Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Hamburský plošný filtr

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Hamburský plošný filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 22:52 Muž @ Tojsouvěci [685] - Kytky s čudlamaRe: Magic
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Funguje to,pokud máš v komoře Hamburáku dostatečný průtok a watáž topení.Vrchní nádrže na snímku mají 540L a topná tělesa 250W,standartní teplota vody cca 28°C to co bylo nastavené na termostatu ,35°C to vytápělo se slušnou rezervou.Nedopatřením jsem v večer zimě (- 8°C),při odjezdu z rybičkárny,v autě zavadil o dálkový ovladač rollo vrat,tím se opět otevřely dokořán,ráno byl před stojany navátý sníh a namrzlá podlaha,ale teploty v nádržích byly OK. ;-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:58 Muž @ NHKG [2411] - Jihoamerické Cichlidy a eLkaRe: Magic
Je to divné, právě uvnitř HMF je pro topítko ideální místo, protože tam se hodně hýbe voda. Já mám k topítku externí termostat, který má čidlo mimo HMF. Teplota v akváriu je krásně stabilní, vidím na displeji kolik mám stupňů v akváriu i zda zrovna topí topítko (při umístění v HMF to není vidět) a hlavně prakticky nehrozí zabití ryb přehřátím akvária při poruše termostatu, protože mám 2 (v topítku a externí).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:54 Muž @ Magic [275] Re: NHKG
Čerpadlo určite čerpá, vidím vlny na hladine nad rampou.

Tak možno som len málo trpezlivý, vyhriať 200l niečo trvá. Nechám ho do rána pod rampou, nech sa voda rýchlejšie zohreje a potom ho skúsim zas schovať do filtra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:51 Muž @ NHKG [2411] - Jihoamerické Cichlidy a eLkaRe: Magic
Mám topítko jak ve vnějším pomalu průtočném filtru tak v HMF. V obou případech to funguje jak má. Ten rozdíl teplot je moc velký, jsi si jistý, že ti čerpá čerpadlo jak má?
Mi se stalo právě jak jsem dělal úpravy nastavení topítka v HMF, že mi při tom vypadla trubička prodlužující vývod z čerpadla mimo HMF a čerpadlo tak jen "honilo" vodu uvnitř HMF. Naštěstí tam mám ještě externí filtr, tak přes HMF i tak protékala voda.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:44 Muž @ Wanderer [225] - Skaláry a tetry.Re: Magic
Já to tak v podstatě mám. Nevím, zda se tomu mému provedení dá říkat Hamburský filtr, ale bioakvacit mám ve vestavěné přepážce a za ním čerpadlo a topítko. Topítko je nastavené o cca 3°C vyšší teplotu než je v akváriu. Teplotu jsem za přepážkou neměřil, ale pocitově je trochu vyšší.

Teplotu na topítku je potřeba nastavit a odladit podle požadované teploty v nádrži. Záleží na velikosti nádrže, výkonu topítka, výkonu čerpadla, rozstřikovací rampě atd. Podle mě je tam potřeba nastavit pro začátek o 3 - 4°C víc, než je požadovaná teplota v nádrži a pak doladit. A počítat s tím, že reakční čas tohohle systému je trochu delší než při umístění přímo v nádrži, protože veškerá teplá voda jde jen rozstřikovací rampou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2017 21:30 Muž @ Magic [275] – Vyhrievanie vo filtri?
Párkrát tu už padlo, že sa "topítko" nechá schovať vo filtri... Skúšal to niekto a fungovalo to?

