Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 49 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 17:42 Jana
To zni rozumně,tak tedy zitra koupim dalši kaminky,vymeju je a dam to tam,pak zasadim ty rostlinky,popravdě řečeno mě se moc do druheho akva nechce,ze začatku jsem si řikala že jo a ted asi si jenou upravim toto,jak často mam měnit vodu? jednou tydně?měnila jsem v neděli a chci zas v neděli,je to spravně? ještě mě trapi to ph, 8,2 je pry hrozně moc a všechny rybičky co mam snesou max 7,5 včera jsem prvně přidala Ph minus a jedna parmička,ktera byla skoro pořad u teploměru zalezla dneska už plave i s ostatnima a je čilejši
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 17:29 Jana
Ano,jen se toho akvarka trochu bojim,měla jsem tam sumečka v karanteně kterej měl plisen .... :( je oplachnute,ale nevim,i ten filtr co tam je ta houbička,to asi je cele od toho leku co jsem tam davala.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.09.2014 17:25 R Muž romant [27981] Re: Jana
Tím, že pomalu přidáš trohu štěrku, budeš rybičky stresovat rozhodně méně, než když tam budou hnít ty rostliny v košíčkách. Žádný vyndávání, zandávání, napouštění, vypouštění, tak se to nedělá, všechno pěkně s citem a za provozu, jde to a není to vůbec složitý. Ber to tak, že jak už jednou je akvo založený, už se budeme bavit o jeho případných úpravách, ale za provozu s vodou, rybama a vším co k tomu patří. Větší zásahy si podržíš častější výměnou vody.
Edit: Kolegyně píše o tom, že dno je dosti hrubé, což je sice pravda, ale já na to opáčím, no a co, hlavně když to jsou kulatý kamínky, který se budou dát efektivně odkalovat. Ono poznat "výhody" hrubozrnnějšího dna, není od věci a když už uvažuješ o té další nádrži, tak bych tuto ponechal s tímto dnem a tu další s jemnějším štěrkem a budeš moci krásně a osobně porovnat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 17:20 Žena Turbínka [2558] Re: Jana
To dno je dosti hrubé a nové rostliny, které si pořídila v tom košíčku neporostou. Vyndej je, jak psal Roman, a zasaď někam do zadní části nádrže. Obtěžkej kamínky a popřemýšlej o tom zda nerozchodit to druhé akvárko od začátku s plnou parádou - pořádné dno, hodně prospěrujících rostlin, filtr ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 17:17 Jana
Fotka k příspěvku
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 17:15 Jana
tak ja už přidavam 2 den PH minus jinak přikladam foto akva, nechci stresovat rybičky tim,že budu přidavat dalši kaminky :( to bych je musela vyndat,dat kaminky a pak zas pustit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 16:58 R Muž romant [27981] Re: Jana
Neřeš Ph vody a nic tam nepřidávej, na to máš čas až pobereš nějaký základní znalosti a budeš lépe chápat souvislosti. Ty rostliny určitě vyndej z košíčků a zasaď, ta vata tam bude jenom hnít. Takhle je to na dvě věci. Chce to aspoň fotku toho akvára. Ideál je se zaregistrovat a zřídit si prezentaci předmětnýho akvária, aby se dalo daleko lépe odladit, co je špatně.
Edit: Už jsem se k nějaký fotce dopátral(jak se řešila nemoc), ten štěrk je sice trošku větší, ale v pohodě, pěknej kulatej.
Edit2: Toho štěrku je do tvého vária, aby bylo cca 5cm dna, kolem 15kg.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2014 16:50 Jana
Kaminky ostre nejsou,a asi tak 5mm,koupila jsem rostlinky a dala jsem je do akvarka s těma košičkama,protože tam nemam moc velkou vrstvu kaminku,mam tam dva pytle kaminku jak mi bylo řečeno ve zverimexu,že dva stači na 54l a nejde mi tam moc ty kytičky zahrabat,tak jsem to nechala v košičku,jinak se chci zeptat naše voda co tu mame ma 8,2 PH,takže přidavam PH minus,chci se zeptat,to pokažde co měnim vodu tak než ji tam dam tak musim přidavat do nove vody kapičky PH minus?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 19:29 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Jana
Tak několik z těch kamínků vyberte z nádrže, pokapejte je octem a podívejte se, jestli nešumí. Jestli ano, bylo by dobré to dno vyměnit, protože nebude vhodné pro růst rostlin.

