Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Začátečník

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 50 Přejít na další stránku   1  
Začátečník
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.09.2014 15:03 Koště
Takže pokud shrnu co jsem z toho všeho pochopil:

Nitrifikace v akva nejspíš probíhá, ale značně pomalu, takže pořídím plže/začnu trošku jednou za pár dní krmit, abych to ,,napumpoval".

Počkám ještě 3 týdny(budu měřit NO2) a pak pustím pancéřníčky a po týdnu razborky. Je to v pořádku?

Možná se ptám jako idiot, ale doma mají slíbenou pěknou podívanou a ne hromadný hrob ;)

P.S.: V menším akvárku co máme a to jede také bez osádky je molitanový bublifuk a po dvou týdnech provozu je na něm vizuálně vidět jakoby usazený hnědý prach. Bylo mi řečeno, že to může být ,,zajíždění" filtrační hmoty a ať ho nevymývám. To jsem neudělal, ale nemůže to být například jenom nějaké mechanické znečištění?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.09.2014 14:51 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Koště
Nitrifikacni bakterie se musi namnozit, a k tomu potrebuji neco zpracovavat (cpavek na NO2, NO2 na NO3), jenze to v cerstve zalozenem akvariu neni. Neco malo se vzdycky objevi treba z rostlin, ale muze to byt dost malo. Takze bakterie se nenamnozi az tolik, kolik jich bude pozdeji, za plneho provozu. Ty tam pridas ryby, a bakterie se diky cpavku z ryb zacnou vic mnozit, ale zase to chce cas. Proto se radi ryby pridavat postupne.

Ovsem musim zase napsat svou salatovou metodu. Sparis listy hlavkoveho salatu (prolijes horkou vodou, nechas par minut v misce) a das je do akvaria. Za ten mesic z nich nezbyde vubec nic, zajela se Ti nitrifikace, vymenis pak vodu, a hura ryby do akvaria. Ten salat ma na rozdil od krmeni prazdneho akvaria tu vyhodu, ze normalne tleje, nic neplesnivi, je to proste prirozene a nitrifikacni bakterie maji presne co potrebuji.

Nazory ale budou i tady ruzne, v cem se ale jiste shodnem, pri salatove metode zadny zivocich prvni mesic do akvaria nepatri, je to rozbeh sokem ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:46 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Koště
pokud tam nebudeš mít odpad, nitrifikace neproběhne. Proto se krmí i když tam nic neplave. Pokud máš v okolí akvaristu, ať ti vymačká filtr do pytlíku a ty ten kal neprodleně vylej do svého aq k sání filtru. Tím to lze taky urychlit. Změř NO2 (může být i test od Rataje) a když budeš na nule, můžeš vpustit první rybky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:39 Koště Re: Designer
Dobře, díky za radu, já se k té variantě také přikláním, nechci nic podcenit, jen jsem na to narazil, tak mne napadlo jestli to není možná varianta.

A co se týče nitrifikace, to znamená, že pokud akvárium nechávám zajet jen s rostlinkami a kromě výměny vody 20% za týden nepřidávám nic, tak že nemusí probíhat nebo bude nedostatečná?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:39 Žena Turbínka [2558] Re: Koště
Plánovaná osádka je dle mě úplně v pořádku, to přesazení rostlin zas tolik nevadí, pokud si neměnil třeba dno nebo filtr, pak můžeme datum založení počítat od 6.9. :-) Ryby je určitě vhodné vypouštět postupně - nejprve jeden druh (asi bych začala pancéřníčky) a poté za týden druhý. A když už jste celá rodinka čekali takhle dlouho, ten týden či dva navíc to určitě ještě počká ;-) Nezapomínej i teď měnit vodu (můžeš klidně častěji než jednou týdně), pokud chce nějakého tvorečka dát do akvária teď pak doporučuji plže - těm čerstváček nevadí. Je opravdu lepší počkat alespoň ten měsíc, než všechno uspěchat a pak se stát pravidelným přispěvatelem do vláken o nemocech ryb.
Edit: Nesouhlasím v tomhle případě s Designerem: Akvárium nekrm jako kdyby tam byly ryby, ale jednou či dvakrát týdně jim tam trochu rybího krmení hoď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:34 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Koště
Mesic bych pockal, ale akvarium trosku krmil, jako by v nem byly ryby, at nabehne nitrifikace. Ryby ktere tam das driv, projdou nejprve cpavkovou lazni, pak lazni NO2, a teprve kdyz ty hruzy preziji, se jejich zivot po mesici zlepsi. No a pokud to probehne mirneji, treba za trvalych vymen vody, potrva to zase dele.