Konečne som totiž zapol vyhrievanie (23° už je málo) a výsledok po troch hodinách je taký, že vo filtri je 26.5°, v akváriu však furt 23... :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 20:40 Muž @ RAP [2168] Re: vaaclav
U tvého nového filtru ano.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.04.2017 17:44 R Muž @ vaaclav [6695] - EchinodoryRe: RAP
Je to pořád jedno a to samé, je jedno jestli to máš vmáčknuté v rohu, nebo vlepené jako v Braníku v akváriích nebo u mě ve filtru vložené za sebou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.04.2017 16:51 Muž @ RAP [2168]
Není náhodou hamburský plošný filtr něco jiného než o čem teď tady diskutujete. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 12:21 Muž @ zubu [8] Re: vaaclav
Mě se asi přerušilo přitékání vody a nebyl jsem u toho doma.Měl jsem špatně přilepenou odvzdušňovací hadičku.Tak právě řeším jak to zajistit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 12:20 Muž @ NHKG [2411] - Jihoamerické Cichlidy a eLkaRe: zubu
Pokud máš čerpadlo dole, netřeba to řešit. Čerpadlo začne přisávat vzduch až je v komoře pod 20% vody a já třeba čistím už při poklesu pod cca 80%.
Nejjednodušší by bylo sehnat čerpadlo, které chod bez vody nezničí. Myslím, že jsem u některých viděl zabudované ochrany na toto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 11:43 R Muž @ vaaclav [6695] - EchinodoryRe: zubu
Tak u těch dřívějších filtrů se mě to párkrát stalo ale nikdy to čerpadlo nebylo úplně na suchu vždy do filtru nějaká voda tekla i když málo takže se nespálilo. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.04.2017 11:33 Muž @ zubu [8] Re: vaaclav
Zdravým ve spolek.A řešily jste někdo u tohoto provedení filtru,nějakou detekci hladiny vody v poslední komoře filtru aby nedošlo k přehřátí čerpadla když pojede na prázdno?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 09:07 R Muž @ vaaclav [6695] - EchinodoryRe: SHaitan
V klasickém přepadovém filtru se aspoň u mě mění hladina vody podle toho jak jsou jednotlivé komory ucpané. V tomhle se to ale dít nebude proto můžu dát topení do polední komory kde už nebude žádná filtrační náplň. Voda se v tom filtru za hodinu vymění 40x takže nedostatek kyslíku nehrozí. :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2017 08:54 Muž @ SHaitan [8] Re: vaaclav
Ad topení ve filtr. V jiném vlákně tu topení do filtru zase nedoporučovali, že likviduje bakterie.
Stejně tak jako doporučovali vzduch, čeřící přepážky, pomalu tekoucí vodu a ne moc "hlubokou" vrstvu filtru, protože jsou bakterie především v prvních centimetrech s tím, jak jim klesá dostatek kyslíku.
Mluvím teď obecně, z toho, co jsem četl. Já sám nevím, nemám zkušenost. Ale je těžké si ze směsi protichůdných názorů vybrat. A zrovna já jako ajťák potřebuju všechno exaktně definované smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 17:17 R Muž @ vaaclav [6695] - EchinodoryRe: laKatos
Do těch mezer musím dát trochu mramoru abych neměl moc měkkou vodu z kohoutku teče sotva 2 KH a při výměně vody dávám pár olšových šištic takže nebudou nevyužité asi tam strčím i topení. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2017 14:53 laKatos - EchinodoryRe: vaaclav
Teď máš úplně jiný filtr. Malá prutocna plocha. Ten co budeš mít se me líbí (nejsou to jen uzounke komory). Prostě tam vidím mrhani prostoru. Dat tam toho molitanu víc (případně dat do prostoru nějaký jiný matros). V prvních centimetrech bakterie jsou ale jsou i mnohem dale, stejně tak ze tam nedochází kyslík.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 14:30 R Muž @ vaaclav [6695] - EchinodoryRe: laKatos
To už bych tam mohl nacpat rovnou velkou kostku a filtr je už takhle předimenzovaný. Bakterie jsou prý jen v prvních pár centimetrech a byl bych na tom vlastně stejně jato teď. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 13:13 laKatos - EchinodoryRe: vaaclav
Jestli mohu dotaz. Proc jsi na tom novem filtru delal ty meziprepazky (volný prostor). Nebylo by vhodnější/efektivnejsi kdyby jedna stěna hambace byla silná 10cm a pocet jich byl stejny tzn. tri (byly by hned za sebou bez nějakých velkych mezer). Získal by jsi víc filtracni hmoty ve stejném filtru.
držel ses nějakých pravidel nebo prostě citu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 12:59 R Muž @ vaaclav [6695] - EchinodoryRe: SHaitan
Na stávajícím filtru mám čeřicí přepážky ale protože je poměrně úzký a čerpadlo 1200 l/h tak je tam proud jak prase. Ten nový je určitě nepotřebuje protože v něm rozhodně voda stát nebude a je otevřený. Nebudu si přeci vyhánět z vody CO2 bubláním. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.02.2017 12:49 laKatos - EchinodoryRe: SHaitan
Za mne je vzduchovani mezi jednotlivými prepazkami ptákovina. Teda ve filtrech pro naše akvaria.
Zamysli se. .... pokud by nebyl kyslik pro bakterie (ve filtru) nebyl by preci i pro ryby. Tzn ryby by plavaly bruchem vzhůru. Stalo se to nekomu kdo ma velky predimenzovany filtr..... myslim ze ne.... ten bude mit maximalne poslední komory neosidlene ale to je takova rezerva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 11:00 R Muž @ LiborSprysl [8669] Re: blegon
To podepíšu! Já teda preferoval tu filtrační plochu ještě větší...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 10:02 Muž @ SHaitan [8] Re: NHKG
To je zajímavá informace. Doufal jsem, že ten kyslík někdo proměří. Hamburk chci do malé kostky, ale velký filtr s přepážkami mám rozkreslený do třístovky. Bez čeřících přepážek ušetřím místo a snáze se to bude lepit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 09:55 Muž @ NHKG [2411] - Jihoamerické Cichlidy a eLkaRe: SHaitan
Plastové lišty jsou u hamburku standard, ne?
To vzduchování by mě taky zajímalo. Mám klasický skleněný filtr bez čeřících přepážek. Když jsem měřil koncentraci O2, všude test ukázal stejně (akvárium, vstup filtru, výstup filtru, ...). Ale stejně mám ve filtru ro jistotu vzduchování. Zbyl mi jeden vývod ze vzduchovacího motorku.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.02.2017 09:40 Muž @ blegon [125] - Jihoamerické cichlidy hlavně Perleťovky.
Fotka k příspěvku Takovéto filtry jsou nejlepší.
Mám je ve všech nádržích a dva bezproblému zvládnou udržet slušnou kvalitu vody i v 900l nádrži plné cichlid...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 09:24 Muž @ SHaitan [8] Re: laKatos
No to jsi mi nasadil brouka do hlavy. Asi se mi tam ruka vleze, ale bude to natěsno.
Shodou okolností jsem narazil na tento obrázek:
www.tlh-info.de/…
...a pro jednoduchost konstrukce jsem se posadil na zadek. Já tu vymýšlím lepení skla a ono se to dá udělat i takto :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2017 09:22 Muž @ SHaitan [8] Re: vaaclav
Budeš mít zavedené vzduchování mezi molitany? Přeci jen u klasického filtru se kvůli tomu dělají čeřící přepážky, ale tady těžko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.02.2017 17:40 R Muž @ vaaclav [6695] - EchinodoryRe: Roli
Proudit voda bude zleva doprava. Budou tam 3 molitany 16 x 5 x 44 cm oddělené mezerou od sebe. Vlastně tři hamburské filtry za sebou. :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 17:05 laKatos - EchinodoryRe: LiborSprysl
nejsem cestinar...(od toho tu jsou jini basnici) ano lepsi vyraz je - skrz nej.... ten kdo chce - pochopi

potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 17:01 R Muž @ LiborSprysl [8669] Re: laKatos
laKatos napsal: pamatuj ze ma molitan byt na tesno ( aby neproudila voda okolo nej ale pres nej) .... dostanes ho az dolu?
Přes něj? Nebylo by lepší skrz něj? ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 16:44 laKatos Re: SHaitan
pamatuj ze ma molitan byt na tesno ( aby neproudila voda okolo nej ale pres nej) .... dostanes ho az dolu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 16:34 Muž @ DavFM [531] - Corydoras&Apistogramma
zajímavá stránka, je tak trochu v němčině ;-) , nic s čím by si gůůgl neporadil
www.tlh-info.de/…
www.tlh-info.de/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2017 16:22 Muž @ Roli [13] - CichlidyRe: vaaclav
Celkom ma zaujal tento filter, tak som to začal študovať. Našiel som však iba jednokomorovú variantu do strany akvária alebo rohový. Dobre som pochopil, že toto vaše riešenie je viackomorové a filter je mobilné? Akým smerom tam prúdi voda? Tu nevidím žiadne prechody medzi komorami dole a hore. Do všetkých komôr plánujete biomolitan? Ako sa volá táto varianta (že by som pogooglil)?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 15:39 R Muž @ vaaclav [6695] - EchinodoryRe: SHaitan
Fotka k příspěvku Jestli se ti vejde celý objem filtru do akvária tak si to udělej jen se mě nelíbí to uchycení molitanu. Já už ho mám hotový čekám jen na molitany ale je menší 49 x 16 x 45 cm.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.02.2017 13:45 Muž @ SHaitan [8]
Fotka k příspěvku Zdravím, narazil jsem na téma HMF a docela mě zaujalo s ohledem na potřebu interního filtru do kostky 45x45x45. Fungovalo by řešení, co jsem navrhnul? Molitan by byl 5x5x33 resp vyšší. Vychází to na čerpadlo 250 - 500 l/h. Nejsem si jist levou stranou, zda tam dávat přepážku či nikoliv s ohledem na průtok skrze celý filtr. Čerpat vodu odspodu či z prostředku? Přepážku odshora dolů, na středu či vůbec? Prosím o kritiku :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.11.2013 10:22 Muž @ Richie83 [1]
Ahoj všicí, bohužel došlo na plánovanou výměnu filtru. Ten dosavadní je sice účinný, ale tak 3 dny, tak je třeba ho vyčistit - Eheim aquaball. Došlo tedy na plánovanou výměnu, mám v úmyslu tak zabudovat Hamburský filtr. Na 200L tam chci 7L objemu filtrační hmoty, ale chtěl bych se zeptat, jak hrubá by ta hmota měla být. Mám možnost sehnat bloky 50x50x5 Biomolitan, ale jak střední hrubost tak jemný. Proto bych se chtěl zeptat, která je vhodnější. Čerpadlo má výkon 500L/h. Každopádně děkuji za jakékoliv info.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 20:08 R Muž @ romant [25390] Re: Petrsolc
Nechal bych to tak jak máš a zůstal u toho HMF.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2013 18:15 AmSeok
Je lepší tento filtr do odchvony tlamovců a ancistrusů nebo normální čerpací hlavu atman a molitanovou kostku? ptáms e proto, že mám akva a je v něm už tento HF nainstalován....
Reklama

