Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 19 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2018 11:29 Muž Pawalo [4]
několikrát už sem viděl že se u extérního filtru vyvrtá dirka na sací trubku, kousek pod hladinou. když klesne hladina, dirkou se nasaje vzduch do filtru a víc vody už to nesaje,,, takže v případě poruchy filtru ti vyteče max pár litrů a maximálně se poškodí filtr tim jak jede naprázdno,,, ale voda zůstane v akva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.02.2018 11:29 Muž Kubaa [718] Re: Anthrax
No může vytéci do výšky nasávacího koše. Nebo je možné udělat někde těsně pod hladinou bezpečnostní dírku dimenzovanou tak, že při poruše přisaje dost vzduchu na přerušení oběhu. Při výměnách vody nutno ucpat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 11:26 R Muž Anthrax [4739] Re: LeRi
Nikdy jsem externí filtr neměl. Ale snad přes něj nevyteče celé akva? Když akva rupne, je asi hotovo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.02.2018 11:26 Muž LeRi [315] Re:
Větší riziko vidím v těch dětech , letící kovové atíčo - cíl akvárium smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 11:22 Muž Kubaa [718] Re: snad
Ano, může se to stát. I tady na foru se to někomu stalo. Za svých třicet let akvaristické praxe jsem to na vlastní oči ještě nezažil (klepu na dřevo). Dvakrát jsem zažil rozlepené akvárko, jednou tak, že se najednou odlepila celá čelní stěna. Prostě je to průser typu spadlého letadla. Externí filtry jsou velmi populární a stává se to velmi vzácně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 11:16 Žena drvi [2894] Re: snad
Ja jsem s Juwelem spokojená, vnitřní filtr jsem nechala (používám ho jako skimmer) a přidala externi Eheim EccoPro. Takže jak píšou kolegové, počítat s místem na ext filtr a hadice mám tažené z boku přes okraj akva, takže přední polovinu krytu nepoužívám.
Myslím že pravděpodobnost, že vyteče filtr je výrazně nižší než to, že praskne akvo. Tedy za předpokladu, že při údržbě filtru budeš zavírat kohouty :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.02.2018 11:16 Muž LeRi [315] Re: snad
A není jedno jestli praskne akvárium nebo filtr? Pokud manželka souhlasí s akváriem musí počítat se vším :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 11:12 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: snad
Tvá obava s externím filtrem je oprávněná.
EDIT: Jako vnitřní filtr bych zvážil plošný hamburský filtr. Ten pokud se udělá dobře, je 100% bezúdržbový.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 11:10 snad
Díky všem moc za rady. Ještě zvážím ten samostatný nákup a rovnou pořádný filtr. Popravdě teď hlavně potřebuju správně navrhnout tu obývací stěnu (protože s tou už musím hned začít, akvárium bude až v dubnu, tak snad do té doby načtu víc). Se skříňkou pod akváriem počítám, stejně tak i s otvory. Nad akváriem bych (po těch 30 cm) udělal polici pevně našroubovanou, aby nemohla vypadnout. (Ostatní police ve stěně budou výškově stavitelné).

Jinak s tím externím filtrem mám jeden, asi nesmyslný, psychický blok: něco mi bude čerpat vodu ven z akvária, vidím tady riziko, že dojde k závadě a těch 200 litrů vody vypumpuju na podlahu, zabiju ryby, vytopím sousedy, zničím podlahu, manželka mne vyhodí z bytu, děti skončí v sirotčinci a já na šibenici :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.02.2018 10:55 Muž LeRi [315] Re: snad
Ahoj, ten set pro začátek není špatný,LED osvětlení je dobrá volba, nad tím filtrem se zamysli raději hned než akvárium usadíš- napustíš atd , řezat potom přilepený filtr ze zaběhnutého akvária navíc zapušťeného v nábytku bude asi velký opruz, toho místa okolo byh nechal raději víc,stát se může cokoli výměna techniky - manipulace s hadicema když bude ex filtr se v prostoru 5cm dělá těžko a navíc potřebuješ mít už v nábytku předem připravené pro tecniku otvory , u ex filtru musíš rozmyslet kde bude vtok a výtok a to vše připravýš snadněji pokud do ex fitru půjdeš hned ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.02.2018 10:42 Muž powery [250] Re: snad
Osobně bych koupil vše zvlášť.

