Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 55 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   21.06.2014 13:08 Žena Turbínka [2558] Re: ŠárkaTob
Šárko, tu rybu během té údržby nech v nádrži, nevidím sebemenší důvod proč ji vylovovat ;-) Je to jen zbytečný stres. A místo toho Aquačehosi používej spíš Torben, je to rašelinový výluh, barví vodu hezky do jantarova a navíc bettám svědčí více :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 13:04 ŠárkaTob Re: MarekP
Slovíčko případné, má docela velký význam v té větě. A jak jsem psala krmím živým.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 13:02 Muž MarekP [812] - Malawi – Re: ŠárkaTob
ŠárkaTob napsal: zbytky případných úlomků rostlin a krmiva...
Nepřekrmuj, žádný krmivo ti tam pak nezbude. Kazí se ti (spíš té rybě) tím voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 13:00 ŠárkaTob Re: Turbínka
Vodu "cucám" do odkalovačky pusou. Vyjedu po dně co vidím (výkaly, zbytky případných úlomků rostlin a krmiva...) Pokud toho nevysaju na doporučenou 1/3, odebírám vodu z akvárka nádobou. Potom opatrně přelívám vodu, kterou si nechávám většinou stát přes noc, nebo od rána. Tam přidám ten Aqua Safe, když je voda studenější, tak čekám, než se mi dostane na původní teplotu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 12:59 Muž MarekP [812] - MalawiRe: ŠárkaTob
Tohle vypadá na nekonečný příběh. Radši si přečti všechny odkazy nahoře v modrým rámečku. Ryby se při čištění akvária vůbec nevyndávají. A nediv se, až ti topítko praskne, když ti čouhá nad hladinu. To budeš mít teprve radost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 12:52 Žena Turbínka [2558] Re: ŠárkaTob
Když čistíš akvárium nevidím důvod proč ty tam ryba neměla zůstat. Ale trochu cítím problém v tom jak akvárium čistíš, mohla bys nám to prosím popsat? Přelovování ryby je pro ni větší stres než když ji tam necháš během údržby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 12:51 ŠárkaTob
A ještě takový menší postřeh, když ho čistím, tak ho odlovím do většího kelímku (takže je tam i s vodou z akvárka) a tam si občas taky poskočí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.06.2014 12:43 ŠárkaTob Re: michalt
Při krmení nevyskočil. Když mě vidí, že mu nesu larvy (teď v sezóně krmím živým - dokud je), ihned je nalepený na hladině a čeká. Nervózně nevypadá, neustále plave, řekla bych, že hledá i larvy, jestli se mu tam nějaká neschovala, proplouvá pod kořenem, mezi kytkama, často plave i kolem filtru... Když mu dám zrcátko, naparuje se.
Plovoucí rostlinu tam má, ale není nic extra, je to kytka, kterou mají v každým zverimexu, byla jsem i na burze (zrovna dnes) a nemůžu mu sehnat nějakou jinou :/ Ale dělá si u ní vždycky hnízdo. Asi zajedu na burzu do Prahy, nebo Mostu...
Mám tam zasazený nějaký druh šípatkovce, který jsem dostala i s betťákem a byl značně ožraný od ryb, se kterými byl v akvárku ve zverimexu, teď už je zelenější a rostou nové listy. Nesvítím na ně ničím, mám akvárko na stole, cca půl metru od okna (přímé sluníčko mi sem nesvítí).
Filtr mám molitanový a je tam cca 3 týdny, dnes jsem tedy vyměnila 1/2 vody.
Do vody dávám Betta Aqua Safe. Akvárium má zakrytě ze 3/4, jelikož mi čouhá z vody topítko (jen vrchní část, kde si nastavuji teplotu).
Ještě by mě zajímalo... četla jsem, že jávský mech (který mám taky), při vyšší teplotě (27°+) hnije, je to pravda? Já mám vodu totiž na 27°, občas i trochu výš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   21.06.2014 08:24 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: ŠárkaTob
Tak nějak jsem si v noci vzpomněl, že jsi někdy někde psala, že v tom akváriu je filtr ještě jen v záběhu. Jen si nepamatuji, jak je tomu dlouho. Jak dlouho je ten filtr v provozu?

