Víte, slušnost mi brání zde napsat přímo, co si myslím, a nejsem jistě sám, o těch, co „používají“ a prezentují ve své akvoprezentaci, že používají „pH controller“ k regulaci množství CO2 přidávaného do akvária.
„Akvaristé“ (všimněte si uvozovek) kteří toto zařízení „používají“ nepřiznají problémy, jaké se zařízením mají. Nepřiznají nespolehlivost (ňák to reguluje) a přímo nefunkčnost zařízení z pochopitelných důvodů jejich psychologie.
Systém dávkování CO2 pomocí pH controlleru je nespolehlivý nejen, bez velice časté údržby spojené s čistěním a (časově náročným) cejchováním pH sondy a někdy nepřesným (hydrogenuhličitany) měřením alkality akvarijní vody.
Pro spolehlivý provoz systému je nutné používat nejméně dvě (poměrně drahé) měřicí pH sondy (při zakoupení kontroléru je vám prodána jedna sonda) (Pokud máte jen jednu pH sondu, nedovedu si představit, za pomoci čeho se CO2 dávkuje, když sondu momentálně regenerujete, nebo vám náhle sonda zkolabuje). Musíte si opatřit a každý rok obměňovat kalibrační roztoky (pufry), roztok čisticí a roztok pro regeneraci sondy (3 molární KCl). Mezitím, co se vždy jedna sonda regeneruje, je nutno každých 7 (max. 10 dní) sondy vyměnít . Tu z regeneračního roztoku ocejchovat pomocí pufračních roztoků a vložit do akva a sondu, co byla v akvu je potřeba ošetřit v čisticím roztoku a nechat regenerovat v roztoku regeneračním. Při výměně části akva vody, nebo nejlépe pokaždé při osazení akva zcejchovanou sondou, je nutné změřit alkalitu akva vody (kvalitním kapkovým testem) a případně opravit nastavení kontroléru. Při nedodržení uvedeného postupu je po 10-ti dnech provozu systém s kontrolérem nespolehlivý, po 20-ti dnech reguluje již v nesprávných mezích, je prakticky nefunkční (nedochází ke správné regulaci). I při pečlivé údržbě pH sondy je její životnost někdy jen 1,5 až 2 roky.
Přesnost regulace CO2 je, kromě nepřesně určeného pH, zatížena nepřesností změřené alkality akvarijní vody, podle které je stanovena žádaná hodnota pH. Přesnost metody regulace je též zatížena chybou danou tím, že alkalita akva vody nemusí být dána jen hydrogenuhličitany (docela běžné)…, viz články „akvarijní chemie“
www.horacovoakvarium.cz/…
Tímto nepopírám, že (nejlépe zdvojený, pro spolehlivost) je takovýto systém vhodný pro velká akvária (od 600 litrů vody výše).
Sám pHmetr samozřejmě mám, používám a současnou solidní akvaristiku si bez pHmetru nedovedu představit … (míchání vody pro tření …).
Je též pravda, že mne kamarád a zde známý top rostlinkář přesvědčil, abych nějaké to CO2 do vody pouštěl. Přiznám se, že toho CO2 do akva též 3 krát velice málo pouštím, abych nevypadal, že, jako důchodce, na láhev a budíky nemám… (jsem akvarista, ne zelinář, či akvoextremista jako jsou ti, co dělají aquascaping).
Pokud Vám někdo řekne, že přeháním, že vše jde nějak obejít, zfušovat a zanedbat, tak si pomyslete své a udělejte si i názor na toho, co vám takto radí.
Osobně se vyhýbám lidem a opovrhuji lidmi, kteří lžou (pro příklad bych zde mohl i nějakého mimořádně známého lháře uvést), nebo věcem nerozumí, nebo mají ve své akvoprezentaci uvedeno, že používají „pH controller“.