Neni co resit, mesic pockej.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:32 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: amrtin
Aby to vadilo běžným druhům akvarijních rostlin, tak by musela přidat polévkovou lžíci na 1 l vody a né 20 l. Sůl je vhodná i jako prevence. Stejně se dá mluvit i o torbenu, že ne všemu to musí prospět.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:30 Koště – Taktika vpouštění ryb
Ahoj, jakožto zvídavý začátečník, bych chtěl požádat o radu.

Do akvária 54L plánuji osádku 10x Pancéřníček malý a 14-20x Razbora skvrnoocasá.
Jde mi taktiku vpouštění ryb do nádrže. Tady na webu i jinde jsem se setkal s dvojím typem názorů.

1) Ryby vpouštět postupně už po týdnu po založení.
2) Počkat s vpuštěním ryb alespoň měsíc od založení.

Akvárium bylo založeno 6.9., ale 16.9. proběhly změny - kořen, přesazení rostlin. Předpokládal jsem, že tedy počkám ještě tři týdny a pak vpustím rybky. Ale někteří mladší menší účastníci u nás doma začínají být už silně nervózní z pohledu na stále prázdnou nádrž.

Která možnost je dle Vás lepší? Pokud je vhodné a bezpečné přidávat osádku po částech už po týdnu, jak by jste to provedli při mém výběru rybek?

Děkuji za odpovědi.