Při záběhu filtru nastává v mnoha případech v malém akváriu fáze, kdy již existují nitrifikační bakterie na proměnu čpavku na NO2, ale ještě není dostatečná populace bakterií, které proměňují NO2 na NO3. Pak někdy může koncentrace NO2 vyskočit tak vysoce a prudce, že ji dostatečně efektivně nesrazí ani denní výměna 1/3 objemu vody. Jestli to nepotrvá dlouho a jestli se ta voda bude poctivě měnit, ryba to zvládne. Ale může to vyvolávat nervozitu, která vyústí v různé "raketové experimenty".

Samozřejmě, je to jen spekulace a jedno z možných vysvětlení. Aby jsme zjistili, jestli je tohle opravdu ten pravý důvod, byli by potřebné testy vody (NO2, NH4) a nemyslím, že má smysl v této fázi je kupovat. Ale u mě tato situace nastala (i když ryba neskákala).

Přitlačil bych na výměny vody a měnil denně 1/2 objemu. Jestli by se nějaká nehoda opakovala, zkusil bych obstarat Sera Nitrivec a aplikovat podle návodu. Ten dokáže jednorázově účinně snížit koncentraci NO2. Případně, jestli nechceš kupovat, možná jej bude mít někdo v okolí a pár kapek do těch 16 litrů Ti věnuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   21.06.2014 05:12 R Muž romant [27987] Re: ŠárkaTob
Příjdeš mě jak to děcko na pískovišti "a ne a ne a ne". Budeš se dokola ptát na stejnou věc, dokola vysvětlovat, jak to akvo vypadá, jaký jsou ty podmínky, dokola psát, že jsou v pořádku a výsledek bude, že to lidi přestane bavit. Ono se totiž i ti nejskalnější zdejší přispěvatelé taky dokáží unavit a věř, že není nic otravnějšího, než dělání přesného opaku, než jsou dobře míněné rady, jako zde již bezpočetkráte zazněla ona prosba ke zřízení prezentace. Možná jsem byl teď lehce přísnější, než obvykle bývám, ale řekl bych, že situace si to žádá, tak přeji hodně zdaru a to nejen v akvaristice. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 22:59 amrtin Re: ŠárkaTob
A všechny tyhle otázky by sis mohla ušetřit díky té presentaci,ale když nechceš... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 21:54 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: ŠárkaTob
Nevyskočil náhodou u krmení? Jak se chová po zbytek času? Nevypadá nervózně? Je spíš aktivní nebo spíš postává na místě?

Má tam nějaké plovoucí rostliny? Těm, které jsou zasazené, se daří dobře? Jak se na ně svítí? Jaký je tam filtr? Je to akvárium zakryté? Používáš Torben nebo něco podobného?

Některé betty mají tendenci vyskočit, i když jsou parametry vody v pořádku. www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 21:33 Muž patamatix [408] Re: ŠárkaTob
Nějaký důvod? Ne,že by my potom něco bylo stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 21:31 ŠárkaTob
tady nejde o kritiku :-) jen o fakt, že se sem nechci registrovat...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 21:29 Muž patamatix [408]
Přesně tak,udělej prezentaci,pak se dá mnohem lépe poradit a jestli máš obavy,že tě někdo zkritizuje,tak to neřeš,málokdo něco v začátcích neudělal špatně a kdo tvrdí opak,tak pravděpodobně kecá ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 21:22 Muž DANMAZUR [20] Re: ŠárkaTob
Možná by pomohla prezentace akvárka.Mě se do toho taky nechtělo,ale můžeš zakázat hodnocení a komentáře a napíšeš k tomu že se akvárko zdokonaluje a tvaruje a oni ho budou přehlížet.Mě prezentace (v řešení problémů ohledně akva)dost pomohla a určitě pomůže i tobě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 21:04 ŠárkaTob Re: Kubasix
V tom případě nevím, co dělám špatně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 20:18 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: ŠárkaTob
Pokud má dobré podmínky, nemá důvod vyskakovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.06.2014 19:16 ŠárkaTob
Zdravím, dnes zase vyskočil z akvárka. Naštěstí dopadl na stůl. Voda má 27°, čistím denně 1/3 a odkaluju denně. Přikryté je, ale ne celé, protože mi čouhá z vody topítko. Může to dělat jen proto, že se mu chce?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 22:27 cherry
OK, kazdopadne vam dakujem za rady. Samec by mal mat hornu plutvu predlzenu az skoro nad zadnu plutvu, no a samicka by ju mala mat zaokruhlenu este tesne pred zadnou plutvou. Huff, dufam, ze to dava zmysel. :-D

