od tetry, zasazet rostliny (prodava se hnojeni, ktere das pod koreny a vydrzi nekolik mesicu myslim), spustit filtr a svetlo a nechat akvarko aspon tyden zabehnout.pak tam dat rybicky.

To jsou moje rady...nejsem zady super akvarista, mozna ze nekdo doporuci dt tam ryby po dni nekdo po 3 tydnech, ja to delam takhle a vse je v poradku.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2006 19:46 flyman – potrebujem
potrebjem zistit totiz chovam bojovnicu a ako ju mam chocat vie to niekdo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2006 19:02 David – Parmička
Je normální že Parmička krásnoploutvá rychle mává ploutvemi a moc neplave?PORAĎTE DÍK. :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2006 20:55 Lussie – Názor
Vzhledem k tomu, že by mě s těma pavíma očkama za chvíli vyhodili z akvaristiky, zamítám paví očka. Platy nevím jestli seženu-budu se pokoušet, ale asi si vezmu 2 parmičky duhové a 2 čichavce medové a nekecejte zase, že jsou nároční na dusitany! Já to vím! X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.01.2006 20:38 Lussie – Odvolávám!
Néé, pište dál, dozvěděla jsem se, že akvárko, na tom není až tak hrozně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2006 16:42 Lussie – KONEC!!!
Už mi prosím nemusíte odepisovat, zjistila jsem, že to akvárium se už nedá použít, takže už nepiště, ale děkuji za všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2006 11:25 JURAS – 25l
Do 25l "vytíračky" a vzhledem ke tvrdosti vody(nehodí se neonky)bych navrhl 3páry gupek,nebo platy:4samice,2samci a pouze 1 vybraný druh rostlin-zákruticha šroubovitá(Vallisneria spiralis)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2006 10:59 Jaja – re
No tak si nejdriv rozmysli, co teda vlastne chces! Kdyz mas 25l akva, dej si tam ruzne druhy neonek - obecne nebo cerne- ty jsou hezky, pak nejakeho ancistruse, aby ti to tam obcas vycistil:-) a jeste treba pavi ocka, ty jsou krasny, elegantni, hlavne samecci!Rostlinky zkus na doporuceni v prodejne nebo co ti uz odpovidali ostatni.Ja mam 20l akvarko a nemuzu si stezovat, vodu mam taky tvrdsi a vse ke OK, zadne problemy, nemoci ani rasy..Hlavne to s tema rybkama neprezen, aby se tam hnuly:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2006 20:23 Lussie – Odpověď
Bohužel, naši mi větší akva nedovolí...Topení, filtr, vzduchování, štěrk a kameny mám... Vodu máme trvdou 7.5 pH nevím. To co jsi mi psal jsem už všude četla...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2006 19:24 jirka – začátečník
Ahoj nespokojená Lussie,chtěl bych Ti dát několik rad.Když chceš mít doma kousek přírody,musíš si udělat v tom pořádek.To akva 25l je malé,to se dá použít jako karantení nádrž,pak musíš vědět jakou máš doma vodu,která je rozhodující v chovu ryb.Píšeš,že máte vodu ze studně a ta bývá velmi tvrdá/k určení tvrdosti se používají přípravky,které se musi koupit v prodejně AKVA/jinak na úpravu vody se používají různé přípravky.PH určuje,jestli je voda kyselá nebo zásaditá a to je taky významný faktor.Pak je nutno zajistit rybičkám vzduch a dobrou filtraci a taky teplota vody je rozhodující.Jestli chceš mít rybičky,které se Ti líbí,musíš jim připravit vodu,která je v jejich domovině.ProTebe bude lepší zkusit chovat ryby,které pocházejí z Afriky/tlamovce/,které vyžadují tvrdou vodu.Aby se rybičky cítily dobře,je nutno mít nádrž alespoň 50l,čím větší nádrž,tím lepší pro ryby a míň práce pro Tebe.Voda se musí v intervalech měnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2006 16:37 Lussie – Tak nic...
Jde vidět, že je to tady stejné jako všude-chvilku dáme pár odpovědí, a pak se na to vykašleme....že?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2006 20:11 Lussie – Smica po tření...
Ale já bohužel samici odlovit nemohu, nemám ji do čeho dát, je sice pravda, že máme o dost větší akvárko (asi 50l), ale nemohu ho použít, protože bych ho neměla kam dát, je vyšší než širší, a nemám tak velké topení a filtr. Chtěla jsem původně použít toto akvárium, jenže mi rodiče nepřispějí...:(((
Jedině, že by se našel někdo, kdo by mi daroval (nebo za symbolickou cenu přenechal) dostatečně velký filtr a topení pro toto akvárium, ale stejně ho nemáme kam umístit...
Prosím, prosím honem odepisujte-spěchá!