Jak velké jsou ty kamínky? Vhodná velikost končí někde kolem 5 mm, protože u větších se těžko odkaluje, zapadá mezi ně organický odpad a dlouhodobě se pak zhoršuje kvalita vody.

Nemají ostré hrany? Některé rybky by se o ně mohly poranit.

Je lepší něco pod písek dát, i když to nějak jde i bez toho. Například zasunout jílové kuličky ke kořenům rostlinek, připadně výživný substrát pro akvária, dá se použít taky Osmocote.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 18:37 Jana
Ja mam kaminky světlehněde a bile,jinak moje rybičky mi štouchaj do prstu když jsem něco potřebovala a strčila tam ruku,nebo když kontroluji vodu i když mam teploměr tak radši ještě i prstem :) ja asi tam budu muset dat i něco pod ty kaminky ne?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   24.09.2014 16:15 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Jana
Nektere druhy ryb, kdyz se v akvariu citi dobre, Ti jde okamzite s nejakym zasahem "pomahat". Az kdyz se tam hrabes vic, jdou se radeji schovat. Specialne nektere cichlidy dokazi poradne prekazet, koukaji co se kde objevi k sezrani, a i kdyz je odstrcis prstem pryc, nacpou se okamzite zpet. Ale nejen cichlidy, tetra cisarska mne kdysi vzala za chloupek na ruce, ono to stiplo, ja se lekl, a jak jsem vyhodil ruce z akvaria, ohodil jsem vodou co slo :) . Ryby v akvariu, kde se citi jiste, nejsou az tak plache, a i ryby ktere obecne za plache povazovany jsou, dokazi plavat zcela napadne a viditelne, kdyz citi, ze se maji kdykoli rychle kam schovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 15:21 Žena Turbínka [2558] Re: Jana
Sázet rostliny či přesazovat můžeš když jsou ryby v akváriu, jen je to pro ně docela stres, takže nědělat moc často. Otázkou je jak moc vhodné dno nyní v akváriu máš, zda není moc hrubé či ostré (drtě) či s obsahem sloučenin vápníku (nevhodné pro rostliny, když dáš pár kamínků do octa tak šumí). Pořádně "okytičkovanej" kořen je sice fajn na oko, ale většina rostlin co se vážou na kořeny (anubiasy, microsora, mechy, bucefálky) patří spíše do katerogií pomalu rostoucích a ty potřebuejš akvo kvalitně zazelenit hlavně rychlerostoucíma rostlinama (většina stonkovek) a vhodné by byly i plovoucí rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 15:14 Jana Re: romant
nebo mužu zasadit rostlinky i když jsou v akvarku rybičky? mam na dně jenom kaminky a nebo rybičkam muže vystačit nějakej pořadně okytičkovanej kořen,jeden kořen s kytičkou mam,tak by byli dva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2014 06:03 R Muž romant [27981] Re: Jana
Takže když to zjednoduším, tak rybky půjdou po řádným záběhu novýho akva do lepšího a po dalším měsíci do stejně dobrýho. No, proč ne, když to bude udělaný jak má, tak nějakej ten stres z přelovování bude rychle zapomenut. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 23:09 Jana
Tak po přečteni krasneho članku pro začatečniky s akvaristikou rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou mě napadlo,jak mam dvě akvarka,že bych to jedno,ktere je ted nevyužite založila dle toho se všim i s rostlinkami a vše podle članku,tam bych po měsici dala všechny sve rybičky samozřejmě vše jak ma i s sačkem aby si rybičky zvykli na novou vodu a tim padem by se mi osvobodilo to špatně založene akvarko a to bych udělala stejnym zpusobem a tam bych přemistila pulku rybiček a měla bych dvě akvarka dobře založena a rozdělene rybičky,jen snad rybičky nebudou moc vystresovane že pujdou sem tam
Jinak všem moc děkuji za rady a ohromne diky za tento članek,škoda jen že jsem si ho přečetla až dneska,na sve rybičky jsem si už moc zvykla a nechci davat ani jendu pryč,budu se snažit abych jim bylo dobře :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 16:11 Koště Re: Marcel G
Díky za odkaz na článek na stránkách i rady.