Kazdopadne sa spravanie tych guram rapidne zmenilo, ako by utal... su zrazu kludne... kd plavaju okolo seba, tak zamrznu, kukaju po sebe a potom jedna z nich odplava...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 22:23 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: cherry
jak jsem psal čichavce moc nepoznám a pohlaví u nich asi taky ne , to určitě poradí někdo jinej, no a s tou vodou , to co bylo dnes , nemusí být stejné jako bude zítra , pozoruj jak se budou ryby chovat v dalších dnech , tím že vyměníš část vody za čerstvou , rozhodně nic nezkazíš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 22:19 cherry Re: michalt
Kukni prosim ta, ci to je to vobec samicka, ak sa to da s tej foto vycitat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.06.2014 22:10 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: cherry
Jak tady již odznělo. Protože máš v akváriu kombinaci dvou typů ryb. Jedny kvalitu vody snižují svým nedokonalým trávením a druhé (ti čichavci) jsou čistotné ryby, které potřebují vodu opravdu čistou, jinak dřív nebo později začnou trpět nemocemi.

Na ty testy se moc nespoléhej (nejlíp vůbec). Tady na fóru by jsi se dočetla o tom, jak jsou některé nespolehlivé a i ty spolehlivé někdy nedokážou odhalit skokové změny koncentrací látek obsahujících dusík. Testování jednou týdně přinesením vzorku vody do akvaristiky prostě není ani zdaleka průkazný test čistoty vody.

