Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2

 

NápovědaFórum » CO2 » Zkušenosti a rady 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
CO2
souhrn praktických zkušeností se skládáním tlakových setů
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent
Jak aplikovat CO2 z hasičáku - hodně informací o tlakových lahvích, redukčních ventilech...
rybicky.net/forum/12810
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 20:29 Muž @ Cyklohentán [239] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: PaJe68
Ja používam D501 CO2 Kit z ebay. Je to stavané na reakciu so sódou bikarbónou, ale prerobil som si to na kvasinkovač. Je tam manometer, pretlakovy ventil a ihlový ventil. Funguje to dokonale, precízna kontrola tlaku a nevybuchne to ani keď je produkcia vysoká. Beží mi to veľmi spoľahlivo a stabilne, pre 45l akvárium mi to vydržalo viac ako mesiac. Mix mám 2l vody, 2ml kvasnice, 300g cukru:)

www.google.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 19:08 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: PaJe68
Mám KH 4 a 400 litrů vody 4 x 400 : 50 = 32 bublám okolo 100 bublin za minutu :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 18:10 Muž @ PaJe68 [3] Re: vaclav
Svítím hodně. Tak, aby rostliny byly krásně do červena. Ale nějak mi ten výpočet přijde hodně. Na podzim jsem vyměnil akva za větší, a tak experimentuji. Množství a délku světla jsem odladil, zatím k mé spokojenosti. Dělá se mi na kořenech trochu zelené řasy, ale to taky patří k akvaristice. Teď to CO2.
Vlastně jsem chtěl říct, že je důležité něco nastavit a pak 14 dní 3 týdny pozorovat, co se v akva děje a pak něco upravit. Vím, že je to zdlouhavé, ale když to člověka baví a po nějaké době vidíš výsledky. Hlavně vydržet a hned do akva nevrtat ...
;-) A když dojdou výsledky, tak se nakazí ryby a zase něco řešíš. ;-) :-( Jako teˇd já :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 18:08 Muž @ daren [78] Re: vaclav
Dekuji za odkazy, shodou okolnosti to jsou presne ty, co jsem zminoval, ze jsem cetl a nevyplynulo mi to z nich (a to jsem je cetl nekolikrat :). Asi potrebuji trknout, napoveda nezabira :/

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 16:24 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: daren
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 16:20 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: PaJe68
Ale ten výpočet je právě to minimum na kterém lze začít. Všechno je ale odvislé od světla takže když hodně svítíš musíš CO2 + hnojivo, když málo svítíš stačí ti méně CO2 a hnojit nemusíš pokud máš přiměřenou osádku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 16:07 Muž @ PaJe68 [3] – CO2
Je to zajímavé číst zdejší příspěvky. Než výpočty bych řešil, jak moc chcete, aby Vám rostliny rostly. Já bych omezil CO2 na minimum a pomalu přidával. Než začít plnou palbou podle výpočtu
:-)
Po založení akvária jsem CO2 dávkoval přes dřívko (CO2 z kvasnic) a měl jsem vytáhlé rostliny a každou chvíli jsem musel protrhávat a stříhat. (potřeboval jsem zajet akvárium, tak mi to nevadilo). CO2 jsem vysadil a krásně pomalu mi to roste. Husté řady listů a i náročnější rostliny se drží. Teď přemýšlím, jakým způsobem budu velmi málo přidávat CO2. Snad se mi podaří najít kompromis, aby mi rostly rostliny, které chci a nemusel zakládat kompost z akvarijních rostlin.
;-) :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 16:06 Muž @ daren [78] – CO2 v tvrde vode
O par prispevku vyse jsem zahledl tvrzeni, ze v tvrde vode je vetsi spotreba CO2. Snazil jsem se nejak si to nastudovat, ale s litosti musim zkonstatovat, ze mi podstata zrejme stale unika ;/