Akvárium nechám pracovat, za těch 5 týdnů se to musí snad rozjet dostatečně. Budu měřit NO2 a osádku přidávat postupně.

Díky všem kteří se snažili pomoci ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.09.2014 16:06 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Marcel G
Marcel G napsal: Při zakládání akvárka "suchou cestou" se tam přece žádné rostliny nerozkládají (alespoň mně ne). To je zvlastni, mne se u presazene rostliny vzdycky nejake ty koreny rozlozi, nedokazu rostliny presadit totalne bez poskozni korenu ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.09.2014 16:02 Marcel G Re: Designer
Tohle můžu potvrdit. S vodovodní vodou se nic moc nestane, ani když na ní bude pražit 14 dní sluníčko. Jiný kafe je to s akvarijní vodou nebo s vodovodní vodou ve sklenici, do které přidáš trochu zeminy (což se asi víc podobá těm našim podmínkám v akva, a na to asi Johan narážel).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   23.09.2014 16:00 Marcel G Re: Turbínka
Předně jsem rád, když si někdo umí svůj názor obhájit. To respektuji. Nemyslím si ani, že se ve svých názorech zásadně lišíme. Jen mi prostě při pročítání fóra přišlo, že se někdy vytrácí (dle mého názoru) důležitější věci v záplavě (konstruktivní) kritiky nevhodně zvolené kombinace počtu a druhu ryb na přidělený životní prostor. Chtěl jsem jenom poukázat na to, že je podle mého názoru lepší chovat třeba neonky v 50L akváriu, kde se bude všemu dařit, než malé rasborky ve 100L akváriu, kde budou mít špatné životní podmínky. Když je přece (jakýkoli) organismus ve stresu, tak ho zajímá jen to nejakutnější. Když budu mít úžasnou manželku, přiměřené množství peněz a dobrou práci, tak mi nebude příliš vadit ani bydlení v 1+1. Ale vždyť na tom se jistě shodneme. Nechtěl jsem prudit. Jen poukázat na druhou stranu mince.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:57 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Johan
No mozna se budes divit, ale mel jsem na balkone 14 dni sklenici s vodovodni vodou, a mimo toho, ze se ji dost odparilo, se ji vubec nic nestalo, na pohled rozhodne ne. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:49 Marcel G Re: Heimdall
Heimdall napsal: To se pak množí jako čert a "potravu" berou z rozkládajících se zbytků přítomných rostlin.Ten můj původní příspěvek byl tak trochu cílený. Při zakládání akvárka "suchou cestou" se tam přece žádné rostliny nerozkládají (alespoň mně ne). Potravu ty bakterie získávají buď z výživného substrátu/zeminy nebo z odumírajících mikroorganismů. Šlo mi o to, že KarlosS tvrdil, že bez odpadu (ve smyslu vyprodukovaného či uměle dodaného odpadu) nitrifikace neproběhne. Já se snažil poukázat jen na to, že zdroje amoniaku se neomezují pouze na krmení a výkaly ryb (= bakterie se mi namnoží i v akváriu bez vody [s vlhkým substrátem], kde nekrmím a žádné ryby mi tam neplavou). Toť celé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:46 Žena Turbínka [2558] Re: Marcel G
A co ti brání začátečníky motivovat sám k vytvoření lepších podmínek pro jejich svěřence? Máš tu možnost, když já (a nejspíše i jiní) to neděláme ve tvých očích dobře, ukaž nám jak to dlouhodobě dělat lépe. Ráda navštevuji tvé stránky, ráda čtu tvé příspěvky ohledně svícení nebo hnojení na fóru a učím se, ukaž mi tedy prosím jak bys to dělal tady v těchto případech.
Kritika počtů a druhů je dle mého názoru většinou konstruktivní a když už někdo začíná měl by se snažit vyvarovat některým chybám či je vrátit zpátky, aby onen začátek byl pro něj co nejjednodušší, s tím souvisí i vytvoření základních podmínek v akváriu - jako je min. doporučený objem, prosperující rostliny (s tím souvisí popř. náležité osvětlení, hnojení, dno), kvalitní filtrace, pravidelná údržba a vhodná osádka v odpovídajících počtech a i přes dodržení všech těchto podmínek to nemusí být pěkné, dlouhodobě fungující akvárium se spokojenými obyvateli, ale ty procenta na šanci, že se tak stane se zvyšují. Ta tím si stojím a stát budu. Někdy prostě pořízení svěřenci např. závojnatka ve 20 l, betta, 3 paví očka a 5 neonek ve 20 l dle tvých slov "když už si je pořídili" ve stávajících podmínkách prostě spokojení nebudou, ani kdyby péče o tu dvacítku byla sebelepší.
A debata mezi námi o tom zda je lepší mít "neonky v 50 l v dobrých podmínkách" nebo "ve 100 l ve špatnách podmínkách" a "o tom co jsou pro daný druh dobré podmínky" je pro toto vlákno zcela zbytečná, máš-li zájem můžeme si to dořešit a upřesnit naše pohledy přes SZ, ale pro toto vlákno to v mých očích smysl postrádá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2014 15:36 Marcel G Re: Koště
Koště napsal: Tak a už jsem fakt zmatenej.Nebojte, zaběhnutí běžného akvária trvá zhruba 14 dní. Je ale samozřejmě lepší (pokud nemáte testy na NH3 a NO2) počkat pro jistotu měsíc. Po měsíci už bude akvárko zcela jistě zaběhnuté. Pokud tedy testy na amoniak (NH3) a dusitany (NO2) máte nebo si je můžete pořídit, můžete proces zabíhání svého akvária sledovat každý den.