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 14:02 Žena Turbínka [2558] Re: Marcel G
Ale já neřeším co je větší či menší zlo ;-) Jen poukazuji na to, že akvárium je nejspíše přerybněné, mnoho druhů na jednom místě, téměř bez rostlin a v malém objemu. Když poskytnu rybám objem doporučovaný, rozhodně to není zárukou kvalitních podmínek, ale je to malý základ do budoucna ty podmínky vytvořit či se tomu spíše přiblížit.
Tohle by byla debata na dlouhé hodiny a ve vztahu k vláknu a současnému problému dosti zbytečná. Proč nemít vhodné ryby rovnou v dobrých podmínkách? A co jsou dobré podmínky? Kde se ryby budou mít lépe a kde hůře, myslím, že je opravdu zbytečné tady filosofovat nad nějakou vymyšlenou situací pro potřeby tohoto vlákna, tím neříkám, že je zbytečné o tom diskutovat kdekoliv jinde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:55 Žena Turbínka [2558] Re: Jana
I tak se dá leccos zachránit. Doporučuji ještě jednou si nastudovat ty články hlavně tento o záběhu a zakládání nové nádrže rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou , nešetřit na rostlinách a popřemýšlet zda všechny druhy opravdu mít chci, zda by nebylo lepší nějaké vrátit do akvaristiky či darovat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:52 Marcel G Re: Turbínka
Zrovna nedávno jsem vedl s kamarádem debatu o "vhodnosti" těch kterých ryb v našich akváriích, a musel jsem uznat, že je určitě 100x lepší chovat nevhodné ryby v dobrých životních podmínkách, než chovat vhodné ryby v naprosto nevhodných podmínkách. K čemu člověku bude, že bude mít neonky ve 100L akváriu, když mu tam do týdne chcípnou, protože tam bude mít naprosto nevhodné podmínky? A oč lepší bude, když bude pěstovat neonky v 50L akvárku, kde jim ale zajistí naprosto perfektní podmínky? Kde se ty rybky budou mít lépe?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:51 Jana
to bylo uplně nesmyslne pořizeni,uznavam,přisla jsem k tomu jak slepej k houslym a hlavně mam ještě jedno stejne akvarium prazdne,tak to bych asi měla rozdělit osazenstvo do dvou že
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:22 Žena Turbínka [2558] Re: jana
To není zrovna nejvhodnější osádka pro tvých 54 l. Neonky jsou plavci, ideálně do nádrží majících okolo 1 metru délky, parmičky jsou docela potvory vyžadující větší hejno, aby si spíše všímaly sebe a nechávaly ostatní obyvatele na pokoji, dania ještě dejme tomu s oběma zavřenýma očima, ale všechny tyto 3 druhy jsou hejnové, v tak malém objemu je lepší mít jen jedno velké hejno než několik malých. Ohledně živorodek, je jich hodně druhů, nepíšeš který, problém je ten, že svým metabolismem dosti zatěžují vodu a nejsou nejvhodnější obyvatele k rybám čistotným (jako např. neonky). Pročti si odkazy zde ve vlákně v modrém rámečku, ideálně se zaregistruj a zřiď prezentaci, protože v tomto složení tvoje akva nebude nikdy dlouhodobě prosperovat jak už ti ukázala třeba uhynulá parmička.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 13:12 jana
Tak to teda bude to čiřeni vody vystupem z filtru, tak to tedy necham bublat prez den a na noc budu filtr ponorovat cely, aby nebublal, v zadnem pripade ho nevypinam.jinak osazenstvo: neonky obecne, parmicky ctyrpruhe, danio pruhovana a zivorodky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:54 Žena Turbínka [2558] Re: Jana
Je-li filtr nastaven tak, aby čeřil hladinu je dodatečné vzduchování i filtru nebo v podobě kamínku napojeného na vlastní kompresor zbytečné, pokud je nádrž dostatečně zaběhlá, zaroslá a nepřerybněná. V tomto případě možná vzduchování přes filtr nebude úplně od věci, jelikož akvárium je čerstvé a prakticky bez rostlin, o osádce nic moc nevíme. Tady většinou lidé moc nezvduchují nejde-li o nádrže např. z biotopu Malawi.
Filtr rozhodně nevypínat, nechat běžet non stop.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:51 amrtin Re: Jana
