Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

CO2

 

NápovědaFórum » CO2 » Zkušenosti a rady 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 21 Přejít na další stránku   1  
CO2
souhrn praktických zkušeností se skládáním tlakových setů
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent
Jak aplikovat CO2 z hasičáku - hodně informací o tlakových lahvích, redukčních ventilech...
rybicky.net/forum/12810
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2014 21:01 R Muž vaclav [14544] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ivo1339
Intenzivním provzdušňováním je zajištěno jednak potřebné míchání obsahu nádrže a současně i dodávka kyslíku, nutného pro zajištění životních podmínek aktivovaného kalu.
To ale je trochu něco jiného.
Chápu že se ti tenhle způsob nemusí zamlouvat, že to jde i bez všech možných vymožeností. To ale neznamená že se to někomu nemůže líbit a dokonce i fungovat, což se tu snažíš vehementně popírat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2014 20:20 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: vaaclav
Ale princip je bohužel stejný.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   29.04.2014 22:43 R Muž vaclav [14544] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: ivo1339
My ale nemáme doma čističky odpadních vod místo akvárií, mírné čeření hladiny s tím nelze tedy srovnávat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 21:56 Muž cezarmilan [591] - Rostliny
Zložitá debata a pri tom je to tak jednoduché. Samozrejme sú a budú akvária bez pridávania CO2 a rovnako s pridávaním CO2. Určite akvárium bez CO2 fungovať môže, nikdy však v ňom nenastane taký progres rastu rastlín ako u akvária zásobovaného CO2-jkou.
Bez CO2 sa obísť môžme ak však začneme raz s pridávaním, teda bublaním, tak už je ťažko toho nechať.
Súhlasím však s tým, že je okolo toho velké halóó, resp. marketing a reklama to ako vo všetkom preceňuje a až veľmi. Žiaľ prešli sme do komerčnej a konzumnej doby a to už nezmeníme.
Mohol by som sa tu rozpísať o prúdení vody, ak je akvárium v rovnováhe, tak prúdenie pracuje pre rastliny, ak rovnováha kolíše môže zavládnúť názor, že prúdenie je na škodu. Tak či tak, zdravé rastliny a zabehnutý filter to prúdenie dokážu určite znížiť, atď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 21:25 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Marcel G
Pojmy si nepletu, jen tvrdím, že čím více energeticky posílím pohyb molekul vody (s ohledem na Brownův pohyb molekul, zeta potenciál závislosti na teplotě atd.), tím menší je šance udržet plyn se slabší elektroafinitou (zde CO2 vůči O2) ve vodě. Proč budu zbytečně přesycovat a zároveň intenzivně odvětrávat. Kvůli stabilitě prostředí? Nezlobte se, toto tvrzení je hloupost. Čím větší změny, tím větší riziko kolapsu systému, když se něco zadrbe. A rovnováha rozpouštěného kyslíku ve vodě je opravdu na úkor rozpuštěného oxidu uhličitého. Jinak by první stupně čističek odpadních vod nefungovaly. Bez ohledu na stupeň zatížení odpadními látkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   29.04.2014 20:55 Marcel G Re: ivo1339