Mrkněte se třeba sem ( prirodni-akvarium.cz/… ), kde dole najdete několik grafů, které ukazují reálný průběh zabíhání mých akvárií. Nejedná se o žádné převzaté grafy, ale o mé vlastní měření. Na prvním grafu skončilo zabíhání akvária 15.den od založení (5.5.2012). Na druhém grafu dokonce už 8.den (15.7.2014).

Krmení je vhodné aplikovat pouze tam, kde se jako substrát používá materiál, který v sobě neobsahuje žádné živiny (např. křemičitý písek). Krmení se v tomto případě používá jako zdroj amoniaku = potravy pro bakterie. Použít můžete samozřejmě jakýkoli zdroj amoniaku, ale je třeba si hlídat, aby jeho koncentrace ve vodě nepřesáhla 5 mg/L, protože při vyšší koncentrace už prý nitrifikačním bakteriím vadí (všeho s mírou). Akvárium se ale zaběhne i bez krmení.

Rybky je samozřejmě lepší přidávat do akvária postupně, pokud jich tam máte v plánu přidávat nějaká větší kvanta. U malých rybek nebo malého počtu rybek je klidně můžete přidat najednou. Důvodem tohoto opatření je předpoklad, že kolonie nitrifikačních bakterií v akváriu je vždy jen tak velká, kolik tam mají potravy (= amoniaku). Velikost nitrifikační kolonie tedy závisí na množství produkovaného odpadu (a vznikajícího amoniaku). Jakmile tedy do akvárka přidáte větší počet ryb (= zdroj dalších odpadních látek), bude tam logicky vznikat více amoniaku, a bakteriím bude chvíli trvat (možná 1-2 týdny), než tento nárůst produkce odpadních látek pokryjí (tj. než se namnoží do takového počtu, aby zvládly odbourat všechen amoniak). Pokud ale máte ve vodě dostatek rostlin, tak vám budou amoniak z vody odbourávat i ony (a to velmi účinně). Proto není třeba se toho vypouštění nových rybek do akvárka bát (pokud se nejedná o nějaké extra velké množství).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:35 Koště
Děkuji Vám za jasné odpovědi palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:31 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Koště
Ano, za pět týdnů by se při dobrém filtru měla nitrifikace rozběhnout dostatečně na to, aby bylo bezpečné začít postupně přidávat první ryby.

