Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2

 

NápovědaFórum » CO2 » Zkušenosti a rady 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
CO2
souhrn praktických zkušeností se skládáním tlakových setů
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent
Jak aplikovat CO2 z hasičáku - hodně informací o tlakových lahvích, redukčních ventilech...
rybicky.net/forum/12810
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2019 22:54 Muž @ muťa [551] - RostlinyRe: Olin
Mám totožný, ale z Ali....funguje a dlouho.
Skleněná fajka je úplně neco jiného, nesrovnával bych to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2019 22:14 Muž @ powery [209] Re: Olin
Myslím, že mám podobný. Podrobnosti na ten můj mám v prezentaci u 160ky. Funguje ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2019 20:47 Muž @ Olin [15] - Pterophyllum – Co2 atomizer
Zdravím, máte někdo zkušenost s tímto co2 atomizerem? www.rostlinna-akvaria.cz/…
Zajímalo by mě jestli je opravdu lepší než skleněná fajfka difuzor.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2019 16:07 R Muž @ vaclav [9185] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Skrblík
Fotka k příspěvku CO2 ti v akváriu něco rozpouští, musíš najít co to je. Co prezentace? :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2019 16:00 Muž @ Maq [3697] Re: Skrblík
Ano, sycení CO2 může zvyšovat alkalitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2019 15:39 Muž @ Skrblík [9]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku přes ph kontroler mám pusteny co2. jede 10bublin/vteřina. akvarko í s filtrem 740l. akvarium je prepadove. vodu micham s ro. namichana voda má uhlicitanovou tvrdost 4. po cca týdnu po napousteni vody do akvaria se uhlicitanova tvrdost dostane na 8. je možné, že je to způsobeno nadměrným přidáváním co2? Nebo co všechno ovlivňuje nadměrné množství co2? otravou ryb se prosim nezabivejte.
1. foto akvarium.
2. reaktor co2.
3. foto filtrace

zkoušel jsem i méně bublin/ vteřina, ale ph neklesalo. ph nastaveno na cca 7. po třech hodinách po vypnutí je ph 7.3 a dále roste.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 19:47 Muž @ powery [209] Re: DeRosa
OK, dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 19:46 Muž @ DeRosa [7] - CichlidyRe: powery
Já to nechávám přes noc cca. 12 hod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 19:36 Muž @ powery [209] Re: DeRosa
Jak dlouho se to nechává v KCl?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 19:27 Muž @ DeRosa [7] - CichlidyRe: JOZEF
Ponoříš sondu nejprve do kalibračního roztoku ph7 a na pár vteřin přidržíš tlačítko CAL.To samé zopakuješ s kalibračním roztokem ph4.Asoň jednou měsíčně necháš sondu zregenerovat v roztoku KCL a zopakuješ kalibraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 20:14 Muž @ PeCh [53] Re: Provpe
Ak ti vybehnú riasy po výmene vody, tak máš podľa mňa niečo zle a veľmi krehkú rovnováhu (si na hrane). Musíš zistiť, čo je zle a čo zakryješ sýtením CO2 (resp. znížením pH). V každom prípade skús medzitým meniť menej vody ale častejšie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 19:23 Muž @ JOZEF [0]
Mate nekdo PH Controler MACRO Ph T2 Jak se nastavuje Jozef :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.01.2019 08:14 Muž @ MichalVass [2] Re: Provpe
S tím asi nic neuděláš, to bys musel dát novou vodu odstát, nacpat do ní CO2 a až pak jí dát do akva. To mi nepřijde moc reálný.
Ale tak pokud vyměníš jen 1/3 vody a následně CO2 na chvilku přidáš, tak by ty výkyvy neměly být tak veliké a voda by se měla vrátit do původního stavu, alespoň myslím. Otázka je, jestli CO2 a PH jsou skutečně zodpovědní za růst řas nebo na to má vliv ještě něco jiného. (Změna NO2,NO3, poměru živin...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 07:57 Muž @ Provpe [5] - Rostliny – CO2
Ahoj jak měníte vodu když dáváte co2? Vždy při výměně vody mě kolísá Ph a objeví se řasa :/

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 17:27 Muž @ antiA [217] Re: quasimodo
dobrá úvaha.....

