Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2023 18:46 Muž Xklop [142] - RostlinyRe: Sid
Ahoj,
jasný souhlas proč to tak nevyzkoušet. Míchat to 50:50. A pár týdnů porozovat co to udělá. Zkusit zjistit parametry vstupní vody a provést pár doladění.
Já bych zkusil i variantu úplně na RO vodě a zrovna stím Denerle nejsou špatné odezvy. Složení a poměry prvků samozřejmě neznám a bylo by to také experimentování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2023 12:56 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Xklop
Problém je přesně to jsi popsal u písku bude hnojit do vody což je pro rostliny podstatně lepší než to co je v něm. Sušená hlína u které se vlastnosti časem mění a to je právě ten problém pro většinu akvaristů kterým najednou přestanou růst rostliny a začnou řasy protože se parametry vody začnou měnit. Ne každý ten přechod zvládne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   20.10.2023 08:51 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Xklop
...určitě je možné míchat vodu z RO v určitém poměru se vstupní vodou a již žádné další soli. ...
Pokud si člověk nechce hrát na "Mladého chemika", pak je míchání vstupní vody, (v tomto případě o tvrdosti 17°dGH) s permeátem v poměru 1:1 dostačující řešení. U takové vody se dá předpokládat, že také alkalita i po naředění bude dostatečně vysoká. A co se týče živin, draslík bude určitě potřeba; jeho zdrojem může být KNO3 v případě, že je ve zdrojové vodě málo dusičnanů, (info poskytuje každý dodavatel pitné vody), nebo K2SO4, pokud jich je naopak dostatek. :-)
S fosforem bych minimálně zpočátku neexperimentoval.
V tomto konkrétním případě bych asi doporučil lehce doplnit hořčík, aby se "poopravil" poměr k vápníku.
Těm, kdo se opravdu nechtějí zatěžovat nějakými výpočty bude opravdu stačit, (jak už jsem dřív uvedl), když se poptají třeba na zdejším fóru, "kolik teda toho čeho přidat?".
Domnívám se, že stačí pár čísel a trojčlenka, aby si i "nechemik" dopočítal, kolik přidat např. KNO3, když mám v nádrži 150 l vody, koncentraci NO3 např. 5 mg/l a chci zvýšit na 15 mg/l. A zároveň si spočítat, o kolik se mi zvýší koncentrace draslíku. :-)
(Vím - existuje hafo kalkulaček, které to udělají za mne, ale když se chci někam posunout, není od věci se trochu "povzdělávat".)
Tak mládeži! 1 g KNO3 zvýší koncentraci NO3 ve 100 l nádrži ~ o 6 mg/l a draslíku o ~ 4 mg/l.
A 1 g K2SO4 zvýší koncentraci draslíku ve 100 l nádrži ~ o 4,5 mg/l a SO4 ~ o 5,5 mg/l.
A pak už je to jen hra, když chci spočítat kolik dodat K2SO4 a kolik KNO3, když chci zvýšit koncentraci draslíku o 12 mg/l a NO3 o 3 mg/l.
(Pamatujte - kdo si hraje, nezlobí! smich )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.10.2023 08:50 Muž Lojza007 [1180] Re: Xklop
Je možný, že to není vůbec pravda, ale taky ty lepší vlastnosti můžou mít ty dražší substráty, což ADA i Tropica je. U Unisoilu jsem to tady už párkrát zahlídl, že za pár let se rozpadne a zbude z něho akorát bahýnko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.10.2023 07:53 Muž Xklop [142] - RostlinyRe: Lojza007
Ahoj,
tak to čte něco co není pravda. Měl jsem v akváriu ADU přes sedm let, opakovaně jsem předělával celé dno, vytrhal všechny rostliny a opětovně zasazel a opravdu se substrát na prach nezměnil. Změna přišla až kvůli úplně jinému vzhledu. Teď mám cca čtyři roky Tropicu a to samé. Dno ze Soilu není navrženo na hloubkové odkalování, vesměs je plně porostlé rostlinami a není důvod se v něm hrabat. Ale jak jsem psal výše moje zkušenost i s opakovaným přesazováním např. stonkovek je pozitivní. Dokonce i po těch sedmi letech by šla ta ADA znovu použít, už nemá všechny své vlastnosti jako na začátku, ale stále na míle daleko od písku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2023 07:21 Žena Starka [207] Re: Lojza007
Sakra. Hlavně to ne... Já si unisoil pořizovala hlavně kvůli barvě a vzhledu. Budu doufat, že nemáš pravdu i když vím, že ji máš. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.10.2023 06:33 Muž Lojza007 [1180] Re: Xklop
Co tady čtu, tak většina toho pálenýho jílu se po dvou až třech letech rozpadne na prach a ztratí všechny svoje vlastnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.10.2023 00:22 Muž Xklop [142] - RostlinyRe: vaclav
20.let je na akvárko slušná doba. To už se docela okouká:-) Výhodné vlastnosti Soilu jako snižování pH a alkality sice po čase zmizí, i když některé vlastnosti kterých písek nikdy nedosáhne zůstanou. Šest měsíců se Soilem není přece důvod akvárko rušit a zakládat nové. Soil bude vždy lepší než písek a to klidně po deseti letech.
Aquascaping je "módní trend". Lidí co to dělají berou ty layouty jako výzvu co lze vytvořit a ty nádrže neruší kvůli tomu že by za šest měsíců přestali fungovat, to je blbost. Chtějí stavět další a další layouty, posouvat se dál a dál a třeba soutěžit v IAPLC .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   20.10.2023 00:17 Muž Freedlo [208] Re: vaclav
S tim jsem ochoten žít:)Při zakládání akvária jsem nepremyslel 5 nebo 20 let dopredu. I tak verim, ze se rostlinky a rybky budou mit dobre. I se zpropadeným aquascapingovym substratem:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2023 23:44 Muž Xklop [142] - RostlinyRe: Molok
Ahoj,
akvaristika je koníček a žádný učený z nebe nespadl. Hodně věcí přijde teprve praxí. Důležité je mít trpělivost:-).
Pancéřníčci a Endlerky jsou v pohodě.
K těm náplňím do filtru. Houby bych nechal jak jsou a místo uhlí a keramických koulí bych dal nějaký médium jako ten Seachem deNitrate, nebo Sera siporax mini. Vzhledem k menšímu objemu filtru, tak něco s malou frakcí. Já mám ve filtru už přes deset let Eheim bio mech.