Několik akvárií, které jsem zakládal, jsem trošku krmil, když se zabíhali. Několik jiných jsem nekrmil. Někde jsem přidal plže dřív, někde později, někde až po zaběhnutí. Když jsem měřil koncentraci NO2, byla ve všech případech dost podobná (časová závislost). Vždycky byl v nádržích dostatek rostlin. První ryby jsem vždy přidal asi po měsíci, NO2 bylo většinou zcela na nule, někdy tam nějaká malá koncentrace byla, ale tu jsem strážil častými výměnami vody.

Hlavně, až budeš přidávat první ryby, vyměň 1/3 objemu vody před i po přidání, protože nitrifikačních bakterií je vždycky jen tolik, kolik se jich uživí z toho, co je právě v nádrži. Když přidáš ryby, přidáš znečišťovatele, namnoží se víc bakterií, ale chvíli to trvá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   23.09.2014 15:26 R Muž Silent [5949] Re: Koště
Při přidávání ryb postupně to bude rozbíhající se nitrifikace stíhat. Hlavu si s tím nijak nelam. Tebou popsaný postup je dobrý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:25 Marcel G Re: Koště
Průběh nitrifikace závisí na řadě faktorů (NH3, teplota, pH, proudění, obsah kyslíku apod.). Mně se ale třeba ještě nikdy nestalo, že bych měl v novém akváriu vysoké koncentrace amoniaku a dusitanů déle než 14 dní (a to jsem zkoušel opravdu velké množství substrátů, vč. ADA Aqua Soil Amazonia na jedné straně, a křemičitého písku na druhé straně).

Pokud chcete vědět, jestli už můžete dát do akvária ryby a nevadí vám utratit pár stovek za testy, tak si kupte test na NH3/NH4 a test na NO2. Měřte každý den koncentraci amoniaku (NH3) a dusitanů (NO2), a pokud dva dny po sobě naměříte nulové hodnoty, můžete tam rybky vypustit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:23 Koště
Tak a už jsem fakt zmatenej. Jedni radí přidávej odpad, jiní zase že to potřeba není :( Jednoduše:

Akva - založeno 6.9. - filtr běží nonstop, osádka žádná, jednou za týden výměna 20% vody.

Ryby plánuji nejdřív za 3 týdny, budu je přidávat postupně, jak mi zde doporučila Turbínka. Budu měřit NO2 a podle toho je teprve vpustím.

Rozběhne se tedy nitrifikace za těch 5 týdnů i bez ,,přídavků"?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:22 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Designer
Dejte si do sklenice vodu z vodovodu a vraťte se k ní za pár dní. Schválně jestli bude pořád tak krásně čirá a sterilní. :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   23.09.2014 15:17 R Muž Silent [5949] Re: Marcel G
Nitrifikace se samozřejmě rozběhne i bez umělého přidávání "odpadu", jen to trvá déle a ryby se musí nasazovat postupně aby nedošlo v šokovému nárůstu dusitanů. U suché metody je fígl v tom, že nitrifikačním bakteriím velmi vyhovuje když je substrát mokrý a s přístupem vzduchu. To se pak množí jako čert a "potravu" berou z rozkládajících se zbytků přítomných rostlin. V takovéto nádrži je pak přítomno opravdu velké množství amonizačních a nitrifikačních bakterií které po dolití vody fungují prakticky ihned. Jen se nesmí nechat substrát vyschnout.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2014 15:16 Marcel G Re: Turbínka
No, já jsem tady spíše nabyl dojmu, že se začátečníkům neustále kritizuje výběr ryb a poukazuje se na nevhodnost jejich počtu/druhu v přiděleném prostoru, ale zároveň se opomíjí říct něco málo o tom, že mnohem důležitější je vytvořit živočichům (a rostlinám) ideální životní prostředí. A asi se s tebou neshodnu ani na tom, že debatovat o ideálních životních podmínkách ve vláknu pro začátečníky je něco zbytečného. Podle mě je zase zcela zbytečné stresovat začátečníky neustálou kritikou jejich výběru. Mnohem více by jim myslím pomohlo, kdyby je někdo vhodně motivoval k vytvoření lepších podmínek pro jejich svěřence (když už si je pořídili). Ale ono je samozřejmě jednodušší si přečíst v atlase nějakou poučku o tom, že tahle ryby vyžaduje tolik prostoru, a pak zkritizovat všechny, kteří to mají jinak. Pro spoustu ryb v akvaristikách je vysvobození dostat se z miníček, ve kterých jsou namačkaní, do něčeho většího.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:14 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Marcel G
Zkus to s holym sklem naplnenym cistou vodou :) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:11 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Koště
V tom filtru budou ohnivajici casti rostlin a muze to byt i rozsivka, ale fakt to neres a nech ho ted pracovat.