Vzduchování je v drtivé většině případů zbytečné,ideální je čeření hladiny rampou nebo alespoň výstupem z filtru-to vodu okysličí mnohem víc a nevyhání co2,které potřebují rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:48 Jana
a ještě se chci zeptat,mam filtr,kterej ma takovou trubičku nahoru,ktera když se dotkne hladiny začina bublat vzduch,tak se chci zeptat vzduch ano či ne? prodavačka řikala že mužu,že v jejim akvarku to rybičkam prokysličeni prospiva,ale chci se ještě zeptat tady,vim že lidi vesměs maji kyslik jinak udělanej přez kompresor a kaminky ale tohle neznam,tak pokud vite budu rada když budu vědět jestli to mam tak nechavat přez den a na noc davat dolu nebo ne,přez noc mě to budi :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:46 Žena Turbínka [2558] Re: Jana
Jde-li ti o zdraví rybiček, pak Torben je lepší volbou než sůl a rovněž pořízení více roslin! Rostliny pomáhají v akváriu, mohou sloužit rybám jako úkryt a navíc jsou krásné :-) Nemusí to být nic náročného, stačí rychle rostoucí stonkovky, pár provouček nebo nějaký dekorativní anubias na ten kořen, ideálně by mělo být osázeno 80 % dna.
Akvárium je čerstváček, ryby by tam měly přijít až po měsící záběhu, nic nezkazíš když budeš častěji měnit vodu, Aquatan je spíše zbytečný, Nitrivec bych nevynechávala v téhle fázi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:43 Jana
děkuji za rady,ja mam akvarko nove asi necely měsic a jedna parmička mi zesvětlala a pak asi po tydnu umřela a ted druha se začina schovavat a občas plave ale ne moc,ale barva je normal,tak asi bude lepši zesilit obranyschopnost rybiček soli,davam do vody aqatan a nitrivec,teplota vody je 26 stupnu a včera jsem si koupila PH test,a tak nějak nevim jestli to je 7,2 nebo co,barva se těžko odhaduje,koukala jsem na to pul hodiny :-D ale sul zkusim při dalši vyměně,rostlinek moc nemam jen kořen a na tom je jedna,ale spiš mi jde o zdravy rybiček
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:35 amrtin Re: Jana
Sůl se přidává jen při problémech určitého rázu,pokud nejsou,je to zbytečné a jak již bylo psáno-poškozuje rostliny.Co bych ale doporučil,je Torben,stačí i méně než je v návodu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:11 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Jana
Tak pro podpoření imunity ryb to vhodné je (pro zesílení "slizu" na pokožce a tím pádem se zvýší obranyschopnost proti vnějším parazitům). Dá se přidávat třeba polévková lžíce na 20 l. Ale může záviset na rybách apod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 12:06 Žena Turbínka [2558] Re: Jana
Dlouhodobé solení není žádoucí pro rostliny, pravidelné výměny vody popř. hnojivo jsou dostačující alternativou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2014 11:56 Jana
Dobry den,chci se zeptat,jak je to se zasolovanim vody,mam akvarko 54l a měnim tydně 20 litru,měla bych tedy do te vody přidavat sul? jak jsem se ted dočetla kvuli mineralum? jestli ano tak prosim jakou,mořskou? a kolik na 20 litru vyměnovane vody,děkuji moc.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.09.2014 16:17 R Muž romant [27987] Re: Luvy
Tak co tady zazanělo od kolegů, k tomu nemám co dodat a jenom si tipnu, že tu kostku chceš měnit, protože jí tam máš rok a myslíš si, že už je tzv. "stará", ale pravý opak je pravdou. Jestli je hnědá a vymačkáš jí, někdy je třeba s ní pořádně fláknout, třeba o hranu belíku, dáš zpět a zase to pěkně valí, tak neřešit a používat dál. Pokud je ta kostka propadlá dovnitř a začíná se drolit, když jí chceš vymačkat, čistit, tak potom je to jiná, o výměnu si bude říkat, ale já si myslím, že se jedná o var. "A".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 11:31 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Luvy
To závisí od toho, jestli je k dispozici další čerpací hlava nebo ne. Nejlepší je nechat v nádrži oba filtry (starý a nový) běžet asi měsíc současně.