a koukam ze jsi dostal vybornou odpoved na tvou otazku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2018 12:34 R Muž @ vaclav [9185] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: quasimodo
Nejlepší je použít nějaký reaktor aby se CO2 rozpouštělo všechno a zbytečně neutíkalo ven z akvária. Pokud chceš aby ti bublaly rostliny tak je to hlavně o světle. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 12:15 Muž @ quasimodo [37] – CO2 nad hladinou
Když pouštím do akvária CO2, tak část a ne zrovna malá, se dostává v bublinkách nad hladinu. Každý ví, že CO2 je těžší než vzduch. Čekal bych, že podobně jako v psích jeskyních tedy zůstane nad hladinou jako v misce. Jak to tam je skutečně, to nevím, neumim to měřit. Proudění vzduchu je tam ale zanedbatelné - akvária mám s krytem. Veškerá výměna vzduchu ve větším akváriu probíhá pouze přes hladinu, kterou mírně čeří proud z rozstřikovací rampy z filtru. Jediné akvárium, kde vidím rostlinky bublat, je moje "řasárium" na okně (tam pokusničím s rostlinkama a řasama, bez ryb). Takže produkce kyslíku z rostlin asi v ostatních akvárkách není nic moc. Jakto, že se mi rybičky viditelně nedusí a nelapají po vzduchu u hladiny?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2018 17:04 Muž @ Magic [564] - RostlinyRe: Maq
Amoniak by mohol sublimovať len v plynnej forme, pri našich pH je však disociovaný v NH4+.
Ja by som ho pre potreby dropcheckra úplne zanedbal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 16:48 Muž @ Maq [3697] Re: Magic
Ano, myslím že už si celkem rozumíme. TT není úplně k zahození, pokud člověk bere v potaz všechny nevyhnutelné nepřesnosti a chápe celou problematiku.
=
Ale vrátím se k tomu dropcheckeru.
Ten, jak jsi mi onehdy vysvětlil, je věc asi fakt závislá jen na skutečném obsahu CO2 ve vodě. Ta kapka indikátoru je od akvária oddělená vrstvou plynu, v němž by obsah CO2 měl být v rovnováze s akvarijní vodou. Téže rovnováze se bude přibližovat i ten indikátor.
Tady můžeme vyloučit vliv fosforečnanů, boritanů, křemičitanů, huminových kyselin atd. Akorát amoniak, jak říkáš, by se do toho mohl vložit. Neumím ale odhadnout/spočítat, jak moc. Máš o tom nějakou představu?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.04.2018 13:10 Muž @ Magic [564] - RostlinyRe: Maq, antiA
Tak už tuším, kam si tým mieril, ale očividne premýšľam príliš technicky, vôbec mi to nedošlo.

@antiA - presne tak, obsah voľného CO2 (hodnota v kolónke v tabuľke) bude rovnaká. Ale bude to úplne iná kolónka, lebo vo vode s uhličitanmi bude vyššie KH a vyššie pH.

Čo zas ja chcel tým povedať, je, že si myslím, že TT netreba zahadzovať. Pokiaľ sa mi voda v akváriu premiešava, tak z okamžitej hodnoty pH a KH dokážem povedať okamžitý obsah rozpusteného CO2. Jasné, o hodinu môže byť úplne inde, ryby dýchajú, rastliny asimilujú a hlavne ten plyn furt uniká do vzduchu, ale pokiaľ si toto všetko uvedomujem, je to stále údaj, o ktorý sa môžem oprieť.
Jeden problém v tom je ten amoniak a podobné slabe zásady a kyseliny - tento problém ale vcelku prijateľne rieši dropchecker,

Druhý problém je, že to chce zmerať pH s presnosťou aspoň na desatiny. A to je ten najtvrdší oriešok a najväčší zdroj nepresnosti.

A tak nakoniec rozlišujeme akurát modrá - málo COčka, zelená - (snáď) tak akurát, žltá - sakra neblbni, otráviš si ryby. Čokoľvek presnejšieho je jednak na laboratórium a jednak vzhľadom na dynamiku a otvorenosť systému úplne zbytočné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 13:02 Muž @ antiA [217] Re: Maq
Jak velký je rozdíl CO2 po světě (běžné podmínky - neber extrémní podmínky jako je nadmořská výška nad 2000mnm atd.) parciálního tlaku CO2 ve vzduchu, a celkového tlaku.
Takový zásadní rozdíl to nebude... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 12:35 Muž @ Maq [3697] Re: antiA
Ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 12:34 Muž @ Maq [3697] Re: Magic
Magic napsal:v mnohých platiť nebude (napríklad v tvojich hnojených NH<sub>4</sub>NO<sub>3</sub> to bude problém).
A my spätne, z odmeraného pH a KNK, dokážeme spočítať (nájsť v tabuľke) objem rozpusteného CO<sub>2</sub>.

Já přece nejsem sám, kdo má v akváriu amonium; máme ho tam všichni, nevyhnutelně. A leckdo mnohem víc, než jsem kdy měl já, i bez hnojení.

S tím posledním v principu souhlasím; tam mám jen ty námitky, které popisují Horác a další. V živé vodě je příliš mnoho dalších faktorů, které věc ovlivňují. Např. to amonium, ale myslím že respirace vodních organismů má vliv ještě mnohem výraznější. A samozřejmě spotřeba CO2 zelenými organismy. Navíc spousta látek, které ovlivňují pH mimo rámec uhličitanového systému.
Takže reálný obsah volného CO2 může být výrazně odlišný od toho, co řekne tabulka.