S tím substrátem se to úplně neprovedlo :-) Tyhle jílové substráty, Japanese Soil, Ada Amazonie nebo Tropica se používají jako finální (většinou mají teda ještě svoji variantu nadupanou živinami a ta musí být překrytá). Kořínky si cestu určitě najdou. Až budete zakládat další a další akvárka tak raději bez toho Denerle písku. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2023 23:19 R Muž vaclav [14568] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Freedlo
Písek a další inertní materiály se používají na dno tam kde chceš mít akvárium 5-10-20 let speciální substráty fungují podstatně kratší dobu a pak se jejich vlastnosti mění což má dost velký vliv na rostliny to co ti roste dnes ti za 6 měsíců až rok už růst nemusí. Jsou dělané pro aquascaping postavit rychle zařídit a po čase vyfotit, zbourat a vyhodit a začít znovu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2023 20:50 Muž Freedlo [208] Re: Molok
Ahoj
1) mel jsem filtr se 4mi kosicky. Aktivni uhli, biomolitan,krouzky a dalsi a dalsi.. hezky slapal..pak jsem ho vymenil za obycejny aqual turbo 500, ktery ma klasicky biomolitan a kosik s krouzky a vysledek je nsprosto stejny. Vsechno slape a voda je hezky cista. Mam v 60ce cunata - zivorodky a dva ancistruse a par dalsich ryb. Duvod pro zmenu byl, ze u originalniho filtru byly strasne drahe naplne. Resil jsem dlouho, kde ma ktera napln byt. Kudy tece voda a jestli ma byt prvni vata nebo uhli nebo to a tamto…Kazda napln byla v extra plastove nadobce, tskze to zabiralo naprosto zbytecne misto. Takze jsem za ctyri stovky koupil aqual el a naprosta spokojenost. Premyslim, ze tam soupnu ted nejsky seschem matrix namisto krouzku , ale urcite to neni potreba..:)
2) mam taky japanese soil a vsude jsem cetl, ze prekryvat tento substrat neni ideal. Ztraci pak svoji funkcnost. Tim to pro me jako pro zacatecnika skoncilo a nic jsem pres nej nedaval. Substrat sam o sobe je hezky, cisty a cerna barva je proste hezka takze jsem ani nemel duvod ho prekryvat:) jedinej problem co s nim mam - spatne se do nej sazeji rostliny. Powder o neco lepsi, ale ten klasik jde fakt blbe. Nicmene rostlinky mi v nem jdou krasne a nemam zadne vyhrady:)
..nicmene korinky si urcite najdou cestu ke zdroji i pres pisek a kaminky:)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2023 19:18 Muž Molok [1] Re: Xklop
Opět velké díky za všechny rady. Je toho na začátečníka fakt dost a jak všechny ty různé prvky od aktivního uhlí až po CO2 všichni vychvalují ve videích a popisech v eshopech, tak nikdo neřekne, kde to není nutné, nebo kde to může spíše uškodit. Jak čtu, tak celé je to také dost o zkušenostech a o jemných nuancích, tak snad něco časem také posbírám do hlavinky.

Díky za doplnění i Sidovi, ale tyhle poměry, to už je na mně moc vysoká akvaristická, když já jsem ještě v první třídě a pokouším se alespoň dát do kupy ty nenáročné rostlinky a rybky (budu mít pár prcatých pancéřníčků a několik Endlerek, tak snad toto alespoň není moc velký úlet, nechci tu malou nano kostku moc přerybnit a budu si hlídat přírůstky, kdyby se něco rodilo). Navíc finance mně úplně netrápí, takže si raději koupím něco, co vím, že nějak funguje, ikdyž je mi jasné, že zkušení akvaristi si poradí kolikrát za třetinu ceny nebo úplně zadarmo.

A snad úplně poslední věci (podáte prst a já si beru celou ruku :)),

(1) Ten filtr má teda tři košíky, na spodu mám tu pěnu/houbu a v těch vrních dvou košíčcích mám to uhlí a keramické kuličky od výrobce z balení (nad tím je jenom miny ochranná pěna, asi aby to doho nepadaly rostliny a jiné věci) Takže ty dva vrchní košíčky byste vysypal tím Seachem de*Nitrate místo toho uhlí a kuliček?

(2) Mám tam substrát INVITAL Japanese Soil 3l a na tom Dennerle Crystal-Quartz černý písek 5kg, možná to není dobře vidět na fotu, protože je to obojí dost tmavé a možná to není vidět (teď mně napadlo), že jsem tam toho písku nasypal až moc a tak rostlinky vlastně nejsou úplně zasazeny v tom substrátu ... to něčemu případně vadí? Tedy že tam mám možná substrát úplně nahouno, když v něm nejsou kořínky rostlinek, nebo si ty kořínky tu cestičku dolů k substrátu najdou či on něco nepřímo vyplavuje i nahoru do písku pro podporu jejich růstu?

Díky, Molok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2023 16:19 Muž Xklop [142] - RostlinyRe: Sid
Ahoj,
souhlasím, určitě je možné míchat vodu z RO v určitém poměru se vstupní vodou a již žádné další soli, ať už od jakéhokoliv výrobce, nepoužívat. Jen to vyžaduje celkem přesnou znalost složení vstupní vody a umět to dopočítat. Což když třeba Ca a Mg budou výrazně ve špatném poměru, může být složitější. A třeba i počítat že některé vodárny během roku mohou měnit více či méně parametry dodávané vody. Levnější ale za to složitější cestou lze dosáhnout toho samého jako promícháváním nějakého jiného "hnojiva", třeba jen Ca a Mg (abychom se vyhnuli přílišnému množství sodíku) ve správném poměru na určité TDS. Člověk má možnost volby a může vyzkoušet obě možnosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2023 14:38 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Xklop
...Voda z RO se zase paradoxně musí doplňovat speciálními solemi (Denerle ReMineral+), aby byla použitelná pro rostliny i ryby...
K tomuto bych měl následující připomínku. Než doplňovat permeát, (vodu, kterou jsme pomocí reverzní osmózy téměř všech solí zbavili), "směskou speciálních solí Dennerle ReMineral+", co zkusit využít k doplnění minerálů vstupní vodu?
Předpokládá to znalost, které další prvky vedle Ca a Mg vstupní voda obsahuje.
Pak smíchat vstupní vodu s permeátem v poměru podle požadavku na výslednou tvrdost a dodat jen ty prvky, které budou rostlinám a rybám k užitku?
Určitě se najde někdo, kdo vám pomůže vytvořit recepturu, jak si vlastní "směs minerálů" připravit a používat.
Nic proti komerčním přípravkům, které vám (za ne zrovna malý peníz) pomohou dodat zpátky to, co jste předtím odstranili, (nadsázka! - RO odstraňuje nejen soli, o nichž se tu vede řeč!), a navíc dodá něco, co může být minimálně pro některé citlivější rostliny stresující - sodík.
(Za zamyšlení stojí i poměr jednotlivých prvků - sodíku, vápníku a hořčíku v tomto prostředku...)
Zmíněný přípravek obsahuje za účelem zvýšení alkality, (permeát - KNK = 0), "jedlou sodu" a záleží především na koncentraci sodíku, (a zmíněné citlivosti), jak budou na takovou vodu rostliny reagovat...
(Třeba je to zbytečná obava, ale proč ji nezmínit, když existují jiné, pro rostliny mnohem "příjemnější" způsoby, jak alkalitu upravit?!...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2023 13:53 Žena Starka [207] Re: Starka
Ještě doplním svůj příspěvek - píšu o tom, že světlo je silné proto, že silné světlo ryby stresuje. Výměnou světla za slabší se mi neonky viditelně zklidnily.

A i barva substrátu není v Renatiném případě moc šťastná. Když jsem měla světle dno, neonkám také vadilo. Což je i myslím ve zdejším atlasu napsané, že neonky mají radši tmavší dno. Navíc na tak malé akvarko mi přijde zrnitost dna obrovská. Pod 4 mm do tohoto akvarka je ještě dobrý (soudím podle unisoilu, který jsem v akva mela). Ale tady mi to přijde jako obrovské šutry.