Nekupoval bych set. Za cenu 7890 máš:

- akvárium 120x40x50, cena tak 2700
- světlo, LED o délce 120cm, cena tak 1500
- filtr, za ten zbytek peněz (3600) ti vyjde i externí a ještě bude na něco jiného

Kryt podle mě není potřeba, když má být do stěny.

Když bude filtr, vzduchování není potřeba.

Další náklady záleží na typu akvária - štěrk, kořeny, kameny, rostliny, ryby...

30 cm nad pro údržbu by snad mohlo stačit. Když budeš navrhovat skříňku, je dobré mít místo pod akvárkem vyhrazené pro techniku k akvárku (elektriku, filtry, krmení, ...)



 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2018 10:40 Muž Kubaa [718] Re: snad
až budeš měnit ten filtr, možná skončíš u filtru externího - budeš na něj potřebovat místo, buď vedle akvária, nebo pod ním
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 10:36 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: snad
Zdravím tě!
1) Tento set není nejhorší. Jak píšeš, chtělo by to jiný filtr s větším objemem filtračních hmot (orientačně 3-5% čistého objemu nádrže, respektive cca 6-10 litrů).

2) Není třeba (potřebuješ jen akvárium, filtr, topítko, světlo). Vzduchování by bylo spíš na škodu. Těch kytek je potřeba opravdu hodně, mnohem víc, než máš patrně v plánu :)

3) Jasný. Těch 30 cm není nijak závazné číslo, spíš podle pocitu, aby jsi třeba mohl do akvária dokoupit nějaký kořen a byl schopen ho tam vložit.. nebo naopak odebrat.

Je vidět, že jsi docela studoval a jsi tedy na dobré cestě. Jen se ujistím, že jsi se dočetl, že se akvárium musí po napuštění vodou nechat min. měsíc zabíhat pouze s rostlinami, maximálně šneky, než budou vysazeny ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2018 10:26 snad – Založení akvária
Dobrý den,

rád bych začal s akvaristikou. Rád bych se zeptal:

1. Vybral jsem dobře tento set? www.juwelakvarium.cz/…
(Snažil jsem se toho hodně načíst a pochopil jsem, že set není obecně nejvhodnější volba a je lepší sestavit akvárium podle vlastních představ, ale na to si v začátcích netroufám. Počítám s jistou finanční ztrátou, až se něco naučím a rozhodnu se například vyříznout vestavěný filtr a pořídit lepší externí. Jde mi o to, jestli jsem nevybral úplně špatně. Uvažuji také o variantě 180 litrů s ohledem na rozměry a cenu.)

2. Budu kromě tohoto setu ještě něco potřebovat? Například vzduchování? (Samozřejmě nemyslím věci typu dekorace, ryby, apod, jde mi o tu základní techniku a nevím, jestli můžu věřit prodejci slova "Je plně vybavené!".)

3. Akvárium umístím do obývací stěny, kterou právě vyrábím (rád bych ho zapustil dovnitř, aby bylo lépe chráněné před úrazem, máme malé děti). Můžu si tedy navrhnout rozměry ve stěně podle potřeb. Pochopil jsem správně, že stačí okolo akvária po 5 centimetrech prostoru zepředu, zezadu, vlevo a vpravo a asi 30 cm nad?

----
Na závěr bych se rád omluvil, včera jsem totožný dotaz už zkoušel položit ve fóru, ale nějak zmizel (asi se vůbec nevložil). Pokud něco dělám špatně a vytvořil jsem tedy nyní duplicitu, omlouvám se.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.02.2018 11:01 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LuckaK
LuckaK napsala: JirkaŠčobák napsal: Nedoplňuj ryby ani do počtu.