Dokazete mi prosim nekdo vysvetlit, proc je na syceni tvrde vody treba vice CO2, pripadne jaka tvrdost v tom vyroku je zamyslena? Predem diky moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.02.2019 08:07 Muž @ Filip999 [2] Re: daren
ano, určitě souhlasím.. vzoreček beru od toho, aby se mohlo aspoň tak nějak kde odrazit :) jinak samozřejmě dropchecker ukáže nejvíce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2019 22:18 Muž @ Tommo [32] Re: daren
Jen jsem dodal do vzorečku známé veličiny. Beru to s rezervou, proto jsem ten výpočet udělal. Dropchecker mám a je zelený, takže se řídím podle něj ;-)
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.01.2019 22:09 Muž @ daren [78] Re: Filip999
Asi budu za rypouse, ale vy mate k dispozici nejakou normovanou CO2 bublinku, ze si je tak porovnavate? :)

2x vetsi bulinka = 8x vic plynu (zjednodusene, protoze pri jinem tlaku to bude slozitejsi a na tlaku se nejspis take neshodnete)

Za sebe bych doporucil poridit si dropchecker, a pomalu den za dnem pridavat az se dostanes na pozadovanou barvu (pokud nemas jeste v akvariu ryby, tak muzes byt i odvaznejsi, jen je treba pocitat s tim, ze to ma i nekolik hodin setrvacnost nez se to probarvi, zalezi na konstrukci DC). Casem to dostanes do oka a treba ho ani nebudes potrebovat, ale ty vzorecky bych bral s rezervou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2019 22:01 Muž @ Filip999 [2] Re: Tommo
přepsal jsem se.. je to u mě 18bub./min :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2019 21:59 Muž @ Tommo [32] Re: Filip999
No já měkkou vodu, jsem na Želivce :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2019 21:57 Muž @ Filip999 [2] Re: Tommo
mně 18bub./min. a to tady máme velmi tvrdou vodu... 110-140 jednotky vodivosti. A největší dovolená hranice (pro městskou vodu) je 120.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2019 21:44 Muž @ Tommo [32] Re: vaclav
Podle tohoto vzorečku mi vychází 1,2 bublinky za 1 min coze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.01.2019 21:34 Muž @ daren [78] Re: LukšaNM
LukšaNM napsal: I když o tomto tématu by tahle diskuze asi neměla být, tak já jsem rozhodně zastánce toho, že el.mag ventil bez pH kontroléru je nesmysl. ;-) Pokud jen CO2 zavíráš prostě od-do, zkusil sis někdy průběžně během 24 hodin měřit pH?

Nezkusil - a uprimne proc? :)

Jednak zmerit pH tak, abys z toho mohl delat nejake zavery neni tak snadne, potrebujes kvalitni sondu, ktera je o dost drazsi nez ten EM ventil. Pak nameris, ze ti pH kolisa, to ti bude kolisat i pokud sytis prubezne. Ne tolik, zas budes mit hodne CO2 pres noc kdy je spis na skodu. Jedine kdy ti nebude kolisat pH je, pokud ho budes regulovat pridavanim/ubiranim CO2 - to ti bude misto toho kolisat CO2...

Vadi to kolisani pH necemu? Vadi to vic nez kolisani CO2? Vadi to vic nez vysoka hladina CO2 pres noc?

Zda se mi, ze to neni zas tak cernobile, proste vsechno je neco za neco.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2019 08:50 Muž @ Cyklohentán [239] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Filip999
Mne ide nonstop už asi mesiac kvasinkovac. 24/7 a všetko ok, len pre väčšie nádrže to nie je také dobré
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.01.2019 08:48 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Filip999
CO2
počet bublinek za minutu = °dKH x objem akvária v litrech : 50
Aby jsi věděl jak bezpečně začít. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2019 08:33 Muž @ Filip999 [2] Re: LukšaNM
takže prostě závěr :-D já, jakožto začátečník nezkazim nic tím, že mi to pojede 24/7, při slabším hnojení a budu si to vychytávat?
el. magnetický ventil a ph kntrolét tedy neřešit (automaticky)..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2019 06:42 Muž @ LukšaNM [307] Re: daren
I když o tomto tématu by tahle diskuze asi neměla být, tak já jsem rozhodně zastánce toho, že el.mag ventil bez pH kontroléru je nesmysl. ;-) Pokud jen CO2 zavíráš prostě od-do, zkusil sis někdy průběžně během 24 hodin měřit pH?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2019 23:18 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: daren
Moc ti nerozumím co chceš říct. Jedu nonstop budu mít o trochu větší spotřebu plynu ale stabilnější PH i mě se bude PH během dne a noci měnit ale ne tak výrazně. Pokud bych měl 12 hodin vypnuté PH by vylezlo hodně nahoru protože mám měkkou vodu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.01.2019 22:49 Muž @ daren [78] Re: vaclav
No nevim, pokud rikas natlacit zpatky co pres noc uteklo, tak by to znamenalo, ze musis s el.mag ventilem bublat 2x vic, aby ten tvuj vyrok daval nejaky smysl. Za 2? hodiny akvarium nasytis a po zbylou dobu sviceni jedes na dvojnasobek CO2??