Myslím, že si pletete pojmy. Zaměňujete obsah kyslíku s čeřením, což není totéž. Při provzdušňování (méně) a čeření (více) se zvyšuje plocha kontaktu vody se vzduchem, a vzduch i voda se na tomto rozhraní rychleji vyměňují, takže se zrychluje uvolňování CO2 z vody do vzduchu (pokud je ho ve vodě vyšší než rovnovážná koncentrace). Jde o proces, kdy se koncentrace obou plynů snaží dosáhnout rovnovážného stavu. Proto vaše tvrzení, že "Čím více budu čeřit, tím více budu mít kyslíku a méně oxidu uhličitého", platí. Ovšem na rozdíl od vašeho dalšího tvrzení, že "kyslík oxid uhličitý vytěsní". Kolik kyslíku mohu tedy ve vodě podle vás mít, abych se nemusel bát, že přijdu o všechno CO2? A co teprve v případě, kdy to CO2 cpu do vody non-stop? Znamená to, že když moje rostlinky dobře asimilují a nasycují vodu kyslíkem tak, že je 100% nasycená (tuším, že je to hodnota kolem 8 mg/L O2), tak mám akvarijní vodu zcela zbavenou CO2? Možná to ve finále myslíte jinak, než jak to píšete. Ale obsah kyslíku ve vodě nemá přímý vliv na obsah CO2 ve vodě. Podle vás by totiž muselo platit, že když budu do vody přidávat hodně CO2, tak by se mi asi musely všechny ryby udusit v důsledku nedostatku kyslíku, protože když platí, že kyslík vytěsňuje CO2, jistě podle vás platí i opak: "hodně CO2 = žádný kyslík". Nebo to podle vás platí jen "jednosměrně"? Netušil jsem, že ve fyzice všechny reakce probíhají jen jedním směrem. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 20:40 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: ludvik
Stavová rovnice je ale jen jedna. Takže tu zase něco nesedí. Plyn a plyn, s rozdílnou elektroafinitou, kdy rozpuštěný kyslík má navrch. Čím více budu čeřit, tím více budu mít kyslíku a méně oxidu uhličitého. Takto fungují veškeré areátory na čističkách (zvýším pH odpadní vody a "binec" se začne srážet sám od sebe; a že biologicky zatížené odpadní vody mají nízké pH se asi nebudeme přít, stejně jako jantarová 3 roky neměněná voda v akváriu popisovaná v literatuře někdy v roce 1965)
Zcela prakticky, aniž bychom museli sundat bačkory: permeát v reverzní osmózy má své pH blízké 7 - záleží na typu respektive prostupnostnímu koeficientu polysulfonové membrány, jedná se o "teoreticky odplyněnou vodu". pH této vody nejdříve klesá (sorbce CO2) a následně stoupá (sorbce O2) s vytěsněním CO2. Kdo to chce bez bačkor, ať si udělá výlet k pramenům místní řeky a lehce si zaanylyzuje.
A rozmíchat vše potřebné v systému akvária s ohledem na den a noc? Na to mi stačí otočit vodu v akváriu 1x za 3 hodiny, ne 3x za hodinu. To tím ceóčkem zbytečně plýtvám a obyvalele bytu ráno akorát bolí hlava.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 20:21 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Marcel G
Mimochodem, ve vodě rozpuštěný kyslík žádný oxid uhličitý z vody nevytěsňuje (= budete-li mít ve vodě vysoký obsah O2, neznamená to, že budete mít automaticky nízký obsah CO2).
To je na Nobelovu cenu, jen v jiné Sluneční soustavě. Zkuste jít se stým tvrzením za kterýmkoliv asistentem Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, do Olomouce nabo do Českých Budějovic. Prostě tam, kde to máte nejblíž.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.04.2014 18:28 Muž ludvik [1082] Re: ivo1339
Především obsah kyslíku a CO2 ve vodě jsou dvě nezávislé veličiny ... žádné vytěsňování se nekoná.
Že čeření hladiny vyžene CO2, to nerozporuji. Ale vyžene i kyslík, když se tomu bude chtít. Prostě je "snaha" o rovnovážný stav voda-vzduch. A k tomu to všechno spěje ... čím víc čeřím, tím rychleji. A platí to i obráceně, jsem-li pod rovnovážným stavem, tak nic nevyháním, ale vháním.