Pokud nitrifikace nabiha a mas cim merit NO2, tak prima, nejprve neni, pak zacne narustat, dosahne maxima, a pak pujde dolu. Az skonci na temer nemeritelne urovni, muzes dat ryby. Z grafu typickeho zabehu je to videt lepe:

www.akvarijni.cz/…

Ovsem uvedom si, ze zalezi jak a co zabihas. Kdyz napustis hole sklo vodou (nebo neco podobneho), tezko tam neco takoveho uvidis (i kdyz je tam novy filtr, nema nabehnout z ceho), a proto se bavime o tom, cim to zabehnout (prikrmovani akvaria atp.).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 15:04 Marcel G Re: KarlosS + ostatní
KarlosS napsal: pokud tam nebudeš mít odpad, nitrifikace neproběhne.Jak mi potom vysvětlíte, že se mi akvárko zaběhne i "suchou metodou" (DSM), kdy pěstuji rostlinky na sucho (jakoby ve skleníku), a žádné krmení ani jiné zdroje organického odpadu tam nepřidávám? Když pak tohle akvárko zaliju vodou, mohu tam hned vpustit rybky. Jestli ono to s tou nitrifikací nebude fungovat trošku jinak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2014 15:03 Koště
Takže pokud shrnu co jsem z toho všeho pochopil:

Nitrifikace v akva nejspíš probíhá, ale značně pomalu, takže pořídím plže/začnu trošku jednou za pár dní krmit, abych to ,,napumpoval".

Počkám ještě 3 týdny(budu měřit NO2) a pak pustím pancéřníčky a po týdnu razborky. Je to v pořádku?

Možná se ptám jako idiot, ale doma mají slíbenou pěknou podívanou a ne hromadný hrob ;)

P.S.: V menším akvárku co máme a to jede také bez osádky je molitanový bublifuk a po dvou týdnech provozu je na něm vizuálně vidět jakoby usazený hnědý prach. Bylo mi řečeno, že to může být ,,zajíždění" filtrační hmoty a ať ho nevymývám. To jsem neudělal, ale nemůže to být například jenom nějaké mechanické znečištění?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.09.2014 14:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Koště
Nitrifikacni bakterie se musi namnozit, a k tomu potrebuji neco zpracovavat (cpavek na NO2, NO2 na NO3), jenze to v cerstve zalozenem akvariu neni. Neco malo se vzdycky objevi treba z rostlin, ale muze to byt dost malo. Takze bakterie se nenamnozi az tolik, kolik jich bude pozdeji, za plneho provozu. Ty tam pridas ryby, a bakterie se diky cpavku z ryb zacnou vic mnozit, ale zase to chce cas. Proto se radi ryby pridavat postupne.

Ovsem musim zase napsat svou salatovou metodu. Sparis listy hlavkoveho salatu (prolijes horkou vodou, nechas par minut v misce) a das je do akvaria. Za ten mesic z nich nezbyde vubec nic, zajela se Ti nitrifikace, vymenis pak vodu, a hura ryby do akvaria. Ten salat ma na rozdil od krmeni prazdneho akvaria tu vyhodu, ze normalne tleje, nic neplesnivi, je to proste prirozene a nitrifikacni bakterie maji presne co potrebuji.