Co mám upravit nebo změnit, abych je tam mohla dát, přece jenom nechci akvárko se čtyřma rybama. Znovu jsem si článek přečetla a nevím. Mám čekat až rostliny povyrostou? Druhy, co nerostou vyhodit? Přikoupit druhy, kterým se daří? Přiznám se, že to asi nevydržím dlouho bez rybek, ale taky je nemusím hned tak sehnat.

Čekej. Pozoruj. Přidávej rostliny, které prosperují a vyhazuj hnijící. Dokud nebudeš ve stavu, že ti všechno roste, nic nové nekupuj.
Kdo dá živočichy (zdravé, z kvalitního zdroje) do dobře fungujícího akva, zjistí, že mu neuhyne často vůbec nic.

Cituju z článku:
"Řekněme, že máte vybrané rostliny. Zasadili jste je. Hned první den hoďte do akvária drobné šneky. Levatky, pikořky, okružáky. Pak čekejte a pozorujte. Máte reálně měsíc do vložení prvních ryb. Možná déle, pokud rostliny neporostou. Potřebujete VĚDĚT, jestli vám rostliny rostou. Představte si, že někdo dá ryby, aniž by věděl. Mohou nastoupit řasy, sinice, rostliny mohou hnít. Do toho jsou už v akváriu ryby a začínající akvarista koná divy udatenství, aby zachránil oboje, přičemž riskuje, že mu obojí chcípne a tím, že musí ryby krmit, si komplikuje život. Řešit problémy s rostlinami bez ryb je mnohem jednodušší."
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2018 10:29 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: silviebaris
To je jeho názor, čili to platí za předpokladu dodržení všech/většiny jeho rad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   18.02.2018 10:26 Silviebaris Re: ctibum
Horácovo akvárium"Kolik ryb můžeme dát do akvária? Na jednu menší rybu počítáme se 2-3 litry a na větší s 8-10 litry vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   18.02.2018 10:16 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: silviebaris
To, že ti toposud ani jedna neumřela není důkaz toho, že se o ně dobře staráš. Ryba, co žije cca 5 let se má dožít cca 5 let. To, jestli jsi se o ně někdy špatně starala se projeví tím, že se dožijí třeba jen 3 troky, takže to, že je máš 10 mesíců není vůbec směrodatné. Asi jako člověk s horší životosprávou se dožije kratší dobu, než člověk s lepší životosprávou ačkoliv oba vypadali ve svých 20 letech v pořádku.

A jak víš, že dostávají vše, co potřebují? Jak vůbec víš, co přesně potřebují? To máš tolik mnoholetých zkušeností, že víš, co ryby potřebují? Nebo jsi to někde četla, nebo ti to někdo nakecal? Jak víš, že strava, co rybám dáváš jim nezkrátí život o rok či dva z jejich už tak krátkého života?