Ja uz nebyl v plnirne rok a pul, a neschazi mi to :)

Ale tak jsou nazory, ze to kolisano CO2 nedela zivocichum dobre. A jsou nazory, ze je to v prirode normalni...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2019 19:42 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Filip999
Tohle ti vydrží hodně dlouho, já mám 2x tolik vody co ty a lahev vydrží 3/4 až rok. Všechno ale je o tom jak tvrdou (KH) vodu máš. Jinak tím že budeš vypínat CO2 toho až tak neušetříš protože pokud to budeš dělat se světlem tak ti půjde třeba 10 hodin a 14 nic všechno ti uteče pH poleze nahoru a ty to zase budeš tlačit přes den zpátky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2019 19:04 Muž @ daren [78] Re: Filip999
Muj nazor:

- pokud nemas plnirnu nekde vylozene priruce, lepsi 2 mensi lahve (2-4l) nez jedna velka
- 4l je pro me tak max. pro pohodlnou manipulaci, ale nejsem silak :)
- el.mag ventil neni blbost a nevim, proc by mel travit ryby (pokud bys bublat tolik, ze otravis ryby, tak je otravis tim spis kdyz bude bublat nonstop)
- nevyhoda je v tom, ze to neco stoji pri porizeni (+/-1000Kc) a je to narocnejsi na serizeni (dilema kdy zapnout a kdy vypnout, v zasade jsou dva pristupy - zapinat/vypinat se svetlem nebo zapinat vypinat 1-2h pred rosvicenim/zhasnutim svetel)
- vyhoda je v tom, ze usetris CO2, u vetsich akvarii kde se vic bubla to jiz vyvazi cenu za spotrebovany proud (ja mam 30l a bublam stredne a vyjde mi to sul nul) a jezdis mene casto do plnirny (coz byl primarni duvod, proc jsem to poridil - lenost :)


PS: podle meho neni treba se tim nijak zvlast trapit, dokoupit se to da vzdycky; pokud nemas s CO2 zadne zkusenosti, klidne byl sel cestou zacit bublat trochu nonstop, a az si zvyknes jak se ti akvarko chova, tak tam pridas ventil a pokusit se docilit toho, aby se ti chovalo tak i nadale
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2019 18:17 Muž @ Filip999 [2] Re: vaclav
anoo, to vše už mám objednané, jen red řeším tu láhev a kohoutem atd..
takže toto je optimální ?
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2019 16:56 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Filip999
Měl by jsi než se do toho pustíš mí znalosti co máš za vodu jestli CO2 jde použít protože v příliš tvrdé vodě to tolik nefunguje a mít počítadlo bublin a čidlo na CO2 a kup si i zpětný ventil na |CO2. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2019 16:19 Muž @ Filip999 [2] Re: vaclav
takže prostě nejlepší normální ventil, nastavit a nechat běžet nonstop?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2019 16:18 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Filip999
Určitě bez mag.ventilu jedině kdyby jsi měl řídící jednotku. Chce to co největší lahev nemusíš kupovat novou v plnírnách lze sehnat starší. nejlépe mít dvě jestli plnírnu nemáš za rohem. Rozhodně to chce na rozpouštění reaktor a nemusíš se příliš zabývat těsností je tam minimální tlak který se lépe reguluje. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.01.2019 15:54 Muž @ LukšaNM [307] Re: Filip999
Za mě mohu doporučit set z rostlinných akvárií a vyprdnout se na el.mag ventil ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.01.2019 15:24 Muž @ Filip999 [2] – set
Zdravim, jaký Co2 set by jste doporučili? Akva 216L.
a jaký máte názor na toto?
“Nejčastější důvodem otravy ryb co2 je porucha el. magnetického ventilu. To je bohužel fakt který většina porovnávacích pokusů ignoruje”
Reklama