Jestli to nejde (není další čerpací hlava), tak starou kostku vyprat v odpuštěné akvarijní vodě, pak v tom uvolněném nepořádku vyprat taky tu novou kostku a dát do nádrže. Pak několik týdnů neodkalovat dno (které by mělo taky filtrovat) a celý záběh podpořit častou výměnou vody (třeba 1/3 objemu obden) po dobu třeba dvou nebo tří týdnů.

Je již akvárium zaběhnuté? Byla ta původní kostka příliš malá?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   19.09.2014 11:27 Žena Turbínka [2558] Re: Luvy
Je nějaký důvod k výměně toho biomolitanu za nový? Filtr se obvykle čistí když se rapidně sníží jeho průtok stylem, že jemně vymácháš filtrační hmotu ve vodě z akvária a jede se dál, s touto údržbou vydřží biomolitan hodně dlouho. Je-li nutná výměna (ač mne nenapadá důvod proč, krom nějakého poškození třeba od raků) pak je nutné denně měnit vodu alespoň první dva týdny po výměně, neodkalovat dno, téměř nekrmit, další dva týdny měnit vodu ob den až ob dva a sledovat ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 11:10 Muž Luvy [0] – Dotaz filtr
Ahoj, jsem akvarista začátečník. Měl bych jeden takový dotaz k filtru. Pořídil jsem hlavu od Atmana a kostku akvacitu. Pokud bych chtěl vyměnit kostku akvacitu za novou, jak ji nechat zaběhnout, aby se v ní vytvořili potřebné bakterie? Určitě s tím někdo máte zkušenosti. Díky předem za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 23:17 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: Turbínka
Ano, raději ten bublifuk nebo hlavu Atman a biomolitan.

Ovšem, jestli je již tenhle výrobek náhodou doma, zcela bych odstranil ten plastový kryt i s tou pidi-houbičkou a zkusil bych přímo na čerpadlo nasadit výrazně větší kus biomolitanu, snad i s tou původní nasávací trubičkou, aby se zpočátku čerpalo z co největšího povrchu molitanu. Tak by se mohl zlepšit objem a povrch filtračního materiálu a vytvořit taky bezpečnější prostředí pro krevetky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 23:11 Žena Turbínka [2558] Re: honza259
A moje odpověď je pořád stejná, když jsem viděla rozložené díly, tak mladé kusy bude nasávat určitě. Je tu ještě řešení, že sání obtáhneš nějakou tkaninou - síť proti hmyzu, punčocha. Objem filtračních hmot taky žádná sláva, průtok až 350 l/hodinu otázkou je jak moc to půjde stáhnout, aby nebyly krevety jako v mixéru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 23:01 honza259 – krevetky
Fotka k příspěvku Video filtru: www.youtube.com/…
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 22:44 Žena Turbínka [2558] Re: honza259
To sání bude podle mě nasávat i menší jedince. Dle velikosti nádrže bych volila buď Atmana AT 200 + biomolitan u 50 l nádrží a v menších bublifuk. Nehrozí zde nasátí krevetek, navíc se na něm budou rády pást a oždibovat biomolitan.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 22:41 honza259 – Krevetky
Fotka k příspěvku Chci se zeptat jestli ke krevetkam je vhodný filtr AQUAEL UNIFILTER 280. Díky ahoj
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:42 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Amras
Hmmm, tak ja by som nebublal a svetlo celkom nevypínal, ale skrátil na polovicu. Dajme tomu, že na Amazonke bude tri dni zamračené s lejákom ;-)
Prídeš domov a vymeníš tretinu vody (to bude navodzovať ten dážď) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:38 Muž Amras [34] Re: cezarmilan
U kvasnic ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:37 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Amras
Nieje nočné vypínanie CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:20 Muž Amras [34] Re: romant
Jenže je problém, nikdo nebude hnojit a bublat i přes noc se celkem bojím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:16 R Muž romant [27987] Re: Amras
Vše normálně, jako by jsi byl doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:15 Muž Amras [34]
Ahoj. Mám dotaz. Zítra odjíždím a v neděli se vracím. Co bude nejlepší? Nebublat, nehnojit a zkrátit svícení nebo nesvítit vůbec?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2014 00:38 Muž michalt [737] - MiniakváriaRe: toninkazen
Teď neřeš, co se k nim hodí. Teď je na místě řešit, jak z akvária udělat obývatelné prostředí. Zaběhnout filtr, ujasnit si, jestli ty rostlinky opravdu stabilně rostou i při stávajícím osvětlení nebo jestli jen jedou ze "setrvačnosti," než si uvědomí, že toho světla je málo. Je tam topítko? Je akvárium zakryté?