Nazory ale budou i tady ruzne, v cem se ale jiste shodnem, pri salatove metode zadny zivocich prvni mesic do akvaria nepatri, je to rozbeh sokem ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:46 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Koště
pokud tam nebudeš mít odpad, nitrifikace neproběhne. Proto se krmí i když tam nic neplave. Pokud máš v okolí akvaristu, ať ti vymačká filtr do pytlíku a ty ten kal neprodleně vylej do svého aq k sání filtru. Tím to lze taky urychlit. Změř NO2 (může být i test od Rataje) a když budeš na nule, můžeš vpustit první rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:39 Koště Re: Designer
Dobře, díky za radu, já se k té variantě také přikláním, nechci nic podcenit, jen jsem na to narazil, tak mne napadlo jestli to není možná varianta.

A co se týče nitrifikace, to znamená, že pokud akvárium nechávám zajet jen s rostlinkami a kromě výměny vody 20% za týden nepřidávám nic, tak že nemusí probíhat nebo bude nedostatečná?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:39 Žena Turbínka [2558] Re: Koště
Plánovaná osádka je dle mě úplně v pořádku, to přesazení rostlin zas tolik nevadí, pokud si neměnil třeba dno nebo filtr, pak můžeme datum založení počítat od 6.9. :-) Ryby je určitě vhodné vypouštět postupně - nejprve jeden druh (asi bych začala pancéřníčky) a poté za týden druhý. A když už jste celá rodinka čekali takhle dlouho, ten týden či dva navíc to určitě ještě počká ;-) Nezapomínej i teď měnit vodu (můžeš klidně častěji než jednou týdně), pokud chce nějakého tvorečka dát do akvária teď pak doporučuji plže - těm čerstváček nevadí. Je opravdu lepší počkat alespoň ten měsíc, než všechno uspěchat a pak se stát pravidelným přispěvatelem do vláken o nemocech ryb.
Edit: Nesouhlasím v tomhle případě s Designerem: Akvárium nekrm jako kdyby tam byly ryby, ale jednou či dvakrát týdně jim tam trochu rybího krmení hoď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:34 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Koště
Mesic bych pockal, ale akvarium trosku krmil, jako by v nem byly ryby, at nabehne nitrifikace. Ryby ktere tam das driv, projdou nejprve cpavkovou lazni, pak lazni NO2, a teprve kdyz ty hruzy preziji, se jejich zivot po mesici zlepsi. No a pokud to probehne mirneji, treba za trvalych vymen vody, potrva to zase dele.

Neni co resit, mesic pockej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:32 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: amrtin
Aby to vadilo běžným druhům akvarijních rostlin, tak by musela přidat polévkovou lžíci na 1 l vody a né 20 l. Sůl je vhodná i jako prevence. Stejně se dá mluvit i o torbenu, že ne všemu to musí prospět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:30 Koště – Taktika vpouštění ryb
Ahoj, jakožto zvídavý začátečník, bych chtěl požádat o radu.

Do akvária 54L plánuji osádku 10x Pancéřníček malý a 14-20x Razbora skvrnoocasá.
Jde mi taktiku vpouštění ryb do nádrže. Tady na webu i jinde jsem se setkal s dvojím typem názorů.

1) Ryby vpouštět postupně už po týdnu po založení.
2) Počkat s vpuštěním ryb alespoň měsíc od založení.

Akvárium bylo založeno 6.9., ale 16.9. proběhly změny - kořen, přesazení rostlin. Předpokládal jsem, že tedy počkám ještě tři týdny a pak vpustím rybky. Ale někteří mladší menší účastníci u nás doma začínají být už silně nervózní z pohledu na stále prázdnou nádrž.

Která možnost je dle Vás lepší? Pokud je vhodné a bezpečné přidávat osádku po částech už po týdnu, jak by jste to provedli při mém výběru rybek?

Děkuji za odpovědi.