Cituji zdejší atlas k neonce obecne:
Dno by měl tvořit materiál zrnitosti 3 – 5 mm a tmavé barvy, neboť poskytne neonkám pocit většího bezpečí a vynikne také lépe jejich barevnost. I dekorační kameny a kořeny by měly mít tmavou barvu

Beztak mi zde někdo napíše, že má neonky v akva se světlým křemičitým pískem a krásně mu plavou, ovšem věřím, že takové akvarko je zarostlé a velikosti vhodné pro neonky. Neonka bude ve stresu, když je v malém akvarku, kde se nemůže hnout, bez rostlin a skrýší, kdy na ni shora svítí silné světlo, ktere rozzáří světlé dno a plus ještě se nemůže ani schovat do hejna.

Pokud dobře počítám, vidím 5 neonek. Měla jsem trošku krizi ve svém větším akvarku a zbyly mi 3 neonky. Byť měly dobré podmínky, byly smutné a tolik neplavaly. Teď, když jsem rybky dokoupila a tvoří zase hejno, prohání se po akvárku.

Renča může založit prezentaci VšechnoŠpatně2. Má to ode mě plně dovolené. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   19.10.2023 12:04 Muž Lojza007 [1180] Re: Xklop
Já bych řekl, že ty šutry zas tak moc nevadí, nejsou v kyselé vodě, takže je to nebude rozpouštět, aby to zvedalo tvrdost. Samozřejmě zcela jiná situace bude při použití CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2023 10:21 Muž Xklop [142] - RostlinyRe: Molok
Ahoj,
aktivní uhlí z vody odebírá spoustu věcí - chlór(to již odstraňuje te tím Seachem Prime), organické látky, živiny pro rostliny, zabarvení od kořenů. Spousta toho je akváriu prospěšná, takže aktivní uhlí se obecně doporučuje používat třeba k odstranění zbytků látek po léčení ryb.
S touto osmózou zkušenost nemám. Tyhle levné mají špatný poměr mezi odpadní vodou a vodou z osmózy. Zjednodušeně řečeno se jedná o jednomembránové osmozy bez pomocného čerpadla a tudíž je na osmóze nedostatečný tlak vody a na jeden litr osmotické vody je spotřebováno násobně více vstupní vody (je násobně více odpadní vody). Ale zase pořizovací náklady jsou malé. Vy máte malé akvárium, takže moc vody z RO nepotřebujete....zda tedy pořídit nebo ne je na Vás. V akváriu máte tvrdou vodu a ještě kameny co dále zvedají tvrdost - blbá kombinace:-(.
Voda z RO se zase paradoxně musí doplňovat speciálními solemi (Denerle ReMineral+), aby byla použitelná pro rostliny i ryby. Můžete počkat jak se bude akvárko vyvíjet a třeba tu osmózu koupit když to nepůjde..... já mám doma vodu z Želivky, která je pro většinu rostlin úplně v pohodě....s RO ale budete mít možnost si namíchat úplně jakou vodu chcete a to pořád stejně dokola.
Rostliny - to co opadá určitě správně odstraňte z akvária. Ten růžkatec patří k těm méně náročným a ještě rychlorostoucím, kterých je do začátků potřeba. Zkusil bych ho znovu koupit. Dále např. rychlorostoucí Egeria densa, Hygrophila polysperma, Salvinia natans.... nebo více méně nenáročný ale pomalu rostoucí Microsorum pteropus nebo Anubias barteri.
Na ten bílý zákal bych teď to UV použil. Nechte ji den dva zapnutou a uvidíte zda zákal zmizí.
Ty intervaly výměny vody jsou odvislé od typu použitého substrátu. U substrátů obohacenými živinami typu Soil je doporučené na začátků provádět výměny častěji, třeba 2x 3x týdně. Vy máte inertní materiál ze kterého se nic nevyplavuje, takže tak intenzivní výměny nejsou potřeba. Klidně bych měnil vodu jednou týdně, maximálně 2x.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.10.2023 09:36 Žena Starka [207] Re: Renata
Ahoj, pokud máš čas, doporučuji si pročíst můj deníček.
rybicky.net/nadrze/33667-vsechnospatne

Měla jsem stejný set a v něm i neonky. A popisují,jak tento set mi dělal problémy.

Mimochodem neonky někomu daruj a nechej tam jen rasbory. Neonky v tomto akvarku plavat nebudou, leda, že bys je proháněla rukou. Na neonky je toto akvarium extrémně malé. Vím o čem píšu, já je v tomto akvarku trápila skoro rok a celé dny neonky byly na místě a rozplavaly se jen na chvíli při krmení.

Pokud tam máš puvodni světlo, tedy aquael sun 6w, tak to světlo je příliš silné na toto akvárko. Já ho měnila za invital 3w 2o cm z důvodu, že je intenzitou nastavitelné plus má v sobě časovač na rozsvícení a zhasnutí. To je první věc.
Bohužel jsem si koupila Day&Night a to zbytečné. Přepínání světla je řešeno na můj vkus blbě a musí se to přepínat manuálně bílé a modré světlo a do toho nejde časovač. Takže po týdnu ručního přepínání na modré světlo jsem nechala svítit jen bílé s časovačem.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Spis bych doporučila wrgb verzi, ke které se dá napojt programovatelný stmivac, kdyby náhodou do budoucna sis chtěla víc programovat svícení. Toto světlo mám ve větší verzi v jiném akva a jsem na 1ooo% spokojená.
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Další věc je, že toto pidi akvarko potřebuje každý cm k tomu, aby se tam vešlo víc vody. Takže vyhoď všechny dekorace (kameny a koren) a nasaď rostlinky. Mimochodem snížila bych i dno, je strašně vysoké. V tomto akvariu dělá 1cm 1 litr vody. Takže dno, do toto ty nesmyslné dekorace a ještě když pričtu k tomu, že akvarium nemáš dolité úplně po okraj, tak jsme tak na 16 litrech, ne-li míň čistého objemu. Proto bych akvarko předělala.

Máš tam žalostně málo rostlin. Rostliny jsou pro ryby jako skrýše, rady nimi proplpuvaji a případně se pod ně skryjí. Ty jsi rybkám žádnou takovou skrýš nenabídla. Navíc akvarko bez rostlin vypadá smutně. Pátrej po nenáročných rostlinách jako např. egerie, polysperma, růžkatec a klidně pro záběh můžeš vzít i nějakou plovoučku. Doporučuji poptat se po nějakém postřihu, ať zbytečně neplatíš moc peněz. A vem si různé druhy rostlin a uvidíš, která rostlinka se chytne. Nemá cenu zaměřovat se na jeden druh.

Potom se můžeme bavit o filtru, který je jen honič vody a opět je nevhodný do tohoto akvarka, protože dává velký proud a málo filtruje. Vyměnila bych jej za bublifuk (vzduchovwci motorek a molitan) nebo za velmi chválený filtr Pat mini.
www.rostlinna-akvaria.cz/…

Ještě by mě zajímalo, jak je akvarium staré, protože ryby se mohou trápit kvůli procesům v akvarku při záběhu a můžou být traveny plyny, i když to by naopak chtěly spíš vyskočit z akvárka ven.