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   25.10.2012 14:16 Muž @ RAP [2168]
Pro baletku a její akvárium bude opravdu lepší "kanystr".
Hamburský plošný filtr je vhodnější do odchovných a prodejních nádrží. V odchovných nádržích má tu výhodu, že se na ní udržují mikroorganismy na kterých se pase potěr.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 21:13 Žena @ baletka [618] Re: malyLibor
Tygři a zebry - řasožraví šneci :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.09.2012 19:51 Muž @ malyLibor [5355] - AsieRe: baletka
Ve složení tvé rybí osádky nerozumím pouze tomu, co jsou "nějací tygři a zebry". Pokud bys v tom akva měla takové počty ryb, jak uvádíš níže, tak by ten HMF v pohodě stíhal. Na druhou stranu je pravda, že jeho sestavení je trošku složitější, než zapojení kanystrového filtru. A pokud už kanystrový filtr máš a Haimdol jej hodnotí jako kvalitní, pak jej použij, ušetříš si práci. Mně při zakládání Třístovky stálo nejvíce času právě plánování a výpočty HMF. Nyní s ním jsem však naprosto spokojen a neměnil bych.
Stále ale tvrdím, že kvalitní kanistrový filtr dokáže vyčistit akva stejně jako kvalitně spočítaný a udělaný HMF. Výhodou HMF je především cena, bezpečnost a bezúdržbovost, výhody kanystrového filtru vidím ve snadné montáži a nulovém snížení vnitřního objemu akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 16:21 Žena @ baletka [618]
Děkuji všem za rady. Vidím, že po "odtajnění rybí osádky" ;-) se všichni více méně kloní k tomu externími kanystráku. Zůstanu u něj, kvalitní náplně jsou samozřejmostí. Ještě jednou díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.09.2012 14:50 Muž @ lhajek [1750] - RostlinyRe: Danila
Danila napsala:...............
V rostlinném, málo zarybněném akváriu, kde by byl molitan bohatě obrostlý rostlinami by určitě takto fungovat mohl, v běžném akváriu bez údržby ne.
..........

Větší problém vidím spíš ve rčení "Podle sebe soudím tebe..." a můj případ jsou právě rostlinná akvária s rozumným počtem ryb. A bohužel z toho vycházím i pro ostatní. V tom se musím polepšit. Ale jak už jsem psal dřív, neměl jsem potuchu původně o složení plánované osádky. Takže i v tomto případě se nakonec musím přiklonit na stranu externího filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.09.2012 12:22 R Muž @ Silent [5917] Re: Danila
Co jsem viděl v praxi tak hamburské plošné a velkoobjemové filtry lze opravdu provozovat bezúdržbově (čištění 1x za cca 5 let), ale jen v opravdu velikých převážně rostlinných nádrží s menším počtem ryb. Škoda že jsem před půl rokem přišel o harddisk v počítači. Měl jsem tam fotodokumentaci takovéto 1500 litrové nádrže. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   24.09.2012 12:17 R Žena @ Danila [4431] - SumciRe: lhajek
lhajek napsal: Původně v jiném vlákně jsem ten filtr doporučil já.
Bohužel zatím s ním přímo zkušenost nemám, ale plánuji ho. Ale z teorie: při dostatečné ploše (objemu) filtrační hmoty by opravdu neměl mít potřebu být čištěn.
To že z filtrační hmoty vyplachuješ nečistoty je logické, ale při správných parametrech by se měli zvládat nečistoty průběžně rozkládat a tam vzniká ta bezúdržbovost. Nečistoty v něm budou vždycky.