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:02 Žena Turbínka [2558] Re: Marcel G
Ale já neřeším co je větší či menší zlo ;-) Jen poukazuji na to, že akvárium je nejspíše přerybněné, mnoho druhů na jednom místě, téměř bez rostlin a v malém objemu. Když poskytnu rybám objem doporučovaný, rozhodně to není zárukou kvalitních podmínek, ale je to malý základ do budoucna ty podmínky vytvořit či se tomu spíše přiblížit.
Tohle by byla debata na dlouhé hodiny a ve vztahu k vláknu a současnému problému dosti zbytečná. Proč nemít vhodné ryby rovnou v dobrých podmínkách? A co jsou dobré podmínky? Kde se ryby budou mít lépe a kde hůře, myslím, že je opravdu zbytečné tady filosofovat nad nějakou vymyšlenou situací pro potřeby tohoto vlákna, tím neříkám, že je zbytečné o tom diskutovat kdekoliv jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:55 Žena Turbínka [2558] Re: Jana
I tak se dá leccos zachránit. Doporučuji ještě jednou si nastudovat ty články hlavně tento o záběhu a zakládání nové nádrže rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou , nešetřit na rostlinách a popřemýšlet zda všechny druhy opravdu mít chci, zda by nebylo lepší nějaké vrátit do akvaristiky či darovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:52 Marcel G Re: Turbínka
Zrovna nedávno jsem vedl s kamarádem debatu o "vhodnosti" těch kterých ryb v našich akváriích, a musel jsem uznat, že je určitě 100x lepší chovat nevhodné ryby v dobrých životních podmínkách, než chovat vhodné ryby v naprosto nevhodných podmínkách. K čemu člověku bude, že bude mít neonky ve 100L akváriu, když mu tam do týdne chcípnou, protože tam bude mít naprosto nevhodné podmínky? A oč lepší bude, když bude pěstovat neonky v 50L akvárku, kde jim ale zajistí naprosto perfektní podmínky? Kde se ty rybky budou mít lépe?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:51 Jana
to bylo uplně nesmyslne pořizeni,uznavam,přisla jsem k tomu jak slepej k houslym a hlavně mam ještě jedno stejne akvarium prazdne,tak to bych asi měla rozdělit osazenstvo do dvou že
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:22 Žena Turbínka [2558] Re: jana
To není zrovna nejvhodnější osádka pro tvých 54 l. Neonky jsou plavci, ideálně do nádrží majících okolo 1 metru délky, parmičky jsou docela potvory vyžadující větší hejno, aby si spíše všímaly sebe a nechávaly ostatní obyvatele na pokoji, dania ještě dejme tomu s oběma zavřenýma očima, ale všechny tyto 3 druhy jsou hejnové, v tak malém objemu je lepší mít jen jedno velké hejno než několik malých. Ohledně živorodek, je jich hodně druhů, nepíšeš který, problém je ten, že svým metabolismem dosti zatěžují vodu a nejsou nejvhodnější obyvatele k rybám čistotným (jako např. neonky). Pročti si odkazy zde ve vlákně v modrém rámečku, ideálně se zaregistruj a zřiď prezentaci, protože v tomto složení tvoje akva nebude nikdy dlouhodobě prosperovat jak už ti ukázala třeba uhynulá parmička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:12 jana
Tak to teda bude to čiřeni vody vystupem z filtru, tak to tedy necham bublat prez den a na noc budu filtr ponorovat cely, aby nebublal, v zadnem pripade ho nevypinam.jinak osazenstvo: neonky obecne, parmicky ctyrpruhe, danio pruhovana a zivorodky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:54 Žena Turbínka [2558] Re: Jana
Je-li filtr nastaven tak, aby čeřil hladinu je dodatečné vzduchování i filtru nebo v podobě kamínku napojeného na vlastní kompresor zbytečné, pokud je nádrž dostatečně zaběhlá, zaroslá a nepřerybněná. V tomto případě možná vzduchování přes filtr nebude úplně od věci, jelikož akvárium je čerstvé a prakticky bez rostlin, o osádce nic moc nevíme. Tady většinou lidé moc nezvduchují nejde-li o nádrže např. z biotopu Malawi.
Filtr rozhodně nevypínat, nechat běžet non stop.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:51 amrtin Re: Jana
Vzduchování je v drtivé většině případů zbytečné,ideální je čeření hladiny rampou nebo alespoň výstupem z filtru-to vodu okysličí mnohem víc a nevyhání co2,které potřebují rostlinky.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [49] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113005x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=2401