A zda rybkam vadí televize, dovolím si odpovědět že nejspíš nevadí. Rybky si zvyknout na ruch domácnosti a v jiné diskuzi mnozí psali, že rybkam nevadí poslouchat hard metal na plnou hlasitost. :-D

Chápu, že Tě má odpověď spíš zklamala než potěšila, ale bohužel tak to je. Ještě máš možnost dvě pořídit větší akvarium, které by se líbilo nejen rybickam, ale i Tobě, protože je mnohem snadnější udržovat rovnováhu a nějaký "ekosystém" ve větším akvarku než v tomto pidi. :-) Mě se malé akvarko nedaří udržovat ani po dvou letech. Sice teď nějak funguje, ale mohlo by to být lepší a neustále se s tím víceméně trápím. Za to větší akvarko mi dělá radost. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2023 07:24 Muž Molok [1] Re: Xklop
Fotka k příspěvku Jee, tak to se vůbec neomlouvejte za delší text, jsem rád, že někdo takto poradí. Můžu se ještě zeptat na doplňující otázky?

(1) to uhlí byste tam nenechával z jakého důvodu? Může to něčemu uškodit?

(3) nemá někdo zkušenosti s tou levnou sadou na reversní osmózu Invital RO BASIC, na jejich stránkách to stojí teď v akci pod 1000, že bych zkusil alespoň toto, protože ta voda je fakt tvrdá už z kohoutku. Ano kameny jsou Sieru Stone a ještě tam mám nějaké keramické jeskyňky pro malé pancéřníčky vzadu, tak to by snad mohlo být cajk. Jinak ta rostlinka co vypadá jako štětka teď do rána kompletně opadala a zůstaly z ní jenom holé stonky, to jsem tedy z akvária teď odstranil. Rostlinek tedy ještě přidám, něco byste mi doporučil hezkého a nenáročného na doplnění?

(4) a teď ráno má voda teda dost mlhový nádech do bíla (foto), tak nepoznám, zda to není ten nálevník, ale raději tedy zapínám UV lampu.

A ta výměna vody na začátku po startu akvária jsem četl různé informace, ale řekněme, že nějaký průměr v těch názorech byl první týden každý druhý den cca 1/3-1/2 vody a od druhého týdne cca každý třetí den provést výměnu ... nebo to mám spíše spojit s měřením NO2, NO3 a intervaly natáhnout podle toho?

Moc děkuji za čas i trpělivost
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   19.10.2023 00:02 Muž Xklop [142] - RostlinyRe: Molok
Ahoj,
akvárko vypadá hezky. A věř že pokaždé když založíš nové, budeš mít nápady co udělat příště jinak. A každému se líbí něco jiného.

1. Ve filtru bych nechal tu houbu. Uhlí bych nepoužil a ideálně místo těch koulí bych tam dal nějaké biofiltracni medium malé frakce. Máš tam věci od Seachemu, tak třeba ten De-nitrit....nebo od jiného výrobce... vesměs je to nějaká pemza.
2. Světlo nech na 80% a svit na začátku okolo šesti hodin a každý další týden trochu přidej. Víc jak deset hodin bych ale nesvítil.
3. Startovací bakterie jsou ok.... může se tu vést diskuze které jsou nejlepší, ale to je fuk. Pravidelná výměny vody je taky důležitá. Ty černé kamínky zřejmě do vody nic vypouštět nebudou, ale ty větší už možná ano... vypadají jako seiru stones, ale nemusí to být oni. Nicméně některé rostliny musí změnit formu listů na "podvodní" a budou opadávat, žloutnou, rozpadat se a tím do vody uvolňovat nežádoucí látky, takže pravidelně měnit cca 30% vody. Ta bonsai může též do vody uvolňovat látky které Vám mohou zabavit vodu do hněda. A v prvních týdnech se na něm obvykle vytvoří slizký bílý bakteriální povlak. Lze trochu očistit třeba kartáčkem na zuby, nebo trochu odsát při výměně vody. Nicméně po týdnu až dvou, podle typů kořene sám od sebe zmizí. Stím hnojením je to vždy kříž. Bioflor jsou mikroprvky. Rostliny by spíše potřebovali makroprvky, ideálně dusík, ze začátku bez fosforu..to má opět Seachem - Nitrogen. První dva týdny bych dával jen ten dusík a pouze 1/4 doporučujene dávky. Pak bych začal přidávat i mikroprvky třeba ten bioflor, ale zase 1/4. Bohužel každé akvárko je jiné a pouze praxí/pozorováním a někdy i systém pokus omyl se člověk naučí reagovat na potřeby rostlin.
Tekuté CO2 není forma hnojení, ale způsob jak desinfekčním prostředkem potlačit růst řas. Nesníží to pH v akváriu a nedodá to potřebný uhlík rostlinám k lepšímu růstu. Některé koncepty hnojení, ale toto tekuté CO2 používají - řada produktů "Masterline". Já bych to teď na začátku ale nepoužíval. Něco jiného je plynné CO2 z tlakové láhve. To je dobrá věc. Ale něco to stojí a zase se musí člověk učit a ladit další věc:-).
NO2, ač tam teď třeba není, Vám během několika týdnů určitě vyskočí. Proto se pravidelně němí voda, aby se tam úroveň stále ředila na nižší koncentraci. Většinou ale během třech až pěti týdnů se v akváriu namnoží dostatek nitrifikačních bakterií které NO2 začnou přeměňovat na NO3. Proto se doporučuje s nákupem ryb chvíli počkat.
Vodu nemáte ideální, je dost tvrdá. Tady toho moc k poradění není... správně jste vybíral rostlin které byli označené jako nenáročné a sám uvidíte čemu se bude dařit a čemu ne. Ta rostlina co vypadá jako štetka na láhve, růžkatec, nemá ráda zasazení do dna, lepší ho nechat plavat. A taková ta šmodrchanice, pupečník, tu je lepší roztrhat na více menších kousků a ty poté zasázet. S rostlinami je třeba trochu experimentovat a zkoušet. Obecně platí čím víc rostlin tím lépe, nebál bych se přidat. Jinak vyřešit problém tvrdé vody jde pomocí reversní osmózy, ale je to další "krám do baráku" a něco to stojí.
4. UV lampa je užitečná k řešení problémů jako bílý zákal (nálevník) nebo zelený zákal (zelená řasa ve vodním sloupci). Nějaké pravidelné používání není potřeba. Někdo ji zapne na pár hodin po výměně vody a po vypnutí přidá hnojiva (ty mohou být UV zářením degradovány). K tomu mít zdravé akvárium není UV lampa nějaká nutnost.
Omlouvám se trochu jsem odpověď natáhl :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2023 20:04 Muž Molok [1] – Dotazy začátečníka
Fotka k příspěvku Ahoj všem, neřeším žádný akutní problém, jenom si chci ověřit, zda jsem něco jako začátečník nepodcenil. 60L akvárium jsem dostal od kolegů ze srandy a rozhodl jsem se, že to zkusím, teď už vím, když jsem si něco načetl, že je dost malé a nepraktické na udržení kvality vody, ale co už, zkusím to i s ním. Mám i několik otázek, tak kdyby se nějaké dobré duši chtělo číst moje výplody a ještě k tomu odpovědět, budu vděčný. Já asi už tuším (viz. foto), že jsem měl radějí udělat nějaké pořádné přírodní akvárium než nějaký pokus o bonsaie jako začátečník (když jsem viděl své dilo včera po zasazení rostlin a napuštění vody) ale už to asi předělávat nebudu.

(1) Filtr mám SUNSUN závěsný filtr s UV lampou CBG-500 500 l/h. Ve vnitř byly v balení nějaké keramické koule, aktivní uhlí a nějaká houba. Mám to puštěné tak na 90%, nevím zda to není moc na tak malé akvárium, ale říkal jsem si ať to pořádně filtruje. Každopádně to padá z takového spádu asi 1.5cm nad hladinou akvária a zdá se mi, že to dost hýbě hladinou a souvisí to i s další otázko (viz. foto a prádná horní polovina akvária) zda tam nedát nějaké plovoucí rostliny, protože nějak horní půlka akvária je taková otevřená a zda jsou takové, kterám nebude vadit větší pohyb hladiny.