Kromě toho, vůbec nechápu logiku Tvého argumentu o tom, že dobrý růst rostlin nějak naznačuje dobrou kvalitu vody pro ryby. To přece nedává smysl. Nejlepším zdrojem dusíku pro rostliny je amoniak, který je pro ryby prudkým jedem. Předpokládám, že taky nepiješ vodu, ve které jsi předtím rozpustila tekuté hnojivo pro rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 22:05 cherry Re: MonterMonty
Ved pisem , za ako keby utalo, samec sa skryl v okraske a samicka si plava. nebude to tym ze sa zdrziavala na jeho polovicke, ktoru si teritorialne drzi? pridala som fotku guramy, no dufam, ze je to samicka, da sa to na tej fotke vidiet? a este k tomu co si pisal, ze ti povedia hocico, aby predali... tu v UK ver , ci never, to tak neni a keby uz chceli predat, tak bud ti predaju ryby, ak ti po testoch povedia, ze je voda dobra, alebo naopak a budu ti predavat chemiu. skus kuknut tu foto a nevrav mi ze je to samec, lebo ma klepne pepka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 21:53 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: cherry
řekli ti nějaké hodnoty krom toho fantastického ? řeší se to tady každou chvíli , bohužel v akvaristikách v 99% nepracují akvaristé ale obchodníci , ti aby prodali tak jsou schopní doporučit i vorvaně do 20ti litrového akvárka , jen proto aby prodali , zřejmě v tom tvém akvárku bude vzhledem k osazenstvu nedostatečná nitrifikace , vetšina živoridek má nedokononalé trávení , sežerou toho celkem dost a taky toho dost vykadí , a to zhoršuje kvalitu vody , ancáci jsou taky pěkní bordeláři , voda se mění proto aby se nějaká část toho svinčíku po rybách odstranila z akva pryč , po týdnu uvidíš jestli to pomohlo a samec je klidnější a hned budeš mít jasno v čem je problém
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 21:44 cherry Re: MonterMonty
hm.... zaujimavy nazor... a preco mam menit vodu denne?... ved v akva shope mi povedali, ze kvalita vody je fantasticka aj rastlinkam sa dari... rastu ako z vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 21:32 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: cherry
Měnit vodu , měnit vodu , měnit vodu , aspon tejden denně , pak v této osádce minimálně dvakrát tejdně třetinu , osobně bych přemejšlel o nějakých vhodnějších spolubydlících k těm čichavcům
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 21:24 cherry Re: MonterMonty
No uz som to aktualizovala. momentalne su guramky kludne... tak som zvedava, do kedy im to vydrzi. potlesk samec sa skryl do lode a samicka plava po akvarku a cuduje sa
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 21:11 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: cherry
ah , tak omluva , už je prezentace zase aktivní stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 21:10 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: cherry
Koukám že je prezentace smazaná :-D , no před chvílí ještě nebyla , tak jsem taky nakouk , čichavce moc neznám , ale myslím si, na ně je to akava malé a zvlášt v kombinacis těma ancákama a mečovkama , zarostlé akvárium si taky představuji krapet jinak , no to vše dohromady opravdu svádí k těm dusíkům , agresivita samce z nedostatku prostoru a ne příliš kvalitní voda , další nová ryba ... výměna 15-20% vody týdně v této sestavě je podle mého málo ...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 20:52 cherry Re: romant
Dam tomu este cas a uvidime. PS : NAHRALA SOM PRE TEBA AKTUALNU FOTKU MOJHO AKVA. za chvilocku ich tam bude viac, tak kukni aspon tu jednu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 20:23 R Muž romant [27987] Re: cherry
Může klidně být. Fotky který vidím v prezentaci o zarostlým akváriu nevypovídají, proto píšu o těh omezených možnostech se schovat. To, že jsou ostatní ryby v pohodě nemusí znamenat, že vyšší N látky nemají neblahý vliv na chování čichavce. Měnil bych intenzivněji vodu, ta další osádka je složena ze špindírů a to se s čichavcema nebude moc snášet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 20:20 cherry Re: romant
no ty ale taras, ze nema sa kam uchylit.... cez tie rastlinky, co tam mam ani ryby neni poriadne vidno, tak netrep, ze sa nema kam skryt... a ked vravis, ze to bude vodou, ako je mozne, ze ostatne ryby su kludne a nikto iny po nikom inom neutoci. Nebude to mozno tym, ze samec by sa uz aj paril, ale samicka je este nova a neni aklimatizovana?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 20:16 R Muž romant [27987] Re: cherry
Nemá se kam schovat, chce to hodně možností se uchýlit do rostlin, který tam nemá. Já za sebe vsázím na tu vodu, uvidím co k tomu bude mít někdo další. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 20:13 cherry Re: romant
takze to ze samec vraza do samicky bude problem vody? aj ked vsetky ostatne ryby su v poriadku? Nebude to tym ze ta samicka je tam iba jeden den a este je vystresovana a nevie sa skryt? podla mna je voda v poriadku... bude v tom nieco ine...kto mi poradi???