Přemýšlela jsi někdy o tom, proč se na tebe snáší kritika? Kdyby jsi dělala vše dobře, tak by tě asi nikdo nekritizoval. Nemyslíš?
EDIT: Slyšela jsi někdy rčení, že blbcovi nevysvětlíš, že je blbec?coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.02.2018 09:40 Žena LuckaK [7] Re: RE5PEKT
No ony nové lístky, některé i odnože už mají, ale ne všechny. Protřídím to, dokoupím ty které rostou nejlíp a počkám. Děkuju za rady palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.02.2018 09:12 Muž RE5PEKT [250] - Život je jeden z nejtěžších.Re: LuckaK
Vyházej rostlinky, kterým se nedaří. Dokup do počtu rostlinky, které už máš a kterým se daří. Až ti rostlinky, kterým se daří, začnou prosperovat (uvidíš, že rostou a vyhazují nové lístky), tak pořiď ryby/doplň počty ryb (raději početnější hejno/a a méně druhů ryb).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   18.02.2018 09:01 R Muž ctibum [6876] Re: silviebaris
silviebaris napsala: ty rybky jsou malé největší má kolem 4 cm
Tohle mě tak akorát může naštvat. Co to je hergot za argument? Koupíš si štěně dogy, zavřeš ho nafurt do kotce 1x1 metr a budeš tvrdit, že je to ok, protože je malé...?
Napadlo tě někdy, že ty ryby vyrostou? A že třeba budou mít následky z toho, že vyrůstaly v nevhodných podmínkách?
Hele, jdu dělat něco užitečnějšího...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   18.02.2018 08:54 Silviebaris Re: ctibum
ta fotka je stará už jsou nové a další rostlinky ty rybky jsou malé největší má kolem 4 cm ani ty dekorace už tam všechny nejsou jsou u krevet kvůli řasám a problém že se mi nelíbí ty nepřehledné zarostlé džungle a já se nehádám debatuji to ty rozčiluješ myslím že když neumřely doted tak pak už uřmřou jen na starobu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   18.02.2018 08:51 R Muž ctibum [6876] Re: silviebaris
silviebaris napsala: No ho je mozne ale to jsou me zkusenisti ne nekde nekdo povidal nebo ze jsem to vycetla tady je takovych vic a asi i mozna chytrejsich ale jinak dik
Tak se omlouvám, špatně jsem pochopil tuhle slátaninu.
Stejně jako blbě akvaříš, tak i blbě píšeš...
Tak ale sakra číst začni. Ryby, které potřebují 80 litrů ČISTÉHO objemu, máš v 63 litrech HRUBÉHO objemu. A dost pochybuju, že máš dostatečně velká hejna HEJNOVÝCH ryb.
K tomu tam máš hromadu hnusných dekorací, což by byl čistě problém tvého estetického cítění, kdybys to vyvážila množstvím rostlin, což se nestalo.
Atd. atd...
A ještě se hádáš? Sorry jako...
Přeju ti takhle po ránu, ať se do budoucna daří a tvým týraným rybám přeju, ať se dlouho netrápí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2018 08:43 Žena LuckaK [7] Re: JirkaŠčobák
JirkaŠčobák napsal: Nedoplňuj ryby ani do počtu.

Co mám upravit nebo změnit, abych je tam mohla dát, přece jenom nechci akvárko se čtyřma rybama. Znovu jsem si článek přečetla a nevím. Mám čekat až rostliny povyrostou? Druhy, co nerostou vyhodit? Přikoupit druhy, kterým se daří? Přiznám se, že to asi nevydržím dlouho bez rybek, ale taky je nemusím hned tak sehnat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -2   18.02.2018 08:36 Silviebaris Re: ctibum
ale já nečtu ty asi špatně čteš nevím co jsi čekal moc rybiček to je přesně vypočítené nebo kdfepak máš problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.02.2018 08:30 R Muž ctibum [6876] Re: silviebaris
No, musím se pochválit, čekal jsem přesně tohle...
Když tak hodně čteš, tak si schválně ve zdejším atlasu přečti něco o nárocích tvých ryb, především na prostor. Pak mi sem prosím napiš, které je splňují...
A pak mi sem prosím dej odkaz na témata, kde ses dočetla, že takhle to má vypadat. Hned je smažu... Dík ;-)
A moc tě prosím, už nikomu neraď...
Psát, ať se držíš rad ostatních asi nemá cenu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.02.2018 08:05 R Muž romant [27983] Re: silviebaris
Ano, i štěstí k akvaristice patří, ale pamatuj na ono známé, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. ;-) Tyhle stránky jsou velmi dobrým zdrojem těch správných informací právě pro začátečníky, je zde velmi silný tým lidí, kteří dokáží velmi rychle korigovat chybné informace, tak aby se dotazujícím dostávalo stále aktuálních a relevantních informací pro jejich rouzhodování a právě možná proto tolik reakcí na tvoje zkušenosti. Znovu opakuji i štěstí k akvaristice patří. Při registraci na těchto stránkách ti do schránky formou soukromého vzkazu přišlo několik zajímavých odkazů na informační zdroje, které je velmi vhodné si nastudovat a posléze možná pochopíš, proč stále píši o onom štěstí. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2018 07:19 Silviebaris Re: ctibum
Fotka k příspěvku Akva je 63 litru rybicek 18 krevetek mam asi 15 ale ty jsou zvlast
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   18.02.2018 00:39 R Muž ctibum [6876] Re: silviebaris
silviebaris napsala: Nevim my jsme koupily akva ve stredu napustilo se ve zverimexu mi prodali zive bakterie a v sobotu tam sli neonky pavi ocka tetry cerne a krvave a dodnes cca 10 mesicu ani jedna neumrela a srale cistim jak jsem psala kazdych 10 dni plus minus jdn rostlinky sadim prubezne asi 3 mesice