(2) Světlo je Chihiros LED C serie C361 18W se stmívačem a nevím jak moc tím svítit na aktuální osázení (ono to vypadá, že tam je málo rostlin, ale tam vzadu mám asi 9´vyšších rostlin, které snad vyrostou. Všechny jsem kupoval pod sekcí nenáročné/pro začátečníky. Aktuálně to mám zaplé na 80% výkonu, nevím, zda nemám ubrat na tak malé akvárium a osázení. Ten mech na tu "bonsai" jsem dost podcenil, myslel jsem si že toho dojde víc, tak to nesmějte :),snad se to rozroste.

3) Nacpal jsem tam nějaké dva druhy Seachem startovacích bakterií a podle návodu budu při výměně vody používat v prvních dnech a týdnech do vpuštění ryb. Vodu jsem ošetřil opět Sachemem na odstranění chloru a přidal hnojivo Rataj Bioflor. Připadám si jak malý chemik i s testy co jsem prováděl, PH 7.3, Tvrdost vody 17 DH, NO2 je něco mezi 0 a 0.1mg, ty levné testy mně to neukazují přesně. Ještě něco důležitého měřit, něco přidat? Teď jsem zase četl cosi o CO2, zda nekoupit alespoň v tekuté formě, nebo jen když uvidím, že se nedaří rostlinám? Není ta voda příliš tvrdá, nebo OK pro nenáročné ryby a rostliny?

(4) Co ta UV lampa ve filtru, mám nějak používat preventivně atd. nebo je to jenom na řešení problémů až se objeví (řasy, nálevníci atd...)

Přede moc díky za rady.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2023 18:23 Muž Xklop [142] - RostlinyRe: Renata
Ahoj, možná je příčinou i směr výstupu proudu vody z filtr.... přijde mě že je nasměrován přímo na přední sklo v té levé části....tam se pak rybám nemusí líbit a jak se proud točí podél předního skla doprava a dokola, tak si ryby vyberou protilehlou stranu akvária. Obecně ryby raději plavou, nebo stojí proti proudu než se po proudu aby se točili jak v mixéru.
Zkus si, krom předchozích rad ohledně více rostliny, pohrát buď se směr proudu z filtru, nebo lze li ho regulovat, tak trochu zmenšit proud a pozoruj jak ryby reagují....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2023 11:00 Muž Freedlo [208] Re: Renata
Jj dal bych rozhodne vic delsich rostlin, at se rybky citi v bezpeci. :) Pokud se nepletu: Kdyz koukaji na stranu akvária, tak vidi svuj odraz, takze televize by nemela vadit. :)

Jinak tedy akvárium mi přijde naprosto pidi pro rybky které tam máš:/ Možná by stálo za to si tu udělat prezentaci, ať se nám lépe dávají rady. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2023 10:43 Muž Redsnake [52] Re: Renata
Domnívám se že jsou ve stresu a jako nejbezpečnější místo z celého akvária jim přijde pravá strana, kde je částečně zastíněná hladina rostlinami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2023 10:19 Žena Renata [0]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, chci se jen zeptat nevíte proč se rybičky drží na pravé straně akvária. Na levo je teda televize může to být důvod?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   05.05.2023 12:45 Žena Starka [207] Re: Rybar
Začátečník potřebuje poradit tak, aby se svým akvariem mohl něco udělat. A hlavně potřebuje poradit k věci- tedy ke svému akva a ke své situaci, kterou má.

Ty máš k akvaristice svérázný postoj. Ostatní diskutujicí dávají rady, jak akvarium zachránit, Ty vždycky jen napíšeš, že to je celé špatně, protože nejednotný biotop, řešíš domovinu ryb, jak to akva vypadá, jaký je tam mix rostlin a podobné věci, které opravdu jsou tazateli k ničemu. Zdejší komunita hledá vždy řešení, jak to udělat, aby to nefungující akvárium fungovalo a dává věcné rady. Už jsem zde pár problémů řešila a dostala jsem odpovědi a řešení, a to hned několik a vždycky nějaké zabraly. Ovšem z Tvých rad jsem zatím nabyla dojmu, že pokud to není podle Tebe, tak na akvaristiku se můžu ....

Navíc mi každý potvrdí, že se každý musí akvaristiku naučit. A to ne podle literatury, ani podle internetu, ale ze svých chyb nebo ze svého vývoje v akvaristice. Ano, stojí to čas a peníze, ale bohužel, tak to je. Každý akvarista že začátku zkouší, vyloženě experimentuje, snaží se vše pochopit a hledá, jak udělat to, aby mu akvárium fungovalo. Však to vidíš sám u sebe, kde píšeš, že jsi jednou měl takový filtr, pak onaký, pak jsi ho neměl vůbec apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   05.05.2023 12:28 Muž Rybar [-29] Re: Starka
Však sem to napsal jasně. Proč někomu radit , když to nepotřebuje. Akvaristika prošla nějakým vývojem. A je úplně jinde než , když jsme začínali . Vduchovací motorky , to byl základ pohonu všech filtrů ať venkovních ,tak vnitřních ,tam spadaly, jak bio filtr (úplně jiné podobě ,jak ho známe dnes), tak půdní filtr . Ty rostliny jsou na tom stejně . Tolik druhů nikdy nebylo . A v akvaristikách byla ,tak jedna miska rostlin. Tak že ta doba se ani nedá srovnávat . Jediné co zůstalo ,je skutečnost, že ryby druhy žijí tam, kde před tím a rostliny to samé a protože se do dnešních doby nedaří v Evropě úspěšně pěstovat některé druhy , tak se dováží . A to co roste v Jižní Americe neroste v Asii ani v Africe. Těch roslin ,kterým se to daří je málo . Ale začátečníci to neřeší vejdou do obchodu vše vyberou očima a žijí klidným ,životem a když to nevýjde akva skončí ve sklepě. .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   05.05.2023 08:02 Žena Starka [207] Re: Rybar
Když to tak tady pročítám, tak Vás jen ráda doplním, že pro začátečníka je důležité čím jak nejjednodušeji. Když tu byla zmínka o dnu se substrátem, už jsem z toho úplně v rozpacích. A ohledně filtru - pro začátečníka je strach obyčejný bublifuk, páč to nezná, natož nějaký půdní filtr. :-D

A jako ZAČÁTEČNÍKOVI se mi ohledně rostlin osvědčilo vybrat různé rostliny a zkusit, které se chytnou. Jelikož nestuduji biotopy, nevím jak vypadají, tak je mi jedno, jaké rostliny v akva budu mít, hlavně že prospívají, nikoli, abych se trápila s konkrétní rostlinkou, protože dle biotopu ji mam mít v akva. A pokud jsou podmínky akva (parametry vody, velikost akva apod) vhodné k chovu ryby, kterou chci v akva, tak si ji tam ráda dám, i když nebude zrovna pasovat do biotopu. Té rybě je jedno, jaka rostlina v akva je, páč než se dostala ke mě, tak jediné co dosud poznala bylo hole akvarium bez rostlin plně ryb. Ryba narozená v odchovně opravdu nepamatuje, že její původ je někde v Amerických vodách, kde jsou takové a onaké rostliny. Akvarko mám pro radost, ryby a rostliny vybírám podle toho, které se mi líbí (s ohledem na podmínky pro život) a biotop neřeším. Až mi bude fungovat první akvarium, tak zjistím, zda jsem akvaristice podlehla, nebo mi bude stačit to jedno akvárko a nebo se na to vykašlu. Pokud tomu podlehnu, tak si potom můžu vysnit akvárko určitého biotopu, vzhledu, apod. Ano, jsou začátečníci, kteří od začátku mají vysněný biotop, ale většina začátečníků se chce dívat na akvarko s rybičkami a moc to nehrotí. Však když čtu toto vlákno, tak scénář je následující - dítě chce akvarko, tak hlavně, aby tam ty rybky plavaly. Biotop apod jsou nám jedno.