upraveno: 09.01.2006 15:12 GMT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2006 22:26 Bettynka – ...
Voda ze studny je vhodná,ph není důležité,těmto rybám vyhovují všechny druhy a vlastnosti vody.Pár se ti v takhle malém akváriu pravděpodobně rozmnožovat asi nebude.Ale je možný všechno a kdyby se něco takovýhleho stalo,tak odlov samici.Jinak mimo dobu tření jsou obě dvě pohlaví úplně skvělý,strach mít nemusíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2006 18:33 Lussie – Odpověď?
Odpovíte mi prosím někdo na předcházející dotaz? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2006 14:35 Bettynka – Kolda
To pro koldu: Právě jsem s tebou souhlasila o tom zakrslíkovi, to jsem reagovala na Janu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2006 14:31 Bettynka – -
E-mail ti klidně dát mohu ;-) . beata.dostalkova@seznam.cz , tak mi můžeš kdykoliv napsat,určitě se ti budu snažit poradit.Mám doma plno literatury,takže si nevymýšlím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2006 10:20 Lussie – Bettynka
Mohla by jsi mi prosím napsat tvůj e-mail? Abych se mohla kdykoliv na cokoliv zeptat. Teda jestli ti to nevadí...A je pravda, že čichavci mohou mít jakoukoliv vodu? Máme totiž vlastní ze studně a je tvrdá, ale nevím hodnotu pH. Mám k dispozici pouze knihu (a vás), takže podle toho soudím, že párek čichavců medových a párek čichavců zakrslých by mi vyhovoval, ale (kniha) píše, že před třením a po tření samec čichavce zakrslého napadá samičku. Já bych je ani rozmnožovat nechtěla, ale zase aby si neubližovaly. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2006 23:03 kolda – bettynka
az na to ze ja sem nepsal ze neni cichavec zakrslej do toho akva nevhodnej pravje na opak kdybysis to poradne precetla
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2006 21:30 Bettynka – R. klínoskvrnná
Razbora klínoskvrnná má mít hodně osázené akvárko,hlavně širokolistými rostlinami.Teda pokud je chceš rozmnožovat,což je velmi těžké.Jen když je máš na chov,tak si myslim že se to s těmi rostlinami nemusí tak přehánět.Je to hejnovitá ryba,je nutné přidat několik jedinců stejného druhu.A ten štěrk není tak důležitý.Je to jen pro to že je lépe vybarvená.I kdyby v akváriu štěrk nebyl ,tak to rybičce nevadí.Plovoucí ,,klacky " také nejsou pro ni důležité.To se dává proto,jestli chceš jí udělat takové podmínky jeko v přírodě.Vmalém akvárku to nemusí být pěkné.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2006 21:11 Bettynka – ryby
Čichavci zakrslíci jsou krásní a můžeš je mít taky.Je to nenáročný druh.Vřele doporučuji.A nevím proč by se neměli dávat čichavci do 25 l akvária.Každý druh je jiný a to platí i o jejich velikosti.A razbory jso menší o proti zakrslým čichavcům jen o 2 cm,takže nevim v čem je problém.Tady jsou další čichavci a jejich velikost v dospělosti: čichavec líbající- až 20cm(ten radši ne),čichavec zakrslý-6cm(vhodný),čichavec pyskatý 8 cm (ještě stále vhodný),čichavec perleťový-10cm (dva jedinci by tam mohly být),čichavec pruhovaný -10 cm(to platí stejně jako u předešlého druhu),čichavec meový-5cm(vhodný),čichavec šedý-10 cm(jen dva jedinci v akvu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2006 21:05 Lussie – Razbory
A ty razbory klínoskvrnné, trpasličí nebo průsvitné? Promiňte, že otravuji, ale než si pořídím akvárium chtěla bych toho o ním vědět co nejvíc... X-) Razbora trpasličí prý potřebuje mírně kyselou vodu, plavené dřevo a tmavě zbarvení štěrk, kvůli kontrastu. A potřebuje klínoskvrnná hodně rostlin? A kolik jich (klínnoskvrných) si mám vzít? Mám 25l... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2006 20:01 Jana – čichavci
No, ti čichavci nejsou moc dobrý nápad, jsou velcí. Ty razbory jsou lepší a nádherné. Jinak počet ryb si nech vypočítat na úvodní stránce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2006 19:11 Lussie – Čichavci
Přmýšlele jsem o čichavci medovém, jenže v knize se píše, že potřebuje speciální nároky-rostliny a čichavce perleťového, je pravda že muže mt, jakoukoliv vodu, ale jen pomalu plovoucí ryby? A co kdybych tam dala 2 čichavce medové+2 čichavce perleťové+ nějakého pancéříčka? A jaké rostliny+nároky?