Až se to zaběhne, bude se dát uvažovat o osádce. Dalo by se tam osadit hezké hejno. Třeba nějaké razborky, na dno nějací vhodní pancéřnícci. Ale nejdřív se ujistit, že je voda chemicky stabilní, že filtr stíhá filtrovat a že rostlinky opravdu rostou a neživoří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2014 00:01 toninkazen Re: Turbínka
Co se tedy hodi k mecovkam a cichavcum? Sneka a colka nezminuju :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 23:58 Žena Turbínka [2558] Re: toninkazen
Byly dané po týdnu, ale to je pořád brzy - až po měsíci. Rady obchodníka, ať už na burze či v kamenné prodejně, je lepší brát trochu s rezervou, ne vždy je to v nejlepším zájmu ryb, častěji v zájmu zisku. Kvalitně svítit ve 112 l jen nějakou lampičkou si dost dobře představit neumím. Ono se sice říká, čím větší objem tím méně problémů, ale tady nejsou ty problémy způsobeny objemem, ale brzkým zarybněním a nevhodnou osádkou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 23:46 toninkazen Re: Turbínka
Ryby byly dane do akva postupne zhruba po tydnu.prvni zavojnatky, pak mecovky, pak zbytek. Colek muze lozit na koreni I nad hladinou, neprijde mi zas tak rusivy, kdyz uz teda nemuze za vrazdy.. a ohledne mecovek a cichavcu a zavojnatek mi to poradili krom zverimexu I na burze, kde pan pusobil, ze tomu rozumi... tak nevim... zavojnatky dam pryc.. kytky se rychle rozrustaji, nemyslela jsem si, ze je problem zrovna u svetla... ale pokud je svetlo spatne, ackoliv kytky rostou, tak se poucim... jinak filtr mel podle me snizeny prutok a byl cisteny vodou z akva, tekl z nej opravdu humus :-D moje prvni akva to neni, predtim jsem mela akva s bettou, krasne zarostle, umrela na stari.nikdy s nim nebyl zadny problem, proto me vydesilo tolik problemu s vetsim akva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 23:28 Žena Turbínka [2558] Re: toninkazen
Ohledně hlavní fotky, zkontroluj zda je v podporovaném formátu, pokud to nejde, napiš jakou to hází chybovou hlášku a vlož do vlákna "Připomínky ke stránkám" admin se na to podívá.
Akvárium o rozměrech 70*40*40 nebude mít objem 140-150 l nýbrž jeho hrubý objem bude 112 l poté ještě odečteme dno, dekorace, filt a jsme na cca 80 l čistého.
1) Čerstváček. Akvárko je založené měsíc a už je tam nazázeno spoustu ryb, v této době by se mělo teprve postupně začít zlehka zarybňovat, cca po týdnu jeden druh. Od kdy tam jsou? Byly dány všechny najednou?
2) Čištění filtru. Filtr se čistí až tehdy je-li rapidně snížen jeho průtok stylem, že se zlehka propere filtrační materiál ve vodě z akvária. Byl snížený průtok? Byl použit tento postup? Ale stejně, po 3 týdnech by se nový filtr u akvárka v záběhu čistit prostě neměl, naopak - měl by se "špinit".
3) Světlo. Obyčejnou lampičkou si můžeš dovolit svítit tak v akvárku do 20 l, ale ne ve 100 l, rostliny nemohou dobře růst a tím plnit i jednu ze vých funkcní konzumentů dusíků.
4) Osádka. Závojnatka do 100 l nepatří, nedělá to dobře jí ani jim ani ostatním obyvatelům jak už teď sama vidíš. Další věc jsou dosti rozdílné nároky na kvalitu a teplotu vody třeba u toho čichavcea závojnatky, ne všechny ryby co se ti líbí mohou být spolu v jedné nádrži. Rovněž obecně není dobré dávat dohromady ryby čistotné (čichavec) a prasátka (závojnatky, mečíky) a ten čolek je taky takový vyděněnec mimo mísu hmm