PS: VODU MENIM 1x TYZDENNE A TO 15-20 PERCENT
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 20:11 R Muž romant [27987] Re: cherry
To mě nevadí, ale rybám se to nemusí líbit, na testy nedej a měň vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 20:10 cherry Re: romant
Som v UK a tu si predstav robia testy vody GRATIS
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 20:08 R Muž romant [27987] Re: cherry
Nevyhazuj za testy v akvaristice a měň často vodu, tedy ty osobně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 20:06 cherry Re: romant
Ano, samicka bola pridana dodatocne. Robia mi testy v akvaristike na vodu kazdy tyzden a vsetko je v normale. (No3, NO4, amonia) PH 7 Ps: este aj rastlinky rastu ako z vody.
Mecune su vsetky v pohode, ale vsimla som si, ze vzdy ked dam novu rybu do akva, tak jej trva 4 dni, kym si zvykne... nebude to tak aj s tou guramou? (cichavcom)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 19:52 R Muž romant [27987] Re: cherry
To oko je normální zbarvení. Ta samička tam byla přidána dodatečně, sameček už tam byl?
Edit: Po letmém pohledu do prezentace, ať už je to tak či tak, měnit vodu častěji než často a řešit ostaní osádku(mečovky, ancáky) což nejde s čichavcema moc dohromady, neb je to o kvalitě vody, která bude, odhaduji nic moc a je klidně možný, že vyšší N látky jsou částečně za tím chováním samečka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.06.2014 19:49 cherry – cichavec- Rainbow Dwarf Gourami
Ahojte mam 60 l akvarko mam tam 2 guramy a samcek stale napada samicu. Nehryzie, ale naraza do nej a ta ma zrychlene dychanie. A este jedna vec samicka ma zacervenane oci (okolo ciernej bodky v oku). Kupila som ju vcera. Je to normalne po prvom dni adaptacii samicky v akvariu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 21:02 Muž Jurdas [37] Re: ŠárkaTob
Tak to je trochu od ruky. :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 21:00 ŠárkaTob Re: Jurdas
Ústí nad Labem
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 20:59 ŠárkaTob Re: michalt
Ona začala smrdět až potom, co vyskočil ven. Byl od prachu, tak jsem ho tam rychle vrátila. Ale nevím, čistím denně, občas obden, pokud nestíhám. Ale dýl ne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 20:52 Muž Jurdas [37] Re: Aforte
Dělám to také tak a vše v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.06.2014 20:48 Muž Aforte [533] - RostlinyRe: michalt
Souhlasím. Já při výměně liju do akvária vodu z vodovodu a ještě se nic nestalo. Dělám to tak už dlouho. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 20:45 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: ŠárkaTob
Voda líp "odstojí" v nějaké nádobě, kde má hladina větší volný povrch. Třeba plastový kbelík. Tam rychleji vyprchají sloučeniny chlóru. Tomu se pak dá dopomoct taky tak, že se ta voda napustí přes sprchu, aby se trochu hýbala a chlór se "vyhnal." Ale když se mění méně než půlka objemu, s tím chlórem to zas není taková tragedie ani při neodstáté vodě a bez jakéhokoliv zázračného upravovače vody (jestli mluvíme o vodě, která je dlouhodobě nezávadná na pití).

Spíš jde o vyrovnání teploty. Takže jestli bys třeba našla kbelík nebo něco podobného, stačilo by tam mít vodu několik málo hodin, aby se teplota vyrovnala teplotě v místnosti. Jestli budeš dolévat pomaleji, aby nelítala teplota, bude to v pořádku.

Jestli v tom předchozím akváriu opravdu smrděla voda, nabízí to vysvětlení, proč z něj beťák vyskočil. To dělají při zhoršení kvality vody. Ať se daří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 20:43 Muž Jurdas [37] Re: ŠárkaTob
Odkud jsi ,jsem z Orlové a mohl bych několik okružáků darovat.Ovšem pouze osobní odběr.Nezasílám. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   15.06.2014 20:13 Žena Turbínka [2558] Re: ŠárkaTob
Né jakéhokoliv šneka, třeba taková ampulárie je k betce do 16 l absolutně nevhodná ;-) A asi bych se vyhnula i vyloženě řasožravým plžům jako je třeba neritina nebo clinton, nenajdou v malé nádrži dostatek potravy. Okružáka, levatku, plovatku, možná piskořku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.06.2014 20:11 ŠárkaTob
Takže radši šneka? Tak děkuju ;)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [55] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113270x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=2701