Mohl bych poprosit o fotku a velikost nádrže a počty ryb?

Jinak jak píše kolega Anthrax, když někdo hodně dobře ví, co dělá, tak asi může ve středu založit a v sobotu vypouštět (najednou) kýbl ryb, i když pochybuji, že by to tak bez nějakého zásadního důvodu dělal, přinejmenším to vypuštění všech ryb najednou, každopádně podle toho, co a jak píšeš, si myslím, že to ve tvém případě je fakt náhoda, na základě které bych tento postup, založením počínaje a sázením rostlin konče, rozhodně nezveřejňoval jako standardní a v pohodě. Stejně tak si myslím, že 10 měsíců je ještě celkem prd a že ty problémy vyplývající z uvedeného postupu můžou teprve přijít, aniž bych ti je přál... ;-)

A moje krevetky se ve "26" v přítomnosti Teter ohnivých celkem vesele množily... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.02.2018 23:51 R Muž Anthrax [4739] Re: silviebaris
Tak znova. Netvrdím, že to nemůže fungovat. Píšu, že je nesmysl takto akvárko zakládat. Je to zbytečný risk se živými tvory.

Určitě si o fungování akvária něco přečti. Doporučuju začít tady www.horacovoakvarium.cz/… Ať ti v akvaristice příště nemůžu nakukat co se jim zamane ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 23:44 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LuckaK
Nedoplňuj ryby ani do počtu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 23:40 Silviebaris Re: Anthrax
Uz to tak mam 10 mesicu asi nahoda ze to tak funguje ale je to takk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   17.02.2018 23:30 R Muž Anthrax [4739] Re: silviebaris
To je s prominutím pěkná kravina. Proč by se akva mělo proboha osazovat a pul roku po založení? coze Akvárko se má osadit hned. Není důvod na nic čekat. Fungující rostliny by měly být v akváriu co nejdříve. Nejsou tam jen na parádu, ale mají tam především svoji funkci odbourávání živin. Do akvária rozhodně napřed rostliny a až když se chytnou, tak potom ryby. Pokud to děláš obráceně, tak to celé stavíš na hlavu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.02.2018 23:27 R Muž slavko [1759] - RostlinyRe: LuckaK
Aj pri najstarostlivejšom výbere rastliniek sa nevyhnete tomu, že niektorým sa v akváriu jednoducho dariť nebude a basta. Rastliny a živiny a svetlo to je taká alchýmia a s odpadom jednoducho treba rátať... Samozrejme, zodpovedným výberom môžete počet nevhodných výrazne obmedziť ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -4   17.02.2018 23:24 Silviebaris Re: Anthrax
Nevim je to akva prodejna a melo by se osazovat 5-6 mesicu od zabehnuti tak jsem udelala a neni problem jen sezrany 1 list
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 23:24 Žena LuckaK [7] Re: JirkaŠčobák
Já už to četla, našla jsem odkaz tady někde na fóru, ale je pravda, že až potom co jsem kytky vybrala podle rad, ale i podle toho, co se mi líbilo s tím, že co neporoste, vyměním (vyhodím) a nechám jen to, co poroste. Není to správný postup. Pořád se učím.
Ryby bych chtěla doplnit do počtu. Přikoupit pancéřníčky malé (mám jich 3ks) a tetry ohnivé (mám jen jednu a chtěla bych jich min. 10 a víc). Zatím je stejně nemají, takže mám něco zlepšit, změnit než je tam dám?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.02.2018 23:16 R Muž Anthrax [4739] Re: silviebaris
Neříkám, že se nemůže dařit. Říkám, že je vysoká pravděpodobnost, že se dařit nebude. Rozhodně vyšší, bez v akváriu rozjetým jak se patří bez cestiček úvozem.