Bojuješ s větrnými mlýny. Jsou dva principiální přístupy a každý vyžaduje v podstatě jiný pohyb vody. Akorát už spousta lidí zapomnělo, co je to low-tech a že tam malý pohyb má svůj důvod. Takže říční proud je moderní zaklínadlo - jenže v lowtechu nemá co rozhánět (přidané hnojivo, co2) a způsobí spíš to, co píšeš. U opačného přístupu je to o tom, dostat hnojení naprosto všude, i za cenu toho, že tam CO2 musím přidávat podstatně víc, než by bylo teoreticky nutné. I když ten proud lze udělat i s minimálním čeřením hladiny, to jen tak naokraj.

HolT není vše černobílé a vzdejme holD tomu, kdo umí oba způsoby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.04.2014 18:28 Marcel G Re: ivo1339
ivo1339 napsal: Pokud nebudu extrémně čeřit vodu a hodinový průtok vody filtrem bude nižší než objem nádrže, nebudu mít problém ... Pokud ale filtrem hodinově projde pětinásobek objemu nádrže a výstup bude řádně čeřit hladinu, téměř žádné CO2 se ve vodě neudrží.Popravdě nerozumím příliš logice vašich argumentů. V tzv. low-tech akváriích (bez umělého přidávání CO2) určitě nemá smysl příliš čeřit vodní hladinu, protože je jasné, že by to vedle k rychlému odplynění toho mála volného CO2 z vody a dosažení rovnovážného stavu s množstvím CO2 ve vzduchu (~0.6 mg/L, což opravdu není mnoho). V takovém akváriu je proto samozřejmě žádoucí, aby byl pohyb vody co nejmenší, nebo aby se alespoň nečeřila příliš vodní hladina. Problém ale u těchto akvárií je, že obsah volného CO2 je zde tak maximálně 5-15 mg/L (přičemž v čistých a dobře udržovaných akváriích to bude třeba jenom 2-4 mg/L, a těch 10-15 mg/L bude platit spíše v hodně zabordelených akváriích nebo akvárkách s velkým množstvím ryb a rozkládajícího se detritu). Mně se ale třeba líbí akvária i s jinými rostlinami, než jen mechy, anubiasy, kapradinami apod. A zdaleka né všechny rostliny si vystačí třeba s těmi 2-4 mg/L CO2. Myslím si, že vaše názory pramení z neznalosti (nic ve zlém). Pokud se rozhodnete rostlinám přilepšit a přidávat do akvária uměle CO2, tak je nezbytně nutné, abyste dostatečným způsobem čeřil vodní hladinu, protože jinak stěží docílíte toho, aby byla ta hladina CO2 během dne konstantní. Pokud budete přidávat do vody CO2, ale nečeřil byste hladinu, tak vám bude CO2 od chvíle, kdy ho ráno zapnete, stoupat a stoupat a stoupat, až ho tam třeba večer bude mít už kolem 80 mg/L (tou dobou už budou všechny ryby ve vašem akvárku asi mrtvé). Budete-li ale čeřit hladinu, CO2 se bude do jisté míry (v závislosti na míře toho čeření) konstantně odplyňovat, a díky tomu pak budete schopen udržet jeho hladinu na nějaké přiměřené a konstantní úrovni. Pokud se v tom neorientujete, tak by vám mohly pomoct informace zde: prirodni-akvarium.cz/… .