A jasně, že v tomto vláknu budou spíš nefungující akvária, než fungující - tím fungujícím se stačí pochlubit v prezentaci.

A ohledně internetu - jasně, že si každý nastuduje věci z internetu. Však i tato diskuze je v podstatě risk, protože na dotaz mi může odpovědět jeden člověk, který mi bude psát nesmysly nebo složitosti. A mimochodem je jedno, jestli budu čerpat z internetu, časopisů nebo knih, v každém zdroji najdu nějaké odlišnosti a každý zdroj bude tvrdit něco jiného o tom, co je nejlepší a nejjednodušší. I když nějaké pevné základy by měly mít všechny zdroje stejné.

Mimochodem každé akvarium má "svůj vesmír", takže když zde dostanu 10 rad a z toho bude 8 opravdu ověřených a léta fungujících, to neznamená, že zrovna na mé akva budou fungovat, protože může mi zabrat zrovna jedna z těch dvou neduveryhodnych rad. Ale to už zacházím do extrému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2023 07:47 Muž Rybar [-29] Re: skypi
To že to roky funguje bylo myšleno poskládáním těch rostlin. To jak bude fungovat to dno ,není odzkoušené protože je to tam ty dva měsíce. A jak jsem psal dno se chová úplně jinak ,ten filtr je taky jiný . Za ty roky nebyl jediný problém a to jsem měl několik velikostí. V různých akvárijích. Za ty dva měsíce všechny akvária ( s tímto filtrem)zarůstají velmi dobře . To u Písku tak nefungovalo.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.05.2023 06:59 Muž skypi [248] Re: Rybar
Nevím tedy, co "roky funguje" , když to máš založené ani ne 2 měsíce. hmm Začátečníkům (ani nezačátečníkům) bych varianty půdního filtru vřele nedoporučil, protože to dřív nebo později (spíš dřív) skončí organickým přetížením dna a "havárkou".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2023 06:02 Muž Rybar [-29] Re: Xklop
Zdar ,ano ty dvě akvaria stará klasika ,která roky funguje . Jen to dno už je nové . A jak píšeš vracet se k písku nebudeme . Ale ten písek nebo kopaný štěrk jsem mě v akváriu do minulého roku ještě v akváriu . Díky tomu ,že jsem chtěl odlehčené dno a snížit váhu akvarii ,tak jsem přešel na pálený jíl . Než jsem ale pochopil ,jak to celé funguje , tak jsem na tom strávil dost času . To první dno z toho jílu a směsí šlo celé kompletně ven . A koupil nové pytle toho samého jílu dnes akva fungují . Tohle to těžko vysvětlïš začátečníkovi. Proto pokud někdo zakládá první akva , tak ať použije ověřenou klasiku.
Ale,jak píšeš hotová akva a teď poraď . Však nevíš co chce ,co všechno ví a čemu rozumí? Dneska každý sedne k internetu a hned všemu rozumí . A potom někomu poraď . A oni ani radu nepotřebují ,jen mají nějaký ten problém a potřebují ho zveřejnit. Proto je ta prezentace jaká je . Stejně mě to vrtá hlavou proč je všechno ok ,den ty paví očka odchází stará to klasika . Na to ,ale potřebuješ víc informací .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2023 18:40 Muž Xklop [142] - RostlinyRe: Rybar
Rybar napsal: Pěkně napsané . Základní problém všeho je ,že si v sekci začátečník .
Ahoj, v této sekci jsou podobné situace ohledně již nefungujícího akvária běžné. Moc příspěvků o tom že vše perfektně roste v této sekci fóra není. Právě naopak, stručný popis akvárka, často bez prezentace a základních informací. A koneckonců i stále stejné "chyby", takže pro "trochu" zkušenějšího akvaristu to zase není tak neřešitelný oříšek. A samo že je zde více názorů a rad, taky každé akvárko je originál. Někdo má své zkušenosti, někdo rádi obecně doporučované postupy. Jen prosím nezklouznout do extrému a přílišné složitosti....:-)
Ty tvé dvě nově založené akvária jsou taková old school klasicka. Lety prověřený low tech, který funguje. Já třeba ve svých prvních akváriích taky používal písek... měli jsme ho doma tuny. Pak přišel štěrk různých frakcí a nakonec pálený jíl. Úplně otevřeně bych se k písku a štěrku už nevrátil. Maximálně jako nějakou dekorační vrstvu, ale i to chce dobře dopředu promyslet.
Kdybych mohl začátníkovi doporučit dno. Tak štěrk ideálně ještě s podkladem nějakého výživného substrátu nebo pouze štěrk a doplnit třeba jílovými kuličkami ke kořenům kytek.
Substráty typu ADA amazonia, Tropica a atd. jsou pro růst rostlin super, dobře se do nich sází, kytky se pěkně chytají, ale ten start nového akvária je více náročný na výměnu vody a taky o dost dražší, pro začátečníka nemusí být optimální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 17   04.05.2023 10:34 R Muž Anthrax [4739] Re: Rybar
Nastuduj si pojem nitrifikace. Je to prostě zákon přírody, bez jeho pochopení se nikam nepohnem. :-) Akvárium není uzavřený systém. Bakterie zajišťující stabilitu se tam dostanou. Akorát jim bude trvat nějaký čas, než se v novém akváriu namnoží. Proto v prvních týdnech letí nahoru nebezpečné látky, které mohou ohrozit ryby. www.akvarijni.cz/…
Zpracovávat tyto bakterie taky budou mít během záběhu co. I kdyby tam byla jen voda a rostliny, jak píšeš. Většina rostlin bude přehazovat emerzní listy na submerzní, nějaká ta kytka se taky nechytne. Tvůj požadavek, aby rostly všechny rostliny, je nereálný. Taková nádrž neexistuje, aby se zavděčila všem rostlinám. Začátečníkovi stačí, že se bude dařit několika druhům, ale těch bude plné akvárko.