Ohledně těch rostlin, že by se ti nechytly v zabývajícím akva. To je další velmi špatná rada. Zjevně "kvalitní" zverimex. Rostliny jsou potřeba nastartovat ještě před příchodem ryb. Aby z vody odbourávaly NO3.

Edit: Opravdu se nechceš pokusit psát jako člověk a oddělovat ty vety? Umíš si představit, jak by to tu vypadalo, kdyby takto psal každý. hmm Ja neříkám, že člověk musí být spisovatel, ale v tom co aby se prase vyznalo. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 23:10 Silviebaris Re: Anthrax
Ale dari se mela jsem umele rostliny nebo mi nebylo doporuceno zive kvuli koreneni ze by se to v nezabehlem akva nechytlo tak jsem zacala tepv nedavno a davam zive prubezne 3 mesice a dobre
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 23:06 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: LuckaK
ŽÁDNÉ NOVÉ DALŠÍ RYBY NEPŘIDÁVEJ!!!!!

Problém je 1) ta všehochuť rostlin, 2) dala jsi ryby moc brzy.
Přečti si dennikn.sk/…

Cituji:
"... akvarista dorazí domů s 5-10ti druhy rostlin, které sice chvíli vypadají super, ale zaručeně neporostou všechny. I kdyby byly všechny druhy nakrásně rychle rostoucí a jednoduché, budou si vzájemné konkurovat a přetlačovat se. V praxi obvykle nakonec ovládne akvárium několik druhů, většinou v různých velikostních kategoriích. Mou filozofií je nechtít poroučet větru, dešti a proto akceptuji, co roste, přizpůsobím tomu vše ostatní (akvaristé vyznávající opak, se často s biotopem permanentně perou) a současně si kladu otázku: „Pokud ve většině akvárií stejně nakonec dominuje několik málo druhů, jaký pak má smysl cpát na úvod do akvária druhů 5-10?“ Z časového hlediska i z finančního hlediska i z hlediska zdraví ryb, je nejlepší nastudovat si o rostlinách s předstihem co nejvíc, připravit se a osázet na úvod akvárium dvěma až třemi druhy rostlin. Pokud si nebudou konkurovat a budou jednoduché, porostou. Další druhy se dají testovat později."

P.S. Koukám na tvé akva a zjišťuju, že jsem to psal pro tebe - v úvodu jsi zasadila 8-9 druhů rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   17.02.2018 22:58 R Muž Anthrax [4739] Re: silviebaris
To ti poradili špatně. Naštěstí se to u tebe obešlo bez následků. Akvárium se má měsíc zabíhat, než tam přijdou ryby (pokud jsou to citlivější druhy, tak raději déle). Bez zázračných vodiček a další chemie. Tohle je nejbezpečnější cesta, jak rozjet akvárko. Zároveň je to cesta na které prodavač ve zverimexu nic nevydělá, proto ti ji obchodě pořadí málokdo. Neříkám, že akvárko nelze rozběhnou i jinak, ale riziko, že to nevýjde je vyšší. A bývá to zpravidla i dražší.

Co myslíš tím že rostlinky sadis průběžně asi 3 měsíce?