Mimochodem, ve vodě rozpuštěný kyslík žádný oxid uhličitý z vody nevytěsňuje (= budete-li mít ve vodě vysoký obsah O2, neznamená to, že budete mít automaticky nízký obsah CO2).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 18:03 Marcel G Re: ivo1339
ivo1339 napsal: pH v noci klesá, ve dne stoupá. je to zcela normální jev.Ano, je to zcela normální jev, ale třeba v mojem hustě zarostlém 60L nanoakváriu s mírným čeřením hladiny (bez umělého přidávání CO2) dělal rozdíl v pH mezi dnem a nocí necelých 0.5 bodu, a rozdíl v koncentraci CO2 byl 2 mg/L ve dne a 4 mg/L v noci. Díky tomu mírnému černí zůstávaly tyto koncentrace prakticky konstantní po celou noc a po celý den (viz prirodni-akvarium.cz/… ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 17:44 jamajcan Re: ivo1339
Budu souhlasit s Grundou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 17:32 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: ivo1339
sice nesouhlasím, ale od toho je to fórum. Každý máme jiné zkušenosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 15:46 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: grunda
Pokud nebudu extrémně čeřit vodu a hodinový průtok vody filtrem bude nižší než objem nádrže, nebudu mít problém. Sám nastavuji průtok filtrem maximálně třetinu objemu nádrže a prvního maličkého Eheima jsem si koupil před více jak 30-ti lety.
Pokud ale filtrem hodinově projde pětinásobek objemu nádrže a výstup bude řádně čeřit hladinu, téměř žádné CO2 se ve vodě neudrží. Jakékoliv umělé zvětšení plochy fáze voda - vzduch zvýší intenzitu rozpouštění kyslíku ve vodě a ten oxid uhličitý vytěsní. Jsou na to i vzorečky, ale fyzikální chemii jsem měl naposledy v roce 1983 a dál se k ní nehodlám vracet. A toto doporučují komerční realizátoři rostlinných nádrží - hodně svítit, cpát tam hodně CO2 a hodně míchat a skrápět vodní hladinu. Má to smysl? Teda mimo komerci? Není tady něco proti něčemu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 15:25 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: kofejn
pH v noci klesá, ve dne stoupá. je to zcela normální jev. v noci se obsah CO2 ve vodě zvyšuje , přes den díky asimilaci rostlin obsah CO2 ve vodě klesá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 09:27 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: ivo1339
netuším, kde jsi přišel na to, že kytky nerostou. Stačí když se podívám k sobě do akvária a vidím, že nemáš pravdu. A nebavím se jen o Hitech akva co mám v obýváku a tady v prezentaci, ale i o Lowtech akva s kanystrem vedle v pokoji ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2014 09:24 Muž kofejn [963] Re: ivo1339
Jak si mám tedy vysvětlit, když roztok po chvíli změní barvu - předpokládám, že se změnilo jeho ph. Zkoušel jsem to ovlivnit i foukáním do zkumavky za neustálého třepání a srazím barvu (snad i ph) o dalších 0.5. Přestanu-li fučet a stále třepu zkumavkou, barva se zase vrátí.
Kryt nad akváriem těsný není, ale vyměna vzduchu s okolím tam moc nebude, jen co je ohnutý plech. Používám krycí skla a nad nimi je hned asi po 1cm plechové víko s led čipy. Tak jedině snad proto není rozpoštěný CO2 v akvárku v rovnováze s okolním vzduchem. Rampu používám.
Měřil jsem teď častěji ph akvarijní vody a docela to i lítá: 6.5 ráno a skoro 7 večer (přesnost v rámci kapkového testu a umělého osvětlení). Světlo mám 3hodiny ráno, 4h pauza a 5h večer.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.04.2014 09:16 Marcel G Re: ivo1339
ivo1339 napsal: Když sovětští akvaristi někdy v roce 1985 zdrbali pana Ing. Rataje st., proč podlehl módě kanystrových filtrů..., a že je to špatně, pochopil. Dnes je situace marketingu jiná, víří se hladina, točí se voda jak na korálovém útesu a rostliny včetně převážně submersních nerostou. Návod na míchání vody v akváriu x-krát za hodinu a sycení c-o-čkem je ... blbost.A na tohle jste přišel sám nebo jste si to někde přečetl? Já osobně kanystrové filtry používám, hladinu v akváriu čeřím pomocí rozstřikovací rampy, voda se mi točí ... jen s tím rozdílem, že rostliny mi ROSTOU (a daří se jim skvěle)! Nechápu proto, jak jste přišel na to, že "kanystrové filtry = něco špatného a pro rostliny nevhodného"? Pokud vy osobně máte potřebu a prostory na to, abyste měl pod jedním akváriem druhou (a možná ještě větší) filtrační nádrž, tak je to čiště vaše věc, ale né všichni si to můžou nebo chtějí dovolit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2014 21:49 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: ivo1339
Jenom upresnim Hanna HI775 je pro mereni sladkovodni alkalinity,HI 755 je pro saltwater alkalinity.
www.hannainst.com/…
www.hannainst.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2014 19:46 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: jmalyska