Tahle nepřesnost Tillmanovy tabulky ale nebyla důvodem mého příspěvku. O té se víceméně ví. Šlo mi o to, že jsem si všiml, že lidi ji nesprávně chápou. Proto jsem zdůraznil, že obsah rozpuštěného CO2 ve vodě nezávisí na pH a obsahu uhličitanů, nýbrž jen na teplotě, parciálním tlaku CO2 ve vzduchu, a celkovém tlaku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 12:17 Muž @ antiA [217] Re: Maq, Magic
A ph v těch sklenících bude stejné?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 12:13 Muž @ Maq [3697] Re: Magic
Magic napsal: Toho Tillmana budem musieť prechrúmať, lebo ti nerozumiem.
Postav vedle sebe dvě sklenice, jednu s destilkou, druhou s běžnou vodou (plnou uhličitanů). Když je necháš stát a dáš jim čas, v obou bude stejný obsah volného CO2. Asi 0.5 mg/L.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 09:15 Muž @ Magic [564] - Rostliny – Re: Maq
S dovolením si ten príspevok (rybicky.net/forum/4641…) prenesiem sem...

Maq napsal: 2) Upozorňuji na závažný omyl v článku. Tillmanova tabulka pro akvárium neplatí. Obsah CO2 v čisté vodě nezávisí na pH a tvrdosti, ale pouze na teplotě a parciálním tlaku CO2 ve vzduchu. V živé vodě k tomu přistupuje respirace (ryb, rostlin, mikroorganismů).

Tillmanova tabulka platí pouze v uzavřených systémech (potrubí, kotle, apod., a v situacích náhlé změny rovnováhy, kdy CO2 nemá čas skrz hladinu proniknout do nebo ven). Akvárium je otevřený systém.


... ešte raz som prebehol poodkladané linky a dovolím si svoju odpoveď odfláknuť jedným z nich.
Takže u Horáce:
www.horacovoakvarium.cz/…
je to vysvetlené lepšie, než by som to dokázal sám, ale hlavne sú dole, v odstavci " zmatky na internetu aneb kdy platí/neplatí HHR/TT", krok po kroku polopaticky vysvetlené jednotlivé špeciálne prípady.

V skratke za mňa - v mnohých akváriách TT platí (včítane môjho; či meriam dropcheckrom či priamo vodu, výsledok je rovnaký), v mnohých platiť nebude (napríklad v tvojich hnojených NH4NO3 to bude problém).

Ak je vôľa, možme to rozoberať ďalej.

Edit. Premýšľam ešte nad tou vetou "Obsah CO2 v čisté vodě nezávisí na pH a tvrdosti, ale pouze na teplotě a parciálním tlaku CO2 ve vzduchu."
Skúsim to takto - áno, to, koľko CO2 ostane v rovnovážnom stave vo vode rozpustené, závisí od teploty, pCO2 (ale i napr. celkovom tlaku v prostredí), ale od celkového rozpusteného CO2 vo vode zas závisí pH a KNK tej vody. A my spätne, z odmeraného pH a KNK, dokážeme spočítať (nájsť v tabuľke) objem rozpusteného CO2.
Takto zrozumiteľnejšie?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   01.12.2017 17:53 Muž @ Kubaa [709] Re: Sia1411
Bez CO2 pěstovat rostliny skutečně nelze. Ovšem CO2 je k dispozici zdarma ve vzduchu a tudíž i ve vodě, která je se vzduchem ve styku. Navíc CO2 zcela zdarma produkují ryby a další živočichové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2017 17:48 Sia1411 – Rastliny bez CO2
Ahojte , rada by som vedela či je možné pestovať v akváriu rastliny bez CO2. Stretla som sa v inzerátoch , že predávajú rastliny pestované bez hnojív a CO2 ,ale podľa mňa je to blbosť. A ešte taká otázka , skúšal niekto reálne tie CO2 tablety čo sa objavili na niektorých akvaristických stránkach ? Vďaka za odpovede :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2017 23:10 R Muž @ vaclav [9185] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Tulamor
Hasičákům končí po 40 letech životnost a už ti je nenaplní. Lahve na svařování nesmí ztratit 20% svoji váhy jinak jsou také vyřazeny. Takže prakticky takováhle šedivá lahev může ještě fungovat, ale červená už ne. :-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.09.2017 21:41 Muž @ placekmilan [0] Re: Mejla82
Koupil jsem dnes přesně tuhle s čtyřhraným podstavcem, natřená na šedo, naplněná. Za 900Kč. Životnost prý má 10 let a plnění není problém.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2017 12:57 R Muž @ vaclav [9185] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mejla82
Tuhle flašku už ti nějaký ten rok nenaplní. Prošlá životnost. Nesmí mít tento čtyřhranný podstavec. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2017 11:12 Muž @ Mejla82 [27] - Terčovci,eLka
Fotka k příspěvku Co tenhle?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2017 15:27 Muž @ Jarry [685] Re: Mejla82
Ta je ok, ale zkus se zeptat někde v plnírně, koupil jsem tu samou naplněnou za 600.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2017 13:42 R Muž @ vaclav [9185] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mejla82
Jestli se ti někam vejde tak proč ne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2017 12:46 Muž @ Mejla82 [27] - Terčovci,eLka
tak sem to zkusil.... co tahle lahev?

