Tedy představa je následující: chtěla bych vnitřní 4-komorový filtr umístěný na zadní stěně akvária. Jak jsem načetla, negativum je v přístupu, pokud nad něj zasahují výztuhy pro položení krycích skel, ale s tím by se snad dalo něco při výrobě akva udělat (např. zkrátit, aby nad plánovaný filtr nezasahovaly). I tak někteří dávají přednost umístění těchto filtrů na boční stěnu akvária. ( No nevím přijde mi tedy mnohem lepší zamaskovat ten na zadní straně). Prozatím mi jde ale o konstrukční schéma. A odkud začít....Tak chtěla bych 3D pozadí udělat z břidlice, ale na vlastní desce, která se pak vloží do akvária. Je to blbost? Lepší nalepit rovnou do akva...je to méně práce a efekt je v podstatě stejný? Mělo by jít asi o něco takového: www.akva.sk/…. V tomto případě bych na spodní vodorovnou část chtěla přidělat filtr. Někdo tuhle desku dělá ze skla někdo z plexiskla. Pokud jde o vnitřní filtry, tak snad může být o něco menší tloušťka skla (plexiskla) než by byla akvária. Tedy řekněme akvárium bude ze skla 10mm stačilo by pro filtr použít sklo (plexisklo) 6mm, nebo víc? Půdorys jednotlivých komor by měl být 9x9cm, výšku nevím. Jak jsem pochopila měla být nad hladinou ale ne zároveň s výškou akvária, aby nedošlo k přetečení mimo akvárium. V poslední komoře by měl být čerpadlo pravděpodobně (Eheim Compact 300 nebo 600??) plus topítko. V první komoře by měly být asi nějaké keramické kroužky apod. ve druhé a třetí biomolitan PPI 20. Nejsem si jistá jak vyřešit nasávání původně jsem ho chtěla udělat dole a zamaskovat kameny případně rostlinou, ale našla jsem i dost filtrů s nasáváním nahoře. Ovšem píše se, že výtok má být diagonálně k vtoku. Pokud udělám nasávání nahoře, výtok by tedy měl být dole, což jaksi komplikuje věc, že jsem u výtoku chtěla udělat rozstřikovací rampu. Byl by problém udělá vtok i výtok nahoře? Mohl by se pak objevit problém s cirkulací vody (tedy, že by docházelo k nasávání přefiltrované vody). Pokud ano, je nějaký zásadní důvod proč nedělat vtok dole a tedy výtok nahoře, abych mohla udělat rozstřikovací rampu? K samotnému čerpadlu. Je jedno jestli k němu přichází proud vody ze spodu nebo ze shora? Pokud bych udělala filtr viz obr. C nebo D, mohla bych potom dát čerpadlo úplně dolu a nad něj třeba ještě nějaký molitan, jako je to na obrázku zde: www.moje-akvarium.net/…, ale silně pochybuji, že bych tam potom dala i topítko a vznikla by otázka kam pak s ním? Další věc, pokud bude filtr na zadní stěně akvária, má být čerpadlo v komoře u stěny akvária nebo naopak na druhé straně v komoře, která je blíže středu akvária, nebo je to jedno? Ta samá otázka se týká i umístění filtru na boční stěně akvária. Má být čerpadlo v rohu akvária nebo na druhé straně filtru?
A mám tu výztuhu teda dát na všechny stěny akva, jako na předchozí fotce, nebo jen na dvě, viz. přiložené foto?
Dobře, dobře. ;) Já se jen ptala. Jen malé ujištění... Měla bych se dopracovat k něčemu takovému, jako je na fotce... Je to tak?
Tak ono je to tam celé řešeno nějakým prapodivným způsobem. Ze předu je nalepeno dřevo o šířce 8 cm. A z vrchu jsou potom nalepena 3 skla. Veprostřed nádrže je půlcentimetrové sklo v šíři cca 20 cm. A na krajích potom to samé sklo, tentokrát v průměru 8 cm. Viz foto. Víc toho nezjistím...
A teď jsem z toho jelen... Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 117429x