Přesně tak, spočítejte si plochu hladiny a spočítejte si plochu bublinek aktuálně se nacházejících ve vodním sloupci. "Bublifuky" jakožto okysličovadla můžete klidně vyhodit. Dnes jsem měřil parametry vody ve dvou stejných nádržích pouhé 2 dny po založení. Rostliny ani odpadní látky za tu dobu nemohou mít vliv na pH, tedy dle Tillmanovy tabulky ani vliv na obsah CO2 ve vodě.
1. Instalována rozstřikovací lišta - pH 7,12, KH 5,376°N, průtok cca 30 litrů hodinově
2. Vývod filtru 5 cm pod hladinou - pH 6,88, KH 5,376°N, průtok cca 30 litrů hodinově
Měřeno pH metrem od Voltcraft PH 100 ATC kalibrovaného na 3 úrovně a analyzátorem alkality od Hanna Instruments HI755 (měří mořskou i sladkou vodu). Oproti kolorimetrickým testům analytická přesnost.
Když sovětští akvaristi někdy v roce 1985 zdrbali pana Ing. Rataje st., proč podlehl módě kanystrových filtrů (německé Eheimy a francouzské Reny dovážené přes Koospol p.z.o pro některé "vyvolené"), a že je to špatně, pochopil. Dnes je situace marketingu jiná, víří se hladina, točí se voda jak na korálovém útesu a rostliny včetně převážně submersních nerostou. Návod na míchání vody v akváriu x-krát za hodinu a sycení c-o-čkem je stejná blbost jako svícení 250 W LED na 250 litrů mořské vody v akváriích s SPS korálnatci.
V Low-Endových nádržích se musí voda hýbat jen nepatrně, spousta rostlin poroste jak má (kaktusy a sukulenty určitě ne), v High-Endových nádržích si se zvýšenými vstupními a provozními náklady dělejte, co chcete.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   27.04.2014 21:33 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: 3CK
To už se tu taky řešilo. :-)
Teoreticky by to asi šlo, v praxi bych našel jedno zásadní "ALE"...
Pokud by skutečně došlo ke snížení koncentrace volného CO2 pod rovnovážný stav, mohl bych si toho vůbec všimnout?! :-O
Většina akvarijních rostlin totiž není na volném CO2 závislá, protože si jej dokážou "vytáhnout" z HCO3.
(A těm na CO2 závislým v žádném případě CO2 dodávané ve formě vzduchu stačit nemůže, i kdybychom k takovému sycení použili dmychadlo. :))
Viditelné by to "vytahování CO2 z HCO3" bylo, (jako tzv. biogenní odvápnění), ale to až při silném ozáření rostlin. Předpokládám ale, že každý alespoň trochu poučený akvarista-rostlinkář ví, že bez sycení vody CO2 se do akva nepraží! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 21:00 Muž 3CK [49] Re: Sid
Díky! A ještě teda ať v tom mám opravdu jasno (a možná i kofejn :-)): Dá se nějak znatelně zvýšit vzduchováním koncentrace CO2 ve vodě (za předpokladu, že uměle CO2 nepřidávám)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 13   27.04.2014 20:50 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: 3CK
...Já do teďka žil v představě, že vzduchování naopak snižuje objem CO2 ve vodě, protože vodní CO2 zreaguje (asi) s dodaným vzdušným kyslíkem. Ale když tak přemýšlím, tak to platí asi jenom pro případ, že do vody zvlášť přidávám CO2 nad standardní úroveň vzduchu i vody...
"Vodní CO2" s dodaným "vzdušným kyslíkem" nezreaguje. To, co koncentraci uměle dodávaného CO2 z vody "vyhání", je pohyb vody, který vodu promíchává a umožňuje tak tomuto plynu z vody rychleji vyprchat ve snaze dosáhnout rovnovážného stavu s obsahem CO2 ve vzduchu.
Je to podobné, jako kdybyste mechanicky promíchával nápoj sycený CO2 - k vyprchání CO2 dojde rychleji, než kdybyste jej nechal v klidu stát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 20:48 Muž kofejn [963] Re: 3CK
Podle mě, pokud mám nizkou koncentraci CO2 ve vodě, tak bych mohl vzduchováním nějaký CO2 ze vzduchu do vody rozpustit.
CO2 z burčáku či lahve nepřidávám, tam by vzduchování bylo kontraproduktuvní. Plevuňky mám teď docela olezlé, něco jim chybí. Třeba to "něco" je CO2, protože kytek mám plné akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.04.2014 20:33 Muž jmalyska [167] Re: 3CK
Vzduchování snižuje CO2 nepatrně, čeření hladiny daleko více, mastná hladina zase nepustí CO2 pryč.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   27.04.2014 20:30 Muž MarekP [812] - MalawiRe: 3CK
Nemusí to tak být. Záleží na tom, kolik CO2 v té vodě je a kolik je ho v tom vzduchu, který se do akva přivádí. Já jako laik si to představuju tak, že pokud je v akva akutní nedostatatek CO2, tak se byť jen vzduchováním nějaké to CO2 do vody přivede, ale když je ho nadbytek, tak se prostě většina vyžene. Ale jinak platí to, co jsi napsal - že při umělém dodávání CO2 do vody je vzduchování kontraproduktivní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 20:11 Muž 3CK [49] Re: kofejn
Jak tady tak čtu posledních pár příspěvků, tak jsem pochopil, že vzduchováním se dá zvýšit objem CO2 ve vodě? Především z tohoto příspěvku a z toho, že nebyl vyvrácen:

kofejn napsal: Pokud voda absorbovala CO2 ze vzduchu, tak by mi pro zvýšení koncentrace CO2 stačilo zavést do akvárka vzduchování...

Já do teďka žil v představě, že vzduchování naopak snižuje objem CO2 ve vodě, protože vodní CO2 zreaguje (asi) s dodaným vzdušným kyslíkem. Ale když tak přemýšlím, tak to platí asi jenom pro případ, že do vody zvlášť přidávám CO2 nad standardní úroveň vzduchu i vody.

Takže když tak přemýšlím: Vzduchování zvyšuje objem CO2 ve vodě, pokud nepřidávám CO2. Pokud CO2 uměle přidávám, naopak jeho úroveň sníží. Je to tak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 15:37 Muž kofejn [963] Re: ludvik
Těch 6.5 bylo po výměně, dneska tam bylo 7 a teď to kleslo na vzduch zase na 6.5. Alkalitu mám nízkou rybicky.net/fotogalerie.php… . Vodu míchám jeden díl vodovodní kutnohorské se ze děma díly studánkové vody. Ta je hodně měkká a s nízkým ph.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.04.2014 14:08 Muž ivo1339 [161] - AmerikaRe: Marcel G
Glutaraldehyd je toxická látka, nebezpečná pro životní prostředí. Přidávat ji do akvária byť ve stopovém množství je do nebe volající hloupost. Využívat toho, že hydrolýzou uvolňuje oxid uhličitý je nesmysl. Stejně tak hydrolyzuje obyčejný ocet. no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 13:43 Muž ludvik [1082] Re: ludvik
Spíš na tom budeš jako já před pH metrem. Žil jsem v tom, že mám pH 7.2 - 7.4. A ono to bylo 7.7. Pokud to z této hodnoty klesne o půl stupně, už je to reálnější.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 13:41 Muž ludvik [1082] Re: kofejn
No já ti nevím ... opravte mě někdo, pokud se pletu:

a) nemůžeš vyhnat koncentraci nad rovnovážný stav. To je podle mě teoreticky nemožné. Tedy nějakých pár mg/l CO2
b) pro porovnání asi tillmana vzít v úvahu můžeme - pro KH 0.5 by ten tvůj rozdíl činil přes 10mg/l, to mi přijde strašně moc. A pokud máš vyšší KH, tak to může být jen horší. Už pro KH 2 by to bylo 46mg/l!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 13:26 Muž kofejn [963] Re: kofejn
Odpovím si sám, je to ze vzduchu, druhý pokus mi to potrdil. Už jsem zavedl do akvárka vzduchování, uvidím, kolik bude večer pH. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2014 11:23 Muž kofejn [963] – CO2 - ph
Včera jsem měřil ph vody (test od Sery) a vyšlo mi 6.5. Zkumavku jsem nevylil a dnes kleslo ph na 6. Znamená to, že snížení ph je vlivem atmosferického CO2? Nebo je to degradací roztoku akvarijní vody s činidlem? Pokud voda absorbovala CO2 ze vzduchu, tak by mi pro zvýšení koncentrace CO2 stačilo zavést do akvárka vzduchování...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 21:28 Muž dome [6] - RostlinyRe: Marcel G
já bych v první řadě neprodával něco co má fungovat a ono to nefunguje(liy-pipes INVITAL). Co2 set z tohoto e-shopu mám taky...budík již nefunguje a camozi ventil zase tak přesný není(ty moje kusy),ale za tu cenu pohoda a solidní koupě.nicméně já tady "nehaním" tento eshop nebo firmu INVITAL.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 21:07 Muž souky [592] - RostlinyRe: Marcel G
no ono stejně dokud nevyzkouším, tak nebudu vědět :-D díky za zkušenosti
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 20:16 Marcel G Re: souky
souky napsal:co dělá ten tekutej uhlík se stolístkama a pačulema?Já jsem používal "tekutý uhlík" u pačule vzpřímené (pogostemon erectus) zcela běžně po dobu asi půl roku nebo ještě déle, a dařilo se jim (pokud mohu soudit) výborně. Stejně tak se dařilo i rostlinám alternanthera rubra a rotala wallichii.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   06.04.2014 20:12 Marcel G Re: dome
dome napsal: chtělo by to nějak srhnout zkušenosti s firmou INVITAL :)To, že se někdo pokusí vyrobit lily pipes u českých sklářů a zrovna dvakrát se mu to nepovede, není nic extra tragického. Pokud já bych od někoho koupil lily pipe a bylo u ní v popise zboží napsáno, že má nějakým způsobem fungovat, a ono by to tak nebylo, tak bych to reklamoval. Mám od rostlinna-akvaria.cz třeba CO2 set a jsem s ním maximálně spokojený (příznivá cena, kvalitní komponenty). Na hnojivo Invital Carbon jsem se Martina Hellebranda ptal, a psal mi, že si to nechávají dělat z koncentrovaného glutaraldehydu, a jedná se o 1.5% roztok (s nějakými přísadami navíc). Pokud chce tedy někdo hanět tento výrobek, doufám, že haní automaticky i všechny ostatní "tekuté uhlíky", protože pokud vím, tak všechny v základu používají právě glutaradehyd (PMFE je dokonce čistý 1.5% glutaraldehyd bez jakýchkoli jiných přísad). A proč by měl být lepší "tekutý uhlík" od firem Seachem nebo Easy-Life? Protože tyto firmy zbaběle mlčí o přesném složení jejich výrobků? Mně osobně jsou sympatičtější výrobky, u nichž znám přesné složení, než nějaké tajemné výrobky typu ADA Python-Git nebo jiné "mastičky".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 19:14 Muž dome [6] - Rostliny
chtělo by to nějak srhnout zkušenosti s firmou INVITAL :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 16:48 Muž Robo [45]
OK, přestanu to tam lít a uvidíme co to udělá
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.04.2014 12:49 Muž Johan [4945] - RostlinyRe: Hrabi
No jo, uhlík mají rády všechny kytky, ale algicidy už málo co musí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 12:43 Muž Hrabi [2] - AmerikaRe: Robo
To je přesně to, co jsem psal. Nevím proč ale tyhle typy rostlin tekutý uhlík moc nemusí. Podobné je to s mechem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 12:33 R Muž vaclav [14544] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: souky
Bacha stonkovky to moc nemusí. Já toho dával 6ml na asi 400 litrů vody a moc se jim to nelíbilo. Netočím ale už špejlí takže aspoň něco. Dávám ale CO2 z lahve takže jak to funguje bez toho to nevím. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.04.2014 12:10 Muž Sid [6629] - RostlinyRe: Robo
Přestaňte používat INVITAL a uvidíte sám.
Není nad vlastní zkušenost! Tady se vám může dostat i "zkušenosti zprostředkované", (t.j., že někdo někde něco četl), tedy naprosto nevěrohodné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 12:06 Muž Robo [45]
Já používám ten INVITAL a mám Cabombu, která strašně ztrácí listy a je hodně hubená a neroste do stran, původní stonky raději přestaly růst úplně. Když jsem je zasadil tak rostly jak poblázněné a teď se úplně ztrácejí. Myslíte, že je právě problém v tom INVITALu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 08:57 Muž Dejmon [64] Re: souky
Mě tedy zatím žerou jenom řasu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 08:48 Muž souky [592] - RostlinyRe: Dejmon
ony ty přísavky, co si pamatuju, taky moc řas nesežerou