Edit. Prosím používej interpunkci, nebo alespoň odděluj nějak věty. Takhle se v tom tvém textu blbě orientuje. Díky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 22:45 Silviebaris Re: Anthrax
Nevim my jsme koupily akva ve stredu napustilo se ve zverimexu mi prodali zive bakterie a v sobotu tam sli neonky pavi ocka tetry cerne a krvave a dodnes cca 10 mesicu ani jedna neumrela a srale cistim jak jsem psala kazdych 10 dni plus minus jdn rostlinky sadim prubezne asi 3 mesice
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 22:43 Žena LuckaK [7] Re: Anthrax
Kalamitní to zatím není, spíš se bojím, aby to kalamitní nebylo. Anubias jsem očistila a zatím jinde není. Zkrátím dobu svícení pro jistotu, třeba to trochu pomůže. Uhnívající rostlinu i lístky jsem dnes odstranila, ale to je to co sem potřebovala slyšet. oOnkrétní rady, odstraňovat špatné rostliny, takže to teď budu víc hlídat a vyměním je radši za jiné. Děkuji. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 22:40 R Muž Anthrax [4739] Re: silviebaris
Bakterie jsou hlavně ve filtru, dně a na různých površích. A to s výměnou vody neměníme. Takže ty bakterie tam v zůstávají a ven jde znečištěná voda. Záběh se tím sice mírně zpomaluje ale je to lepší řešení, než si otrávit ryby.

Ale není vodovodní voda jak vodovodní voda... Někdo má takové parametry, že se sní dá praktický akvárium "hnojit".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.02.2018 22:36 R Muž Anthrax [4739] Re: LuckaK
Akvárko je to mladé, takže se vznik řasy dá očekávat. Nijak bych to zatím neřešil, pokud to nebude kalamitní stav. Stačí a podobná chemie navíc řeší pouze následek, nikoli příčinu, takže se řasa objeví znova a nic se tím nevyřeší.
Vždycky se najde nějaký druh rostliny, kterému se v akváriu nedaří. Nemá to cenu lámat přes koleno a chce to posílit druhý, které prospívají. Uhnívající květiny je žádoucí z akvária vytahovat. Můžou být příčinou přemnožení šneků.

Ty tetry ohnivé jsou dobrá volba, dal bych jich tam určitě tak 30 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 22:30 Silviebaris Re: Anthrax
Nevim a ani mi to nikdo neradil logicky kdyz stalee dolivam vodu s kohoutku tak tam stale liju bordel tak jak se tam namnozi ty bakteri vhodne pro ty zivocichy to teda nechapu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 22:27 R Muž Anthrax [4739] Re: silviebaris
Ty časté výměny vody nejsou v začátcích nesmysl. Tetry ohnivé si dospělých krevet nevšímají. Malou krevetky asi sem tam slupnou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 22:25 Silviebaris Re: LuckaK
Nevim mam taky rasy nekde jsem cetla ze se dela nejaky savovy roztok ale jeste jsem to nezkousela bojim se a tu vodu opravdu zkuste jen po tydnu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 22:23 Žena LuckaK [7]
Mám akvárko 63l. Vodu budu měnit tak často jen ze začátku, nebudu to tak dělat pořád, tak mi to i poradili někde tady na fóru. Teď to teda nechám tak a vodu vyměním víckrát, než přibude víc ryb. Ale nemyslím, že v tom by byl ten problém s řasou, rostlinami a šnekama.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 22:10 Silviebaris Re: LuckaK
no mě tetry sežraly asi 8 krevet vím o čem mluvím k tetrám bych je nedávala a nevím kdo vám to radil pěkný nesmysl s tou vodou já čistím každych 8-12 dní ale pravidelně odkaluji mim 2 kýble a daří se všemu a jak máte velké akva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2018 22:06 Žena LuckaK [7] Re: silviebaris
Taky zdravím, odkalovala jsem poprvé od založení. Vodu měním ob den, protože mi to tady poradili, kvůli látkám nebezpečným pro ryby. Výměna vody je ten problém? Tetra ohnivá si krevetek nevšímá, některé krevetky jsou bych řekla dokonce větší než ta tetra :-D .

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [19] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=901