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2019 22:54 Muž @ muťa [551] - RostlinyRe: Olin
Mám totožný, ale z Ali....funguje a dlouho.
Skleněná fajka je úplně neco jiného, nesrovnával bych to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2019 22:14 Muž @ powery [236] Re: Olin
Myslím, že mám podobný. Podrobnosti na ten můj mám v prezentaci u 160ky. Funguje ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2019 20:47 Muž @ Olin [31] - Pterophyllum – Co2 atomizer
Zdravím, máte někdo zkušenost s tímto co2 atomizerem? www.rostlinna-akvaria.cz/…
Zajímalo by mě jestli je opravdu lepší než skleněná fajfka difuzor.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2019 16:07 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Skrblík
Fotka k příspěvku CO2 ti v akváriu něco rozpouští, musíš najít co to je. Co prezentace? :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.01.2019 16:00 Muž @ Maq [3932] Re: Skrblík
Ano, sycení CO2 může zvyšovat alkalitu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2019 15:39 Muž @ Skrblík [9]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku přes ph kontroler mám pusteny co2. jede 10bublin/vteřina. akvarko í s filtrem 740l. akvarium je prepadove. vodu micham s ro. namichana voda má uhlicitanovou tvrdost 4. po cca týdnu po napousteni vody do akvaria se uhlicitanova tvrdost dostane na 8. je možné, že je to způsobeno nadměrným přidáváním co2? Nebo co všechno ovlivňuje nadměrné množství co2? otravou ryb se prosim nezabivejte.
1. foto akvarium.
2. reaktor co2.
3. foto filtrace

zkoušel jsem i méně bublin/ vteřina, ale ph neklesalo. ph nastaveno na cca 7. po třech hodinách po vypnutí je ph 7.3 a dále roste.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 19:47 Muž @ powery [236] Re: DeRosa
OK, dík.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 19:46 Muž @ DeRosa [7] - CichlidyRe: powery
Já to nechávám přes noc cca. 12 hod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 19:36 Muž @ powery [236] Re: DeRosa
Jak dlouho se to nechává v KCl?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2019 19:27 Muž @ DeRosa [7] - CichlidyRe: JOZEF
Ponoříš sondu nejprve do kalibračního roztoku ph7 a na pár vteřin přidržíš tlačítko CAL.To samé zopakuješ s kalibračním roztokem ph4.Asoň jednou měsíčně necháš sondu zregenerovat v roztoku KCL a zopakuješ kalibraci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 20:14 Muž @ PeCh [57] Re: Provpe
Ak ti vybehnú riasy po výmene vody, tak máš podľa mňa niečo zle a veľmi krehkú rovnováhu (si na hrane). Musíš zistiť, čo je zle a čo zakryješ sýtením CO2 (resp. znížením pH). V každom prípade skús medzitým meniť menej vody ale častejšie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2019 19:23 Muž @ JOZEF [0]
Mate nekdo PH Controler MACRO Ph T2 Jak se nastavuje Jozef :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   03.01.2019 08:14 Muž @ MichalVass [2] Re: Provpe
S tím asi nic neuděláš, to bys musel dát novou vodu odstát, nacpat do ní CO2 a až pak jí dát do akva. To mi nepřijde moc reálný.
Ale tak pokud vyměníš jen 1/3 vody a následně CO2 na chvilku přidáš, tak by ty výkyvy neměly být tak veliké a voda by se měla vrátit do původního stavu, alespoň myslím. Otázka je, jestli CO2 a PH jsou skutečně zodpovědní za růst řas nebo na to má vliv ještě něco jiného. (Změna NO2,NO3, poměru živin...)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.01.2019 07:57 Muž @ Provpe [8] - Rostliny – CO2
Ahoj jak měníte vodu když dáváte co2? Vždy při výměně vody mě kolísá Ph a objeví se řasa :/

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 17:27 Muž @ antiA [280] Re: quasimodo
dobrá úvaha.....