otázka do pléna, co dělá ten tekutej uhlík se stolístkama a pačulema, popř jinýma kytkama, co mám v prezentaci. Riccci neřeším, tý když se zbaví, budu jen rád
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   06.04.2014 07:18 Muž Dejmon [64] Re: vaaclav
Tak to já používat proti řasám určitě nebudu (řasy do AQ jako šneci patří !!! - A KLIDNĚ MĚ UMÍNUSUJTE ;-) ) a ani nemohu, protože nevím, co by potom měli k jídlu přísavky thajské (Gyrinocheilus aymonieri).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.04.2014 03:22 Muž dome [6] - RostlinyRe: potass
potass napsal: zdravim co si o tomhle tekutem co2 myslite eventuelne mate nekdo zkusenosti? www.akvarista.cz/… anebo je lepsi bublat z kvasnic

s tekutým Co2 mám také dobré zkušenosti(prevence řas,podpoří růst rostlin,při apl.čistého tekutého uhlíku řasy ničí),nicméně nemám zkušenosti s ratajem či "invital".Já osobně používám Easy-Life které je opravdu jen o trochu dražší. !!!Jestli dělá firma INVITAL stejně kvalitní tekutý uhlík tak jako trubky Lily-Pipes tak si dej POZOR!!!

No a k "burčáku" a jistě se zase dostanu do pranice ,ale můj názor je že NE!
Není problém mít hezké Low-tech akvárium bez Co2. Kvasenim nikdy nezajistis kvalitni a konstatni privod CO2 do akvaria. Nemluve o hromade ruznych nehod, ktere s petkou s kvasnicema hrozi.
Flaska se da sehnat opravdu levne, existuji i reseni s hasicakem. Vse se da vyrobit do tisice korun. Navodu je mnoho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2014 22:31 Muž potass [0] Re: Hrabi
ok takze denne jednou stlacit ! :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2014 22:31 Muž DrChila [243]
Co2 tekute od kohokoliv je dobre ja mel rataj jen na zkousku jestli to bude mit nejakej vliv vliv to ma rozstlinky krasne rostou ale jak tu uz psali invital nebo jak je ta firma na rostlinych akvarii tak je to o hodne levnejsi.
osobne i bublam z kvasnic a je to taky znat. spojit to je dokonaly. Co2 na noc nevypinam z tech kvasnic rano striknu 2 stisky do 140l vody Nezelena se mi ani sklo od rasy i kdyz vic svitim. Akorad dneska mi tekutej uhlik dosel tak treba uvidim zmeny. Az budu objednavat z rostlinejch tak jeste prihodim nejaky hnojivo aby to rostlo jeste lepe
souhrn praktických zkušeností se skládáním tlakových setů
rybicky.net/clanky/1177-co2-z-tlakove-lahve-skladame-si-svuj-set-z-overenych-levnych-komponent
Jak aplikovat CO2 z hasičáku - hodně informací o tlakových lahvích, redukčních ventilech...
rybicky.net/forum/12810

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [21] ...... 91 92

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 82380x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/264-co2?od=1001