stroje.bazos.cz/…
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2017 12:18 Muž @ Jarry [685] Re: Mejla82
Myslím, že by to použít asi nešlo. Hasičák by jestli se nepletu musel být sněhový, ventil na propan butan nevím no. Asi bych se do toho s takovou sestavou nepouštěl:-) Správná starší láhev s redukčním ventilem se dá koupit za pár stovek, tady bys asi ani moc neušetřil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   02.09.2017 12:13 R Muž @ vaclav [9185] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Mejla82
Hasičák musíš mít sněhový a ne práškový z toho CO2 nedostaneš. Ten redukční ventil je na propan butan což použít také nejde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2017 12:05 Muž @ Mejla82 [27] - Terčovci,eLka – Low cost co2 aneb vyrob si sám
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím Akvamarádi. Rád by do své 160l nádrže vyrobil LOW COST co2 set.Ve stodole jsem našel nějaké komponenty viz foto....nevím zda bych je mohl použít..Jestli by to by to bylo vhodné.
Dokoupení jehlového ventilu a dalších nezbytných komponentu bych vzal z bazaru případně od někoho...Jde mi o minimální investici...
Samozdřejmě bych se rád poradil o postupu jak sestavit a tak předejít chybám.

Takže zatím sem našel starej pěnovej hasičák a redukční ventil...nevím teda jestli jsou do sebe závity kompatibilní.Sestavení a naplnění láhve bych nechal teda technikovy který láhve plní.Konkrétně ve zlatníkách u prahy...jestli někdo zná.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2017 09:19 Muž @ Driv3r [222] Re: Jarry
kéž by to tak bylo.co?hm tak to pořeším v po dojdu pro novy redukčak a těsnění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.05.2017 09:13 Muž @ Jarry [685] Re: Driv3r
Mám myslím 8kg a už bublá 10 měsíců:-) Až jí začínám podezírat, že to CO2 nějak vyrábípivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.05.2017 07:30 Muž @ MirekSazava [63] Re: Driv3r
Nekde ti to uchazi. Pri dvou bublinkach za sekundu ti musi vydrzet dlouhy mesice... Me 2kg lahev pri bubline za sekundu pul roku...
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2017 23:47 Muž @ Driv3r [222]
Mám otazečku.jak dlouho vam vydrží co 2 u 400l mám lahev 6kg a vydržela 3tydny to se mi zda dost málo.2bubli/sec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.05.2017 18:14 R Muž @ afc1886 [4344] Re: JD1609
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2017 18:13 JD1609 Re: afc1886
A proč je to v bombě o dost lepší?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2017 18:12 R Muž @ afc1886 [4344] Re: JD1609
Jednoznačně v bombě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.05.2017 18:03 JD1609 – Co2
Zdravím,
je lepší CO2 tekuté nebo v bombě?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2017 19:56 R Muž @ romant [27143] Re: MikeCZ
Za mě ne, už jsem měl co do činění s problémy při použití u rybízáku, ale třeba se ti ozve někdo, kdo má konkrétně s pampeliškovým vínem osobní zkušenosti.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2017 19:53 Muž @ MikeCZ [0] Re: romant
Dělal jsem z kvasnic. Proběhlo to fajn, ale napadlo mě že bych to zkusil s vínem. Tak jsem se zeptal, jestli tam jsou nějaké rizika. :) Jestli to nevydává i jiný plyn než CO2, tak jsem se zeptal.Takže můžu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.05.2017 18:40 R Muž @ romant [27143] Re: MikeCZ
Jestli jsi doposud žádný CO2 nedodával z venku a nehodláš tak činit ani po tom vinným pokusu, potom bych se tím vůbec nezabýval. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.05.2017 18:37 Muž @ MikeCZ [0] Re: vaaclav
Takže to můžu zapojit? Neuškodí to rybkám?
souhrn praktických zkušeností se skládáním tlakových setů
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent
Jak aplikovat CO2 z hasičáku - hodně informací o tlakových lahvích, redukčních ventilech...
rybicky.net/forum/12810
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 82

Zpět na obsah sekce CO2 Přidat příspěvek • Zobrazeno 71160x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/264-co2