upraveno: 06.01.2006 18:14 GMT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2006 21:15 kolda – Rybky
Nedoporucoval bych Cichavce "libajiciho" rekl bych ze je moc veliky do takoveho akva spis Cichavce zakrsliho jinak ty razbory maj max 4cm kdyz sou v hejnu tak jsou nadherny ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2006 20:05 Bettynka – .
Kolik?Nesmí tam být přerybněno.Počítej s prostorem pro plavání a hlavně jde o velikost rybiček,rybky ve zverimexu jsou ještě prťata a velikost v dospělosti je i několikrát větší.Je dobré o těch budoucích obyvatelech akvárka něco vědět,může se ti to jednou vymstít. Jednu rybičku počítej tak na 3 litry(ale samozřejmě jde o tu velikost).Ty čichavci jsou vhodný.Už jsi o nějakém druhu čichavce přemýšlela?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2006 18:58 kolda – akvarko
Pancernicci sou docela pekny cily a porad schaneji neco k snedku ;-) nebo razbory klinoskvrny Kdyztak se na tyhle rybky koukni v atlase
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2006 17:28 Lussie – Rybky
Mockrát děkuji! Takhle rychle a skvěle mi nikde jinde nedokázali odpovědět! Jenom teda kolik těch rybiček a jaký druh? Pokud jsou ty živorodky opravdu "prasátka" stačili by mi neonky+čichavci. Děkuji za ty rostliny! Ještě potřebuji vědět jaké rostliny k jakému druhu ryb? Mám 25l akvárko...

upraveno: 05.01.2006 16:28 GMT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2006 21:20 Bettynka – Rostliny
A ty rostliny: Puškvorec trávolistý(Acorus gramineus) ,
zelenec , bahnička jemnolistá(eleocharis acicularis),
pramenička obecná(fontinalis antipyretica),
hnědovka křídlatá(microsorium pteroptus)-roste pomalu
měchýřka jávská-jávský mech(vesicularia dubyana)

Tyto rostliny pěstuji va 40l akváriu. Podívám se na internet a na nějaký vhodný rostlinky se ti ještě podívám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2006 21:03 Bettynka – Paví očka
Ano paví oka se tam dát mohou ,klidně i neonky a další tetry.Možná i pár čichavců.Paví oka ....nevim jestli to jsou prasátka,mě to nějak nepřipadá.Joo když jich tam je opravdu moc,tak se není čemu divit.Na to je potřeba výkonná filtrace.Na chov a hlavně odchov pavích ok je dobrá teplota 27 stupňů,ale není podmínkou. Tyto ryby jsou celkem nenáročné a rozmnožovat se budou i při nižší teplotě,ale porod bude oddálenější.Kdyžtak ještě napiš kdyby jsi chtěla s něčím poradit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.01.2006 19:18 Lussie – Začátečník
Ahoj, vím že takové téma tady asi bylo probíráno už několikrát, ale stejně ještě několik podrobností potřebuji. Mám 25l akvárko, vytápění, filtraci. Potřebuji vědět co bych mohla do takového malého akvária dát, vzala bych paví očka, ale nevím přesně jaké nároky potřebují a slyšele jsem že jsou prasátka (všechny živorodky), a co za rostliny? Všechno aby bylo nenáročné. Děkuji za odpovědi. :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... ...... [118]

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113271x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=5851