Za mě postup pro teď: Vrátit závojnatky, neodkalovat dno, nečistit filtr, pár dní nekrmit, měniť denně 1/3 objemu vody, pořešit světlo, dořešit tu prezentaci X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 23:07 toninkazen Re: Turbínka
Snazim se uz dva dny si zalozit prezentaci, ale nejde mi nahrat hlavni fotka, takze nadrz neni viditelna :-( akva je zalozene mesic, obycejne menim dva kyble vody jednou za tyden (akva ma cca 140-150 l, rozmery 70x40x40). Cetla jsem, ze v zabihajicim se akva se nema odkalovat. Filtr jsem ale jesnou cistila tak minuly tyden. Mam dve zavojnatky, dva cichavce perletove, colka, sneka, a uz jen tri mecovky (momentalne jsou v jinem separovanem akva). Osvetleni je zatim pouze obycejna lampicka, ale ve dne je take prirozene osvetlene. Osazene je akva eleocharisem, saggitariou, hydrophilou a jeste dvema kytkama co uz mam dva roky a zapomnela jsem jejich jmeno :-( a filtr je claro 1000 a nechavam padat na hladinu sprchou prefiltrovanou vodu, jinak je zaple pridavne vzduchovani. Na dekor mam africky koren dlouho louhovany a cisteny... to je tak vse co me napada...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 22:36 Žena Turbínka [2558] Re: toninkazen
Vysoké množství N-látek je většinou způsobeno kombinací vícero faktorů, nedostatečnou či nefungující nitrifikací (př. nevhodná, slabá filtrace), přerybněním nebo nevhodnou osádkou a minimem prosperujících rostlin tedy konzumentů NO3. Myslím, že ty mečovky umírají z důvodu nevhodného prostředí, ve kterém žijí a hlavní problém bych viděla v závojnatkách, o filtraci a údržbě, stabilitě nádrže nic nevíme, třeba bude problém i tam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 22:25 toninkazen Re: Turbínka
To znamena ze mecovky jsou otravene ze spinave vody? Nebo co tedy zpusobuje vysoke mnozstvi dusiku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 20:16 Žena Turbínka [2558] Re: chnapyy
Ono s tou nenáročností to není zas taková pravda jak se píše a navíc, i ty nejodolnější ryby prostě časem popadaj když je dáš do čerstvýho akvárka bez fungující nitrifikace nebo do malého objemu.
Pro hrubý objem 54 l, po té co se akvárko pořádně zaběhne, bude hezky osázeno živou zelení by se mi líbila osádka třeba 10-15 nějaká menší razbora (Hengelova, Espeho) a k tomu parta menších pancéčníčků třeba 8 kousků pancéřníček malý nebo třískvrnný.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 20:13 R Muž romant [27987] Re: chnapyy
Jsou, ale ne společně, tak se to už tluče, neb oka jsou zdatní producenti odpadních látek, stejně tak ancák a i platy a neonky jsou čistotný a čistotu vyžadující a jsou to plavci jako hrom a chtělo by to větší rozplavbu, aby se dalo dát dleko větší hejno a bylo na co koukat, neb teď nejsou moc v hejnu, ale jakoby rozstřelený po nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 20:10 chnapyy
platy máme pouze 3 a očka máme 10,2 šneky a 3 ancistruse.Co by jste nám teda doporučili za rybičky pro úplný začátečníky.Všude se píšou,že neonky a paví očka jsou pro začátečníky a že to nejsou náročný rybičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 20:02 R Muž romant [27987] Re: snehulda007
snehulda007 napsal: Platy s okama dohromady to je moc čuňat na hrubých 54 litrů. Filtr bude hrubě nedostačující...,byl by to balanc na hraně průseru.Tak vo tom žádná, ale dá se na tom docela dobře nacvičit ten správnej akvaristickej grif, jak na údržbu, tedy tu správnou. ;-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [50] ...... 118

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 113260x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15-zacatecnik?od=2451