Problémy začátečníků v nově založených nádržích tu v 90 % případů mají stále stejné příčiny.
1) nedostatek vhodných rychlerostoucích nenáročných rostlin do začátku
2) narušování záběhu (mj. koloběhu dusíku) akvária přehnanou péčí o dno a filtr
3) brzké nasazení velkého počtu ryb nebo citlivějších ryb

Všechny tyhle věci jsou navzájem provázané a všechno to souvisí ve výsledku s dusíkem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2023 09:56 Muž Rybar [-29] Re: Anthrax
V akva je voda a rostliny ,jak tam dostaneš, ten potřebný koloběh? ,Aby to akva fungovalo. A aby všechny rostliny v akváriu rostli . Aby tu ,jak začátečníci píšou rostlinkám se nedařilo, proto v akváriu nejsou !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2023 08:49 R Muž Anthrax [4739] Re: Rybar
Rybar napsal: kde jsou ty vaše bakterie potřebné k růstu? Nevím, kde takovéhle domněnky čteš. Ale tohle je přesně to o čem píšu v předchozím příspěvku. hmm
Bakterie jsou potřebné k růstu čeho? Rostlin? Rostliny budou baštit klidně NH4/NH3. Rostliny na tyto bakterie odkázány nesou.
Zjednodušeně. Tady jde o koloběh dusíku, do kterého jsou zmíněné bakterie zapojeny. Tedy přeměnu pro ryby , v běžných podmínkách (jako u Sim.12), toxického NH3 na NO2 (taky toxické) a následně na méně škodlivý NO3.
Bakterie se ti v akva postupně (během pár týdnů) vytvoří a namnoží samy, pokud nejsou nějaké extrémní podmínky, což v daném případě nejsou.
S klesajícím pH je efektivita těchto bakterií nižší, až je to pro ně konečná. Ale zase je pak nízká toxicita některých produktů metabolismu ryb atd.
Není důvod, proč by akvárko s nízkým pH nefungovalo. Jen funguje jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2023 08:08 Muž Rybar [-29] Re: Anthrax
To určitě není problém SIM.12 . Pokud zařídím nové akvarium ,kde jsou ty vaše bakterie potřebné k růstu ? A kde jsou pokud bude v akváriu 4,5 ph ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   04.05.2023 07:43 R Muž Anthrax [4739] Re: Rybar
Rybar napsal: To nejsou chyby , ale nesmysly. Pokud někdo napíše , že akvárium pod 6,0 pH nefunguje! To nikdo nenapsal. Nejenže tu sám tvrdíš zjevné nesmysly a suverénně z nich vycházíš a vyvozuješ mylně domněnky (ještě ke všemu formou, které se občas nedá rozumět) ale taky buď nerozumíš psanému textu, nebo záměrně překrucuješ, co lidi píšou.
S tebou se vážně nedá komunikovat. Už to začíná být na hranici únosnosti.
Mimochodem proč tu vlastně rozjíždíš off-topic a vytahuješ takto nízké pH, piraně a dalších záležitosti? Připadá ti to jako pravděpodobný jev akváriu Sim.12?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2023 06:25 Muž Rybar [-29] Re: Xklop
Pěkně napsané . Základní problém všeho je ,že si v sekci začátečník . A rady , jak založit akvaria od začatku až do konce . Ale tady si vždy postaven před hotovou věc . Akvárium hotové ,ale nefunguje . A teď se tu sejde plno různých názorů .a dotyčný si může vybrat výsledek se dostavý po čase . Můj názor je ten , že první akvaria by si měli pořídit z obyčejným pískem . To vždy fungovalo dobře . Přece ty lehké substráty se chovají odlišně . Co se týče těch kvítek není to ,tak jednoznačnému . Je dobré vědět dopředu ,jak by to mělo vypadat představa ,jaké ryby nebo rostliny . Z tohoto co si vezme ten dotyčný už nejde ovlivnit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2023 05:25 Muž Rybar [-29] Re: skypi
Ty nesmysly si dostuduj. Pokud někomu chceš radit měl by si mït aspoň základní znalosti. Pokud něčemu nerozumíš, tak se zeptej . Je to lepší než mlet hlouposti . Pro mne akvárium ,je koníček . Pokud mi někdo napíše , že 6,0ph je konečná a já neměl už před 30 lety pH 4,5 pH . To samé jsem tvrdil i před lety s jiným akváriem . Bylo mi nabídnuto ,že mi to laboratorně otestují . Testy potvrdily to co jsem říkal . Je to jako s tím útěkem šneků . Dnes mi mi po akváriu běhá kolem 100 malých ampulárii a další jsou v očekávání . To bude ta špatná voda ,jak mi psal kolega .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.05.2023 00:54 Muž Xklop [142] - Rostliny
Jak Sim.12 tak i Starka při základní nádrže použili málo kytek.....a to je obvyklé u začátečníků. Koupí např. tři košíků a do týdne hned nějakých ryb. S tím že kytky se časem rozrostou....omyl. Drtivá většina prodávaných druhů je pěstovaná emersně ve sklenících a po zasazení do vody potřebují několik týdnů pro přechod na submerzní formu. V této době prakticky akvárium spíše zatěžují místo předpokládaného prospěchu ve vytváření biologické rovnováhy. V prvních týdnech proto není vhodné kupovat ryby.... v nádrži se teprve množí všemožné bakterie, konzumenti "rostliny" ještě "nefungují" a pouštět producenty odpadu "ryby" do akvária bude vytvářet nepoměr rovnováhy. V této době je doporučené méně svítit, myšleno kratší dobu nebo menší intenzitou, odstraňovat odumřelé staré listy, povrchově odkalovat a pravidelně měnit část vody.
Mnoho pěstíren má ve své nabídce rostliny rozdělené podle náročnosti na podmínky. Dále lze koupit poskládané " startovací balíčky" např. dle velikosti akvária. A ty balíčky kupodivu neobsahují 3 nebo pět košíčků, ale třeba hned 15 nebo 20 a to pro 50 až 100 litrů akvárko! Když tohle někdo nacpe do akvárka tak se může spolehnout že mezi dodanými druhy, bez ohledu na kontinent a potřebné podmínky, najde několik druhů které mu v akvárku porostou. Hnojení bude fungovat následně přes krmení ryb a pravidelné výměny vody. Postupně se začátečník propracuje k dalším možnostem jak rybám a kytkam vytvářet lepší a lepší podmínky. Vůbec bych si na začátku nelámal hlavu, které kytky se kterou "kamarádí" podle původu a nějakých biotopů...., většina těch snadno pěstovatelných má tak velký rozsah parametrů kdy obstojně rostou že nebude problém je pěstovat......a co neporoste, tak neporoste, určitě to nebude všechno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.05.2023 21:26 Muž skypi [248] Re: Rybar
Ano, nesmysly to jsou-ale bohužel ty tvoje teze a věty, nedávající smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2023 19:08 Muž Rybar [-29] Re: Sid
To nejsou chyby , ale nesmysly. Pokud někdo napíše , že akvárium pod 6,0 pH nefunguje! S tou solí je to podobné, ta dokáže zrychlit růst roslin ,například Křín thajský pokaždé v sladké vodě odešel . Valisnérie jsou nejdál co do slanosti akvaria se týče . Ale tyhle ty věci, jako zkušený akvarista by si měl sypat z rukávu .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   03.05.2023 15:18 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Rybar
...To, co jsem popsal, jistě není pro začátečníka. Na druhou stranu mám vyzkoušeno, kam až se dá zajít, aby akvária fungovala...