a koukam ze jsi dostal vybornou odpoved na tvou otazku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.05.2018 12:34 R Muž @ vaclav [9550] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: quasimodo
Nejlepší je použít nějaký reaktor aby se CO2 rozpouštělo všechno a zbytečně neutíkalo ven z akvária. Pokud chceš aby ti bublaly rostliny tak je to hlavně o světle. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.05.2018 12:15 Muž @ quasimodo [45] – CO2 nad hladinou
Když pouštím do akvária CO2, tak část a ne zrovna malá, se dostává v bublinkách nad hladinu. Každý ví, že CO2 je těžší než vzduch. Čekal bych, že podobně jako v psích jeskyních tedy zůstane nad hladinou jako v misce. Jak to tam je skutečně, to nevím, neumim to měřit. Proudění vzduchu je tam ale zanedbatelné - akvária mám s krytem. Veškerá výměna vzduchu ve větším akváriu probíhá pouze přes hladinu, kterou mírně čeří proud z rozstřikovací rampy z filtru. Jediné akvárium, kde vidím rostlinky bublat, je moje "řasárium" na okně (tam pokusničím s rostlinkama a řasama, bez ryb). Takže produkce kyslíku z rostlin asi v ostatních akvárkách není nic moc. Jakto, že se mi rybičky viditelně nedusí a nelapají po vzduchu u hladiny?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.04.2018 17:04 Muž @ Magic [571] - RostlinyRe: Maq
Amoniak by mohol sublimovať len v plynnej forme, pri našich pH je však disociovaný v NH4+.
Ja by som ho pre potreby dropcheckra úplne zanedbal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2018 16:48 Muž @ Maq [3932] Re: Magic
Ano, myslím že už si celkem rozumíme. TT není úplně k zahození, pokud člověk bere v potaz všechny nevyhnutelné nepřesnosti a chápe celou problematiku.
=
Ale vrátím se k tomu dropcheckeru.
Ten, jak jsi mi onehdy vysvětlil, je věc asi fakt závislá jen na skutečném obsahu CO2 ve vodě. Ta kapka indikátoru je od akvária oddělená vrstvou plynu, v němž by obsah CO2 měl být v rovnováze s akvarijní vodou. Téže rovnováze se bude přibližovat i ten indikátor.
Tady můžeme vyloučit vliv fosforečnanů, boritanů, křemičitanů, huminových kyselin atd. Akorát amoniak, jak říkáš, by se do toho mohl vložit. Neumím ale odhadnout/spočítat, jak moc. Máš o tom nějakou představu?
Reklama
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.04.2018 13:10 Muž @ Magic [571] - RostlinyRe: Maq, antiA
Tak už tuším, kam si tým mieril, ale očividne premýšľam príliš technicky, vôbec mi to nedošlo.

@antiA - presne tak, obsah voľného CO2 (hodnota v kolónke v tabuľke) bude rovnaká. Ale bude to úplne iná kolónka, lebo vo vode s uhličitanmi bude vyššie KH a vyššie pH.

Čo zas ja chcel tým povedať, je, že si myslím, že TT netreba zahadzovať. Pokiaľ sa mi voda v akváriu premiešava, tak z okamžitej hodnoty pH a KH dokážem povedať okamžitý obsah rozpusteného CO2. Jasné, o hodinu môže byť úplne inde, ryby dýchajú, rastliny asimilujú a hlavne ten plyn furt uniká do vzduchu, ale pokiaľ si toto všetko uvedomujem, je to stále údaj, o ktorý sa môžem oprieť.
Jeden problém v tom je ten amoniak a podobné slabe zásady a kyseliny - tento problém ale vcelku prijateľne rieši dropchecker,

Druhý problém je, že to chce zmerať pH s presnosťou aspoň na desatiny. A to je ten najtvrdší oriešok a najväčší zdroj nepresnosti.

A tak nakoniec rozlišujeme akurát modrá - málo COčka, zelená - (snáď) tak akurát, žltá - sakra neblbni, otráviš si ryby. Čokoľvek presnejšieho je jednak na laboratórium a jednak vzhľadom na dynamiku a otvorenosť systému úplne zbytočné.
souhrn praktických zkušeností se skládáním tlakových setů
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent
Jak aplikovat CO2 z hasičáku - hodně informací o tlakových lahvích, redukčních ventilech...
rybicky.net/forum/12810
Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 83

Zpět na obsah sekce CO2 Přidat příspěvek • Zobrazeno 71797x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - http://rybicky.net/forum/264-co2