Držím se toho, že to, co nemám vyzkoušené a co neznám, raději nedoporučuji...
Průběžný rozklad nečistot ano, ale problém vidím v tom, že filtr zachytí i binec, jehož rozklad trvá dlouho ( zbytky rostlin, kořenů atd.)...

V rostlinném, málo zarybněném akváriu, kde by byl molitan bohatě obrostlý rostlinami by určitě takto fungovat mohl, v běžném akváriu bez údržby ne.
Když máchám naše hamburské filtry, jde z nich hromada humusu:-) i když v našem případě se jedná o prodejní, tudíž neskutečně přerybněné nádrže u kterých je každodenní údržba nezbytná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.09.2012 12:10 R Muž @ Silent [5917] Re: baletka
Taky bych se přiklonil k exteráku. Konec konců připravený Aqua Nova 1500 poslouží velmi dobře a pokud použiješ kvalitní biologické filtrační hmoty nelze proti němu nic namítat. Jak jsi napsala, že není úplně valné značky tak to není pravda. Je to sice filtr staršího typu konstrukce a zpracování nedosahuje kvalit Eheimu, ale je to na našem trhu relativně nová značka tak bych ji tak nezatracoval. Například v Austrálii se úspěšně prodává už dlouhá léta. Je třeba počítat s tím že je to takový low end abych si vypůjčil přirovnání ze světa mobilů.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.09.2012 12:01 R Muž @ romant [25390] Re: baletka
Ona ta nutnost čištění nebude o moc jiná než je u externího filtru, ale ta hlavní nevýhoda hamburku je v tom, že při manipulaci s tou deskou biomolitanu dojde k uvolnění bordýlku. To včerejší doporučení proběhlo bez znalostí předpokládné rybí osádky a tak jsem i já byl pro kolegův návrh, ale po odtajnění toho rybího složení se taktéž kloním k tomu externímu filtru. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.09.2012 11:31 Žena @ baletka [618] Re: Danila
Stejnou cestou jsem uvažovala také. Proto mám připravený kanystrový filtr (ne úplně valné značky - Aqua Nova NCF1500 - ale měl by být postačující). Ona bezúdržbovost mi přišla trochu nadsazená, jak vidím, měla jsem pravdu. Takže to ještě celé promyslím. děkuji.
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   24.09.2012 11:27 Muž @ lhajek [1750] - RostlinyRe: Danila
Původně v jiném vlákně jsem ten filtr doporučil já.
Bohužel zatím s ním přímo zkušenost nemám, ale plánuji ho. Ale z teorie: při dostatečné ploše (objemu) filtrační hmoty by opravdu neměl mít potřebu být čištěn.
To že z filtrační hmoty vyplachuješ nečistoty je logické, ale při správných parametrech by se měli zvládat nečistoty průběžně rozkládat a tam vzniká ta bezúdržbovost. Nečistoty v něm budou vždycky. Samozřejmě po zajetí se průtok skrz něj zpomalí.
Otázkou ale zůstává ta rybí osádka. O té jsem neměl ponětí v době kdy jsem to doporučil. Takže tady musí nastoupit zkušenější.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 16   24.09.2012 01:18 R Žena @ Danila [4431] - Sumci
To Baletka :
Mám za to, že hamburský plošný filtr nemůže v běžně zarybněném !! akváriu fungovat bez občasného vyjmutí a vyčištění, tudíž bych ho jako bezúdržbový rozhodně nedefinovala a zvážila, zda ho skutečně instalovat.
Navíc při počtu a druhu Vámi plánovaných ryb (mj. discusi) tato filtrace bez údržby rozhodně fungovat nebude.

Prohlédněte si fotku níže a podívejte se pozorně jak ten biomolitan vypadá...Já tam vidím hromadu sajrajtu... ;-)

Stálo by za to zvážit jiné a funkčnější řešení - navrhla bych vnější filtr.

Podotýkám, že hamburských plošných filtrů mám několik desítek v akváriích - jsou skvělé a účinné, ale pravidelně je vyjímám a čistím.
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] 3 4

Zpět na obsah sekce Technika Přidat příspěvek • Zobrazeno 8330x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/13004-hambursky-plosny-filtr