Nevidím smysl předkládat začátečníkům, "až kam se dá zajít...", ale informovat jej, jak co nejjednodušeji dosáhnout uspokojivého stavu. Tak, aby akvárium fungovalo a akvarista-začátečník nemusel litovat, že se do tohoto koníčka pustil.
...Podle tebe 6,2 pH je konečná, jako pro koho, ryby, rostliny nebo majitele akvária?...
Myslel jsem, že jsem to napsal srozumitelně: " Uvedená hodnota pH, (samozřejmě v nějaké toleranci, řekněme 7,3-8,2), je optimální pro bakterie 2. fáze nitrifikace. Zejména pokles pH pod 7,0 jejich rozvoj inhibuje. A čím nižší pH, tím hůř pro bakterie. Těch 6,2 je v podstatě "konečná".
Takže pro jistotu zopakuji, že pro nitrifikační bakterie (zejména) 2. fáze je pH 6,2 naprosto nevhodná, s lehkou nadsázkou až "likvidační".
Bakterie 1. fáze na tom nejsou moc lépe...
...To samé ta sůl, ta by měla být jen mořská, ne kuchyňská jedlá a neměla být jodovaná. A podle mého názoru rostliny z Asie sůl přímo vyžadují...
Nevím, které běžné akvarijní rostliny původem z Asie vyžadují přídavek mořské soli (nebo kuchyňské bez jódu?)?! Rád se dozvím něco nového. ;-) Podělte se.
To, co jsem zde uvedl na téma NaCl, (tedy pro akvaristu - čisté "kuchyňské soli"), se vztahuje k ochraně před toxickými účinky dusitanů. (Zkuste si znovu přečíst, co jsem napsal a pak rozporujte, kde jsem dle vás udělal chybu. (Nevylučuji, chybujeme všichni. :-) )
Co se týče úhynu pavích ok, opakuji, že bych začal testem obsahu dusitanů. A určitě - i bez testu - bych nepolevil, ale spíš naopak přitlačil na částečných výměnách vody. Klidně poloviny obsahu. V malé nádrži třeba obden, když ne denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2023 14:12 Muž Rybar [-29] Re: Sid
To co jsem popsal jistě není pro začátečníka . Na druhou stranu mám vyskoušeno, kam až se dá zajit ,aby akvaria fungovali . Podle tebe 6,2 pH je konečná ,jako pro koho, ryby , rostliny nebo majitele akvária? To samé ta sůl ,ta by měla být jen mořská ne kuchyňská jedlá a neměla být jodovaná . A podle mého názoru rostliny z Asie sůl přímo vyžadují některé ani nerostou nebo jen mizerně . Tyhle ty zkušenosti Ti v akvaristikách nikdo nepředá . Ale téma k věci ,proč tedy nefungují ty paví očka Sim.12 . Cosi pamatují, tak jsem i několikrát do roka naházel vše živé do jednoho kýble a do druhého kameny ,vypral celé akvárium . Nadal vše zpět a nic nikdy neodešlo . Tak,že problém jinde ? To 30 l nemělo ani filtr , to 100 l bublifuk . To vysávání z toho dna v každé příručce a nikdy se nic nestalo . Žeby to bylo to dno, které se chová úplně jinak ,než obyčejný štěrk ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   03.05.2023 11:03 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Rybar
...To je vidět co to dělá s akváriem, rostliny nerostou a ryby kapou, voda se mění každý týden. Těmto věcem sem věřil, když jsem byl malý. A to můžeš tady zkoušet na začátečníka. To co dělají někde přečetli. A to je výsledek...
Výměna části vody není tím, co problémy způsobuje, ale naopak, pomáhá je řešit. Zbytečné čištění filtru je chyba, jak už tu opakovaně zaznělo. A právě proto, že tohle vlákno je věnované začátečníkům, je žádoucí základní pravidla opakovat stále dokola.
...Proč bych měl měnit neustále pH, když v akváriu mám kolem 6,2 pH a ... vodovodní voda je 7,8 pH...
V nově zřízených akváriích, jako má Sim.12, je nutné udržovat hodnoty pH ideálně právě kolem 7,8. A když by k tomu stačila právě ona výměna části vody, co lepšího si přát. Uvedená hodnota pH, (samozřejmě v nějaké toleranci, řekněme 7,3-8,2), je optimální pro bakterie 2. fáze nitrifikace. Zejména pokles pH pod 7,0 jejich rozvoj inhibuje. A čím nižší pH, tím hůř pro bakterie. Těch 6,2 je v podstatě "konečná".
A protože se vzrůstajícím pH (a teplotou) zároveň vzrůstá podíl toxického amoniaku (NH3) na úkor relativně neškodného amonného iontu (NH4), je průběžná výměna části vody v podstatě nezbytná.
V zaběhlých rostlinných akváriích jsou hodnoty kolem 6,5 naopak žádoucí pro optimální příjem živin, přičemž prosperující rostliny se dokážou postarat, aby amoniak a dusitany nebyly tím, co by ohrožovalo rybí obsádku; amoniak rostliny sosají jako zdroj dusíku přednostně. (Že v dobře fungujících rostlinných nádržích kytky tuto funkci plní, dosvědčuje potřeba obvykle dusík doplňovat v podobě NO3. :-)
...V těch druhých mám sůl od 0,5 g/l až po 1,5 g/l, k tomu přizpůsobené ryby a rostliny. Mnoho lidem to nejde do hlavy, ale ono to funguje...
Sodík sice není to, co by většina rostlin milovala, ale chloridy jsou zejména v nově zřízených akváriích vítané. (Ať už ve zdrojové vodě nebo je-li jich v ní málo, pak prostřednictvím kuchyňské soli.) A tak je v zájmu ryb lepší eventuálně trochu potrápit rostliny, než utrápit ryby. Hlavní úlohou chloridů je obsazovat chloridové buňky v žábrách a nedovolit tak, aby se do rybího organismu přes žábry dostávaly toxické dusitany.
Ovšem těch vašich 0,5-1,5 g NaCl/l je IMO zbytečně moc! Vždyť tak máte ve vodě koncentraci chloridů cca 300-900 ppm (proč?!?) a sodíku 200-600 ppm (!), což už je pro rostliny doslova mazec!
Jako jistou "pojistku" před rizikem možné otravy dusitany v nezaběhlé nádrži vidím udržování optimální hodnoty tzv. "chloridového čísla" někde na hodnotách cca 20-40 ppm. Což obnáší cca 0,03-0,08 g NaCl/l, t.j. 13-33 ppm Na.
Kolik NaCl případně přidávat, záleží m.j. i na už zmíněné koncentraci chloridů ve zdrojové vodě!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2023 10:27 Žena Sim.12 [2] Re: Anthrax
Bohužel nebyla už v peknem stavu ty pancernicci ji dali dost zabrat, jinak bych ji nechala :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2023 10:13 Žena Starka [207] Re: Sim.12
Tak jiné rostlinky. Chce to různě zkoušet. Mimochodem i růžkatec je taková spíš plovoucí rostlinka. Ovšem mi se třeba neuchytil.
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
A ten okřehek mám jen z toho důvodu, aby pomohl záběhu akvária. Proto není marné mít plovoucí rostliny. Ale můžeš zvolit jinou plovoučku. Páč zrovna okřehek je při údržbě naprosto všude. A těžko se ho pak zbavuje, když bys ho v akvarku nechtěla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.05.2023 08:28 R Muž Anthrax [4739] Re: Sim.12
Egerii nevadí, že není zasazená, může plavat volně. Mělas ji tam nechat. Takhle ses zbavila účinného konzumenta odpadních látek, které ryby produkují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2023 06:02 Žena Sim.12 [2] Re: Starka
Tak moje akvárium bylo sice založeno před 3mesici ale nefotila jsem fotku před a teď :-) egerii jsem tam měla taky a rostla pekne bohužel ji pancernickove furt vytahavali takže tam teď není

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=51